login |

Pilot-mustra: The Catch – 1×01

2016. 03. 31. 21:27 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: 2015/16, kritika, pilot-mustra,

A con man never approaches a mark. He creates a situation where the mark approaches him, where the mark wants something from him.

Shonda Rhimes az új J.J. Abrams, mert a The Catch-et is sokan neki fogják tulajdonítani, holott csak a produkciós cége készíti, akárcsak a Scandal-t (amiben azért készítő is) vagy a How To Get Away with Murder-t. És stílusilag, vizualitását tekintve a The Catch is a nevezett két sorozatot követi, csak kicsit elegánsabb módon.

THE CATCH – 1×01 – 5/10

The Catch - 1x01-13

Van egy magánnyomozó irodánk, csak itt nem Kerry Washington sikálja el gazdagot csúnya ügyeit, hanem Mireille Enos ered csalók és szélhámosok nyomába stábjával. Egyet el is kap rész elején badass-üzemmódban, de egy régi csirkefogóval már jó ideje meggyűlik a baja.

A The Catch is azon pilotok közé tartozik, amiknek az alapsztorija ellövi a sztori egyik kiemelten fontos “csavarját”, így érdemes erre vonatkozó előtudás nélkül nézni. A lényege mindenesetre az, hogy ez a régi csirkefogó, akit el akar kapni, nem más, mint a nemrég beújított pasija, aki őt is átvágja a palánkon. Illetve…, nem ilyen egyszerű a helyzet, vannak további rétegek is.

The Catch - 1x01-08

Egyértelműen a két fő karakter viheti el a hátán a sorozat, akik közül Peter Krause figurája igazi enigma, nem tudni, hogy mit érez és mit akar: nem sokon múlott, hogy ne gyengüljön el, de ehhez a hidegfejű stílushoz nálam nem nagyon illett a totálisan a kockázatokra utazó magatartása, vagy a túlzott magabiztossága.

Enos sem egyszerű figura,de sajnálnám, ha vele is a violadavis-i “kőkemény, de minden részben sír”-úton indulnának el. Még nem tudom, hogy agyafúrt nyomozóként, vagy badass nyomozóként jön-e be jobban (az utóbbira rögtön az elején rájátszanak, vicces volt), de bárhogy is, őt még szoknom kell. Az viszont tetszik, hogy nem passzív a karaktere, bőven van benne potenciál. Kivéve, ha szívügyekről van szó, és ugye Olivia Pope figurája is ezért silányult el a Scandal-ben.

The Catch - 1x01-03

Mint írtam fent, a legutóbbi két Shondaland-sorozat vizualitását követi a The Catch is, főleg vágás és osztott képernyő tekintetében. Én szeretem az ilyen vizuális kunsztokat, mind a Scandal, mind a HTGAWM megoldásai csont nélkül bejöttek, s itt is voltak olyanok, amik jópofák lettek, de összességében lehet, hogy meglettem volna nélkülük. Persze akkor mínusz 20 coolság faktor, de kit érdekel? (Ráadásul a pause-olgatásnak nem nagyon volt értelme fixen látható dolgoknál.)

Összességében viszont, talán a csavar ismerete miatt is, nem volt túl sok wow-momentum a pilotban – vagy inkább azt mondom, hogy tele akarták pakolni wow-momentumokkal, de azok zöme vaktöltényszerűre sikeredett. A közepes osztályzat ezúttal nem annyira langyos vizet jelentett számomra, egyszerűen csak kiegyenlítették a fejfogós és remek megoldások a kezdést – kár, hogy ennél sokkal, de sokkal többet vártam volna. Persze, megvan a fun meg a szexi stílus, akinek ennyi elég, örülhet.

The Catch - 1x01-04

Simán benne van, hogy a második-harmadik rész a sorozat mellé ragaszt, bár tényleg nem tudom, hogy mi lesz a folytatásban. Oké, nyilván a szereplőgárda alapján adja magát, hogy heti ügyeket kapunk, és mellé a pilotban felvázolt macska-egér játszmát, de a kérdés az, hogy ezt milyen formában és milyen súlyozás mellett.

Ugyanis alapból engem egy átverős sorozat, amiben a “rosszakat” kvázi a saját fegyverükkel kapják el, mindenképp érdekelne, még ha epizodikus, ez az egyik kedvenc műfajom. De nyilván más is lesz benne. A macska-egér aspektusba nem akarok egyelőre belegondolni, mert különben azt mondanám, hogy annak nincs sok értelme, ha nem kapja el a nyomozó a pasiját, de akkor meg kiszámítható, és béna a főhős, mert hülyét csinálnak belőle. Ha viszont elkapja, akkor nincs sorozat. (Oké, elkapja, és ketten egy még rosszabb fiúra vetődnek – éljen a kettős ügynökösködés. Vagy nem.)

The Catch - 1x01-11

Arról nem is beszélve, hogy Peter Krause-nek is kell sztori, főleg, hogy az ő szálán van két mellékkarakter is, és nem állhat csak annyiból a története, hogy menekül. Ezért mondom, hogy mindegy, hogy milyen volt a pilot, engem a 2. és a 3. rész most jobban érdekel.

Ja, igen, és a szexuális aspektust sem akarom említés nélkül hagyni, hiszen már a pilotban is egymásnak estek olykor a szereplők. Van, ahol ez elfér, de itt szokatlan a helyzet, hiszen külön van a két főszereplő, viszont nincs az az isten, hogy ne legyenek közös jeleneteik. Szóval vagy csak ezért lesznek flashback-ek, vagy titokban fognak találkozni. És egyik megoldásért sem lelkesedek.

The Catch - 1x01-01

Egyébként is túlkombinálom az egészet, a lényeg a lényeg: csalódás volt a kezdés. És ha abból indulok ki, hogy a Scandal  meg a How To Get Away With Murder milyen erős pilotot hozott, akkor ez közel sem biztató.

Majd lehet, hogy külön posztba is kirakom, de kifejezetten durva, hogy mennyire lenullázták, átírták és újraforgatták az eredeti pilotot, aminek az előzetesét májusban kiadták. Az akkor trailerből szinte egy snitt nem egyezik a végeredménnyel – érdemes megnézni.

8 hozzászólás Ne habozz!

Marci - 2016. 03. 31. 21:56

Hát igen, az eredeti trailer által beígért dolog engem sokkal jobban érdekelt volna és szerintem ez a pilot se a Scandalét, se a Murderét nem közelítette meg minőségben. Plusz a főszereplő nő arca nagyon fura, mintha nem sikerült volna jól valami plasztikai műtét, és ilyeneket nem szoktam szóvá tenni általában, de a klisés “OMGdegyönyürűvagyebbenaruhakölteménybenmegzabállak” momentet számomra nem csak az rontotta el, hogy a ruha nem tetszett, a nő nyilván próbált csábos de mégis kislányos arcot vágni, aminek az eredménye nála nagyon érdekes lett, meg kellett ott egy kicsit állítanom. xD Igazából a hölgyet túlszabottnak, Peter Krause-t túlkorosnak érzem a szerephez, de remélem, bebizonyítják, hogy ez valami hülye előítélet. Azt is remélem, hogy a pasi a jövőben nem Nate Fisher hullatekintetét és Adam Braverman sejtelmes apakarakter-nézését fogja ötvözni, mert én végig ezt láttam a pilotban tőle, és mondjuk úgy, hogy nem arra készültem, hogy Shonaköntösben újranézem a Six Feet Undert vagy a Parenthoodot. :D
De természetesen szappanos drámafüggőként egyelőre maradok, mert érdekel, mit hoznak ki a dologból. Viszont jöhetne valami darkosabb hangvételű sorozat már Shonda-módú gonosz diverzitás-mániás köntösben (ha valami tetszik a Shondaland-sorozatokban, akkor az a sokszínűség, szerintem példaértékű)… Oké, hogy a Scandalben halomra ölik az embereket, a Murdernek meg a fő témája is a gyilkosságok leplezése, de az előbbi állati limonádé lett (bár az elnökválasztásos szál baromi szórakoztató, csak a romantikát dobnák már ki a kukába), míg az utóbbi túlságosan “dinamikus városi tuctuc OMG” Öamit imádok, és nézem is tovább jövőre, meg különben is Viola Davis). De valami igazán dark sorozatot is adhatnának végre, nem kell ahhoz mindenképp kábel. Ha American Crime-ot le tudott adni az ABC, valami a The Catch eredeti tervezetéhez hasonló is jöhetne már.
(A The Family érint sötét témákat mondjuk, de nagyon kiszámítható minden csavar és hiába vannak benne szuper alakítások és jó atmoszféra, mégse tudom komolyan venni.)

orla - 2016. 03. 31. 22:36

Mireille Enos-nak ez így nem áll jól, nekem is ezt kell mondanom. Te jó ég.

blueberry - 2016. 04. 01. 00:15

Engem érdekelne, hogy hogy s mint lett az eredeti trailer után ez… nemcsak a férfi szereplő változott, de sztori is nagyon sokat. A pilot elején a rosszfiú elkapása király, de közel sem annyira, mint ami a trailerben volt. Szerelmes lett-e vonal érdekes, persze, ezt abba is belerakták, de ott azért kisemmizte rendesen a nőt. Itt is vitt el pénzt, de “csak” a ház foglalóját, az azért közel sem mindene, mint ahogy még ott tervezték…

kisanna - 2016. 04. 01. 06:14

nagyon gyenge és művi volt az egész, Enos meg WTF…

winnie - 2016. 04. 01. 07:27

Enos-szal mi a baj? Remélem, nem az, hogy valaki nem látta sok másik szerepben:) Ha nem, akkor nem szóltam, de korábban is játszott már hebegő/habogó feleséget, romantikus főszerepet, illetve káromkodó és keménykedő katonát – szóval nem hiszem, hogy a mostani szerepének bármelyik rétege újdonság lenne.

winnie - 2016. 04. 01. 07:28

bluverry: linkeltünk interjúkat korábban a témáról a hírekben – kétszer is új pilotot forgattak az új showrunner érdkeztével, a készítő kirúgása után.

Tyberius06 - 2016. 04. 06. 10:02

Az Arnies filmben azért Enos picit túltolta, illetve számomra eldönthetetlen volt hogy tetszik a játéka vagy rohadtul irritál.

Második blikkre még nem tudtam eldönteni, hogy maradok e tovább, szóval várom a harmadik részt. (Addig lezavarom a Shades of Blue-t)
Nem rossz, de a Scandal elejéhez képest gyenge, a többi Shonda sorozatot meg már az elején se szerettem.

Vannak jó momentumai, csak néha érdektelenségbe fullad a történet nálam.

margo - 2016. 09. 27. 10:30

Ha szélhámos/zsaru páros, akkor nekem White Collar…

Azért majd bepróbálom, mert nekem a Shondaland sorozatok általában bejönnek (tényleg mikor lesz már újra Scandal magyarul?), de nem rohanok a torrentboltba…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz