login |

House of Cards – 4×03 – írta: BotondB

2016. 03. 27. 21:01 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: kritika,

(Korábbi posztok: 4×014×02) Kétórányi bemelegítés után végre valóban elkezdődött a HoC negyedik évadja.

Véletlenül sem akarom ezzel leírni az eddig látottakat, hiszen a maguk nemében teljesen rendben voltak, helyenként nagyszerű momentumokkal, de ki az, akinek erről a sorozatról nem nagy port kavaró botrányok, politikai eszközök széles tárházának bevetése, és a szereplők közötti ármánykodás jut eszébe?

hod403-2

Szerencsére ezeket most mind megkaptuk egy kvázi filler részben, miközben még jórészt előttünk áll a java. Spoileresen folytatom a tovább mögött.

Ami nekem nagyon bejött ebben a Frank „saját” állama köré épülő részben az az, hogy úgy tudott kitűnően működni egyórás, kicsit különálló sztoriként, hogy közben mégis rengeteg dolog történt benne, ami valószínűleg hatással lesz az előttünk álló eseményekre.

A középpontba tehát a dél-karolinai előválasztások kerülnek, különösen az ott élő színesbőrűek, és az elnök hozzájuk fűződő viszonya. Tudni illik ugyanis, hogy az állam lakosságának 29%-a afroamerikai, vagyis nem meglepő, hogy Frank is az ő megnyerésükben látja a siker kulcsát.

Eleinte persze minden tökéletesen indul, amíg nyilvánosságra nem kerül egy fotó, amelyen az elnök apja a KKK (Ku-Klux-Klan) egyenruhájában feszítő férfival fog kezet. A kép természetesen felháborodást kelt, melyet többnyire meggyőző elnöki beszéd, majd újabb botrányos felvétel követ, ezúttal magáról az elnökről.

hod403-1

A rasszizmus vádját ezután nehéz, sőt lehetetlen lemosnia magáról, így elveszíti saját államát, ami valóban hatalmas érvágás, és egyébként általában a jelölt visszalépéséhez vezet. Itt erről persze szó sincs, de téved, aki azt hiszi, jó úton jár „főhősünk”, sőt azt hiszem, itt érezhetjük először igazán, hogy mekkora bajban is lehet Frank.

Ha ez önmagában nem lenne elég egy órában (naná, hogy nem elég!), mindennek a tetejébe kiderül, hogy a képeket Claire szivárogtatta ki, vagyis a First Lady felelős férje csúfos kudarcáért. Ezen persze nem lepődünk meg, főleg, hogy nekünk már a szánkba rágták a dolgot, de a két fél beszélgetése így is zseniális lett. Kezdve azzal, ahogy Frank a képről, és az apja iránt életében egyszer érzett büszkeségéről beszél, vagy épp amikor Claire finom célozgatással jelzi, hogy előszeretettel megpályázná Frank mellett az alelnöki posztot.

hod403-3

És ez az a pont, ahol fordul a kocka. Vagyis igazából nem, hiszen eddig is tudtuk, hogy Frank sikere nagyban köszönhető felesége töretlen népszerűségének, illetve Claire egymaga képes lenne tönkretenni az elnök kampányát, de valahogy mintha ez kiröppent volna picit a fejünkből látva, hogyan lehetetleníti el Frank felesége terveit.

Most azonban egyértelműen Frank az, aki kénytelen engedni, ha nem akar lemondani az Ovális Iroda megtartásáról (ami nyilván nem célja), és bár a rész végén konkrét egyezséget nem látunk, az elnök aligha talál más megoldást szorult helyzetében. Bár az ő esetében sosem lehet tudni.

6 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2016. 03. 28. 11:43

Ebben a részben számomra az volt a legérdekesebb, ahogy Lucas Goodwint levitték már a lehető legmélyebbre. Bemutatták, hogy gyakorlatilag már nincs vesztenivalója. Amikor a lépcsőnél mutatják, abban már benne volt minden, ami a 4. rész nagy eseményéhez vezetett. És mégis… meg tudtam lepődni azon, hogy meg merte ezt tenni. Persze ha egy embernek már nincs mit veszítenie… és ez most el is indít egy láncolatot. (Bár Frank olyan, mint egy patkány, mindent túlél)

blueberry - 2016. 03. 28. 12:39

Csak egy apró módosítás: a képen ha jól értettem Frank apja nem a ruhás, hanem a vele kezet rázó férfi.

Lamantin - 2016. 03. 28. 13:26

igen, ő a kezet rázó fél.

egyébként az évad innentől kezdett erősödni a szerintem gyenge első 2 rész után, és ezután is sok minőségbeli fejlődés volt az évadban, szóval nagyon elégedett vagyok.

Thunder - 2016. 03. 29. 21:29

melyik csatorna adja?

jani vagyok - 2016. 04. 03. 08:59

Netflix vagy a szamitogeped

h3x0r - 2016. 04. 05. 00:16

a kovetkezo reszrol/reszekrol lesz kritika?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz