login |

Shameless: vége a 6. évadnak

2016. 04. 12. 21:15 - Írta: superpityu

16 hozzászólás | kategória: kritika,

Ez akár egy jó évad is lehetett volna, de attól függetlenül, hogy megértek 7/10-et a látottak, eddig ez a szezon jött be nekem legkevésbé. Bár a magas “osztályzat” mégis megvan, hiszen hiába érzetem idén a főszálat (vagyis inkább főszál-szerűséget) gyengé(bb)nek, rengeteg feelgood és tipikusan Shameless-es pillanatot szállított a sorozat, olyat, amit mástól nem nagyon szoktunk megkapni.

bscap0538

A gond az idei szezonnal, hogy nem mélyedtek el semmilyen komolyabb témában. Mindennek csak megkapargatták kicsit tetejét, gyorsan átlovagoltak rajtuk, majd bedobtak valami teljesen új szálat, problémát. Így pedig a történet nem csak felszínessé vált, hanem tétje sem igazán volt a történéseknek, kevesebb alkalommal kaptunk kilátástalan helyzeteket, vagy ha néha akadt is efféle, akkor villámgyorsan kimásztak a gödörből.

Szinte minden szál gyorsan le lett zárva, egyedül Ian és Carl történetének lett íve, az ő jeleneteik tényleg aranyat értek idén (is), de a tovább után folytatom spoileresen. 

Olyan volt ez az évad, mintha két szezon történetét akarta volna elmesélni egy szuszra. Pedig nem mondanám, hogy pörgött, de látványosan ugráltak a karakterek az egyik helyzetből a másikba, ami igazából eddig nem volt jellemző a Shameless-re. Korábban szerette jócskán benne hagyni a szarban a karaktereit, idén pedig mindenből volt szinte egyenes kiút.

bscap0541

Például ott volt Debbie és Fiona terhessége: Fiona abortuszt akar, megkapja, Debbie el akar menni a házból, mert nem támogatják, hát elmegy. Rohadt kevés drámát préseltek bele ezekbe a szálakba.

Az abortusz azért elég kényes téma, nem minden nap esik róla szó a sorozatokban, lehetett volna olyan mélységben is tálalni, azt, hogy miként élik meg a lányok ezt a döntést, mint tavaly Ian a bipoláris szálat. Lehetett volna rengeteget moralizálni, érzelmes pillanatokat szállítani, erre szinte olyan sótlanul tálalták az egészet, mintha Fiona-nak arról kellett volna döntenie, hogy süsse-e vagy rántsa a csirkét.

Talán ezzel sem lett volna annyi gondom, ha nem jön közbe a kilakoltatásos sztori. Pedig baromi jó húzásnak tűnt, ahogy kvázi hajléktalanná váltak a szereplőink. Csakhogy ezt a témát annyira nevetségesen gyorsan lezavarták, hogy kimondottan bántott, amikor az egyik rész végén meglátják a kiutat, majd rögtön a következőben már olyan, mintha az egész hercehurca meg sem történt volna. Hát mi ez a felületesség?

bscap0555

Lip akármennyire is szimpatikus volt Helennel együtt, már az affér kezdete óta tudtuk, sejtettük, hogy nem lesz egy életre szóló kapcsolat az övék. Pedig szépen épült a kettejük románca, ahogy a nő is több őszinte pillanatot kapott, úgy lett szenvedélyesebb minden jelenetük. Erre amikor kiborult a bili, ennek az aránylag szépen felépített kapcsolatnak is olyan bénán tettek pontot a végére. Ráadásul ez is az évad felénél történt.

Lip számára is csak ezután jött igazán a feketeleves. Bár a lányszövetségnél kapott munkája mondhatni álommeló, de mivel a Gallagher család egyik sarjáról van szó, nem is volt kérdés, hogy sikerül elcsesznie az egészet. Bár látszólag építették egy ideig, de az alkoholizmus behozása furcsa volt. Persze Helen után érthető, de közben Lip teljesen visszatért az idióta fiatal énjéhez, aki nem foglalkozik semmivel. Szerencséje, hogy van aki figyel rá, viszont kár, hogy így sem kapott időben segítséget.

bscap0524

Fiona azért rendben volt, továbbra is ő próbálja összefogni a családot, szerencsére idén kicsit jobban figyelt a tesókra és nem esett bele a tavalyi hibákba. Viszont a viszonya Debbie-vel teljesen érthető, én is hasonlóképpen cselekedtem volna ilyen helyzetben, kár, hogy ezt a kisebbik testvér nem akarja elfogadni.

A kapcsolata Sean-nal pedig már-már mesésen szépen ívelt felfelé, azért, hogy a fináléban kipukkadjon az egész. Tény, hogy Sean heroin függősége felett olyan sunyin siklottak át, hogy közben bealtatták az összes nézőt, egyszer tettek róla említést, aztán pedig könnyedén továbbléptek a témán. Pedig reménykedhettünk, hogy Fiona végre megállapodik, és Gus után tényleg jó döntést hoz, erre Frank olyan mocskosan köpött bele az életébe, mint még soha.

bscap0519

Frank talán először viselkedett úgy, mintha számítana neki a család. Kimondottan tetszett, hogy Debbie-t pátyolgatta, miután a többiek nem támogatták abban, hogy 15 évesen anya legyen. Aztán az amikor Fiona esküvőjét tervezték, ugyancsak tőle eddig szokatlan megnyilvánulásokat hozott ki belőle.

Frank és Debbie szálán olyan hirtelenséggel cserélgették a vendégszereplőket, hogy a rákos nőre és a családjára alig emlékszem, pedig rengeteg lehetőség lett volna bennük, legalábbis, míg jelen voltak így éreztem. Viszont Sammi anyja remélem nem csak ennyi volt. Brutális amit leműveltek vele, gondolok itt például Lip lábmasszázsára, ami annyira beteg jelenet volt, amit nem hiszem, hogy máshol láthattam volna akár csak valami hasonlót. Tényleg furcsa volt, ahogy feledésbe merültek ezek a szereplők.

bscap0547

Na, de ne csak a negatívumokra koncentráljunk. Carl abszulút bejött, szimpatikus  irányba vitték – pedig mennyire idétlenül indult az évad elején, ahogy előadta magát. De ahogy a szezon felénél (mondom, mintha két évadra terveztek volna) kapott egy hatalmas pofont az élettől, úgy változott egyre jobbá és emberibbé a gyerek. Bár a rablóból pandúr-húzás nem a legeredetibb dolog a sorozattörténelemben, de elnézem nekik.

Nemcsak azért tetszik, mert Dominique egy jól eltalált karakter, hanem mert Carl és a csaj apja között olyan fantasztikus a dinamika, amit öröm nézni. Jöhetnék itt a tipikusság említésével, mert az sem eredeti húzás, ahogy a büszke papa védi a kis szemefényét, de közben mégis az egészet átjárja a feelgoodság.

bscap0543

Ian pedig Carl melett talán a legjobb volt az egész szezonban. Pedig én annak ellenére is féltem, hogy tavaly a betegségével csúcsra járatták az egész karaktert, és Mickey nélkül neki már nincs sok jövője (mondom ezt úgy, hogy sosem szerettem igazán Mickey karakterét). Szerencsére nem fulladt ki a figura, sőt mondhatni jelenleg ő teszi meg a legtöbbet azért, hogy kitörjön a skatulyából.

Az új szerelmi szál klappol, gondolom később előveszik Caleb családját is jobban, plusz ugye ott van a HIV+ szál, ami akár durranthatna is egy nagyot jövőre. Ian pedig mentős lett, ami nemcsak meglehetősen nagy lépés az életében, de tényleg jó látni, hogy valaki végre konkrét célokkal rendelkezik. Arról nem is beszélve, hogy sikerült a fináléba egy olyan pillanatot csempésznie, amelyekből kevés jutott a szezonba.

bscap0556

Kicsit sajnálom, hogy ismét a végére hagytam őket, de Kevin és V szinte mindig valami elhanyagolható vicces mellékszálon szórakoznak. Idén sem volt ez másként, de az egészet feldobták Svetalana-val. Ezzel pedig akár egy rohadt jó szálat is beindíthattak, mert szerintem lenne lehetőség ebben az édes hármasban.

Ha már Shameless akkor a lehetetlen élethelyzetekről mindenképpen essen szó. Még mindig, 6 év után is képesek meglepni és adni valami teljesen váratlan őrültséget. Legyen szó teljesen ártalmatlan talpmasszázsról, vagy iskolán belüli fegyverkereskedelemről, Chicago külterületén élő emberekről, akik mákot termesztenek, vagy adott esetben a finálé utolsó jelenetéről. Őrület.

bscap0549

Az utolsó jelenet, ami azon kívül, hogy állat lett, olyan melegséggel öntötte el a lelkemet, amilyet már régen tapasztaltam a Shameless kapcsán. Igaz Fiona és Lip indokoltan hiányzott az áztatós jelenetből, de ahogy a többiek egy emberként dobták vízbe Franket, az nem csak meglehetősen mókás, de abszolút szerethető jelenet is lett. Már csak azért is, mert bővült a család, Svetalana-val és Caleb-bel.

Adja magát a kérdés, hogy merre tovább?

bscap0553

Lip durván leépült idén, kíváncsi leszek merre viszik el a karakterét, vagy sikerül valahogy visszarázniuk. Fiona pedig talán kipróbálhatja a szingli létet, vagy építhetnek arra, hogy mennyire kapcsolatfüggő a lány.

Rengeteg lehetőség lenne még a családban, talán Debbie is újra szerethetővé válhatna, csak készítőknek kellene szólni, hogy ne csak belekóstoljanak a dolgokba. (Csak akkor lehet elúszna az Emmy-s komédia besorolás?)

16 hozzászólás Ne habozz!

blueberry - 2016. 04. 12. 21:40

Részeiben egyetértek a kritikával. Az utolsó jelenet nagyon jó volt, mikor vége lett, arra gondoltam, véget is érhetne így a sorozat. Mármint ne érjen, csak valami ilyesmi lezárást el tudnék képzelni. Egy helyen pozitív, egy helyen negatív változást, kilátások, kihívások, kérdőjelek.
Nekem Lip sztorija egyébként kerek volt, mármint nem éreztem csapongónak. Debbie volt a nagy mínusz pont nálam idén, néha nagyon fáj, hogy mégis miből tartja el azt a gyereket… Carl története viszont egyértelműen a legjobb volt.
Fionánál viszont úgy érzem, kevésbé volt durva ez a lezárás az utolsó előtti részben belengetett véghez képest, és a finálé elejétől tudtam, hogy ez lesz. Már a megelőző részekben is építették, ld. ugrálás a templomban, de a táncolós jelenetnél már tudtam, hogy ebből bizony nagy koppanás lesz.

Ami viszont idegesített, még ha apróság is: hova tették Liamet az esküvőre? Ne már, hogy ennyire nehéz lett volna odaállítani a gyerekszínész a körbe…

Drebil hadnagy - 2016. 04. 12. 21:43

Én a Shameless-ben mindig azt szerettem, hogy a fura/vicces helyzetek és a nagyon durva drámák gyors egymásutánban váltották egymást.
A drámák viszont ebben az évadban nem voltak olyan ütősek. Oké, volt pár erős momentum (pl. Carl nagydarab haverjának az esete), de messze nem annyi, mint a korábbi évadokban. Ott volt a ház elvesztésének a témája is, ami viszonylag könnyen megoldódott, nem lett belőle semmi durva a végén.

A Shameless ettől még bőven a kedvenc sorozataim közé tartozik. Majd a következő szezon jobb lesz. Annak pl. örültem, hogy újra megjelent Mandy. Lip és az ő találkozása tök jó volt.

joshua7 - 2016. 04. 12. 21:47

Nekem ez az évad is csont nélkül bejött, remélem még sok-sok évig műsoron lesz.

Drebil hadnagy - 2016. 04. 12. 21:48

Még valami: a sorozatra ugye jellemző, hogy mindig változik a fókusz, mindig másik és másik szereplő kerül valamilyen slamasztikába. Ez nem baj, sőt…
Viszont Lip szála erőltetett volt az idén. Nem tudtak neki mit kitalálni, hát legyen belőle alkesz!

Kocsis92 - 2016. 04. 12. 22:08

Lip szála szerintem nagyon is hihető volt egyetemista fejjel, el is gondolkodtatott.
Egyébként tényleg, csak most az írás hatására jutott eszembe, hogy mennyi minden is volt az évad első felében, amik a nagy kapkodásba feledésbe merültek.
Lenyűgöz még mindig ez a sorozat részről részre, de nekem a kedvenc jelenetem Carl feliratozása volt mikor megbeszélték a bulit :)
Haverom megnézett egy részt és kérdezte, miért nézem ezt mikor csak depizésről szól az egész.. pont emiatt hogy bár kurvaszar helyzetbe vannak folyamatosan, a sorozat mindig betudja mutatni a napos oldalt :)

bbetti - 2016. 04. 12. 22:39

nemtudom, lehet, hogy velem van valami baj, hogy úgy érzem, Frank nem érdemelte meg a vízbedobást….? Perszepersze, az ünneprontás szemét dolog, főleg, ha (nyilván sértettségből) ilyen teátrálisan és kárörvendően teszi valaki, szóval hazavágta a nagy napot, de lényegében egy újabb komoly ballépést akadályozott meg.

bëiz - 2016. 04. 12. 22:55

Sok mindenben nem értek egyet a kritikával. Szerintem ez az évad sem volt sokkal rosszabb, mint az eddigiek. Az igaz, hogy nagyon mély drámák nem voltak, de az összképből ez nem von le semmit szerintem. A sután végződő történetszálak éppen a sutaságuk miatt realisztikusak. Sokszor érezheti úgy valaki az életben, hogy egy-egy dolognak nem lett normálisan vége, nem lett lezárva. Szerelmek pl. (Gondolok itt Lipre). Egy trónok harcánál ez a sutaság nekem is szúrná a szemem, de a Shameless egy kicsit a rögvalósága miatt más elbírálás alá esik, mint a többiek. Persze tudom, hogy sokszor túloznak, de hallottam már annyi őrültséget, hogy simán hihető az események 95%-a. Ez egy ilyen műfaj: kicsit szappanos, szinte örökké folytatható családregény. Nincs igazán főszál sem, az események csak jönnek-jönnek, mint az életben.
Az abortuszba nem akartak több érzelmet belevinni. Szörnyen hangzik, de bizonyos embereknek az abortusz olyan, akár a foghúzás. Úgy emlékszem, egyébként sajnálta a helyzetet, de ebbe nem akartak jobban belemenni. (A Please like me-nél jobban úgysem fogják sehol bemutatni az abortusz lelki feldolgozását.) Ian szála megint jó volt, szerintem tehetséges ez a gyerek. Lip alkoholizmusát nem éreztem légbőlkapottnak, amióta ismerjük rendszeresen piál. Én ritkán iszom, nem is ébredtem még detoxban. Carl szála tartogatott egy drámai pillanatot, utána átváltott aranyosba. Nekem jobban tetszik az aranyos Carl, mint a badass rapper gyökér. Debbie hozta a formáját, kamasz tinimami, nem is vártam tőle túl sok bölcsességet.

Egyetlen dolog zavart csak, szerintem Frank gyilkossági kísérlete/gondolata karakteridegen volt. Ő nem ilyen, ott volt valami pillanatnyi félresiklás az írók részéről. Frank alkesz, seggfej, önző, gyáva, okoskodó, családját elhanyagoló, saját hasznát leső, pitiáner alak. Nem gyilkos, sosem volt az, abszurd volt ilyen gondolatokat nekiadni. Szerencsére hamar kisiklatták ezt a vonalat, nem álltak bele az írók teljesen, talán ők is rájöttek, hogy baromság ez az egész.

Összességében tetszett az évad, jó volt. Kíváncsi leszek a folytatásra. Lip elvonója, Ian új munkája tartogathat izgalmas részeket. 9/10 simán, mindig örömmel ültem le a részek elé, baromi jól szórakoztam végig és vártam a következőt.

bbetti - 2016. 04. 12. 23:02

pont ugyanezt éreztem a bérgyilkosos-sztorival kapcsolatban!
(na és amiatt meg is érdemelte volna a hídról ledobást, de erről ugye a násznép nem tudhatott)

DarylD - 2016. 04. 12. 23:19

Nem mondanám a leggyengébb évadnak, de nagyon váltakozó minőségét hozott. Remekül kezdett, a “ház bajba kerülése” is jó szálnak tűnt, Fiona is érdekes volt végre, Debbie is elviselhetőbb. Aztán az évad közepén szétesett az egész, sokszor úgy éreztem a készítők se tudják mit csinálnak, rengeteg szálat feleslegesnek, súlytalannak éreztem. Ráadásul túl gyakran mentek rá az olcsó humorra. Az utolsó pár rész azért kicsit javított az összképen, az évadzáró például sokkal jobb lett, mint tavaly. Így összességében nálam idén is benne lesz a top10-ben minimum (mondjuk tavaly, tavalyelőtt dobogóra is felkerült).

Rubber Duck - 2016. 04. 12. 23:29

Nekem nagyon tetszett ez az évad is. Valóban, sok mindent félbehagytak -pl. Frank a kommunában, na abból a szituból ki lehetne hozni egy egész évadot. Ennek ellenére nincs hiányérzetem.

kisanna - 2016. 04. 13. 08:36

nekem mindezek ellenére is bejött az évad, mondjuk az, ahogy Sean otthagyta Fionát, az nagyon ledöbbentett, engem valahogy mindig megérint a Shameless összes szezonzárója. várom a folytatást, még mindig szórakoztat.

Dhomasson - 2016. 04. 13. 09:11

Szerintem Fiona abortusza kapcsán pont ez volt a lényeg és a mellbevágó, hogy számára tényleg arról szólt, hogy “süsse-e vagy rántsa-e a csirkét”.
Eszébe nem jutott moralizálni ezen egy olyan élet után, amit eddig élt.

Debbie és Frank kapcsán kb egyetértek a kritikával, az ő szálaikat én is sokszor éreztem csapongónak, gyorsan lezavartnak. A bérgyilkosos dolog tényleg marhaság volt.

Lip viszont szerintem az egyik legjobb, legkövetkezetesebb sztorit kapta. Lehet, hogy lecsúszásának kiváltó oka nem lett a legeredetibb (a fotó kikerülése), de az egészet nézve szerintem az egyik legmélyebb drámai szál volt.

Carl fasza volt, én idén kedveltem meg leginkább.

Ian történetének is szép íve volt, jó volt látni, hogy bár pillanatra megingott, de nem adja fel. Tetszik a kontraszt Lip és közte. Míg Lipnek meglenne a magához való esze, hogy kitörjön, pont ő az, aki képtelen rá, és hagyja, hogy a szocializációja magával rántsa. Ellenben Ian, akibe bele van kódolva, hogy úgy végzi, mint szülei, ő mindenáron küzd ellene. S kellett ehhez, hogy megszabaduljon Mickeytől.

Kev-V-Sveta trió humoros volt, de inkább alapozó. Következő évadban durva drámai sztorit lehet ebből kihozni.

Fiona kapcsán Sean szerintem iszonyú telitalálat volt, igazi apafigura. Nem csoda, hogy benne látta meg a nagy Ő-t. De az sem véletlen, hogy nála sem stimmelt minden. Kíváncsi leszek merre viszik tovább Fionát ezek után.

Összességében nem tartom leggyengébb évadnak, és a lényeg, hogy még 6 évad után is bőven van kraft a Shamelessben.

kékosztriga - 2016. 04. 14. 21:33

Egyetértek a kritikával, de egy fontos dolog kimaradt. Frank. Végre eljutottak odáig, hogy komolyan szembe forduljanak vele a kis beszólásokon túl. Végre kezdik felismerni ha őt eltakarítják jobb lesz. Minden baj okozója, ő húzza vissza a családot. Ideje volt, hogy kapjon egy kis nevelést.

crabman - 2016. 04. 19. 15:47

bëiz: és amikor a csaj aki átültetésre várt, és Frank vette fel a telefont, hogy találtak donort, Frank pedig nem adta át az üzenetet és hagyta meghalni, csakhogy övé lehessen a ház? Konkrétan az is gyilkosság.

dinnyemano - 2016. 08. 26. 23:36

Én csak most néztem meg, mert az 1-5ig évadot is amikor egybe ledaráltam, utána nagyon megcsömörlöttem.
Így nem voltam biztos benne, hogy folytatom, de most valahonnan előkerült és nem bántam meg.
Valamiért ebben az évadban nem találtam Frank húzásait olyan botrányosnak, volt bennük lélek, meg logika Gallagher style.
Carl nagyon jó volt végig.
Ian is.
Lip mikor az elvonón ébredt leeshetett volna neki h totál Frank utánzat lett…
És végülis nagyon jó h megakadályozta az esküvőt.
Milyen lett volna egy addikttal Fi-nek?
Na jó volt.
Jöhet a kövi évad!

Krausz Krisztián - 2016. 08. 31. 14:58

Sziasztok!

Nem tudja valaki, hogy a 6. évadot leadja-e valamelyik magyar csatorna?

Előre is köszi,

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz