login |

Pilot: Morgen hör ich auf – írta gromit

2016. 04. 06. 14:50 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

(Az írás most elsősorban a németeseknek szól – a többiektől előre is elnézést -, de hátha előbb-utóbb más nyelven is elérhető lesz. A németül tanulóknak viszont addig is jól jöhet egy kis nyelvgyakorlásnak.)

A kettes számú német közszolgálati csatorna (ZDF) sorozatkínálata általában nem túl izgalmas hazai vonalon, de a sok sablonos, családi és romantikus és epizodikus krimi (tényleg képesek voltak feléleszteni a nemrég kaszált Ein Fall für Zwei-t, azaz a Két férfi, egy eset-et?) mellett végre indult valami, amire már érdemes lehet felfigyelni.

morgen-1

A Morgen hör ich auf (“Holnap abbahagyom”) január elején kezdett, és egy 5 részes minisorozat Bastian Pastewka főszereplésével, aki egy kis vidéki nyomda tulajdonosát alakítja, amúgy tisztes családapa, Jochen Lehmann, a csőd elől menekülve kétségbeesésében nekiáll 50 eurósokat nyomtatni.

A hamisítványok olyan jó minőségűre sikerednek, hogy nemcsak a visszajáróként kapott készpénzt lehet gyűjteni elmaradt számlák kifizetésére, hanem a frankfurti alvilág is felfigyel rá.

morgen-nyomda

Bastian Pastewka komoly szerepben elsőre kicsit szokatlan, hiszen eddig többnyire csak komikus szerepben lehetett látni. A 90-es évek végén oszlopos tagja volt a nagy sikerű Die Wochenshow híradóparódia szkeccs sorozatnak, később pedig a Curb Your Enthusiasm-jellegű Pastewka fő karakterét adta/adja.

A Morgen hör ich auf viszont nem vígjáték, hacsak nem fekete komédiaként nézzük, ahogy Kafka vagy Beckett sem kimondottan vicces, csak abszurd. A kezdeti kétségeim hamar elmúltak, végül mégiscsak illik hozzá a mindenkinek megfelelni akaró kisember, akinek ez nem annyira jön össze, és a bűn világában is csak viszonylagosan bátor, de inkább félénk amatőr.

morgen-frankfurt1

A helyszín Bad Nauheim, “Elvis városa”, ez a városnévtáblából és a zenei aláfestésből is egyértelmű, de ez nem zavaró. Annál inkább az volt a sorozatban a főhős családja: egyszerűen a hűtlen feleség, a nehezen kezelhető tinédzser fiú, a még nem annyira nehéz eset tini lány, és még egy kicsi lány egy cseppet sok, még akkor is, ha utóbbi az első részben nem sok vizet zavart.

Az ő történetszálaik nem annyira érdekelnek, bár megértem, hogy be kell mutatni valamennyire Jochen világát, a hátteret, hogy hogyan jutott el ide. Ezzel azonban a Morgen hör ich auf kicsit darabos, helyenként sajnos szappanos lesz. A részek túl hosszúak (nettóban épp 59 perc alatt), rövidebb adásidő mellett lehetett volna kicsit feszesebb a tempó, kevesebb üresjárattal. A futó Jochen és az úszó bankjegy tetszetős képi bevágások, de a kelleténél talán többször bukkannak fel a rész folyamán.

morgen-frankfurt2

Én szerencsére csak utólag hallottam hírét, hogy a ZDF programigazgatója eredetileg “német Breaking Bad”-ként találta bejelenteni az akkor még csak tervben lévő sorozatot, és azóta szinte mindenki a BB-hez akarja hasonlítgatni. De ne ez legyen a hívószó.

Nézzük önmagában, önmagáért (vagy Pastewkáért) a Morgen hör ich auf-ot, amiben a szappanos elemek ellenére is van potenciál. Adódik ez elsősorban az alapötletből és a fő karakterből, valamint az ő kalandjaiból a bankkal és egy piti alvilági figurával.

Morgen hör ich auf

Természetesen esély van arra is, hogy főhősünk hamarosan a rendőrséggel és/vagy igazi nehézfiúkkal találja magát szemben. Meglátjuk – én biztosan maradok erre a pár részre.

8 hozzászólás Ne habozz!

annaaa - 2016. 04. 06. 15:39

Kösz az ajánlást (németes vagyok), rákeresek.

everest456 - 2016. 04. 06. 21:42

Neten fellelhető a sorozat?
Tavaly év végén hiába adták le a BBC-s Wallander negyedik évadját német szinkronnal, nem bírtam leszedni sehonnan .

gromit - 2016. 04. 07. 01:24

Én is a neten kezdtem nézni, hivatalos forrásból :) A Wallander az ARD-n ment, hozzáférhetőségi szempontból a ZDF sokkal barátibb (legalábbis az a pár dolog, ami engem érdekelt eddig, nem volt geobannolva se).

Ezt amúgy még januárban írtam, kicsit aggódtam is a hosszabb átfutási idő miatt, de most kipróbáltam, még mindig működik a ZDF honlapján :)

gromit - 2016. 04. 07. 01:29

Mondjuk a sorozat hivatalos oldaláról a két alsó “Mediathek” link elvisz az összes kapcsolódó videóhoz – mind az 5 teljes rész elérhető még most is. Feliratot is be lehet rá kapcsolni (németül persze).

vape - 2016. 04. 07. 05:07

Köszi a tippet, belenézek.

Scoob - 2016. 04. 07. 14:23

Ha ARD és ZDF sajátgyártású műsorokat szeretnénk letölteni, akkor gyors, ingyenes és legális módszer a MediathekView program. http://zdfmediathk.sourceforge.net/
Csatorna, cím vagy más kulcsszó alapján tudunk keresni a német, osztrák és svájci közszolgálati főcsatornák, ill. a német tartományi csatornák műsoraiban, de megtalálható a KiKa, arte, és 3sat is. Direkt letöltéssel, akár 720p HD mp4 fájlokban tudjuk letölteni a kívánt műsorokat, filmeket, sorozat-epizódokat és ha van, felirat-fájlokat. Az elérhető videók száma 100.000 feletti, némelyik már több éve változatlanul fent van, míg másoknál a szigorú 7-napos elérhetőség van érvényben. Jelenleg amúgy a Morgen hör ich auf 5 epizódja is elérhető HD-ben, illetve 11 Wallander epizód is (ARD, csak SD), ezek közül csak egy geoblocking-os.

serra - 2016. 04. 07. 19:45

Én “angolos” vagyok és lövésem sincs a némethez, de nehogy elnézést kérjetek már egy ilyen cikkért. Nemcsak azért mert jó az írás, hanem mert jó a kezdeményezés is.

darvinat - 2016. 04. 09. 17:20

Belenéztem :D Lassan indul be, és mikor beindul akkor se nagyon :D az alapsztori nem rossz, viszont (számomra) a legtöbb szereplő/karakter unsympathetic :D A 4.résznél hagytam abba, erős közepes sorozat :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz