login |

Pilot-mustra: Criminal Minds: Beyond Borders – 1×01

2016. 03. 18. 14:58 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: 2015/16, kritika, pilot-mustra,

Nyilván nem nagyon reménykedtem sok mindenben a Criminal Minds újabb spinoffja kapcsán, főleg, hogy a mostani CM-showrunner jegyzi, szóval annyira nem ért váratlanul a végeredmény. Sőt, akár még azt is mondhatnám, hogy kellemes csalódás volt az első rész (a nulladikat nem néztem még meg), már ha lehet ilyesmit akkor mondani, ha a végeredmény gyengébb lett a közepesnél.

CRIMINAL MINDS: BEYOND BORDERS – 1×01 – 4/10

Criminal Minds Beyond Borders - 1x01-02

Először is: nem hiszem, hogy a Criminal Minds annyira körülírható franchise-alap lenne, mint mondjuk a tengerészeti tematikát hajszoló NCIS – nem mintha ott a spinoffok sokban hasonlítanának az eredetire. A Beyond Borders is lehetne random krimi (vagy akár NCIS-sorozat), hiszen a CM-mel csak annyi köti össze, hogy Gary Sinise jobb híján profilozást mímel (eskü, mindenki más hasznosabbnak tűnt, így utólag, mint ő), néha azt mondja, hogy unsub, plusz a részeket idézettel kezdi.

Az alapkoncepció az, hogy van egy különleges nyomozó egység, akiket amerikaiakkal szemben az ország határain túl elkövetett bűncselekmények kinyomozására küldenek ki. A csapat élén a veterán főnök van, aki Rossi országos haverja, mellette egy orvos és egy katona, plusz otthon egy geek. Ja, és a pilotban csatlakozik hozzájuk állandóra egy nyelvész is.

Criminal Minds Beyond Borders - 1x01-03

Az 1×01 Thaiföldön játszódik, ahol két fiatal amerikai lányt rabolnak el. Eleinte még nem tudjuk, ki tette, de mindössze az kérdés, hogy a velük dolgozó amerikai srác, vagy valamelyik helyi lakos.

Remélem, hogy a normál nyomozás csak azért kezdődött el a 15. percben, mert ez volt az első rész, de ennyit nincs értelme várni ebben a műfajban. Bár való igaz, maga az eset sem volt túlságosan eget rengető, furcsa, hogy nem volt meg a készítőkben az ambíció, hogy ennél többet valósítsanak meg.

Criminal Minds Beyond Borders - 1x01-01

Lehet, hogy akkor jobban érdekelne a Criminal Minds: Beyond Borders, ha nem csak a rettegést meg a kínzást, illetve az ismeretlentől való félelemet akarná bemutatni, hanem a “Ki a tettes?”-kérdésre koncentrálna. Nekem a krimiknél mindig a rejtvény szokott bejönni. Itt viszont, mint egyébként talán az anyasorozatban is, inkább az a kérdés, hogy miképp kapják el a tettest, akit ismerünk, vagy esetleg a motivációja.

Itt is húzták egy kicsit az időt, majd amikor már ketyegett a műsoridő, hirtelen az elkövető nyomára akadtak, hogy könnyek között fuldokolva kapják el őt. Mindezt pedig csupa feltételes, közel sem egyértelmű következtetést követően tették, ami nem túl hízelgő dolog az ügynökökre nézve. Főleg, hogy korábban arról volt szó, hogy Thaiföld mennyire más – úgy tűnik a más közegben élő emberek profilozhatók amerikai módszerrel.

Criminal Minds Beyond Borders - 1x01-04

Nem volt rettenetesen rossz a szememben ez a kezdés, de sok olyan momentummal sem rendelkezett, ami igazán lekötött volna, nem sikerült túl érdekesre az 1×01.

Persze azt, amit hozni akartak, teljesítették. Az egyes részeknek a készítők megpróbálnak helyi ízeket adni, láthatjuk, hogy hol, milyen nehézségekkel kell szembenézniük a nyomozóknak, hogy milyenek a kulturális különbségek, de ezek az apró lexikális hozzájárulások hadd ne nyűgözzenek le.

Criminal Minds Beyond Borders - 1x01-05

Az meg pláne nem fog, hogy bizonyos időközönként sikítozó és reszkető nőket mutogatnak, és még véletlenül sem azért, mert immúnissá váltam volna az ilyesmire. Valahogy az egész CMBB egy lusta módon, túlságosan receptúra alapján készített krimi lett, amit a karakterei még véletlenül sem dobnak fel egyelőre.

8 hozzászólás Ne habozz!

toxigen - 2016. 03. 18. 16:09

Gary Sinise…

koka - 2016. 03. 18. 20:34

Uh de szép az a green srceen az utolsó képen…

dragon1986 - 2016. 03. 20. 10:27

“mindössze az kérdés, hogy a velük dolgozó amerikai srác, vagy valamelyik helyi lakos”

Tudni lehetett hogy nem a fiatal pali volt vagy elrabolsz valakit vagy hide and seek-et jatszol amint eltunt tudod hogy o volt az elso aldozat

erichar - 2016. 03. 20. 12:16

winnie még fimonan bántál az epizóddal, az IMDB-n szöges bakancsban ugrálnak rajta a bloggerek.

winnie - 2016. 03. 20. 21:23

a zsaruk es a lanyok nem tudták:) meg ha beteges, akkor eloszor jatszik a predaval.

Stockes - 2016. 03. 27. 12:42

A 0. rész is gagyi volt. Egyszerűen az anyasorozat sem olyan erős már régóta, hogy spinoffja legyen, igaz az NCIS sem volt az.

winnie - 2016. 03. 30. 13:29

nem az erősség kell, hanem a siker:)

1×02: elég trash volt, vicces, ahogy a végén útikönyveznek egy-egy “tudtad-e?”-infóval. tök ugyanolyan szerkezetű volt, mint az 1×01, ketten eltűnnek, meglesznek, nem ölik meg őket, szülők aggódnak (szerencsétlen tyler james williamsnek egy közös jelenete nincs a csapattal, mindig otthonról telefonálgat velük), és a szemét külföldi ember pedig valójában szívhez szóló, tragikus okok miatt szemeket kanalazgat.

ja, és bemutatták, hogy gary sinise karaktere badass.

2,5/10

Roxi - 2016. 08. 31. 21:35

Kicsit hasonlít a Crossing lines-hoz ,nekem elsőre bejön. Főleg mert sokakkal ellentétben bírom Gary Sinise-t.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz