login |

Ripper Street: a 3. évad – írta: Pamats

2016. 04. 05. 18:01 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

(Igen, még csak a 3. évad, de sort kerítünk a 4.-re is remélhetőleg – az én hibám, hogy ennyit ültem az íráson… – winnie.)

Még 2014. végén ment le a Ripper Street 3. évadja, amit miután a BBC két szezon után elkaszálta, az Amazon mentett meg, s rendelte be később a 4-5. szezont is, hogy aztán pár hete, jóval az ötödik premierje előtt bejelentse, hogy vége a dalnak. Amiért nagy kár, hiszen az 1. évad nagyon erős volt, a második nem kevésbé – de talán a kritikáknál is beszédesebbek a kaszahír kommentjei.

De, ami a legfontosabb: a harmadik szezon is kiemelkedőre sikerült.

Programme Name: Ripper Street – Picture Shows: Homer Jackson (ADAM ROTHENBERG), Edmund Reid (MATTHEW MACFADYEN), Bennet Drake (JEROME FLYNN) – © Tiger Aspect 2014 – Photographer: Bernard Walsh.

Továbbra is Whitechapel-ben járunk az 1800-as évek végén, ahol Reid felügyelő, két társa segítségével próbálja felvenni a harcot az utcákat ellepő mocsok és bűnözés ellen. A 2. évad fináléja után 4 évet ugrunk az időben, hogy ezúttal 1894-ben kapcsolódjunk be a történetbe.

Az élet ezután sem lett könnyebb Londonnak ezen részén, a karaktereknek most is rengeteg személyes és morális problémával kell megküzdeniük, mialatt próbálják felgöngyölíteni az eseteket, amik által betekintést nyerünk ebbe a nyomorral és szegénységgel teli világba.

Programme Name: Ripper Street - TX: n/a - Episode: n/a (No. 1) - Embargoed for publication until: n/a - Picture Shows:  Bennet Drake (JEROME FLYNN), Edmund Reid (MATTHEW MACFADYEN), Captain Jackson (ADAM ROTHENBERG) - (C) Tiger Aspect - Photographer: Amanda Searle

Mint az az első részben kiderül, a köztes idő sem telt el éppen eseménytelenül, hiszen megtudjuk, hogy a főszereplő trió szétszéledt.

Reid továbbra is elszántan, már-már megszállottan igyekszik védeni a környéket és egy rendőrségi archívumon dolgozik, miközben a felettese igyekezne egy nyugodtabb helyre elküldeni őt, mielőtt a munka felemészti. Drake őrmester pedig elment, kedvenc jenki orvosunkat meg elküldték.

RIPPER STREET

A csapatot egy jól megtervezett vonat eltérítés hozza újra össze, ami nem kevés áldozatot követel és amiben, Miss Hart is bőven érintett, aki időközben elég befolyásos egyén lett. Ez az eltérítés és rablás adja egyébként az évad egyik fő sztoriját is. A tovább mögött minimális spoiler kíséretében folytatnám.

A szezon egyik, hanem leglényegesebb történése még, Reid és lánya újra egymásra találása, ami nem kevés izgalom és fordulat közepette zajlott le. Az ezzel kapcsolatos események az évad legdrámaibb pillanataihoz tartoztak, de ezt meghagyom mindenkinek felfedezésre.

Programme Name: Ripper Street – Picture Shows: Long Susan (MYANNA BURING), Homer Jackson (ADAM ROTHENBERG), Edmund Reid (MATTHEW MACFADYEN), Bennet Drake (JEROME FLYNN), Rose (CHARLENE MCKENNA) – © Tiger Aspect 2014 – Photographer: Bernard Walsh.

Mindenesetre most már a felügyelőnek apaként is bizonyítania kell, de közben vonakodva hagyná magára Whitechapelt is, hogy befejezhesse azt amit elkezdett. Ez a vállalás majdnem az életét is követeli, de ő mit sem veszít eltökéltségéből. Vajon békére lelhet így?

Némiképp idillt hoz a történésekbe, hogy úgy néz ki Drake és Rose végre révbe ér és talán Susanék számára is van remény, bár az ő kapcsolatuk soha nem egyszerű.

Drake egyébként már mint felügyelő tevékenykedik, szinte egyenrangú félként fellépve Reid mellett (emlékezhetünk, hogy azelőtt nem igazán az intelligenciájával tűnt ki sokszor), a Kapitány pedig visszatérhetett a laborjába, ahol újfent villoghatott a sok mindenre kiterjedő szakértelmével, ami nem egyszer a nyomozást is előrelendíti. Ez szintén érdekes abból a szempontból, hogy vajon miképpen alakult a korabeli bűnüldözés technikai része.

Programme Name: Ripper Street - TX: n/a - Episode: n/a (No. 2) - Embargoed for publication until: n/a - Picture Shows:  Long Susan (MYANNA BURING), Bennet Drake (JEROME FLYNN), Edmund Reid (MATTHEW MACFADYEN), Bennet Drake (JEROME FLYNN), Rose (CHARLENE MCKENNA) - (C) Tiger Aspect - Photographer: Amanda Searle

Ennél a gondolatnál maradva, a szériának továbbra is nagy erőssége a remek és részletes korrajz, a kiváló díszletek, a hangulat és a jól kivitelezett, az időszakra jellemző bűnesetek, mint például az, ami az abortusz kérdésével foglalkozott.

Ezek részletek mind-mind beszippantanak ebbe a világba. Kiemelendő még, hogy milyen erős történetszálakat írtak a szereplőknek, látszik, hogy törődnek velük, hogy fontosak az íróknak, hogy egytől egyig árnyalt figurák és ezek jó alakításokkal is párosulnak (a fő hármas között különösen jó az összhang).

Programme Name: Ripper Street -- Series 2 -- Picture Shows: Jerome Flynn as Bennet Drake, Matthew Macfayden as Edmund Reid and Adam Rothenberg as Homer Jackson -- Photo Credit: © Amanda Searle/Tiger Aspect.

A finálé pontot tesz az évad történéseire egy különösen erőteljes, izgalmakkal, feszültséggel és érzelmekkel, no meg nem kevés brutális jelenettel teli részben, melyben visszatér egy nem éppen kedves ismerős is. Hőseinknek pedig végre alkalmuk nyílt lezárni bizonyos dolgokat, és végül úgy cselekedniük, ahogy azt a szívük vagy erkölcsük diktálja, hozva ezzel emlékezetes karaktermomentumokat.

Az utolsó képsorok megint átrendezik a felállást, de egyfajta lezárás érzetet is adnak, felvetve ezzel kérdéseket a folytatással kapcsolatban. Egy nagyon erős 8/10 lenne az értékelésem és bizakodva várom a méltó folytatást.

6 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2016. 04. 05. 18:49

Olyan jól lezárták a 3. évadot, hogy én biztos is voltam benne, ennyi volt. Aztán nagyon okosan kitalálták, hogyan lehet folytatni és ismét nagyot alkottak. A legszembetűnőbb, hogy az újabb évadok jövetelével nem csak hőseink változtak, hanem a nyomozói technika is fejlődésnek lódult, remekül hozzákapcsolták az aktuális ügyekhez. Egyéni drámában mindig is erős volt a Ripper, itt senki nem fekete vagy fehér. Egy vérprofi sorozat vérprofi színészekkel.

Ricsi - 2016. 04. 05. 19:05

Az egyik legjobb, óriási dráma.

Claire8310 - 2016. 04. 05. 19:11

Remek volt a harmadik évad, annyi brutál erős pillanattal, és MacFadyen élete alakításával abban a bizonyos részben. Az egész korkép, a rendörségi munka, minden annyira hiteles, imádom.

Dantes - 2016. 04. 05. 21:03

Én annak örültem, több időt kapott Frederick Abberline . Megérdemli a több szerepet, a robosztus személyisége miatt igazán jó mellékszereplő.

clegane - 2016. 04. 05. 21:41

én az első két évadot eléggé szerettem, de szerintem ez a harmadik nagyon szenvelgős lett. sokszor téptem a hajam közben hogy ez mégis mi, de sajnos a részletekre már nem emlékszem.
a 4.et már szinte el se merem kezdeni.

Claire8310 - 2016. 04. 06. 11:25

Ja és hát az a rész amikor meg kellett idézniük a Hasfelmetsző gyilkosságokat 5 év távlatából, és mindannyian percre pontosan tudták a történteket, és átbeszélték. Na az ilyen karakter építéseket szeretem, ez a momentum nem keveset elmondott mindenkiről, Reidről, Abberlineről, az egész jelenet meg az a rész is zseniális volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz