login |

Pilot: Thirteen – írta Eli

2016. 04. 01. 19:22 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Nem vagyok válogatós típus. Azért nézek sorozatokat, mert érzelmeket váltanak ki belőlem. Kicsit megforgatva: csak olyan sorozatokat nézek, amik képesek érzelmeket kiváltani belőlem. Lényegében mindegy, hogy megnevettetnek, melegséggel töltenek el, elborzasztatnak, megríkatnak, furán érzem magam tőlük, elámítanak vagy fellelkesítenek.

thirteen1

Ha elég intenzíven megfognak valamelyik sorozattal, akkor én meg vagyok véve kilóra. Olykor pedig eljön a pillanat, amikor utálom magam ezért a tulajdonságomért. Nem tudom felfogni, miért csinál valaki olyan sorozatot, aminek a nézése közben azon gondolkodom, hogy ki fogja előbb felvágni az ereit a tömény negatív hangulattól, a főszereplő karakter, vagy jómagam.

Ivy Moxam 13 évesen emberrablás áldozata lett. 13 év múlva pedig kilép egy rongyos hálóingben egy ház piros ajtaján az utcára, majd futásnak ered. A rendőrségen ellenőrzik a személyazonosságát, aztán hazaengedik a családjához.

Persze miért is lenne ilyen egyszerű a dolog, hiszen 13 évnyi raboskodást minden hülye simán feldolgozna? Legyen akkor még szökésben lévő emberrablónk, időközben elvált szüleink, időközben megnősült gyermekkori szerelmünk.

thirteen5

A Thirteen sztorija tehát nincs túlbonyolítva – ráadásul teljesen függetlenül tőle elkészült nemrég egy film és egy másik sorozat is, ami hasonló koncepciót tartalmaz, csak más van a középpontban.) Ami azt illeti, minden teljesen átlagos benne: a képi világ, a színészek (oké, Ivy azért átlag feletti, ha már ő a sorozat oszlopa), a karakterek.

Mondhatnám, hogy ennek ellenére ott bujkál a felszín alatt valami megfoghatatlan dolog, ami miatt mégis felül emelkedik az átlagon, de minek ködösítsek? Attól emelkedik fel, hogy baromira le tud húzni.

thirteen6

Azzal húz le, amikor látom az iszonyúan kényelmetlen, kínos, feszengő pillanatokat a családi reunion közben. Amikor Ivy okos lány, mert tudja, hogy a hal egészséges a terhes nők számára, és amúgy ő is kapott halat a rabsága idején, de csak amíg szüksége volt rá.

Vagy amikor nyilvánvalóan hazudik a rendőröknek az elrablójával kapcsolatban, én meg képtelen vagyok eldönteni mit érezzek ezzel kapcsolatban, mert egyrészt semmit nem tudok a Stockholm-szindrómáról, másrészt meg : “Takaroggyatok má’, így is elég szomorú az egész, ezt nem tudom hová tenni”.

És akkor is, amikor Ivy a padlón összekuporodva alszik a frissen megvetett ágya helyett a szobájában, ami nem egy pince, és még ablakai is vannak.

thirteen8

Biztos vagyok benne, hogy sok embert nem fog annyira fejbe kólintani, mint engem, lehet, hogy csak a témára vagyok ennyire érzékeny, vagy általánosságban vagyok túlérzékeny, vagy csak…, nem tudom, “jó” pillanatban talált meg a pilot. Esetleg én találtam meg jókor a pilotot, hiába dugta el a BBC a hármas csatornájára.

Csupán két dolog biztos: először is utáltam az egész pilotot, mert elárasztott szomorúsággal. Másodszor pedig nem vagyok válogatós, úgy végignézem az évadot, mint a sicc.

9 hozzászólás Ne habozz!

gd42 - 2016. 04. 01. 19:46

Az első rész alapján én kicsit komolyabb, lelkizősebb sorozatot vártam, valami olyasmit, mint a Rectify. Hát, sajnos nem az lett belőle, a későbbi részek sokkal inkább az akcióra illetve a meglepetésekre mennek rá (bár végül is Rectify nézettsége alapján érthető is, hogy valami könnyebben fogyaszthatóval próbálkoznak).

Szóval nem annyira komoly, lelkizős a sorozat, mint elsőre tűnik.

Ami tetszik, hogy részről-részre változik az, hogy ki szimpatikus és ki ellenszenves.

Dóri - 2016. 04. 01. 21:31

Végignéztem az évadot :) Tetszett :) Sajnálom, hogy ilyen kevés rész volt belőle :(

monti - 2016. 04. 01. 22:25

Kedves Eli

Amit írtál tüneteket magadról, azt a szakmában érzelmi beszűkülés-nek hívják.
Érdemes egy jó pszichiátert felkeresni vele.

weingartia - 2016. 04. 01. 22:51

Húú, köszi az ajánlást!
Megnéztem a pilotot, és már töltöm is a többit. :)

Eli - 2016. 04. 01. 23:07

Köszi Monti!
Hallgatnék rád, de demokrácia van a fejemben, a hangok meg azt mondják, hogy ne.
:D

Szagnes - 2016. 04. 02. 14:09

Ez jó. :D Eli, engem érdekelme még, milyen érzelmeket kiváltó sorozatokat ajánlanál? :) Köszi.
U.i: Szuper az írás,engem meggyőztél,hogy érdemes belevágni.

edg - 2016. 04. 02. 15:11

Engem is meggyőztél, le is szedem, amint meglelem. Köszi az ajánlást.

gromit - 2016. 04. 07. 22:11

Nekem ez valahogy kicsit amatőrnek tűnt. Nem arra gondolok, hogy BBC3-produkcióként nyilván alacsonyabb költségvetéssel készült, hanem az első részben volt pár dolog, amiért fogtam a fejem. Abszolút nem vagyok szakértő, az angol rendőrséget is csak pár filmből meg sorozatból ismerem, de józan paraszti ésszel fennakadtam pár dolgon.

Így nem is tudtam komolyabban elmerülni benne. Érdekelt, hogy mi volt-mi lett, de többnyire távolságtartással szemléltem. Szóval nem volt rossz, de valahogy nem az igazi.

FrankLuck - 2016. 06. 20. 11:57

Wow, tökjó volt, Moone Boy apu zseniális pszichopata, a történet izgalmas, néha tényleg nem egyértelmű, hogy ki-mit-miért. A hangulat valóban kissé lehúzós, így darára nem feltétlenül ajánlom, tömény élmény lenne – bár csak 5 óra az egész.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz