login |

Pilot: The Durrells – írta ayren

2016. 04. 20. 21:30 - Írta: vendegblogger

21 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

A 80-as években készült már tévésorozat a My Family and Other Animals (magyarul: Családom és egyéb állatfajták) című, kultikus Gerald Durrell-könyvből, de éppen az általa okozott csalódás miatt nem gondoltam, hogy a híres természetvédő anekdotikus kis korfui történeteiből lehet igazán jól működő sorozatot készíteni. (Megjegyzem, egy viszonylag jó feldolgozásnak számító tévéfilm azért született 2005-ben.)

De ímé, lőn csoda, a The Durrells pilotja jött, látott, és győzött!

The Durrells1

A magyarázat valószínűleg abban rejtőzik, hogy a hat részes első évaddal indító sorozatnak csak egyik forrása az említett könyv, mellette két komolyabb életrajzi kötetre is támaszkodik, így megtudhatunk néhány olyan apró adalékot főhős gyerekkoráról, mint például azt, hogy az iskolában kiközösítették, terrorizálták az osztálytársai.

Tehát nem sima adaptációról van szó, a forgatókönyvírók nem pusztán az író alapvetően verbális humorát próbálták meg képernyőre applikálni, ami hasonló irodalmi nyersanyag esetében többnyire meddő próbálkozás.

SID GENTLE FILMS PRESENTS THE DURRELLS FOR ITV EPISODE 1 Pictured: KEELEY HAWES as Louisa Durrell and MILO PARKER as Gerry. This image is the copyright of ITV and must only be used in relation to THE DURRELLS.

A nézőpont megváltoztatása és ezzel a hangsúlyok hajszálnyi áthelyezése szintén használt a minőségnek.

A könyvvel ellentétben ezúttal nem annyira a gyerek Gerry (Milo Parker) szemén keresztül látjuk a dolgokat, nem annyira ő áll a középpontban, mint inkább a Mama (a sorozatban Mother, de nekem a remek magyar fordítások után már örökre Mama marad), talán ezért is tűnik sokkal sikeresebb próbálkozásnak ez a sorozat, mint évtizedekkel ezelőtti társa.

The Durrells3

A The Durrells történetének kezdetén (eddig 3 epizód ment le) a négygyerekes özvegyasszonynak (Keeley Hawes) nemcsak a borongós brit időjárással és a merev iskolarendszerrel, hanem anyagi gondokkal és folyton civakodó csemetéivel is meg kell megküzdenie, ezért rendszerint néhány pohárka ginnel kezeli a depresszióját.

Egyetlen kiútnak ebből a helyzetből az tűnik számára, ha megfogadja legidősebb fia, Larry tanácsát (Josh O’Connor), és áttelepíti az egész famíliát a kedvező éghajlatú, egyben olcsó életmódot biztosító Korfu szigetére.

The%20Durrells4

Bevallom, nemcsak hogy gyerekkorom óta rajongója vagyok a Durrell-családnak és a társaságukban megforduló számtalan fura csodabogárnak (legyen az ember vagy állat), de Korfu szigetére is miattuk utaztam el jó néhány évvel ezelőtt, ergo engem már a helyszínnel levettek a lábamról. Van valami nagyon-nagyon barátságos, otthonos érzést keltő a festőien ütött-kopott villában, ahová a család beköltözik, valamint a sziget fővárosának olaszos hatást tükröző utcáiban, házaiban.

A pilot amellett, hogy hamisítatlan, mediterrán bájú atmoszférát teremt, rögtön fel is vonultat jó néhány mellékszereplőt Spirótól a hipochonder Lugaréciáig, Roger kutyától Achilles-ig a teknősig. (Remélhetőleg kedvenceimre, a rosszcsont Farkákra is sor kerül hamarosan.)

The Durrells5

A színészek mindannyian hozzák a szokásos brit színvonalat, és ez pont elég, hiszen ennek a sorozatnak az igazi vonzereje a humor mellett a 30-as évek Korfuja, ami a maga mediterrán derűjével erős hangulati értékkel bír.

Két dolog azért kicsit meglepett a szereplőválasztásnál. Az egyik a Mamát alakító színésznő relatíve fiatal kora, bár ez talán csak számomra meglepő, mivel a történetek alapján némileg idősebbnek, és kevésbé csinosnak képzeltem – köszönhetően talán a Mama szó által keltett asszociációknak. Ezenkívül csipetnyit – hogy is mondjam -, intellektuálisabb szelleműnek találtam őt, mint a könyvekben, de legalábbis olyannak, aki képes felismerni és értékelni egy valódi intellektuális teljesítményt, ahogy láthattuk legidősebb fia első, irodalmi szempontból sikerültnek mondható novellája kapcsán.

The Durrells6

A másik eltérés az irodalmi alapanyagtól Spiro karakteréhez fűződik, aki ezúttal olyan vonzó férfi, hogy Larry-hez hasonlóan legszívesebben én is összeboronálnám a Mamával. Az őt alakító Alexis Georgoulis sokkal jóképűbb a fejemben élő Spirónál, amihez az is hozzájárul, hogy kiiktatták a könyvbeli mulatságos, számtalan vicces helyzetet okozó akcentusát. Valahol persze megértem a döntést, mert ami beszédmód esetében papíron működik, a képernyőn sokszor üres ripacskodásként hat, de azért… Nohát, nohát. Kicsit megcsalatva érzem magam.

A leghálásabb szerep szerintem az író szarkasztikus stílusú, idősebbik bátyját, Larryt (a későbbi híres írót, Lawrence Durrellt) alakító Josh O’Connornak jutott, de ez nem von le semmit a játékából. Remélem, látni fogom még valami másban is a fiatal színészt.

SID GENTLE FILMS PRESENTS THE DURRELLS FOR ITV EPISODE 1 Pictured: JOSH O'CONNOR as Larry Durrell. This image is the copyright of ITV and must only be used in relation to THE DURRELLS.

Különösebb meglepetések nem érhetik azt, aki olvasta Gerald Durrell korfui történeteit, de én ezúttal a kiszámíthatóságot előnynek gondolom. A néző pontosan azt kapja, amit várt: vizuálisan is kellemesen eltöltött negyvenöt percet egy elragadóan hóbortos család és hasonszőrű barátaik körében.

Lehet, hogy az elfogultság beszél belőlem, de nekem a pilot simán 7,5/10 volt, és ennek alapján őszintén tudom ajánlani a sorozatot a görög szigetek rajongóinak és a hozzám hasonló Durrell-fanoknak.

21 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2016. 04. 20. 21:58

A helyszínt, a történetet, a szereplőket már könyves koruk óta imádom. Hogy ez a mostani feldolgozás az első pillanattól fogva szintén belopta magát a szívembe, a már említett összetevőkön kívül a rendkívül jól eltalált visszafogottságnak is köszönhető. Remekül átjön a bűbája és a humora a történetnek, de szerencsére nem harsánykodták el, pedig angoloknál ez könnyen megesik, amit szeretek is, de itt most jobb a szordínós megoldás. Jó casting, a házat még így ütött-kopottan is imádom, a kedvencem meg Spiro, meg kell zabálni ezt a nagyszájú, aranyszívű görögöt! :D Nem is emlékszem, mikor láttam ennyire aranyos feelgood sorozatot, annyira emberi, annyira szerethető :)

gromit - 2016. 04. 21. 00:38

Gyerekkoromban a Fecskék és Fruskák és az Adrian Mole sorozatok okoztak akkora csalódást, hogy nézni se bírtam, pedig könyvben imádtam mindkettőt. Őszintén, a Családom és egyéb állatfajták sorozatból sem sok maradt meg bennem, csak érzeményre a hangulat meg a zenéje fő motívuma. Az is lehet, h ennek hatására kezdtem csak olvasni a könyvet, és nem fordítva, de passz… régen volt :)

Tetszik a látószögváltás, hogy nem a gyerek Gerry szemén keresztül látjuk csak a világot. Keeley Hawes tényleg fiatalnak tűnik a szerepre, de igaziból már ő is 40 éves (na jó, forgatáson még csak 39 volt), szóval belefér. Meg egyébként is, kicsit meglepődik az ember, de ezen aztán hamar túl lehet lépni. Legalábbis nekem hamar ment :)

Azt hiszem, Spiro most is “Durrelsz”-t mond. Nekem ennyi már elég is, hogy Spiro legyen :)

jersey - 2016. 04. 21. 18:24

Köszönet a kritikáért! Mindenképpen bele fogok nézni. :)

Road Lee - 2016. 04. 22. 11:53

Én a Brian Blessed alakította Spiro-t nagyon szerettem, tehát vele együtt a ’87-es sorozatot is. :-)

Köszönöm az ajánlást, ha nem írsz róla, észre sem veszem, hogy van egy ilyen új feldolgozás. :sör:

Mindenképpen meg fogjuk nézni. :thumbsup:

El-ahrairah - 2016. 04. 22. 23:17

Első részt megnéztem, nekem nem jött be.
Nincs bajom vele, hogy nem teljesen Gerryre fókuszál a narráció, de azzal már sokkal inkább, hogy az eredeti alkotás hzangulata is hiányzik. Nem elég könnyed és nyugis, ide oda kapkod, mindenki megjelenik egy kicsit de már megy is tovább.
Nincs idő a történetekre az anekdotákra és túl nagy a hangsúly az anyán aki nem eléggé jó – bár nincs is ideje rá szegénynek, mert mire csinálna valamit már jön is az új jelenet.

A régi sorozatot nem láttam, de a film viszont ennél sokkal jobb volt – egyenlőre. A könyvről nem is szólva.

Natale - 2016. 04. 23. 00:03

Meg akartam nezni a politot, aztan azon vettem eszre magam hogy le is daraltam mind a harom reszt.

Rettentoen tetszett, egyszerre hangosan nevetos es kicsit komolyabb is, nagyon ertekeltem a finom kritikat a britek penzkozpontu, kulfoldieket lenezo stilusara. Nem vittek tulzasba, aki akarja erti. A bortonos szal a maga kiszamithato es manipulativ modjan szep, az osszes testver imadnivalo, es a hangulata gyonyoru. A Mama kulon nagyon jo, valahogy o egy kicsit komplexebbnek tunik mint a tobbiek, a brit-nembrit reflektalos oldal, es az anyagiakkal foglalkozo szal is rajta keresztul jon at.

Annyit azert meg hozza kell tenni, hogy az ‘inspired by’ jobban kozelit a igazsaghoz, a neveken kivul inkabb csak lazan kapcsolodik a konyvekhez, de nincsen ezzel semmi gond. Kicsit sajnalom hogy a legjobb sztorikat (Donald es max, az oreg kapitany, Larry vadaszni megy) mar ki is lottek, de nyilvanvaloan ez egy masfele sorozat lesz, es nem azokat kell varni. Azert remelem Adrian felbukkan, az volt a kedvencem a konyvekben.

8/10, remek darab, minden nagyon el van talalva.

Natale - 2016. 04. 23. 00:05

Ja, es azt eszrevettetek hogy aki Dr Petridist jatssza, az Alex a Svindlerekbol (The Real Hustle)?

ayren - 2016. 05. 06. 16:56

Most néztem meg a 2. részt, úgy tűnik, ezúttal markánsabb eltérések vannak a könyvtől, mint a pilotban. Nekem kicsit sok volt egy egész epizódot ellőni Larry vakbelére, és akkor még nem beszéltem Svenről. Most komolyan? Hát hol van a virsliujjú, kissé együgyű óriás?
Tényleg kíváncsi lennék rá, hogy irodalmi szempontból ilyen sokat alakított a valóban megtörtént dolgokon az író? Mert feltételezem, a sorozatban a valós életrajzi momentumok felé vitték el a hangsúlyt az anekdoták rovására.
De azért persze így is jó volt. :)

ayren - 2016. 05. 06. 17:26

Az is eszembe jutott, hogy a sorozat talán se G. Durrell korfui történeteit, se az életrajzi köteteket (amiket nem ismerek) nem követi annyira, inkább valamiféle harmadik megközelítése a témának. Egyfajta interpretáció. Larry műtétje a három botcsinálta sebésszel elég meseszerűre sikerült.

Lemoni - 2016. 05. 06. 19:31

Így pár rész után már világos, hogy ‘Mrs. Durrellsz’-t tették meg főhősnek, aki szerintem talán a legkevésbé érdekes karakter a könyvekben, de a sorozatban sikerült feljavítani és megkedveltem. Gerry-ből jöhetne több is a mindenféle állatkával, viszont Leslie-ből visszavennék némiképp. Ettől függetlenül imádni való a bagázs, Lugarécián szakadok.

ayren - 2016. 05. 06. 20:31

Lemoni
Én nem úgy érzem, hogy a Mamát feljavították, inkább mintha kicserélték volna. Ez a nő mintha valaki tök más lenne, kevésbé vicces, viszont valódibb figura. A második rész után én még nem tudom, örüljek-e neki.
A karakterek terén (is) van azért jó pár izmos eltérés, meg kell hagyni.

ayren - 2016. 05. 07. 10:45

Ja, és Margo szerepére a casting kifejezetten jó lett!

Lemoni - 2016. 05. 10. 23:49

Ez a 6. rész volt eddig a legaranyosabb, szívet melengető és bájos. Voltak benne nagyon vicces részek és megható jelenetek, a legjobb a görög buli volt a végén. Igazi méregtelenítő koktél ez a sorozat, kipucolja a kedvetlenséget, egykedvűséget, rossz kedvet, kész terápia nézni, na :)

Alamuszi Nyuszi - 2017. 02. 12. 22:35

Nekem nagy kedvenceim a Durrell könyvek, a kimondottan önéletrajziakat nem olvastam ugyan, de a nagyközönségnek szánt, ismerteket nagyon sokszor.
És nem tetszik a sorozta, holott az itt olvasottaknak köszönhetően elég nagy várakozással vágtam bele.
Mert nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy ugyan egyes motívumok, amit Durrell megírt, itt is megjelennek, csak épp teljesen másképp folytatódnak a dolgok, mint ott. Ja, és a szereplők is teljesen mások: a könyvekben az anyukája kis töltöttgalamb, alacsony hölgy, akit én idősebbnek is képzeltem a könyvből, itt nem az. Sven kopasz svéd, szóba nem jön, hogy ők összejöjjenek…. sőt, ugye a Férjhez adjuk a mamát könyvben szépen le van írva, hogy nem akar más pasit az elhunyt férj után.
Ez nekem azért problémás, mert ez egy életrajzi sorozat, és itt épp teljesen mást mutatnak meg, mint ami -legalább is Durrell szerint- történt. (mondjuk egy Petőfi életrajzi sorozatban Petőfi ugyan ott vana Pilvaxban, de aztán hazamegy és inkább átalussza március 15.-öt????
Nem tudom, milyen Durrell örökösök élnek, ha ezt jóváhagyták, ill. mi volt a mozgatórugó. Mert hogy az Agatha Christieket így átdolgozzák, mikor tévére viszik, azt megszoktam. De ez bárhonnan nézem, életrajz is… pontosabban vagy a valóságot szúrták t..ön, vagy a Durrell könyveket….
Ugyanakkor el kell ismernem, hogy a férjem viszont, aki soha nem olvasta a könyveket, elég jól szórakozik a sorozaton, szóval, szvsz mégsem lehet olyan rossz… ha valaki nem a könyvekből feltöltött várakozásokkal ülve nézi a sorozatot.

ayren - 2017. 04. 10. 09:49

Alamuszi Nyuszi
Szerintem egyszerűen arról van szó, hogy a Durrel könyvek inkább csak önéletrajzi ihletésűek, de valójában fikciók. A szerző az irodalmi hatás, a humor miatt megváltoztatott egy csomó mindent a könyveiben: karaktert, helyzeteket stb., hogy viccesebbé tegye a sztorikat.
A sorozatnál meg nyilván próbálnak egyensúlyozni az életrajzi tények és a könyvek között, ezért az eltérés.
Én mondjuk így is élveztem. :)

Pepper - 2017. 04. 22. 12:14

Nekem is örök kedvenceim Durrell korfui regenyei es ezert nagyon vartam a sorozatot, de sajnos a masodik felet mar alig birtam vegignezni. Engem rettenetesen zavar hogy ennyire eltertek a konyvtol, pl a Mama romantikus szala, ismeretlen/teljesen atirt karakterek, na meg az allando kuzdelem a szegenyseggel – mikozben pl a konyvekben konkretan le volt irva hogy görög mércével mérve kimondottan gazdagok voltak, tehát szó sem volt munkavállalásról es éhezésről. Mindemellett a regények fantasztikus humora sem jött át nekem a sorozatban – és ez a legnagyobb csalódás. Végére kimondottan untam es csak irritaltak a az egyre novekvo kulonbsegek. Arra amugy en is kivancsi lennek hogy vajon melyik verzio all kozelebb a valosaghoz.

Kabóca - 2018. 05. 15. 09:45

A 2005-ben készült filmes feldolgozás zseniális. A helyszín, a szereplők,a szinkronhangok,a zene!!!, a humor, tökéletes, páratlan!
A 2018-ban a Duna TV-n eddig látott Durrell család című sorozat sorozat eddig látott részei sajnos csalódást okoztak. A helyszín miatt így is szívesen nézem, de lehangoló a mama neurotikussága, a nyomorgó, kissé depis hangulat, az eredetihez képest halovány, kicsit erőltetett humor. Larry műtétje elég groteszk, és kiábrándító pl. az a jelenet is, amikor a kölyökkutyákat élve akarják eltemetni.Hol marad a gyermeki látásmód ami az egész regény mozgatórugója?Spirót nem kellett volna lecserélni egy don juanra, mert így elvesztette a karakterét, a kedves, mackós, vicces őrangyalt.Szerintem ez a feldolgozás Geraldnak sem tetszene.

Timie - 2019. 05. 23. 23:27

Nagyon szerettem ezt a sorozatot. Most néztem meg az utolsó évad utolsó részét.
A szereplők kiválasztása telitalálat, a humor finom, nem harsogó, a táj gyönyörű. Amikor ki szeretnél lépni a szürke hétköznapokból, és végigmosolyogni 40 percet, akkor csak le kell ülni és megnézni egy részt. Annyira esendőek, emberiek, szerethetőek a karakterek és annyira feltöltenek optimizmussal, hogy én imádtam.
A karakterfejlődés szerintem remek minden családtagnál.
Gerry-ből és az ő gondolataiból szívesen kaptam volna többet….de összességében nekem 8,5/10

LilyCat - 2019. 07. 02. 20:12

Nem tudom, ezt a hozzászólást észreveszi-e még valaki, de a Larryt alakító színész neve Josh O’Connor. Biztosan véletlenül, de kétszer is tévesen szerepel. Javítsátok ki, kérlek! Köszönöm!

winnie - 2019. 07. 02. 20:49

javítva. köszi.

LilyCat - 2019. 07. 02. 20:55

Én köszönöm!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz