login |

Stag: az 1. évad – írta userguide

2016. 03. 22. 14:50 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Valószínűleg mindenkinek vannak bizonyos prekoncepciói egy új sorozat előtt (feltéve persze, hogy kicsit utánajárt a szereplőknek és készítőknek), én például visszafogottan optimista hangulatban vártam a Stag-et. Főleg ilyen előzetes után.

A készítők közül Jim Field Smith a szerintem kissé túlértékelt, de komoly kritikai sikernek számító The Wrong Mans-ből hozta volna a humort, George Kay meg a My Mad Fat Diary-ből a drámát, a műfaj vicces horror, ebből még valami jó dolog is kisülhet. Gonosz módon most előre lelövöm a poént: nem sült ki.

stag1

Az alaphelyzet rém egyszerű: egy csapat öntelt, gazdag ember legénybúcsúra érkezik a festői Skóciába, ahol ennek keretén belül elszabadul a pokol, valaki(k) egyesével elkezdi(k) ölni a társaságot. Ennyi információ szerintem indulásnak bőven elég, aki eddig nem látta a trailert, ne is nézze meg, a film felét elspoilerezik benne. Igen, a filmét, mert ez csak papíron sorozat, valójában egy majd’ háromórás film, amit ilyen-olyan részvégi cliffhangerökkel feldaraboltak.

Az a helyzet, hogy nálam a vicces horrornak a Shaun of the Dead meg a Scream számít. Na, most ezekhez képest a Stag egyáltalán nem humoros. Az első részben még csak-csak próbálkoznak, maximum közepes sikerrel, de a második részben már ennek sincs nyoma, a harmadikba pedig egy darab viccet sikerült belezsúfolni.

stag3

Komédiaként a Stag gyakorlatilag értelmezhetetlen. Feleslegesen rakták tele főként komikusokkal, ha egyszer nincsenek poénok. Ismétlem, nem rossz poénok vannak, hanem egyáltalán nincsenek is.

Ennek folyományaként, poénok híján a Stag-et a horror kategóriájában kell értelmezni, amiben viszont nem túl jó. Hiába vannak erős jelenetei, hiába érdekes a skót táj, hiába szép a fényképezés, ha egyszer a karakterek többnyire logikátlan hülyeségeket csinálnak. Már a megáradt folyón való átkelés is necces, de utána beindul az, amitől a horrorok többsége, ha nem is vicces, de nevetséges: a cselekmény folyton úgy lendül tovább, hogy a tér meg az idő szabályai teljesen felborulnak.

stag4

A gyilkolás potenciális okára elég hamar fény derül (az izgulni vágyók a previously on…-t is hagyják ki, szájba rágják benne a megoldást), a gyilkos(ok) személyére szerencsére csak a vége felé, de a rendkívül elmés módon előre lelőtt zárójelenet után is marad a nézőnek egy rettenetesen kínzó kérdése. Mégpedig az, hogy vajon miért kellett időt, pénzt, paripát, erőfeszítést nem kímélve, ilyen bonyolult módon, egyesével lemészárolni a résztvevőket, amikor simán halomba is lőhette/lőhették volna őket a tettes(ek).

Erre pedig nincs mentség, a sztori értelme veszik el egy ilyen húzástól, tökéletesen súlytalanná válik az akció.

stag5

A szintén frissnek mondható, hasonló stílusban mozgó Slasher-rel ellentétben itt legalább annyi pozitívum van, hogy nem a nyírábrándi amatőr színjátszókör szenvedését kell néznünk, hanem igazi színészeket: Jim Howick földrajztanára akár díjat is nyerhetne, kifejezetten erős alakítás.

Nehezen szabadulok a gondolattól, hogy valaki a sztori gyengeségét látva próbálta ezt horrorkomédiának eladni, és vélhetően a BBC illetékesének szeme előtt is csak a The Wrong Mans sikere lebegett. A végleges verdikt legyen mondjuk 4,5/10, komédiának nulla, kaszabolós-gyilkolósnak kidolgozatlan, de összességében a táj meg a színészek elviszik a vállukon, kikapcsolt aggyal vállalható szórakozás. És csak 3 rész.

4 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2016. 03. 22. 15:51

Ennél kicsit jobb a véleményem a látottakról. :) Lehet, túl naiv vagyok, de a Mad Dogs után megint sikerült egy sorozatnak megvezetnie egy kis időre, itt is meg voltam győződve az elején, hogy csak a részt vevőket szívatja valaki előre elrendezetten és az egész a legénybúcsú része. Hangulatában és fekete humorban is a Mad Dogs-hoz tudom hasonlítani, a pasik legalább annyira lúzerek voltak, mint a belize-i nyaralósok. Sokáig még a rózsaszín szarvasbika-jelmezt is viccesnek találtam, de ez a végére szépen átalakult. Elszórakoztatott ez a 3 rész, ki és miért öli a kis brigádot, valamint ki és hogyan marad életben, a gyönyörű skót táj meg remek helyszín volt hozzá. Nekem megért 7/10-t.

FrankLuck - 2016. 03. 22. 16:27

“lelövöm a poént: nem sült ki.”
Jajj, nemár, még nem álltam neki, de be van készítve, reméltem, hogy valami jó cucc. Majd jelentkezem, ha eljutottam idáig.

gromit - 2016. 03. 23. 21:07

nekem is az volt az első reakcióm, h ez mégis mért lenne komédia (dark comic thriller, vagy mit mondtak). ez tiszta horror.

még úgy is, hogy az elején tényleg volt pár, nem túl jó poén meg a szarvasjelmez is elég röhejes.

de csak három rész, a táj és a tanár miatt a horrorelemeken túllépve egy amolyan szürreális “whodunnit”-ként értelmezve maradtam.

a többi karakter is jó, csak hát elég antipatik :)

Enzo - 2017. 09. 21. 17:42

—spoilermentes értékelés:

A Stag legnagyobb baja az, hogy megpróbálta magát belőni valahova a horror és a komédia közé, de mindez valahogy úgy sült el, hogy nem lehet komolyan venni se horrorként, se komédiaként. Ez főleg az első részben érződött nagyon, többször is indokolatlan és életszerűtlen ökörködés következik olyan szituációkban, ahova nagyon nem illik, és ez egy rettentő fura érzést vált ki a nézőben, én speciel nem tudtam, hogy mit is kéne most éreznem. A 2.-3. részekre ebből egy kicsit visszavettek, de ott viszont (főleg a záróepizódban) egyes szereplők annyira bugyuta döntéseket hoztak, ami teljesen megölte az élményt. Magukkal a szereplőkkel egyébként nem volt baj, a “főhős” Ian (Jim Howick) karakterfejlődése kiemelendő: az elején egyszerűen már fájt nézni, ahogy orrba-szájba szívatják és minden rajta csattan, a végére azért megedződött, és már-már badass jelenetei is lettek. A többiek is egy jó átlagot hoznak színészi teljesítmény terén, a kocsmai mellékszereplők (pl. a dagadt pultos nőci) pedig egészen hitelesnek tűnnek. Maga a “whodunnit” felépítésről: emiatt kezdtem bele, és ilyen téren azért nem vall szégyent a sorozat (lásd lentebb spoileresen). A skót akcentusért még mindig odavagyok, a táj pedig egyaránt gyönyörű és félelmetes, a szarvasmotívum végigvezetése pedig ugyan kicsit nem fut ki sehova, de azért egynek elmegy.

—spoileres értékelés:

Szóval tehát akkor a fentebb említett bugyutaságokról…hát a harmadik részben tömkelegével merültek fel kínzó kérdések: miért a hídra rakták Sophie-ék az aknákat, miért nem a fűbe, ahol még esetleg nem annyira szembeötlő? Mex borzasztóan kiszámítható haláljelenetében miért nem futott el, amikor elsőre nem robbant fel az akna? “Kivégzés”: Ian miért nem veszi le a zacskót futás közben? Hogy nem érte utol a csaj? A nagy tetőpont se sikerült sokkal jobban, valahogy olyan rossz szájízt hagyott bennem, hogy “ebbõl többet is ki lehetett volna hozni, jobban meg lehetett volna valósítani…” Komolyan, egy nejlonzacskóval a fején Angus ennyire érzéketlen a külvilágra? És pont akkor kezdi el hirtelen bemártani Sophie-t, amikor az bejön…hát sorry, de ez gagyi befejezés volt, pedig az Angus ruhájáról letépett rózsaszín muszi, mint árulkodó nyom, jól sikerült.

Na persze azért járnak a pluszpontok is: a második részben mivel hamar kiderült, hogy Chris túl nyilvánvaló gyilkos lenne, én magára Franre tippeltem, ezért erősen meglepődtem Sophie-n, és még jobban amikor Angus hirtelen megfojtotta Ledge-et. Mondjuk az magától értetődő volt, hogy a srácok közül csak úgy lehet valaki gyilkos, ha legalább ketten vannaka gyilkosok. Még Johnners motivációja is úgy-ahogy oké, klisés de oké. Egy-két jó szál még volt (Cosmo és a gamekeeper meg a kutya, Mex és Ledge bonding), illetve pár jó idézet is becsúszott, amiből egyet emelnék ki:
“-You did two tours in Helmand. You’re armed with antipersonnel mines, a high-powered rifle and a harpoon gun, and you managed to let a new potato in a dinner suit beat you up with a bottle of Evian?
-Well, it sounds bad when you put it like that.”

Szóval: mivel csak 3*1 óra, nem tudnám rá azt mondani, hogy időpazarlás, és hát annyira nem lett rossz, de a műfajból több is kihozható lett volna – ráadásul van sorozat, ami ki is hozott belőle többet. Egynek elfér, pontozni nem szándékozom.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz