login |

Shadowhunters: vége az 1. évadnak – írta Cyrill

2016. 04. 14. 19:01 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: kritika,

Véget ért a Shadowhunters első évada is a Freeformon. Bevallom, mikor megtudtam, hogy az egykori ABC Family-re kerül a sorozat elég komoly fenntartásaim lettek vele kapcsolatban. Az első epizódok alatt ezek az érzések pedig csak erősödtek bennem, de így a végére nem bántam meg, hogy kitartottam.

A Végzet Ereklyéi könyvsorozatot pár éve olvastam, de ettől függetlenül a szigorú könyvhűség sosem volt számomra elvárás. Persze azért az első epizódban Csernobil után igencsak nagyokat pislogtam, de ettől függetlenül úgy voltam vele, hogy várjuk ki a végét.

Shadowhunters-1x13-03

Az évad elején a karakterek java szürke volt és olyan semmilyennek tűntek. Szerencsére ez változott az epizódok alatt, többségük szerethetőbbé vált, kár, hogy ez pont a két főszereplőre nem volt igaz, ők végig közömbösek, vagy még annál is rosszabbak maradtak.

Katherine McNamara drámai megnyilvánulásai nem jöttek át, inkább tűntek a nagyjelenetei tragikomikusnak. Nem éreztem semmilyen vibrálást Clary és a Dominic Sherwood által megformált Jace között. Pedig lett volna lehetőség rá bőven, mert megjáratták velük az érzelmi hegyeket és völgyeket, volt itt a részek alatt szerelemtől kezdve sokkoló rádöbbenésig, minden. Ez utóbbit valószínűleg egy ideig még boncolgatják a továbbiakban.

Shadowhunters-1x13-08

A többi karakter szerencsére jobban működött. A Lightwood testvérek, az idők folyamán egyre hanyatló családi hírnevüket próbálták megmenteni, előbb Izzy, később pedig Alec érzi kötelességének, hogy a nyakába vegye ezt a terhet, a majdnem esküvő is ezt a célt szolgálta volna.

A családi felelősségen túl szívesen láttam volna többet a parabatai kapcsolatból is, de azon túl, hogy a vitás helyzetekben Jace és Alec mindig ezzel próbált érvelni a másiknak, nem igazán lehetett érezni ennek különlegességét.

Shadowhunters-1x13-02

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Végül a csapatból Hodge lett az áruló. Valljuk be, ő sem zavart sok vizet az epizódok alatt. Még csak nem is próbálták mélyíteni a karaktert, vagy a többiekhez fűződő kapcsolatát, így a tette teljesen hidegen is hagyott. Ezek után persze a többiek heves reakciója is olyan légből kapottnak tűnt. Ha itt valami érzelmi katarzist vártak a készítők, akkor valamit nagyon elbaltáztak.

Shadowhunters-1x13-01

Amit hiányoltam az évad alatt, hogy keveset kaptunk az alvilág lényeiből. A vámpírokból láthattuk a legtöbbet Simon, Camille és Raphael által, illetve a farkasok Luke miatt még meg is jelentek, de Maliriont leszámítva a tündéreket nem is igazán láttuk.

Érdekes lett volna jobban megismerni a tündér udvart, vagy ízelítőt kapni a tündérek királynőjéről. Boszorkánymesterekről is csak annyi lett bizonyos, hogy amikor elterjed a hír, hogy Valentine él és nem éppen békések a szándékai, elbújva várják a végzetüket. Kicsit csalódtam bennük ott.

Shadowhunters-1x13-04

Így Magnus tartja egyedül igazán a frontot közülük. Rá nincs is panaszom, hozza az epizódokban a kötelező sziporkákat, de számíthatnak rá akkor is, ha cselekedni kell. A problémák megoldásakor ő és a varázslata volt a legtöbb esetben a válasz.

Brooklyn fő boszorkánymesterének halhatatlansága még bezavarhat az Alec-kel éppen kibontakozó románcába; ezt a rész vége felé be is lengették, és valami azt súgja nekem, hogy fogunk még futni a téma körül pár kört.

Shadowhunters-1x13-07

Ha már az alvilágiak szóba jöttek, akkor Camille igazi üde színfoltja volt az évadzárónak. Az első részekben borzasztóan idegesítőnek találtam, de úgy látszik jót tett neki a koporsóban töltött idő. Jelenetei Magnusszal önmagukban is szórakoztatóak voltak, és most, hogy már Simon átváltoztatása miatt sem kell aggódnia, kíváncsian várom, hogy mit hoznak még ki belőle a második évadban. Nekem abszolút pozitív csalódás volt az epizódban.

Simon karakterében még szerintem sok lehet, csak remélni tudom, hogy szerelmi háromszögezéssel nem rontják el a benne rejlő lehetőségeket. Bár mióta vámpír lett egész jó irányba indult el, remélem ez megmarad a továbbiakban is. Az éjszaka gyermekei egy szószátyár és csupa szív karakterrel lettek gazdagabbak. Kérdés, hogy mennyire vágytak egy ilyen vámpírra.

Shadowhunters-1x13-09

A rész végére a kehely Valentine-hoz került Jace-szel az oldalán, ClaryAnyu pedig felébredt Csipkerózsika-álmából. De ezen történésektől független sem bántam meg, hogy maradtam, viszont azt azért érdemes leszögezni, hogy még messze vagyunk egy igazán jó és emlékezetes sorozattól, így legyen az értékelés jóindulattal és reménykedéssel 5/10 az első szezon.

Bízom benne, hogy a javuló irány, ami az évad második felében már elkezdett megmutatkozni, folytatódni fog a továbbiakban is.

12 hozzászólás Ne habozz!

Denis - 2016. 04. 14. 19:42

én is olvastam a könyveket és nekem sincs bajom a változtatásokkal addig, ameddig nincsenek benne logikai hibák. Clary és Jace kozott én se éreztem nagyon semmit, pedig még sokszor oda is be akarták eroltetni a szerelmi szalat ahova nem is kellett volna. végulis a szineszekkel bajom nem volt, engem az idegesit a legjobban hogy gagyi. nem is a költésgvetesre gondolok, hanem minden masra :D Meliorn ugy viselkedett Isabellel mint egy ku*vaval, es az eskovos dolgot sem ertettem, sokkal jobban meg lehett volna oldani a Magnus-Alec szalat. a 2. évadra kivancsi leszek, remelhetoleg fog javulni, de nem latok ra sok eselyt. aki meg szereti, az nézze nyugodtan :)

Éva - 2016. 04. 14. 22:12

Tulajdonképpen a sorozat maga annyira nem jó, nekem mégis annyira kellemes élmény volt az egész évad.
Több egészen jó pillanatot is kaptunk a sorozattól, és úgy érzem, nagy potenciál van benne, mégha most még hemzsegnek is benne a hibák.

A színészek nem Emmy-gyanúsak ugyan, de az évad végére ügyesen belerázódtak a szerepbe, kivéve Alberto Rosendét, aki végig remek alakítást nyújtott, ő a legjobb a stáb fő tagjai közül.

A Shadowhuntersben megvan a szórakoztatás képessége, még akkor is végig izgulom/mosolygom a részeket, ha kissé nevetséges a storyline. Az AU epizód közben kábé végig nem tudtam, mi van, annyira váratlan volt az egész, mégis irtózatosan jó élményt nyújtott. Nem is tudom, mi az a sorozatban, talán a nevetséges drámaisága, a könnyedsége, a fiatalossága.

Abszolút világos számomra, hogy ez egy közepes és nevetséges első évad volt, történetileg, színészileg – én mégis simán adok rá egy 7 pontot, mert minden héten vártam az új részt, ami mostanában ritka nálam, ha sorozatról van szó.

Nem tudom, mennyire ragaszkodnak majd a könyvekhez a továbbiakban (valószínűleg semennyire, bár ki tudja?), de Jace távozásával és a Malec kapcsolattal ígéretes évad elé nézhetünk.

ravengirl - 2016. 04. 15. 08:02

Számomra tipikus guilty pleasure volt ez az évad. Ahhoz képest, hogy kezdetben csak végigkínlódtam az egyes részeket, addigra az utolsó epizódokra már szinte rákészültem :) Az első részekhez képest sokat javult a sorozat, bár a két főszereplőnek szerintem még csiszolódni kell egymáshoz (K. McNamara egyszerűen idegesít, nem a karaktere, hanem maga a színésznő. Néztem vele készült interjút, és hááát, nem lett szimpibb…). Clary és Jace között hiányolom a szikrát, ami a Magnus-Alec párosban ezerszer jobban megvan, ami azért fura :) Magnus egyébként is az egyik kedvenc karakterem a sorozatban: Harry Shum Jr. végig hitelesen adja elő a különc, extravagáns boszorkánymestert, aki azért kritikus időkben mindig jól vizsgázik, és akkor valahogy emberibb lesz, remélem, ilyen marad a továbbiakban is. Számomra is meglepő, de várom a második évadot, a könyveket ugyan nem olvastam, így nem tudom, mi történhet, de megvan benne a lehetőség, hogy még jobb legyen, vannak benne még kiaknázatlan történetek szerintem.
Ja, és Simon: emberként rettentően idegesített, de mióta vámpír, sokkal szerethetőbb szerintem, abszolút egyetértek a kritikával.

Denisa - 2016. 04. 15. 11:02

Menetközben elolvastam a könyveket, hát remélem, hogy nem lesz könyvhű a sorozat! Eddig nagyon tetszik a dolog :) Clary és Simon közt látszik az összetartozás, erősebben, mint Clary és Jace közt. Ahogy Jace és Alec kapcsolata sem elég szoros a kötődésükhöz képest, míg Magnussal nagyon vibráltak. Izzy szimpatikus, kíváncsi vagyok mihez kezdenek vele. Lightwood szülők szimpik lehetnének, de egyelőre nem túl sok pozitívumot hoztak. Luke szimpatikusabb, mint könyvben, remélem, hogy marad, és Clary anyu is szimpatikus, ellentétben filmbéli önmagával.
Valentine kifejezetten tetszik, mint főgonosz, remélem még mélyítik a karakterét.
Összességében nagyon várom a második évadot :D

mmalna - 2016. 04. 17. 21:37

Azt nem lehet mondani, hogy a sorozat jó, bár azt el kell ismerni, hogy látványosan fejlődtek az évad elejétől a végéig, főleg a színészek. Szegény főszereplő lány viszont sok munkával is maximum közepes szintre tudja magát idővel feltornászni szerintem, plusz a karakter se egy főnyeremény, az ő részeit részben ugrom is. De még ő is javult valamicskét. Őszintén szólva Harry Shum Jr. miatt maradtam, őt az alulírott szerepe ellenére kedveltem a Glee-ben, és itt nem is játszik rosszul. A Simon-t alakító srác is elég jó. Matthew Daddario pedig egyszerűen szép, már ha lehet ilyet férfira mondani. Mindig megy a lamentálás a JAWS-nál, mit is jelent az eyecandy, na nekem ő testesíti meg a kategóriát: közepes színész, de gyönyörű. Ami szerintem a legnagyobb negatívum McNamara kisasszonyon kívül, az a párbeszédek, mintha 12 évesek írnák őket. Pozitívum viszont, hogy néhány karakter még így is kedvelhető lett (Izzy, Magnus, Simon, talán Alec).

Thomas - 2016. 04. 17. 22:45

Nem olvastam a könyveket, a filmet meg egyenesen utáltam, a második felébe szerintem már bele is tekergettem, akkor zagyvaság volt, de a szimpatikus színészek miatt a sorozatnak is adtam egy esélyt.

A napokban daráltam le a teljes évadot. Az első pár rész nagyon bejött, azt hittem, hogy nagy kedvenc lesz, aztán amikor megérkezett anyu-apu, és megindultak a kavarások a bázisukon, amik Izzy tárgyalásában, meg Alec érdekházasságban csúcsosodtak ki, akkor már fokozatosan kezdtem elveszteni az érdeklődésemet. Az sem igazán tett jót a sztorinak, hogy kiderült a testvéri viszony, a bontakozó romantikus szálat jól kupán vágva. Azért egy közepesnél valamivel jobb, tehát 6/10-es néznivaló volt így is az évad, talán folytatom is, majd meglátom, milyen hangulatban leszek jövőre:)

Viszont a kibeszélőben meg az előző posztokban annyi rosszat olvastam Katherine McNamaráról, hogy muszáj leírnom egy ellenvéleményt is:) Szerintem szuper aranyos a csaj, élmény volt nézni őt ebben a szerepben, ha ő nincs, nem is hiszem, hogy kitartok a végéig, hiszen hasonló supernatural mixtúra sorozatot nézek kettőt is (TVD, Bitten), egyiktől sem vagyok már elragadtatva, és ez is kb. azoknak az 1. évados színvonalát hozta a szememben. Vagyis el lehet nézni, de nem kihagyhatatlan, a remek első részek meg Clary miatt döntöttem úgy, hogy legalább az évad végéig kitartok.

Ja igen, Kaitlyn Leeb is jó volt Camille szerepében, őt már a Heartlandben nagyon megszerettem, kár, hogy nem kapott több szerepet, de azért ne írják ki onnan se lehetőleg!:) Miatta azért érdemes lenne folytatnom, hátha kihoznak belőle valamit, bár eddig tipikus TVD-gonosznak tűnik, aki gonoszkodás közben bájolog a főszereplőkkel:)

Éva - 2016. 04. 18. 16:35

@mmalna

“Matthew Daddario pedig egyszerűen szép, már ha lehet ilyet férfira mondani.”

Maximálisan egyetértek, egyébként szerintem ez elég nagy szerepet játszott abban, milyen jó nézettséget kapott a Shadowhunters, és hogy úgy berendelték a 2. évadot. Elég, ha egy szép ember van egy sorozatban, máris mennyire nem érdekel senkit Amerikában, milyen bénák a párbeszédek.

Kat McNamaráról meg annyit, hogy eleinte ki nem állhattam, az évad végére viszont megszerettem a csajt, ellenszenves arca valahogy kedvessé vált a szememben. Ha közepes színész is Matt Daddarióval egyetemben, legalább szépek. És sokkal jobb köztük a színészi kémia, mint Clary és Jace között.

Zsanna - 2016. 05. 10. 13:20

Kíváncsian várom a 2. évadot. Én minden héten vártam a soron következő részt. Egész jól szórakoztam, még ha kiszámítható is volt minden. Persze nem arról beszélek, hogy a könyvek alapján tudtam, mi következik, hanem a sorozat kissé átmunkált és semmi váratlant nem tartalmazó storyline-járól. Nem mondhatnám, hogy bármi meglepett. A szereplők közül továbbra is Jace az, akit irritál. A könyvekben szerettem őt, mert okos volt, vakmerő, forrófejű és szerencsés harcos. Na, itt egy rohadt gyenge utánzat, és minden jelenetben olyan érzésem van, mintha súgógépről olvasná a szövegét Dominic.
Olvastam egy-két cikket a sorozat honlapján. Az írónő különösen nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a Malec szál kiteljesedhessen. Szerintem az elején maga sem hitte, hogy ekkora fanfavorit lesz a fiúk szála. Annyira, hogy külön Magnusos novellásköteteket írt, és a második 3as etapban nagyobb szerepük volt. Ez a szerelmi szál a rajongóknak nagyon fontos.
A sorozat rájuk épít, és legalább annyi játékidőt kaptak, mint Claryék. Korábban írtam, hogy Matt és Harry között nagyon jó a kémia, úgy hogy ez nagyon jó döntés volt.
Persze lehetne vitatkozni, hogy miért voltak változtatások, de szerintem ez így volt jó. Ez egy olyan feldolgozás, ahol a szereplőket, eredet történetüket és az alapkoncepciót használják, nem pedig pontról pontra átveszik az egész könyvsztorit. Mint a TVD-nél vagy a The 100-nál. Szerintem cuki. Megvan a maga helye, és annál nem akar többnek tűnni. Jöhet a 2. évad! :D

salerno - 2016. 05. 17. 11:18

Nem hittem volna, hogy ebből lesz második évad. Először viszonylag örültem,mikor meghallottam, hogy sorozat készült…aztán megláttam…én komolyan azt hittem, hogy ez valami paródia. Aztán rájöttem, hogy nem az. A szereplők irritálóak számomra, a cselekmény fura, a párbeszédek zavaróak. A látvány pedig…hogy is mondjam..visszamaradott.

winnie - 2016. 05. 17. 19:43

salerno: irodalmi alapanyag jó eséllyel lesz nézett. ha pedig végignézted a szezont (nem tudom), akkor pláne érthető hogy lett második évad.

ravengirl - 2016. 05. 18. 10:57

Lehet, hogy nálam van alacsonyan a léc, de az utolsó részekre szerintem egész jól összehozták a látványvilágot — az esküvős díszlet nekem kifejezetten tetszett, a “csernobili” jelenetek is jók voltak, számomra nem tűnt visszamaradottnak (illetve szerintem a sorozat költségvetése sem lehet túl magas [gondolom a kanadai forgatásnak is anyagi oka van], bár ez ügyben nem vagyok annyira képben). Jójó, a kardok kicsit tényleg hajaznak a vásári műanyag világító kardokra, de hát nem lehet minden tökéletes :))

ignat - 2016. 07. 02. 14:15

Nyára darámat kezdtem volna ezzel, de 2,5 rész után kaszáltam. Bugyuta karakterek, irritáló nulla színészi játék, 90-es évekbeli CGI. Hulladék. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz