login |

12 Monkeys: kezdett a 2. évad

2016. 04. 19. 21:48 - Írta: winnie

27 hozzászólás | kategória: kritika,

You still don’t understand the nature of time. If something is meant to be, it shall be.

Valahol sajnálom, hogy a 12 Monkeys itthon nem lett népszerűbb, mert ez tényleg az a sorozat volt, amit nem a nézettség, hanem inkább a kritikai visszajelzések miatt folytatott a Syfy. Persze nem arról van szó, hogy el lettek volna ájulva tőle a népek, egész egyszerűen a csatorna korábbi kínálatát sokak szerint felülmúlta. De tényleg abszolút korrekt lett, szörnyen kellemes meglepetés.

Nálam nyilván az időutazós sorozatok előnnyel indulnak, de a 12 Monkeys-t azért is merem kiemelni, mert ez már-már befért a gondolkodós scifik közé – legalábbis olyan szinten, hogy lehetett rajta agyalni, volt róla mit beszélni, és bármennyire is kirázta valaki az ujjából a sztorit, összességében nagyon oda kellett figyelni a történetre (igen, volt olyanja), hogy az ember ne veszítse el a fonalat.

12 Monkeys - 2x01-05

Az 1. évad sztorija két idősíkon futott, 2015 és 2043 között ugráltunk, meg olykor behoztak újabb időpontokat, a középpontban pedig, akárcsak a filmben, a jövőből időutazó Cole állt, aki azt a megbízatást kapta, hogy akadályozza meg a világot elpusztító vírus elterjedését, ami valamilyen módon a 12 majom hadseregéhez köthető.

So…, who’s next?

Ez a sztori, ha nem is került totális lezárásra az első szezonban, de egy fejezet véget ért, s közben a jövőben olyan események történtek, melyet elindítottak egy új történetet a régi mentén. És ezt az új szálat fogja az új szezon tovább vinni, az ígéretek szerint sokkal több és sokkal távolabbi időutazásokkal. (Ez számomra némiképp epizodikusabb jelleget sejtet, de ne legyen igazam.)

12 Monkeys - 2x01-03

A nyitányban (bummbele a kezdés eléggé) nem annyira a történet volt érdekes, hanem a karakterek, illetve azok állapota – egyrészt ahogy ismét összehozták a szétszakított szereplőket (akik elég fura patthelyzetben találtak egymásra), másrészt pedig eleve tanulságos volt látni mindenkit abban az időben, ahova jutott, s látni, hogy éppen mi motiválja – illetve, Jennifer esetében, megpróbálni kitalálni, hogy van-e logika a látszólagos őrültség mögött. Azt hiszem, az pozitívum, hogy míg a sztorit nem tudom, merre fog indulni (a szétszóródott Messenger-ek után?), így nem annyira villanyoz fel, karakterszinten szinte mindenkire kíváncsi vagyok, hogy mihez kezd.

If causality is your religion, madam, have faith in it.

A 12 Monkeys kapcsán viszont muszáj megjegyeznem, hogy az időutazás “szabályai”, az idő “törvényei”, az ok-okozati viszonyok szerintem továbbra sem magától értetődőek (vagy kevés vagyok), olykor mintha a készítők ezeket úgy alakítanák, hogy a sztori érdekeit szolgálják, szóval annak ellenére, hogy gondolkodósnak tituláltam a sorozatot, ezen a ponton egyben azt is mondanám, hogy nem érdemes mindenbe belegondolni, hanem el kell fogadni, hogy az működik, amit látunk.

12 Monkeys - 2x01-01

Korrekt volt a 2×01, de nem közelítette meg az első szezon legjobb részeit. Azt azonban remélem, hogy a folytatásban minél kevesebb konkrét jelenetet kap a “titkos szerveződés, melynek mindenhova elér a keze”, mert sajnos az effélékkel már tele a padlás, bár a Witness-szálat felőlem tovább cincálhatják. Az már most látszott, hogy a mitológia továbbra is fontos marad.

A második évados kezdés inkább afféle felvezető rész volt, ami egy nagy találkozásba és egy jópofa cliffhanger-be torkollott – ezt jó volt nézni, még akkor is, ha sejtjük, hogy mi lesz a helyzet feloldása. Azt viszont ember legyen a talpán, aki meg tudja mondani, hogy most milyen irányt fog venni a jövősztori, illetve mi lesz Cole-ékkal, valamint az Emily Hampshire által valami eszméletlenül viccesen alakított Jennifer-rel, no meg a világpusztító vírussal.

12 Monkeys - 2x01-04

Az elején Madeline Stowe esti mesés narrációs összefoglalója nagyon rendben volt.

27 hozzászólás Ne habozz!

kecskebégető - 2016. 04. 19. 22:05

Jó volt de a találkozás a tetőn ..komolyan egy élet a vs bmilliárdnyival szemben?.Eddig szemrebbenés nélkűl ontott beleket…

tanaka - 2016. 04. 19. 22:12

mik azok a “gondolkodós” sci fik? nem kötekedésből kérdezem, csak érdekel

korum - 2016. 04. 19. 23:38

Gondolkodós sci-fi az, ami igazán akkor érdekes, ha gondolkodsz közben, vagy gondolkodásra késztet. Időutazós témában ilyen például az Primer, nem ilyen meg például a TimeCop.

Elar - 2016. 04. 20. 20:59

hűűű én bealudtam rajta… Azt hiszem nem is folytatom a sorozatot

szendroib - 2016. 04. 21. 01:23

Nemrég találtuk a sorozatot a Netflixen és igen kellemes meglepetés volt. Ami meglepett, hogy az értékelő nem említette, hogy az évadnyitó elég nagy része Budapesten játszódott :).

winnie - 2016. 04. 21. 05:34

szendroib: nem említettem, mert mindenki látta, nem lett volna infó a nézőknek:)

Vielon - 2016. 04. 24. 11:26

Nincsenek véletlenek, avagy mire jó egy elhúzódó nátha :)

Kicsit úgy voltam a 12 majommal, mint a Hannibal sorozatverziójával annak idején…

tartottam tőle, mint egy Elvis imitátortól :)

A para hiábavalónak bizonyult… másfél nap alatt daráltam le (remélem a betegségnek, ami ágynak döntött semmi köze sincs a 12 majom hadseregéhez :)))…valamiért annyira berántott, hogy szinte el is felejtettem, hogy volt neki egyszer egy filmváltozata is.

Ügyesen teremtett egy saját atmoszférát, így remekül működik különálló történetként is. Olyan érzésem van, mint amikor 2 művész ugyanazt a fát rajzolja meg, saját stílusban, habitusban…mindkettő jó, úgy ahogy van…ha összeveted őket, csak magaddal tolsz ki, hiszen nem az a lényeg, hogy miben hasonló / más a kettő, hanem az, hogy élvezd azt, amit látsz:)

Élveztem, remek kis darab ez a sorozat:)

Bőven igaz rám is, hogy ha egy történet nyomokban is tartalmaz időutazást, akkor már jó pozícióból indul…de ettől még el lehet tolni rendesen…főleg ezt a témát..

A 12 majom….popcorn, igen..vannak benne bakik…néha…de jó…sőt…nagyon jó…az idővonalat is korrekten intézik…a karakterek érdekesek…a köztük lévő interakciók szintén…tényleg, tényleg érdemes elkezdenie annak, aki még nem tette. Igazi kis csemege a sorozatmenüben.

A 2. évad kezdése tetszett, nem dobtam hátast, de jó volt…vagány volt, ahogy felcserélték a szerepeket, és tényleg vicces lett a cliff a végén.

Madeline Stowe le sem esett…csak amikor olvastam a kritikát…basszus…ezért külön jár a magaspacsi:)

sledge - 2016. 05. 15. 18:42

Érdekes a történet, igazából bármeddig lehet folytatni. Kicsit helyenként elvont, de Cassie jól passzol Cole mellé.

SPOILER: Az idő összeomlása nagyon érdekes ötlet, a kérdés az, hogy ezt mennyire tudják kihasználni és ettől mennyire lesz epizodikus a történet.

A pozitív az, hogy kiszámíthatatlan, mi fog következni, de az a szép, ha a kirakós darabjai lassan kerülnek a helyükre. :)

leslieb - 2016. 05. 22. 08:31

Ezek az időszálak kezdenek egy kicsit összekuszálódni és nehéz követni, hogy ki/mikor/miért mit is tesz.

Kicsidelfin - 2016. 05. 25. 14:08

Nekem még mindig nagyon tetszik a sorozat.
Az első évad végén morcos voltam, hogy nem lépték meg Ramsey (így írjuk?) megölését, de már örülök hogy marad. Cassie viszont nagyon idegesít. Csak én vagyok így ezzel?
Az ugrálások és a többi szereplő, a történet viszont továbbra is nagyon jó.

Peter7 - 2016. 05. 31. 13:04

Cassie engem is nagyon irritál a 2. évadban. Jennifer viszont zseniális:D

Kicsidelfin - 2016. 06. 08. 08:19

Ez de jó rész volt megint :-) Rendesen megleptek a végén.

Nem mellesleg emlékeztetett az egyik kedvenc Csillagkapu-részemre.

Zora - 2016. 06. 19. 10:11

2×08

Nahát, ez csalafinta megoldás volt!
Nagyon tetszett!

torjack - 2016. 07. 05. 21:47

Hűha, nagyon felpörgött a végére. Most néztem a 2×12-t…hát lesz itt jövő héten húbazmegezés :D

Még aztán nehogy Cole legyen a Tanú…

Kicsidelfin - 2016. 07. 07. 10:40

Én is ezen gondolkoztam, hogy ő lesz. De még ott van Ramsey fia is, lehet ő is :-) Jó lesz ez az utolsó rész, nagyon várom.

sledge - 2016. 07. 10. 19:37

Torjack: 2×12? Van már 12. rész is?

Tyberius06 - 2016. 07. 11. 13:04

Felhoztam magam a fináléra (2×11-ig) és eddig tetszik nagyon ez az évad. Okés, nem minden vonala tetszik, de összességében tetszik az irány. Jennifer telitalálat, nekem nagyon bejött a karakter mindkét időben, ugyanakkor Cassandra folyamatos átfordulásai már kevésbé követhetőek és magyarázhatóak. Tökéletes prezentálták a készítők a karakter szerencsétlenkedését, amikor az időhurokban újra és újra kinyírta a tudós nőt és nem tűnt fel neki, hogy semmi sem változik.

Samnek tuti köze lesz a Tanúhoz valamiképp, amikor visszarepült az időben, akkor valahova az 1100-as évekbe került és ott már várta valaki.

Cole mint a Tanú nekem már az első évadban is szerepelt az elméletek között.
Kiváncsi leszek az utcsó részekre…

torjack - 2016. 07. 11. 14:24

@sledge

Igen, van. Pontosabban volt 6 napja a 2×12.

Amerikában egy hete nem adtak epizódot, a Film Café viszont kedden leadta a soron következő részt. Holnap ugyanitt este 9-kor évadzáró! Bazz, megelőztük az amerikai premiert!

bostone - 2016. 07. 13. 00:54

Az első és második menettel kapcsolatban is hasonló ambivalens érzések között topogok. Olyan klassz kis történet bontakozott ki, ami előtt le a kalappal. Viszont a kivitelezés annyira gyermekded, mintha szándékosan butították volna le egy zseni életművét. Borzalmas párbeszédek, erőltetett szituációk rontják le az összképet. Nem is tudom hová tenni az egészet.

torjack - 2016. 07. 13. 19:04

Nálam rendben volt, bár az évadzáró kevésbé adta, mint az előző részek.

A Tanú meg…azt hittem olyasvalaki lesz, akit már ismerünk. Na mindegy, nézős lesz továbbra is

bostone - 2016. 07. 14. 00:58

Madeleine Stowe? :)

torjack - 2016. 07. 14. 16:44

Jövőre meg jöhet James Cole Jr. Bruce Willis tolmácsolásában :D

gandalf - 2016. 07. 14. 19:37

A tanú szerintem nő, legálábbis a 12 részben mikor megfordult az álar alatt mintha női arc lenne, na de lehet tévedek :)

Yoohaj - 2016. 07. 14. 21:01

Bruce Willisnek
Brad Pittnek
David Morse-nak is lehet lesz beugró szerepe?

torjack - 2016. 07. 19. 19:19

A Pitt-Willis duó alighanem kemény pénzbe kerülne, Morse talán…esetleg még Plummer, bár az öreg már benne van a korban.

Yoohaj - 2016. 07. 19. 23:20

Morset el tudnátok képzelni az idős Tanú szerepében hosszabb szerepben is? (Ha megjelenne így is a Tanú.) Vagy csak egy beugró szerepben?

Tyberius06 - 2016. 07. 20. 12:36

Az utolsó előtti jobban adta, mint az utcsó rész, de összességében rendben volt az évad.
Amit gyanítok, hogy a Ramse-Cole harc folytatódni fog csak most már a gyerekeken keresztül. A Monkeyk ketté szakadtak az egyik részük Ramse-vel a fiával meg a nővel a múltban, Cassie meg a Colossal a jövőben. Ami nagy poén, az Jennifer az első világháborúban jelenet. Baromi kellemes tisztelgés a film előtt, csak más karakterrel. Volt egyébként még egy részlet vmelyik korábbi epizódban, amely visszanyúlt a filmhez, de most nem ugrik be. Stowe szereplése meg nah. Jó volt az. :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz