login |

The Family: 4 rész után

2016. 03. 27. 15:50 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: 2015/16, kritika,

4 rész után amondó vagyok, hogy talán megtartom guilty pleasure-nek a The Family-t, mint ősszel tettem a Wicked City-vel. Egyik sorozatról sem gondoltam sokat minőség tekintetében, sőt a megvalósítás és a sztori sem volt olyan, ami miatt a nézés többet adhatott volna, mint az, ha utánaolvas az ember heti 5 percben az aktuális történéseknek, de hiszem, hogy az ilyen sorozatoknak legalább oktató jellege lehet.

És nem azért, mert az ember azt akarja látni, hogy hogyan nem szabad valamit csinálni (akkor nem nézném), hanem egyszerűen nagyon érdekes (és egyben elszomorító) élmény látni olyasmit, aminek a készítői meg vannak győződve, hogy valami nagyon izgalmasat, rejtélyekkel teli tesznek le az asztalra, miközben szinte az összes történetszál érdektelen, és egyes Nagy Válaszok maximum vállvonogatást váltanak ki az emberből. Kevés az olyan sorozat, ami annyira jelentőségteljesnek hiszi magát, mint a The Family.

The Family-3

A The Family-ről lerí, hogy hittek benne a készítői, hogy azt vélték, hogy nagyon odatették a sztorit (itt írtam az első 2 részről), remek színészgárdát szedtek össze, és még a klasszikus Shonda Rhimas-filozófiát is bevetették, miszerint, “ha valamit a 10. részben akarsz ellőni, akkor azt hozd előre már az 1×02-re”.

Over the next three episodes, you find out so much. The mystery takes on a different story drive, and it gets really interesting.

Sok minden kiderül! Új rejtély és irány! A showrunner interjúiból is lejön, hogy mennyire kétségbeesetten csak az mozgatja őket, hogy rejtélyek így, meg válaszok úgy. És mindez azt sejteti, hogy nyaktörő a tempó, folyamatos a WTF-cunami, de valójában csak egy lassan hömpölygő valami az egész műrejtélyekkel és érdektelen felfedezésekkel.

The Family-4

Ennek megfelelően azt is előre beharangozták, hogy már pár óra múlva, az 1×05-ben, ki fog derülni, hogy vajon a hazatért gyerek az-e, akinek mondja magát. Mert ők nem várnak ilyesmivel az évad végéig. (Persze lehet, hogy csak “kiderül”, ahogy a Blindspot is előszeretettel játszik ezzel a kérdéssel.) Mire én: DE EZ KIT ÉRDEKEL?

Komolyan, a bináris kérdések miért annyira érdekesek? Vagy ‘igen’, vagy ‘nem’ a válasz, de rohadtul nem ez a lényeg, hanem az olyan kérdések, amikre nem lehet a választ egyetlen szóval elintézni. Az, hogy a gyerek kamu vagy igazi, egyrészt később a bizonyítékok ellenére is meg lehet fordítani, hogy legyen plusz egy csavar, de egyébként meg az a gáz, hogy a néző végiggondolta mindkét megoldási lehetőséget, így egyik sem fog nagy meglepetést vagy sokkot jelenteni számára. Akkor meg minek a rejtély?

The Family-5

Egy sorozat nem ettől lesz jó. Vajon akkor az lenne a megoldás, hogy ne is legyen rejtély? Nem hiszem, mert azért a bizonytalanság eredményezhet érdekes sztorikat. Akkor meg… ne legyen megoldva? Nem hiszem, hogy emellett akarnék kampányolni, még akkor sem, ha általában nem szokott izgatni, ha valamire nem találnak ki random válaszokat.

Hogy a sorozatról is írjak valamit. Az is kellemes meglepetés volt, hogy a párhuzamos időszerkezet előre lépett, és már nem a 10 évvel ezelőtti eseményeket láthatjuk, hanem a 8 évvel ezelőttieket. Más kérdés, hogy mennyire fognak érdekes sztorikat találni ebből az időszakból. Főleg, hogy ezek már nem a rejtélyre, hanem a családi szálakra, illetve a politikai vonalra fognak összpontosítani.

The Family-6

Ahogy látom egyébként, a sorozat is elkezd egyre jobban a politikai vonalra, a kormányzó-választásra összpontosítani, hiszen a gyerek előkerülése, valamint az eset kapcsán ígért populista változtatások repíthetik előre Anyut pozícióba.

És ez talán érdekes is lehetne, de emellett folyton mindenféle ócska és félrevezetésekkel nyomják tele a részeket a készítők (a párhuzamosan vágott kamu jeleneteknél csak a T-bone karambol az elcsépeltebb…), amiket harsogó, fontoskodó zene kísér, és olyan mellékszálak, amikről lerí, hogy a készítők oda vannak érte, de egyébként semmi jelentőségük. Ld. Andrew McCarthy kiskutyát vesz vagy Andrew McCarthy ÁTLÉPI A FA VONALÁT! – ez utóbbin dőltem…

The Family-1

Mondjuk a sorozat legnagyobb bűne, hogy már a kezdetek kezdetén megtették állandó mellékszereplőnek a rejtélyes, “Biztosan ő a gyerekrabló”-figurát, Michael Esper-t, aki először csak ide-oda ment szótlanul, most elkezdjük megismerni, de a világon semmi köze a fősztorihoz. Szóval vele vagy ellövik a tettest, vagy csak félrevezetnek minket. Egyik sem érdekes kilátás. (Mekkora WTF volt már a kocsija összenyomása! Ja, nem.)

Viszont az új ügynök cserébe nagyon jó figura. (Tehát nyilván ő a “gyilkos”.) Oké, tudom, hogy a The Family is “Kit érdekel?”-típusú sorozat, főleg a gyenge kezdés és a szinte biztosított egyetlen szezon miatt, de ilyenkor jó, hogy van egy saját homokozóm.

5 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2016. 03. 27. 16:55

Érdekes, pedig engem marhára berántott, és iszonyúan élvezem. Jobban várom, mint a Quanticót vasárnap/hétfőn. A pilot nem jött be annyira, de azóta minden részét imádtam.

Sokkal jobban tetszik, mint a Murder. Kár, hogy tuti kasza lesz.

winnie - 2016. 03. 27. 17:28

Deny: azért annyira nem érdekes, hiszen benne van, hogy tetszik, de tényleg érdekelne, hogy pontosan mivel fog meg. mi az, ami érdekel a folytatásban? van olyan rejtély, amire választ akarsz kapni?

mert én keresem, keresem a választ a kérdésekre, de annyi sebből vérzik a sorozat. például asher-rel egyszerűen nem tudnak mit kezdeni. oké, most talán lehet, hogy fognak, mert érdekes lehet a gyűlölet szál ellene, ha nem tett semmit, de a kutyázás, a falépegetés, de akár a flashback is, hogy bántották a börtönben (naná, a gyerekmolesztálóknak ez a jussa minden filmben) nem egy nagy sztori, az pedig, hogy megnézi a szendvicsét, annyira hiteltelen és szájbarágós volt, hogy egyszerűen nem is értem. és lehet, hogy még pár karaktert így fel tudnék hozni.

nyilván vannak jobb pontjai is a sztorinak, de nem tudom, hogy ha valakinek az lenne a feladata, hogy megmondja, mi történt a 3. vagy 4. részben, az tudna-e értelmesen válaszolni.

Deny - 2016. 03. 27. 17:59

Nem is tudom, inkább csak elkapott a hangulat, és élvezem az “utazást”, bárhová is fut ki. Sok sorozattal szoktam így lenni. De hogy válaszoljak is valahogy: érdekel Adam kiléte például.

winnie - 2016. 03. 27. 21:33

Deny: az érdekel engem is, hogy mi van vele. de ugye, ha tényleg ő adam, akkor ennek annyi. ha nem, akkor ez teljesen okés kérdés. de a többi “rejtély” már közel sem fog meg ennyire. mármint az, hogy a tettes tényleg az a fickó-e, és hogy elkapják-e.

winnie - 2016. 03. 28. 22:52

ó, basszus, az 1×05 komolyan egy 35 éves asher flashbackkel kezd? ez teljesen kész… nagyon szerethetik ezt a karaktert. persze lehet, hogy ő a mastermind, a pilotban felmerült bennem, hogy így hozatta ki magát, de ettől még túlságosan nyomják a mellékszálait.

a másik az ötödik részben: a “tettes és ismét fakeout-ok. “hé, várjanak!”, na, vajon a lebukott vagy csak kocsiját kapja vissza? és mindez megint funkciótlan párhuzamos vágással az “adam gyorsít”-jelenettel. wtf.

na, a rész vége már tényleg kabaré lett, de eltekintve a baseballozástól ennek a b-sztorinak a képeslapokkal megint hol volt bármilyen jelentősége? mármint a tettes szempontjából…? ez így nem érdekes tévé.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz