login |

House of Cards – 4×02 – írta BotondB

2016. 03. 22. 20:50 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: kritika,

(Ahány Netflix-sorozat, annyi szokás. Egyszer már próbáltunk minden epizódhoz külön kritikát írni a The Killing S4 esetében, most megnézzük, hogy megéri-e több hétre elhúzni. Egy próbát megér, meglátjuk, hogy alakul. De így, évadkibeszélő híján ne spoilerezzünk, maradjunk az általánosságoknál. – winnie.)

A bemelegítő jellegű első részt egy valamivel azért eseménydúsabb második epizód követte sokunk kedvenc politikai drámájában. Persze tudjuk, hogy a Netflix minden sorozatának évadjait egyszerre adja ki felhasználói számára, ezáltal sokkal nyugodtabban építkezhetnek a készítők, tudván, hogy a néző kisebb eséllyel kaszál, ám szerintem most ezek a langyosabb epizódok is nagyszerű élvezetet biztosítanak.

House of Cards-3

Az évadnyitó kapcsán említett feszültségkeltést ebben a részben is előszeretettel alkalmazták, valóban zseniális az, ahogy képesek szorongást kiváltani a nézőből egy kevésbé fontos esemény kapcsán is. Spoileresen a tovább mögött.

Továbbra is egyértelműen Frank és Claire kapcsolata áll a középpontban, de valahogy ez most korántsem olyan zavaró, mint a 3. évad vége fele volt. Frank láthatóan élvezettel lehetetlenítette el felesége útját a Kongresszusba, miközben Claire a díszpáholyban volt kénytelen megtapsolni férjének ezen húzását.

Na persze ehhez azért Claire-nek is van egy-két szava, de hamar egyértelmű lesz számára, hogy ha Frank úgy érzi az érdekei megkívánják, akkor gondolkodás nélkül fogja ellehetetleníteni felesége helyzetét.

House of Cards-1

Az elnök azonban hajlana a megbékélésre, elsősorban, azért, hogy kiiktassa az egyik legnagyobb veszélyforrást Claire személyében. És pont ez az, ami folyamatosan fenntartja a feszültséget: olyan házastársakat látunk, akik folyamatosan igyekeznek sakkban tartani a másikat, miközben minden lépésük előtt alaposan megfontolják, hogy mit veszíthetnek.

Bizony, Claire is egyenlő partner ebben a pszichológiai játszmában: az évek alatt szép lassan átvette férje bizonyos tulajdonságait, s mostanra képes bármit kiállni, bármilyen eszközhöz nyúlni saját boldogulásának érdekében.

Ékes bizonyítéka ennek anyjával folytatott beszélgetése, melynek végén ugyanolyan sziklaszilárd elhatározásról tesz tanúbizonyságot, mint férje szokott hasonló helyzetekben. Néha megfordul az ember fejében, hogy nem lenne-e okosabb együtt igázniuk le mindenkit, de persze a mindkét félben (főleg Claire-ben) lévő tüskék miatt ez nem valódi opció.

House of Cards-2

Emellett azért kaptunk egy kis Remy-Jackie románcot, ami lehet csak szerintem unalmas, de nekem már nagyon. A hősszerelmes Remy gyorsan akcióba lendül, aminek csúnya pofára esés a vége. A végén aztán Claire-rel együtt Jackie is csak nézett Frank beszéde alatt, az elnök egy lépéssel két ellenfélnek tett keresztbe.

A többiek egyelőre kimaradnak a nagy dolgokból, talán csak a börtönben szép lassan megkattanni látszó Lucas kapcsán merülhetnek fel bennünk kérdések. Jó kezdést jobb folytatás követett, de alighanem ez még semmi ahhoz képest, ami a hátralévő 11 epizódban vár ránk.

12 hozzászólás Ne habozz!

blueberry - 2016. 03. 22. 21:13

Hm csak egy kérdés a kritikaírótól: te már végignézted az egész évadot? (Egy mondat miatt kérdezem, de nem mondom meg, melyik az, hogyha még nem tetted.)

BotondB - 2016. 03. 22. 22:06

Szia! Nem nem néztem mert akkor már nem hiszem hogy úgy tudnék írni róla hogy az ne legyen béha gyanút keltő. A 3.részt már láttam hamarosan jön hozzá az írás de a többi tízet még nem.

Kissur - 2016. 03. 22. 22:27

Nagyon örülök, hogy Doug visszatért, de úgy tényleg és újra FU-val dolgozik.

Csiki - 2016. 03. 22. 23:11

BotondB: Minden részhez lesz kritika? :)

BotondB - 2016. 03. 22. 23:24

Csiki: igen az a terv :)

Csiki - 2016. 03. 22. 23:50

BotondB: Szuper, legalább dara közben lesz miért szünetet tartanom :D

BotondB - 2016. 03. 23. 00:08

Nálam ugyanez van :D

Hurley - 2016. 03. 23. 00:24

@blueberry: nekem is pont ez a kerdes jutott az eszembe arrol a mondatrol :) Erdekes igy olvasni a leirast, hogy mar tudom mi lesz kesobb.

vodor - 2016. 03. 23. 07:45

csak engem idegesit Doug karaktere? Nem bannam ha a kovetkezo evadokban hianyozna, bar tippem szerint o lesz a kulcs a bukashoz.

BotondB - 2016. 03. 23. 09:12

Húha az a vicc hogy lassan sejtem melyik lehet az a mondat szóval lehet sikerült elspoilereznem magamnak amit nem tudok. :D

peeeety - 2016. 03. 23. 15:11

Én hetet néztem eddig meg és nagyon imádom ezt az évadot. Baromi jó. Meg akarom az első évadot nézni, mert azt már kezdem sok szempontból feledni, de lehet lecsúszik majd a második is.

Dani - 2016. 03. 25. 15:29

Végignéztem az összes részt, és szerintem eddig ez a legjobb, legdurvább évad. Az utolsó rész utolsó 10 másodperce olyan WTF érzés volt, amilyet sok-sok éve éreztem csak évadzárókor (pl. PB S01 vagy BG S03 vége). Eléggé nagy bazdmeg szakadt fel belőlem :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz