login |

The Night Manager: vége az 1. évadnak

2016. 04. 08. 21:00 - Írta: CyClotroniC

39 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

The Night Manager (első?) hat részét kipipálva is nehezen tudnék sokkal többet mondani, mint human a pilot után, elvégre tényleg pontosan azt kapjuk, amit egy John le Carré-regény sorozatos adaptációjától várnánk. A szereposztás ellenére is egy kissé fapados, de korrekt iparosmunkát, ami bár idővel kicsit közelebb engedte magához a nézőit, de azért inkább távolságtartó maradt és szerkezetét tekintve is némileg öreguras volt.

nightmanager1

Az öreguras jelzőt itt persze legalább annyira pozitívan, mint negatívan is értem, hiszen ki tudja, hátha valaki éppen arra vágyik, hogy egy egyenes, klasszikus, régimódi kémsztorit kapjon mindenfajta fölösleges sallang nélkül, ezt pedig gond nélkül szállítja a sorozat, sőt néhol még némi humort is megenged magának.

A húzófaktorok egyike, hogy változatos helyszínek sorát járjuk be Kairónak, Zermattnak, Londonnak, az angol vidéknek vagy számos mediterrán helyszínnek köszönhetően, amik beltérben is kellően különböznek egymástól, így végig van egy kellemes, nemzetközi íze ennek a hat órányi történetnek.

nightmanage2

Ami a színészeket illeti, Tom Hiddleston és Hugh Laurie főszereplő párosa pontosan azt hozza, amire a rajongói befizettek. Előbbi karaktere talán kevesebb árnyalatot kapott, de nem kell félnie a hölgyeknek, nem spórolták ki a sármos félmosolyokat vagy csupasz fenekeket a történetből, ami persze – mint az a műfajtól elvárható – jó pár nőt bajba kever maga körül. Szóval bár ő kapta a kevésbé hálás karaktert, azért összejött a demóanyag egy része arra az esetleges James Bond szerepre.

Laurie másfelől sokkal lazább, őt kevésbé köti a kémkedés, tilosban járás, le nem bukás béklyója, mint sorozatbéli ellenfelét, így a hétköznapibb jelenetekben jóval könnyedebben lubickolhat a dúsgazdag fegyverkereskedő bőrében, aki ha kell, tud félelmetes is lenni, de inkább a látszólag ártalmatlan, jámborabb ködben szeret megbújni.

nightmanager3

A beépülést titokban irányító, terhes Olivia Colman sztorija egyrészt hoz némi könnyed humort a történetbe, ugyanakkor jó pár klisét is, köztük egy nagyon régimódi, kiszámítható találgatást egy tégláról. Tudjátok, amikor van három mellékszereplő a londoni ágon és az egyikük Tobias Menzies. Lehet tippelni.

A legkellemesebb meglepetés számomra a Laurie barátnőjét alakító Elizabeth Debicki, Jed szerepében, akiben valahogy egyszerre van meg kezdetben a James Bond csajok szériatartozéka, a rejtélyes hűvösség, meg némi pluszként egy kis törékenység is. Már bírtam a The Man From U.N.C.L.E.-ben is karikatúra-gonoszként, de itt azért több tere volt arra, hogy meggyőzzön, érdemes megjegyezni a nevét, mert remek partnere volt mindkét férfi főszereplőnek, szóval kíváncsian várom, hol láthatjuk legközelebb.

nightmanager4

A történetről tényleg azért nem mondok többet, mert egy nagyon klasszikus macska-egér játék az épüljünk be egy bűnszervezetbe fajtából, ami minden részre tartogat legalább egy “jaj, csak le ne bukjon!”-jelenetet, amikor éppen olyat csinál a főhős, amit kifejezetten megtiltottak neki.

A képlet tehát roppant egyszerű, aki bírja ezeket a régi vágású, nem túlgondolkodott kém sztorikat, az kap egy korrekt 7/10-es szezon a The Night Manager-től, ami helyenként pöröghetne ugyan jobban, de a sokfajta helyszín és az alakítások adnak hozzá annyit, hogy ezt bőven elnézzük neki. Egyszer nézős a sorozat, ami ugyan nem fog sok vizet zavarni az év végi toplistáknál, de a műfaj vagy a színészek kedvelőinek, kár lenne ezt esély nélkül elereszteni.

Ez a 6 rész feldolgozza a Le Carré-könyvet, kerek, egész történet. Azonban a siker hatására megindultak a tárgyalások az esetleges folytatásról, így könnyen lehet, hogy klasszikus sorozat kerekedik a The Night Manager-ből. Amíg nem tudni a további sorsáról, addig nem kezeljük minisorozatként, de technikailag annak mondható.

39 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2016. 04. 08. 21:27

Pont így. Sem hozzátenni, sem elvenni nem tudok a fenti kritikánál. Azért Hiddleston jöhetne szembe több sorozatban is, de Bondként is akár.

Neoprimitiv - 2016. 04. 08. 21:32

Akkor ezennel hivatalosan is bejelentkezem az “Öregúr” megszólításra.

A koromtól már akár lehet is és nekem ezek a sallangmentes, nem kapkodós, a színészekre és a sztori feszültségére építő sorozatok (mint ez vagy a Bosch) maximálisan bejönnek.

Hiddlestont el tudom képzelni Bondnak, akkor viszont ez legfeljebb antológiaként fog visszatérni, teljesen más szereplőkkel.

CyClotroniC - 2016. 04. 08. 21:44

Neo: Én is végignéztem, tetszett, talán pont az oldschool feelingje miatt, de azért a mai modernebb, finomabb megoldások, témák mellett ez tényleg kicsit régiesnek hatott nekem. Ettől még rendben van.

Ancsa - 2016. 04. 08. 21:49

Akkor az én ízlésem is öreguras, mert nekem rettenetesen bejött. Simán újranézős lesz, pedig olyasmire többnyire nincs időm.
Mondjuk nem értem, ha nem hullámoztál a nagy tetszésben, miért a 7/10?

Na de nem kötözködni akarok, inkább csak elrebegem, hogy szerintem nagyon jó sorozat, bátran ajánlom!
És a zárása miatt kétlem, hogy ugyanezt a szereplőgárdát hitelesen vissza tudják hozni (bár ki tudja).

Ha már a zárás, az az utolsó jelenet, amikor megjelentek a “kicsi barna patkány”-ok, na az nagyon bejött, még másnap is a fejemben járt, hogy mekkora volt már…

Stiel - 2016. 04. 08. 22:03

Így, így, a kritika pontos. Jó színészi játék, szép tájak, kicsit kiszámítható történet, komoly feszültség – igazán pörgős akciók nélkül.

Gedeon74 - 2016. 04. 08. 22:04

Még egy öregúr a fedélzeten.

idarpidi - 2016. 04. 08. 22:08

Jó volt ez. Nekem pont az tetszett benne, hogy robbant állandóan minden.

CyClotroniC - 2016. 04. 08. 22:11

Én nem írtam, hogy nem tetszett, csak hogy nem extra, mint egy The Leftovers vagy Fargo vagy kinek mi, ettől még rendben volt.

cabelito - 2016. 04. 08. 22:18

Inkább 10 ilyen mint egy Leftovers, de megértem azt is akinek azt tetszik… nekem az old school krimik a gyengém.

Neoprimitiv - 2016. 04. 08. 22:34

CyClo: nincs semmi gond, szerintem is régies a megvalósítás koncepciója. Szeretem én a Fargo-t vagy a Leftovers-t is, de talán pont az elmúlt évek trendje miatt kifejezetten élvezetesnek találom az ilyen “krumplileves” sorozatokat.

Tényleg olyan, mint a vendéglőkben. Egy időben mindenki elkezdett speciális lenni, molekuláris konyhától a francia nagyszótárral értelmezhető étlapokon át a legyezőtáncosnők kíséretében felszolgált desszertig.

Ami mind klassz és szórakoztató (és még véletlenül sem kapcsolódik direktben a minőséghez), de mivel ez (vagy “valami”) mára szinte kötelező lett, jól esik néha olyan helyen enni, ahol csak rendelek, kihozzák, finom.

Pibanto - 2016. 04. 08. 23:14

Lehet akkor én is az öregurakhoz tartozom (pedig még fiatal vagyok), mert nekem is tetszett a sorozat és végig lekötött. Érdekes módon a baráti köröm is hasonlóan nyilatkozott. Lehet sok az öregúr az országban. Pont ilyen pontszámot vártam ettől az oldaltól ;)

eranett - 2016. 04. 08. 23:39

Ancsa nekem is a “kicsi barna patkány”-ok, megjelenése mindent vitt!! Természetesen az összes része tetszett, szerintem meg fogom én még nézni párszor….

emese - 2016. 04. 09. 01:01

Akkor jelentem, megjött egy öregasszony is.

Nekem a régebbi Bond-szériák feelingjét hozta. És őszintén, akkor néznék újra James Bondot, ha ez a feeling ott is visszajönne. A “modernkedést” mind a széles vásznon, mind a kis képernyőn kezdem unni, kedvelem a klasszikus sztorikat.
Szerintem a folytatás amúgy épp azon múlik, hogy Hiddlestone-nak összejön-e a a 007-es.

Annyit talán még érdemes megjegyezni, hogy a bbc legnagyobb költségvetésű sorozata, talán ezért is a sok valóban különböző helyszín – merthogy azok valódi helyszínek.

A kritikával egyébként maximálisan egyetértek.

bodocska - 2016. 04. 09. 02:44

Nekem nagyon bejön, és betekintést ad, hogy hogyan működhet (vagy működik?) a fegyverpiac a Közel-Keleten. Bár van benne pár olyan rész ami csak a könyvben vagy a sorozatban működik. Például amikor Olivia Colman már-már keresztbe tesz a korrupt ügynököknek :)

bvr - 2016. 04. 09. 03:43

Hát én viszont sajnos egyáltalán nem tudom dicsérni…
(pedig nagyon vártam)
Kamaszkorom óta (és az elég régóta) hatalmas Le Carre rajongó vagyok – csak épp a könyveknek. A kém aki bejött a hidegről, Egy német kisváros, Oroszország-ház és legeslegfőképpen a Suszter, baka.. ez utóbbit sokszor csak úgy leveszem a polcról és felcsapom egy-egy kedvenc részemnél (amúgy a mozi a közelébe sem ér… Az Oroszország-ház ennél egy fokkal jobb megfilemsítés, de a könyvhöz képest is halovány)
Namost itt már az alapanyag sem az igazi (sem a sztory, sem a karakterek szintjén), ebből egy sótlan, uncsi iparosmunkával meg lett ami lett.
(de legalább szép helyszínek valóban voltak)

Viszont ha valaki _igazán_jó_ kém-sorozatot szeretne, ami legalább megközelítőleg hozza azt a szellemiséget mind történetvezetés, mind karakterek szintjén (rögtön Sir Hugh) ami miatt a felsorolt Le Carre könyveket annyira szerettem, akkor a The Honourable Woman-t nagyon tudom ajánlani (az sem hibátlan persze)
Szóval lehet ezt modern környezetben is, jól csinálni – csak nem így…

PS: ezen viszont jót vigyorogtam: “amikor van három mellékszereplő a londoni ágon és az egyikük Tobias Menzies. Lehet tippelni.” :)))

madgie - 2016. 04. 09. 07:22

Hú, annyira Film+ érzés volt az egész, hogy egy centiméter celluloidot sem pocsékolnék rá többet a készítők helyében.

A főcímzene fülbemászó, a főcím vizuális megvalósítása Bondosan jó, de ennyi… a többi szerintem kuka.

Flanker - 2016. 04. 09. 08:04

A beépített téglánál tényleg előjött egy tipikus brit hiba (bár itt az író is benne volt): kevés a szereplő, így maga a fordulat/csavar nem annyira meglepő.
De ezt leszámítva (meg a számkijelzős széfet és a fegyverbemutató vérciki repülő izéit) erősen bejött sorozat. Kiváló szereplők és alakítások, itt említeném meg a méltatlanul hanyagolt Tom Hollander-t Corky szerepében, és Le Carré cameóját is.
Szóval akinek ez lassú volt, az nem olvasott még kémregényeket. Mert azok bizony ilyenek. Lassúak, mocskosak, mindent és mindenkit felemésztőek. ÉS ezt nagyon jól visszaadták. Nálam 8/10, nagyon tetszett.

pody - 2016. 04. 09. 11:30

Koszi szepen a kritikat, ez abszolut meggyozott rola, h latnom kell. Mar joideje var a nezesre, de annyi rosszat es legjobb esetben is csak jo kozepest mondtak errol a sorozatrol, h nem vagytam belevagni es bar elso reszt elkezdtem, de nem is emlekszem ra, h vegigneztem e :)
Pedig John le Carre majdnem osszes filmadaptaciojat szerettem, na hamarosan bepotlom

bvr - 2016. 04. 09. 11:41

@Flanker: ha már ez megint előjött: nem az a baj hogy lassú. Hanem hogy nem jó…
A The Honourable Woman is lassú – csak éppen az jó.

Ja, tényleg a főcímet el is felejtettem írni, az viszont tényleg nagyon szuper lett.

ayren - 2016. 04. 09. 12:12

Abszolút tájékozatlan vagyok kémregényekben: mikor volt Le Carré? Megnéztem a fotóját, de nem emlékszem rá.
Nekem kicsit hűvös és távolságtartó, és emiatt üres volt Tom Hiddlestone játéka (mondhatni nagyon angolos a karakter), Laurie-t meg bármennyire imádtam House-ként (lehet, pont ez a baj), nem esett jól, hogy itt egy az egyben ugyanaz a mimikát stb. hozta, minden újdonság nélkül.
Oké, nem bántam meg a rászánt 6 órát, meg a változatos helyszínek miatt tényleg kellemesen nézhető, de nekem ennyi volt. A folytatásra nem hiszem, hogy befizetek. Korrekt munka, de semmi megkapó, magával ragadó nincs benne. Mondjuk, engem a James Bond-filmek is hidegen hagynak…

GyMate - 2016. 04. 09. 16:18

Alapvetően nekem is tetszett – főleg a finálé sztorija. De azért volt egy-két komolyabb problémám – például az, hogy nem csak lassú volt, hanem egy kicsit sótlan, humortalan, jellegtelen is. A sallangmentesség odáig ment el, hogy a szereplők – Ropert leszámítva – semmilyenek lettek, szerintem. Olvastam néhány Le Carré regényt, és azok mind szórakoztatóak is voltak, jó kis dialógusokkal, itt ez nekem hiányzott. (A Suszter, szabó, baka, kém film az extrém esete a furcsa szépelgő kiherélésnek.)

Egy másik furcsaság (ez nem feltétlenül gond): minek kellett a modern korba helyezni a történetet, ha egyszer ennyire old school/régimódi lett a megvalósítás? Számomra jobban működött volna ez hidegháborús sztoriként.

A legnagyobb gondom Hiddleston volt. Szerintem leesett róla a szerep “keményebb fele”, így engem épp arról győzött meg, hogy NEM lenne jó Bond. Egyetért ezzel valaki?

Roxi - 2016. 04. 09. 17:35

Nost tartok a felénél.Nekem mondjuk nem volt elég erős a srác motivációja.Hiszen gyakorlatilag egy ismeretlen csajért akar bosszút. Aki elég számítóan rángatta bele a saját bajába,majd a szó szoros értelmében is rámászott.

vaskutya - 2016. 04. 09. 18:34

ayren .itt van
https://www.youtube.com/watch?v=S0AZKcOwSKg

öreg úr az elején.

ayren - 2016. 04. 09. 18:58

vaskutya
Köszi, megnéztem. Akkor legközelebb talán felismerem :)

boris - 2016. 04. 10. 11:40

GyMate egyetértek veled, annak ellenére hogy szolid Hiddles rajongónak tartom magam.
Azok táborát erősítem, akik Idris Elbát látnák szívesen Bondként és Tomot inkább Bond villain szerepben tudná elképzelni.

nargli - 2016. 04. 10. 13:45
Brynden Rivers - 2016. 04. 13. 22:40

Pont a James Bond paródia utáni korszakban (Archer) után jól jön hogy nem robban minden egy kémsorozatban.

Strike Back-nek (ok, akciósorozat) is az első brit évada volt kiemelkedő.

Roxi - 2016. 04. 16. 10:23

Végignéztem.Kicsit lassan,mármár unalmasan indult,de tetszett. A folytatásra csak akkor lennék vevő ha valahogy Laurie is visszatérne.

Gumuska - 2016. 04. 20. 10:32

Lehet, hogy a “hype” volt nagy körülötte, de nem ájultam el. Megnéztem, igen régimódi kémtörténet, jó színészek, de sem Laurie, sem Hiddleston (Hollander, etc) nem alakított akkorát, hogy második évadért kiálltsak.

Jocinho - 2016. 04. 27. 16:52

Most fejeztem be és elmondhatom, hogy nálam igenis fog vizet kavarni az év végi toplistáknál. Nekem huszonéves létemre nagyon bejött a hangulata és a tempója is, a színészi játék pedig szintén nagyon tetszett. Viszont szívem szerint nem szeretnék több évadot, ez olyan kerek volt így, hogy lehet, hogy jobb lenne, ha nem fojtatnák. De Hiddlestont mindenképpen várnám én is még jónéhány sorozatba.

qrbli Béla - 2016. 05. 08. 19:24

James Bondnak Hiddlestont! A sorozatot látván nekem is rögtön ez ütött be!
A mostani 007-es “ál-pasi” egy kiöregedett vidéki parasztgyerek kinézetű fizimiskával megáldott színészdublőr, nulla színészi tehetséggel és béna mozgással fűszerezve, papírmasé jellemmel kisugározva (minden tiszteletem a parasztoké, én is az vok :)).

emese - 2016. 05. 13. 01:40

@qrbli Béla: abszolút egyetértek! :D

holloway - 2016. 05. 23. 13:52

iszonyatosan sablonos volt. olyan mintha vennél egy ’80-as évekbeli james bond filmet és kiszednéd belőle a jó dolgokat. ami marad az a night manager. teljesen felejtős az egész.

Freckles - 2016. 06. 11. 14:57

Én csak most daráltam le. Gondoltam nyár eleji könnyed szórakozásnak elmegy majd. Hát elment. Sörrel :) a főcím zseniális, bár az ötlet nem egyedi. A helyszínek szépek. Szépen fényképezték az egyes jeleneteket, főleg amelyekben Jed lenge ruhában megjelent (és ezt nőként ismerem el) De…és itt jön a de. Engem nem zavart, hogy lassú, hogy olyan tipikus kémsztoris. Ez egy ilyen műfaj. Az viszont zavart, hogy számomra Hiddleston játéka annyira üres és gondolom emiatt hiteltelen volt, hogy az egész élményt elrontotta. Nem tudtam vele szimpatizálni egy percig sem. Roppantul irritált a feje, főleg az érzelmes (vagy sírós) jeleneteinél. De valahogy az se jött át, hogy kemény is tud lenni, meg az se, hogy jót akar. Szóval….nem tudom, hogy másban is így játszik-e. Ha igen, akkor felőlem tökéletes lenne Bondnak, úgyse nézném meg, mert baromira hidegen hagynak a Bond filmek és általában azokban ilyen színészi játékkal bíró színészek szerepelnek.
Ja, és Hugh Laurie se vett le a lábamról. Vártam, hogy hoz valami mást, mint a House-ban, de valahogy erőtlen volt ő is. Úgy éreztem, hogy nem illik rá ez a szerep. Nem tudta elhitetni velem, hogy ki és milyen ő.
Szóval egynek elment, de nekem a színészi játék rontott az élményen így tuti nem követem a továbbiakban.

nargli - 2016. 06. 20. 12:04
pendro - 2016. 07. 04. 18:38

Nekem hatalmas hiányérzetem van a végéről, alig volt valami egymásnak feszülés a két karakter között. Sokkal személyesebbre kellett volna venni, nagyobb végjátékkal stb. Így tényleg sablonsztori. Jed viszont tényleg adta.

Csigusz - 2016. 11. 02. 20:11

A színészek miatt kezdtem bele, és az ő alakításuk nem is okozott csalódást, de az utolsó két részt már csak muszájból néztem meg.
A főcím egyébként hangulatos volt nagyon, de úgy néz ki ez a zsáner nem nekem való.

Alexandra - 2017. 02. 02. 14:01

Nem tudom ki vette észre, de az egészről süt Hugh Laurie karaktere. A helyszínek, a díszletek, a ruhák, minden ő. Pl. a rózsaszín gyűrött ing szerintem pontosan ugyanaz mint amit a House MD-ben is előszeretettel viselt. Bár nem ismerem a könyvet, de azt tudom, hogy Hugh Laurie imádja az ilyen kémsztorikat, és a karaktere sokban hasonlít House-hoz. Pl. zseniális megfigyelései vannak, és nagyon ad a finom részletekre. Hiába alakít gonosz figurát, azért sok dologban helyén van az értékrendje. A gyerekét tiszteletre neveli, hálás, intelligens, jámbor. A való életben is szereti a kutyákat, és a “bölcsességei” tipikusan Hugh Laurie féle bölcsességek. Ez a kis szívtipró szöszigyerek kissé idegesítő, talán nem is nézném a sorozatot ha nem HL fémjelezné, mert kicsit kiszámítható, és teli van mondanám, hogy klisés, de ebben az esetben inkább úgy fogalmazok klasszikus elemekkel. A fényképezés és a zene csillagos 5-ös, csakis felirattal!

Xirnox - 2017. 10. 16. 13:28

+1 pendro

Nekem is a végével volt bajom, elképesztően üresnek hatott. Egyébként végig élveztem és én nem éreztem lassúnak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz