login |

How To Get Away with Murder: vége a 2. évadnak

2016. 04. 25. 14:50 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: 2015/16 finálék, kritika,

You owe me.

Annak ellenére, hogy a How To Get Away with Murder második szezonjának második fele elég nyekegve indult, és a folytatás sem lett feltétlenül túl erős, az évad vége kellemes meglepetésként valamennyire kilépett a kátyúból – az utolsó 2-3 részben kifejezetten magára talált a sorozat. Hogy aztán a finálé majdnem értékelhetetlen legyen.

Illetve az, ami a fő sztorihoz tartozott értékelhető volt, sőt, kifejezetten jól sikerült, de hogy mi szükség volt arra, hogy az utolsó tíz percben minden összecsapjanak, azt nem tudom. Illetve tudom, mert nyilván Annalise Anne Mae azért ment haza, hogy Cicely Tyson-t ismét lehessen vendégszereplői Emmy-re jelölni. Ehh…, el nem tudom mondani, mennyire hidegen hagyott a családlátogatás, és közben az otthoni viszonyok bemutatása.

How To Get Away with Murder-03

Vannak karakterek, akiknek érdekes lehet a múltjuk, például Frank és Bonnie tíz évvel ezelőtti bemutatásra mindenképp pozitív volt (bár lehet, hogy ő szüleik és testvéreik jelenleg helyzete sem hatna meg), őket érdekes volt nézni végig, és a Keating karakterét igencsak meghatározó régi történések is rendben voltak, főleg így, hogy kiderült, mi is mérgezte meg a kapcsolatát Sam-mel. (Meg egyébként is, jó volt kvázi zöldfülűként látni őt.)

A múlt bemutatása során még más tekintetekben is visszanyúltak a sorozat legelejéig, megmagyaráztak pár dolgot, mindenképpen pozitív volt ez a készítői odafigyelés, a teljességre való törekvés, még akkor is, ha már nem nagyon foglalkoztattak a most elvarrt, korábban lógva hagyott szálak.

How To Get Away with Murder-08

Más kérdés, hogy ez a visszaemlékezős szál, ami szinte mindent elnyomott, kettős érzéseket ébresztett bennem: mint sztori végülis jó volt, illett a keszekuszaságával és a karaktereivel a HTGAWM univerzumába, azonban, mint Wes háttértörténete, egy percig sem hatott meg. Attól, hogy egy nem túl erős karakternek sokkoló, vérzivataros múltat kreálnak, még maga a karakter nem kerül hozzám közelebb. Ha nem az ő fiatalkoráról szólt volna ez a tragikus sztori, akkor is pont ugyanolyan hatással lett volna rám. Sőt.

A töredezett történetmesélés nem is mindig volt hasznára a sorozatnak, egyre többet áldoznak fel ennek az oltárán – csak azért félbeszakítanak jeleneteket egy reklámszünet erejéig, vagy az epizódvég miatt, hogy amikor visszatérnek, meglepjék a nézőt a folytatással. Egy idő után ez a folytonos, félrevezetésre, félinformáció-közlésre történő hajtás fárasztó lesz – nemcsak technikai szempontból lehetne lecövekeltetni a nézőket.

How To Get Away with Murder-02

És azt hiszem, hogy a lehető legócskább írói eszközt is kissé túlhasználta a How To Get Away with Murder, a muszájtitkolózást, azt, amikor valaki nem árul el valakinek egy információt, és ezért megy csak előre a cselekmény. Pedig, ha leállna vele egy percre beszélgetni, máris minden megoldódni. Dramaturgiai fogásként ez elmegy olykor, de nincs értelme folyton ezt bevetni, nem elegáns.

A személyes kapcsolatok zömével már kezdtem megbarátkozni, nem is nagyon értettem, hogy miért volt muszáj borítani bizonyos párosokat, csak azért, hogy totál random összehozzanak egy-egy karaktert. Igen, ezekről lehet tweetelni, de egyébként nincs sok értelme a sokkhatás kedvéért feláldozni a konzisztenciát. (Legalább Connor és Oliver érintetlen maradt, kábé ők azok, akiknek a kapcsolata ér valamit.

How To Get Away with Murder-07

Fura volt, hogy finálévégi lepörgetésen kívül az évad második felében a Hapstall-üggyel szinte alig foglalkoztak (persze volt elég bajuk ezen kívül is), szinte minden idő a flashback-ekre (ó, hogy idegesített, hogy mindig a fülek mögé úszott a kamera!), a gyerekszálra ment – ennyit az évad első felének fő sztorijáról? Persze még így is hozott hatásos jeleneteket, övön aluli momentumokat, de kétlem, hogy úgy mentek volna neki a második évadnak, hogy ennyire eljelentéktelenedik ez az ügy.

A heti ügyeket is javarészt feláldoztak a múlt sztori oltárán, nyilván ezt nem bánják sokan, de azok általában mindig nagyon erősek voltak, és ki tudtak rántani egy kevésbé jól sikerült epizódot is a középszerből, szóval azért remélem, hogy láthatjuk Keating-et ismét harapós és cseles Keating-nek, nem csak a hüppögés marad meg belőle.

How To Get Away with Murder-09

Érdektelen történetszálak ide vagy oda, a végére azért szépen összeállt a kép, kaptunk még egy “Ki a gyilkos?”-cliffhangert is, amit vagy azonnal feloldanak, vagy majd a 3. szezon közepére (számít bármit is, ki tette?). Maradni mindenképp maradok, érdekel, hogy a folytatásnak miképp kezdenek neki, és bízok abban, hogy túllépve a múlton ismét érdekesebb sztorikat kapunk.

Viszont, ha kérhetem, azokat a szánalmas T-bone karambolokat egy időre szüneteltessük a tévésorozatokban, mert komolytalanná teszik a tragikus jeleneteket.

9 hozzászólás Ne habozz!

beforesunset - 2016. 04. 25. 16:13

“a szánalmas T-bone karambolokat”

Ez mit takar?

bvr - 2016. 04. 25. 16:46

Amikor oldalba csapják a kocsit. Amúgy én is a cikk miatt gugliztam ki, bár ez a félig angol-félig “magyar” megfogalmazás nem könyített :)
Broadside or T-bone collision
https://en.wikipedia.org/wiki/Side_collision

bvr - 2016. 04. 25. 16:50

Amúgy én ezt az évadot (különösen a második felét) már nagyon csak szenvedtem, szerintem nálam itt a kasza, kicsi esélyét látom hogy ez innen jobbra fordul. Azért a következő évadkezdő kritikát még elolvasom majd :)

Mizumono - 2016. 04. 25. 17:01

Nekem sem tetszett az évad második fele, sok helyen elég unalmas volt. De azért még maradok, remélem a következő évadban visszatér a már megszokott színvonal.

dinnyemano - 2016. 04. 25. 17:23

jó, nem volt olyan tuti, mint az első évad, de még a kaszától messze van. örülök,hogy most lezárták a szálakat és elmagyaráztak mindent…
A baba szálon sokat sírtam… :'( gyenge pontom, ha gyerkekekkel baj történik.
a végén nem volt túl nagy cliff szerintem, mert tuti Frank lőtte le. :D

regava - 2016. 04. 25. 18:45

Számomra a Wes szál teljesen felesleges volt. Kicsit felesleges időkitöltésnek éreztem.

annak5604 - 2016. 04. 26. 11:03

Nálam meg a túlzásba vitt töredezett történetmesélés tette be a kisajtót. Tényleg fárasztó volt. Ez már szinte kapkodás.

zwombie - 2016. 04. 26. 12:03

Most nezem a cecily 92 eves. beszarok max 70nek nez ki :D kapjon jelolest megerdemli

Derry - 2016. 04. 26. 16:55

A visszatekintések tetszettek, hogy hogyan került Bonnie és Frank a csapatba. A heti ügyeket és a fő ugy háttérbe szorulását sajnálom. A másik, Annalise-ről azt hittem kapunk egy másik Patty Hewes (Glenn Close) karaktert, mint a Damages-ben, de nem. Kicsit idegesítövé kezd válni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz