login |

Pilot-mustra: Heartbeat – 1×01

2016. 03. 30. 14:50 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: 2015/16, kritika, pilot-mustra,

Tökéletesen megértem a negatív Heartbeat-kritikákat, én is inkább a lehúzás fele tendálok, azonban ez egy olyan orvosos/kórházas sorozat, amit könnyen meg lehet szeretni. Ez persze a nagyrészt főszereplőhöz, a Melissa George által alakított főhőshöz való viszonyon fog múlni, valamint azon, hogy az ember ne lője ki a kezdő jelenet közben a pilotot, mert az…, á, szóval aranyos meg minden, de annyira rém tipikus, hogy csak na.

Move it, people. We got a donor.

Ja, és ha Heartbeat, akkor azt mindenképp érdemes előre tudni, hogy az NBC drámája csak részben dráma, mert sokkal több benne a komédia. Nem véletlen, hogy komikusként ismert színészek alakítják az orvosok egy részét (Jamie Kennedy, D.L. Hughley), sőt, a nővér, Maya Erskine is tavaly a Man Seeking Woman-ben volt állandó.

HEARTBEAT – 1×01 – 3,5/10

Heartbeat - 1x01-06

Kevés a női szívsebész, olyan meg pláne nincs sok, aki szívátültetést is végzett. A Heartbeat-nek egy ilyen orvos a főhőse, a való életből nyert minta alapján alkotva. Ehhez még hozzá kell venni 1/3 magánéletezést és 2/3 szakmázást, és máris kész a Heartbeat alapfelállása, amihez olyan pilot dukál, ami csurig van tipikus megoldásokkal, látszik rajta, hogy recept alapján dolgoztak.

Miközben a legtöbb karakterrel (orvosok, ápolók) annyira nem foglalkoztak, a főhőst megdobáltak egy csomó menő hívószóval tulajdonság gyanánt. El lehet képzelni, hogy amellett, hogy rohadt jó orvos, anyaként is helytáll (a családi állapota, na az se normális, hiszen kvázi együtt él a pasijával, és a meleggé vált volt férjével, gyerekei apjával – és még egy másik régi szerelmet is behoznak a képbe…), mindent megtesz a betegeiért, halálra melózza magát, és ha kell, akkor lázad, renitens és az asztalra csap, ha a főnöke szívózni merészel vele. Ja, és szórakozott, meg bohókás is.

Heartbeat - 1x01-09

Nekem egyébként, amellett, hogy a főhősbe nem estem bele (jópofa figura, semmi több), a humor sem nagyon jött be, mert helyenként teljesen retardálta van véve – kábé minden, amit Jamie Kennedy csinál, főleg a félszemű ápolóval. De ez megint csak ízlés kérdése lesz.

I mean, I’m trying, Alex. I’m really trying here.

Ez jellemző a pilotra. Annak ellenére, hogy könnyed, érezni rajta, hogy a készítő cefetül próbálkozik, hogy valami újszerűt hozzon létre. És bizony, ennek a sok erőlködésnek naná, hogy nyögés a végre. És nem azért csapódott le bennem negatívan a pilot, mert vállalhatatlan lett volna (lehet, hogy az, de nem ez volt a bajom), hanem mert túlságosan meg akarták mutatni, hogy a Heartbeat lesz a következő nagy durranás, vagy mi. (Még flashback-vonalat is kap a sorozat, ami végképp felesleges.)

Heartbeat - 1x01-02

Nem lett az. Hiszem, hogy még akár el is férne, és pár rész után még a hangulatát is megszoknám, a mellékszereplők pedig érdekelni kezdenének, amit kapnak hátteret, de számomra leginkább a kiszámíthatósága öli meg a sorozatot. A pilot jó pár történeti pontját előre lehetett sejteni, ráadásul a lehető legrosszabb típusú szappanelemeket vetették be benne. Nem lett túl érdekes a végeredmény, és végképp nem olyan, aminek izgatna a folytatása.

Ami viszont érdekes aspektusa lehet a sorozatnak, ami még a főhős mellett megfoghat valakit, az a szaktéma, a szívsebészet. A Heartbeat nem ER, hogy mindenféle esetet bemutasson a sürgősségiről, hanem eléggé le van korlátozva a páciensek merítési köre a szívbetegekre. (Előfordul az ilyen, anno például a 3lbs. próbálkozott csak agysebész sztorikat hozni, papíron még azok tárháza is szélesebb.)

Heartbeat - 1x01-08

Mivel a főhős (és több karakter is) valódi személyről lett mintázva, ezért a sztoriknak is van valóságalapjuk, a használt eljárásoknak meg pláne. És bár az “Ú, mi lesz a beteggel??”-kérdés nem nagyon működik (elcseszni nem fogja a főhős a műtétet), technikai, illetve etikai szempontokból belefuthatunk érdekes megoldásokba – ld. a pilotban használt módszert (elég WTF, nem is tudtam, hogy van ilyen), vagy a második részes, nagyon érzelmes, sziámi ikres-sztori.

6 hozzászólás Ne habozz!

human - 2016. 03. 30. 15:09

ennyire rossz cold opent ritkán látok.

winnie - 2016. 03. 30. 15:30

pedig azt mondanám, hogy bemutatta a karaktert, és még az is lehet, hogy a való éleben megtörtént:)

itt van egyébként egy szívsebész véleménye a pilotról, és a cold openről is: http://www.ew.com/article/2016/03/21/heartbeat-review-heart-surgeon

human - 2016. 03. 30. 19:42

nem az eljárásba kötöttem bele, csak az egész 1 ruhám van lefröcsköli a vér és utána ott áll stewardess cuccban dolog. és persze tényleg ilyen volt a karakter később is, szóval azt tolták az arcunkba, mert aki azt imádja az többet akar abból, de mégsem működött.

winnie - 2016. 03. 30. 20:08

persze, én is az egész szituációra célzok, hogy benne van, hogy így volt.

El-ahrairah - 2016. 03. 31. 16:25

Megnéztem, és sztem egész jó ez.
Persze nem egy Scrubs, de kellemesen elszórakoztam ezen a két részen. A főhősnő “húnézzdcsakmennyirekülönleges” mivolta tényleg túl van tolva egy kicsit, de a mellékkarakterek jópofák. Az ügyek is tetszettek, jó, hogy nem a szokásos “erősen köhögök, és fáradtan nézek” betegségben szenved mindenki, és volt néhány kifejezetten ötletes poén.
Az ébredező szerelmi háromszög nélkül mondjuk meglennék.

Pár rész alatt akár nagyon jóra is kiforrhatja magát…vagy elindulhat a lejtőn. Meglátjuk.

Thomas - 2016. 06. 07. 18:55

Végre én is megnéztem a pilotot, és szerintem tök aranyos volt, én egyből megszerettem Melissa George karakterét:) Mondjuk addig oké, hogy bolondos, meg könnyedebb a sorozat hangneme, de azért volt, ahol már tényleg átestek a ló túloldalára. Azért ha megtalálják a finom egyensúlyt, akkor könnyen lehet, hogy lecsúszik nekem ez a pár rész. Pláne azért, mert nem volt túl sok az orvosi szakszöveg, ezt még nagyobb eséllyel tudom követni angolul, mint a Code Black-et.
És a stewardess ruhán, meg egy-két jópofa dolgon hangosan felnevettem azért, szóval nekem ezzel nem volt baj. Arra kíváncsi leszek, mennyire csak a szívsebészet területére korlátozódnak az esetek, mert azt kihangsúlyozta, hogy a többi osztályon is vannak betegei, szóval elvileg jöhet más is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz