login |

Second Chance: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is?

2016. 04. 18. 14:53 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: 2015/16 finálék, kritika,

We’re not gods, we’re monsters.

A FOX “szupererős Frankenstein-szörny vagyok” krimijére nyilván nem érdemes sok szót vesztegetnem, és nemcsak azért, mert sem odakint, sem itthon nem csigázta fel a koncepció a nézőket, hanem mert 3-4 rész után leírtam a véleményemet, s bár a megvalósítás terén nem volt gondom a sorozattal, maga a koncepció és a random nyomozások totál érdektelenek voltak (mondom ezt, mint krimirajongó), abból az “egy perc és már ásítozok”-fajtából.

Pedig, mint azt a Second Chance zárása is bizonyította, lehetett volna fantázia a sorozatban, ha nem a kötelező, epizodikus nyomozós megközelítéssel mennek neki a sorozatnak a készítők, hogy aztán egy-két rész után mindenki úgy érezze, hogy pontosan tudja, milyen lesz a folytatás (és tévedjen), majd nyugodt szívvel kaszáljon. Pedig a készítők egy idő után, amikor a FOX engedte nekik, tényleg megerőltették magukat.

Second Chance - 1x11-01

Adta volna magát például az, hogy a két főhős közötti viszony egy évadon át, vagy akár több éven keresztül katalizátor marad a sorozatban, és folyton kerülgetik, sejtetgetik a lelepleződést, miközben a zsaru nyomoz a fiatal testben lévő apja után. De nem így lett, a ma oly divatos “mindent rögtön”-elvet követve már az 1×05-ben eltűnt ez a gát, és új dinamikát kaptunk – illetve kaptak azok, akik kitartottak.

És, akik kitartottak, azok a 8. rész környékén komolyabban is beletenyerelhettek a mitológiába, ami a maga erkölcsi kérdéseivel biztos, hogy a legizgalmasabb szál lehetett volna a sorozatban már a kezdetek kezdetén is, ha komolyabban foglalkoztak volna vele. A végén már veszett fejsze nyele volt az egész más “szuperemberek” behozásával.

Second Chance - 1x11-03

Vajon véletlen, hogy a finálé, heti nyomozás nélkül már teljesen vállalható lett? Kaptunk némi kergetőzést (tekintsünk el a tipikus áldozattálalásról, hisz az elég unalmas) és machinálgatást, s bár nagyjából nyílegyenes volt a történet, mégis jobban lehetett élvezni. Bár az már egyéni szoc. problem volt, hogy az Otto-féle szál, az iker viselkedése, akár logikus volt, akár nem, engem inkább csak irritált, s ezt csak részben kárpótolt a Mary viszonyaiban beállt változás.

A zárásban némi kamuijesztgetés után helyreállt a világ rendje (Arthur, szipp…!), és a sorozatot nem túlságosan elismerő nézőként is érdekelt, hogy a folytatást milyen irányba haladt volna (remélem, hogy nemcsak belebegtetett “műszaki probléma” lett volna a terv), s hogy sikerült volna-e megvalósítani mindezt a képernyőről lelógó nyomozások nélkül, amikbe egyszerűen lehetetlen volt invesztálni magunkat.

Second Chance - 1x11-02

Bukott koncepció ide vagy oda, azért, ha megkapóbb lett volna még a lelepleződés előtt a apa-fia szál, akkor lehet, hogy maradtam volna, szóval ez az írók sara, de maga a sorozat csakis a FOX nyusziságának terméke. Egyszer majd engedni fogják a készítőknek, hogy ne a tucatnyomozásokat erőltessék, ld. az ugyancsak azonnal bukó Minority Report, vagy az anélkül sokkal izgalmasabbnak tűnő iZombie.

3 hozzászólás Ne habozz!

Tyberius06 - 2016. 04. 19. 02:20

Csodálom a kritika megszületését, tekintve mennyire érdektelennek volt titulálva a pilot környékén, de ugyanakkor kellemes meglepetés is, szóval pacsi érte.

finálé előtti posztban leírtam a véleményem a látottakról.

OFF

Most láttam, hogy kaptam egy választ a pilot posztban, itt reagálnék rá.
Régebben rendszeres nézője voltam több országos procedural kriminek is (Bones, Castle, Criminal Minds, CSI, Medium, NCIS ), amik közül egyet sem nézek már. Kikoptak. Viszont az újak közül be-be próbálok mindig párat, csak hamar elvéreznek

winnie - 2016. 04. 19. 04:59

Tyberius06: meg szoktam nézni a finálékat (meg a részek emlékeztetőit addig), így amiket megértek, azokról azért írok, hogy legyen. amiket nem, azok passzolósak.

Raisen - 2016. 11. 17. 23:24

Én kitartottam, végignéztem. Egybe ledaráltam az egészet 2 nap alatt! :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz