login |

The Sarah Jane Adventures – írta Eloise

2016. 03. 20. 15:50 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Ha hiányzik a régi Doctor Who hangulata, de már ezerszer láttad a régi részeket, akkor érdemes adni egy esélyt ennek a kvázi spinoff-sorozatnak. Annál is inkább, mert David Tennant és Matt Smith is beugrik egy-egy duplarészre.

A The Sarah Jane Adventures főszereplője Sarah Jane Smith, aki újságíró, és ő volt a harmadik és negyedik Doktor útitársa az eredeti sorozatban. Az új Doctor Who-ban 2006-ban szerepelt a 2×03-ban (School Reunion), mellyel a Sarah Jane-hez kapcsolódó új szériát„vezették fel”.

4

Sokan mondják, hogy a Torchwood a Doctor Who nagytestvére, míg a The Sarah Jane Adventures a kistestvér. Amiben sok igazság van. A címszereplőt játszó Elisabeth Sladen-en kívül minden főszereplő tinédzser. A részek valamivel gyermekbarátabbak és gyakrabban fordulnak elő olyan témák, amik a kamaszok életében is központi szerepet töltenek be. Ilyen például a szülők válása, a továbbtanulás, az identitáskeresés vagy a költözés.

A fentebb említettek miatt eléggé félve kezdtem el nézni az első epizódokat, azt gondoltam, hogy tele lesz tinidrámákkal és állandóan nyafogó kiskorúakkal, de nagyon pozitívan csalódtam. A gyerekszínészek igazán jó munkát végeztek, és némelyik felnőttet megszégyenítően játszottak, a karaktereiket pedig nagyon jól megírták. A humor és az egymásnak „beszólogatás” nagy szerepet játszottak a baráti kapcsolatokban, ami a párbeszédeket igazán feldobta.

1

A legjobban megírt figura talán a mindent poénnal megoldani próbáló Clyde lett, így nem véletlen, hogy ő „konferálja” fel a részek nagy részét nyitásként. De a földönkívüli Luke beilleszkedése is érdekes perceket hozott. A lányszereplőket pedig sikerült egyenrangúan ábrázolni, és nem csak annyi a funkció jutott nekik, hogy legyen valaki, akit meg kell menteni, vagy futás közben vonszolnunk magunk után.

Az mondjuk olykor furcsán vette ki magát, hogy egy középkorú nő gyerekekkel veszi körül magát és kockáztatja az életüket. Ennek a miértje több részben is előkerült, és tetszetős volt, ahogy Sarah Jane őrlődik azon, hogy helyes-e, amit tesz. (A főhős személyisége egyébként is nagyon érdekes. Az elején nekem elég karót nyeltnek és szigorúnak tűnt, de néhány érzelmesebb rész segítségével sikerült a karaktert megszerettetni a nézőkkel.)

2

Az első évad öt dupla részt kapott, a következő szezont viszont ez a szám hatra növekedett. A történetek nem kapcsolódnak szorosan egymáshoz, így ha valaki csak a Doctoros részeket akarja megnézni, azt is nyugodtan megteheti. A Doctoron kívül még feltűnt néhány régebbi szereplő is: természetesen K-9 többször is feltűnik, de például egy másik útitárs, Jo Jones is felbukkan Matt Smith-szel együtt a 4×05-06-ban. (Tennant a 3×05-06-ban szerepel.)

A sorozat népszerű volt, mind a kritikusok mind nézők körében egyaránt. Valószínű sok évig élvezhettük volna a kalandokat, azonban az ötödik évad forgatását le kellett állítani a főszereplőt játszó Elisabeth Sladen halála miatt. Mivel sci-fi sorozatról van szó, egyesekben talán felmerülhetett, a folytatás egy másik színésznővel, de szerintem helyesen, ez nem történt meg.

WARNING This image may only be used for publicity purposes in connection with the broadcast of the programme as licensed by BBC Worldwide Ltd & must carry the shown copyright legend. It may not be used for any commercial purpose without a licence from the BBC.     © BBC 2010

A színésznő halála váratlanul érhette a készítőket, hiszen az utolsó évadban új szereplőt mutattak be, és nem úgy tűnt, hogy valamilyen lezárás felé kanyarodnánk. Bár nem készült sorozatzárónak az utolsó dupla, mégis úgy alakult, hogy méltó befejezést kapott a sorozat. A Luke-ot, Sarah Jane fiát megformáló Tommy Knight már ritkábban szerepelt a sorozatban, ekkor viszont pont visszatért, és a történet is éppen egy érzelmesebb volt.

A The Sarah Jane Adventures méltó része a Doctor Who univerzumnak, és jelentős szerepe lehet a Doctor Who sikerében is, hiszen a „következő generáció” figyelmét is felhívta a sorozatra.

4 hozzászólás Ne habozz!

Edrick - 2016. 03. 20. 17:25

Lehet, hogy már kb. 5 évet késtem vele, de MEGHALT?? :( Ez most egy kicsit szíven ütött, nem tudtam, se ezt, sem pedig azt, hogy ezért lett vége a sorozatnak. Pedig gyanús is volt, hogy egyszer csak volt, aztán semmi. (Most néztem utána, és nem értem, hogy nem tűnt fel, hogy a 6×01-et neki ajánlották.) Csak úgy nagy vonalakban követtem nyomon, de kicsit szégyenlem magam, hogy csak most tudtam meg. Remélem, békében nyugszik!
Jó kis írás, köszönöm, hogy felhívtad a sorozatra a figyelmemet, régen gondoltam már rá, és idén úgy is csak két Doctor Who rész lesz, esélyes, hogy ezzel fogom pótolni.

Zem - 2016. 03. 20. 18:06

Egyszer láttam belőle egy részletet az M2-n azt hiszem, de éppen slitheenek voltak benn, és a Doctor Whoból is pont azt a részt láttam előtte a tvben, így utólag is, mikor már láttam a DW-t, ódzkodtam tőle a fenti okok mellett. De a School Reunionban megkedveltem én is, így egyszer lehet, majd kap egy esélyt.

stargatelost - 2016. 03. 20. 18:26

Nem volt rossz sorozat, de nyilván olyan szemmel is kell leülni elé, hogy ez az ifjabb korosztálynak készült. Viszont szerves része a DW univerzumnak, így egy rajongónak mindenképp bele kell néznie :D Sőt, engem kifejezetten bosszantott annó, hogy a DW negyedik évad végén ennyi szerepet kaptak, mivel akkor még nem néztem Sarah Jane-t, így csak kapkodtam a fejem, kik ezek. Aztán persze behoztam a lemaradást.

Az idei ínséges DW év miatt meg talán tényleg indokolt lehet egy dara annak, aki még nem látta :D

Lori - 2016. 03. 20. 19:24

Ezt meg nagyon reg lattam de imadtam nagyon jo volt en ezt lattam eloszor de valahogy enegem Dw nm fogott meg de ez igen imadtam nagyon jo volt es sajnaltam mikor megtudtam hogy a szineszni meghalt mivel egy nagyon jo sorozatot es egy nagyon jo szinesznot veszitettunk el

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz