login |

Természetesen van alapja

2016. 04. 14. 20:43 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, könyv,

Ez az a könyv, amire nem kell sok szót vesztegetni, hiszen már többször leírtuk, hogy a The Night Manager (sorozatkritika és kibeszélő itt) John Le Carré regénye alapján készült, mely korábban már megjelent itthon Éjszakai portás címen, most pedig The Night Manager – Éjszakai szolgálatként lehet megtalálni a könyvesboltokban.

Azt hiszem, hogy az új borító még akkor is előrelépés, ha sok erőfeszítésbe nem került a létrehozása, Tom Hiddleston és Hugh Laurie fizimiskája eladhatja.

A tovább mögött, a borítóképek alatt, elolvasható a könyvek hivatalos tartalma is. És bár egy minisorozatban könnyebb hűen lefedni a könyvet (egy karakter mondjuk nemet váltott), de azért érdemes jelezni, ha valaki könyves spoilert ír.

(Agave Könyvek, 3980 forint – a régi: I.P.C., antikvár)

John-Le-Carré-Az-éjszakai-portás-kisJohn_le_Carre_Ejszakai_szolgalat-kis

Régi kiadás

Jonathan Pine, az egykori brit kommandós azt hiszi, hogy zürichi szállodaportásként sikerült végleg hátat fordítania az erőszak világának. Hegymászásba és festészetbe menekülése azonban nem lehet tartós, mert ismét felbukkan az életében Roper, a nagyhatalmú nemzetközi fegyverkereskedő, akit Pine egykori szerelme – egyébként Roper áldozata – “a világ legrosszabb emberének” nevezett. E tragikus végű szerelem emlékének hatására, valamint Roper egyik hivatásos üldözőjének (s egyúttal esküdt ellenségének) rábeszélésére Pine kötélnek áll: beépül Roper környezetébe, hogy leleplezze e gátlástalan halálkufárt és befolyásos támogatóit.
John le Carré írói képzelete négy földrészen űzi keresztül a regény szereplőit. A feszültségteremtés e kivételes képességű mestere ezúttal elmélyült – az események sodrását csak tovább fokozó – lélekábrázolással is gazdagítja a megdöbbentő és elgondolkodtató végkifejletig ívelő cselekményt.”

Új kiadás

A hidegháborút követő években a kémkedés új szintre lép. A fegyver- és drogcsempészet legkönyörtelenebb szereplői elképzelhetetlen mértékű hatalomra és gazdagságra tettek szert, ráadásul a Whitehall és Washington sötét zugaiban titkos szövetségre léptek a hírszerzéssel. Az egyik legelvetemültebb bűnszervezet feje egy Roper nevű, érinthetetlen angol férfi.

Jonathan Pine, a brit haderő egykori katonája kész harcolni az ellenséggel. Ő az az ember, aki képes Roper közelébe férkőzni, így részben kötelességből, részben személyes bosszújától fűtve elindul a hozzá vezető veszedelmes labirintusban. Küldetése Nyugat-Cornwall szikláitól Észak-Québecig és a Karib-térségig, majd Panama dzsungeleibe és egy láthatatlan világba vezeti.

John le Carré ezzel az 1993-ban írt regénnyel nyitotta meg az új világrendet bemutató műveinek sorát, és tovább erősítette a kémregények műfajában felépített, sok évtizedes hírnevét. A kötetből készített televíziós sorozatot 2016-ban mutatja be az AMC, Hugh Laurie, Tom Hiddleston, Tom Hollander és Olivia Colman főszereplésével.

5 hozzászólás Ne habozz!

symor - 2016. 04. 14. 21:11

A régi kétkötetes kiadás már régóta a könyvespolcom részét képezi és mint minden régi La Carré ez is lecserélődik hamarosan az újra, amit az Agave ismét átdolgozott fordítás szempontjából is. Jobbá tett sok szempontból.

Könyvismerő szemmel nézve a minisorozat közel sem azonos sajnos a regény komolyságával, ezt talán még nem is róhatjuk fel nagyon, a pesszimizmus hiánya viszont ami a sorozatban közel sem kísért úgy mint a regényt lezáró vég nekem nagyon hiányzott.

A sorozat záró része valamiféle elégtételt szolgál, ami természetesen egy lehető legvalóságközelibb La Carré történetben elképzelhetetlenül “boldog vég”.

Az Agave ugyanakkor még tartozik egy nagyon fontos regénnyel a La Carré életműből, ami a Kettős szerepben című regényére vonatkozik. Lényegében az egyik, szerintem legjobban megfilmesíthető darabja az életműnek, mi a palesztin. izraeli konfliktust és a Moszad terroristavadászainak módszereit veszi alapul.

Ideje lenne újra kiadni és megtisztelni egy minisorozattal azt is :)

Mindenkinek csak ajánlani tudom La Carré munkásságát, lényegében a suspence-irodalom egyik szépirodalmára, ha nem az egyetlen.

AbsoluteChairFan - 2016. 04. 15. 08:45

Én nagyon szeretem a La Carré regényeket. Teljesen egyetértek symorral, hogy az Agevenek ki kellene adnia újra a könyveit.

Már írtam nekik, pont a Night Manager kapcsán, hamar válaszolnak, szerintem egy próbát megérne megkérdezni, hogy kiadják-e újra az összes művét.

TamKir - 2016. 04. 15. 11:20

Melyik karakter váltott nemet? Nem olvastam a könyvet, de érdekelne.

nargli - 2016. 04. 15. 12:51

TamKir: Burr, aki beszervezi Pine-t, a regényben férfi, a keresztneve Leonard, ha jól emlékszem. Egyébként ajánlom a regényt, már csak azért is, ha kíváncsivagy, le Carré hogyan írta meg a történet végét.

TamKir - 2016. 04. 16. 22:13

nargli: köszi! most, hogy így bereklámoztad, kíváncsi vagyok. Az első könyvborítót elnézve meglepődtem, hogy 1993-as a regény. Kb. 1969-re tippeltem volna.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz