login |

The Americans: kezdett a 4. évad

2016. 03. 29. 19:50 - Írta: Neoprimitiv

57 hozzászólás | kategória: kritika,

Először is a tisztelt bíróság és az esküdtek elnézéséért esedezem, amiért a 3. évad záróposztja a mai napig nem született meg. Azt hiszem, az lehetett az oka, hogy a korábbiakhoz képest sokkal több minden történt tavaly és most az évadnyitóból úgy látszik, ez a felállás marad az idei évadra is.

Nem vagyok abban biztos, hogy ez egyértelműen a hasznára válik-e a sorozatnak, az viszont tuti, hogy így állandóan van olyan szál, amiért a szék karfáját lehet szorítani.

nyito

Tudom, hogy sokaknak még mindig a hülye parókás sorozat a The Americans, de jelenleg szerintem kevés drámaibb sorozat van műsoron. (Mostanra már legalább a kritikusok felfedezték, igaz, még mindig a csak a “méltatlanul hanyagolt” kategóriában.)

Pont a lassú, beszélgetéses felépítése teszi sokkal feszültebbé egy csomó, akciódúsabb sorozatnál. Az, ahogy egy szimpla párbeszéd egészen mást jelent attól, hogy legalább az egyik résztvevő biztosan szerepet játszik. A tovább mögött folytatom egy kis visszatekintéssel, majd spoilerekkel.

Egy nagyon rövid visszatekintés és összegzés az előző évadhoz:

  • a KGB ragaszkodott hozzá, hogy Philip-ék próbálják meg beszervezni Paige-et,
  • az FBI megtalálta a lehallgatót és ezzel Martha is gyanúba keveredett
  • Philip leleplezte magát Martha előtt
  • Paige pedig elmondta a szülei titkát Tim atyának.

vial

Idén a fő szál egy biofegyver mintája köré épül majd. Ez annyiból más, mint az eddigiek, hogy itt mindkét fél tilosban jár, könnyen előállhat olyan helyzet, amikor az amerikaiaknak is vonzóbb a Jennings házaspár nyom nélküli eltüntetése, mint a KGB legjobb elfogott ügynökeiből kinyerhető információ. (A sildes sapkás fazont, aki mindhárom alkalommal felbukkant a kontakt környékén, illett volna kiszúrniuk.)

Ráadásul az a bizalom, amelyik az előző évadban úgy tűnt, hogy megszilárdult Philip és Elizabeth között, most mintha megint kezdene szétesni.

youngphilip

Elizabeth háttérsztoriját már nagyjából ismertük, most Philip múltjába is kaptunk egy flashbacket. Az eddig is látható volt, hogy kettejük közül ő az, aki nehezebben dolgozza fel a stresszt és ő az, aki kevésbé indoktrinált, saját véleménye van a dolgokról.

Ami miatt mégis képes szurkolni az ember nekik az az, hogy az összes gyilkosságuk dacára egy pillanatig sem ábrázolják egyiküket sem lelkiismeret vagy érzések nélküli gépként. (A tavalyi évad 9. epizódja, a “Do Mail Robots Dream of Electric Sheep?” talán az egész sorozat egyik legerősebb része volt, kétszemélyes kamaradrámaként.)

martha2

Ezért is leszek nagyon kíváncsi arra, mit hoznak ki a mostani helyzetből. A két botcsinálta, akarata ellenére bevont “kém-társ”, Martha és Paige az eddiginél sokkal nagyobb kockázatot jelent.

Az, hogy Martha túlélte az előző évadot, a számomra a legnagyobb meglepetés volt, viszont ezek után nem tudom elképzelni, hogy Philip egyszerű üzleti kockázatként kezelné a halálát. Arra pedig semmi esélyt nem látok, hogy Paige ellen bármelyikük is valami drasztikusat lépne.

nyina2

A premierből ítélve Beeman az FBI-os nyomozás miatt ismét inkább a főszálhoz fog kapcsolódni, aminek örülök. A Rezidentúrán belüli kavarás, főleg mivel közvetlenül kapcsolódik biofegyveres ügyhöz szerintem nagyobb súlyt fog kapni.

Így viszont könnyen lehet, hogy Nyina és az oroszországi vonal még érdektelenebbé válik, mint tavaly volt, legalább is most nem igazán tudott lekötni. (Az egész kutatóintézetes szituáció, a megbízhatatlan, de azért szabadon mászkáló, egymással angolul beszélgető karakterekkel amúgy is a sorozat gyenge pontja a számomra.)

paige

Mind Keri Russell, mind Matthew Rhys most már rendszeresen szerepel a különböző “legjobb” listákon, teljesen megérdemelten. (Ehhez képest valahol vicces, hogy tavaly Margo Martindale kapott Emmy-t vendégszereplőként, pedig alig kellett tennie valamit.) A tavalyi évad és az évadnyitó után viszont muszáj megemlítenem Holly Taylort, aki kedves gyerek-mellékszereplőből központi figura lett és eddig maximálisan képes volt felnőni a feladathoz.

Nagyon kíváncsi leszek, hova fut ki idén a sorozat. A téli TCA-n határozottan cáfolták, hogy Keri Russell valódi terhességét belevennék a sorozatba, egy újabb bébi tehát kilőve. A nézettség nem túl acélos, de legalább tavaly óta nem csökkent, korábban 6+ évadról beszéltek a készítők, amikor a terveikről volt szó.

Meglátjuk. Mindenesetre a Jennings család mostani állapotában nehéz elképzelni, hogyan tudják majd ezt a helyzetet épségben átvészelni. Ha pontozni kell, akkor az évadnyitó 8/10.

57 hozzászólás Ne habozz!

BotondB - 2016. 03. 29. 20:18

Valaki segítsen dönteni :D megéri szerintetek nulláról elkezdeni ezt a sorozatot? Eléggé érdekelne de ennyit csak akkor hoznék be ha nagyon jó.

winnie - 2016. 03. 29. 20:30

botondb: itt nem sokan lesznek, akik nemet mondana, so.

az biztos, hogy a legelismertebbek között van.

addictsheep - 2016. 03. 29. 20:56

Van már szinkronos évad is belőle, azzal akár háttértévéként is bepróbálhatod.
De szerintem megérdemli az osztatlan figyelmet eredeti nyelven. A három évad nem olyan sok, én februárban újranéztem az eddigieket és másodszor is megérte. :)

BotondB - 2016. 03. 29. 21:31

Na akkor mindenképp elkezdem :)

somaombre - 2016. 03. 29. 22:10

A sapkás fazon nem Hans volt?
Az elsőnél még mondta is Elizabeth hogy hívták mert nehéz szitu.

Neoprimitiv - 2016. 03. 29. 22:15

somaombre: lehet, de nekem nem úgy tűnt, hogy Philipékhez tartozna.

lostfanka - 2016. 03. 30. 06:53

Nem akarom bantani a sorozatot, mert nezem de a “jelenleg szerintem kevés drámaibb sorozat van műsoron” kijelentes eleg eros. Nekem meg mindig nagyon mu az egesz, valahogy nem tudom elhinni a szereploknek a sajat szerepeiket. Igaz leragadtam a 2. evad vegen.

Mikor nezem a sorozatot valahogy mindig elfog az az erzes hogy nem hiszem el ami a “vasznon” tortenik, nem tudom beleelni magam a szereplok helyzetebe, mondjuk ki nekem hiteltelen az egesz.

Vegyuk a most futo dramai sorozatok kozul a Vinyl-t vagy a Better Call Saul/t mind ujonc a maga nemeben de elso pillanattol fogva elhittem a foszereplok dramai orlodeset.

Szula 25 - 2016. 03. 30. 07:26

“Arra pedig semmi esélyt nem látok, hogy Paige ellen bármelyikük is valami drasztikusat lépne.”
Itt mire is gondoltál mert megölni biztos nem fogják.
Phillipnél én is kétlem de Elizabethre ezt nem mondanám. Ő tavaly is be akarta szervezni a lányát, simán kinézem belőle hogy majd valahogy veszélybe sodorja a lányt.

Neoprimitiv - 2016. 03. 30. 09:40

Szula 25: eddig aki ténylegesen lebuktathatta volna őket (tudta, mit csinálnak és ismerte a valódi személyazonosságukat), az nem úszta meg élve. Túl sok választási lehetőségük ebben az esetben nincs. Vagy megölik az illetőt, vagy megpróbálnak kijutni az országból és ezzel vége a dalnak.

Elizabethnél nagy kérdés, hogy a készítők mennyire mélyedtek el a házi feladatukban. Ha csak egy kemény, hideg kémnőt akarnak, akkor lehet, hogy inkább az “ügyet” választja, mint a lányát, de ez slampos munka lenne. A Szovjetunióban mind a gyerekeknek, mind a “Hős Anyáknak” elég sajátos kultusza volt. Az, hogy Elizabeth beszervezze a lányát, ebbe teljesen belefért. Persze, veszélyes, de a Rógyináért történik.

Viszont hatalmas a különbség aközött, hogy a haza javára lemondok a gyerekemről (aki utána ebbe a szolgálatba bele is halhat), vagy én magam pusztítom el. Már a mail robotos részben is előkerült, hogy meddig igazolja a jobb világ jövőképe a mai bűnt? Tudom, hogy brossúra-ízű, de a gyerek a szovjet ideológiában érinthetetlen volt, az ő szebb jövőjükért folyt a harc. Elizabethnek (és Philipnek is) ez az ideológia az egyetlen mentség a saját lelkiismeretükkel szemben. Ebből viszont nem lehet mazsolázni, mert abban a pillanatban amikor felmerül, hogy ha egy eleme kidobható, akkor jön a kérdés, hogy miért pont az? Miért csak az?

GeoCucc - 2016. 03. 31. 21:02

Na ez a 42. rész (haha) az eddigi egyik legfeszültebb volt. És még ha néha kicsit valószerűtlennek is tűnnek a történések, a sztori kellően leköt ahhoz, hogy ez ne zavarjon. A Pastor Tim-szál, a vírus meg Stan nyomozása is remek, és már peregnek a fejemben a lehetséges forgatókönyvek, hogy hogyan futtatják össze a szálakat – hiszen ezt mindvégig zseniálisan teszik a készítők.
Egyedül tényleg Nina történetvonala lóg a levegőben. Remélem, hogy kifut majd valahova és lesz majd valami komoly hatása az USA-ban ténykedő szereplők életére. Elvégre három korábbi szereplőt is összezártak ebben a szovjet laborban, aminek biztos több oka van, mint csupán annyi, hogy benntartsák a történetben a rajongók között igencsak népszerű Annet Mahendrut.

hummel - 2016. 03. 31. 21:29

Az ugye mindenkinek megvolt, hogy a 4×02-ben Elisabeth rémálmánál, amiben Paige megtalálja a pap holtestét, Tim atya Nikolai Timoshev-vé változik. Vagyis Elisabeth a saját múltját vetíti előre a lányára.

Neoprimitiv - 2016. 04. 05. 21:01

Várható volt, hogy ha csön-csön-gyűrűt játszanak a kapszulával, annak előbb-utóbb rossz vége lesz. Tim felesége, Stan immár konkrét gyanakvása Marthára elég keményen betesz nekik.

Átaludtam, vagy Anton meghalt a 2. részben? Mi volt ez a haluzás Nyinától?

Neoprimitiv - 2016. 04. 07. 11:36

“Hamarosan” Ez kemény befejezés volt. Nem akarok spoilerezni, a többi majd este.

GeoCucc - 2016. 04. 07. 16:35

Lesz este külön írás a részről, jól értem? Mert akkor én se nagyon megyek itt bele. De itt szó szerint az egyik szemem sírt, a másik meg ragyogott attól, amit a készítők művelnek.

Neoprimitiv - 2016. 04. 07. 16:45

GeoCucc: nem, nem lesz külön poszt, csak nem akartam elspoilerezni részleteket, nem mindenkinek van ideje délelőtt tévét nézni.

_Peter - 2016. 04. 07. 17:53

Így kell ezt! Tanulhatnának a Walking Dead készítői. Durva volt és realisztikus is. Nagyon jól volt felépítve a feszültség, aggódjunk a betegekért, Paige csinál-e valami hülyeséget, lebukik a titkárnő már azt hittem vége a résznek mire…
Végkifejletnek annak örülnék Paige a család védelme miatt maga oldja meg a problémát a pappal.

Ghostika - 2016. 04. 07. 18:30

Hat bevallom regen utott igy meg egy jelent, egy pillanatra sem gondoltam hogy ilyen ‘brutalis’ lesz a maga nemeben, amilyen targyilagos volt az egesz, Hamarosan

GeoCucc - 2016. 04. 07. 19:39

Rengeteg alkalommal megölhették volna, akár egy-két évaddal ezelőtt is simán meg lehetett volna lépni, erre pont most, amikor már tényleg a legkevésbé számítottunk rá. Remekül volt felépítve, még ha kicsit hatásvadász is lett ezzel az álommal. És talán most először tüntették fel igazi kegyetlenként a szovjeteket.

Paige esetében én is úgy érzem, hogy a végén majd ő akarja, vagy ő fogja valahogy eltávolítani a pastort – most, hogy a szülei a bezártság során álláspontot cseréltek egymás közt :) El tudom képzelni, hogy majd ő kéri meg a szüleit, hogy tegyenek valamit. Persze egy dolog, hogy mi mire számítunk, meg egy másik, hogy mi fog történni – mint ahogy azt a mostani rész is tökéletesen bizonyította.

Hamarosan…

Neoprimitiv - 2016. 04. 07. 20:35

Mégis írok posztot, túl sok minden volt ebben a részben, ami csak másodjára csengett le. Azt nem tudom, mikor kerül majd ki.

hummel - 2016. 04. 08. 17:49

„talán most először tüntették fel igazi kegyetlenként a szovjeteket”

Habár Nina halála eléggé ütött, de nálam az viszi a prímet, mikor az első évadban a saját, elhunyt fedett ügynökük (Robert) puerto ricoi feleségét ölték meg, csak azért, hogy a közös gyereket elvihessék a nagyszülőknek Moszkvába.

Tod - 2016. 04. 10. 23:47

Shortly.

Ezzel egyedül az volt a bajom, hogy túl sok Dexter epizódot láttam ahhoz, hogy ne tudjam, hogyan nézne ki a folyosó egy ilyen kivégzés után. Vehették volna véresebbre.

A harmadik évad végén azt terveztem, hogy megvárom az utolsó részt, és saját tempóban nézem meg az új évadot. Háááát, nem jött össze.

A kémes cucc már kezd kicsit over-the-top lenni ezzel a sok erőltetett szállal. Fele ennyi történéssel sokkal jobban meg tudnák fogni a lényeget. Nem tudom elhinni, hogy a Martha szál a való életben is idáig fajulna. Philip és Sandra közös szál is csak azért van ott, hogy legyen valami. Legalábbis ilyen formában túl erős. Aztán ott van a pap és a felesége. Biztosan nem véletlen, hogy pont egy vírusos epizódban jut el a fordulópontra ez a szál. Az információ pont úgy viselkedik, mint egy vírus… De mindegy, tudnám még sorolni.

A lényeg az, hogy rettenetesen jó sorozat. Egy lépés hiányzik ahhoz, hogy zseniális legyen.

Tud valaki jobb tv-s házaspárt, mint Philip és Elizabeth?

hummel - 2016. 04. 11. 10:15

Tod: Elvileg egy kis kaliberű fegyverből való töltény nem fog átmenni a koponyán. Szóval a fegyvert kéne megvizsgálni, hogy az oroszok által használt fegyverrel milyen eredményt kellett volna kapni. Talán valaki meg tudja mondani.

Neoprimitiv - 2016. 04. 11. 11:06

hummel: úgy rémlik, még a 80-as években is a TT-33-as, 7,62-es lőszerű Tokarev volt a rendszeresített oldalfegyver. Annak a lőszere átment volna rajta, direkt nagy átütő erőre tervezték.

Viszont nincs kizárva, hogy (hosszú évek tapasztalatai alapján…) az ilyen esetekben speciális lőszert használtak, erre megvolt a kijelölt személy.

A Dexter-t pedig ne vegyük már kriminológiai alapműnek, abban legalább annyi valótlan látványelem volt, mint más sorozatokban.

hummel - 2016. 04. 11. 12:06

Neoprimitiv: Kösz az infót. Amit írsz logikusnak tűnik, nyilván ők sem akarták minden alkalommal újrafesteni a folyosót, és ehhez elég lett volna a lőszert megbabrálni.

Brynden Rivers - 2016. 04. 14. 22:25

A rész végén milyen jó volt a Queentől az Under Pressure :)

Remélem Paige túléli az egészet és látunk a sorozat végén egy jelenetet, hogy mi lesz belőle 2015-ben.

gerdina - 2016. 04. 15. 06:05

Az nekem még eszembe sem jutott, hogy Paige és Henry nem élheti túl.
Tényleg jó lenne látni, hogy mi lett velük. Már másfél évad óta várok egy olyan csavarra, hogy a KGB Henry-t akarja beszervezni és Paige csak elterelés. Akárhogy is, ez az állandó Stan-nél lógás nem fog jól végződni.

Én minden egyes héten Marta-ért aggódom. Kezdem azt érezni, hogy szépen lezárják most a történetét, aminek nem örülök, mert nagyon élvezem ezt a szálat.
Szerintem élni fog, csak Philip megszakítja vele a kapcsolatot vagy elküldik valahova. Annyira régóta lehet számítani a halálára, hogy szerintem az írók meg fognak minket lepni ezen a fronton.

_Peter - 2016. 04. 15. 09:45

Szerintem Martha konyec. Vagy nem bírja a nyomást és bevesz egy doboz gyógyszert, vagy “Clark” intézi el, az elég ütős dráma lenne szerintem el kell varrnia a szálat. Mivel a pap téma úgy tűnik békésen oldódik meg, kell valami ütős húzás, ehhez adott Martha helyzete. Stan azt hittem jobban megzuhan a Nina hírtől, viszont jobb így mert más sorozatnál az a bajunk mennyit szenvednek a karakterek cselekvés helyett. Tehát csak nyomozzon Stan.

gerdina - 2016. 04. 15. 11:50

Jajj, csak Philip ne ölje meg! Ha már meg kell halnia, inkább tudom elképzelni, hogy vagy öngyilkosságot követ el vagy Elizabeth végez vele Philipet kijátszva és ez konfliktust okoz köztük.

(De szerintem tényleg egyik sem lesz és Martha élni fog.)

Neoprimitiv - 2016. 04. 16. 08:32

Nehezen tudom elképzelni, hogy Martha túlélje. Ha sikerül is esetleg megszöktetniük – Martha nem kém.

Philip nem lenne vele, ő egy vadidegen országban, nyelvtudás nélkül, gyanakvással körülvéve és azzal a tudattal, hogy elárulta a hazáját. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy emlékeim szerint Martha nem tud arról, hogy van egy Mrs Jennings és két gyerek.

Ha nem öli meg valaki (Gabriel most nincs olyan állapotban, de Hans, Claudia és akár Elizabeth is lehet), akkor szerintem ez a helyzet nála csak az öngyilkossághoz vezethet.

gerdina - 2016. 04. 16. 15:59

Ha elmenekítik egy másik országba, nem hiszem, hogy követni fogjuk a sorsát és maximum csak spekulálhatunk majd, hogy mi lett vele.

Neoprimitiv - 2016. 04. 17. 17:25

gerdina: az egy irgalmatlan rossz készítői húzás lenne. Felépítenek egy karaktert, lenyomják a víz alá, majd a krízist azzal oldják fel, hogy elutazott? Az lenne a pont, ahol kiszállnék a sorozatból, mert ez egy végtelenül színvonaltalan írói gondolkodásmódot jelezne.

_Peter - 2016. 04. 22. 15:58

“szerintem tényleg egyik sem lesz és Martha élni fog”

Ez elég hiteltelen lenne a sztori szempontjából. Tudja már KGB ügynökök, látta már az összekötő tisztet is, ha most bűntudatból odasétál Stanhez és mindent kipakol elnöki kegyelemért cserébe akkor olyan bilit borít ki, amit a szovjetek nem hagyhatnak. A pap esete is necces már, de ott még rá lehet fogni erőltetve Paige beszervezése miatt nem ölhetik meg. Szerintem Philip végezze el a munkát, úgy elég drámai lenne, olcsóbb megoldásként Martha öngyilkos lesz a nyomás alatt.

hummel - 2016. 04. 22. 20:37

Claudia Gregory esetében nem habozott. Philip parancsba kapta, hogy meg kell ölnie Gregory-t, amennyiben úgy dönt nem megy Moszkvába. Más kérdés, hogy Philip Elisabeth kérésére hagyta elmenni és a saját feltételei szerint meghalni a fickót.

Most látszólag hasonló eset áll fenn, és mégis mennyire különböző. Martha nem az ügyért harcoló aktivista, ráadásul Gabriel részéről sem érezni azt a profizmust és agilitást, mint anno Claudia részéről. Most, hogy Martha önállósította magát az egész egy lőporos hordóvá vált és az oroszok saját maguknak köszönhetik az egészet.

Szerintem az nem kérdés, hogy Martha meg fog halni, és az is elég valószínű, hogy az oroszok fognak pontot tenni az ügy végére. Kérdés inkább az, hogy a halogatásuknak lesz-e következménye.

gerdina - 2016. 04. 24. 07:40

Meglátjuk. :) Én még mindig nem temetem.

Zora - 2016. 04. 30. 18:02

4×04

Hát, lerágtam a körmöm.
És Ninát nagyon sajnálom.
Izgultam, hogy Stan talál valamit Martha-nál, de szerencsére nem. És Martha is jól beszélt a vacsora alatt.

Zora - 2016. 04. 30. 18:16

4×04

A fura még az volt, hogy mikor Nina megkapta a papírt – álmában, de én még akkor nem tudtam – és odament Antonhoz, és kimentek a reptérre, én úgy voltam vele: de bénák az amcsik, hogy írhatnak ilyen forgatókönyvet, hiszen egyszerűbb lenne mindkettőjüket lelőni – erre kiderül, hogy Nina csak álmodta, én meg nem csalódtam a szovjetekben.

GeoCucc - 2016. 05. 05. 13:10

Úgy lett vége ennek a 8. résznek, mintha egy ötlettelen évadzáró lett volna. De szerencsére nem az volt, és van még hátra 5 epizód idén, amelyek teljesen új szálakat hozhatnak. Jó látni, hogy a készítők nem ragaszkodtak ahhoz, mint a sorozatok szinte mindegyike, hogy az évad végén kell befejezni minden fontosabb történetet, hanem szépen elvarrogatták a szálakat így szezon közben. Nyilván ebben közrejátszik, hogy tudják, még egy vagy két évadot biztosan lenyomhatnak, szóval úgy tervezik a sztorit, ahogy az természetes úton is folyna, hiszen nincs annyi kötöttség.

A történeti hűséghez való visszakanyarodás érdekében is jó volt ez a pihenő Phillip és Elizabeth életében, hiszen a valóságban azért bizonyára nem futtattak egyszerre öt műveletet az ilyen ügynökök. És legalább most a sztori kihangsúlyozta, hogy ők is emberek, vannak érzéseik, és nem lehet csak úgy gépiesen minden két hétben eltenni valakit láb alól.

Marthát meg végül mégis gond nélkül elvitték, de már azt érzem, hogy túlzás is lett volna, ha még itt is közbejön valami. Pedig nagyon ki volt hangsúlyozva, hogy nem Oleg, hanem Tatiana szerezte a pilótát, de akkor ez egy red herring volt ezek szerint, mindenféle hátsó szándék nélkül.

Viszont Clark ujjlenyomataiból hogy nem tudták azonosítani Phillipet? Nem volt mindenkit tartalmazó adatbázis akkoriban? (vagy azt is meghamisították valahogy még érkezéskor)

Kíváncsian várom a folytatást, és örülök, hogy nem kell rá egy évet várni, mint ahogy az az ilyen részek után lenni szokott!

Mono - 2016. 05. 12. 21:48
joci - 2016. 05. 12. 22:54

mióta elolvastam ezt a cikket még jobban imádom ezt a sorozatot. :)
furi, h nem annyira népszerü bar nem is annyira baj csak folytassak.

Zora - 2016. 05. 20. 15:49

4×07

Azért fura ez a kettősség: hogy a kgb az egyik ügynökük özvegyét simán kinyírja, egy amerikai nőért meg minden szálat megmozgat.
Sokkal egyszerűbb lenne megszabadulni Marthatól, mint országokon át csempészni…

Aztán lehet, ez is csak színjáték Philip felé, aki látja felszállni Martha-t, akit aztán kiejtenek a gépből…
Vagy a következő részben M beveszi az összes nyugtatóját.

Talán hamarosan jönnek a hiányzó feliratok.

gerdina - 2016. 05. 24. 09:20

Nem lenne elegáns írnom, hogy én megjósoltam, mi lesz Martha-val, de én megjósoltam mi lesz Martha-val.:D
Nem hiszem, hogy itt várhatunk csavart.

Az utolsó két epizód egyértelműen más hangulatú volt, mint az évad addigi részei. Nagyon szeretem, de egy picit furcsa, hogy még mindig építkezünk Pastor Tim és Elizabeth barátnője szálakon is. Henry elintézése két szóban pedig már szinte parodizálásért kiált. Csak néhány kifogás, hogy miért nincs a jelenetben/miért nem hallja őket: walkman-ezik, spanyolórán van, labdázik a garázsban (ezzel mondjuk igen erős feszültséget adtak a jelenetnek), számítógépezik, Matthew-val valami játékot találnak fel, csukott ajtó mögött ír leckét, stb. És ez csak az elmúlt három rész.

_Peter - 2016. 05. 24. 18:24

Henry mint kellék, előfordul az ilyesmi:

Homeland: idősebb lány Dana benne volt a sztoriban, öcsi Chris csak tévézett, videójáték

Banshee: a lány valamennyire benne volt, az öcsi már sehol a végén

Mad Men: Sally a legjobb gyerek karakter, öcsi csak biodíszlet

Itt is Paige már szinte főszereplő, klassz a színész csaj is, öcsi tévézés, videójáték

Lehet ha minden sorozatban csak egykék lennének az aggódó szülők egyesülete támadná a készítőket. :)

GeoCucc - 2016. 05. 24. 21:07

Valóban látványos, hogy sosincs ott Henry, amikor a titokról akarnak beszélni, viszont szerintem ezt úgy kell szemlélni, hogy csak akkor beszélnek a titokról, amikor Henry nincs ott. Nyilván csomószor ott van ő is hallótávolságon belül, és akkor nem is hozzák fel a témát, ergó semmi érdekes nem történik, ergó le se forgatják ezeket a jeleneteket :) Vagy amikor ott van a konyhában, ez a téma értelemszerűen nem is kerül szóba, ezért tűnik úgy, hogy “sosincs ott”. És azért mégis így a természetesebb, hogy óvatoskodnak, megkérdezik hogy biztos nincs-e ott, mint ha egyből belecsapnának a közepébe.

Amúgy nem hiszem, hogy Henry például a homelandes Chris sorsára jutna – egyrészt máris jóval többet szerepelt, másrészt meg nem fog véget érni a sorozat anélkül, hogy ő is meg ne tudná valahogy a nagy igazságot. Valószínűleg már régóta ehhez építkeznek például a Stannel való barátságával, meg az űrutazás és számítógépek iránti kezdődő érdeklődésével. Szóval lesz itt még Henry főszereplő, az tuti!

gerdina - 2016. 05. 24. 23:28

GeoCucc: Ezt azért is remélem, mert a kissrác nagyon tud játszani az az egy jelenete alapján, amikor bizonygatta a szüleinek, hogy ő nem rossz ember. Az számomra a sorozat egyik legemlékezetesebb pillanata, kár lenne nem használni többre a karaktert és a színészt.

Azért jegyeztem meg, mert az említése így ömlesztve egy részben háromszor nagyon vicces, másrészről meg mert szerintem is beletartozik az, hogy építkeznek vele nagyon intenzíven. Igaz, én már a tavalyi évadzáróra is valami nagy leleplezést vártam vele kapcsolatban és tévedtem, de idén már olyan szinten része az epizódoknak az, hogy nem része az epizódoknak, hogy valaminek történnie kell vele.

GeoCucc - 2016. 05. 25. 20:27

És hurrá, berendelték az 5. és 6. évadot zárásként, ahogy azt a készítők már hosszú ideje tervezték is. Mostanában kiváló érzékkel nyúlok bele az olyan sorozatokba, amelyeknek jó előre eltervezett, szépen megkomponált lezárásuk van, szóval ezzel kapcsolatban is magasak a reményeim.

Mondanám, hogy kíváncsian várom, mi lesz a vége, de belegondolva, két év múlva már jó öreg leszek és addig még egy csomó minden történik, szóval inkább csak hátradőlök és várom a részeket. Szerencsére még jó sok van hátra, a sorozat több mint egyharmada!

_Peter - 2016. 05. 26. 20:37

Na Henry mégis fontos kellék, mivel Stannel haverok létrejöhetett a vicces vacsora papékkal. És még lesz két évad, lehet még több szerepe. Legyen! Sőt, tegyük fel rájön a titokra, de ő nem tudja feldolgozni úgy mint Paige? “Estét Mr Beaman, látta a Jedi visszatért? Cool ugye? És mondtam már a szüleim szovjet kémek?”

Zora - 2016. 05. 29. 10:19

4×08

Bármennyire is őszintén jött a hír, hogy M megérkezett Kubába, én még mindig nem hiszem.

Kíváncsi vagyok, ebben a 7 hónapban Clark felhívta-e M szüleit – hiszen nem tudja, hogy ők is be vannak drótozva.

Fura módon, Paige-et nem sajnálom. Amit kavart, azt egye meg. Mennyi idős is? Mintha 13 lett volna kezdetben, most meg 16?

Jó volt, jöhetnek a többi részek.

Ja, még az időugrás előtt, amit Gabriel mondott, az a két ügy, ami megmarad: az egyik a koreai csaj, a másik valami B-betűs poloska? Az mi? Philip ügye volt? Már elfelejtettem.

gerdina - 2016. 05. 29. 15:54

Zora: Kim Breland, a szőke fiatal lány, akinél kérdés volt a harmadik évadban, hogy Philip képes lesz-e elcsábítani vagy nem. Az apja CIA-s, Philip folytatta a lehallgatását azóta is, hogy utoljára láttuk a lányt, csak offscreen.

hummel - 2016. 06. 02. 13:44

Furcsa ahogy Paige átlendült a ló túloldalára. Ugye az elején válságba került és az atyához fordult. Most meg már kérdés nélkül gyűjtene információkat. Én a család szeretete kontra hazaszeretet konfliktusának ilyen előjelű és sebességű eldőlését semmiképpen sem vártam. Némiképp csalódott vagyok, de remélem ahogy Paige jobban rálát a teljes képre idővel majd újraértékeli az álláspontját.

_Peter - 2016. 06. 03. 14:12

Nekem is furcsa Paige ennyire igyekszik hirtelen, de örökké az eddigi állapotát se lenne jó nézni.

Tetszett William dilemmája a vírusról, hogy mégse kéne befőttes üvegben Moszkvába csempészni. Oleg is jófej tudományos emberként látja rohadék Andropovéknak a fegyverkezési versenyben nincs pénzük a biztonságos technológiára. Hidegháborúról mindig a két elnök keze a piros gomb felett című kép jut először eszembe, aztán valójában hány kisemberen múlt a lánc alján, hogy nem lett katasztrófa. Volt olyan tengeralattjárón a politikai tiszt már lőtte volna az atomot, de a kapitány nem volt vérkomcsi és racionálisan gondolkozott. Na ezt csak kitérőként.

Nagyon várom amikor már Henry is képben lesz, örökké nem lehet csak beszűkül a videójátékba és se lát, se hall.

Carlo Blaine - 2016. 06. 07. 21:08

jaj annyira jó volt eddig majd minden, amíg Paige be nem csicskult ilyen hamar.
Pont nála volt annyira ráeröltetve pont az ellenkezője, aztán msot hirtelen eldobják… hát mi ez… mi ez… Ne már.

GeoCucc - 2016. 06. 08. 21:29

Azért Paige “hirtelen átalakulása” közben eltelt 7 hónap, azt ne feledjük. Én nem is igazán nevezném átalakulásnak, inkább ilyen tudatalatti dolog lehet nála. Miután megmondták neki, hogy Pastor Timékről minden alkalommal be kell számolnia, ez a hozzáállás észrevétlenül átgyűrűzött nála másokra is.

gerdina - 2016. 06. 08. 23:08

Nekem sem tetszik nagyon Paige szálának az alakulása, hiába telt el hét hónap, a hét hónap végén is azt mutatták, hogy gépiesen végzi a dolgát, próbál gyorsan felmenni a szobájába és megelőzni a szülei kérdéseit. Az látszik rajta, hogy belefáradt az egészbe. Ez és az eddigi reakciói alapján én azt vártam/reméltem, hogy a teher súlya alatt össze fog roppanni, depresszióba esik, soha sem fogadja el, amit megtudott. Ez egy számomra hitelesebb hideg zuhany reakció lenne és egy nagyon jó kontraszt az extrém életmódra, amit Philip és Elizabeth folytatnak. Egy emlékeztető lenne, hogy nem ez a normális, hogy egy tinédzser, akinek épp felfordult az élete, az identitása, a szüleiről alkotott képe nem hollywoodi keretekben fog gondolkodni.

Abban a jelenetben csalódtam a leginkább, amikor Elizabeth bevallotta, hogy azt sem tudja, hány embert ölt már meg, Paige pedig semmit nem reagál. Nyilván volt ideje minden lehetőséget számba venni, amióta megtudta, hogy kémek a szülei, de azért más elképzelni valamit és más tényleg szembesülni vele.Ennek szerintem egy nagyobb pillanatnak kellett volna lennie.
A karaktert nagyon bírom, de szerintem az írók most a könnyebb utat választják vele.

Zora - 2016. 06. 12. 12:35

Szerintem Paige pont azért nem zuhan össze, pont azért nem esik depresszióba, hiszen tudja, a legkisebb jelére annak, hogy ő nincs jól, az Atya szól a CIA-nek.
Merthogy ők lányukként szeretik P-t, tehát amint őt veszélyben érzik, már dobják is fel a szüleit.
Ezért kell mindig boldog családként reprezentálniuk a gyülekezet felé.

Én így gondolom.

Carlo Blaine - 2016. 07. 28. 21:41

Ennél a Paige szálnál egyre jobban csak annyit tudtam érezni, hogy ez annyira mű.
Sajnos azt akarják, hogy egyre jobban menjel el abba az irányba, hogy ő ezt elfogadja sőt ő is segít, pedig pont nem ezt kéne…

Zora - 2016. 09. 03. 22:51

Na, végignéztem.
Fura, hogy nem bíztak Williamban – bár lehet, W sem saját magában, ezért öngyilkolta meg magát – de Stan mégsem tudott meg semmit.
Jó feszült volt az utolsó pár rész!

És mennyire hiábavaló volt ezáltal a koreai pasival a kavarc! Nem semmi, hogy az amcsik okosodnak, vagy a szovjetek butulnak, de egyre több akció gallyra megy.

Snoopyzit30 - 2018. 11. 04. 18:27

_Peter: “Oleg is jófej tudományos emberként látja rohadék Andropovéknak a fegyverkezési versenyben nincs pénzük a biztonságos technológiára.”

Én még csak mostanában kezdtem el darálni ezt a sorozatot, de rögtön le is csúszott 1 hét alatt az első 4 évad. Az eddigi évadokhoz nem kommenteltem, de most kikívánkozik belőlem valami.

Szóval szerintem Oleg hiába nézi tudományos emberként a vírus kicsempészését, de akkor is ő konkrétan hazaárulást követett el. Ugyanezt Stan nem tette meg még akkor sem, ha tudta, hogy Ninát kivégezhetik, amiért ő nem vált hazaárulóvá (illetve tudtán kívül ő is az ugyebár). Oleg emellett nem foglalkozott vele, hogy ezzel a saját embereit (akik nem mellesleg 20-25 éve küzdenek az ügyért) sodorja iszonyatosan nagy veszélybe. Azért elég nagy képmutatás a fickó részéről, hogy a szeretője érdekében járjon közbe a magas beosztású apuci, de ő utána ugyanazt a rendszert meg elárulja. Nem akarok itt jó meg rossz oldalt emlegetni, mert ugyanolyan férgek itt az amerikaiak is meg az oroszok is, de most csak simán nézzük olyan szemszögből, hogy ő a saját hazájának a kémje. Látjuk, hogy Elizabeth és Philip mit fel nem áldoznak az ügyért és akkor a meleg irodában szórakozgató Oleg meg szarik az egészbe. Előtte egyébként elmondta az új szeretőjének az ágyban, hogy milyen szigorú előírások szerint dolgoznak az ilyen biolaborokban a Szovjetunióban, de aztán meg arra panaszkodik Stannek, hogy akkor ott náluk mennyire nem jó semmi. Egyébként, ha netán az amcsik bevetették volna ellenük ezeket a biologiai fegyvereket és Oleg árulása miatt nem lett volna ellenszerük, akkor ő nézte volna ahogy mondjuk kinyírják több százezer honfitársát miatta? William erkölcsi dilemmáját sokkal jobban értettem, noha kb. ugyanarról van szó, de mégis William nem árulta el a hazáját. Egyébként az FBI vezetők is nevetségesek voltak, hogy a rezidentúra vezetőjének a szemébe mondják, hogy hát miért lopták el a biológiai fegyvereket, mire az ipse a szemükbe mondja, hogy hát milyen fegyvereket, azokat amiket a megállapodás alapján nem is szabadna előállítani. Szóval rohadt nagy képmutatók voltak az amcsik is. Egyébként Elisabeth és Philip is egy szörnyeteg, annak ellenére, hogy mint családként értem őket. Paige egész történetszála nagyon gáz, hihetetlenül irritál, sokkal jobb volt az első és talán a második évad is, amikor a gyerekek még csak ilyen háttérszereplők voltak. Kicsit most csalódás nekem ez a 4. évad, bár voltak jó pillanatai. És még vissza van számomra 2 évad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz