login |

Pilot: The Path

2016. 04. 06. 21:00 - Írta: CyClotroniC

17 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Mikor év elején átböngésztem, hogy milyen finomságok érkeznek majd idén kábelre vagy a stream szolgáltatókhoz, az igen tekintélyes kínálatból is az élmezőnybe tettem volna a Hulu egyik újoncát, a The Path-t. Már csak azért is, mert a témaválasztás mögött ígéretes készítők (Jessica Goldberg, és Jason Katims executive producerként), a kamerák előtt pedig egy szenzációs színészgárda állt.

thepath1

Azt már talán érdemes leszögezni az elején, hogy annak ellenére, hogy nem dobtam el az agyam The Path kezdésétől, és maga az epizód egyáltalán nem hozott túl sok extrát. Van benne bőven ígéret, kérdés, hogy hányan fogtok majd kitartani mellette, mert egyelőre magam is vívódok a folytatás kapcsán.

Az első gond talán az, hogy a sorozat saját fiktív vallását/szektáját adó Meyerizmus egyáltalán nem érdekes vagy egyedi. Egyfelől vészesen hasonlít a Szcientológiára, másrészt viszont pont annyi sámánizmussal, fény-sötétség szimbolikával, hallucinogén szerekkel, vega dolgokkal, kézműves termékekkel, ökotáborral és egy sor egyéb hippi maszlaggal van felturbózva, hogy ne kelljen a Hulu-nak bíróságra menni miatta, ugyanakkor a nézők se kapjanak végül semmi eredetit, csak New Age-turmixot.

thepath2

A pozitívumot a színészgárdában kell keresni, mert nem csak hogy mindenki jól teljesít, de talán többet is kihoznak a seízű karakterükből, mint amire a forgatókönyv egyelőre lehetőséget nyújtana. A főbb karakterek mind a szekta tagjai: Aaron Paul egy korábbi tragédiát követően csatlakozott a közösséghez, azonban egy esemény hatására meginog a hite, elkezd kérdéseket feltenni és bár erősen szkeptikussá válik, kifelé próbálja fenntartani a látszatot, mintha mi sem változott volna.

Felesége, Michelle Monaghan, már eleve szektatagként született, a meglehetősen magas, nyolcas szinten jár és gyerekeik is hasonló neveltetést kapnak. A legizgalmasabb játéktere egyelőre Hugh Dancy-nek van, aki a New York-tól északra eső tábor vezetője, az alapító, Dr. Steven Meyer egyik bizalmasa – aki a szóbeszéd szerint jelenleg is a hitük szintjeit szimbolizáló létra utolsó fokainak lefektetésén munkálkodik Peruban – illetve Emma Greenwell-nek köszönhetően kapunk egy újoncot is, egy drogfüggő, megtört lányt, akit a sorozat első perceiben vesznek magukhoz.

thepath3

Aaron Paul-nak fél óra se kell, hogy megvillantsa a Jesse Pinkman-es sírást és újra elővegyen mindent a sötét spirálba gabalyodó, morálisan vívódó átlagember eszköztárából, ám itteni karaktere egyelőre még csak nem is ígéretes vázlat, csupán csak egy körvonal, amiből tény, hogy akármi lehet még idővel.

Hugh Dancy szerencsére jóval érdekesebb, őt körülveszi némi titokzatos, karizmatikus aura, kár hogy ezzel egyelőre egyedül van, mert a hölgyek se kaptak túl jó alapot. Az oké, hogy Monaghan egyelőre gyanakvó és féltékeny, de Greenwell – aki mellesleg remekül hozza azt a sérült, elveszett, zavarodott és megtört típust, aki tökéletes szekta-alapanyag – hihetetlenül klisés hátteret kapott a drogfüggőséggel és a karikaturisztikusan szemétláda apával.

Pedig ő lehetett volna a pilot egyik kulcsfigurája, hiszen újoncként tökéletes lett volna arra, hogy kézen ragadja a nézőt, bevezessen minket a tábor hétköznapjaiba és kérdéseket tegyen fel az itt gyakorolt hitről és a szokásokról, ehelyett a zaklatott múltjának köszönhetően rögtön felkínálkozik Dancy-nek, és ezzel ki is pipálja az első kötelező cicivillantást.

thepath4

A legnagyobb bajom tényleg az, hogy voltaképpen nem is olyan rossz, amit látok, csupán nincs benne semmi egyedi, ami vinne magával a történet folytatására. Ha már szektásat játszunk, szerintem rendkívül fontos, hogy a pilot egy olyan vallást és közösséget tárjon elém, ami vagy annyira titokzatos és misztikus, hogy meg akarjam azt ismerni, vagy próbálja meg nekem eladni annyira a szektáját, hogy értsem, hogy mi benne a vonzó és miért van ennek ennyi követője.

Lehet persze mondani, hogy a szektákban általában éppen az a pláne, hogy kívülről senki sem érti, hogy mégis mit tudnak nyújtani a feléjük tévedt lelkeknek, de azt azért nem szabad elfeledni, hogy mégiscsak ez a vallásrendszer és közösség kvázi a sorozat egyik főszereplője és ha olyan vetélytársak vannak a konkurenciánál, mint mondjuk a The Leftovers-ből a Guilty Remnants, akkor fel kell kötni a gatyát, hogy megugorják a nézők ingerküszöbét.

És sajnos még ott a meglehetősen sötét, kifejezetten fojtogató látványvilág, viszonylag sok a félhomályban suttogós jelenet, ami megint csak nem nyert meg, ahogyan a helyenként indokolatlanul vészjóslóra mért zene sem.

thepath5

Pontszámra 6/10 volt a kezdés és a részemről még kivárok a folytatást illetően. Bár azt el kell mondani, hogy a Hulu elérhetővé tette a teljes 10 epizódos szezont a kritikusok számára, és sokak szerint kifejezetten javult az összkép idővel, bár azt is megjegyzik, hogy egyelőre nem több az első évad egy ígéretes, korrekt alapozásnál.

Bár nem sok jót mondtam róla (talán majd más megteszi helyettem), de tényleg csak az írásnak kéne összekapnia magát ahhoz hogy valami igazán érdekessé álljon össze a The Path. Az alapkonfliktus és a színészek rendben vannak, én pedig kifejezetten szurkolok, hogy sikerüljön megtalálni a saját hangját, mert jóval több rejlik ebben a témában, mint ahogy kezdésként hozzányúltak.

17 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2016. 04. 06. 21:30

Nézés közben címszavakat írtam fel magamnak, ilyeneket, hogy “jó főcím”, “karakterdráma”, “Hugh Dancy!”, ezek ragadtak meg leggyorsabban. A szektás sztori szerencsére sokkal érdekesebb, mint ahogy pl. a Cult indult pár éve, de inkább nem hasonlítom egymáshoz őket, ég és föld. Egy dolog nagyon nem kéne, a tininyűglődés, azt annyi más történetbe bele lehet nyomni, itt most nem kéne. A nőknél Greenwell karaktere érdekesebb, a férfiaknál meg Cal/Dancy-nek jutott a java. Egyelőre úgy tűnik, nem érdekli a pénz és a szex túlságosan, csak a hit, de valószínűleg ő lesz majd a nagy manipulátor. Pedig el tudnám képzelni csavarnak, hogy őt is irányítja valaki. A szektavezér szerepében örömmel láttam 2001 Űrodisszeiás hősömet, Keir Dulleát, remélem, neves színészként nem csak kómás betegként lesz jelen a történetben. Az első két rész a karaktereket (na jó, Aaron Paulnak és Monaghannek még gyúrnia kell egy kicsit rá) és az atmoszférát adta el nekem, de a történet folytatása is izgalmasnak ígérkezik. Első rész 7,5/10, a második 8/10.

Eli - 2016. 04. 06. 21:44

A pilot után nálam is elég átlagos. De nyilván benne van, hogy az ilyen gárdától magasabb elvárásokkal kezdi el nézni az ember. Azért kap még egy-két epizódnyi esélyt, hátha kialakul a dolog.

Toma - 2016. 04. 06. 23:18

2. rész nagyon berántott kár hogy nem egész évad jelenik meg a HULUN.

callsaul - 2016. 04. 07. 05:28

Engem az is meglepett, hogy Pinkman producer (is).
Lassan ívelt föl az egész, a végén már volt is valami belemenés, de ha nem így lenne, ha nem tartottam volna ki a BB mellett anno, akkor ment volna a kukába, holott b*szott jó lett, mint az köztudott.
2 részt még megér.
Köszi a mondást CyClotroniC.

bird - 2016. 04. 07. 09:05

Ilyen színészekkel soha nem is volt kérdéses nekem, hogy nézni fogom-e. És miattuk az sem kérdéses, hogy végignézem vagy sem. Nem mintha szerintem kaszára érdemes volna így, két rész után.
A négy (?) főszereplőből három kb ugyanezt a karaktert hozta már más sorozatban is. Oké, Aaronnál ez enyhe túlzás, mert csak a karakterdráma, a kiábrándulás, a morális vívódás ugyanaz, de ahogy sírni kezdett és aztán a cellás jelenet abszolút Pinkmant idézte. Biztos nagyon belejött anno. Legalább jól csinálja.
Monaghan annyira nem nagy dobás, hasonlót már láttunk tőle a True Detectiveben is. Ott se szerettem különösebben. De még van a karakterében potenciál, a színész se rossz, úgyhogy minden az írókon múlik.
Emmának pontosan ez a karaktere a Shamelessben, leszámítva a szektás részt. Még a frizuráját is megtartották, hogyha valakiben nem merülne fel alapból a párhuzam.
De akiért elkezdtem nézni, az szerencsére elérte és talán felül is múlta az elvárásaimat. Nincs itt semmi Will Graham esetlenségéből, félelmeiből, antiszoc aranyos énjéből. Olyan gátlástalan, karizmatikus szektavezért hoz, hogy borsózott tőle a hátam (az a fehér felsős jelenet a végén, ahol kiosztja keményen a kőgazdag pasast… hát én is kidekoráltam volna azonmód az egész házamat a szemmel). Dancy fogja szerintem elvinni a hátán az egész sorozatot, és ez elég is lesz, ha a forgatókönyvírók nem bénázzák el.

Reeka - 2016. 04. 07. 12:13

Én nagyon elfogult vagyok a szereplőkkel, főleg Aaron Paullal… meg persze Hugh Dancy-vel is:) Nem is volt kérdés, hogy nézem majd. Nekem bejött a pilot, néztem volna azonnal tovább, tetszik a hangulata, nagyon kíváncsi vagyok, mit hoznak ki belőle a továbbiakban! Úgyhogy nézős tovább.

yuuki - 2016. 04. 07. 23:34

Én is azoknak a táborát erősítem, akik a színészgárda milyensége miatt vetődtek a képernyő elé. Az első rész építkezős volt, nyilván itt kétféle pilot lehetséges, az egyik belecsap a lecsóba és valami nagyot próbál durrantani (Vagy sikerül, vagy nem), meg van az, amelyik felskicceli a karakterkapcsolatokat, kerettörténetet. Ez utóbbi ilyen volt és cseppet sem bántam, rögtön megnéztem a 2. részt is. A harmadikat pedig most láttam pár órája, már rendesen készültem rá, hogy mikor tudom végre megnézni, lol. Mondhatjuk, hogy berántott. Nem az a műfaj ez, mint mondjuk egy HTGAWM, ahol pörög a buli ezerrel, de minden résznek van egy olyan sajátos hangulata, ami abszolút megragad.
Engem nem zavar a tiniszál sem, sőt, szerkezetileg jó megoldásnak tartom felvetni ezt a kérdést is, hogy vajon mi járhat egy olyan tini fejében, akinek apja-anyja szektás, ő pedig a többségi társadalommal kénytelen érintkezni mondjuk egy gimnáziumban és érik olyan impulzusok, melyeket pont a hite meg a szülei abszolút nem támogatnak.
Ennek a sorozatnak szerintem sokkal mélyebb morális kérdései és mondandója van, mint az első ránézésre látszik, ez pedig rám üdítően hat.
Az írás pedig nagyon jó volt :)

Lemoni - 2016. 04. 07. 23:34

Omg, bár láttam a nevét kiírva, mégis kellett jó pár perc, hogy felismerjem Kathleen Turnert :O
Disszonáns érzés, hogy amikor megjelenik Hugh Dancy, azonnal Will Grahamet szeretném látni, de közben azt is akarom, hogy Cal Roberts-et teljesen más eszköztárral játssza.

GoHawks - 2016. 04. 08. 10:42

Most akkor ez dráma? Vagy van benne valami thriller/krimi vonal?

CyClotroniC - 2016. 04. 08. 10:58

Alapvetően dráma. Akik többet láttak a szezonból azok főleg a családi dráma részét dicsérik és kicsit fölöslegesnek is tartották az FBI-os mellékszál behozását, de elvileg a második résztől indulgat valami olyasmi is.

Morgan - 2016. 04. 09. 19:31

Engem csak az idegesít, hogy a konfliktus mindig abból fakad, hogy az emberek nem őszinték egymáshoz. Nem életszerű.
Most miért jobb az a srácnak, hogy a felesége azt gondolja megcsalja annál mintha elmondaná, hogy kétségei vannak a hitükkel kapcsolatban?
Felnőtt emberek, meg lehet beszélni. Most ezért hagyja széthullani a családját?

Más: Kathleen Turner? Eldobom az agyam. Épp pár hónapja commenteltem egy youtube videóra, hogy ez a nő valaha egy bomba nő volt, mert a fiatalok akik nem látták fény korában most cikizték rendesen, de most már tényleg úgy néz ki mint egy madárijesztő. Mi a fene történt ezzel a nővel?

deeR - 2016. 04. 12. 20:14

@Morgan: hmm… talán, mert akkor kizárnák a gyülekezetből és ugyanúgy elvesztené a családját + az összes barátját + ott van még a csávó, akit megöltek, mert ki akart lépni… nem túl biztató :D

Morgan - 2016. 04. 17. 17:51

Már maga sem hiszi el, hogy a csávót megölték. Itt ne marról van szó, hogy elkövetett valamit. Csupán arról, hoyg kétségei vannak. Miért lenne ez nagyobb bűn mint a házasságtörés?

Lemoni - 2016. 04. 20. 23:16

Elfogult vagyok Hugh Dancy-vel a Hannibal óta, de meg is érdemli, ebben a sorozatban is nagyon jó, igaz ő kapja a legjobb ziccereket és nem is rontja el. Az 5. részben szintén kiemelkedően játszott, nagyon megy neki ez a hol tépelődő, hol határozott, hol maga alatt lévő jellem ábrázolása.

Gevin - 2016. 04. 24. 16:45

Két rész után nekem túlságosan szenvelgős. Alapból egy olyan konfliktusra húzzák fel az egészet, ami halál idegesítő egy bizonyos idő után. És úgy látom itt legalább az évad fele fog elmenni erre – ha nem az egész.

Aaron Pault öröm látni, igazából miatta kezdtem el. Jól hozza a karaktert eddig, de semmi extra.

Ez így ebben a formában kevés, ráadásul eredetiség sem sok van benne. A harmadik részt még megnézem, de ha ugyanazon fognak rugózni, és nem villantanak valamit, akkor nekem ez ennyi volt sajnos.

Lemoni - 2016. 05. 26. 22:11

És igen! Annyira akartam, hogy megtörténjen, ami az utolsó jelenet a fináléban! Remélem, nem csak Eddie újabb látomása, hanem ez most valóság, nagyon érdekes csavart vinne a 2. évadba.

Sawyer - 2017. 01. 13. 16:43

Erőltetett kínkeserves szenvedés, Aaron Paul sem menti sajnos.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz