login |

Pilot-mustra: Game of Silence – 1×01

2016. 04. 22. 14:50 - Írta: winnie

10 hozzászólás | kategória: 2015/16, kritika, pilot-mustra,

We were just a bunch of innocent kids from Brennan having the time of our lives. We had no idea what was coming.

Van pár műfaj, amivel kapcsolatban, ki tudja, miért, elfogult vagyok, és ezt általában meg is szoktam említeni egy-egy túlzottan lelkes értékelés esetében. Most annyira nem lelkes az értékelésem, de azért megemlítem, mert beszédes, hogy minden elfogultságom ellenére sem sikerült magasabbra kihoznom az NBC újoncának a kezdését. Persze jó ez, de sokkal jobban akartam szeretni.

Jelen esetben az elfogultság azokra a történetekre vonatkozik, amik során a jelen felnőtt karaktereinek fiatal énjeit is megismerjük, általában persze kontrasztba állítva az egykori vidám és gondtalan életet a ma problémáival – lehet, hogy a nosztalgikus énem miatt? Sok ilyen kedvencem van a filmek (Once Upon a Time in America) és a sorozatok (The Black Donnellys) világában, és ezek közé tartozik a Sleepers is, ami közvetve a Game of Silence alapját jelentette.

GAME OF SILENCE – 1×01 – 6/10

Game of Silence - 1x01-02

A pilot a múltban kezdődik, ahol is négy tinifiú és egy lány önfeledten élvezik az életet és a nyarat, azonban egy (kvázi) csínyük elég csúnyán végződik, aminek következtében a srácok 9 hónapra javítóintézetbe kerülnek. Ahol örökre megváltozik az életük. Vagy mondhatjuk úgy is, hogy megváltoztatják az életüket, végleg oda lesz az ártatlanságuk.

I’d rather die than have anyone know what happened to us.

Hogy mi történt velük, azt még nem tudni (nyilván lehet sejteni, de sokkal több szörnyűségről van szó, mint amit első nekifutásra képzelne az ember), szép fokozatosan fog kiderül visszaemlékezésekből, azonban olyan hatással van rájuk, hogy egyikük a jelenben találkozik valakivel ebből a javítós korszakból, és iszonyatosan helyben hagyja. Ez hozza össze ismét a négy barátot – a tettest ugyanis letartóztatják, és mivel az egyik barátból pedig éppen ügyvéd lett (a másik kettőből pedig piti bűnöző), megpróbálja őt képviselni.

Game of Silence - 1x01-04

Nagyjából adott is a fő konfliktus (nem a jogi szál, nyugi), ami alapján fel lehetne vázolni a sorozatot, főleg, ha az ember előtt ott van vonalvezetőnek a Sleepers. Előttem is kirajzolódott egy Revenge-szerű sorozat, amelynek minden részében bosszút állnak (hisz a bűnök már elévültek…) a srácok valakin, sötét múltjuk egy szemét figuráján, hogy a végén eljussanak a a főnökig. A különbség csak annyi lett volna, hogy az Emily Thorne-féle finesz helyett inkább izmoztak volna.

Nem tudom, hogy ez a sorozat mennyire lett volna érdekes, de a második rész rögtön nem ebbe az irányba indult el, így lehet, hogy én gondolkoztam rosszul a tervezett irányról. (Igaz, valóban megkerestek valakit a múltjukból, de inkább azért, hogy segítséget kérjenek tőle.)

Game of Silence - 1x01-01

A Game of Silence eléggé sötét tónusú sorozat, nem szórakozás nézni. A gondtalan, gyerekkori flashback-eket leszámítva (amik csak a tragikus felhangra erősítenek rá) mind a múltban, mind a jelenben csupa csúnya dolog történik – el lehet képzelni, hogy mi minden esett meg a javítóban, ha teljes szezonra húzzák szét a sztorik elmesélését, nyilván nem csak fizikai bántalmazásról van szó, ami azonnal adná magát. (Valahol gáz, hogy meg kell próbálniuk minden részben felüllicitálniuk magukat.)

A két idősávos történetmesélés mellé azonban valamiért behoztak egy harmadik sávot, egy teljesen WTF-történéssel, amit egyelőre nem nagyon lehet hova tenni, és ugyancsak változást jelent az eredeti alapanyaghoz képest az, hogy a rosszfiúk köré felhúztak egy komolyabb hátteret, kihangsúlyozva, hogy ők nem pusztán “rosszak” voltak anno, hanem, ha lehet, most még rosszabbak. Így a kettő együtt kissé hatásvadász, és az az érzésem, mintha ezzel akarnák kompenzálni azt, hogy a 4 főhős a jelenben meg fogja torolni az őket ért sérelmeket.

Game of Silence - 1x01-09

Kissé mintha egy adott receptúra alapján írták volna a Game of Silence-t (oké, egy török sorozat feldolgozásáról van szó), nagyon akkurátusan vannak benne adagolva az összetevők, a jófiúk (akik nem is olyan jók), a rosszfiúk, az ártatlan szemlélődők – ezek mellé pedig egy adag rejtély, egy adag nyomozás és vádaskodás, plusz némi bűnözés is dukál.

De persze a legfontosabb végig az érzelmi vonal marad: akár a fő karakterek és családjuk közötti, akár a régi jóbarátok közötti kapocs, ami, bármennyire is igyekeznek elfeledni a múltat, olyan, ami örökre össze fogja kötni őket. És ezt a bro-viszonyt még akkor is jó nézni, ha nem feltétlenül törvényes dolgok fakadnak belőle.

Game of Silence - 1x01-08

Annak ellenére, hogy még erősen sántikál a sorozat, és a pluszba behozott szálak látszólag túlbonyolítják a sztorit, egyszerűen mégis magához vonz az egész – ahogy írtam az elején: elfogult vagyok. Egyszerűen van abban valami megkapó, hogy egyszerre látjuk a romlatlan, az életet élvező gyerekeket, majd azokat, akik megtapasztalják, hogy milyen cudar is tud lenni az élet.

10 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2016. 04. 22. 16:08

Egyéb esetben már a pilotnál törlöm az ilyen felszínesen megvalósított sorozatokat, de most még a második rész után is gondolkodom a folytatáson. Az alaptörténet ugyanis nagyon tetszik. Csak ezt a fránya felületes kidolgozást kerülték volna el! Annyit írtam fel magamnak a nézése közben, hogy az igazi dráma helyett itt csak a látványpékségig jutottak, nincs mélysége a mondanivalónak és a karaktereknek. A főhős persze, hogy a puccos esküvő előtt találkozik a gyerekkori szerelmével, hogy még jobban bezavarjon az életébe, a méregzsák barát naná minden részben durván nekimegy valakinek, mert ő aztán nagyon ilyen, szóval eléggé szájbarágós. Ebből a történetből remek karakterdrámát lehetett volna csinálni a Sundance-en pl., de itt meg nyilván nem ez volt a cél.

Ennn - 2016. 04. 22. 17:57

Akkor ez ilyen Pokoli lecke szerű sorozat?
Az a film mondjuk nagyon kikészített anno, szóval ha olyasmi, akkor lehet, h ezt is bepróbálom…

winnie - 2016. 04. 22. 18:10

ennn: ld. az első bekezdést, ahol leírom:) próbálom mindenhol jelezni, hogy az a film az alapja a török sorozatnak, ami alapján ez a sorozat készült

z - 2016. 04. 22. 19:37

Második rész után kaszáltam. Pont olyan olcsó, mint amilyennek kinéz :/

winnie - 2016. 04. 23. 07:05

z: ha a büdzsére célzol, akkor csekély egy milliárd forint egy epizód ára, vagyis annyira nem olcsó:)

Quantumleap - 2016. 04. 23. 07:09

És mint jobbára minden engem érdeklő újoncot mostanában, ezt sem fordítja senki. :(

Lemoni - 2016. 04. 23. 12:08

3. rész után eldöntöttem, kasza.

zajrus - 2016. 05. 04. 16:06

winnie: Nem a büdzsére… egyszerűen olyan benyomást kelt, mint az Asylum filmek…

winnie - 2016. 05. 06. 07:48

zajrus: passz, nem láttam még asylum-filmet, szóval lehet, de mivel nagyjából annyiba kerül egy rész, mint egy asíylum-film, ezért ez nem lenne meglepő.

FrankLuck - 2016. 05. 27. 13:54

Nekem is a harmadik rész közben jött el a kaszás, ennyi idő kellett, hogy a legutolsó főszereplőt is elkezdjem utálni. Az ötlet nem rossz, de megvalósítani nem sikerült.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz