login |

The Chris Gethard Show: kezdett a 2. évad – írta 20legendd

2016. 04. 21. 14:50 - Írta: vendegblogger

Szólj hozzá | kategória: kritika, talkshow,

I promise you, for one hour a week, you can forget your troubles ’cause we are gonna be idiots on TV. The Chris Gethard Show is back, let’s do it!

2015-ben a The Chris Gethard Show több, mint 150 epizódnyi public access adás után úgy tűnik végre megtalálta a Fusionben azt a csatornát, ami teret enged a műsor zavartalan működéséhez. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a sorozat idén megkapta a második évados berendelést. Sőt, múlt héten már el is startolt a második évad, méghozzá egy rendkívül friss, szórakoztató, erőteljes epizóddal.

tcgs1

Na de, hogy mi is az a The Chris Gethard Show? Egy korábbi írásban már részletesebben esett szó erről, így én most csak nagy vonalakban vázolom: ahogy a címe is utal rá, a show műsorvezetője Chris Gethard, egy sikertelen New York-i humorista, aki a műsort eredetileg saját szerencsétlenségére építette fel szintén komikus barátai és ismerősei segítségével.

A TCGS-nek így több állandó szereplője is van: a cinikus sidekick, Shannon O’Neil, a fesztelen bemondó, Murf Meyer, valamint a Skype-ot kezelő, morális központként funkcionáló Bethany Hall. Eddig még semmi különös, de aztán a néző hamar szembesül azzal, hogy a The Chris Gethard Show sok minden, csak nem hétköznapi. Az még csak hagyján, hogy egy hölgy végig hullahopp karikázza az összes műsort a háttérben, de amikor a korlátolt nyelvi képességekkel rendelkező félig ember, félig hal Human Fish is szerephez jut, garantáltan megérkeznek az első furcsálló tekintetek.

tcgs2

Ők így hatan, plusz a The LLC nevű house-band képezik gyakorlatilag a műsorban az állandóságot. A változó pedig a vendég, aki jó eséllyel általában egy újabb humorista. A tavalyi évadban olyan sorozatos arcok is feltűntek többek között, mint a Broad Citys csajok, Ellie Kemper az Unbreakable Kimmy Schmidt-ből vagy éppen a Silicon Valley állandó szereplője, Kumail Nanjiani.

Szinte lehetetlen szavakkal bekategorizálni a műsort, de irányadó lehet, ha azt mondjuk, egy önmagából kiforgatott, interaktív late night talk-show és egy improvizációra épülő komédia találkozásával van dolgunk. Ez így egy hatalmas katyvasznak hangzik és annak is tűnhet elsőre, de minél többet látunk a The Chris Gethard Show-ból, annál inkább tisztul a kép, ami egy jól követhető, koherens egészet ad ki, aminek van eleje, közepe és vége… na jó, nem mindig, de azért a legtöbbször igen.

tcgs3

A műsor felépítésére jellemző, hogy eredetileg egy általánosabbnak tűnő témát kerülget az egész adás alatt. A 2. évad premierjében ez a munka és ennek kapcsán a felmondás lett. Ezen belül azonban mégis többrétűnek mondható a show, ugyanis Gethardék igyekeznek minél több eredeti elemmel dobni a minőségen, ami által tényleg elképzelhetetlennek tűnik, hogy a néző ráunjon a témára.

Ezek az elemek lehetnek bizonyos szkeccsek, különböző játékok, videóbevágások és hasonlók. Hogy konkrétumokról is írjak, a visszatérő adás egyszerűen indult, internetes nézők kapcsolásával, akik elmesélték, hogy miért akarnak felmondani a munkahelyükön. Majd annak érdekében, hogy valami “jó tanáccsal” is tudjanak szolgálni a betelefonálók számára, megpörgetnek egy kereket, aminek csak a legkisebb cikkében olvasható az, hogy “frissítsd az önéletrajzod”, az olyan javaslatok mellett, mint az “érints meg egy madarat” vagy “rabolj ki inkább egy sírt”.

Az már csak a hab a tortán, hogy végezetül egy ismeretlen férfi próbál meg az adáson belül felmondani a főnökének.

tcgs4

Talán nem túlzás kijelenti, hogy jelenleg ez a televíziózás egyik legszórakoztatóbb és legőszintébb műsora. Ebben nagy szerepe van annak, hogy nem csak az állandó tagok és a vendégek érdekesek, viccesek, hanem ugyanez elmondható a betelefonáló nézőkre, valamint az évek alatt egy erős közösséggé érő helyszíni közönségre is, akik alkalomadtán akarva-akaratlanul is beleszólnak a műsorba, formálják azt.

Ennek köszönhetően tényleg a semmiből bármikor, bármi váratlan őrültség megtörténhet az adás folyamán, ami esetenként még a műsortervezetet is elhomályosítja. Nem akarok spoilerekbe belemenni, de erre egy remek példa a múltból az az adás, amikor a műsor 15-20 percig nem tudott a tervezettek szerint elkezdődni, mert a főcímzene után a közönség olyan jól tudta szórakoztatni magát, hogy nem is volt szükség a show többi, állandó szereplőire.

tcgs5

Lehetne még arról beszélni, hogy a széria mennyiben újítja meg kompletten az egész talk-show műfajt, vagy arról, hogy mennyire példaértékűen és egyedülállóan használja a műsor korunk technológiáját, ezzel is megágyazva akár a jövő televíziós műsorainak, de ezeknél van egy még fontosabb összetevő, amely mellett nem lehet elmenni szó nélkül.

Mégpedig az, hogy a The Chris Gethard Show az a műsor, amelyben nincsenek tabuk, nincsenek olyan témák, amiről ne lehetne beszélni. Ezáltal pedig távolság is meglehetősen kicsi a nézők és a műsor szereplői között, ami nem egyszer vezetett már a lehető legemberibb pillanatokhoz is, amit egy ilyen televíziós program nyújtani tud, azon túl, hogy az alapkoncepció alapvetően nem más, minthogy a néző minél jobban szórakozzon.

tcgs6

Bekapcsolódni még most, a 2. évad közben sem késő. Akár annak ellenére sem, hogy a korábbi 150-160 adásból semmit nem látott az ember. Ha van 40-45 perced egy héten, amikor csak szívesen lazítanál egyet, elmenekülve a szürke hétköznapokból, a The Chris Gethard Show remek választásnak bizonyulhat.

A műsor epizódjai a műsor hivatalos Youtube csatornáján elérhetőek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz