login |

Az anime is sorozat: Steins;Gate – írta Scat

2016. 04. 10. 19:30 - Írta: vendegblogger

27 hozzászólás | kategória: animáció, anime, Ázsia sorozatozik, kritika,

Néhány hete került ki Junkie-ra egy időutazós animéről szóló bejegyzés, ahol többen – köztük jómagam is – megemlítettük a Steins;Gate-t (Shutainzu Gēto), mint kiváló időmanipulálós sci-fi. Úgy gondoltam, hogy tekintve milyen nagyszerű egy sorozat, megérdemel egy hosszabb írást, kvázi egy ajánlót, hátha olyanok is megnézik, akik egyébként sosem tudtak volna a létezéséről.

Steinsgate-1

A kedvcsináláshoz muszáj történetleírással kezdenem: a sztori szerint Okabe Rintarou, avagy ahogy önmagára hivatkozik, „az őrült tudós, Hououin Kyouma” néhány barátjával egy „sufni labort” vezet, mely jövőbeli szerkentyűket készít. Legújabb szerkezetük az úgynevezett telefon mikró, mely az időutazást hivatott valósággá váltani, elenyésző eredményekkel.

Ekkor Tokióba érkezik Nakabachi professzor, aki az időutazásról kidolgozott új elméletéről tartana előadást, a helyi rádió épületében. Miközben Okabe éppen megkérdőjelezi a prof állításait, kézen fogja őt egy titokzatos lány – akiről később kiderül, hogy Makise Kurisu, egy ifjú zseni – és kivezeti a teremből, majd megkérdezi, hogy kábé tizenöt perccel ezelőtt mit is akart neki mondani. Igen ám, csakhogy Okabe még sosem találkozott azelőtt Kurisuval!

SteinsGate-03

Néhány perccel később kap egy titokzatos videofelvételt a telefonján keresztül, melyet nem tud lejátszani, ekkor egy velőtrázó ordítás hallatszik a távolból. Főszereplőnk oda is rohan a forrásához, és Makise Kurisut találja ott vérbe fagyva. Ekkor kirohan az épületből, küld egy szöveges üzenetet barátjának, a labor hekkerének, ám amint az „elküldésre” nyom, hirtelen kiürül a város. Pár pillanat múlva minden visszatér a rendes kerékvágásba, ám olyan dolgokra emlékeznek barátai, amiket ő sosem tett meg, végül találkozik Makise Kurisuval, aki él és virul.

Később kiderül, Okabe az egyetlen, aki emlékszik arra, ha megváltoznak az úgynevezett „világvonalak” – melyeket társai kedvéért hajtanak végre, hogy helyrehozzák az életüket -, így a végrehajtott változások rajta kívül mindenki számára az egyetlen valósággá válnak, amelyek végül az egyik labor tag halálához vezetnek. Ekkor az őrült tudósunk arra teszi fel életét, hogy ezt bármi áron, de megakadályozza, ám ez egyáltalán nem olyan egyszerű, még egy „időgéppel” sem.

Steinsgate-2

Nos, a fenti rövid leírásból kitalálható, hogy ez az anime rendkívül mozgalmas és aprólékos. Tekintve, hogy időutazás, időmanipulálásról van szó, rengeteg apróság, visszatérő motívum lesz, gyakran látjuk ugyanazt a jelenetet egy kicsit másképpen, amolyan, „mi lett volna, ha?”-módon.

Eleinte a kíváncsiságról, és a határtalan lehetőségekről szól a történet, később azonban már sokkal grandiózusabb, sokkal „high-conceptebb” lesz a sorozat. Mindez remekül van tálalva, nem lehet úgy érezni, hogy hirtelen következne be a váltás, vagy, hogy értelmetlenné válnának emiatt a dolgok.

Műfajilag alapvetően Steins;Gate sci-fi, azonban egy kiváló dráma is egyben, illetve a történet elején még komédia is. Az utóbbi fokozatosan fog teret adni az előbbi javára, sőt, egyre komorabbá és kilátástalanabbá válik Okabe helyzete, akinek egyedül kell megküzdeni mindennel, hiszen rajta kívül senki más nem emlékszik az időugrásokra és, ez igaz lassan, de kezdi felemészteni őt. (Ugyanakkor minden egyes alkalommal, bár újra és újra el kell mesélnie, de Kurisu nagy segítségére lesz, gyakorlatilag amolyan társsá válnak egymás számára.)

Steinsgate-3

Visszatérve a high-concept vonalra, ami elég hamar felsejlik, ugyanakkor „valósággá” csak a későbbiekben fog válni. Mindenesetre ez a sejtetés baromi jól áll a sorozatnak, mesterien alkalmazza. Példának okáért említeném meg John Titor-t, aki a mi valóságunkban is létezett a 2000-es évben, és állítása szerint a jövőből, 2036-ból érkezett, küldetése pedig egy IBN 5100 megszerzése volt, mellyel a harmadik világháborút akarta megakadályozni – magyarul és részletesebben itt olvashattok róla.

Emellett még a SERN is előkerül, mely egy valóban létező szervezet. Egyébként ez kijelenthető a sorozatról, hogy a tudományos alapjai egyáltalán nem légből kapottak, sőt, a jelenlegi kvantumfizikai ismereteink szerint, a sorozat történései lehetségesek.

SteinsGate-01

A szereplők, bár viszonylag sokan vannak, de túlnyomó többségük mellékfigura, mégis nagyon jó háttértörténeteket sikerült írni nekik, olykor végtelenül meghatót, olykor rendkívül kilátástalant, máskor pedig egész egyszerűen olyat, ami bármelyikünkkel megtörténhetne. Mr Braun például sokáig csak marginálisan, morcos főbérlőként van beállítva, ám még ő is olyan hátteret kap a későbbiekben, hogy nekem leesett az állam.

Okabe és Makise, a két főszereplő kapcsolatát is jól sikerül kialakítani, és a legtöbb humorforrás is hozzájuk köthető, de drámai jelenteket is kapnak, főleg a vége felé. Ők azok, akik együtt dolgoznak azon, hogy helyrehozzák a dolgokat, és egyszerűen lehengerlőek voltak, de komolyan, olykor a szívem szakadt meg. Ez utóbbi nem csak rájuk, hanem egyes mellékszereplőkre is vonatkozik.

Még meg kell említenem a zenei alapokat, amik teljes mértékben illenek, az érzékeltetni kívánt hangulathoz. Ritkán szoktam egy sorozat zenéjét visszahallgatni, de a Steins;Gate-é ilyen.

Steinsgate-4

Maga az anime 24 részes, mely lezárja a történetet, nem hagy a levegőben lógva szálakat. Viszont készült hozzá egy 25. epizód is, mely a főtörténetet már nem bolygatja tovább – hiszen nem is lehet -, viszont a szereplők egyéni sorsát lezárja, gyakorlatilag válaszokat kapunk arra, kivel, mi történt a lezárást követően. Ezt viszont csak azután érdemes megnézni, ha az előtte lévő 24 résszel már végeztünk.

Készült még egy film is a sorozathoz, mely egy új történetet mesél el, és független a szériától, bár rengeteg rá a visszautalás. Abszolút érdemes ezt is megnézni, ha már befejeztük mind a 25 részt.

SteinsGate-02

Érdekesség, hogy néhány hónapja elkészült a 23. rész újra értelmezése is, melyben másképpen alakulnak a dolgok, mint az eredeti történetben. Ez utóbbit nem változtatja meg, csupán annyi a létjogosultsága, hogy így hamarosan akár érkezhet egy spinoff is, mely Steins;Gate 0 címen fog futni.

A blogon nem szokás ilyet kiemelni, de japán sorozat esetében talán nem akkora gond, és mindenképp meg akartam jegyezni, hogy az Animeaddicts által készített magyar felirat rendkívül igényes. Azon felül, hogy nem zavaró (nem takar ki semmit), választékos, a hátterekre is rávetített – híradás, telefon, tábla, egyéb, még sokszor egy kis szövegdobozban is megmagyarázásra kerülnek olyan szavak jelentései, melyek egy a japán kultúrában járatlan embernek – mint nekem – sok segítséget nyújtanak.

Nos, remélem felkeltettem néhányotok érdeklődését. Hadd zárjam stílszerűen az írásomat:

El. Psy. Congroo.

27 hozzászólás Ne habozz!

emeric - 2016. 04. 10. 20:17

Zseniális sorozat, azonban szerintem kell hozzá az anime-k ismerete valamilyen szinten, egy kezdő, anime-t nem nagyon látott embernek sok minden fura lehet. De megéri megnézni, egyszerűen megunhatatlan.

repa - 2016. 04. 10. 20:31

Kérnénk egy anime címkét, ha lehet. Az animáció nem teljesen helytálló. Köszönöm.

Scat - 2016. 04. 10. 21:01

emeric :

Szerintem ez éppen az az anime, ami egy “kezdőnek” való, hiszen, úgymond földhözragadtabb a társaihoz képest, nincs benne semmi természetfeletti vagy karikatúra féle elem. Csak dráma és időutazás. Ha meg esetleg olyan fogalmakkal dobáloznának a szereplők, amik igényelnének háttérismeretet, a kiváló feliratozás elmagyarázza azt egy kis szövegdobozban.

Silver-sama - 2016. 04. 10. 21:15

Kiváló cikk!
Azt megjegyezném, hogy Steins;Gate 0 anime idén fog indulni, és ez lényegében azt a vonalat fogja tovább vinni, amit a ’23.rész újraértelmezése’ elkezdett.

emeric - 2016. 04. 10. 21:21

Scat :

én arra gondoltam, hogy vannak olyan elemek benne, amik azért egy nyugati sorozatban – nemhogy rajzfilmben – nem megszokottak. Nem akarok spoilerezni.

DarkEagle - 2016. 04. 10. 21:33

Végre talán kezd fellendülni az anime cikkek “biznisze” az oldalon. :D Össze kéne állni pár embernek akik vágják a témát és dobni néha be 1-2 jobb szezonos animéről cikket. Elég sok van ami lealázza bármelyik élőszereplőset story szinten mindenképp. :D

Pl ez is köztük van.

A címke ötletet én is támogatom, jó lenne külön Anime cimke. Így jobban elkülönülnének.

Dregnarr1 - 2016. 04. 10. 21:49

Ha lesz anime rovat, Spice and Wolf-ról írni fogok!

Angelus - 2016. 04. 10. 21:50

Engem meggyőzött az írás, belenézek. Anime címkét szintén támogatom :)

LasDen - 2016. 04. 10. 22:15

Azt ki lehetne javítani, hogy a valós dolgok, hogy a SERN – CERN, az IBN – IBM….

Hurley - 2016. 04. 10. 22:23

En eppen most nezem ezt az animet, es annyit azert hozzatennek, hogy aki nem szokott ilyet nezni, az az elso 6 resz utan ne adja fel. Onnan kezdenek igazan beindulni a dolgok.

Too-too-roo! :) (Ez a magyar feliratban biztos mas volt, en angollal nezem)

LasDen - 2016. 04. 10. 22:27

@Hurley: Nem tudom milyen felirat az, mert még angolban is tuturu :D

winnie - 2016. 04. 10. 22:30

címke biztos, hogy lesz, ha átlendülünk egy minimális kritikus tömegen, ami az írások számát illeti.

Matee01 - 2016. 04. 10. 22:49

Végre animés cikk, és nem lekezelő. Remélem lesz még.
Vannak jó felnőtteknek szóló anime, csak végig kell egyet nézni.

unrealnoise - 2016. 04. 10. 22:50

Botrányosan gyenge. 14-15 részt láttam belőle, elég volt. Vártam a csodát, a felemelkedést, de nem jött el.

Időutazásban ezer sokkal profibb, komolyabb film van, most nem sorolom fel őket…

Szépen van “megrajzolva”, szépek a képek, de ennyi.

Nem vagyok kimondottan nagy anime rajongó, bár a kötelező klasszikusok egy része megvolt. Viszont a legtöbb taszít a gyerekességével, az oda nem illő, komolytalan mimikákkal, rajzokkal, másodpercekkel. A Death Note jó példa pl arra, hogy lehet ezt komolyan is csinálni. Nah de ilyen meg nem sok van, mármint aminek komoly, reális, emberközeli kivitelezése van, és nem akasztják meg a sorozatot azzal, hogy két drámai pont között kergetőznek két percet a főszereplők úgy, mint a veszett marhák (még rá is gyorsítanak persze az animációban), mert ez olyan vicces, jó, és izgalmas.

Nevetséges. Nem ez a sorozat, de a jelenség, amatőr, bóvli, kiábrándító, hangulatromboló.

Ez a sorozat meg sokkal többnek szeretne látszani, mint ami valójában. Mert amúgy botrányosan gyenge. Egy részét sem élveztem kimondottan, a karakterek piszok langyosak, a párbeszédeken el lehet aludni, akció nem sok van, fapad az egész, tudományosan sem köt le, nem érdekel, nem működik.

Nem egy Terminator 2-őt vártam, nem egy Donnie Darko-t, nem egy Primer-t, nem egy Vissza a jövőbe féle klasszikust, de valamit. (Nah tessék itt egy szűk lista, vegyes stílusban.)

Ez az anime töredékét nem nyújtja egyik fentinek sem, időpazarlás és pocsékolás, túlhypeolt nulla.

Lehet ez az animék közt üt, de megfelelő filmes, sorozatos “háttérélménnyel” óriási csalódás lehet sokaknak.

megj.: Haverral néztem meg, aki nagy anime-rajongó, és bár ő végignézte, neki is nagy csalódás volt…

Hurley - 2016. 04. 10. 23:26

@LasDen: egy bluray rip. Japan hang, angol felirat too-too-roo-nak irva tu-tu-ru-nak ejtve :)

LnB - 2016. 04. 11. 06:21

Nagyon nagy élmény ez az anime. Ajánlom mindenkinek! Az írás is nagyon jó, köszönjük!

Claire8310 - 2016. 04. 11. 07:48

Pont jókor jön ez az írás, két rész utan félbehagytam ( és végig néztem az Ergo Proxyt helyette… Imádtam) szóval egyértelmű ideje ide visszatérni :) Újra meg vagyok győzve. Köszi!

Lord Lisander - 2016. 04. 11. 12:20

Hmm, nagyon örülök, hogy kikerült erről a sorozatról egy cikk – ami igencsak igényes lett, pacsi! -, egyik alapműnek számít nálam.
Annak idején úgy ajánlották, hogy az időutazós sorozat, amiben nincs elvi hiba. Nos, én nem vagyok szakértője, csak lelkes műkedvelője az időutazásnak, de engem nagyon meggyőzött.
A szereplők szerethetőek, érzelmileg is bevonzanak, jók a párbeszédek, érdekes a történet alakulása.
Akit kicsit is érdekel a téma, és nem ódzkodik az animéktől, azoknak bátorosan ajánlom! :)

@Dregnarr1: lehet, hogy akkor kapunk anime címkét/rovatot, ha megírod a magadét a Spice & Wolf-ról, nagyon szeretem azt is, úgyhogy kíváncsian várom! :)

Thusor - 2016. 04. 11. 19:06

Bepróbálom a sorozatot. Meghozta a kedvemet ez az írás. Holnap úgyis lesz egy hosszabb utazásom 2x 3óra. Addig ledarálok pár részt belőle.

Scat - 2016. 04. 11. 20:02

Örülök, hogy tetszett nektek a cikk, akkor még lesz a jövőben részemről :)

A SERN-CERN dologért, és egyéb esetleges elírásokért mea culpa.
Legközelebb valószínűleg a Sword Art Online-ról fogok írni.

Harlekin - 2016. 04. 11. 20:03

Megelőztek. :) Attack on Titan-ról is írhatnátok. Zseniális – szerintem – és idén jön a második évad.

Scat - 2016. 04. 11. 21:02

Harlekin :

Biztos jön? Csak mert annyi mindent lehet olvasni, hogy már nem tudom, melyik hír igaz. Ha a közeljövőben nem írna arról senki, akkor majd később bevállalom.

Istike25 - 2016. 04. 12. 00:44

unrealnoise :csatlakozom:)Nagyon jól összefoglaltad a lényeget:)
annyi sokkal ,nagyságrendekkel jobb anime van hogy én bizony egy kezdőnek ,vagy egy átlagos nyugati sorozatokon élő emberkéknek nem hinném hogy tetszene…
eleve a sztorinak nagyon jót tett volna ha egy nagyon komoly igen izgalmas résszel indítanak így in media res nem pedig hogy szuper lassan rájön arra hogy mi is történik valójában körülötte :) SAjnos ez így egyszerűen nem túl izgalmas:) De ha egy ellenpéldát ugyanis például az azóta méltán híressé vált KILL la Killt el kezdtem nézni csak fogtam a fejem és még a 3 résznél is fentem a kaszám:) A 10 résznél viszont már daráltam az utolsó részeknél pedig majdnem folyamatosan tapsoltam a lelkesedétől:) Tudom teljesen más stílus meg ,műfaj de példának itt most megteszi…
Amúgy ha tehetitek mindenképpen nézzetek bele a PARASYTE-ba :) 2 nap alatt lenyomtam régen láttam ennyire zseniális darabot:)
Én nagyon örülnék hogy egyre több poszt jelenne meg és ezek körében lehetne kedvcsinálót írni olyan klasszikusokhoz mint pl:
Great teacher Onizuka
Btooom
Psiho-pass
Black Lagoon :mar mint a wasabe ,engem meglepett
Aoi Bungaku :irodalmi sorozat elég érdekes
Kill la Kill
Parasyte
Code Geas
Samurai Champloo
Cowboy Bebob
Dehogy mindenki
Nagy anime választó :) :
http://9gag.com/gag/a8jqME6/9-categories-of-anime-recommendations-for-everyone
És egy másik szintén angol:
http://9gag.com/gag/am8vbd9/9-examples-of-how-to-move-on-to-slightly-better-anime

Istike25 - 2016. 04. 12. 00:50

És itt van még egy ultra szuper anime választó:
(Igazán lehetne készíteni ilyet nyugati sorozatos “dzsánkiknak” is)
http://9gag.com/gag/aRVzpD7/the-ultimate-anime-recommendation-flowchart

durian - 2016. 04. 18. 19:15

Megnéztem, meggyőzött. Kimondottan tetszett. A “nagy” filmet is megnéztem hozzá, szerintem a sorozat nélkül nem érthető, legalábbis nekem nem lett volna az.

Szerettem a karaktereket, és a téma is érdekes volt, John Titornak is kicsit utánaolvastam. :)

Ajánlom mindenkinek, nálam 10/10. Nyilván ízlések és pofonok, vannak olyanok, akiknek nem fog tetszeni, de a többségnek nagyon tetszik.

Köszönöm a cikk írójának hogy ajánlotta a sorozatot, remélem lesz több is. Én biztos olvasni fogom :)

A 2. évadot tűkön ülve várom :)

S0m30n3 - 2016. 04. 19. 19:27

Két napja fejeztem be, meggyőzött az ajánló. :)

Jó volt, mondjuk elég sok esélyt kellett neki adnom, az első 12 rész félig szenvedés volt. Szerintem az azokban levő történést fele annyi részbe kellett volna sűríteni. A “labortag halála” az ajánlóban egy kicsit elspoilerezés szerintem, azt hittem jóval hamarabb bekövetkezik.

Lényegében onnantól vált jóvá számomra a sorozat, hogy Okabe “megkomolyodott”.

Külön pluszpont volt nálam az opening váltás az utolsó két részre. (Valamiért odavagyok az ilyen apróságokért.)

Az extra részre pedig szerintem semmi szükség sem volt, mondjuk mint írtam, én nem bírtam az évad eleji “vicceskedést”, így rosszul is érintett, hogy oda kanyarodtak vissza.

Összeségében tényleg jó volt pár butaságtól eltekintve, várom a “folytatást”.

Scat - 2016. 05. 01. 23:07

“Köszönöm a cikk írójának hogy ajánlotta a sorozatot, remélem lesz több is.”

Lesz, legalábbis én már küldtem be újabb ajánlót (igaz, rövidebbet, mint a fenti), a kérdés már csak az, mikor kerül ki :)
Adott esetben szívesen csinálnék rovatot is animékből, de ez még igencsak a jövő zenéje, meg hát, nem is csak rajtam múlik.

“A “labortag halála” az ajánlóban egy kicsit elspoilerezés szerintem”

Ebben valamennyire igazad van, de szükséges rossznak ítéltem meg, mert felakartam csigázni az olvasókat :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz