login |

Stag: az 1. évad – írta userguide

2016. 03. 22. 14:50 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Valószínűleg mindenkinek vannak bizonyos prekoncepciói egy új sorozat előtt (feltéve persze, hogy kicsit utánajárt a szereplőknek és készítőknek), én például visszafogottan optimista hangulatban vártam a Stag-et. Főleg ilyen előzetes után.

A készítők közül Jim Field Smith a szerintem kissé túlértékelt, de komoly kritikai sikernek számító The Wrong Mans-ből hozta volna a humort, George Kay meg a My Mad Fat Diary-ből a drámát, a műfaj vicces horror, ebből még valami jó dolog is kisülhet. Gonosz módon most előre lelövöm a poént: nem sült ki.

stag1

Az alaphelyzet rém egyszerű: egy csapat öntelt, gazdag ember legénybúcsúra érkezik a festői Skóciába, ahol ennek keretén belül elszabadul a pokol, valaki(k) egyesével elkezdi(k) ölni a társaságot. Ennyi információ szerintem indulásnak bőven elég, aki eddig nem látta a trailert, ne is nézze meg, a film felét elspoilerezik benne. Igen, a filmét, mert ez csak papíron sorozat, valójában egy majd’ háromórás film, amit ilyen-olyan részvégi cliffhangerökkel feldaraboltak.

Az a helyzet, hogy nálam a vicces horrornak a Shaun of the Dead meg a Scream számít. Na, most ezekhez képest a Stag egyáltalán nem humoros. Az első részben még csak-csak próbálkoznak, maximum közepes sikerrel, de a második részben már ennek sincs nyoma, a harmadikba pedig egy darab viccet sikerült belezsúfolni.

stag3

Komédiaként a Stag gyakorlatilag értelmezhetetlen. Feleslegesen rakták tele főként komikusokkal, ha egyszer nincsenek poénok. Ismétlem, nem rossz poénok vannak, hanem egyáltalán nincsenek is.

Ennek folyományaként, poénok híján a Stag-et a horror kategóriájában kell értelmezni, amiben viszont nem túl jó. Hiába vannak erős jelenetei, hiába érdekes a skót táj, hiába szép a fényképezés, ha egyszer a karakterek többnyire logikátlan hülyeségeket csinálnak. Már a megáradt folyón való átkelés is necces, de utána beindul az, amitől a horrorok többsége, ha nem is vicces, de nevetséges: a cselekmény folyton úgy lendül tovább, hogy a tér meg az idő szabályai teljesen felborulnak.

stag4

A gyilkolás potenciális okára elég hamar fény derül (az izgulni vágyók a previously on…-t is hagyják ki, szájba rágják benne a megoldást), a gyilkos(ok) személyére szerencsére csak a vége felé, de a rendkívül elmés módon előre lelőtt zárójelenet után is marad a nézőnek egy rettenetesen kínzó kérdése. Mégpedig az, hogy vajon miért kellett időt, pénzt, paripát, erőfeszítést nem kímélve, ilyen bonyolult módon, egyesével lemészárolni a résztvevőket, amikor simán halomba is lőhette/lőhették volna őket a tettes(ek).

Erre pedig nincs mentség, a sztori értelme veszik el egy ilyen húzástól, tökéletesen súlytalanná válik az akció.

stag5

A szintén frissnek mondható, hasonló stílusban mozgó Slasher-rel ellentétben itt legalább annyi pozitívum van, hogy nem a nyírábrándi amatőr színjátszókör szenvedését kell néznünk, hanem igazi színészeket: Jim Howick földrajztanára akár díjat is nyerhetne, kifejezetten erős alakítás.

Nehezen szabadulok a gondolattól, hogy valaki a sztori gyengeségét látva próbálta ezt horrorkomédiának eladni, és vélhetően a BBC illetékesének szeme előtt is csak a The Wrong Mans sikere lebegett. A végleges verdikt legyen mondjuk 4,5/10, komédiának nulla, kaszabolós-gyilkolósnak kidolgozatlan, de összességében a táj meg a színészek elviszik a vállukon, kikapcsolt aggyal vállalható szórakozás. És csak 3 rész.

3 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2016. 03. 22. 15:51

Ennél kicsit jobb a véleményem a látottakról. :) Lehet, túl naiv vagyok, de a Mad Dogs után megint sikerült egy sorozatnak megvezetnie egy kis időre, itt is meg voltam győződve az elején, hogy csak a részt vevőket szívatja valaki előre elrendezetten és az egész a legénybúcsú része. Hangulatában és fekete humorban is a Mad Dogs-hoz tudom hasonlítani, a pasik legalább annyira lúzerek voltak, mint a belize-i nyaralósok. Sokáig még a rózsaszín szarvasbika-jelmezt is viccesnek találtam, de ez a végére szépen átalakult. Elszórakoztatott ez a 3 rész, ki és miért öli a kis brigádot, valamint ki és hogyan marad életben, a gyönyörű skót táj meg remek helyszín volt hozzá. Nekem megért 7/10-t.

FrankLuck - 2016. 03. 22. 16:27

“lelövöm a poént: nem sült ki.”
Jajj, nemár, még nem álltam neki, de be van készítve, reméltem, hogy valami jó cucc. Majd jelentkezem, ha eljutottam idáig.

gromit - 2016. 03. 23. 21:07

nekem is az volt az első reakcióm, h ez mégis mért lenne komédia (dark comic thriller, vagy mit mondtak). ez tiszta horror.

még úgy is, hogy az elején tényleg volt pár, nem túl jó poén meg a szarvasjelmez is elég röhejes.

de csak három rész, a táj és a tanár miatt a horrorelemeken túllépve egy amolyan szürreális “whodunnit”-ként értelmezve maradtam.

a többi karakter is jó, csak hát elég antipatik :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz