login |

Jekyll and Hyde – írta Delilah

2016. 04. 05. 21:20 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

We all have two natures, a good side and a bad side, constantly in war with each other.

A klasszikus sztorikat mindig jó elővenni, mert sokan ismerik őket, viszont lehet rajtuk csavarni egy keveset (néha sokat), meg amúgy is olyan ”rég” volt, hogy valaki feldolgozta volna valamelyiket. (Jekylles a tévében, csak az utóbbi pár évben legalább kettő is volt, a Jekyll és a Do No Harm.)

Idén ismét az angolok, pontosabban az ITV, ugrott neki a feldolgozásnak és mivel Dr. Jekyll története már lerágott csont, teledobálták mindenféle extrával.

Jekyll and Hyde-01

A történet a 30-as évek Londonjában játszódik, ahova megérkezik doktor Robert Jekyll (Tom Bateman), az eredeti Dr. Jekyll unokája, hogy fényt derítsen a múltjára és családja eredetére. London azonban sötét titkokat és szörnyeket rejt, amik veszélyt jelentenek mindenkire.

A jó és a gonosz, vagyis a két szervezet az MIO és a Tenebrae állandó harcban áll egymással. Kettejük közé szorul a főszereplő Dr. Jekyll, akit mindenki a saját céljaira szeretne felhasználni.

Jekyll and Hyde-02

Szögezzük le már az elején, ez a sorozat nem tökéletes, de még jónak is csak erős túlzással lehet nevezni. Annyira egyszerű, mondhatni simogatni valóan aranyos. (Pedig rengeteg panaszt tettek miatta, mert túl sok erőszakot mutat fő műsor időben.) Hiszem, hogy a Jekyll and Hyde egy nagyon szűk rétegnek szól.

A történetvezetés jó, viszont nem izgalmas, hiába akadnak benne fordulatok, egy legyintéssel elintézhetőek. A díszletek, helyszínek és kosztümök nagyon igényes munka eredményei, de ehhez a legegyszerűbb beállítások és világítás jár. Az elején még érezhetően próbálkozott valaki, mert a horizontálistól elforduló kameraállások adtak némiképp furcsa érzetet, ami ráerősített a hangulatra, ez sajnos a későbbiekben eltűnt.

Valahogy mégis szerethető lett a végeredmény, erről főleg a nem az agyon használt szörnyek és a színészek tehetnek, akik képesek voltak életet lehelni a szürke karakterekbe.

Jekyll and Hyde-04

Ugyan egyik színész sem érdemelne Emmy-t, azonban tisztességes iparos munkát végeztek, főleg Tom Bateman, aki ugye egyszerre két teljesen különböző karaktert hoz. Ott van a mindig úriember Robert Jekyll és a kegyetlen Hyde.

Jekyll egy papucs (de tényleg, ennyire esetlen és naiv ember a világon nem létezhet, elég unalmas is, ahogy mindenkit próbál állandóan megmenteni), na de Hyde! Egyszerűen zseniális volt minden pillanata, abszolút ellopta az egész sorozatot magának.

Jekyll and Hyde-03

Ebben a sorozatban, hiába létezik a szérum, az csak segíti az átváltozást, Hyde megjelenése a genetikának köszönhető, mert az ”átok” öröklődik a családban. Az is egy érdekes megoldás volt, hogy a két alteregónak, két teljesen különböző nő volt a legfontosabb.

Az egyik oldalon ott van, a kedves és aranyos Lily (Stephanie Hyam), a másikon az Empire Drinking Hall vezetője, a szenvedélyes Bella (Natalie Gumede). Üdítő volt, hogy kivételesen nem egy tökéletes nőért kell állandóan remegni, hanem kettő van, akik között vergődik Jekyll, hisz ugye az ellentétes alteregónak mindig a másik nő volt a fontosabb.

Jekyll and Hyde-06

Maga az összhatás szórakoztató, ez egy felnőtteknek szóló mese, semmi több. Vannak jók, meg gonoszok és egy főhős, akinek lehet szurkolni és úgy is azt az utat fogja választani, amit mindenki akar.

A történetvezetés abszolút a kliséket halmozza egymásra, bár mindig képesek voltak valami kis aprósággal feldobni az egészet. Mindegyik részben volt valamilyen aktuális dolog, amit meg kellett oldani, de ezek mindegyike a fő szál darabjai voltak.

Jekyll and Hyde-05

A 2015-ös Jekyll & Hyde biztos nem lesz túl népszerű (meg is kapta a kaszát a 10 részes első szezon után), pár ember már beleszeret az első percben és végig nézi, a többiek meg inkább kikapcsolják és szépen elsétálnak mellette, pedig a folytatásban nagyon könnyű kedvelhető elemeket találni benne.

Ha egész részeket nem is néz meg valaki, pár Hyde-os szegmenst mindenképp ajánlanék, azok pusztán önmagukban is képesek jó pillanatokat hozni.

9 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2016. 04. 05. 21:43

Helyes, én a szűk réteg vagyok és beleszerettem az első pillanatban. Ja, nem, csak a másodikban. De akkor menthetetlenül. Nekem ez a tökéletes guilty pleasure volt. Tudtam, hogy nem lesz túl népszerű a sorozat, mert már a cím miatt is mindenki a klasszikus drámát várja. Én meg imádtam, hogy így ki tudták csavarni. Jekyll az igyekvő jó fiú, Hyde meg a mufurc méregzsák, aki a gonoszságát és erejét kénytelen arra használni, hogy segítsen és jót tegyen. Tom Bateman Hyde-jelenetein szakadtam a röhögéstől, ahogy a szörnyüldöző különleges ügyosztály bénázásain is. Jópofák voltak a mellékkarakterek is, nekem a félvilági bártündér volt a kedvencem, remekül összepasszoltak Hyde-dal. A szörnypofákat is viccesnek találtam. A szívem szakadt meg a kasza miatt, 10 kilométeres cliffet hagytak hátra. Meg az én egyik tavalyi kedvenc szórakozásomat. Buta ITV, és miket csináltak azóta? Rettentő pocsék Beowulfot meg harmatgyenge Houdini and Doyle-ot, bah……

zolkien76 - 2016. 04. 05. 22:08

Nekem is tetszett az évad, és kíváncsi lettem volna a következőre. A sorozat az előző évszázad 60-as évekbeli képregényekre emlékeztetett.

gromit - 2016. 04. 05. 23:23

Az én elméletem szerint ez az ITV legújabb Doctor Who-konkurrens szörnyes-ijesztgetősének lett kitalálva. Nem is főműsoridőben ment, hanem vasárnap vacsoraidőben abszolút “családi” sávban, legalábbis az első rész, amit én élőben néztem. Hogy esetleg utána későbbre került-e, fogalmam sincs, mert nem követtem az eseményeket. Egy rész bőven elég (sok is) volt belőle. Nem volt jó, viszont semmi aranyosat se találtam benne, egy rész után suhintott a magán-kasza.

syxa - 2016. 04. 06. 11:49

Lemoni
Teljesen egyetértek, nagyon bejött, sajnálom, hogy elkaszálták.

sleepwalker77 - 2016. 04. 06. 12:21

Érdekesen indult a sorozat, de aztán egyre jobban megtetszett, sajnáltam mikor elkaszálták…

Csiki - 2016. 04. 06. 19:48

A komplett cikket inkább nem olvasom el az esetleges spoilerek miatt, de azt megtudhatom mennyire kerek a történet? :)

AnarchoiD - 2016. 04. 07. 11:54

Meg se karcolja a 2007-es Jekyll szintjet.. ;)

Lemoni - 2016. 04. 07. 12:03

@Csiki: a készítők nyilván bíztak a folytatásban, mert nem zárták kerekre a történetet, sőt, baromi nagy cliffhangert toltak be

@AnarchoiD: talán azért, mert ez más történet, az unokáról szól, így jó fantáziával lehetett szabadon csapongani :)

egypuputeve - 2017. 03. 08. 10:53

Egészen tegnapig csücsült nálam a sorozat megnézetlenül. Talán a kritikák miatt sem kezdtem el, vagy nem is mertem, mert mostanság nálam jónak kikiáltott sorozatok hullottak el az elején.

Mégis. Nem tudom eldönteni, mi akar ez lenni. Egy véresen komoly ijesztegetős feldolgozás, vagy valami paródia? Volt, hogy fogtam a fejem, és voltak részek, ahol jókat nevettem.

Profinak nem nevezném, de igen, a BBC-s Jekyllhez képest galaxisokkal jobb. Most már csak azért is végig nézem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz