login |

Luther: a 4. évad – írta bush84

2016. 03. 23. 20:44 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Tavaly több, mint két éves szünet után tért vissza 2 epizód erejéig Nagy-Britannia legizgalmasabb tévés nyomozója, Luther. A kétszer 60 perc arra ugyan elég volt, hogy újra beszippantson minket Idris Elba lenyűgöző játéka, de a történetvezetés korántsem tudta azt a színvonalat hozni, mint a korábbi évadokban.

Luther-4x01-02

Van az a nem túl realisztikus, de azért magát hihetően előadó, sötét hangulatú, és roppant szórakoztató tévés “műfaj”, amihez az angolok elég jól értenek (lásd még The Shadow Line). Ennek a kategóriának az egyik legnevesebb és talán legismertebb tagja Luther. Megkockáztatom, Idris Elba karrierje a belső démonokkal küzdő londoni nyomozó megformálásával kezdett el meredekebben felfelé ívelni.

Az új részekre természetesen érkezett egy új főellenség, egy kannibál sorozatgyilkos személyében, továbbá jó néhány új szereplő, akik közül sajnos nem mind sikeredett túl érdekesre. Még úgy sem, hogy a 120 perces játékidő nem is nagyon engedte a mélyebb karakterizálást.

Luther-4x01-01

Így kénytelenek voltunk beérni a már ismert  karakterekkel. Sajnos az előző szezon végén két fontos karaktertől is el kellett búcsúznunk, akik közül Alice hiánya a fájóbb. A sorozat eddigi legizgalmasabb pillanatait ugyanis szinte kivétel nélkül ő szállította. Hihetetlen bizonytalansági faktort hordozott magában, kapcsolata Lutherrel pedig a sorozat igazi motorja volt.

Az ő kiírásával keletkezett űrt sajnos nem sikerült betölteni, annál is inkább, mert az új főellenség szála több ponton is fájdalmasan elvérzik. Persze a sorozat mindig is kissé elrugaszkodott a talajtól, lévén Lutherben mindig is volt némi a Marveles szuperhős-személyiségjegy, viszont korábban sosem vált önmaga paródiájává.

Luther-4x01-03

Ebben a szezonban viszont eléggé mellélőttek az írók, talán túl sok Hannibal-t néztek. Ráadásul most nemcsak a főellenség sikerült méltatlanra; bekerült a képbe például egy új alvilági főnök is, aki szintén “övön aluli” ellenfélnek bizonyult.

Ettől függetlenül továbbra is jó nézni Idris Elba-t, aki még mindig zseniális, csak a társak nem tudtak felnőni a feladathoz (egyik oldalon sem), Neil Cross, a készítő pedig mintha túlságosan erőltetett módon állt volna neki ehhez az etaphoz. Ezt talán ő is érezte, mert nyitva hagyott egy ajtót Alice-szel kapcsolatban.

Ki tudja, talán az ötödik évad ismét hozza majd a sorozat korábbi színvonalát?! Persze csak, ha lesz valamikor.

11 hozzászólás Ne habozz!

Aredhel - 2016. 03. 23. 21:59

Abszolút egyetértek a kritikával. Nagyon jól összegezte, mi is volt bajom ezzel a kurta-furcsa 2 résszel. A 3. évad ikonikus vége után nem tudtam elképzelni, hogyan lehet innen folytatni. Megnézve a 2 részes specialt, úgy gondolom nem is kellett volna. Egyszerűen nem méltó az előzményekhez, és a fejemben igyekszem meg-nem-történtté tenni a folytatást. Számomra ott ér véget a sorozat, hogy Luther és Alice állnak a hídon, a nyomozó bedobja a kabátját a folyóba, elsétálnak a “naplementébe”, és boldogan élnek (együtt), amíg meg nem halnak (sok-sok kalandosan együtt töltött év után…).
Tökéletes befejezés egy tökéletes sorozatnak.

DCI Luther fan - 2016. 03. 23. 22:05

Az első évad a maga 6 részével tökéletes volt. utána jött 2db 4 részes évad..már nem volt túlságosan “kifejtős”. most meg ez a kettő.. :( Legközelebb 1 rész jön, de 1.5 órás vagy mi ? nagyon kéne a sok rész, mert el lehet, el kell tudni merülni a részletekben. főleg, ha az ellenfél is érdekes, és komplex. Alice is jöhetne persze..várós a 6. évad, de csak ha lesz sok rész.

noar - 2016. 03. 23. 22:13

Én úgy ültem be erre a két részre, hogy egy plusz lezárás, utolsó “évad”, nagyon azt lehetett hallani, hogy ezután nincs tovább.
De hát nagyon nem úgy lett ez megcsinálva, nem úgy lett vége, szóval…
Szerintem a terv kb. az, hogy ha Idris ráér kétévente kijön másfél óra, ami már nem a régi, de azért bármi, ami Luther, jöhet.

kplesz - 2016. 03. 23. 22:47

Olvastam más oldalakon, hogy az a terv, hogy lehet filmen viszik tovább vagy majd később jönnek majd évadok. (kb. mint a Poirot vagy a Sherlock, némelyik évben igen, máskor nem. De Idris Elba szívesen folytatná.

vova666 - 2016. 03. 24. 00:33

Lehet, hogy sokan csalódtak, de én pl. úgy ültem le a2 részhez, hogy simán csak végigélvezem – sikerült…én már régen leszoktam arról, hogy folyton a hibákat keressem…egyébként Alice nekem is nagyon hiányzott…

winnie - 2016. 03. 24. 04:50

kplesz: sokan folytatnának sok mindent szívesen, viszont, ha olvastál ilyesmit, akkor adhatsz linket, és akkor kiderül, mennyire hiteles az infó, mert egyelőre nem tudok róla, hogy szó lenne ilyesmiről, de persze simán lehet, hogy elkerült a hír.

Snoopyzit30 - 2016. 03. 24. 08:13

Totál egyet értek a kritikával. Még az 1-2 évad nagyon jó volt és a 3. sem volt rossz, de a 4. évad nekem nagyon fárasztó volt. Egy nagy katyvasz, amibe minden félét bele akartak nyomni, de már túl sok volt. Nem volt szépen felépítve. Azon pedig továbbra sem tudok túllépni, hogy ezek a szerencsétlenek miért nem hordanak alapból fegyvert maguknál, amikor sorozatgyilkosok után nyomoznak. Vagy itt direkt túl akarják hangsúlyozni, hogy mennyire nem amerikai sorozat?
Nekem ez a 2 rész max 6/10.

Idris Elbát én a ‘The Wire’ óta szeretem, talán miatta kezdtem el nézni ezt a sorozatot. Benne nem is csalódtam. Azt mindenesetre elérte nálam a sorozat, hogy Londont egy undorító helynek lássam.

evergreen976 - 2016. 03. 25. 11:14

Tény hogy a leggyengébb évad volt ez, de még így is bőven jó, nézhető.
Alice nagyon hiányzik.

gromit - 2016. 03. 28. 00:55

Snoopyzit30: nem mintha azt akarnák hangsúlyozni, hogy nem amerikai, hanem egyszerűen angol a sorozat. Az átlag angol rendőr pedig fegyvertelen – a bobbynál van gumibot, gázspray, meg manapság taser, a civilruhás nyomozónak még annyi se. Az északír rendőrjárőrnek van lőfegyvere is, de a többi britnek, így Lutheréknek Angliában, alapból nincs. Persze bármikor hívhatnak fegyveres erősítést, mert azért megvan arra is a külön csoport.

(a Line of Duty s3 most pont ilyen osztagról szól. és ők se a pisztollyal alszanak)

balaggio - 2017. 06. 12. 23:40

Lesz 5. évad, 4 rész, forgatás 2018 elején.

hamupipacs - 2018. 05. 18. 13:40

Spoiler?

Érdekes egybeesés, hogy Rose Leslie karaktere két sorozatban is stabil kapcsolatban élő leszbikus.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz