login |

House of Cards – 4×04 – írta: BotondB

2016. 04. 06. 17:45 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: kritika,

(Korábbi posztok: 4×014×024×03) Ha az előző rész után azt mondtam, hogy véget ért a bemelegítés, akkor azt hiszem, most nyugodtan kijelenthetjük, hogy a játszma valóban elkezdődött, de nem is akárhogy.

4(1)

Ez a rész tipikusan olyan volt, amiről mindenkinek az a bizonyos dolog jut eszébe, a többi ehhez képest mellékesnek tűnik. Ettől függetlenül azért történtek itt érdekes dolgok, a tovább után spoileresen folytatom.

Az már az előző részben is egyértelművé vált számunkra, hogy Claire lépéselőnybe került Frankkel szemben, de alighanem senki sem lepődött meg azt látva, hogy az elnök minden ravaszságát bevetve igyekszik köztes megoldást találni, hogy ne kelljen alelnökjelöltjévé tennie feleségét, és kampánya se menjen tönkre. LeAnn elcsábítása kudarcba fullad, az pedig teljesen egyértelmű, hogy a First Lady nem fogja lejjebb adni elvárásait, ami a birtokában lévő aduászok ismeretében nem meglepő.

Közben a dél-karolinai előválasztás alatt nyilvánosságra kerülő képek kiszivárogtatóját tovább keresik, ami csak tovább fokozza a Doug és Seth között feszülő egyre élesebb ellentétet. Előbbi kezd beteges hűséget mutatni az elnök felé, míg utóbbi már a választási kudarc esetére igyekszik bebiztosítani magának egy állást Dunbar stábjában.

És akkor megtörténik az, amit szép lassú, lineáris történetvezetéssel már beadagoltak nekünk az előző részek során: a börtönből szabaduló Lucas (a Herald egykori főszerkesztője), akinek leépülése teljesen logikus módon futott ki idáig, egy kampányeseményen merényletet kísérel meg, és tulajdonképpen hajt végre az elnökkel szemben.

6(1)

Szabadulásakor ugyan még bízik benne, hogy felhívhatja a figyelmet az ellene történő hatalommal való visszaélésre, ám szép lassan minden reménye szertefoszlik, mikor már Dunbar sem vállalja a „bevetésével” járó kockázatot. Innentől kezdve pedig nincs mit veszítenie a továbblépni képtelen idegi és lelki roncsnak.

A merényletben súlyosan megsebesül az elnök is, míg Meechum belehal a bekapott lövésekbe. A testőr azért még lelövi Lucast, vagyis a hősi halál tipikus esetét látjuk, de azért mégis megérinti a nézőt. (Egyébként a festményes jelenet Frankkel valóban zseniálisra sikeredett, nyugodtan nevezhetjük szép búcsúnak a karaktertől.)

Persze az elnök állapota kritikus, így a legtöbb kérdés megválaszolatlan marad egyelőre, bár kétlem, hogy nagyon meglepnének minket vele kapcsolatban. Ami egyébként fantasztikus volt ebben a részben az Donald, mint az USA elnöke. Végre kezdtek valamit a karakterrel és azt hiszem sikerült mindezt nagyszerűen tenniük. A szimpatikus alelnök ugyanis bizonytalan jelleméből fakadóan totál alkalmatlan lenne a pozícióra, de mégis érdekes belegondolni, hogy milyen lenne állandó elnökként.

A végén persze hagyja, hogy lényegében Claire kezelje az orosz-helyzetet, ami később érdekes következményekhez vezethet még.

5(1)

Most tényleg nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra, mert nincsen egyértelmű vonalvezetése a sztorinak, a készítők választhattak, hogy melyik irányba viszik el inkább a történetet, érdekes lesz látni, hogyan döntöttek.

Ami biztos, hogy most már tényleg benne vagyunk a dolgok közepében, reménykedjünk, hogy a színvonalat is sikerül tartani a folytatásban.

5 hozzászólás Ne habozz!

peeeety - 2016. 04. 06. 22:52

Zseniális rész volt. Szerintem sikerült tartani a színvonalat, bár azóta még mindig csak három további részt tudtam megnézni.
Ez az epizód hatalmas telitalálat volt. RIP Meechum.g

jinjang - 2016. 04. 07. 09:11

Most a sorozatról nem ömlengek, legyen elég annyi, hogy minden rész végén úgy állok fel, hogy: hát, igen, ezek a készítők, tényleg nagyon tudnak valamit.

Ami meglepett, az Meechum. Már a festményes jelenetnél éreztem, hogy valamilyen szerepet szántak a karakternek, mert az előző részben is volt egy fura érzésem, amikor Frankkel beszélt. De nem gondoltam volna, hogy ez lesz a vége, hogy ennyire meg fog érinteni.

Bajan - 2016. 04. 09. 22:08

(mar az evadzaro is kinn van, hogy hogy csak a 4. Resznel tart a junkie?)

Acheron - 2016. 04. 11. 13:16

Én Gear VR-ban néztem végig az egészet, nagy élmény volt. :-)
Tegnap fejeztem be. Bele se akarok gondolni, hogy mennyit kell majd várni a köv. évadra.

idioty - 2016. 06. 21. 21:03

Én most kezdtem el darálni, naponta egy részt. Igaz már a 7. részt is láttam, de ezidáig ez volt a legjobb rész. Aztán a 7. De igazából az összes tetszik.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz