login |

Már itthon is a The 100-könyv

2016. 03. 21. 16:25 - Írta: winnie

19 hozzászólás | kategória: könyv,

Annak ellenére, hogy amikor berendelték a The 100-et, meg lett említve, hogy regényadaptációról van szó, sosem foglalkoztunk ezzel, mert egyrészt egy igen friss könyvről volt szó, amiről alig volt infó, másrészt pedig tudtuk, hogy ennek az adaptációnak végképp minimális köze lesz az alapanyaghoz. Nyilván a pilot átvett pár szereplőt (de közel sem mindet), mint ahogy pár főbb motívum is megvan mindkét változatban, de a történet alakítása kifejezetten különböző.

Most azért kaptam elő ismét a The 100-könyvet (meg is tehetném a posztot könyves kibeszélőnek, ha valakit érdekel, hogy a könyv miben különbözik), mert megjelent magyarul is, bár a borítója vicces, hogy a nálunk még be nem mutatott tévésorozatra hivatkozik.

Az író Kass Morgan, a cím 100 – Kiválasztottak – az eredeti cím szimplán The 100 volt. És az “1. rész”-es célzásból az következik, hogy itthon is van esély arra, hogy megjelenik a folytatás, a The 100: Day 21 és a The 100: Homecoming – az utóbbi 2015-ben elvileg lezárta a trilógiát.

Ha valaki olvasta, vélemények jöhetnek. A tovább mögött, a borítókép alatt, elolvasható a könyv hivatalos tartalma is.

(Maxim Könyvkiadó, Dream válogatás sorozat, 2999 forint)

The 100-könyv

Évszázadok óta senki sem lépett a Földre, egészen mostanáig.
Pár száz éve egy háború lakhatatlanná tette a bolygót. Azok, akik túlélték a pusztítást, az űrbe menekültek, és egy hatalmas űrhajón kezdtek új életet. Az eltűnt civilizáció emlékei lassan a feledés homályába merülnek, de az emberek nem mondtak le a Földről. A hazatérést tervezgetik, bár nem tudják, mi vár rájuk odalenn.
A kockázat óriási. Ezért 100 fiatalt – akiket a társadalom feláldozhatónak vél – indítanak el egy veszélyes küldetésre: újra kell gyarmatosítaniuk a bolygót.
Clarke-ot árulás miatt ítélték el, Wells a szerelméért sodorta magát bajba. A vakmerő Bellamy önként tartott a kiválasztottakkal, Glass pedig egy merész akciót tervezve lép a Földre tartó űrkompra. Különböző sorsok, egy közös cél. Egy út, amely mindenki életét meg fogja változtatni. Földet éréskor egy hihetetlen világ tárul eléjük, melynek szépsége elragadó, ugyanakkor baljós is. A fiatalok még cipelik a múlt terhét, és félelem tépázza a szívüket, de harcolniuk kell a túlélésért. Ebben a kiélezett helyzetben az érzelmek is felfokozódnak: barátságok alakulnak, szerelmek szövődnek, és riválisok kerülnek szembe, miközben lassan kezdik kialakítani saját szabályaikat. Sosem akartak hősök lenni, mégis valószínűleg ők az emberiség utolsó reményei.

„Sötét és magával ragadó. Lebilincselő elegye egy disztópikus világnak, egy izgalmas cselekménynek és rejtélyes karaktereknek.” Booklist

„Ritkán érzem azt, hogy a tévében látott történetet felülmúlja a könyvváltozata. Először alig akartam belekezdeni az olvasásba, most pedig jobban várom a következő kötetet, mint a következő epizódot!” Goodreads

„Minden lapon újabb és újabb rejtélyekbe botlik az olvasó, melyek nem hagyják nyugodni, amíg az utolsó lapig nem jut. Beleszerettem a szereplőkbe, és addig nem tudtam letenni a könyvet, amíg ki nem derült, mi történik velük.” Amazon

„Gyorsan beszippant ez a világ: a romos Földön küzdő tinédzserekről, akik egy új társadalmat építenek fel, miközben szembenéznek vágyaikkal és egymás iránti érzelmeikkel.” Publishers Weekly

„Hol az egyik, hol a másik szereplőben ismertem magamra: minden küzdelmük, a vágyaik és a problémáik közel álltak hozzám. Hétköznapi fiatalok egy nem hétköznapi szituációban.” The Bulletin

19 hozzászólás Ne habozz!

kékosztriga - 2016. 03. 21. 17:03

Olyan húzzunk le róla egy bőrt szaga van.

jackbauer - 2016. 03. 21. 17:06

Már tavaly megjelent…

winnie - 2016. 03. 21. 17:09

jackbauer: 2013-ban jelent meg.

winnie - 2016. 03. 21. 17:09

kékosztriga: a könyvből készült a sorozat. már, ha a sorozat kapcsán célzol a könyvre, mint bőrre.

Luke - 2016. 03. 21. 17:16

Tervben volt hogy egyszer majd nekiállok az olvasásnak, de több ismerősöm lebeszélt az ötletről, mondván az első 2-3 rész picsogós tinidrámázása megy x-száz oldalon keresztül. De nyugodtan cáfoljatok meg, hátha meggyőztök :)

DennyKeh - 2016. 03. 21. 17:18

Én utálok olvasni, de ezt a könyvet beszerzem. Nagy rajongója vagyok a sorozatnak és muszáj kategória ez nálam.
Ha már a könyv megjelent itthon, van esély, hogy a sorozat is ellátogat a hazai csatornákra? :D

winnie - 2016. 03. 21. 17:22

dennykeh: igen, lesz itthon.

Danee - 2016. 03. 21. 17:43

Tudni, hogy melyiken?

Rtl 2-re vagy coolre simán beférne.

Vektru - 2016. 03. 21. 18:11

„Ritkán érzem azt, hogy a tévében látott történetet felülmúlja a könyvváltozata. Először alig akartam belekezdeni az olvasásba, most pedig jobban várom a következő kötetet, mint a következő epizódot!” Goodreads

Komolyan ezt írta a goodreads? :O

MolnarErik - 2016. 03. 21. 18:29

Hát én elég lesújtó kritikát olvastam a könyvről:
” A sorozathoz van köze, hiszen igazából annak a marketingje ez, hiába volt a sorozat előbb, gondosan úgy írták, hogy véletlen se tudjunk meg semmit a sorozat további részeiről, és a tévésorozatban játszódó űrhajós politikai drámát teljesen felváltja Glass Romeo és Júlia története. A Földön játszódó szálon pedig semmi nem történik, csak három napig sátrakat építenek, és szerelmesen néznek egymásra, meg lepkéket kergetnek. Bellamyn, Clarke-on, Wellsen és a Főkancelláron kívül egyik tévés karakter sem szerepel a könyvben, (Octavia igen, de itt félénk 14 éves) és bár vannak benne olyan ötletek, amiknek örültem volna, ha belekerülnek a sorozatba, mégis ez a könyv egyedül nem állja meg a helyét, és ha nem szerettem volna meg Bellamyt és Clarke-ot a tévésorozatban, ezt valószínűleg még jobban utálnám.
A The 100-ot csak a hardcore Bellamy/Clarke rajongóknak ajánlom, akik egy rossz fanfictionre vágynak. Aki bármit is szeretne a tévésorozatról megtudni, az inkább kerülje ki, mert ez nem más, mint egy agyatlan, tini románc, ami véletlenül játszódik űrhajón és egy poszt-apokaliptikus Földön.”
http://agnescornel.blogspot.hu/2014/05/kass-morgan-100-100.html
és itt egy másik, ez sincs túlzottan oda érte
“Az első pár fejezet alapján nem értettem, hogy mi az az általános közutálat, ami a könyvet övezi. Csak pár fejezetnek kellett eltelnie hozzá, hogy kiderüljön, a sci-fi vonal és a remek ötlet hamar kifulladt és átadta a helyét egy megállíthatatlan tini-drámának, amiben a legfontosabb téma az, hogy ki kit csókol meg – először a Földön – és hogy ki rabolta el a gyógyszereket. Kár. Most komolyan, ha valakinek van egy ütős alapja, amiben ki lehet élni magunkat mind sci-fi, mind disztópia szempontjából miért maradnánk meg egy lagymatag románc szintjén klisés problémákkal?”
http://nemharapa.blogspot.hu/2014/05/the-100-konyv-vs-sorozat.html

monti - 2016. 03. 21. 19:29
mse - 2016. 03. 21. 20:15

Vektru: Goodreads biztos már végignézte a 3. évadot, amelynek valós zuhanásait mi még csak sejthetjük, és a láttottak alapján inkább a könyvekbe menekült. :)

Amúgy abszolúte hidegen hagy a regényváltozat, a hallottak alapján még csak nem is kiemelkedő a posztap témát meglovagoló YA könyvek közt, és nekem nincs kedvem ezt a közvéleményt megkérdőjeleztetni saját tapasztalat hozzáadásával.

Lui - 2016. 03. 21. 20:50

A sorozat nagyon jó, de én is több helyről hallottam már, hogy a könyv nem más, csak kibogozhatatlan, személytelen tini-dráma/picsogás, ami pedig kicsit sem érdekel.
Ha olyan jellegű merészséggel, történetvezetéssel rendelkezik viszont, mint a sorozat 2. évadja, tuti megveszem.
most jönne az, hogy aki már olvasta, megkérném, fejtse ki… jó e :D

Dru - 2016. 03. 21. 20:55

Olvastam. Lányregény, nyálas, zagyva, sci-fit max díszleteiben tartalmaz, kb az első 1-2 részt öleli fel tartalmilag, kiegészítve egy Luke-Glass szerelmi szállal.

Loachlan - 2016. 03. 21. 21:21

Remélem a többi könyvet is lefordítják. Mert ahogyan a tv sorozatból az 2. évadtól úgy könyvből is a 2. résztől indulna be. Az első rész könyv kicsit még “nyálas”, de nem rossz.

jimy29 - 2016. 03. 22. 12:18

Aki a sorozat történetét fonalát várja és azt a cselekménysorozatot szeretné újra látni könyv formájában ne álljon neki. Egy tini szerelmi dráma – gyengén megírva. Imádok olvasni, a sorozatok mellett ez a másik, nagyobb szenvedélyem. Így rengeteg könyvet olvasok, ez pedig a sorozathoz mérten gyenge.
Ha valaki még nem látta a sorozatot és a könyvel kezdi talán nem csalódik.
Én is először a sorozattal találkoztam, így nagy reményekkel álltam neki a könyvnek. Igaza van Dru-nak, csak az ötletet adta meg 1-2 résznek, amúgy egy nyálas tini “dráma”.

winnie - 2016. 03. 22. 13:36

“csak az ötletet adta meg 1-2 résznek, amúgy egy nyálas tini “dráma”.”

ez természetes, egyszerre jött kábé ki a kettő, így nem is épülhettek egymásra. de ez egyébként szinte minden könyvadaptációra igaz, ld vampire diaries és társai.

Sulo - 2016. 03. 28. 18:42

Nálam már az első mondat nem stimmel (legalábbis csak a sorozatot ismerve): “Évszázadok óta senki sem lépett a Földre, egészen mostanáig.” Nem úgy volt, hogy eleve nem vártak 100 évet hanem csak 97-et és már jött is le a csapat?

the100_hun_fan - 2016. 05. 21. 08:37

Én angolul olvasom a könyveket, és nekem nagyon tetszik eddig a könyv és a sorozat is. A 3. évad 10-11. része szerintem nagyon jól lett megoldva. Én Lexát elég sokáig sirattam, mert ő egy nagyon jó és kidolgozott karakter volt. Persze nálam Bellamy a nyerő, igaz most ilyen “rosszfiús”, de védi Octaviát, és megbánja amit tett. Clarke-ot tényleg bénán oldották meg, de vegyük figyelembe Murphy-t aki “mindent megteszek a túlélésért” szövegével újra visszatért. Raven meg szegény itt szenved és ki kéne szedni azt a nőt a fejéből, ez is fokozza az izgalmakat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz