login |

Game of Thrones: kezdett a 6. évad

2016. 04. 26. 19:40 - Írta: CyClotroniC

613 hozzászólás | kategória: kritika,

Ez a könyvet nem ismerőknek szóló poszt, így kommentben ne írjatok könyves spoilert és más könyves célzást – még visszamenőleg sem. A “könyves kibeszélőt” itt találjátok.

Gyásszal és bosszúígéretekkel tért vissza a Game of Thrones egy meglepően szerény játékidejű és tempójú nyitórészben, ami prémium csatornás sorozattól szokatlan módon, még az 50 percet sem nagyon érte el. A kicsivel nagyobb gond, hogy a cselekmény szinte semerre sem moccant előre, így a szezonpremier egyszerre hatott az előző évad epilógusának és a mostani prológusának, nem sok újat adva ezzel.

got1

Nyilván nem marad ez így az évad során, de valahogy végig a tétnélküliség és a tehetetlenség köde telepedett rá az egyes jelenetekre. Ez már csak azért is nagy veszteség, mert a Game of Thrones egyik nagy vonzereje éppen az volt mindig is, hogy mindenki sütögette a maga pecsenyéjét, és ha valaki éppen nem fért oda a tűzhöz, hát csinált magának helyet egy másikat a lángokba taszítva.

Most azonban egészen kiszolgáltatott helyzetbe került szinte minden komolyabb szereplő, kedvenc és szemétláda egyaránt, szinte mindenki elvesztette egy szerettét, a hatalmát, az irányítást, a hitét, és jelenleg háttérkarakterek és második vonalas mellékszereplők kezében van a sorsuk.

got2

Ami persze első ránézésre érdekes szituáció, de ha azt vesszük, hogy Margaery-nek annyi a sztorija már egy jó ideje, hogy “jó zsaru/rossz zsaru”-t játszik vele a High Sparrow és a “shame”-es septa, akkor azért hamar elkezdünk többre vágyni.

Míg korábban jóval több karakternek volt hatalma és játéktere, addig kifejezetten érdekes volt a sok történetszál, mert egészen meglepő hatással lehetettek egymásra a cselekedetek. Elszigetelve azonban hamar hiányozni kezdenek azok a kölcsönhatások, amikor egy-egy távoli ármánykodás vagy egy-egy holló üzenete simán egy fontosabb karakter halálát okozhatta.

Ennek elvesztésével viszont erősen szembetűnik az is, ha valaki egy egész szezonon át egyetlen gyertyalángra vár csak a toronyban, nem jut neki több cselekmény, csupán csak egy túlnyújtott edzőmontázs, vagy mondjuk Brannek hívják és konkrétan jobbnak tartják az írók, ha egy teljes évadon át jegelik a történetét a Falon túl.

got3

A mostani helyzet tehát egyáltalán nem kedvez azoknak, akiknek fontos volt a sorozat intrika oldala, de karakterívek terén sincs túl sok izgalmas szituáció felvázolva jelenleg. Talán az érdekel a legjobban, hogy Sansa mihez tud majd kezdeni a sorsával, most hogy végre lehetnek saját döntései, illetve nagyon érdekes még a hitét vesztett Melisandre helyzete is, főleg úgy, hogy a tavalyi fináléban és most is láthattuk, hogy a vallása bizony szépen kezd teret hódítani magának Essoson.

Sansáék találkozását leszámítva, gyakorlatilag csak egyetlen helyen történt változás az erőviszonyokban, Dorne-ban, ami ha lehet még feleslegesebbé tette a tavalyi évad során ott történteket, mint amilyenek eddig voltak. Cserébe a dothrakiak dumáin azért elég jól szórakoztam, bár nem vagyok egyelőre maradéktalanul meggyőzve arról, hogy kellettek a történetbe megint, főleg úgy nem, hogy az önálló életet élő keleti blokk így gyakorlatilag már három szálra szakadt.

got4

Azt már most lehet tudni, hogy az idei 10 epizódos szezont követően kettőt terveznek még a készítők és az HBO, de már szó volt arról, hogy az is benne van a pakliban, hogy ezek csupán 13 részt, 7+6-os bontásban fognak csak felölelni. Részben azért, mert ha tartani, sőt fokozni szeretnék a minőséget, akkor jobban járnak, ha kevesebb játékidőbe ölik bele ugyanazt a munkaórát, hiszen nyilván elég magasra tették a lécet maguknak a készítők, ahogyan a rajongói elvárások is meglehetősen nagyok a végjátékot illetően.

Főleg most, hogy nem csak tovább távolodik a regénysorozat sodrától a tévés adaptáció, de le is hagyja azt cselekményben, így könnyen lehet, hogy két merően eltérő lezárását kapjuk majd a történetnek, ha eljön ennek az ideje, és mivel a sorozaté várható előbbre, így oda kell majd rendesen tenniük magukat.

got5

Ennek ellenére itt a Sorozatjunkie-n nem változnak majd a szabályok, idén is lesz egy könyves kibeszélő azok számára, akik éppen azon szeretnének majd spekulálni, hogy mi az ami az itt látottakból megvalósul majd a regényben is vagy fordítva. Tehát a heti kibeszélők továbbra is könyvmentes terepek maradnak, ám ezúttal nem feltétlenül a spoilerveszély miatt, csupán azért, hogy a két merőben eltérő beszélgetés ne zavarja majd egymást.

Mivel tényleg csak egy átvezető epizódot kaptunk a két szezon között, pontozni nagyon nincs értelme, de remélhetőleg majd az elkövetkező hetekben bőven hoz olyan fordulatokat vagy karakterpillanatokat a sorozat, amikről továbbra is érdemes lesz majd elbeszélgetni a hozzászólások között hétről hétre.

got6

Bár már egy ideje nem Top 10-es sorozat nálam a Game of Thrones, az is igaz, hogy ez a legidősebb dráma, amit még nézek, így mindenképpen jó észben tartani, hogy egy ennyire high-concept széria esetében nem kis feladat lenne ennyi év után ugyanannyi fordulatot és meglepetést szállítani, mint fiatal korában.

A fentiek ellenére azért bízok benne, hogy ha Melisandre kiadósan kipihente magát, akkor kicsit feltámad majd a cselekmény is.

613 hozzászólás Ne habozz!

Wall-E - 2016. 04. 26. 19:48

Maga a rész remek volt, megmutattak mindenkit viszonylag röviden, sehol nem időztünk többet, és Melisandre szálán kívül úgy érzem gyakorlatilag kitalálható volt, hogy miket fog tartalmazni az első rész, de ezt nem kritikának szánom, a megvalósításon áll a dolog, a Sansa-s részt imádtam most talán leginkább. Kiváló kezdés, alig várom a következő részt.

Peter7 - 2016. 04. 26. 19:51

Röviden összefoglalva: Felkerültek a bábuk a táblára.

bëiz - 2016. 04. 26. 19:52

Nekem nagyon tetszett a rész, simán 9/10. Nagyon jó jeleneteket szállított, de mind közül kimagaslott a Theon Sansa üldözősdi ilyen első osztályú díszletek között. :) Jó rész volt, Nem is vártam mást vagy többet, felpakolták az évad sakktáblájára a karakterek egy részét, tippre a következő rész sem fog másról szólni. A dothrakiak dumáján meglepődtem, de nevettem is, eddig nem volt jellemző a sorozatra ez a féle humor (max Tyrionnál).

Onnan tudom, hogy “jó volt” hogy néztem volna tovább. Úgy elszállt ez az alig 50 perc, hogy észre sem vettem. Jöhet a következő.

beforesunset - 2016. 04. 26. 20:04

GoT

Tipikus kezdőrész volt körkapcsolás jelleggel, néhány zavaró hülyeséggel nyakon öntve. A dorne-i szálat most már azt mondom, jobban jártunk volna, ha teljes egészében kihagyják a sorozatból. Lesz ez még jobb is (remélem).

nadi - 2016. 04. 26. 20:04

@Peter7

Ezt nem lehet jobban megfogalmazni. :) Nekem is pont az jutott eszembe a rész végén, hogy ‘na most akkor kezdődhet a játszma.’ :)

polovcev - 2016. 04. 26. 20:06

Én pont azon gondolkoztam, hogy mintha lassan kihalna a feudális jelleg s klasszikus harcos karakterek helyét átveszik az ilyen-olyan fanatikusok. Mindenesetre érdekes lesz úgy nézni a sorozatot, hogy nem él senki akinek szorítottam s elképzelésem sincs merre halad tovább a történet.

Hanadix - 2016. 04. 26. 20:07

Szerintem is remek nyitány volt, nagyon gyorsan vége lett. Legjobban engem is Sansa szála érdekel most, a menekülős jelent zseniális volt a zenével és a látvánnyal együtt, Brienne-el közös jelenetük is nagyon jó volt. Ami még kimagaslott nekem az Cersei monológja volt. Furcsa érzés, de amikor mosolyogva futott a lánya elé, esküszöm megsajnáltam kicsit. Talán mert elég ritka tőle ilyen őszinte momentumot látni, ahol nincs a háttérben semmi hátsó szándék, intrika stb. És érdekes volt látni, hogy mennyire tisztában van azzal, hogy nem jó ember, nagyon jó kis monológ volt.

Dorne megvalóban elég nagy WTF volt, de valószínűleg tudnak róla a készítők is, hogy tavaly a dorne-i szál a legtöbb embernek nagyon nem jött be, ezen meg nyilván változtatni akarnak, szóval én bízom benne, hogy érdekessé teszik ezt a szálat is, semmiképp nem írnám le az első rész után.

Várjuk a jövő hetet, szerintem remek évadnak nézünk elébe.

Scared - 2016. 04. 26. 20:09

Megpróbálok nem könyvezni, de mivel még nincs kibeszélőnk, ide is írok egy kicsit. :)

Nagyjából egyetértek a kritikával. Nekem olyan semmilyen volt az egész epizód. Üres párbeszédek, a dothrakis meg főleg nagyon kínos volt. Remélem változni fog, de eddig úgy néz ki Martin nélkül megáll a tudomány.persze egy epizód után ezt nem lehet biztosan kijelenteni.
Ahol meg történt valami (Dorne), az meg minden könyvest szíven üthetett. Engem egyrészt a hideg ráz ki ezektől a szerencsétlen homokkígyóktól, na meg Ellaria Sandtől, akit a 4. évadban még bírtam is Oberyn mellett. Másrészt szomorú, hogy Doran karakterét semennyire nem bontották ki, pedig egy igazi játékos volt ő is. Sok kiaknázatlan lehetőség volt a Dorne-i szálban, sajnos nem foglalkoztak vele.
Így számomra az összes szál totál érdektelen, teljesen mindegy kit ölnek most már meg sokkolás céljából, egy vállrándítással el fogom intézni. :D Az egyetlen dolog, amiért még nézem, az északi szál, különösen a Falon túli, a White Walkerekkel. Mert bármennyire is csökken a sorozat színvonala, az 5×08 még így is a sorozat egyik, ha nem a legjobb epizódja volt. Mert mutatott valamit, ami a könyvben nem volt és ott tökéletesen működött. Úgyhogy ebben a szálban még bízok.
Ja és remélem Ramsay túléli az összes többit! :P

Rezsidémon - 2016. 04. 26. 20:10

Az nem tetszett, ahogy Brienne “megigazult”, most, hogy végre lovagosdit játszhat valakinek. Az előző évadzáróban épp ehelyett választotta a leszámolást (hogy igazságot szolgáltasson a kettővel ezelőtti urának), amely tettnek az elkárhozás útjára kellett volna terelje.
Brienne már régóta a legalávalóbb karakterek egyike, szemben a Lannisterkkel, ő komolyan elhiszi, hogy a tettei igazságosak és önzetlenek. A Lannisterek minden szava hazugság, de legalább nincsenek illúzióik, ellenben a nemes lovag Brienne csak egy valakinek hazudik, méghozzá önmagának. Azt, hogy a nagy dicsőségkeresésben még nem kompromittálta magát.
Nem baj, ez a GOT, úgyhogy még alakulhat másképp…

Nézőke - 2016. 04. 26. 20:11

sejtelmem sincs, milyen csáberő kell ahhoz,hogy a Vadak visszatérjenek segíteni…

Erre kiváncsi leszek.

A vörös rébéket meg alig vártam,hogy ledobja a szennyest,most meg alig várom,hogy felvegyen valamit,mert innentől már mindig odaképzelem a rücskös banyát… :(

Stiel - 2016. 04. 26. 20:13

Azért a Martellek elég hamar kiszálltak. Ennek fénéyben picit fura, hogy egyáltalán elkezdték a Dorne-i szálat.

davicsomor - 2016. 04. 26. 20:14

Nekem teljesen kielégítőnek hatott ez az első rész, tényleg olyan volt, mintha még az előző évadhoz tartozna, legalábbis történet szempontjából. Valahogy a hangulat viszont nagyon megváltozott, főleg az első évadokhoz képest, de ez nem baj szerintem. Az egész részt végig egyfajta sejtelmesség és bizonytalanság ölelte körül, ugyanakkor kaptunk bőven utalásokat a jövőbeli cselekményekre. Engem személy szerint a fal tudott a legjobban megragadni, mert éppen ott volt a legjellemzőbb ez a hangulat, ami engem megvett kilóra. Na meg a színészi játékok is átjöttek, még Edd is jóval szimpatikusabb volt mint eddig, még ha nem is volt túl nagy szerepe. Dorne viszont továbbra is rémes, lerendezhették volna úgy is, hogy inkább a Sand Snake-ek távoznak, ehelyett kinyírbáltak pár szimpibb karaktert és megtartották a legidegesítőbbeket, elég szar húzás. Ennek ellenére nagyon kíváncsian várom a folytatást, a kezdés sikeresen elérte ezt, különösen azzal a cliffhangerrel a végén.. Remélem lesz annak valamilyen fajsúlyosabb szerepe, mert már nagyon kombinálgatok.

Hanadix - 2016. 04. 26. 20:22

Nézőke:
Hát, mivel a Hardhomeból kimenekítettek konkrétan Jon-nak köszönhetik az életüket, szerintem annyira nem kell sok nekik :D

Harlekin - 2016. 04. 26. 20:23

Ez a Dorne-i kaszabolás elég meglepő volt. Valószínű ez az egyik esemény, amely teljesen máshogy lesz a könyvben. Inkább a Homokkígyókat ölték volna meg…

Lenry - 2016. 04. 26. 20:23

a Dorne-i szál úgy ahogy van időpocsékolás.
a homokkígyók motivációjának az égvilágon semmi értelme “nem bosszultad meg a testvéredet, ezért most megölöm az összes maradék Martellt” wut?
plusz odaböki Dorannak, hogy “egész Dorne utál téged”, de erre soha egyetlen szóval, félmondattal nem utalt a sorozat. minden szép és jó és rendben van, aztán meg a saját palotaőrei sem mozdulnak, amikor mellkason szúrják a herceget.
a “greedy bitch”-ért pedig legszívesebben felpofoztam volna valakit.

eddig nem volt bajom Dorne-nal, de remélem ezek után a Lannisterek lerohanják őket a g*cibe

az epizód számomra olyan “meh” volt. nem volt rossz. de jó se. várom a következőt

kormányos - 2016. 04. 26. 20:30

Hát a dorne iszál továbbra is borzasztó rossz. Gyakorlatilag én érzem magam kínosan amint megjelenik a képen valamelyik homokkígyó. Pedig reméltem hogy végre megismerjük Doran Martellt és hogy tényleg nem kispályás ő sem, mint ahogy azt már tavaly kellett volna de úgy tűnik az írok a hibák javítása helyett inkább tovább lubickolnak a szarban.

Jacques - 2016. 04. 26. 20:30

Minden papírforma szerint alakult a karakterekkel kapcsolatban, egyedül Havas Jon léte kérdéses, de ahogy látom a vörös asszony alszik rá még egyet. Innentől remélem csak felfelé fog ívelni az évad, mert ez kezdésnek nem volt egy nagy eresztés.

Ayrons - 2016. 04. 26. 20:30

Miért állna meg Martin nélkül a tudomány eddig se ő írta a párbeszédeket. Néha már kínos ez az istenítés Martin körül… eddig is meg voltak nélküle.

Vadak meg tartoznak Jonnak hisz megmentette őket :)

CyClotroniC - 2016. 04. 26. 20:30

Lenry: pont ez nálam is – pedig Dorne iszonyú izgi plusz is lehetett volna és nem csak kulturálisan, erre a sorozat legnagyobb balféksége eddig.

Asszem - 2016. 04. 26. 20:33

A kritika elején meglepődtem, nekem pont az volt az érzésem, hogy nem tököltek, belehúztak a cselekménybe, kinyírták a Dorne-i töketlenkedőket, megtudtuk, mi lett Dany-vel és azt is, hogy egy darabig nem lesz hajós invázió.

Arya vonalán érzem azt, hogy kicsit gyorsíthatnának, vagy akkor mutassanak érdekesebb feladatokat a kiképzés során.

De összességében nekem nagyon hangulatos rész volt, és nem bánom, hogy az intrika mellett kicsit hangsúlyosabbak a fantasy elemek is, annak meg külön örültem, hogy Melisandre esetében nem funkció nélkül mutatták a ciciket és meg merték mutatni az öreg testet is. Hátha egy nap eljut a társadalom oda, hogy a megöregedett testet sem találja szégyellnivalónak.

Scared - 2016. 04. 26. 20:34

@Ayrons

Elárlom neked, hogy rengeteg párbeszédet emelnek (emeltek) át. Pl. Tyrion beszéde a tárgyalásán, amiért mindenki odavolt, szinte szóról szóra ugyanaz, mint a könyvben.

fráki - 2016. 04. 26. 20:35

tényleg a szokásos kezdő rész volt, de valami borzasztó volt és nagyon rossz irányba mennek a szálak… félek, hogy elrontják a legjobb sorozatot!
Indira Varma pedig a világon a legunszimpatikusabb, legirritállób, legrosszabb színész, na meg alapból is katasztrófa az egész Dorne-i szál!

nedewya - 2016. 04. 26. 20:38

Szerintem teljesen jó kezdés volt. A bábuk a sakktáblán, kezdődhet a meccs.

Melisandre ezek szerint végig ilyen öreg volt, csak megfiatalította őt a nyaklánc?

Sansa története talán most először kezdett el igazán érdekelni. Rengeteg izgalmas karakter került ott össze egy rakáson.

Az is érdekes hogy az első 1-2 évadban mennyire elképesztően untam a Falas történetszálat, most pedig messze az érdekel leginkább. (Meg Tyrion de ő alap)

Valóban nem sokat lendített a cselekményen ez az epizód, de felvázolta kb mire lehet számítani a következő 3-5 részben, és ezek elég biztató kilátások.

valar morghulis

Samu - 2016. 04. 26. 20:47

Jo kis alapozo volt, de inkabb egy dupla evadnyito elso felenek…
Mondjuk a dothraki “mit adtak nekunk a romaiak” Monthy Python tribute parbeszeden borultam. :)

winnie - 2016. 04. 26. 21:01

a könyves kibeszélő 21:40 körül érkezik.

bvr - 2016. 04. 26. 21:04

Vártam ezt az évadot, mert könyvolvasóként a második évadtól kezdve egyre inkább idegesített csak a sorozat (amiért maradtam az a gyönyörű helyszínek/díszletek, meg az olyan karakterek mint Tyrion, Bronn, Jaime, Tywin, Davos, Hound, Yorah (aztán az olyan mellékszereplők mint Jonathan Pryce (High Sparrow) vagy Mark Gatiss (a Vasbank-ból) akiknek amikor a megírt szerep billegni is kezdett, a színészi játék mindig elvitt a hátán (a vége felé Varys-t, Cersei-t és a Töviskirálynőt már az amúgy remek színészi játék sem tudta nálam felhúzni)
Szóval gondoltam most legalább majd az izgibbé teszi hogy ismeretlen lesz a történet.
Hát ehhez képest a “semmilyen” és az “unalmas” között ingadoztam (és inkább az utóbbi) Tyrion-t legalább még mindig jó volt nézni (meg Varys-t is, a régi idők emlékére) mégha az sem volt egy hűdenagy jelenet.

pixie - 2016. 04. 26. 21:07

nekem tetszett, első részhez képest.
———–
csak a dothraki “poénözön” rohadtul nem illett oda, esküszöm, engem ez zavart leginkább. Főleg amit a khal sátrában nyomattak. Hirtelen gagyi szuperhősös filmek jutottak eszembe.

Lezuziusz - 2016. 04. 26. 21:08

Azért vártam, hogy ebben a részben Havas uraság feltámad. Főleg amikor megjelent a szobában Melisandre is. :) De persze 9 rész még hátra van.
Szegény Dr Bashir ( Bocs DS9 óta Alexander Siddinget látva mindig ő jut eszembe) karaktere tényleg olyan légies és semmilyen volt. Könyvet nem olvasó ként teljesen nem hatott meg a halála, nem éreztem hogy most WTF. Kötelező karakter gyilkolásnak éreztem, mert hát ettől is GOT a GOT. :)
Ettől függetlenül jó rész volt. Bran felbukkanását vártam még, de majd csak előveszik az írók. 8/10 részemről.

Thrasher - 2016. 04. 26. 21:12

Hát a tavalyi év legnagyobb hibája az volt, hogy a Mereenben, és a King’s Landingben játszódó sztoriszál túlzottan hasonlított egymásra anélkül, hogy igazán reflektáltak volan egymásra, az utóbbiról meg ráadásul halál egyértelmű is volt, hogy Cersei hova fog kilyukadni vele, ha ezt az egysíkúságot levetkőzik, akkor oké, ha nem, akkor nagy csalódás lehet még ebből

Btw. Arya sztorijával annyira nem tudok mit kezdeni, hogy egyelőre az volt számomra a legnagyobb csalódás. Ahogy szép lassan igazán harcossá érett, az kitűnő volt, most meg… most meg nem is tudom, mi történik vele.

Thrasher - 2016. 04. 26. 21:13

Hja és igen, Cyclo-nak totál igaza van, ez a “sz*r uralkodó vagy, vállat se von senki, amikor ledöfünk”-megoldás, pontosabban az, hogy csak bemondásra elhitetjük a nézőkkel, durván nem illik a sorozatba

fireblade - 2016. 04. 26. 21:18

Hah..akkor mégis igazam volt, a sok huhogóval szemben..nincs feltámadás :)
ezt a könyves kibeszélő dolgot nem értem..hiszen erről nincs is könyv !?? wtf? milyen kibeszélő?
na mindegy..
szerintem jól indult a dolog, elegánsan átlépték a 30m magasból leugrók történését..minek agyalni ezen, mi?:)
Nők átveszik az uralmat, és lesz itten nagy háború :)

CyClotroniC - 2016. 04. 26. 21:19

fireblade: pedig lesz, csak nem kapkodják el.

Llew - 2016. 04. 26. 21:20

Nekem bejött a kezdés, nem baj, hogy lassú és lényegében nagy fordulat nélküli volt.
Dorne kapcsán viszont nem tudom ezt hogy gondolták komolyan. Ezért kár volt a pénzt, játékidőt és mindent erre szánni. Most majd azt nézzük, hogy a négy picsa mit hoz össze? Mert pont annyira nem fog érdekelni senkit nézőként, amennyire Cersei és Jaime fog tenni a dologra. Meghaltak? Ok.

Sawyer - 2016. 04. 26. 21:20

Én már a negyedik, talán az ötödik évadtól laposnak tartom a sorozatot, azóta nagyon egy szereplővel sem tudok azonosulni, igazából lassan hidegen hagy, kivel mi lesz, főleg mert valóban a korábbi mellékek kerülnek főszerepbe, akik vagy húdekemények/kegyetlenek, vagy elmesélnek egy régi történetet a jelenetükben, és kész. Végre a dothrakiak kigúnyolták a “bakancsjáró csodajózsi vagyok, szuperpista fia, aki huszadik e néven, az ország királya, a tenger ura, stb…”, már nagyon untam ezeket is :D
Lassan itt a sorozat vége, és semmi nem történt, a tél nem érkezett meg, az első évadban volt egy nagy hatalomváltás, kész. Daenerys végre 5 évadnyi töketlenkedés után kezdett volna valamit, erre a hülye sárkánya megint lesztornózta… Bár én bírtam a dothrakiakat, hangulatos részeik vannak.
A Martell-szál teljesen felesleges, már Oberyn is full felesleges volt arra a pár részre, kidolgozni nem tudták a következményeket rendesen, a viperák nagyon gagyik, arra pedig már nem is emlékszem, miért került Joffrey nője a börtönbe, Arya sztorija meg igazából már évadok óta homályos nekem.
Mormont nagyon ügyes, hogy egy akkora sereg nyomaiban egyből megtalálja Daenerys ékszerét, ez a bugyuta filmek kliséje, ahogy az is, hogy hirtelen a semmiből jön a felmentősereg, ne szokjon már rá a GoT. Nagyon kezdenek kifogyni az írok a szuszból, úgy látszik. Talán a Fal és a dothrakiak, akiket szívesen néznék, a többiek felfordulhatnak.

fireblade - 2016. 04. 26. 21:22

@Thrasher:

Arya? szerintem a legizgalmasabb szál a dologban..mert erről tényleg semmit nem tudni..valszeg a vakság a kiképzése része (vak szamuráj) megtanul harcolni így is..legalábbis a másik csaj alázása erre utalt..szuper assasin válik belőle..és majd a végén meghatározó szerepe lehet a történet zárásánál..szerintem a vaksága nem végleges..valami mágia van mögötte..

clegane - 2016. 04. 26. 21:23

ja az tetszett, hogy mondtam is magamban, micsoda naivitás aszinni hogy átmennek egyenesen keresztbe a folyón és hirtelen senki sem tudja majd, hogy hová tűntek, erre tessék, meg is találták őket sitty-sutty.
akkor már inkább csak az fura hogy miért hitték hogy a folyó majd segít, de rájuk lehet fogni hogy már nagyon kimerültek voltak és nem gondolták túl a dolgot.

fireblade - 2016. 04. 26. 21:26

@clegane:
ha a folyóban haladtak volna egy darabig, a kutyák elvesztik a szagot..de hát valszeg kissé durván hideg volt…és keresztbe átmenve nem müxik a dolog
persze utána hogy tudott Sansa lábra állni az más kérdés :)

clegane - 2016. 04. 26. 21:27

de tényleg mi van Tommennel? mintha nem is létezne szerencsétlen.
aszongya Cersei: “megjósolták hogy mindhárom gyermekem meghal és így is lett!”
na és Tommen?
meg azt is mondja: “szegény Myrcella olyan jóságos volt és ártatlan, nem is értem hogyhogy tőlem származik!”
na és Tommen?
uáz.

Happy Zoidberg - 2016. 04. 26. 21:29

Lena Headey szenzációs. Jó, mondjuk mikor nem.

sehrezad - 2016. 04. 26. 21:30

Lezuziusz: nekem pedig Hannibal (nem a Lecter, hanem a pun) jut mindig eszembe róla :)

Hor1 - 2016. 04. 26. 21:31

Hát sorban halnak meg.
Joff, Myrcella pipa.

CyClotroniC - 2016. 04. 26. 21:33

clegane: Na ott én is néztem. Tommen ha lehet még jóval ártatlanabb is, mint a lánya volt.

Thrasher - 2016. 04. 26. 21:33

ok, én már régen megtanultam, hogy fireblade-del kár szóbaállni, most se tenném

sehrezad - 2016. 04. 26. 21:36

A dorne-i szálat mintha valaki más, B-csapat írná, ahogy az eddig szupertestőr az alabárdos óriást is egy laza mozdulattal hátba szórták, hát…

clegane - 2016. 04. 26. 21:39

Dorne-ért nagyon haragszok, a könyvben a legjobb arcok, a sorozatnézők meg utálják őket.
pff!
mondjuk úgy még csak-csak oké ha az van hogy rájöttek hogy rövidre kell zárni a feleslegesen terjengő szálakat, de akkor már tényleg inkább kár volt elkezdeni.

Herceg - 2016. 04. 26. 21:42

nekem ez egy nagy nulla volt. már nem is azért néztem, mert szeretem, hanem mert jóhiszeműen feltételeztem, hogy biztos jó lesz. a 4. évad után megszűntél jónak lenni got, ez nagyon szomorú. már csak untatni és bosszantani tud ez a sorozat. dorne-nál először örültem, doran herceg jár? pár rész múlva lehet már harcolni fog? aztán persze, tegyétek még bénábbá a dorne-i szálat, hisz ezt szeretik a got rajongók, legyen minden a lehető legnagyobb szar, ugye? a sorozat védjegye. és persze brienne, a halhatatlan, kőagyú gyilkológép véletlenül már harmadszorra bukkan fel, hogy tönkretegye az éppen aktuális szálat. kösz hbo, elköszönök inkább. shame

Nézőke - 2016. 04. 26. 21:42

igen, a dorne-i szál. Tehát az igazságos uralkodót ennyire utálná mindenki? A kígyónyelvű angoltanár szépségkirálynőt meg mindenki szereti? Ezért van csak 1 testőr a herceg oldalán aki megbízható? Akinek páncélzatán egy tőr úgy átmegy,hogy azonnal meghal? És az alattvalói meg csak nézik? Nem kaptak zsoldot, vagy mi?
…és a csajok..katasztrófák.. kivéve a rövidhajú Bronn-csábítót,na az ott van… :D

davicsomor - 2016. 04. 26. 21:45

@clegane

Tommennel szerintem az van, hogy bár szereti az anyja továbbra is, nem tartja olyan tisztának, mint Myrcellát. Mert hogy nem annyira az. Az anyja és a királynéje fogságban, ő meg csak balfaszkodik otthon. Előbbit még haza is akarta küldeni, így érthető hogy kicsit pikkel rá az anyaoroszlán, vagy legalábbis nem nézi makulátlannak a rettentően naiv és befolyásolható gyermekét.
Másfelől ha már bevált az, hogy született neki 3 gyermeke és ebből már 2 meghalt, akkor nem tűnik olyan ésszerűtlennek, hogy szinte már beteljesültnek tekinti a jóslatot.

Elismerem, vannak logikai törések a sztoriban, de ez szerintem nem tartozik közéjük. Szidjuk inkább csoportosan Dorne-t, hátha gyorsba leforgatnak egy jelenetet még az évad végéig amiben felgyújtanak mindenkit és mindent aminek köze van ahhoz a szarkupachoz. Sajnálom tőle azt a pár perc játékidőt is, tényleg, inkább lenne valami kis karakterépítő filler helyette..

noodles - 2016. 04. 26. 21:48

felpakolták a bábukat a sakktáblára? váóó! de most komolyan?! itt tartunk még a 6.évadban, hogy el kell helyezni a karaktereket? a sztorinak kellene haladnia, nem ilyen átkötő részt hozni. ok nem volt rossz de azért ennél itt már jóval több kellene.

Happy Zoidberg - 2016. 04. 26. 21:54

Hehe. Látom, hogy a Sons of the Harpy valószínűleg beújított néhány zsidót, mert ez a flottaégetés nagyon-nagyon Borgiákos volt. A létező legjobb helyről nyúltak mondjuk! :D

sepörd - 2016. 04. 26. 21:55

én is többet várok, nézem ezeket a részenként 10 perces szálakat és nem látom hova akar ez menni, whats the point? 6. évadban ez kevés.

Happy Zoidberg - 2016. 04. 26. 22:02

noodles

shepörd

A sok marhaság mellé még céltalan is. Szerencse, hogy legalább jól van megcsinálva meg általában nagyon jók a színészek is, mert egyébként már régen elkaszáltam volna a susnyásba. A könyveket, ugyanezért az időpisálós kolbászolásért, a 4. felénél hagytam abba.

korum - 2016. 04. 26. 22:02

Van olyan gyanúm, hogy Melisandre ezt a trükkjét nem fogja túlélni… :/

fireblade - 2016. 04. 26. 22:08

Nekem nincs bajom a Dorne történésekkel, klasszikus palotaforradalom, méregkeverő csajszi hatalmat akar,és döf :)
Az hogy az ott lévő szolgák az ő emberei voltak, vagy csak letojják mi van, nekik tök mindegy ki a főnök, ez nem derült ki.. a kiscsaj elrendezte a bazinagy testőrt, lehet erősen mérgezett volt a tőr..így elég volt egy könnyedebb döfés..
Mehet akkor ott a bosszú szervezése, tényleg lassan mindenki mindenki ellen fog menni, mert körbe öldökölték egymás családtagjait, mindenkinek van oka jó kis vendettára..
Éjszakai őrség története is tetszik, gyilkosok korrekten kiálltak és vállalták a döntésüket, ez tetszett..Ha megjelennek a jeges kékszeműek, asszem revideálják az álláspontjukat arról hogy kivel kell szövetkezni és ki ellen..
jó lesz ez az évad..

sunny - 2016. 04. 26. 22:17

Ramsay volt a legjobb…az a kutyás mondata mindent vitt :-D

samaja - 2016. 04. 26. 22:28

Nekem tetszett a rész.
Sansát annyira nem kedvelem (az anyját sem), egy lány, akit becsületben nevelnek, mégis elárulja a húgát, az apját, mert királyné szeretne lenni…
Viszont pont vele kapcsolatban, a megmentésénél, hová lettek a kutyák?
Lehet, hogy elsiklott felette a figyelmem…

Lenry - 2016. 04. 26. 22:29

@Sawyer

Jorah azért találtam meg Dany gyűrűjét, mert jól láthatóan volt egy kör, amit körbetapostak a lovak (abban állt Dany), ott dobta el a gyűrűt, ott nem taposták a sárba

lásd ez a képet: http://i.imgur.com/19Bkzak.png
(amit nem én csináltam, de redditen más is feltette ezt a kérdést)

lappa - 2016. 04. 26. 22:29

engem a legjobban az idegesít, hogy minden főbb karakter be van betonozva arra a helyszínre, ahol éppen van, a szereplők jó része sosem találkozott egymással. ha meg esetleg valaki mégis elutazik egy másik helyszínre, abban nincs sok köszönet (például Jamie és Bronn dorne-i kalandjai, ami nagyjából a sorozat mélypontja volt). és sajnos nem használják ki azt a ziccert sem, hogy a hasonló sztoriszálakat (Dany és Jon elárulása) legalább valahogy szimbolika szintjén összekössék.

Randal - 2016. 04. 26. 22:32

A Dorne-i szál, szerintem is rendben van, de tökéletesen hozták azt amit Martin is mindig mondott, hogy az ilyen halálok elsőnek sokkolóak, de visszanézve minden jel arra mutat, hogy az adott karakter a halálába rohan.

Doran egyszerűen nem volt képes elhinni, hogy nem mindenki azon a szinten gondolkodik és játszik mint ő.
Ő felül tudott emelkedni a dorani sértődöttségen és a jövőt és lehetőségeket nézte, ezzel szemben a szukák meg csak a bosszút.

röviden-tömören - 2016. 04. 26. 22:36

jó rész volt, mindenből kaptunk kicsi emlékeztetőt és folytatást. volt pár sületlenség is, de összességében nem borzasztók. Cersei végre jó volt, azt hittem rögtön fúria lesz a passiója után, erre teljesen őszinte volt a lánya halála után. a harmadik gyerek halálát nem tudom meg akarja-e akadályozni vagy beletörődik (hogy aztán esetleg önfeláldozzon – netán hiába). azt hittem mondjuk lassabban érnek vissza Királyvárba, és mintha Bronnt sem láttam volna sehol (maradt? visszaevezett?).

nyakiglábrienne eddig is idegesítő volt az állandó “szolgállak amíg meg nem halok, vagy meg nem halsz” stb. hülyeségével, ez most sem változott. az azért pofon volt, hogy nem láttuk? mi volt olyan puha amire estek Sansáék akkora magasságból, hogy utána majdnem lenyomták az ironmant.. Sansa Lady óta nem nagy barátja a kutyáknak..

a dorne-i történések semmilyenek voltak, de nekem tetszett ez a “lezárás”. gyengék voltak – végük lett. elég irritáló Ellaria, de igaza volt, nem tehetett mást mint bosszút állt, és, hogy ne kerüljön az életébe azt tette amit kellett. az őrök rég az ő szolgálatában állhattak már, eleve ki akarna harcosnak nevelve egy gyenge uralkodó biodíszlete lenni? Ellariáék egymagukban persze semmit nem érnek, de esetleg egy szövetség befigyelhet.

a dothraki rész szükséges rossz, hogy letudja végre azt a szálat a khaleesi. mire “hazatér” Mereen Drezda 2 lesz, de a maradék legalább ér majd valamit.. :-)

nem vártam, hogy Arya kiképzést is kap ilyen hamar és a többi érzékének a kifinomodását is túl hamar jelezték. (ebben a városban mindenki a fekete-fehért szolgálja?)

Margery lehet csak tíz Mi Hodorunkat kapna, de ezt még nem tudja..

végét meg elquarkolták:

https://www.youtube.com/watch?v=ijxDztnFva8

Gerion - 2016. 04. 26. 22:53

Mindent összevetve, nekem tetszett. Az még tisztázásra vár, hogy a Brienne-Boltonok jelenetnél hová tűntek a vérebek a harc közben illetve a homoklányok hogyan kerültek a Királyvárnál horgonyzó hajóra, de erre is biztosan megvan a magyarázat.:-)

Brienne viszont visszafelé fejlődik kardozásilag. A harmadik évadban, még a negyedikben is sokkal jobb volt. Azt például megfigyeltétek, hogy minden egyes kardcsapásnál elbődül mint a zálogos bornyú?:-)

Platschu - 2016. 04. 26. 23:03

Angol nyelvű felirat a várfalon? Ezt azért nem kellett volna… A kutyulik is eltűntek az erdőben. Ezeket leszámítva állati jó volt. Kérjük a folytatást! :)

winnie - 2016. 04. 26. 23:04

“Angol nyelvű felirat a várfalon? Ezt azért nem kellett volna…”

mert?:) a sorozatban is angolul beszélnek. és már korábban is volt, a 3-4. évadban.

zoo - 2016. 04. 26. 23:18

Dorne-nak eddig szurkoltam, okos herceg, bárdos gyilkos, hatalmas területek(sereg), na ebből így semmi nem lesz. A fekete vipera és a pindúr pandúrok nem hiszem, hogy tudnák használni a terület potenciálját.

Reinhardt - 2016. 04. 26. 23:25

Annyit nem ertek csak, hogy ha ott a ket kigyolany a hajon, meg ugy tudjak, hogy a tronorokos is, akkor miert nem lepnek semmit Cerseiek. Bosszuszomjas es a dorne-iakat hibaztatja.

Gerion - 2016. 04. 26. 23:27

zoo

Remélem ezzel le is zárták ezt a szálat. Bár, ha már a két kemény leány Királyvárban van, esetleg felmehetnének Cersei új testőréhez keménykedni egy kicsit. Na azt még szívesen megnézném.:-)

Coturnix - 2016. 04. 26. 23:38

Nálam Bolton papa mondata volt a csúcs, ahogy szépen helyre rakta a hülyegyerekét. “Ha már te egy gyökér vagy, remélem, a következő majd jobb lesz, te meg majd mész a levesbe.”
Cerseit nem szeretem, de amikor sietett le a hajóhoz, és rájött, mi történt, nekem összeszorult a szívem. Az ilyen “a szülő elveszíti a gyermekét, és most lássuk a szenvedését”-dolgok engem mindig megviselnek.

De mindezek ellenére ez volt az első olyan rész, amikor megkérdeztem magamtól, miért is nézem én ezt a sorozatot? Az egész epizód csak mérhetetlen reménytelenséget sugárzott számomra, csigamód vánszorogva, Melisandre világfájdalmas arca még az életről is lehozott. Az utolsó jelenet üzenete nekem nem is az volt, hogy váó, ő aztán tényleg nagyon erős, ha valójában ilyen öreg, és varázslattal mikre képes, nem, helyette olyan volt, mintha mélységes csalódottságában letett volna mindenről, és elvonult volna meghalni kb. Nyilván nem ez történt, de a hangulata számomra ezt tükrözte.

oliver - 2016. 04. 26. 23:47

Valaki segítsen kérem
Arya az előző évadban vakult meg?
nekem sajnos egyáltalán nem rémlik, illetve Geoffrey nője miért van böribe?

köszönöm

fireblade - 2016. 04. 27. 00:03

@oliver:

Arya elŐző évad végén hibázott valamit, és a szuperarcnélküli kiképzője valamit itatott vele, és ettől megvakult(nyilván a kiképzés része)
a csajszi kb ugyanazért amiért Cersei..bűnös testi kapcsolatok, és ott a bátyja is, aki aztán mindennel volt ami mozgott és luk volt rajta :)
És ez az új papság nem viseli az ilyeneket..

VanillaSky - 2016. 04. 27. 00:10

Dornei ribancokat, de gyűlölöm! Remélem hamar bevégzik.

Néma Harcsa - 2016. 04. 27. 00:34

Ez egy tipikus “pár dologért még mindig el lehet nézegetni a sorozatot”-évadnyitó volt, és ezek a dolgok többnyire majd egy későbbi epizódokban tekinhtőek meg.
A zárójelenet viszont eléggé rendben volt, anélkül egy eléggé nyammogós cucc, a nyilván brutálisnak szánt Dorne-os mészárlás pl. teljesen súlytalanra sikeredett. (Hozzáteszem, hogy részemről a 3. évad óta egy színvonalas lejtmenet – lehet, új kifejezést alkottam -az egész GoT.)

Sawyer - 2016. 04. 27. 01:00

@Lenry

Köszi, én abban a hitben voltam, hogy a bazi nagy sereg nyomainàl vannak, nem tudom, miért :D
Jaj, de nagyon kínlódás már ez a sorozat, nagyon rétestészta, süppedő minőség, moat könyv nélkül miket halandzsáznak még bele?
Belegondolok, hogy az elején Ned, a dagadt Baratheon, Drogo, ifj. Mormont es Bronn volt a legszimpatikusabb, most meg ebből kettő van úgy életben, hogy kb hidegen hagy a sorsuk, elfog a csalódottság, mivé lett az egész. Varázslatos volt az első évad, a sztori nálam ott bukott meg, hogy túl hamar lerombolták az óperencia boldog birodalmát, ahol a kurtafarkú Baratheon túr, és fokozatosan úgy eresztették össze a népeket, hogy az ármány és cselszövés súlytalanná vált. Tùl hamar ledőlt az alap birodalom, ami fix alapot adhatott volna a sztorinak, az újonnan kialakult helyzet 1-2 êvadig mèg működött, de már egyre kevésbé. Visszasìrom még Deny irritáló tesóját, Joffrey zsarnokságát, vagy a falon túli király potenciális fenyegetését. Jelenleg minden zsarnokot bemutatnak, mint a barátok köztben, legyen már valami feszültség, egy gonosz, akit nem ismerünk, és remélem, hogy azélőholtakat nem teszik meg főszereplőknek legalább, és nem mesélnek majd ők is 10 perc\epizód játékidőben arról, milyen szajhàval háltak 14 évesen.
Nem bővíteni kéne a világot, hanem megművelni az eddigit.

Blobov - 2016. 04. 27. 06:20

A homokkígyók baki azért fájó volt (a hajó egyértelműen Királyvárban van, a lányok meg ugye a az évadzáróban a tengerpartról nézték, hogy hajóznak el, szóval kellett valami gyorsjáratú víziexpressz ahhoz, hogy odaérjenek), de nem bántom őket, mert teljesen más szemmel nézem így a Mia és én-t :)

lappa - 2016. 04. 27. 06:27

@Sawyer: ” Nem bővíteni kéne a világot, hanem megművelni az eddigit.”

nagyon egyetértek.

zolij - 2016. 04. 27. 07:54

Aki a homoklányok teleportációján problémázik: Jamie küldte vissza a herceget a levéllel (gondolom hogy Cersei ne végeztesse ki instant a srácot), szóval a hajó amin meggyilkolták, az a Dornie kikötőben volt.

Quantumleap - 2016. 04. 27. 07:58

Nekem teljesen rendben volt a kezdés. Bár ebbe belejátszhat az, hogy az eddigi öt szezont daráltam, tavaly 2-3 hónap alatt. Ergo ez volt az első rész, amit heti bontásban néztem, tehát talán ezért nem tűnik annyira szembe az eseménytelenség.
Kíváncsi vagyok, hogy Theon karaktere vajon milyen lesz ezután. Mindazonáltal nemrég realizáltam magamban, hogy a sorozatban a testrészüket vesztett karakterek sokáig élnek, eddig egy sem halt meg. Oké, Nedet leszámítva. :)

Gerion - 2016. 04. 27. 08:11

zolij

Ellent kell mondjak neked. A jelenet előtt van egy vágókép a hajóról, ami bizony pont ott van ahova Jaime megérkezik (Dubrovnik, ugye). A kis herceg is éppen szemfedő kavicsokat festeget elhunyt menyasszonyának. És miért tenné ezt az ezer kilométerre levő Dorne-ban? Elküldi majd hollóval? Nem-nem. Királyvárnál vannak. Hogy hogyan értek oda? Repülővel. Expresszvonattal. Fénypostával. Nem tudjuk. Persze, nem ártott volna erre egy utalás, akár még a múlt évadban de azzal elárulták volna, hogy mire készülnek.

Sigismundus - 2016. 04. 27. 08:51

Mondanék azért még egy bakit. Vagy furcsaságot.

Sansa és Bűzös menekülésekor volt 4 vagy 5 lovas meg két gyalogos kutyás üldözőjük. És a kidőlt fatörzsnél a kutyák már egész közelről acsarogtak Sansára. A két gyalog meg már rángatta is talpra.
Aztán amikor jött Brienne és apródja, csak lovasok ellen küzdöttek már, Bűzös is egy földre-kényszerült lovast döfött hátba.

És az helyett hogy tőrt rántanának Sansa nyakát fenyegetve, a kutyákat meg ráuszítanák a két támadóra, a két gyalog meg csak kiengedi kezéből a már megfogott értékes túszt ? És eltűnnek kutyástól? ?

Mert őket senki sem tömegmészárolta le, csak úgy eltűntek a jelenetből.

Sigismundus - 2016. 04. 27. 08:52

+ Azért az két harcikutya volt, Ramsay neveltjei, nem közönséges vadászebek !

razs - 2016. 04. 27. 08:55

@zolij 07:54 időpontban leírt gondolatával mindenki egyetért?

Számomra abszolút nem volt egyértelmű, hogy “off screen” Trystane ment vissza Dorne-ba, vagy Obara és Nymeria ment utána Királyvárba. Lehet bennem van a hiba, de számomra még most sem egyértelmű.
Ez másnak egyértelmű volt a részt nézve, vagy most, utólag visszagondolva?

Dattila78 - 2016. 04. 27. 08:57

Hmm.. egész jó volt a rész, és feltünően rövid. Eszembe jutott egy dolog. Kit Harrington azt mondta hogy egy halottat játszik a 6. évadban. Tudjuk azt is hogy lesznek visszaemlékezések, látomások, Vas szigetek-i történetszál stb. Szerintem simán benne van a pakliban hogy a sztori minimálisat fog előre mozdulni (a sok párhuzamos történet miatt) Jon végig halott marad, majd az évad utolsó részének utolsó percében valamelyik vörös pap feltámasztja.

Blobov - 2016. 04. 27. 09:00

@razs
@zolij

Nem, nem ment vissza Tristane: a hajó egyértelműen Királyvárban van kikötve (látszik a vár, ahogy ringatózik mellette, a kép alapján felismerhető), Tristane meg épp szemfedőt fest, amit valószínű, hogy nem Dorne-ban tenne.

A leveleket Westeroson meg hollóval küldik.

Nok3dli - 2016. 04. 27. 10:16

Kezdetét vette a Nőuralom!

– Királyvár: Cersei kiszabadul, és bosszúéhes.
– Dorne: Idegesítőpicsa és a pindúr-pandúrok hatalomra törtek.
– Winterfell: Sansa megkapta végre a lovagját, és kisebb sereget gyűjthet majd Boltonék ellen.
– Danika is valahogy bekebelezi a Dothraki sereget és építgeti tovább a birodalmát.

A fal szerintem is ebben az évadban hanyagolva lesz. Jon nem fog feltámadni.
Iron Islands szóba se került egy jó ideje.

Nem is emlékszem, ezeken kívül van még aki fontos hatalom lenne?

Még egy valamire leszek kíváncsi, Kisujj hogyan fog bekavarni idén :)

Calip - 2016. 04. 27. 10:36

Én csupán a sorozatot lesem, viszont a kommentekből leszűrve Dorne-ban mindenki csalódott, hisz a könyvek alapján Doran Martell nagy spíler volt.

Én azt tudnám elképzelni, hogy R.R Martin is szeretne újat mutatni a elkövetkező könyvben így a sorozatkészítőknek ki kellett írni Dorant annak érdekében, hogy Martin papa könyve best seller legyen.
Szerintem a könyvben jelenetős szerep jut majd Dorannak és a “ribik” halnak meg már az első pár oldalon.

Mindent összevetve én is keveselltem egy kicsit történést tekintve, hogy a 6. évadot tapossa a sori.

Mazsola - 2016. 04. 27. 10:36

(hosszabb véleményemet a kibeszélőben írtam le)
Néhány lehetséges válasz az itt felmerült kérdésekre:

1. Arya azért vakult meg, mert az előző évadban kinyírta Meryl Trant-ot, és ezt az “ajándékot” még nem adhatta volna át, ezért kapta a büntit. Mellesleg igen, ez a kiképzés része, szóval valszeg így-is úgy-is megkapta volna valamikor.

2. Sansa megmentésekor a vérebek eltűnése egyértelműen írói hiba. Vagy nem akartak/tudtak mit kezdeni a helyzettel, talán nem akartak kutyák látványos kibelezését mutatni (ami azért lenne furcsa, mert ennél sokkal durvább jelenetekhez van szoktatva az átlag GOT néző)

3. Tristane legyilkolása: kering a neten egy kép arról a levélről, amit Jaime írt Doran hercegnek, ebben szerepel az, hogy Myrcellát megmérgezték, és tartva Cercei bosszújától visszaküldi a herceget. (ezt a levelet olvassa Doran, mielőtt leszúrják) Nincs szánkba rágva, hogy a levél hogyan jut vissza Dorne-ba, nem is ez a lényeg, hanem az, hogy miután Királyvárnál Jaime kiszállt a hajóból, a hajó visszafordul (ezt mutatják is) visszaküldi Tristane-t, akit valszeg Dorne partjainál még a kikötés előtt találnak meg a Homokkígyók. Szóval nincs teleportálás, bár tényleg gáz, hogy egy ilyen kérdést csak úgy lehet egyértelműen megérteni ha az ember kiássa a net bugyraiból. Itt a levél egyébként:

http://www.makinggameofthrones.com/production-diary/objects-from-dorne

majsz - 2016. 04. 27. 10:39

Nem volt rossz epizód, de érződik rajta Martin lenyomatának hiánya, vagy hogy is mondjam something is off.. Ha jól sejtem ez érződni fog a befejező 2-3 évadon. Már a Dorne-i gyilkosságot nem sikerült olyan súllyal kivitelezni mint az előzőeket imho.

Blobov - 2016. 04. 27. 10:47

@Mazsola:
Tristane-nal csak az a gond, hogy egyértelműen látszik, hogy a hajó Királyvár mellett vesztegel, majd utána a szemfedőket festegeti. Ez alapján nincs Dorne-ban.

http://www.hbogo.hu/content/game-of-thrones-vi.-1-the-red-woman-1933954142

Királyvár: 26:43-nál, szemfedő festegetés:26:45

Blobov - 2016. 04. 27. 10:48
Mazsola - 2016. 04. 27. 10:48

Szerintem most még nem érződhet annyira Martin “hiánya”, hiszen konzultáltak, és gondolom elég sok rész már meg van írva az új könyvből is, amiből meríthettek a sorozatkészítők.

Inkább az lehet a nagy kapkodás nyitja (mármint hogy ebben a nyitórészben minden ötödik percben másik helyszínt mutattak), hogy ebben az évadban megpróbálják a sok-sok különálló történetszálat összehozni, ami egyébként nem csak ésszerű, de szükséges is, hiszen már kezelhetetlenül széttagolt ez a sok helyszín/szereplő/szál. Ezt látjuk Sansa/Brienne/Theon esetében is, és ez várható több fronton is idővel. (És gondolom ez lesz a könyv iránya is, hiszen valahogy le kell zárnia, össze kell hoznia a különböző történetszálakat)

winnie - 2016. 04. 27. 10:56

Mazsola: meríthettek, de nem akarnak meríteni – senkinek nem érdeke, hogy elspoilerezzék a könyvet, a martin-féle konzultációt pedig nem szabad túlértékelni, ráadásul ő nem exec. producer, csak co-exec, így nincs is döntési joga. persze tartják vele a kapcsolatot, de a fő irány a davideké.

Mazsola - 2016. 04. 27. 10:57

Blobov,

No igen, valóban nem túl egyértelmű, ezért írtam, hogy gáz ahogy megoldották, de szerintem csak így, ebben a formában van értelme a jelenetnek: Jaime Királyvárnál ki, Tristane vissza, Homokkígyók Dorne-ban tárt karokkal várják.

Blobov - 2016. 04. 27. 10:58

@Mazsola, szerintem meg pont egyértelmű, hogy nem Dorne-ban vannak. Az már más kérdés, hogy hogyan mentek oda a lyányok. (Dorne-ban minek festegetne szemfedőt Tristane? Csak úgy, majd elküldi a temetés után postán?)

Mazsola - 2016. 04. 27. 11:01

Winnie, akkor viszont örülhetünk, mert a végeredményében ugyanazt a történetet két különböző változatban fogjuk megkapni, így évekig témázgathatunk a különbségeken és részletkérdéseken. :)
Én legalábbis már belefáradtam abba, hogy a könyv szerinti eseményeket várjam el a sorozattól, sok változtatás/egyszerűsítés érthető volt, sok dolog furcsa volt, de ez egy ilyen műfaj, teszik a dolgukat ahogy jónak látják, nincs vele gondom most már, és ismétlem, valahol még örülhetünk is a két változatnak, így lesz színesebb ez az egész eposz. :)

Nok3dli - 2016. 04. 27. 11:04

Kezdetét vette a Nőuralom!

– Királyvár: Cersei kiszabadul, és bosszúéhes.
– Dorne: Kígyómama és a pindúr-pandúrok hatalomra törtek.
– Winterfell: Sansa megkapta végre a lovagját, és kisebb sereget gyűjthet majd Boltonék ellen.
– Danika is valahogy bekebelezi a Dothraki sereget és építgeti tovább a birodalmát.

A fal szerintem is ebben az évadban hanyagolva lesz. Jon nem fog feltámadni.
Iron Islands szóba se került egy jó ideje.

Nem is emlékszem, ezeken kívül van még aki fontos hatalom lenne?

Még egy valamire leszek kíváncsi, Kisujj hogyan fog bekavarni idén :)

Mazsola - 2016. 04. 27. 11:05

Blobov,

Jó akkor fogd fel úgy, hogy Jaime egyelőre nem akarta Cersei közelébe engedni a herceget, ezért ő a hajón dekkolt, míg a kígyók egy másik hajóval utána nem jöttek Királyvárhoz. :)

(de lehet ez az egész szintén egy írói baki (mint a vérebek eltűnése), ez van, javaslom fogadjuk el magát a történteket így és kész)

Qedrák - 2016. 04. 27. 11:11

Hát akkor ide is leírom:

a dorne-i jeleneteknél nekem nem az fáj a legjobban, amit láttunk, hanem az, amit láthattunk volna. Egy, a Hét Királyság szokásjogaiból némileg kilógó világ, eltérő ízlésvilággal, filozófiával és kultúrával, izgalmas karakterekkel. A lehetséges és a megvalósult között egy Marianna-árok tátong, és ez az, ami igazán fáj minden egyes pillanatban, amikor Dorne-ból kapunk részeket.

Gerion - 2016. 04. 27. 11:14

Nok3dli

Jaja, én is kezdem azt hinni, hogy valójában nem egy vén, puhos, szakállas krampusz írta az egészet, hanem titokban valami harcos feminista műve az egész.

A Dorne témát pedig szerintem lezárják, csak arra kellett az egész, hogy Myrcella halála is bekövetkezzen és Maegi jóslata valóra válhasson. Egyébként furcsa lenne, hogy most az Ellaria & Co. lenne egész Dorne vezetője, mivel van ott még egy-két nemesi ház (Yronwood, Blackmont, Dayne stb.) akik nem hinném, hogy örömmel vennék, a hercegüket és fiát legyilkoló vérgőzös fattyúk uralmát.

vancsinszka - 2016. 04. 27. 11:17

Amikor a Vörös Asszony ledobta a ruháját, rájöttem, hogy végig igazat beszélt: “Az éj sötét és tele ISZONYATTAL!!” :D
Nekem tetszett egyébként a rész, és bár kicsit sorozatidegen volt (vagy inkább parodia szerű), mégis felnevettem a dothraki párbeszéden :D

bëiz - 2016. 04. 27. 11:22

Szerintem a vérebeken szőrözni hülyeség. Lényegtelen apróság: vagy elszaladtak, vagy mikor Podrickot mutatták kardozni, Birenn kinyírta őket off screen. Lényegtelen momentum a kutyusok sorsa.

Első látásra a herceg haláltusájának helyszíne számomra sem volt világos, de ezzel meg úgy voltam, hogy vagy nem figyeltem, vagy majd a következő részben kiderül. Majd látjuk merre bóklásznak a pindúr pandúrok és egyértelművé válik. Én elkönyveltem magamban, hogy Királyvárnál vannak, de nem tűnt az olyan fontos jelenetnek, hogy túl sokat agyaljak ezen. Itt lehet, hogy volt egy kis dramaturgiai hibácska, egyetlen mondattal elintézhető lett volna, hogy mit keresnek ott.

Dorne még mindig gyengébb, mint az összes többi helyszín. Nem is értem hol bukhat el (mintha egy kezdő írná-rendezné azokat a részeket), de az biztos, hogy a pindúr pandúrok nagyon rossz, zsé kategóriás színészecskék. Tavaly is írtam már, hogy méltatlanok ebbe a sorozatba.

Mazsola - 2016. 04. 27. 11:31

beiz,

Azért Rosabell Laurenti Sellers-t nem nevezném zs kategóriásnak, elég ha annyit mondok, Ő játszotta a “Mia és én” c. gyereksorozatban az élő szereplős részek főszerepét. És azóta még szebb lett. :)
Ezenkívül nem lövök nagyon mellé ha azt mondom Ő mentette meg az 5. évadot azzal az egy börtönrácsos jelenetével… :))

Vödör - 2016. 04. 27. 11:36

Mazsola,

tényleg jó csaj, de nem egy színésztehetség, legalábbis ilyen harcos amazonnak inkább komikus, mint félelmetes.

bëiz - 2016. 04. 27. 11:41

Lehet, hogy jó színésző(k), de hogy a dühös arcot nem tudnak produkálni, az kicsit vicces. Olyanok, mint valami paródia.

Nok3dli - 2016. 04. 27. 11:46

Lehet, hogy láma kérdés de hogy is van ez a hét királyság?
Valaki összefoglalná nekem ezt?

Köszi!

CyClotroniC - 2016. 04. 27. 12:01

Nok3dli: a legjobb ezt térképen látni szerintem, bár ugye ahogy halad a történet, úgy a házak területe is változik, kopik, nő, stb, de nagy vonalakban ez használható (bár nyilván nem Targaryenek ülnek most a Vastrónon): https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/ab/33/59/ab33593e3cd987a2e877c0a36da17689.jpg

Scared - 2016. 04. 27. 12:10

A Targaryen területet Koronaföldeknek nevezik most.
Amúgy a Tyrell sereg hol van? Furcsa, hogy Mace Tyrell-t is csak dróton rángatták, pedig ugyanolyan, ha nem gazdagabb, mint a Lannisterek jelenleg. Ehhez képest ők is teljesen súlytalanok. Arra se reagáltak semmit, hogy a két gyermeküket bebörtönözték, az öregasszony beszélt egyszer a főverébbel és ennyi. Csak úgy elvannak valahol.

sleepwalker77 - 2016. 04. 27. 13:00

Dorne szálakat kivéve, amiken már fájdalmamban röhögtem, egész jó kis alapozó évadnyitó volt.

Nok3dli - 2016. 04. 27. 13:12

Kösz CyClo!

Akkor az állás a következő:
– Starkékat Boltonék uralják jelenleg.
– House Arryn kihalt? Vagy van valahol egy titkos trónkövetelő?
– House Tully: ?
– Lanisterék uralkodnak a 7(?) királyság felett
– Greyjoyok, jobban teszik ha tovább bujkálnak.
– House Tyrell: Szövetség Lanisterékkel. Egyenlőre…
– House Baratheon: Lefőttek.
– House Martell: Éppen most irtották ki a családot. Egy ilyen “hatalomátvétel” azért nem megy olyan könnyen az egész királyságban. A standard valóság az ilyenkor egy szétesett királyság lenne uralkodó nélkül. Itt van egy kis bökkenő, hogy semmilyen háttérinfót nem kaptunk eddig erről a királyságról. (hiba)
– És akkor ott van a Kelet, ahonnan még Dani is egyszer bekopogtat.
– Jah meg a walkerek!

Most kicsit elvesztettem a fonalat, mi a sorozat fő iránya?
Gondolom, hogy egy egységes királyságot akarnak létrehozni, aki uralkodik az összes nép felett. De ki?!
Vagy a white-walkerek elleni csatára kellene összefogni? De úgy érzem ezt mások még nem igen veszik elég komolyan.

Mazsola - 2016. 04. 27. 13:20

Nok3dli,

Az az igazság, hogy elképzelni sem tudom (és nem is akarom) milyen nehéz lehet ezt a végletekig összetett és hatalmas szövegkorpuszból építkező történetet megérteni a könyv nélkül… (ergo: javaslom elolvasni, nem csak azért hogy értsd a sorozatot, hanem mert tényleg fantasztikus mű)

Nok3dli - 2016. 04. 27. 13:29

Mazsola,

tervben van. De egyenlőre örülök, hogy arra a 2-3 sorozatra tudok időt szakítani, amit nézek.

Blobov - 2016. 04. 27. 13:36

@Nok3dli:
Arryn ház-az asztmás fiú elméletileg még él.
Tully ház: Frey/Lannister seregekkel kéne még csatázniuk.
Martellek: ha az arab/török hagyomány a minta, akkor a rövid palotaforradalom után működnie kell a rendszernek.

fireblade - 2016. 04. 27. 13:42

Valahogy nem értem a Dorne történések fikázását….teljesen jó volt
A történet szokásos hatalomért mindent típus, és ott már régóta érett valami leszámolás a herceg és a maca között, és jól láthatóan felkészültek, és volt terv a dologra..szerintem simán uralkodónő vagy vezérnő vagy micsoda lesz a bitorló, és harcba mennek majd akár Cerseiék ellen..
Az amazonos csajszik, meg eész ügyesek voltak, az hogy hol lékelték meg a skacot mellékes szerintem is, persze kis baki..de belefér..
a kutyák meg lehet gazdistól elszaladtak, mert hát azok nem fegyveresek, csak kutyaidomárok max. simán belefér hogy eliszkoltak..és így vívén a hírt, hogy Sansa szökésben van, és van segítője is..

Tassil A Altaiz - 2016. 04. 27. 14:23

A homokkígyók kapcsán szvsz sokkal nagyobb baki, hogy a kis csöcs villantósnak pár nap alatt tíz centit nőtt a haja… :D

Tassil A Altaiz - 2016. 04. 27. 14:30

A térkép alapján pedig jól látható, hogy Dorne tulajdonképpen egy hatalmas félsziget, szóval ha más nem egy lepukkant halászbárka biztosan akad, amit ki lehet bérelni egy kis királyvári kéjutazásra… ;)

kla - 2016. 04. 27. 16:03

@Nok3dli : Hét Királyság-témában CyClo térképéhez még annyi kiegészítés geek háttérinfóként, hogy azért hívják “hét” királyságnak, mert a Folyóvidék (alapból a Tully-ház területe) a birodalom egyesítése előtt nem volt önálló ország, ugyanis a Vas-szigetek uralma alatt állt. Tulajdonképpen tehát 8 terület van, a “making the eight”, amit Robert, öhmm, szexuális achievementjeként emlegettek az első évadban (“f*cking a girl from each of the Kingdoms and the Riverlands”), erre utal. :)

szabot85 - 2016. 04. 27. 16:08

olvasni olvasni olvasni .. aztán megbosszankodni bosszankodni bosszankodni, hogy hol a folytatás illetve mikor ?? Jó kezdet volt ez a rész .. bábuk a táblán .. sakkfeladvány .. mellesleg : mire is megy a játék? ahogy elnézem egyre kevésbé a hatalomért, hanem csak bosszú és törlesztés .. pedig pedig ! .. lassan vagy éppen: nincs fókuszban álló karakter, mindenki a parton van, oldalvást közelít majd .. a Vastrón csendesen rozsdásodik, mert nincs aki beleüljön .. egy jó felütéssel kezdődő kis opus lesz ez a 10 rész remélhetőleg .. :)

Nella - 2016. 04. 27. 16:17

Nekem tetszett a kezdés. Fáradt vagyok, ennyit tudok hozzáfűzni.

A könyveket meg el kellene már olvasnom…… Még csak a kezembe sem vettem őket a boltban sem. De úgy veszem észre jobban járnék, ha azt is olvasnám, ahogy olvasom a kommentjeiteket.

Sawyer - 2016. 04. 27. 16:31

Sokszor azzal jönnek, hogy “me nem olvasod a könyveket”…
Egy sorozatnál nehogy már ne tudjanak úgy összehozni egy cselekményt, hogy folyton utána kelljen nézegetni a dolgoknak a könyvben, hogy megértsd. Ahhoz képest, hogy az egész egy könyvön alapszik, egyáltalán nem vagyok elájulva a rendezéstől.

Dante22 - 2016. 04. 27. 16:48

Szerintem nagyon korrekt rész volt.

Ufó Pista - 2016. 04. 27. 17:16

Elég lapos kezdés volt, Theonékat kergetik a kutyák, majd mire Brienne ment, addigra a kutyák eltűntek, ami azért gáz, mert simán ráuszították volna őket, és akkor nem megy olyan könnyen a kaszabolás.
A falon töketlenkedtek egy szobában semmi más nem volt.
Arya szála már szezonok óta full érdektelen a Jedi kiképzéssel együtt. A Dorne szál életszerűtlen.
A hordának meg látni kellett volna Dany vagyont érő ruházatán, hogy nem egy szimplán arra csellengő ágrólszakadt. Mormont ékszer megtalálós kliséje elég lapos volt. Már csak a jégzombi támadásban reménykedek, a többi úgy f.s ahogy van. Azon kívül a törpe párbeszédei érnek csak valamit.

reatard - 2016. 04. 27. 18:26

Ööö a térképen csak nekem fura a tully-arryn határ a nyaknál? mintha az egésznek a tully házhoz (vagyis frey de ők a ed wedding előtt tully hűbéresek voltak) nem?

De ez csak apróság. A részhez csak annyit, hogy nekem kezd rohadt fárasztó lenne a hat éve tartó konstans ” a bábuk felkerültek az asztalra” alapozás, aztán persze mindig történik valami, de a cselekmény és cselekmény előtti-utáni tétlen bámészkodás mérleg teljesen arányt vesztett.
Azt meg nem is értem, hogy gondolják, hogy 13 rész alatt le tudják zárni rendesen, ha ilyen tempóban vánszorognak előre.

davidcsomor - 2016. 04. 27. 23:09

@CyClotroniC

Hadd cáfoljak rá picit az állításodra. Nyilván ezt embere válogatja, de szerintem a GoT pont nem az a sorozat, aminek csak úgy elkopik a bája. A többi fantasy műfajú történethez hasonlóan ennek is az adja a varázserejét, hogy egy olyan világba repít el, amit azért nagyon jó nézni, mert talán te magad is ott lennél. Nem feltétlen azért, mert olyan szép minden, hanem azért, mert egyrészt rohadt izgalmas, másrészt pontosan kidolgozott, így egyre többet és többet akarsz megtudni róla. Erre lehetőséget adnak különböző háttérsztorik, könyvek, de legtöbbek számára maga a sorozat előrehaladta jelenti ezt a bővülést. Én a 4. évadnál kapcsolódtam be, és az addig (szerintem most is) egyébként zseniális dráma mellett teljesen beszippantott a GoT világa, kicsit néha Ned Stark akartam lenni becsületeskedni, olykor bújtam volna Tywin bőrébe stragégáskodni, vagy bújtam volna Drogo bőrébe Daeneryst kúrni. Amikor pedig ennyire megszeretsz egy fiktív világot, nemhogy megunod, de egyre kíváncsibbá tesz. Főleg úgy, hogy nagyjából 4-szer végignéztem a sorozatot, és minden újranézés közben véltem felfedezni apró, nüansznyi utalásokat a jövőre nézve, vagy épp csak jelképes kapcsolatokat egyes események, elejtett szavak között. Ezért számomra a GoT úgy is érdekes és izgalmas tud maradni, hogy betüremkednek gyengébb dramaturgiával vagy forgatókönyvvel megáldott történetek is. Vannak hibái, lehet hogy egyre több, de amíg nem lépnek meg valami olyasmit amivel tényleg teljesen lerombolják előttem ezt az illúziót, addig nem csupán nézni fogom ezt a sorozatot, de a kedvencem fog maradni, mert már így is rengeteget adott nekem, annyira meg nem kúrtak el semmit, hogy ez csak úgy eltűnjön. Sőt, szerintem az ötödik évad utolsó 4 epizódja a szó pozitív értelmében a legdurvább jeleneteket hozta, nálam az élen Shireen elégetése áll, az egész sorozat folyamán nem sokkoltak le ennyire, még a vörös násszal sem. Elismerem, kritikusnak kell maradnunk, hisz másképp az írók bármit megetethetnének velünk, de nem szabad elfelejteni a jóságokat sem amiket eddig kaptunk, és még kapni fogunk.

Persze hangsúlyozom, ez mind az egyéni véleményem, aki csak úgy nézi a GoT-ot, mint egy átlag sorozatot, nyilván más szemmel nézi. Én nem tudok így tekinteni rá, számomra mindig fényévekkel a többi sorozat előtt fog járni.

Mazsola - 2016. 04. 27. 23:20

Az biztos, hogy ilyen mozi színvonalú (sőt, sokukat megszégyenítő) alkotást nemigen lehetett látni még sorozatban (pedig az utóbbi évtizedben készült egynéhány sorozat). Sőt, ha hozzávesszük a helyszínek/történetszálak/karakterek számát, akkor végképp csak elismerés jár ezért a rendkívül kiemelkedő munkáért, amit a készítők elénk raknak immár 6. éve. Sajnálom majd ha vége lesz, és a hírek szerint eléggé megnyesik a két utolsó évadot (6+7 részre) és tán az HBO egyelőre nem szeretne kiterjeszkedni, pl. előzménysorozatot gyártani, vagy ilyesmit. Pedig tán nem vagyok egyedül vele, hogy szeretném látni Robert lázadását, vagy a még régebbi Targaryen időket. Bár az is lehet, hogy jobb is így, hogy mindössze csak valami homályos mitológia marad a régi idők története néhány utalás szintjén, amibe bármit bele lehet képzelni. :)

Sawyer - 2016. 04. 28. 15:20

Sokszor az veszi el egy emlegetett múltbéli esemény varázsát, hogy konkrétan bemutatják, holott te a sztori alapján teljesen másként képzelted.De ennél szìvesebben néznék egy előzményt, mert remélhetőleg nem nyújtanák rétestésztává és lenne célja a sorozatnal, ahová kifut, ellenben a GoT-tal.
Egyébként nekem attól is vált nyűgössé a sorozat, hogy unalmasak lettek a karakterel, mindegyik rászokott a komor, hét idézete beütésű dialógokra, komolyan mondom, már az HBO többet hoz ki facebookon a sok idézetből, teóriából,mint ami a sorozatban van. Ismétlem, a könyvől egy mondatot nem olvastam, de azért önálló sorozatként egyáltalán nem zavarna, ha akészìtók úgy alkotnának, hogy minden világos legyen, mert a világ felét egyáltalán nem értme. És nem, nem fogom elolvasni a könyveket. A Gyűrük Urát zseniálisan át tudták ültetni vászonra, ott a sok könyves hátteret, kiltúrát kihagyták vagy érthetően beleszőtték, itt miért nem sikerül?

Brynden Rivers - 2016. 04. 29. 18:40

Egy egész jó elmélet Mel nyakláncáról, meg arról miért nem változott banyává abban a bizonyos 4. évados fürdőzős jelentben:

https://www.reddit.com/r/asoiaf/comments/2a7go9/spoliers_acok_regarding_melisandres_ruby_necklace/cisasro

Nade - 2016. 05. 01. 00:54

Hát én nem éreztem rövidnek a játékidőt, sőt, de tényleg szinte csak recap volt az egész rész. Branékkel viszont most se tértek vissza.. wtf! egy évad mellőzés nem volt elég, teljesen elfeledkeztek róluk?
Ellenben a szörnyű kigyós nők lesznek most az évad főbb szereplői, gonoszai..? http://img.ctrlv.in/img/16/04/30/572536f204a4a.png

Pffffff - 2016. 05. 02. 08:55

Na jó. Ez már nem Game of Thrones, legfeljebb Lame of Bastardos…

zolij - 2016. 05. 02. 08:57

remélem most nem csak kedden lesz kibeszélő :)

Lyrad - 2016. 05. 02. 09:05

Hogy felpattant már John…. :D hála istennek nem húzták egy egész évadon át ezt a felélesztős témát.
Ramsay-t is megetethetné végre valaki a kutyákkal, hálás lennék. :D
Btw, ajánlom a e03 promot megtekintésre, fokozódik a hangulat.

vérnarancs - 2016. 05. 02. 09:07

Hinnye… tudtam, hogy így lesz vége, a nyavalyások, most kéne még tovább nézni.. arghh!!

JKJ - 2016. 05. 02. 09:07

Fuckin’ Ramsay! Lassan Joffrey-nál is jobban utálom.

VvD - 2016. 05. 02. 09:40

Na végre egy kiemelkedő GoT rész. ÁÁÁ, mikor jön a következő? :)

eg1117 - 2016. 05. 02. 10:33

Ez nagyon jó rész volt.
Jon visszatérésének örülök (annak is, hogy nem húzták sokáig), de lehetett volna epicebb is. Mondjuk kisétál a lángokból, amikor elégetik a testét.
Ramsey-t utálom, de örülök, hogy valaki helyettesíti Joffrey-t végre és nem akarom, hogy az évad vége előtt meghaljon Ramsey. Kellenek az ilyen karakterek.
Még csak a 2. rész, de már 2 fontosabb karatkert megöltek. :D

pluhi - 2016. 05. 02. 11:00

@eg1117

Gondolom az túl egyértelmű utalás lett volna a Targaryen vérvonalra (ami csak elmélet, de a mai rész után egyre valószínűbb).

Isaac76 - 2016. 05. 02. 11:21

Azt hiszem még tavaly írtam az egyik kibeszélőben,mikor “Jon” nyilatkozott a sajtónak miszerint a karaktere meghalt,hogy ez ugyanúgy lehet igaz és hamis állítás is.
A karakter tényleg meghalt,de ha visszahozzák őt a halálból újra szerepelhet…és mégsem állított valótlant…;)

passauf - 2016. 05. 02. 11:21

Aztakurva, ez aztán nem semmi volt!

Spoiler

Habár a vége sejthető volt Jonnal, de Ramsayn még mindig nem lehet kiagazodni.

Ez pedig szerintem hét idézete gyanús:

“- Ramsay, where is Lord Bolton?
– I am Lord Bolton.”

Acheron - 2016. 05. 02. 11:25

Ez egy b*szó rész volt. Ennyi változás, ennyi fontosabb halál egy rakáson. Fuhh, Ramsay, amikor már azt hiszi az ember, hogy nem lehet köttssögöbb, akkor rátesz egy lapáttal. Mintha, már magának a színésznek is sok lett volna, bár nyilván a szerepe szerint sem tette szívesen amit tett, vagy legalábbis az előbbit, de akkor is.
Nem is tudom, melyik volt az utolsó ehhez hasonló rész, mikor ennyiszer kiáltottam fel, hogy “Aztaqrva!”
Végre Bran-nel is kezdenek valamit. Eddig nem tetszettek azok a részek, de egyre izgalmasabb ő is.
Balon testvér….wut?
A Hegy…buksi a falba, kopp. Szakadtam. A katona meg mekkorát nyelt. – “Köszönöm Istenem, hogy ma nem kell meghalnom!” :D

Acheron - 2016. 05. 02. 11:36

Most kérdem én, hogy miért olyan fontos Jon karaktere? Annyi karakter halál után, mitől lesz ő olyan egyedi, hogy vissza kéne hozni?
Szerintem, ezzel az a baj, hogy innentől kezdve egyes halálok súlytalanná válnak. Ha valaki elmegy, nem baj, majd feltámasztják. Volt már rá példa korábban. Ott a Kutya egyik párharca Beric Dondarrion-al, akit lekaszál, majd feltámasztják. Ott a Hegy, aki fogjuk rá, hogy félhulla. (beszélni már nem fog amúgy?)

majsz - 2016. 05. 02. 11:50

Amennyire hype volt Jon halála, olyan egyszerűen intézték el ezt a feltámasztósdit. Olyan érzés volt, hogy a szobából is csak azért ment ki mindenki, hogy kicsit legyen hatásvadász a jelenet.
Én tavaly sem értettem egyet azzal, hogy ez más halálokat súlytalanná tesz. Egyáltalán nem biztos hogy akárkit vissza lehet hozni. Lesz e valami ára, mellékhatása esetleg? Mert ha igen, úgy izgalmasabb lehet a sztori, mintha halott maradt volna.
Még így is lehet hogy a könyvhöz hasonló “változáson” keresztül megy csak épp más módon.

De azért érezhető rendesen, ha az epizódba valami “pozitív” dolog kerül az mennyi negatívval kell ellensúlyozni, hogy GoT maradjon. Oké ennek nagyját Ramsay cipeli, de mégis :).

Yzma - 2016. 05. 02. 11:56

Amúgy mire volt jó az előző részben Melisandrénak banyává változni?

winnie - 2016. 05. 02. 12:38

ha valami nem spoiler, vagyis a mostani részből való, ne írjátok oda. a spoilert, ami előrefele mutat eleve, törölni szoktuk, mint ahogy a könyves utalásokat is, így azokat is hanyagoljuk.

akiket könyves infó érdekel, az minden további nélkül tegyen fel szerintem konkrét kérdést a könyves topikban, és ott elég csak a neki adott válaszokat elolvasni, és akkor elkerülheti azt, hogy más, őt nem érdeklő infókba fusson bele.

Amermaid - 2016. 05. 02. 12:40

@Yzma

Megtudtuk hogy öreg és már sok dolgot látott a világban, biztos lesz jelentősége

Scared - 2016. 05. 02. 12:40

Ebből a két epizódból sok minden kiderült. Westeroson:

– Mindenki utálja az urát, mert csak állnak egy helyben és nézik, ahogy megölik őket.
– Akkora divat lett a rokongyilkosság, mint nálunk az iPhone.
– Szép lassan átveszik az uralmat a fattyak. Homokkígyók délen, Ramsay északon, Tommem a vastrónon. És még ott van Jon Snow is a Falon. :D

winnie - 2016. 05. 02. 12:40

“Volt már rá példa korábban.”

volt már rá példa, hogy ezrek támadtak fel:)

winnie - 2016. 05. 02. 12:41

Amúgy mire volt jó az előző részben Melisandrénak banyává változni?

elindították a történetszálat, ki fogják még játszani, gondolom.

Scared - 2016. 05. 02. 12:42

Bakker, ezt a könyvesbe akartam írni. Bocsi!

Acheron - 2016. 05. 02. 12:48

@Winnie: “Volt már rá példa korábban.” Az agyatlan zombikat ne vegyük már számításba. :)

Hor1 - 2016. 05. 02. 13:39

Fodrászvarázslat!

Malachi - 2016. 05. 02. 14:18

hej, de örültem mikor a k*csög Ramsay megbicskázta a k*csög Roose Boltont! a másik: ha már nem bírták ki újraélesztés nélkül, az mindenképp remek dolog, hogy nem húzták az évad végéig a dolgot. tetszett a rész, csupa jó jelenet minden karakternek. Tyrion a sárkányokkal, hehe… és az is izgi lesz, ahogy Theon besomfordál a nagy utódlási harc kellős közepébe. bármilyen aljasságokat művelt korábban, nekem továbbra is ő a legtragikusabb karakter, jó lenne az látni, hogy magára talál. vagy hősi halált hal.

ja, ja, ja és Hodor? ott valami nagyon súlyos trauma történt, ami ennyire megzakkantotta. tippre a fordító most nagyon izzad, NEHOGY valami beszédes név/rövidítés legyen a a Hodor, (mondjuk redrum módra) amit hat éve nézünk és most derül csak ki majd, hogy micsoda.

Malachi - 2016. 05. 02. 14:20

annyira éreztem, hogy nem megy ki a komment. :D én esküszöm megveszem a “mit szabad írni a sorozatjunkie-n” kiskönyvet, ha kiadjátok. majd valaki kérem szépen eressze ki a karámból, köszönöm.

peeeety - 2016. 05. 02. 14:28

Na azért innentől megint egyre izgalmasabbak lesznek a dolgok. :)

röviden-tömören - 2016. 05. 02. 14:38

Hodor! :-)

Aragorn83 - 2016. 05. 02. 15:49

Már nem rémlik sem a könyvből, sem az idevágó évadból konkrétan, hogy Beric Dondarriont, miként támasztotta fel a Myri Thoros. Viszont én valamiért azt gondoltam, hogy Jon melkas sebei is begyógyulnak a tűzmágiának köszönhetően. Kíváncsi leszek a majd Thorne fejéra, ha meglátja a feltámasztott parancsnokot. A többiekét lehetett látni a promóban. :D

davidcsomor - 2016. 05. 02. 16:04

Nekem az előző rész is nagyon tetszett, de ez ahhoz képest minimum egy húszemeletes szintugrás. Most volt az az érzésem, hogy ez már nem az ötödik évad, hogy valami teljesen új van készülőben.

Az is nyilvánvalóvá vált, hogy az évad végére nem lesz ennyi különálló szál, szerintem Észak egésze ugyanabba az irányba halad, mégpedig érzéseim szerint gyors léptekkel. Egyelőre Arya és Daenerys/Tyrionék szálait érzem nagyon elszeparáltnak, de náluk valószínűleg önállóan fog valami nagyobb kialakulni. Hogy aztán a végjátékhoz ők is teljes erővel csatlakozhassanak.

Jon feltámadásának koraisága azért is megnyugtató, mert így látszik, hogy azért minket sem néznek hülyének a showrunnerek. Szerencsére nem erről fog szólni az egész évad, ellenben fontos történés Jon karakterfejlődésének szempontjából. Ahogy Tormund is mondja a previewban: ” They think you are some kind of God”. Ez a Jon már biztos nem ugyanaz lesz, akit megöltek. Érdekes, mert Beric Dondarrion elmondása szerint minden halálával vesztett az erejéből. Jonnál ez valószínűleg pont fordítva lesz.

Morgan - 2016. 05. 02. 16:58

Beric Dondarrion azt mondta “I’m a bit less” ha úgy értette volna gyengébb akkor azt mondta volna weaker. Talán arra gondolt egyre kevésbé önmaga, vagy egyre kevésbé ember.

Ayrons - 2016. 05. 02. 17:08

Beric azt mondta ,hogy minden feltámadásával egyre kevésbé lesz önmaga , egyre többet felejt el magáról. Thoros figyelmeztette is , hogy ha sokszor támasztja fel a végén Beric teljesen eltűnik és egy ismeretlen személy tér vissza aki semmire nem emlékszik,, teljes újjászületés.Mi több hamar kell feltámasztani mert ha későn akkor a sötétség eluralkodik a testen és lelken.
Bericnek se gyógyult be egy sebe se , lásd szeme. Am ezért is veszélyes a vöröspapos feltámasztás a személy egyre kevésbé lesz önmaga és a papnak az életereje is csökken tehát örökké nem lehet ezt fojtatni.
Kérdés enni kell nekik ? :D

Azor legenda meg csak mese, nagy valószínűséggel a hősök korában egy vöröspapnak sikerült feltámasztani egy nagy harcost aki megmentette az akkori civilizációt így a legenda így született. Csak a vöröspapok hisznek ebbe és terjesztik vajon miért…

davidcsomor - 2016. 05. 02. 17:10

Így is lehetne értelmezni, de azzal, hogy kevésbé ember, valami mássá annál inkább válik, ami önmagában nem jelent kevesebbet. Jon esetében pedig pont hogy többet. Persze ez sokkal inkább hatalmi kérdés, nem emberi, nyilván nagyobb népszerűségre és csodálatra fog szert tenni ezek után, mint eddig. Aztán az is lehet hogy egy személyiségében is eltérő Jon-t kapunk majd… Amennyiben megfogadta Aemon tanácsát.

“Kill the boy Jon Snow, and let the man be born.”

Quantumleap - 2016. 05. 02. 18:32

Az első tévés karakterfeltámasztás, amit nem bánok. :)

Yzma - 2016. 05. 02. 19:24

@Amermaid
@winnie

Na, ez eszembe se jutott, tök naívan azt gondoltam, valami trükkel szökni akar
:-)

Wall-E - 2016. 05. 02. 19:52

“Ahogy Tormund is mondja a previewban:”

Nekem az az észrevételem, hogy ami egy még le nem adott rész promojában látható, vagy elhangzik, az spoilernek számít. Tehát szerintem erre érdemes lenne figyelni kommentelőként, illetve adminként is.

A második epizódnál Ramsay jelenetéről ejtenék pár szót, nagyon nagyon jól csinálták meg, hiszen már amikor megjelent Walda a babával, tudni lehetett, hogy ez fog történni, de nagyon lassan zajlott a dolog, gyakorlatilag 2 percig bámult az ember fájdalmas arccal, várva az elkerülhetetlent, nagyon jó volt a rendezés ennél a jelenetnél.

Nade - 2016. 05. 02. 19:54

Scared – 2016. 05. 02. 12:40
Westerson? nem inkább Dorne-ban?

Szerintem hagyhatták volna az újraéledést a következő rész elejére, máglyán/tűzben felébredésre. Elcsépeltnek hat már ez a minden rész végéni sokk.

Roose, komoly tapasztalt, megfontolt zsarnok lecserélése egy képregény-főgonszra is csak a rontja a sorozat nívóját.

A visszaemlékezős rész nem volt rossz. Spin-off-ot alapoznak a készítők…?

davicsomor - 2016. 05. 02. 20:02

@Wall-E

Való igaz, de szerintem nem olyan információt közöltem le, ami túl nagy meglepetést keltene bárkiben is. Csupán arra szolgált, hogy alátámasszam kicsit a véleményemet Jon Snow további sorsával kapcsolatban. Legközelebb, ha ilyen lesz, jelezni fogom, hogy spoiler:)

Nade - 2016. 05. 02. 20:06
davidcsomor – 2016. 05. 02. 17:10
Jon …, nyilván nagyobb népszerűségre és csodálatra fog szert tenni ezek után, mint eddig.

vagy inkább whitewalkernek nézik. amúgy belebotlottam véletlenül egy képbe amin eléggé olyan feje van Jonnak, nem tudom mennyire valós spoiler, vagy csak rajongói photoshop.

Geza Kovacs - 2016. 05. 02. 20:53

Ugyanmár, két ember szembe megy egymással, ééééé….az egyik definíciószerűen megöli a másikat. Egy részben több alkalommal! Ez nem a Trónok harca. Nem mondom, hogy ki voltam békülve korábban az esztelen kegyetlenségével és elmebetegségével, de volt egy viszonylag kiszámíthatatlan jellege a sorozatnak, ami mostanra eltűnt.

(Na jó, a sárkány simogató törpét mondhatjuk példának, de azt inkább ne is emlegessük, remélhetőleg ezt a szégyenteljes vonalat nem erőltetik majd.)

Nézhető, nézhető, de most már inkább Róma, mint Trónok harca, és abból az az egy sorozat pont elég.

pixie - 2016. 05. 02. 21:02

imádom Ramsay karakterét, rohadt jól hozza a színész is. Ebben a részben egyedül az ő ‘munkássága’ okozott meglepetést (a karakteré, nem a színészé)

Néma Harcsa - 2016. 05. 02. 21:04

Tényleg profi volt a lassan felvezetett kutyás jelenet, ellenben Roose Bolton kiírásért nagy kár, több potenciál volt a figurában, mint amennyit kaptunk belőle. Egy fordított apa-fiú gyilok lett volna pl. érdekes picivel később, így csak “mehh” volt az a jelenet, nem igazán sokk.
Jon Snow szintén “mehh”, de legalább túlestünk rajta (Mellisandre elhalálozására az esély eléggé nagy az évad folyamán). Tyrion és a sárkányok vagány volt, Bran szála is újszerű viszonylag, a Vas-szigetek viszont nekem épp annyira érdektelen, mint Dorne, pedig lehetne érdekes, a helyszín és a kultúrájuk kifejezetten tetszik, csak idő nem volt kibontani nagyon korábban sem, ahogy Braavos-t sem.
Az első epizódnál persze sokkal jobb volt. Jöhetne már kicsit az Éjkirály paráztatni, vagy legalább Kisujj szrt kavarni, de a köv.rész.-re nincs ok bizodalmam ilyen szempontból.

Hor1 - 2016. 05. 02. 21:29

Dorne Westeroson van.

pityu - 2016. 05. 04. 08:24

Néma Harcsa: Én is azt hittem, hogy Roose öli meg a fiát, annyira hogy mikor mutatták a hasban a kést meg voltam győződve, hogy (mindjárt az új fiú örökös egészséges születésének hírére) kést állított a zabi fiúba.
De, nem.

Egyébként én nagyon gyengének érzem Ramsay karakterét király szerepre, nyilván az lesz innen a szerepe, hogy a Bolton ház vesztét hozza el a fattyú.

Néma Harcsa - 2016. 05. 04. 21:22

pityu: Ramsay majdhogynem faék módon gonosz (“eldöntöttem, gazember leszek”) de III. Richárdhoz képest meg lfsz intrikában, és még csak nem is idegesítő, ellentétben Gofrival, aki legalább egy elkényeztetett gyökér kiskamasz féreg volt.

Néma Harcsa - 2016. 05. 04. 21:24

(“Úgy döntöttem…”, bocs egy klasszikus rosszul idézéséért.)

CyClotroniC - 2016. 05. 09. 09:45

Általánosságban igyekszem majd tartani a hétfői, heti kibeszélőket, de ma esélytelen, hogy a GoT-hoz jussak késő este előtt, így az csak holnap jön majd. Addig itt lehet garázdálkodni ha valaki kiírná magából a friss élményt.

JoeCole - 2016. 05. 09. 10:18

Túlságosan szétszabdalt volt ez a rész, nem is tetszett annyira, de a jelenet a Tanáccsal.. az zseniális volt.

röviden-tömören - 2016. 05. 09. 18:59

na amíg nem lesz 3. részhez kibeszélő. :-)

Arya szálánál mintha mindig az unalmas pillanatoknál nyomnák be a pause-t.. pufi Samről az ezúttal jelzésértékű hint akart lenni, hogy le-fatherezte a wildling csaj?

aztán Havast csak négyen akarták kinyiffantani? így utólag még kést belemártók is mintha többen lettek volna, de ha mégsem: többi meg végignézte, feliratot pingált, Davosékat is levágták volna.. négy embernek volt hordó a lába alá úgy tűnik.. jól elhúzott.. rémfarkast is hagyta.. meg ok, hogy vége az őrségének mert meghalt, de ezt csak azok tudják a falon.. és ott se mind lehetett meggyőződve róla igazán.

Dany szála csalódás. komolyan egy sárral tapasztott putrira futotta csak? és ennyi özv. khaleesinek? :-o dothrakinák terelése, lovasok eltűnése is rejtély. sátrak?

az egyetlen jó talán Gregor volt és a tanács. lesznek még kobakok törve. :-)

ifjú vasaló-állú Ned nem szomorkodott ám nagyon a haverjai elvesztésén.. azért szép volt, ahogy visszaütött a későbbi (első évados) bordélyos harcban, hogy őt is megsebezték.

a fal levelet kap majd, és ha nem úgy járnak el mint Ramsay szeretné, Rickoff lesz..

Chase - 2016. 05. 09. 21:01

Úgy néz ki, h a sárkányok elkényeztett anyja idén rákerül a szopórollerre. De Emilia Clarke mikor döntött úgy, h nem mutogatja magát nekünk? Az eddigi évadokban lazán megmutatták volna a cickóit a vetkőztetős jelenetnél:D

norm - 2016. 05. 09. 21:28

Chase:
1-2 éve volt itt a junkie-n valami olyasmi cikk (vagy link a cikkre), hogy nem vállal több pucérkodást.

Chase - 2016. 05. 09. 21:35

Pff akkor tőlem nyugodtam ki is írhatják:D A karaktere eddig se volt szimpi.

majsz - 2016. 05. 09. 22:04

Érezhetően némi poéntöbbletet szántak az epizódnak, a tanácsos résznél sikerült is, Tyrioné most annyira nem volt vicces, kicsit erőltetettnek tűnt.
Valóban eléggé darabos rész volt, sajnos ez a hátránya ha ennyit hoznak egy epizódban. A trend fal-többiek-fal annyira nem szerencsés, jobban élvezhető amikor több időt kap egy-egy “szekció”, még ha mások ki is maradnak az epizódból. Már pedig itt volt fal, Sam, Bran, Danny, Tyrionék, Lannister, Ayra, Ramsay végül megint fal és Sansa így is pihent illetve vannak még mások is :).
Jontól vártam, hogy ledobja végleg ezt a “kiskutya” tekintetet de egyenlőre nem látok nagy változást benne, remélem ez később változik illetve hogy a színész maga képes ábrázolni ezt és nem csak a bárgyúképú Dzsonit :)

Ar - 2016. 05. 09. 22:09

A tanacsos resznel az nem egy bad lip reading visszautalas volt?

Tomi - 2016. 05. 10. 01:39

Castingosok eláshatják magukat, a fiatal Ned Starkhoz találhattak volna valami normálisabb színészt aki hasonlít is rá.

Ayrons - 2016. 05. 10. 07:21

Am szerintetek Ramsay mennyire az a tipikus gonosz ? Pl.Joffreyhoz képest. Szerintem nem annyira az, nem tett olyan dolgokat.

Darwinka - 2016. 05. 10. 09:12

Szerintem Ramsey klasszikus pszichopata, Joffrey pedig egy nárcisztikus szadista. Mindkét karakter nagyon gonosz.

Peter7 - 2016. 05. 10. 12:04

Azzal a különbséggel, hogy Gofri nem nyírta volna ki a szüleit, ő inkább csak egy hisztis kisfiú volt, akit néha egyszerűen helyretettek 1 pofonnal (lásd Tyrion).:D Ramsey egy beteg állat.

Kiss Balázs - 2016. 05. 10. 12:37

Poénos volt, hogy valaki lelopta Havas Jonról az alsóneműt. (Az előző részben még volt rajta)

Gwen - 2016. 05. 10. 13:40

“ő inkább csak egy hisztis kisfiú volt, akit néha egyszerűen helyretettek 1 pofonnal”

Hááát, azért, amit azokkal a ku****kal csinált… szerintem egyszerűen csak fiatalabb volt, mint Ramsay, viszont egyértelműen kezdett már felnőni, szóval, még tudott volna mit produkálni, ha nem állítják meg…

dearie - 2016. 05. 10. 19:34

6×03

Uhh, nagyon bénák voltak ebben a részben a párbeszédek. Ez a tyrionos sem ült, a Brannek mondott dolgok is lógtak a levegőben (próbált rejtélyes lenni az öreg, de olyan volt, mint egy zsírszegény Yoda), a tanácsos is vértelen lett.. Dany meg Sam ajj.. Most talán egyedül Jon része tetszett, pedig az előző két rész bejött.

Szegény Shaggydog :(

Shed - 2016. 05. 16. 13:14

Megnéztem a részt.
Végre elindult a Völgy lovagsága.
Végre valamit csinálnak már a verebekkel.
Végre találkozott a két tesó.
Végre Dany egy olcsó húzással megszerezte a lovasokat és gondolom köv. részben elindul.

Ezzel együtt Bolton mellett a két nagy északi ház és még egymaga is le tudná verni Jon vad seregét. Ezen a legvitézebb lovagjai északnak mit fognak változtatni, az gondolom kiderül.

Ja, lemaradt :Végre bepasizott a Jean D’Arc :)

Egyébként ez valami nagy jelenetnek lett volna szánva a végén? Egyszer bejött, másodjára már nem annyira. Gondolom kockát dobtak a készítők hogy sárkány jöjjön vagy tüzeskedjen Dany. :)

Malachi - 2016. 05. 16. 13:32

végre egy jobb rész. a hatásos párbeszédek továbbra is fájón hiányoznak, de Tyrion most mentett kicsit.

Sam Seaborn - 2016. 05. 16. 14:06

Daenerys felszórta gyorsan puskaporral a talajt? Vagy mi a halál volt ez? Kissé olcsó húzás volt. Az meg pláne, hogy miután kinyírta az összes khalt kb. a dothraki nép leborul és imádja? wtf? nem mérgesek?

Malachi - 2016. 05. 16. 14:07

pusztai népek látnak egy elő “istennőt” és mérgesek? szokatlan lenne.

yagami - 2016. 05. 16. 14:34

Még nem volt szerencsém elkezdeni az évadot, majd jövő hét végén bedarálom az első 5 részt… de az értékelések és a kommentek alapján ( igyekszem nem végig olvasni a mondatokat:D ) ugyan azt a sémát követik, mint a 4. évadban. Azaz minden 2. rész kiemelkedőbb.

állat - 2016. 05. 16. 15:23

@Yagami:
Nem tom szerintem eddig ugyanolyan mint minden eddigi évad elsõ részei: építkezés jó hangulattal. Az igaz hogy kevesebb a remek párbeszéd bár ez sztem fõleg azért van mert az ezeket szállító karakterek vagy meghaltak vagy elkerültek egymástól.
É!!!!! Dany végre csinált valami értelmeset a negyedik évad óta, yeeeeeee. :D:D:D

Hanadix - 2016. 05. 16. 15:24

Sam Seaborn: Az egész el volt tervezve. Nyilván valami éghetővel fel volt locsolva kicsit a talaj, nem véletlen mondta a fiatal csajnak is, hogy segíteni fog. Semmi olcsó nem volt ebben.

A dothrakik gondolkodásmódja és kultúrája már 1000x el lett magyarázva a sorozatban. Az erőt tisztelik. Ennyi. Sehogy máshogy nem követték volnaDanyt. Megölte az össze többi khal-t, ezzel bizonyítva, hogy ő legerősebb. Ezért követik.

állat - 2016. 05. 16. 15:26

@Yagami

Hát nem tudom szerintem ugyanolyan mint minden eddigi évad elsõ részei: építkezés pár remek jelenettel megspékelve. Talán kicsit gyors a sok szál miatt.

állat - 2016. 05. 16. 15:28

Mármint nincsenek olyan aprólékosan és lassan elmagyarázva a dolgok mint korábban.

zolij - 2016. 05. 16. 15:41

Shed: a Völgy serege nem vett részt az öt király háborújában, szóval jelenleg kb. ugyanakkora az északiak egyesített hadereje (ebben még benne vannak a nem annyira Bolton rajongó házak is) és a völgy serege. Plusz azt is hozzá kell venni, hogy az északi seregek sokkal jobban szét vannak szórva, mert védeni kell a part menti területeket is a Greyjoyoktól.

pluhi - 2016. 05. 16. 16:16

Jó perk ez a fire immune…

Nade - 2016. 05. 16. 20:44

kezd már nagyon feminista íze lenni a sorozatnak.

-Dorne-ban a “gyenge” királyt leölik az erős nők
-Theon sír-rí és a nővérét akarja a trónra
-Loras szintén sír-rí, a nővére az erős
-John Snow-t Sansának kell buzdítania hogy az öccsükért menjen
-Dany eléget egy halom hadvezért és vélhetőleg megint követni fogja egy nép

röviden-tömören - 2016. 05. 16. 22:14

a tüzeskedésnél furcsán nézett ki valóban, de alighanem olaj volt ami égett, szóval azt löttyentette ki a not full frontal nudity alany Dany. sokkal zavaróbb volt, hogy azonnal omlott lefelé az egész.

völgyur(t)a dánielt kisujj jól a hasznára fordította, de, hogyhogy nem érte még baleset ilyen húzások után?

alapvető elhatározások megtörténtek. 3 helyszínen is változások lesznek.

Osha-‘t ezért a nyúlfarknyi screentimeért kár volt visszahozni. ráadásul ettől a jelenttől úgy tűnik, hogy nem volt terv.

röviden-tömören - 2016. 05. 16. 22:27

“Jó perk ez a fire immune…”

azért a tgm-et bírták console-ba..

“kezd már nagyon feminista íze lenni a sorozatnak.”

annyira erősek mégsem lehettek a “férfi” királyok, ha a gyenge(?) nők így elintézték őket.. ;-) (bár inkább magukat intézték el eddig mindannyian – ahogy az egész sorozatban!)

-dorne-i “király”-t már felállítani is alig tudták
-Theon sír-reek, naná
-Loras egy túlérzékeny búza, bár lehet neki nem csak felolvastak
-havas most emozik
-Dany eléget egy halom hadvezért és vélhetőleg megint követni fogja egy nép – hát most ne kövessék? sokat nem tehetnek.

gyanítom lesz majd olyan jelenet, ahogy az üres castle blackbe bevonulnak “fagyzombik”, havasék meg közben winterfellbe választják az új tapétát az IKEA-ban..

Alfie - 2016. 05. 16. 23:32

Amikor egy haverom megkérdezte az évad előtt, hogy mire számítok, kb annyit mondtam, hogy “sok időhúzásra, mert Martinnak időt kell nyerni a könyv megírásához”. Ezért most bárki megkövezhet (pedig csak az annyit mondtam az asszonynak, hogy ez a lapos hal még Jehovának is ízlene :P) de gyakorlatilag csak erről van szó. Walking Dead forgatókönyv szagot érzek karakterépítéssel egy évadon keresztül, aztán cliffhangerként majd a fináléban kukába dobni a felét.

v0m1t - 2016. 05. 23. 06:30

na ezt hogy oldják meg a magyar szinkronban?

skirm - 2016. 05. 23. 07:58

Vagy találnak valami jelentésben hasonló mondatot ami hangzásilag hasonlít pl egy gáz példa:
Tartsd mint egy hordót :D Ettől biztos vannak jobb példák.

Vagy simán átírják hogy “tartsd az ajtót hodor” és majd ezt ismételgeti addig ameddig csak a hodor marad és így elveszik a jelentősége.

Nem tudom, remélem a fordítók kreatívabbak lesznek mint én :D

pluhi - 2016. 05. 23. 08:08

Ja, a dramaturg arca érdekes lehet, mikor kiderül, hogy TAJTÓT-ot kellett volna mondani 5 évadon át:D

VvD - 2016. 05. 23. 08:39

pluhi :DD

Rammschein - 2016. 05. 23. 08:42

(SPOILERES)

Na még csak vagy 5 perc telt el a részből de ez úgy felhúzott, hogy csak na…
Még, hogy nem kell a völgy serege Bolton ellen… oké, hogy most utálja Kisujj-at… de ha hülye a csatához, a taktikához, és a háborúhoz akkor maradjon csendben és ne az érzelmei vezessék, vagy akkor bukja el a csatát és Ramsay kapja el még egyszer…ha ennyire idióta. Mit gondol a kevesebb, mint 100 varjú fogja legyőzni Boltonékat (+talán más házakat is ha nem hiszik el, hogy élnek a Starkok…)… a vadakkal, akik lehet nem is harcolnak érte, de ha igen, akkor is kevesen vannak? Na mindegy nézem tovább… de valaki adjon egy pofont Sansának és ne beszéljen hülyeséget, Kisujjat meg ne ölje meg, mert még mérgesebb leszek. :D

Rammschein - 2016. 05. 23. 09:37

Akartam még írni, de Bran szála lesokkolt kb.
tudjuk, mi a Hodor azért :P ja… és nem csak a 9. részben tudnak ezek puffogtatni. :D

Succ - 2016. 05. 23. 09:37

@pluhi: A felirat készítők jól oldották meg: “Holtodig óvd!”
Szerintem a szinkron nyúlni fogja ezt a megoldást :D Vagy nem is tudom.
Elég kevés helyszínünk volt most, csak Északon és Essosban jártunk :o

winnie - 2016. 05. 23. 09:39

v0m1t: megoldják áthallás nélkül. amit nem lehet megoldani jól, azzal nincs mit tenni.

Ayrons - 2016. 05. 23. 10:18

Rammschein : Sansa mesterein kijátszotta Kisujjt, majd nem úgy ahogy ő Roycet az előző részben. Kisujjnak mindenképp segítenie kell és ezt Sansa is tudta ezért nem könyörgött a segítségért.
A Völgy csak Sansa miatt háborúzik , ha most Kisujj visszamegy oda , hogy bocsi elküldött a lány mert hülye , eléggé néznek egyet a lovagok.Plusz kell a Völgy serege jó szarkavarónknak ami kb 20.000 fő ha nem több. Kisujj 3 régió ura akar lenni. Gondolom visszamegy Roycehoz és előadja , hogy Sansaék terve az ,hogy harapófogóba zárják a Boltonokat ők északról támadnak ti meg délről.
Sansa már nem kispályás és Jonékat is mesterein befolyásolta Zúgóval.

Rammschein - 2016. 05. 23. 10:36

Értem, végül is van benne valami…de attól függetlenül magasról lehet nagyot esni…
Most ott hagyták a falat pár emberrel… (Még a Mások ideérhetnek Branék után teleportálva. :P)…
Brienne elmegy Tullyékhoz, ahonnan valszeg segítséget kap… ha eljut oda…
A Karstarkok és Umberek valszeg Bolton-pártiak… de mondták, hogy a sok kis ház kiteszi ezeket… na igen, de így akkor kb egál az egész hóbelebanc… na ezt tudná eldönteni Kisujj, aki kicsit félretaktikázta a dolgot… de majd esetleg tetszeleghet a megmentő szerepében… ha Sansa sz-rban lesz. :D

Nekem az egyetlen problémám, hogy szerintem túl nagy volt a karakterfejlődés… oké, kellett… de átesett nálam a ló túloldalára… és majd küldi halálba az embereket, ő meg primadonnázik majd a sakktábla felett…

Mondjuk fura, hogy Dany alá is pakolják a lovat… (sárkányok, a dothrakiak, most a vas-flotta neki ígérése kvázi…a makulátlanok és a többi zsoldos…), DE nála valamiért nem zavar…

… de itt ez, hogy most Sansa elkezdte osztani az észt, ez most nálam nem jött be.(Kisujj meg nem ennyire hülye…ezt sem értem… lehet hibádzott de tuti visszajön még. :P)
Talán azért, mert itt a Mások közelebb vannak, és az ugye fontosabb lenne, hogy ne legyen Westeroson apokalipszis, amit még senki nem lát kb. csak a nézők… meg Bran…

Azt meg nem is értem, hogy Jon a kalandjai után csak elfelejtette volna a Másokat, mint veszélyt? Vagy majd ha kap egy varjat, hogy Fekete Vár elesett, fontos lesz? Ez elég gáz így nekem. :DDD

állat - 2016. 05. 23. 10:42

Ayrons:

Hmmm, nem tudom szerintem az inkább érzelem alapján való döntés volt -amit teljesen meg lehet érteni, nem is vártam mást a karaktertől-, a Karstarkokról való képe elég valótlan volt pl, Davos jól helyre is tette. Ugyanakkor meg Kisujj tanácsát megfogadta. Elég bizarr az egész…De majd kiderül. :)

állat - 2016. 05. 23. 10:47

Nem felejtette el Jon, éppen hogy végre a kis buksijával rájött (persze jó lett volna ha pár évaddal ezelőtt jut erre az elhatározásra) hogy Derest és Északot vissza kell foglalni ahhoz hogy valami érdemleges (persze mi tudjuk hogy ez édeskevés :D) ellenállást tudjanak felmutatni.

Acheron - 2016. 05. 23. 10:52

Summer :(((((((((((((((((

Ayrons - 2016. 05. 23. 11:05

Kisujjnak muszáj beavatkozni és az lesz a terve , ahogy írtad , hogy a megmentőszerepbe tisztelegjen majd.
Ha még egal is lesz a északi civil war feleknek az aránya , akkor is -2000 ember Jonéknál a vadak sokat nem érnek a páncélos katonák ellen, lásd Stannis rohama. Mi több ott van Rickon túsznak amivel Jont befolyásolhatja Ramsay. Tullyk bukó , Brinne utalt is arra , hogy hazudott Sansa azzal kapcsolatba , ugye a 6.évados előzetesben láthattuk , hogy a Lannisterek az Ikrekbe vannak. Ebből kilehet találni mi történik arra. Ezért mondom azt ,hogy Sansa nem csak érzelmi alapon döntött úgy ahogy.

Másik : Bran fogja áthozni a Másokat :D Ez mekkora rajta a jel emiatt a Gyermekek mágiája nem hat a Másokra hhahaha :D

Rammschein - 2016. 05. 23. 11:14

Ayrons… jobban emlékszel… :D
Azért északon eddig nem durvultak ennyire nagyon, de most… :D (Eddig ugye délen űzték ezt az ipart, bár még ott is ki kell nyírni a Verebet.)

Egyébként, érdekes, hogy kb mindenhol háború van:
-északon polgárháború, nagyobb mint eddig kb. (vagy nagyobbnak tűnik, mint a korábbi)
-vas szigeteken is most estek egymásnak
-délen a Lannisterek is szerintem számíthatnak csatára, főleg ha a Tyrellek is bekavarnak valahogy
-Dany, most hogy majd visszatér szépen szerintem mindenestül neki esik a hárpiáknak kb.
-és akkor még az egészet elpusztítandó legnagyobb veszély meg rohamtempóban jön Északról…

Ha én paraszt lennék Westeroson egyből elmennék valami szabad városba. xD

Az viszont durva lenne, ha Bran átjuttatná őket… mert akkor lőttek a falnak, a fekete őrségnek meg főleg… és onnantól kezdve kevés dolog állíthatná meg őket… (kb fölösleges lenne elfoglalni Winterfellt :D) és szerintem ehhez még korai, mert a plotnak úgy kéne mennie (szerintem :P), hogy a Danynek akkora már itt kéne lennie Westeroson… vagy akkor lőttek ennek a kontinensnek… mert Bran egyedül kevés ehhez, nincs elég valyriai acél sem, az erdő gyermekeinek is lőttek (??), meg van egy vörös papnő, aki a tűz istenét képviseli…. és ennyi. Szerintem ez kevés. Kellenek a sárkányok is. :P :D Már pedig valami epic csata kell a legvégére. :D (Tűz vs jég, ugye.)….. aztán ki tudja, lehet Martin kinyír mindenkit, és a Mások győznek. :DDD

Ayrons - 2016. 05. 23. 11:21

Mások biztos átjutnak a Falon , minden szál Deresbe fog összefutni , ott kezdődött minden és ott is ér véget.

Danyék befutnak szerintem de mindenki leszarja őket mert mindenki Északon küzd a Másokkal. Am nem tudjuk mennyi Más eddig 3 meghalt. Tippre nincsenek annyira sokan. Hősök korában is hullottak szépen és csak Craster volt aki adományozott gyereket. Szűk belső köre lehet a vezérnek. Meg ha a vezér meghal akkor szerintem győzelem.
Vége Happy End lesz csak olyan mint a Lotr volt, nagy áldozatok árán.

Ayrons - 2016. 05. 23. 11:38

Am 14 Más van a vezérrel együtt. Mikor a csecsemőt meghozzák ott lehet látni mennyien vannak 14 vannak. Ebből már 3 halott. 11 vannak csak 11 kell megölni :D Nem sok az.

LaCRossE - 2016. 05. 23. 11:44

Hát én Hodor halálát és történetét tartom valamiért az egyik legtragikusabbnak. Amikor először elhangzott a “Hold the door”, már akkor sejtettem, hogy ez lesz. Szíven ütött.

Rammschein - 2016. 05. 23. 11:46

Ayrons… viszont (nem akarom visszanézni), nem volt az epizódban csak 4 vagy 5 ott…+ ugye egyet megöltek, nem?… na és akkor a többi miben mesterkedik? :DDD

Ayrons - 2016. 05. 23. 11:52

Vezetik a többi walking deadet :D
http://vignette1.wikia.nocookie.net/gameofthrones/images/3/3d/Walker_leaders.jpg/revision/latest/scale-to-width-down/185?cb=20141126112659

Ezen képen ott van az összes egyedül az nem látszik aki a kölköt hozta. Így vannak 14-en. Egyet Sam ölt, 1 Jon, 1 meg most Reed lány. Gyerek nem tudom milyen hamar nő meg de szerintem sokára.

Mondjuk Hodor halála és története felvet bizonyos paradoxon dolgokat, bár lehetséges, hogy a legelső idősíkon még nem volt Hodor és tökre normális volt és jó harcos vált belőle aki Bran hűséges lovagja volt , de ugyan úgy végezte. Mondjuk akkor az eredeti idősíkon elbuktak :D Azért egy fantasy történetbe egy kis sci-fi elem nyami nyami.

LaCRossE - 2016. 05. 23. 12:03
LaCRossE - 2016. 05. 23. 13:19

Amúgy érdekes, hogy az időutazás ebben a sorozatban is a “What happened, happened” elve alapján történik, ahogy a Lostban is volt például. Kíváncsi vagyok még, hogy milyen eseményeket indított el Bran, egy-két teória igencsak érdekes, amit eddig olvastam.

Rammschein - 2016. 05. 23. 13:38

Lacrosse esetleg valami nagy spoiler jelzéssel, vagy belinkelve leírnád, hogy miket találtál? :)

LaCRossE - 2016. 05. 23. 14:17
dori - 2016. 05. 23. 14:43

Ez olyan egy semmilyen rész volt…
Havas Jon-t 5 évadon át nem szerettem, most végre hazatér (?) és kezd érdekes lenni a története. Erre a fél játékidőt Branre pazarolják. Nincs eléggé kibontva a Mások eredete ahhoz, hogy igazán érdekeljen. 3 percben megmutatták, hogy ezek a manószerű nimfa-lények hozták létre őket a saját céljaikra (azért hogy az emberek ne vágják ki a fáikat WTF???), majd mielőtt jobban belemennénk, kinyírják az összeset. Hodor eredetsztorija meg nagyon hatásvadász. Ez az 5. rész nekem a leggyengébb eddig az évadban.

PuMa - 2016. 05. 23. 15:30

Na végre, ez egy igazi GoT feelinges rész volt. Végre mertek sokat időzni egy helyen… és most nagyon várom, Bran mit fog még befolyásolni és elrontani felkészületlensége miatt :) Ki tudja hány konfliktus köszönhető valójában neki?

Darwinka - 2016. 05. 23. 17:40

Miért kell a farkasokat kiírni, miért?!

Hor1 - 2016. 05. 23. 17:58

Mert drágák, ha vannak, és nem használják őket amúgyse. És utálom őket ezért.

ayren - 2016. 05. 23. 20:26

+
Hodor nevének megfejtése. Tényleg katartikus volt kicsit az ő szála.


Ahogy a farkasokkal nem tud mit kezdeni Martin. Berakta őket a sztoriba, mert az olyan menő, hogy a Stark-gyerekeknek rémfarkas a kiskedvencük, aztán sehogy nem tudott dramaturgiai jelentőséget adni nekik több ezer oldalon és évadon keresztül, úgyhogy sorban mennek a levesbe.

Néma Harcsa - 2016. 05. 23. 20:29

Bővebben írok ajd az epizódkibeszélőben, de SPOLIER az időcsavaros (tehát nagyon sok a jelenben fontos múltbéli eseményt Brandon generál kitanulva a múltban léttel teljesen párhuzamos jelenbeli vargolást, netán ő maga a Háromszemű is, illetve ő tanította ki “időutazással” a saját esterét, és a korábbi Brandon Starkokat, vagy akár ő sugalmazza a Mások létrejöttét, ki tudja) teóriák esetében valakinek elég hamar le kell vennie róla az Éjkirály érintését, vagy annak magától kell elhalványodnia, vagy folyamatosan menekülnie a széria hátralévő részében, vagy különben ezek a teóriák hülyeségek.

Néma Harcsa - 2016. 05. 23. 20:30

Bocs, szr az “m” billentyűm sokszor.

Néma Harcsa - 2016. 05. 23. 20:31

Ha nem így történik, akkor meg nem a teóriák, hanem a sztorinak ez a szála lesz hülyeség.

Néma Harcsa - 2016. 05. 23. 20:34

Amúgy a színházi jelenet és a hodoros highfantasy jó volt, a többi meh, kivéve persze Kisujjat, ő jöhet még gyakrabban.

Rammschein - 2016. 05. 23. 20:39

A többi lehet, de kizárt, hogy ő legyen Háromszemű… az kvázi biztos, hogy nem ő az, a többi képlékeny.

Szerintem azért Bran annyira nem tudja még ezt kezelni, hát meg sem tanította neki a Háromszemű, ezért történik az, ami…(kivéve ha van ez a time loophole vagy mi, amit nem igazán értek :D bár én nehezen hiszem, hogy Martin ilyet kitalált volna, akkor már inkább kinyírta volna Brant :DDDD bár ki tudja…)

…viszont az lehet simán viszont, hogy Háromszemű kavarta a dolgokat úgy, ahogy mi azt megismertük… mondjuk kétlem, hogy ez annyira visszanyúlna az ősi korokba (bár lehet), de pl.: a Tower of Joy-t el tudom képzelni, hogy köze lehetett hozzá. :)

Néma Harcsa - 2016. 05. 23. 21:00

Nem itt akartam bővebben, de van még két és fél, (vagy két évad, ahogy tetszik), simán belefér a suttogáson kívül a múltban vargolás is, (Hodor nagyon picit már olyan is volt, bekattintani embereket tehát Brandon biztosan tud legalább), ez esetben akár lehet ő a Háromszemű is, azaz tulajdonképpen magával társalgott vargon át, amikor Max von Sydow-val társalgott. :)

Néma Harcsa - 2016. 05. 23. 21:05

Mindenesetre ez az időbefolyásolásos vonulat tetszik, maradjunk annyiban. Tavaly Stannis (a könyvön belül talán nem, de a sorozatban működő) bukásán és a Hardhome utolsó 20(?) percén kívül nem nagyon tetszett semmi ebben a sorozatban, most megint van miért maradni (a Sokarcú Isten is nekem való lesz még előbb-utóbb, az a gyanúm).

Néma Harcsa - 2016. 05. 23. 21:09

Két regényt olvastam el eddig egyébként, szerintem Martin van annyira hiú, hogy vajmi kevés köze lesz a műveinek a sorozathoz.

winnie - 2016. 05. 23. 21:12

ha van esze nem foglakozik a sorozattal, sot, akkor jar a legjobban, ha nem is tudja, mi van benne. de az biztos, hogy direkt mast irnia sem lenne rtelme.

Rammschein - 2016. 05. 23. 21:22

Néma Harcsa: én ezt azért írtam, hogy tuti nem ő az… mert teljesen más a neve, a könyves kinézete is, minden… ezt csak valami rohadt bonyolultan lehetne megmagyarázni, amit te mondasz, hogy Bran lehetne az… (eleve Háromszem egy Targaryen, fehér hajjal, fél, vörös! szemmel stb.)

Magával társalog… ez kicsit olyan időparadox dolog, nem? :) Oké, fasza ez az idő utazós dolog, nekem is tetszik, de ez már nagyon más kaliberű dolog… (korábban szó sem volt ilyenről SEHOL erről…) -> kétlem, hogy ennyire megváltoztatnák a dolgokat…oké, van amit megváltoztattak (lásd fentebb a leírást), de ez a világ balance-ában rohadt nagy dolog ahhoz, szerintem, hogy ezt a forgatókönyvírók meglépjék.Túl sci-fis… nem fantasy. :P

Ilyen szinten, ahol most van tetszene a dolog… de ha az lesz, amit te írsz nem. :P

winnie: az a baj, akkora elvárás van Martintól, hogy az olvasók fele tuti ki fog akadni, akármit ír… persze annak sincs értelme, hogy mást ír… így is már 600x írta újra a fejezeteit… szal lehet meggondolja magát még 70x… :D

Engem egy dolog érdekel, adja már ki a tetves 6. könyvet, és hogy jó legyen (epic), akármit is töm bele. :D

Néma Harcsa - 2016. 05. 23. 21:23

Az eleje is igaz lehet annak, amit írsz, de az utolsó mondatodnak az ellenkezője is. Nagyon nagyon nagy vonalakban mást írnia nem érdemes, az összes többit viszont érdemes lehet direkt másképp megcsinálni, a könyvolvasók egy párhuzamos valóságnak gyanúm szerint inkább örülnének, az izgalomfaktor az irodlaomban is fontos.

Rammschein - 2016. 05. 23. 21:31

Persze, simán. :D
Bár én már oda degradáltam magam, hogy a Starkok többségén (Jon, kicsit Arya és Bran)… illetve Tyrion és Dany valahogy túlélje… vagy valami jó történjen velük, bár erre kevés az esély, tudom.Lepjen meg. :P
A végső harc úgy is a Mások meg valakik közt lesz szerintem…kérdés, milyen kombóban. :D

Szóval lényegében mindegy mit ír, csak adja ki hamar. :D

Viszont a könyv már csak azért is másabb már most, mert itt sok szál a sorozatban nincs is megemlítve, vagy átírták, hogy ne kelljen annyi időt eltölteni vele…szal már most érdekes így nekem, hogy miben fog különbözni… és igen így ez kb egy alternatív ending lesz, csak kérdés, hogy mennyire… mert lehet tök ugyanaz lesz a vége, csak más kerülő úton… :)

Néma Harcsa - 2016. 05. 23. 21:32

A fentit Winnie-nek szántam.
A sorozatban nem úgy néz ki a 3szemű, amit írtál, és utalás sincs a származására, de ha úgy is nézne ki, simán kihozható belőle különösebb bonyodalom nélkül, hogy a múltban (flashbackileg) be lett vargolva, feltéve, hogy Brandon túléli a Tél eljövetelét plusz az Éjkirály feltételezhető lezúzását, és ezután lesz ideje (hehe) gondoskodni arról, hogy mindez valóban így is történjen (időparadoxon, igen.)

Thrasher - 2016. 05. 23. 21:33

ok, Jack Bender beugrott megrendezni a sorozat egyik legjobb részét

Néma Harcsa - 2016. 05. 23. 21:36

Hodorral más most is az időutazós sci-fi vizeire eveztek, csak a nézők figyelmét részben elterelték az érzelmeik. Lehet ezt ügyesen csinálni. :)

Rammschein - 2016. 05. 23. 21:36

Én közben válaszoltam is neked. :P
Igen, nincs róla szó mi újság volt vele a sorozatban…bár én a te verziódnak nem örülnék, számomra az már túlcsavarása lenne a dolognak…na mind1 majd kiderül. Az időparadoxonokat ezek szerint nem csípem. :D

jerrycomovie - 2016. 05. 24. 09:33

Annyira tudtam, hogy Hodor nevének a megfejtése valami mondattöredék lesz, amiben benne van a door-ajtó szó.
A francért nem kötöttem rá fogadást. :)

Acheron - 2016. 05. 24. 12:09

“Hor1 – 2016. 05. 23. 17:58
Mert drágák, ha vannak, és nem használják őket amúgyse. És utálom őket ezért.”

Hogy lehet ilyet írni bszki? Tán, rossz gyerekkori emlékek? S*gbbeharapott egy kutyu? :D

Thrasher - 2016. 05. 30. 12:38

Dany, hallgassál már el, kemény vagy, értjük…

nade - 2016. 05. 30. 14:46

pont ezer hajó? .. na neee!. micsoda véletlen! micsoda jól megírt dialógus! micsoda ravasz történetvezetés!
hát ez a filler rész nem jött be.
Benjen feltünését már megjósolták fórumokon, bár anélkül is számítani lehetett rá hogy utolérik és megmenti őket valaki.
Sam faterja x-edik szigorú köcsög vénember… bár már tudjuk régóta, Samtől. Komolyan Ned Starkon kívül egy normális családfő sincs arrafele? (És még ő is hazudott a párbajról.)
És a végén megint eposzi cliffhangernek szánt hatásvadász sárkányos jelenet.. nem talált.
Inkább nézhettük volna meg Maergery-t is sétálni…

Hanadix - 2016. 05. 30. 16:16

nade:
Szerintem se a filler, se a cliffhanger fogalmával nem vagy tisztában…

állat - 2016. 05. 30. 16:24

Ez egy átvezető (oké lehet fillernek is nevezni) rész volt pár fontos történéssel. Főveréb a királyt fölhasználva hazavágott mindenkit. Egyszerű de nagyon okos húzás….
Meg magason járatták cukiság és humor faktort. Az egész tarly vacsora annyira kényelmetlen és ugyanakkor komikus volt együtt a frey szállal hogy öröm volt nézni. Szóval ja lehet töltelék volt de annak nagyon jó szerintem. :) Többet majd a rész kibeszélőjében…

röviden-tömören - 2016. 05. 30. 16:48

“pont ezer hajó? .. na neee!. micsoda véletlen! micsoda jól megírt dialógus! micsoda ravasz történetvezetés!”

hát igen. bár még kiderülhet, hogy daruból lesz ezer. :-)

az igazán vicces az lesz majd, amikor theonékat utolérik azokkal a hajókkal, amikhez a fát ebben a részben (6×06) vágták a fa nélküli szigeten.. (és szegények csak fejszékkel, mert fűrészt sem ismerik..)

dany torukh makhtózott egyet, a lovas sereg viszont elég gyéren életünket és vérünket-ezett vissza. (de a kecskét nem). nekimennek a páncélsokonak és győznek? ahha.. majd marad egy-kettő életben vágóképnek. :-)

samwell apuka elég kecseg, és szépen átsiklott afelett, hogy ha north of the wall szerezte be sam a gyűlölt wildling-ot, akkor mégiscsak legyakhatta a puhos fiacskája a white walkert.. míg ő kandalló fölött lógatta az ősi kardot.. az elvitt heartpainnek meg biztos lesz még szerepe, ha más nem, könyvjelzőnek jó lesz..

dorne soha nem is létezett most már..

arya meg arya..

horgászás lesz következő részben. meg letörölhetné már ser gregor a főveréb vigyorát egy buzogánnyal.

erős rész után, gyengébb. most megint erősödésnek kellene jönnie.

röviden-tömören - 2016. 05. 30. 16:49

“Az egész tarly vacsora annyira kényelmetlen és ugyanakkor komikus volt együtt a frey szállal hogy öröm volt nézni.”

azért a dallas paródia sokkal jobb volt. ;-)

Rammschein - 2016. 05. 30. 17:37

röviden-tömören: kell egy kis nyugi, mert ha egymás után kapunk rögtön 2 olyan részt, mint az előző… felrobban a net, az emberek a spoiler miatt egymásnak ugranak… meg tombolnának, hogy hol a következő rész, meg hogy ez mi volt…

Azt nézve, hogy eddig mindig a 8-10. rész volt a csúcs, vár még ránk móka. Hol van még az. (Idén gyorsabban haladunk ezért van annyi wtf, azért korábban több volt az üresjárat). :D Lesz itt anyázás a sorozatot ismerve rendesen, szerintem. :D

pluhi - 2016. 05. 30. 18:28

Akkor Arya mégse lesz Faceless Manipulator? Fene. Gyengusz rész volt.

poohtheone2 - 2016. 05. 30. 21:17

“dany torukh makhtózott egyet”

Hát ez kész. Nálam a nap kommentje :DD

pokolfiu - 2016. 05. 30. 21:21

Arya hazamegy, hogy első sorból láthassa a nővére, és a féltestvére halálát

bellarea - 2016. 05. 30. 21:24

Daneryst már nagyon túltolják, remélem, nagyot fog koppanni, azért Westeroson sem piskóták laknak.

Shed - 2016. 05. 30. 21:49

Sztem Dany már nem koppan sehol. Elindult a szála hazafelé. Gondolom az évad végén fog kikötni Westeroson három sárkánnyal, 8k Makulátlannal, 3k Második Fiakkal, meg rengeteg vérlovassal.

Rögtön besorakozik mögé Dorne, meg ezek szerint a kalózok is.

Ő már ekkora sereggel nem tud szívni.Nem hiszem hogy valahogy le tudják gyalulni a jelenlegi csapatait a végső csata előtt.

Hor1 - 2016. 05. 30. 22:05

“Hogy lehet ilyet írni bszki? Tán, rossz gyerekkori emlékek? S*gbbeharapott egy kutyu? :D”

Azt utálom hogy gagyi módon kiírják őket.

Aszusz - 2016. 05. 30. 22:46

“Ő már ekkora sereggel nem tud szívni.”
dehogynem. Elég, ha a Fal ledől (vannak erre utaló jelek), és a Mások átjönnek Westerosra. Még találkozniuk se kell Dany seregével, megfagynak azok maguktól is. Nincsenek szokva a westerosi télhez.

Shed - 2016. 05. 30. 23:06

Azt írtam hogy a végső csata előtt nem tudják legépelni. Persze, lesz a Másokkal egy BL döntő, de a fagyföldieken kívül más már nincs vele egy súlycsoportban.

Nagy a serege és fanatikus. Meg emlékeim szerint Robert király is mondta hogy mák az hogy van tenger a dothrakiak és Westeros között. Nyilván arra célzott ő is hogy ha 1000 hajóra feltesznek egy rakat sztyeppe lakót és áthozzák őket, azok átgázolnak mindenen.

De lehet vihar is a tengeren vagy ellenséges flotta, aztán majd a fél sereg meghal. Csak épp ahogy kinéz, megy érte a legkeményebb kalózcsapat hogy átvigye őt.

cato - 2016. 05. 31. 00:05

Csak én vártam a sárkányos jelenetnél, hogy Drogon a lovasok közé pörköljön? Mekkora poén lett volna. :D

Don Fanucci - 2016. 05. 31. 07:23

@cato: Nem, én is pont azt vártam a végén, hogy legalább egy kis tűz lesz, vagy valami. (Amúgy jelezném, hogy én a Team Danny sorait gyarapítom, és tetszik, amerre most haladunk…)

Egyebekben igen jó levezető rész volt a múlt heti után – viszont belebegtettek pár új dolgot, ami kíváncsivá tesz majd a folytatást illetően.

Mindössze két apróságot kifogásolnék úgy igazán:

1. Margery sétája elmaradt. Affranc – pedig a promóképek alapján már nagyon vártam…

2. Arya sztorijában szerintem ez egy elég szerencsétlen húzás volt. Most őszintén: minek szórakozott ennyit ezzel az egész arcnélküli bulival, ha végül így lesz vége a sztorinak? – Ha valamire, hát erre biztos nem szabadott volna ennyi időt szánni, ha ilyen kurtán-furcsán vetnek véget neki. Szóval remélem, még kapunk egy-két fordulatot ez ügyben, mert különben dühbe jövünk.

szelesmalom - 2016. 05. 31. 09:29

6×06
Borzalmatos rész volt.
unalmas, lassú, idegesitő.
1 értelmes momentum volt csak, mikor Sam ellopta a kardot.

Általában, mikor Sam és a fogyaték északi lány szerepel a képernyőn, kínkeserves erőlködés, hogy ne tekerjek,
annyira irritálóak.

A főverébnek azért fejet biccentek, remek manipulátor.
Jól beszivatta a hadsereget, mindenkit.
Azonban remélem hamar felkoncolják, mert elképesztően idegesítő egy figura. (mint minden vallási fanatikus)

Minden más csak időhúzás volt a részben.

Arya, Dany .. csak egy hosszan elnyúló: Meeeeh!

Lemoni - 2016. 05. 31. 09:50

A rész olyan volt amilyen, de a parókakészítőt sürgősen észhez kéne téríteni vagy lecserélni, mert azok a förmedvények, amelyek Cersei és Margaery fejét bitorolják megalázóbbak, mint a meztelen szégyenmenet.

Acheron - 2016. 05. 31. 11:55

R.I.P Arya …most komolyan, ha valakit nem húznék fel akkor az Jaqen H’ghar, az Arc nélküli istenség, meg a bérgyilkos szindikátusa (lehet, hogy ez erős túlzás). Az utána induló goromba kis csajt úgy is legyűri, de mi lesz azután? Nyilván semmi :D
Mondjuk felemás érzéseim voltak, mert egyrészt annyi játékidőt beleöltek ebbe az egész kiképzésbe, erre csak úgy fog csapot papot, és “f*ck this, én leléptem” módjára letiplizik. Másrészről meg amúgy sem kedveltem ezt a szálat, szóval részben örülök neki. Tudom, hogy fantasy sorozat, de egy 40 kilós kis csajból ne akarjanak már gyilkológépet csinálni.

ayren - 2016. 05. 31. 12:20

Arra kíváncsi vagyok, hogy Martinnál is ennyire töltelékszál lesz ez a bérgyilkosiskola? Csak azért kellett, hogy legyen hol Aryának eltölteni 1-2 évet, meg hogy bővítsék a helyszíneket, tágítsák a GoT világát, most meg irány haza a végjátékra?
De annak én is örülök, hogy nem ölte meg végül a színésznőt. Nem lett senki, megmaradt Aryának, és azt hiszem, árnyaltabban látja már a dolgokat, még Cerceit is. Mondhatni felnőtt.

Blobov - 2016. 05. 31. 12:36

A könyv realizmusa erre azt mondaná, Aryanak meg kell halnia.

Aszusz - 2016. 05. 31. 12:41

Arya szerepe szerintem nem a gyilkológéppé válás volt eredetileg sem. Tanult mondjuk valamennyi harcművészetet, és ez biztos hasznos lesz, de ami sokkal fontosabb és hangsúlyosabb lesz a jövője szempontjából az, hogy sötétben is tud harcolni (így gyűri majd le a kiscsajt szerintem, ezért fújta el a gyertyát), tud hazudni, és felismeri a hazugságot (a könyvben ez a vonal sokkal hangsúlyosabb), szagolgatta a mérgeket, szóval ilyen típusú ismeretei is vannak, illetve nem tudom, hogy volt-e a sorozatban, de nyelveket is tanul, ez is fontos lehet.
Ha a színitársulattal lép le, és vannak erre utaló jelek, akkor színészkedni is tanul, illetve kicsit nőiesebbé válik, ez sem árt.
Szerintem a hazugság felismerése a legnagyobb skill, ez Kisujj ellen simán bevethető.

Ennyi időt azért kellett vele tölteni, mert nem lenne reális, hogy két hét alatt komoly szinten bármit megtanul.

Jaqen amúgy szerintem bírja Aryát. Azt mondta neki, hogy a Sokarcú Istennek mindegy, így vagy úgy, de egy új arc kerül a falra. Ha sikerrel jár, akkor a színésznőé, ha nem, akkor az övé. De most a Waif ment Arya után (akinél szintén szabályellenes, hogy ennyire gyűlöli Aryát), és ha Arya megöli őt, akkor is új arc kerül a Falra – vagyis gyakorlatilag amit teljesíteni kell, azt teljsítette. Jaqen ezek után már nem fog utána menni szerintem, hanem hagyja elmenni.

danzig - 2016. 05. 31. 13:17

Arya lényegében elárulta hogy ki bérelte fel a feladatra: “Vigyázz vele! Holtan akar látni.”

Látta hogy a csaj a háttérben kívülről mondja a szöveget, gondolom át akarja venni a helyét, unja Sansát és Cersei akar lenni :)

Acheron - 2016. 05. 31. 13:31

De végre láttuk, ha csak egy villanásra is az Mad King-et. Burn them all! Elnézve a másokat, én sem kiabálnék mást, csak ezt. Burn them all! ;-)

http://nerdist.com/wp-content/uploads/2016/05/GOT606_110515_HS__DSC01871.jpg

psychocska - 2016. 05. 31. 13:51

Mi van, ha Arya azzal akar bizonyítani, hogy megöli a ráküldött badass csajt?

állat - 2016. 05. 31. 13:54

Vagy ez az utolsó lépés a kiképzésben. Aki elintézi a másikat az megkapja a tagságit.

Isaac - 2016. 05. 31. 14:56

…még a 6/5 topikban írtam Toruk Maktot tegnap délelőtt,de látom másnak is ez jött le ;)
Arya szálához szerintem,ha elteszi láb alól a rivális leányzót,úgy rendezi meg,mintha ő lenne a halott.
Így nem fogják keresni…talán :)

ycsaky - 2016. 05. 31. 15:26

A végén kiderül, hogy az Őrült király is azért őrült meg, mert Bran megint keverte az idősíkokat és betrippelt, miközben pedig a jelenben kiabálta a Mások felégetését:)
Hodorral is hogy kcseszett:)

Acheron - 2016. 05. 31. 15:32

@ycsaky: Igen, látom nem csak nekem jutott ez eszembe. Igazából Bran a főellenség, mindent összekutyul, csak a baj van vele. :D

Shed - 2016. 05. 31. 21:08

‘Egy fantasynál ilyet végkövetkeztetni …jön két abrakadabra azt csá ke dánielhke megy pultot törölni ser kocsmába.’

Nem tehetik meg. Nem nullázhatják le Danyt, mert nincs már játékidő a sorozatban hogy ismét felépítse magát.Jelzem már arra sincs idő hogy Sansát megint lenullázzák, elkapják, és ismét kiszolgáltatott helyzetbe kerüljön.

Dany történetszála már Westerosra vezet a bazi nagy sereggel. Épp az utolsó 2 részben lett összerakva és az utolsó rész végével elindítva hazafelé.
Ebben az évadban az ő fejezete valahol úgy ér véget hogy vagy épp elindul a flotta haza, vagy valami westerosi emberke meglátja a sárkányokat repülni már westeros felett.

Lehet hogy az utolsó évadban valamikor kiesik a szereplő gárdából Sansa és Dany, de ők ketten mostantól felfelé menő pályán vannak.

dori - 2016. 06. 01. 00:38

Ami nekem a legérdekesebb volt a részben, hogy Westerost most gyakorlatilag Margery irányítja. :D
Nem hiszem el, hogy csak úgy megtért, csak meg akart akadályozni egy polgárháborút, illetve ki akart szabadulni a testvérével együtt. Ez csak úgy ment, hogy nagyobb hatalomhoz juttatta a verebeket. Érdekes húzás volt, de okos.

Freddie - 2016. 06. 01. 11:14

Nem lesz heti poszt a 6. részről?

CyClotroniC - 2016. 06. 01. 11:28

Jön ma, de csúszott, mert csak tegnap éjjel tudtam megnézni az epizódot.

bellarea - 2016. 06. 01. 15:00

Én vagyok az egyetlen, aki elégedett Arya szálával? Valahogy végig sejtettem, hogy egyszerűen képtelen lesz Senkivé válni, és nekem úgy jött le az egész, hogy ez kellett hozzá, hogy rájöjjön, ő nem egy senki, hanem ő Arya Stark. Amitől már a sorozat legelejétől próbált elmenekülni. Én így látom. Megpróbált senkivé válni, aztán rájött, hogy ő valaki. Lehet, hogy én magyarázom ezt bele, de szerintem ennek nagyobb jelentősége van, mint annak, hogy megtanult egy kicsit harcolni.

Peter7 - 2016. 06. 01. 15:51

“A végén kiderül, hogy az Őrült király is azért őrült meg, mert Bran megint keverte az idősíkokat és betrippelt, miközben pedig a jelenben kiabálta a Mások felégetését:)”

Az, hogy az Őrült király Bran miatt lett őrült, az egyik legnépszerűbb teória a GoT fórumokon.:)

polovcev - 2016. 06. 06. 09:36

Ez mekkora Cold Open volt :)

eszemix - 2016. 06. 06. 09:52

Oh shit! És még a főcím sem ment le :D

Acheron - 2016. 06. 06. 11:00

Kutya jó volt ez a rész!

Néma Harcsa - 2016. 06. 06. 11:06

(Ásít.)

állat - 2016. 06. 06. 12:33

Az ilyen építő/filler vagy nem is tudom “túl kell ezen esni de egyébként semmi extra történik részeket” mind Cogman-nek kéne írnia.
Számomra hatalmas + pont hogy az egyszerű emberekkel is foglalkoztak méghozzá pont a Véreb szemszögéből, nagyon jó volt, meg persze Északon a kisebb családokkal.
Csak hát ugye megint az a nagy hiányérzet kapott el a rész vége után.

Rammschein - 2016. 06. 06. 13:12

Lehet ezért lenne jó darálni, csak hát azt képtelenség megvalósítani…(túl nagy a spoiler-veszély pl., meg nem bír várni az ember 10 hetet… :D)

Malachi - 2016. 06. 06. 13:13

nem olvastam a könyveket, mégis mostanra teljesen biztos vagyok benne, hogy amíg azok adták az alapot, összehasonlíthatatlanul jobb volt az egész történet. gondolom megvolt a stabil, erős, fordulatos, egyedi hangvételű alap és azt alakították feszesebbre, tévésebbre – remekül működött.

ez az évad sorozatként nem rossz, de valahogy mintha mindent láttam volna már máshol, kiszámítható lett, elvesztett valamit. már a szereplőkért sem izgulok, mind kényszerpályán mozog, sablonos az egész. kár.

PuMa - 2016. 06. 06. 13:17

6×07
Régen ezek a filler részek voltak a kedvenceim, az erős karakterek párbeszédei miatt, de most, hogy a legfontosabbak elmentek, meghaltak vagy erejüket vesztették, ezt nem élveztem annyira.

Sokszor emlegettem már, de szerintem az egész sorozat legjobb jelenetei azok voltak, amikor párosával az üres vastrón előtt beszélgettek különböző karakterek az első négy évadban (Varys+Kisujj a legjobb, de ugyanúgy Eddard+Jamie, Eddard+Kisujj, Renly+valaki, Oberyn+valaki). Azok egyszerűen zseinálisak voltak, és annyira hiányolom az akkori Westerost. Ez valahogy egy teljesen más világ, káosz van, sok különálló konfliktus, korábban ezek összeértek Királyvárban.

Nem mondom, hogy a mostani hangulat, felállás rosszabb, csak nekem a régi jobban tetszett. Egy valamit viszont kritizálok, nyilván azért, mert nem olvastam a könyveket. Nekem a múltkori részben teljesen új volt, hogy még tart a háború. Azt hittem, hogy ez Robb és Stannis halálával véget ért, elrendeződtek a dolgok. Hiányolom, hogy korábban senki nem utalt arra, hogy a Tullyk még harcban állnak, vagy hogy a vas-szigetieket csak mostanra sikerült teljesen kiűzni. Szóval gyakorlatilag ez még az öt király háborúja, királyok nélkül, csak épp erről elfelejtették a nézőket tájékoztatni. Tök jó lett volna, ha legalább valakik megemlítik, hogy mik történtek a háborúban a negyedik-ötödik évad alatt (azon túl, hogy Stannis mit csinált).
Illetve várom azt, hogy a dorne-i sereg is elinduljon északnak a Lannisterek ellen. Legalább lenne értelme az ottani puccsnak, és talán a háborúban Ellaria is megmutathatná a politikusi képességeit (meg a színész a saját tehetségét, hátha van neki). Meg érdekes lenne egy Stark+Martell+Tully vs. Lannister+Bolton+Frey, és akkor a Tyrellek meg a Völgy lehetne a mérleg nyelve

Spoileres a részhez
a rész pozitívumai: Kutya!!(ahogy felvette a fejszét… :D); Bronn; Margeary nem hülye, bár a rózsa pontos értelmezése kérdéses; Töviskirálynő meglátjuk, mit alkot Égikertből, hacsak nem nyírják ki mielőtt odaér; Loras lassan kijöhetne; Theon-ék remélem most már áthozzák Dany-t, kíváncsi lennék mit alkot Westeroson; Mormont lány jelenete tetszett, a vége különösen vicces volt :D

Negatívum: ez a Sansa-ék sereget toboroznan szerintem hosszú lett, és annyira nem is jó, untam kicsit. Szerintem a vége az lesz, hogy mégis Kisujjhoz fordulnak; Nem volt világos, a septonékat miért is nyírta ki a testvériség; Arya hogy élte túl? és miért nem ölte meg a lány ott a sötétben (ugye a múltkori rész) egyből? Egyébként a sminkeseknek itt ját a keksz, mert tetszett, ahogy a szeme egyre inkább elváltozik, ahogy egyre tovább marad ellátás nélkül

winnie - 2016. 06. 06. 13:28

PuMa: ez nem az a sorozat, ahol sok filler lehetne. ha a kutyáról szólt volna a rész, akkor az, de attól, hogy senki nem hal meg benne, még nem lesz. mint az előzőben, most is rengeteg fontos, a végjátékot tekintve elengedhetetlen dolog történt. az, hogy érdekes vagy nem, más kérdés, de jelentősebb dolgok, mint tróntermi beszélgetések.

állat - 2016. 06. 06. 13:54

Azért nem ölte meg helyből mert a Waif arra izgul hogy arya szenved, ezért nézett bele a szemébe és nem vágta el a torkát. Szóval itt nem! tartotta be Jaqen parancsát. Gondolom jobban meg akarta kínozni csak aztán arya gyorsan kapcsolt és gördült a vízbe.

Rammschein - 2016. 06. 06. 13:58

Azt nem tudom, hogy fogja túlélni, mert azért a másik csaj rendesen kvázi kibelezte… vérzett is rendesen, azért ez elég súlyos seb, hogy csak úgy lófráljon is egyáltalán úgy az utcán még utána… gondolom ezért hitte is azt a csaj, hogy Aryanak annyi…
azon még mindig fenn vagyok akadva egy kicsit, hogy Arya miért nem számított egy csepp veszélyre sem… mikor Jaqen mondta, hogy mi lesz… wtf.

Rammsch - 2016. 06. 06. 13:58

Azt nem tudom, hogy fogja túlélni, mert azért a másik csaj rendesen kvázi kibelezte…

vérzett is rendesen, azért ez elég súlyos seb, hogy csak úgy lófráljon is egyáltalán úgy az utcán még utána… gondolom ezért hitte is azt a csaj, hogy Aryanak annyi…

azon még mindig fenn vagyok akadva egy kicsit, hogy Arya miért nem számított egy csepp veszélyre sem… mikor Jaqen mondta, hogy mi lesz… wtf.

állat - 2016. 06. 06. 14:08

Puma:
Spoiler nélkül hangulatilag szinte teljesen a 4-5. könyveket adják vissza most. Nem is jöttek be annyira sokaknak. Azért szerintem ne add föl a sorozat folytatását. :)

állat - 2016. 06. 06. 14:22

Szerintem számított arra hogy keresik nem hiába akar lelécelni olyan gyorsan. Itt a Waif Arya kedvességét használta ki, mint egy öreg gyámoltalan asszony, érted. Mondjuk azzal egyetértek hogy lehetett volna gyanakvóbb és távolságtartóbb egy kicsit…
Az hogy hogyan fogja túlélni hát várjuk ki a végét.:)
Nem vagyok sebész, de
Ott vannak a színészek meg hacsak nem vesztette el a folyóban van sok pénze is amivel szerezhet talán jobb orvost….

Rammsch - 2016. 06. 06. 14:29

értem én…
csak ugye tudja, hogy Jaqen meg Waif (érdekes, én a csaj nevét sosem jegyeztem meg. wtf level én. :D)… tudják az arcukat/megjelenésüket változtatni… én még egy öreg nénitől is tartottam volna, hogy na, haggyá má békében. :DDDD

Azért remélem megússza, kb. meg kell, hogy ússza… mert a semmiért nem építkeztek ennyit, olyan lenne, mintha az egész szálat kidobták volna a kukába… de hogy ezt, hogyan fogja megtenni… az kiderül a következő részben. xD Istenemre, darálni kéne ezt, de lehetetlen küldetés… :D

A pénze simán nála maradhatott… nemhiszem, hogy mind elhagyta volna, ha mégis akkor, ha más nem fellóg a hajóra. :”D
S valszeg, hogy a színészek közül az fog segíteni neki a legjobban, akit megmentett végül…(bár így akkor nem kési le az este induló hajót? :D)…

JKJ - 2016. 06. 06. 14:56

Talán ez volt az eddigi leggyengébb rész. A sérülten tántorgó Arya részt nem lezárni gyenge húzás.

MsMe - 2016. 06. 06. 16:29

Puma: ahogy a Véreb is mondta, nem szerencsés a Hét istenséget emlegetve köszönni a testvériségnek. Szerintem e miatt nyírták ki őket.

JoeCole - 2016. 06. 06. 16:30

Jaquen amúgy nem lóg még egy halállal Aryának?

PuMa - 2016. 06. 06. 17:18

winnie: valóban, nem fillert akartam írni, hanem átvezetőt. És valóban fontosabb dolgok történtek, mint a trónteremben, de akkor is engem az ilyen jellegű erőteljes párbeszédek miatt rántott be teljesen a világ (persze a történet is zseniális, de attól még nem lett volna a no. 1 sorozat nálam). És csak arra akartam utalni, hogy most már ez a párbeszédes vonal kevésbé erős, máshol van a hangsúly, ami nem gond, csak számomra kevésbé élvezetes.

állat: fel sem merült bennem a kasza :) így is egész héten azt várom mi a folytatás, csak idén eddig még nem kaptam azt, amit vártam. Úgyhogy lassan át kell alakítanom a várakozásaimat :) Még igazából csak az első könyvet kezdtem el, meglátom tetszeni fog-e a négyes-ötös. A Waif-os magyarázat elfogadható számomra :)

MsMe: hát ez elég fura lenne. Nem úgy ismertem meg eddig a Fény Urát, mint aki más istenek híveinek érdektelen öldöklésében lelné megnyugvását. A korábbi áldozatoknak céljuk volt (pl. Melisandre áldozatai). Őket inkább megtéríteni kellett volna. Sajnálom egyébként, mert ez az öreg ex-katona érdekes karakternek tűnt

PuMa - 2016. 06. 06. 17:22

JoeCole: nem, ugye 3-mal tartozott. Egyet a várfalról lökött le, egyet mérgezett nyíllal ölt meg Tywin előtt, mert különben megkapta volna Arya levelét. A harmadik helyett meg kiszabadította Arya-ékat (talán Haarenhallban voltak épp). Mondjuk kiszabadításkor egynél jóval több őrt ölt meg

zoo - 2016. 06. 06. 17:25

Kutyát remek volt látni, Cersei alázását is, Bronnak pedig minden szava arany.

Shed - 2016. 06. 06. 18:09

Mikor néztem a részt, akkor azt hittem hogy Theonék már Bravosban vannak és ott kurváznak. Gondoltam majd ők megmentik Aryát és ő is csatlakozik Dany seregéhez. Dehát még csak csak a rabszolga öbölben vannak.

Hosszú lesz ez a hét, nem tudom elképzelni hogy ki fog neki segíteni. Bár talán pont a színészek. Megtanítják maszkírozni és így talán az Arctalan isten összesen látott két szolgája sem találja meg.

Egyébként Jacquen mint egyetlen filmen látott papja a templomnak és a másik kiscsaj egyetlen kiképzője, mi a fenét keresett a világ másik felén?

ayren - 2016. 06. 06. 18:37

És… újabb erős női karakter Martin bácsitól! A kis Lady Mormont. :)

Rammsch - 2016. 06. 06. 19:21

ayren: én Lady Mormont-on meghaltam… Ser Jorah-hoz milyen kapcsolata lehet egyébként? :O

Szegény Jon-t… meg a nem szegény :P Sasnát úgy visszaoltotta, hogy öröm volt nézni… :D

Azért a Hagymalovag tudott rá hatni… erre mikor az benyögi, hogy 62 embere van azt hittem lehuppanok a földre a nevetéstől… hát még mikor bevágták a fejüket, a reakciót rá. :DDD

állat - 2016. 06. 06. 19:24

Azt hiszem unokatestvérek.

Ayrons - 2016. 06. 06. 19:37

Egyes teóriák szerint nem Aryat szurkálták meg mivel volt pénze és túlságosan biztonságosan járkált és Tű se volt nála.

Ez már nem háború annyira mint régen volt, Zúgó egy elszigetelt erőd meg pár rebellis folyami úr van meg a Testvériség. Ám így is a Folyóvidék menthetetlen (Szíria 2.0). Észak belharcot vív és a Boltonok már nem a korona szövetségesei. Észak függetlenítette magát ismét. Völgy szintúgy. Dorne fellázadt. Viharföldek kihaltak úgy mond. Korona fennhatóság 3 területre terjed ki: Nyugatföldek,Síkvidék és Viharföldek. Többi rész kiszakadt , nem foglalkozik a koronával. A királyi hatalom a Királyvárban lévő szarkavarás miatt nagyon gyenge.

Ramsaynek van egy nagy serege, Jonnak 62 jó embere :D

bellarea - 2016. 06. 06. 19:46

Hát, érdekes, de langyos kis rész volt. A Vérebnek örültem, bár nélküle is meglettem volna. Valahogy össze kellene akadnia újra Aryával. Vagy Sansával. Lennének érdekes dolgok :D Viszont engem a jelentei teljesen a Walking deadet idézték fel bennem, Morgan epizódját, ami teljesen az övé volt, ott volt ilyen tanító jelleg :D érdekes asszociáció…
Egyébként mit csinál mindenki kedvenc Ramsay-je, amíg Jon és Sansa összetrombitálja Északot? Idomítja Rickont? Illetve az is elgondolkodtató, hogy mi lehet Margery terve. Ha van neki. Hangosan felnevettem mikor lebarátnőmözte a septát :D aki hónapokig kínozta…
Egyébként a rész nézése közbe gondolkodtam, hogy mitől olyan jó ez most, és rájöttem, hogy a Mad Queen nem szerepelt, felüdülés volt, hogy nem kellett a nevei felsorolását hallgatni :/
Bran szála és a múlt felderítése viszont haladhatna már… főleg a R+L=J

pixie - 2016. 06. 06. 20:08

Véreb király, hogy felbukkant, de az az AA-meeting szerű körítés a septontól elég béna volt.

pluhi - 2016. 06. 06. 20:27

Hát ez az Arya szál, drága kenyér… Ebből max úgy jönnek ki jól, ha álmodta az egészet. Kéne lassan lottó, hogy ki jön vissza legközelebb, akinek rég halottnak kéne lenni. Stannis?

Tomifinn - 2016. 06. 06. 20:58

Oszt mivan, ha Jaqent szúrta le Aryas álarcban…? ;)

bëiz - 2016. 06. 06. 21:02

Nekem nagyon tetszett ez a rész. Óriási nagy fordulat nem történt, a cselekmény is cammogott, de

– Lady Mormont jelenete csillagos ötös első képkockától az utolsóig
– Bronn hozta a szokásos formáját, és most a beszólásai is jók voltak
– Jon és Sansa toborzásásától nem sajnáltam az időt egyáltalán, jó volt látni az egyes házakat és a vadak táborát is (Wun Wun for pres.)
– szegény Theonon hangosan felröhögtem: “volt pár nehéz évem????” XD
– Ian McShan zseniális volt, lubickolt ebben az aprócska kis szerepben. Olyan könnyedén jött belőle a szöveg mindennemű modorosság nélkül, hogy öröm volt nézni. Nagyon kár érte. Színjátszás szempontjából koronálya volt ennek a résznek.
– Sandor is back

Megtudtuk Theonék úticélját (kecsegtető irány), Aryát meg jól hasbabökdösték. Minél többet gondolkodom rajta, annál jobb résznek tartom, Denerisztől is megkíméltek, Dorne-t teljesen el is felejtették hála az égnek. Várom a végjátékot nagyon, de én ennek a résznek most adok egy 9/10-et. A Hodoros után eddig azt hiszem ez tetszett a legjobban.

állat - 2016. 06. 06. 22:00

Egyébként így második megnézésre mintha lehet látni a “végre szereztem egy hajót, elmehetek” megkönnyebbülést Arya arcán mikor a Titan-ra néz a hídról. 5 másodpercre kicsit leenged és pont akkor csapnak le rá…így belegondolva ez tipikus GOT húzás. :D

winnie - 2016. 06. 06. 23:03

beiz: nem tudom, hogy mi lehet a baj. téged, meg botondb-t valamiért folyton szűr, de rá fogunk jönni, mi lehet a gáz.

pluhi - 2016. 06. 06. 23:20

Jaqen elvileg nem lehetett Arya formában, mivel Arya még él (ha igaz). Valami szerepe kell legyen még a színházas brancsnak is itt…

Alfie - 2016. 06. 07. 00:07

Még a végén kiderül, hogy nem is akkora g*ci ez a Martin, mert mindenkit feltámaszt, akit kinyírt :D

Crias - 2016. 06. 07. 00:21

Nem csak Jaquen meg Waif van az arcnélkülieknél, amikor először mosdattak valakit akkor volt másik kiscsaj is bár nem is ez a lényeg :)

Amúgy tényleg tűt én nagyon hiányoltam meg honnan ez a hírtelen sok lóvé sé jó ruha?

DarkEagle - 2016. 06. 07. 00:39

Beszéltek itt uralkodásról meg színészi képességről. De most őszintén mikor tették ki komoly szerepnek Emilia-t? :D Szerintem kb SOHA! Pedig egyébként nem rossz színésznő ő. Csak nem kapott olyan komoly szerepeket a sorozatban mint pl Lena Headey.

Egyébként mióta világ a világ az uralkodó csak egy arc volt amit az emberek imádhattak, tisztelhettek vagy utálhattak. De igazából a “csatlósai” irányították őket. Mások hozzák a döntést és ez mindegyik királynál így volt.

Amúgy nekem semmi bajom Sari mamival SŐT! Egyszerűen egyértelmű hogy azért tolják ennyire félre a karaktert hogy a végén nagyobbat üssön. Az sem meglepő hogy ennyi évig csinálja a dolgait hiszen nem egy 10 fős falut akar meghódítani hanem a világot. Ami azért nem kis munka. Plusz a 3 sarija sem nő fel 1 év alatt. Ha azt nézzük a 6 év alatt lettek kb negyed akkorák mint egy IGAZI sárkány. akkor még gyakorlatilag kéne lenni itt plusz 6-7 évnek mire igazi sarik lesznek és bevethetőek egy igazi háborúban. Szóval nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit kezdenek az írók mert ha jól tudom a könyveket beérték és két választásuk maradt. Megvárják Martin atyust hogy befejezze a szériát vagy saját kútfőből folytatják a könyvet mellőzve.

Őszintén szólva én jobb szeretném ha mellőznék a könyveket mert pl a 4. évad rohadt unalmas volt és az 5-ből is max 3-4 volt amire azt mondhatom hogy na ez igen ezt nevezem. Viszont ez az évad eddig nagyon jó.

Írtátok hogy Deny nagyon ismétlődő karakter. Ez igaz kb mindenkire a GOT-ban. :D Van 1-2 karakter akinek volt jellemfejlődése, legyen az jó vagy rossz de alap járaton ugyan azt csinálják csak máshogy. :D

Don Fanucci - 2016. 06. 07. 05:56

Bennem ezután a rész után felötlött, hogy a “Battle of Bastards” akár még Lannister-Stark összecsapássá is alakulhat. Bár lehet, hogy azt inkább később húzzák meg. És legyen is úgy, mert nem ártana ott lenni még jópár karakternek, aki jelenleg nagyon messzire kolbászol az északtól is, meg a Folyóvidéktől is. (Pl. Arya-nak, aki tutira nem halt meg.)

Amúgy nem volt rossz húzás kligén sándor visszahozása, remélem, látjuk még bőven használni azt a fejszét. Azt is nagyon élveztem, ahogy Jon meg Sansa gyűjtögették a sereget, a Mormont úrnős jelenetért külön óriási pacsi jár.

Amúgy, amit egyszerűen nem tudok megérteni, az a Danny-vel kapcsolatos közvélekedés: ha már valakit és valamit ennyire utálni kéne, akkor az legyen Cersei, meg kb. mindenki a Királyvárban.

Ami az elmúlt egy és háromnegyed évadban zajlott ott, az a GoT legnagyobb szégyenfoltja. Ezúttal Tyrell-nagymama gyönyörűen összefoglalta az egész karakteridegen elmebajt, amit kibontakoztattak ekörül a teljesen fölösleges vallási fanatikus szál körül.

OK, a főverébnek a szájába adtak érdekes dolgokat, de egyrészt amúgy hóttidegesítő a csávó, másrészt azokat elmondhatta volna bárki más, mondjuk Tyrion is (aki miért is nincsen mostanában?).

Amúgy csak én nem tudtam röhögni Theon szerencsétlenkedésén? Számomra az egyik legtragikusabb karakter az egész sorozatban. Helyette most inkább még néztem volna kicsit a leszbishow-t. Hiáyzik az ilyesmi mostanában egy kicsit a GoT-ból, ami azt illeti… :)

Hor1 - 2016. 06. 07. 08:26

Sarik.

Shed - 2016. 06. 07. 10:49

Hmm, az azért vicces volt, direkt néztem hogy Jon a kardját nem mutogatta a Mormont csaj előtt.

Lényegében ugye az a Mormontok családi kardja. Esetleg visszakérték volna tőle. Bár harcban, meg csatában rögtön látja a kiscsaj hogy az ősei kardját egy fattyú hordja.

Peter7 - 2016. 06. 07. 12:27

“Számomra az egyik legtragikusabb karakter az egész sorozatban”

Messze a legtragikusabb karakter a történetben. A színész pedig nagyszerű alakítást nyújt, ellentétben pl. Emilia Clarke-kal, akitől egy sokkal karizmatikusabb, tehetségesebb színésznőt kellett volna erre a szerepre szerződtetni. Egyszerűen röhejes mikor keménykedni próbál, a hitelessége 0.

nade - 2016. 06. 07. 13:03

^Nekem főleg szemöldök-tánc meg a túlzott szájmozgása teszi főként röhejessé E.Clarke-ot.

Nem olvastam tovább vissza.. az volt már hogy amikor a hídra megy fel Aria, szembe megy vele a kagylóárus alteregója?
Meg Aria és a másik csaj nem ugyanaz a személy (a’la Harcosok klubja)?

Amúgy tetszett ez a sok külső helyszín, meg az egész régi új hangulat, mint ami Robb-os évadokban volt, középkoros harcok… bár sajnos akkor is volt hogy nem tudja az ember “ez most kicsoda, kivel van?” stb. Jamie és az ostromlott várt se vágom most hirtelen hogy Stark vagy Bolton oldalt erősíthetik e majd..

Sándorunk meg, ahogy most a hét-istenes barátait lemészárolták azt sejteti hogy bizony azok oldalára áll, és így megerősíti hogy Királyvárban Cercei és a zombi-Hegy ellen lesz. Kérdés még hogy Aria iránt hogy érez. Rá is vagy csak Briennere neheztel?

Magaerybébi remélem csak szerepjátszik és úgyis tűnik a titkos, de kb semmit nem mondó üzenettel.

Sanza meg ugye most Jon háta mögött üzen annak akit Kisujj tanácsolt… “erős nőként” áruló tanácsára hallgatva… brávó, okos lány. Érdekes lesz, de félő hogy Jon és Sanza-t megint megvédi valami plot armor..

f@sk4lap - 2016. 06. 07. 13:17

“Hor1 – 2016. 06. 07. 08:26

Sarik.”

Úgy látszik nem csak nekem szúrta a szemem. :/

Keila - 2016. 06. 07. 13:22

Először kifejezetten csalódott voltam Arya jeleneti miatt, mert teljesen óvatlan és már szinte karakteridegen volt. De minél többet gondolkodom rajta, annál gyanúsabb, szóval várom a következő részt nagyon.

Acheron - 2016. 06. 07. 14:41

Úgy megörültem Al Swearengen-nek, de olyan hirtelen vége lett, mint a Deadwood-nak. :D

nade - 2016. 06. 07. 14:51

Dany? Nekem főleg szemöldök-tánc meg a túlzott szájmozgása teszi főként röhejessé E.Clarke-ot. Utóbbi filmjének már a trailerében is kirí eme tehetsége. Inkább a Maszk vagy hasonló Jim Carrey-s szerep kellene neki.
@DarkEagle : “sari” *wtf*facepalme*cringe*

Nem olvastam nagyon vissza.. az volt már hogy amikor a hídra megy fel Aria, szembe megy vele a kagylóárus alteregója?
Meg Aria és a másik csaj nem ugyanaz a személy (a’la Harcosok klubja)? Bár ez a Jaquen tartozik még egyel teória se rossz, csak épp nincs meg neki Arya arca hogy helyette haljon meg.

Amúgy tetszett ez a sok külső helyszín, meg az egész régi új hangulat, mint ami Robb-os évadokban volt, középkoros harcok… bár sajnos akkor is volt hogy nem tudja az ember “ez most kicsoda, kivel van?” stb. Jamie és az ostromlott várt se vágom most hirtelen hogy Stark vagy Bolton oldalt erősíthetik e majd..

Sándorunk meg, ahogy most a hét-istenes barátait lemészárolták azt sejteti hogy bizony azok oldalára áll, és így megerősíti hogy Királyvárban Cercei és a zombi-Hegy ellen lesz. Kérdés még hogy Aria iránt hogy érez. Rá is vagy csak Briennere neheztel?

Magaerybébi remélem csak szerepjátszik és úgyis tűnik a titkos, de kb semmit nem mondó üzenettel.

Sanza meg ugye most Jon háta mögött üzen annak akit Kisujj tanácsolt… “erős nőként” áruló tanácsára hallgatva… brávó, okos lány. Érdekes lesz, de félő hogy Jon és Sanza-t megint megvédi valami plot armor..

Szerintetek Fan service az egész évad? Jon feltámad, WW harcok és eredetük, Sanza megmenekül és strongwoman, Benjen, Sándor …

nade - 2016. 06. 07. 14:54

Dany? Nekem főleg szemöldök-tánc meg a túlzott szájmozgása teszi főként röhejessé E.Clarke-ot. Utóbbi filmjének már a trailerében is kirí eme tehetsége. Inkább a Maszk vagy hasonló Jim Carrey-s szerep kellene neki.
@DarkEagle : “sari” *wtf*facepalme*cringe*

Nem olvastam nagyon vissza.. az volt már hogy amikor a hídra megy fel Aria, szembe megy vele a kagylóárus alteregója?
Meg Aria és a másik csaj nem ugyanaz a személy (a’la Harcosok klubja)? Bár ez a Jaquen tartozik még egyel teória se rossz, csak épp nincs meg neki Arya arca hogy helyette haljon meg.

Amúgy tetszett ez a sok külső helyszín, meg az egész régi új hangulat, mint ami Robb-os évadokban volt, középkoros harcok… bár sajnos akkor is volt hogy nem tudja az ember “ez most kicsoda, kivel van?” stb. Jamie és az ostromlott várt se vágom most hirtelen hogy Stark vagy Bolton oldalt erősíthetik e majd..

Sándorunk meg, ahogy most a hét-istenes barátait lemészárolták azt sejteti hogy bizony azok oldalára áll, és így megerősíti hogy Királyvárban Cercei és a zombi-Hegy ellen lesz. Kérdés még hogy Aria iránt hogy érez. Rá is vagy csak Briennere neheztel?

Magaerybébi remélem csak szerepjátszik és úgyis tűnik a titkos, de kb semmit nem mondó üzenettel.

Sanza meg ugye most Jon háta mögött üzen annak akit Kisujj tanácsolt… “erős nőként” áruló tanácsára hallgatva… brávó, okos lány. Érdekes lesz, de félő hogy Jon és Sanza-t megint megvédi valami plot armor..

Szerintetek Fan service az egész évad? Jon feltámad, WW harcok és eredetük, Sanza megmenekül és strongwoman, Benjen, Sándor …

(megjelenik már végre vajon?)

Nebojsa - 2016. 06. 07. 18:32

Bele sarik? xD

Llew - 2016. 06. 12. 09:28

pont ez :)

Énkérekelnézést - 2016. 06. 13. 12:06

#rekt

Nicholas - 2016. 06. 13. 12:20

Ez a Zúgós tanmese tényleg csak arra ment ki, hogy Jamie ne legyen ott a tárgyaláskor Királyvárban?
Dany visszahozásával sem erőltették meg magukat. Idáig süllyedt volna a GoT színvonala?
Jaqen következetessége pedig az egekben…

Sorozat leggyengébb része volt eddig.
Remélem jövő hétre már sokkal jobban átgondolt perceket kapunk és nem hoznak szégyent a 9. részekre.

Acheron - 2016. 06. 13. 12:59

Jason Bourne egy kis kötttsög Arya-hoz képest. :D

Thrasher - 2016. 06. 13. 13:01

Ejj, hát ez…
Na mindegy.

Figyelembe véve, mennyi időt elkínlódtunk Aryával Braavosban, senki nem gondolhatta komolyan, hogy oda lyukadjon ki a sztorija, hogy egy sikátorban agyondöfjék. Kíváncsi vagyok, a narancs direkt utalás volt-e a keresztapás dologra, próbálva egy kicsit elhitetni velünk, hogy tényleg veszélyben van a csaj.

röviden-tömören - 2016. 06. 13. 13:12

No1-Arya saját és más felelősségére elhagyta a braavosi Szent Daru Kórházat, hihetetlen gyógyulás után.. (Daruné mit akart a méreggel? elfogadhatóbbá akarták tenni a halálát, mondván Aryának szánta volna?) aztán végigparkourozta a várost, és közben senki el nem kapta a grabancát, hogy kifizeted jányom a szétlapított árut, meg lábfejeket..

aztán. ok nyert, felnyílt hasfali sebbel. sötétben – vakoskodva. kijárt neki. de aztán át a városon, elvileg szigetre a fekete-fehér házába, hullástól (vagy csak az arcot vitte?). keresztülcaplatva mindenen, miközben Jaquen épp kimenőn volt.. rendben.. de arclefejtést meg eddig mintha nem csinálta volna? ahhoz képest elég jól ment neki..

amúgy Jaquen beleegyező biccentését én úgy veszem, hogy szerinte a lány most senki, aki Arya Starkot játszik és Arya Stark nyilván hazamenne Winterfellbe. úgyis az volt neki szánva.

Riverrun jó volt, Brotherhood, Mereen is. utóbbi csak addig, amíg stormborn be nem viharzott.. az a brezsnyev szemöldök önmagában hitelteleníti amit e.c. csinál, és az sem sok..

Királyvárnál Lancel kú(ro)zinos tekintete, ahogy a hegy lefejelte a támadóját. :-D és úgy látszik Cerseinek se szeri se száma a szopásoknak. 7 septon ítélkezik felette. vajon, hogy döntenének? :-)

röviden-tömören - 2016. 06. 13. 13:21

meg még egy kis Dany. úgy, de úgy pofán kellett volna csapni azért a nézéséért. azért a műfelháborodottért, hogy “mit tettetek a városommal?!”. mintha nem őfelsége hagyta volna odáig zülledni, hogy a végén Missandei kezét szorongatta az arénában, amíg fel nem tűnt az egyetlen sárkány, amit nem tudott bezáratni..

majd hallhatjuk a “csípős megjegyzéseit” a következő részben, hogy “nem tudtad megvédeni a városomat törp uram, ne te vidd el a gyűrűt westerosba”.. miközben olyan jól uralkodott, meg harcolt eddig, hogy csak na. egyedül kb. még mindig a forró vizes fürdőben ülne, mert onnan is alig tudhatott az elején kiszállni. (most is leszállt a pinaMisa tetején, ahelyett, hogy ment volna egy kört, végigégetve a hajókat..)

röviden-tömören - 2016. 06. 13. 13:22

előző hosszabbat megette a gép? vagy csak vannak tabu szavak? :-)

39lépcsőfok - 2016. 06. 13. 15:43

Csak nekem volt Mereen ostrománál ilyen második világháborús hangulatom a robbanásokkal meg rengő épületekkel? :)

Ha a következő rész csak északról fog szólni, akkor elég nehéz lesz lezárni a szálakat. Kb mindenre jut 10 perc.

Shed - 2016. 06. 13. 18:16

Ez egy katasztrófa rész volt. Nagyot csalódtam.Eddig nem voltak igazán gyenge részek szerintem, de erre már nem tudok mást mondani.

Az Arya szál nagyon el lett rontva. Szúrta volna vállba az előző részben, vagy szúrta volna át a kezét. De csak azért gyomron szúrni hogy izguljunk miatta felesleges volt. Senki nem izgult.Ellenben haldokolnia kéne.

Ez a Zúgó féle szál is mire volt jó? Mi értelme volt úgy őszintén?Ezeket a történéseket nem lehet a világ belső logikája mentén feloldani. Az érintetlen Frey és Lannister sereg bevette Zúgót, övék minden a környéken. A Tully ház és a serege lényegében megsemmisült és az ő összes hűbéresük is a Freyeké lett.

Az a baj hogy látom már tényleg arra fog kifutni a következő évad hogy Dany mindenkit legyak, mindenkit legyőz, aztán valahogy megküzd a vazallusaival a holtak ellen és ráül a trónra.
Az írók Őt választották ki a Hősnek, Ő lesz aki megment mindenkit. Itt már mindenki oldalvonalra lett rakva rajta kívül.

És ami idegesít, hogy vélelmezem úgy lesz Westeroson is a szeretett, meg imádott királynő két rész alatt hogy semmit nem csinált idáig jól a sárkányok kikeltetésén kívül.

Ez egy nagyon gyenge rész volt, nem méltó a Trónok harca sorozathoz.

eClipse - 2016. 06. 13. 18:57

“Ez egy nagyon gyenge rész volt, nem méltó a Trónok harca sorozathoz.”

Ámen…

Geza Kovacs - 2016. 06. 13. 19:13

Emberek, ez nagyon gatya volt! Azt hittem, rossz sorozatot nézek. Na persze rossz is volt, de sajnos megfelelőt néztem. Ezek a készítők elbansheesítják a Trónok harcát, egészen kínos. Tömlöcbe mindegyikkel, hát alig 2 rész van a sorozatból, mégis mire nézik az időt!

Innen akarják 18 részben befejezni az egész sorozatot? Vagy kamu vagy nagyon trágya lesz. Remélem az előbbi.

Malachi - 2016. 06. 13. 19:17

az évad első része, amit az elejétől a végéig élveztem. kicsit visszahozott a korábbi évadok hangulatából, amikor még minden döntésnek komoly súlya volt.

Shed - 2016. 06. 13. 19:59

“kicsit visszahozott a korábbi évadok hangulatából, amikor még minden döntésnek komoly súlya volt.”

Ja. Előző részben leszarták a várban hogy Lord Tully nyakához raktak egy kést, most meg feladják Zúgót mert ő a ‘Lord’. Főleg úgy hogy gondolom a Freyk végiggyalulták a vidéket. Az Arcnélküli Istennél is volt sok komoly döntés. Lényegében senki nem vágja már hogy mi és miért történt ott, még azok sem akik elolvasták az összes könyvet. Tyrion igazából nyugodtan kurvázhatott volna az egész évadban, mert a döntéseinek semmi következménye nem volt. És a döntéseinek súlytalansága pont ebben a részben ütközött ki. Dany igy is úgy is visszajött volna Drogonnal, meg 100,000 dothrakival, szóval az összes ügyködése totál felesleges volt.
Ha Dany késik, akkor is mi lett volna? Kicsit több Makulátlan hal meg, de a lázongás úgyis véget ért volna mikor a hordával visszajön.
Cerseinél már nincs hatalom. Lényegében van egy zombija, meg egy patikusa. Nincs komoly döntés a kezében. Mondhatta volna a fia hogy menjen haza. Kb.
ugyanaz lesz mint így. A Hit nem ítéli halálra, max bezárják septának valahova.

Komoly döntés az lett volna ha Zúgó csapatai feladva a várat mehetnek északra. De feloszlatták őket, Black Fish meghalt, tehát még segítője sem lehet Sansának. Az egész Zúgó szálnak nem volt értelme. Nem mindegy hogy Jaime maradt volna Királyvárban, vagy megy Zúgóba, mikor úgyis visszaér időben?

Ez a rész pont hogy a következmények nélküli és a történetet igazán befolyásoló jelenetek nélküli ebizód volt.

wellmanster - 2016. 06. 13. 20:11

Mi van akkor ha Jaime vezéletével a Targeryen és a Tully ház emberei elmennek Sansának segíteni? Nem tartom kizártnak a végén az összenézésekből integetésekből ezt a verziót sem.. :)

szelesmalom - 2016. 06. 13. 20:13

6×08
EZ.
Egy nagy halom kaki volt.
5 percenkent karomkodtam, hogy most ezmi,
takarodjanak disznot ganajozni.

poohtheone2 - 2016. 06. 13. 20:15

@wellmaster: Hát pedig ez 100%-osan kizárható.

Not sure if trolling or…

pluhi - 2016. 06. 13. 20:22

– Tell a joke!
– 6×08

lynx - 2016. 06. 13. 21:02

Hát eddig én leszek az egyetlen, de nekem ez a 8. rész nagyon bejött. A 7-essel néztem együtt, és így minden szál nagyon tetszett.

Mivel nemrég daráltam le ismét az elejétől a Trónok Harcát, így a Fekete Hal illetve a Lobogó Nélküli Testvériség ismételten visszahozott szála jobban átjött.

Ayrons - 2016. 06. 13. 21:11

Könyvben pont így történt Zúgó ahogy itt is :) ott is feladták várat mert Edmure ezt mondta.
Tárgyalás meg nem lesz ez nem könyves spoiler egyszerű teória : Cersei valószínűleg kilátástalan helyzete miatt és Jaime sincs ott no meg a fiát elvesztette felgyújtja a várost.
Aryanak meg sikerült feldolgozni a tragédiákat és rájönni ki is ő. Mondjuk így is soknak éreztem ezt a szálat.
Tyrion meg elbukott ennyi , azt hitte ért az ottani dolgokhoz de nem.

Anak - 2016. 06. 13. 21:26

A Zúgó részeknek talán az lehet az értelmezése, hogy Sansának most már tényleg nincs hova fordulnia, mint Kisujj és a Völgy seregeihez. (Persze azt is tudjuk, hogy ezt a döntését már 2 epizóddal ezelőtt meghozta.) Zúgó egy kecsegtető lehetőség volt, ami végül nem jött össze.

Anak - 2016. 06. 13. 21:27

Izé, a legutóbbi epizódban.

Tibo - 2016. 06. 13. 21:38

Nekem is az a sejtésem, hogy Jamie valahogy majd segíteni fog Sansán vagy pedig Kis Ujj érkezik majd megmentőnek a következő rész végén:)

Elar - 2016. 06. 13. 22:00

Nekem ez az egész évad nem áll össze. Vannak jó jelenetek, de úgy az egész valahogy most nem az igazi.
Eddig ez a leggyengébb évad

állat - 2016. 06. 13. 22:02

Arya felgyógyulása tényleg hihetetlenül gyors és erőltetett volt. Ugyanakkor ahogy legyőzte az ellencsajt szerintem nem. Vakon le tudta győzni a kiképzés alatt, így ezt használta ki. Jaqen meg egyszerűen büszke volt rá ami arra utal hogy azért az alapszemélyiségből valami megmarad minden arcnélkülinél bár lehet rosszul értelmezem, hmmmmm.
Ami Zúgót illeti hát könyveket olvasóként tetszett a dolog. Abba nem akarok belemenni miért esetleges Spoiler-ek miatt.
Mindkét Clegane hozta a kötelezőt. :D
Szóval egy két hülyeségtől eltekintve rendben volt a rész.

Atter - 2016. 06. 13. 22:47

Legunalmasabb résznek nem mondanám, de ez az epizód egyszerűen nem passzolt sehogy.
A Fekete Hal elintézése elég olcsó megoldás volt, a közel két éve húzódó Arya-szál pedig komolyan arra futott ki, hogy akkor most elindul haza? Annyi érdekes teóriát lehetett olvasni a neten, kicsit sajnálom, hogy “csak” annyi lett a vége, hogy végülis Senki lett, aki azt hiszi, hogy valaki. Legalábbis erre utal – gondolom – a savanyú arcú lány szövege: “The Many-Faced God was promised a name. He must always receive what is his. You can’t change that. I can’t change that. No one can.” Mert végülis változtatott. Meg az arcbőr nyiszatolós fickó is sokat sejtetően húzta monalizásra a száját…
Csalódtam.

koka - 2016. 06. 13. 22:49

A Zúgós jeleneteknek akkor lett volna értelme, ha közben láthatjuk Jamie karakterfejlődését is. Na most ebből semmi nem valósult meg. Odament, mert halálos szerelme Cersei elküldte, majd amint tud visszafut hozzá. Reméltem, hogy egy kis friss levegő jót tesz majd neki és végre nem lesz egy idegesítő papucs.
De még Brienne se tudod kellő hatást kifejteni rá. Szomorú, mert egyébként én bírom Jamie-t, de amit az elmúlt 2 évadban művelnek vele az kritikán aluli.

De ami a legszomorúbb, hogy így is a Zúgós jelentek voltak a legjobbak. Ezzel mindent elmondtam szerintem. Egyszerűen anticlimatic volt az egész. Nagyon nem állt össze ez most fiúk.

Egyébként ez a Mark Mylod most valami új rendező volt?

Hepciás - 2016. 06. 13. 23:17

Cersei-t amúgy ha bűnönek találják elküldhetik a falra? :D Mekkora lenne már – János Slynt 2.0 “A királynőtök vagyok!!! Vannak barátaim az udvarban!!!”

beiz - 2016. 06. 13. 23:18

Engem lassan már fanatizmussal is vádolhattok, mert általában 8-9/10-re hozom ki a részeket. Nekem személy szerint az évad is nagyon tetszik, szerintem a legjobbak között van. A múlt heti rész is nagyon tetszett a maga lassúságával, remekül megírt jeleneteivel. MÉGIS most azt kell mondjam, ez az epizód benne van a legrosszabb 10-ben. Valahogy most nem jött át. Sokaltam Arya csodás szaladgálást a szétkaszabolt pocijával. Más sorozatban lehet nem zavart volna ennyire, de a Trónok harcában kissé méltatlannak, b kategóriásnak éreztem. Az előző részben tök felesleges volt a döfi-döfi, elég lett volna csak megvágni, vagy jobbat mondok, kiszúrhatta volna az egyik szemét is akár (utalva ezzel korábbi vakságára, aminek így egyféle “nyoma” maradt volna). Spórolósnak éreztem a Blackfish halálát is, miért nem mutatták? Edmure döntését nem is értettem, mintha lemaradtam volna valamiről.

A rész pozitívuma Sandor volt és, hogy belefutott a testvériségbe, illetve Cersei pofára esése hozott némi fordulatot.

Nem tetszett ez a rész, lehet bedobom a hét csalódásai közé. Mindegy, ez van. Egyébként valószínűleg a jövő héten letesszük a hajunkat is. ;)

Hepciás - 2016. 06. 13. 23:18

Cerseit amúgy ha bűnösnek találják elküldhetik a Falra? :D Mókás lenne ahogy Janos Slynt-szerűen okoskodna, hogy vannak barátai az udvarban…

Hepciás - 2016. 06. 13. 23:23

Jaime undorító volt ma, hozza azt a tipikus Lannister viselkedést… Amúgy az ő szála a könyvben is itt ér véget ahogy bevette Zúgót és jön a hóesés (bár ott Cerseivel nincsenek már ennyire jóban).

Arya… Arya hiteltelen. Letudom azza, hogy sokat volt Sandor táraságában és eltanulta tőle a Chuck Norris-féle keménységet.

Danny… Valaki más jól jellemezte. Én nem bírom őt, nagyon próbálja a sorozat heroizálni meg igazságos meg mittomén, de nem az. Alkalmatla a vezetőségre, jelleme nem fejlődik. A sárkánya meg a 100% fire resist nélkül nem lenne sehol, vagy csak a Dotrakiak ágyában.

bélabá - 2016. 06. 13. 23:27

Én próbáltam figyelni, de így sem értettem, hogy most mi az a támadó hajóhad Mereen-nél?

Amikor mutatták, azt hittem Theonék érkeztek meg a lopott hajóhaddal.

De milyen masterek jöttek? nem is volt róla szó hogy jönnének. Meg nem ott van a több ezer unsullied, meg First Son sereg? Miért csak a piramist tudják védeni?

riskaa - 2016. 06. 14. 03:16

Jaime szerintem nem fog visszaerni Cerseihez (egyelore). Nem hiaba van a lobogo nelkuli testveriseg a kornyeken. Sajnos a resz tenyleg gyenge volt, talan csak Cersei es Qyburn fejet tudnam felidezni pozitivumkent, ahogy elegedetten nezik a hegy meszarlasat. Dany megerkezese meg gaz kategoria.

Isaac - 2016. 06. 14. 05:35

Akkor most a Fekete Halnak annyi vagy azért nem láttuk a halálát,mert ez is egy csavar lesz :o

Don Fanucci - 2016. 06. 14. 06:35

Állati vicces, hogy Danny-nek már a puszta kétmásodperces megjelenése is elég ahhoz, hogy megint mindenki azon pörögjön, hogy milyen hiteltelen. :DD

Nekem, sokakkal ellentétben, tetszett a rész: remekül építkezett az utolsó két epizód felé, és nem is nagyon tudnék belőle üresjáratot mondani. Ha az egész évadot így írták volna meg, sőt, mindent az ötödik évad óta, nem is volna semmi gond.

Jó volt végre valami tökösebb megmozdulást látni a verebekkel szemben. Jó volt a Zúgó bevételéről szóló rész is, Jamie erős szövegeket kapott és annyi megérdemelt játékidőt, amiben régóta nem volt része. És bár tényleg Dorne most a leggyengébb pont – ha a Királyvárat nem számítjuk – de itt is pontosan lehetett érteni, hogy mi miért történt. Sanyit pedig állati jó újra látni, még mindig örülök a visszatérésének, és, ahogy reméltem, visszatértek a Zászlónélküliek is…

Ráadásul Arya braavos-i szálát elég frappánsan lezárták, pedig nagyon aggódtam, hogy mit fognak kihozni belőle. Mondjuk nem lett volna rossz, ha egy kicsit többet megtudunk az arcnélküliek szektájáról, de nekem így is kerek volt a sztori, nem is panaszkodtam.

Dob - 2016. 06. 14. 08:20

bélabá: Yunkai és Astapor rabszolgatartó mesterei. Akikkel nemrég tárgyaltak, hogy 7 év múlva felszámolják a rabszolgaságot, úgy tűnik nekik ez nem elég.

Gyalogosokkal védeni a vásrost egy hajó ostrom ellen elég veszett ügy. De valószínű megjön a Vasflotta és megmenti a napot.

Dob - 2016. 06. 14. 08:22

Hepciás : nőket nem küldenek a falra

lostfanka - 2016. 06. 14. 10:02

Egyebkent nem unjatok a folyamatos sirast hogy unalmas sorozat miota nem a konyvet kovetik. Ez az evead sokkal porgosebb mint a regebbi evadok voltak, itt legalabb latszik hogy tartunk valahova, mig volt olyan evad amikor az ember kovetni nem tudta hogy ki mit hol csinal es miert.

lostfanka - 2016. 06. 14. 10:07

Egyebekt jok voltak a multheti konteok Aryaval kapcsolatban, kb egyik sem jott be:) Siman tulelt egy gyomor szurast ahol meg a kest is megforgattak, majd vegig ugralta a varost, ujra felszakadt a seb, jarni alig birt majd megolte az ellenfelet, elballagott a szentejbe leszeletelte az arcat a szoke csajnak majd elballagott mindenfele fajdalom nelkul. Nem hiaba na, igazi Stark:)

@Shed: Kicsit idegesito az allando karogas. Tele volt az evad tok jo parbeszedekkel, en elveztem.

mókus - 2016. 06. 14. 10:43

Amúgy nem lehetséges, hogy az egész arcnélküli kiképzésnek pont az volt a célja, hogy a kiképzett illető tudja, hogy ő kicsoda, hogy teljes mértékben tisztában legyen vele? Hiszen ha annyi arcot kell felvenni, hosszú idő után egy “senki” elfelejtheti, hogy ő kicsoda is volt valójában, ami gyanítom, hogy a szekta szempontjából nem lenne cél. Szóval szvsz Aryanak ez egyfajta útkeresés volt, aminek a végére végre megtalálta önmagát. Gyorsított felnőtté válás :)

káposzta - 2016. 06. 14. 10:50

Nekem eddig az évaddal nem volt bajom, persze voltak unalmasabb epizódok is, meg baromságok (Dorne) de összességében ezt az évadot találtam a legjobbnak. A mostani viszont nagyon rossz volt, mintha nem is ezt a sorozatot néztem volna, annyira kilógott. Arya szála sosem érdekelt annyira, de legalább kapott volna valami normális befejezést, mert ez így nagyon logikátlanra sikerült. Mondjuk annyi tetszett belőle, hogy a végén Jaqen mintha örült volna, így kiderült hogy tényleg kedvelte a kiscsajt. :D Jaime befejezhetné már a Cersei mániáját, de biztos hogy végig blöffölt Edmurenak, aki sajnos bevett mindent, nem úgy mint a Blackfish. Tyrion nem csinál semmit csak vedel, meg hallgatja Greyworm & Missandei szar vicceit + még a terve sem jött be ezek szerint. A poénkodós jelenet helyett inkább mutathatták volna mit csinál Ramsay, és hogyan szolgál Rickon úrfi egészsége. D: Félek hogy azóta már Reekon állapotban van. :(

alice - 2016. 06. 14. 13:53

Nem tudom, Dany nekem annyira komolytalan. Próbálja eladni, hogy milyen jó uralkodó, vezető de ebből semmit nem látunk. Én legalábbis. Ahova a csaj betette a lábát ott kő kövön nem maradt.
Van egy vicc…
Egy fiatal srác meglát egy öreg nénit ácsorogni az út szélén. Odamegy hozzá, karon ragadja a hölgyet hogy segítsen neki átkelni az úton. Mikor átérnek a srác mondja, hogy nem kell megköszönni,szívesen tette, mire a néni megszólal, hogy nem is akart átmenni az úton.
Na szóval ez így nem vicces :D, de remélem átjön, mit akarok vele. Dany mindenhova betoppan a sárkányaival és eljátssza a hős felszabadítót, gyanítom azért, hogy a kövi városban még egy névvel hosszabban mutatkozhasson be, mikor megfenyegeti az ottani urakat. Aztán még kb nagyon káoszt hagy maga mögött.
Nem tagadom, hogy ért ahhoz, hogy átvegye a hatalmat, ahogy azt már a sorozatban is elmondták neki(bár nem tudom mire ment volna a 3 sárkány nélkül), de az uralkodás már nagyon nem az ő asztala. Szóval csak remélni tudom, hogy nem ő fog a trónon ülni a végén(bár amúgy ezt kétlem).

PuMa - 2016. 06. 14. 17:02

lostfanka: “Ez az evead sokkal porgosebb mint a regebbi evadok voltak”

Te ezt pozitívumnak tartod, én nem. Pörgős, de én jobban szerettem a lassú kifejtést, amikor több idő jut a karakterekre, párbeszédekre. Ezért én inkább kapkodósnak érzem.

“itt legalabb latszik hogy tartunk valahova”
Ez is nálam inkább negatívum, mert túl egyértelmű(nek tűnik), hogy hova. Jobban szerettem, amikor megleptek.

De nincs ezzel baj, más az ízlésünk, én az első 4 évadot élveztem nagyon, te meg gondolom ezt. Csak ne írj már olyat, hogy idegesít a károgás. Hadd fejtse ki mindenki, mi tetszik és mi nem. Pont ez a lényege egy ilyen fórumszerűségnek. Sorozatok kapcsán felmerül élményeket/érzéseket osztunk meg egymással.

alice: ezt a viccet különösen jó résznél írtad le :D

Egyébként szerintem is nagyon rossz volt az epizód, egyedül Jamie szövege tetszett, amit Edmurenak tolt. Igazán Tywinosra sikerült, ahogy bevette Zúgót. Ami viszont nem jött át, hogy Edmurenak mégis miért volt jó, hogy feladja a várat? A felesége meg a gyereke miatt? hiszen ő mondta, hogy nem is ismeri őket… na mindegy. Ez az évad nálam messze a leggyengébb, és ezen azt hiszem az utolsó két rész sem fog változtatni, bármilyen jó is lesz. 8 hét csalódást 2 jó rész nem tud ellensúlyozni.

Viszont nem értem, mi lehet a gond. Eddig azt mondtam, a könyvek nélkül az íróknak nincs ötletük. De most értem az első könyv végére, és meglepődtem, mert minden történetszál, jelenet, ami a könyvben nem volt, de a sorozat hozzáadott (talán egyet leszámítva) mind zseniális,remekül illeszkedik a sztoriba és növeli annak értékét. Úgyhogy ha akkor ki tudtak találni ilyen jó dolgokat, most mi lehet a baj…

Hepciás - 2016. 06. 14. 17:25

” mig volt olyan evad amikor az ember kovetni nem tudta hogy ki mit hol csinal es miert.”

Én pont ezt szerettem. Pörögtek az események, de sosem kapkodva, hanem szépen, párhuzamoan. Főleg a második évad, személyes kedvencem. Ütközetek, hatalmi kavarás, Tyrion mint Segítő, Stannis attack, meglepő fordulatok stb.

Most úgy érzem, hogy készülnek arra, hogy izgalmas legyen a sorozat “majd valamikor”, de azt is kinézem – ne öljetek meg érte – hogy arra várnak, hogy Martin kiadja a következő könyvet és megint legyen egy távlati vázlat amit nagyjából követni lehet (amennyire van értelme követni filmes szempontból). De most nagyon pipálgatós az évad. Megölnek azért karaktereket, hogy ne legyenek útban majd később, évad utolsó részében vérfürdőre és random halálra is számítok…

Hepciás - 2016. 06. 14. 17:27

PuMa

Annyira volt jó ez a Jaime-duma (a történet haladásán kívül), hogy ismét úgy utálom Jaime-t mint az első másfél-két évadban.

peeeety - 2016. 06. 14. 18:39

Amúgy a Vörös Papnő feltámasztott Jon-t, azt eltűnt, mint szamár a ködben. Azért rá még kíváncsi leszek.

PuMa - 2016. 06. 14. 21:02

Hepciás

Nem mondtam, hogy én jobban megszerettem :D de nem csak a szeretett karakterek jelenetei tetszenek

Divexa - 2016. 06. 14. 22:37

Szerintem Dany nem rossz. Ha jobban belegondolok még mindig csak egy kislány. A hogyan uralkodjunk kézkönyv nélkül a legtöbbet ezen a téren a férjétől tanult. Ezek után nem is várok tőle sokat. Csak hogy üt-vág, és az érzelmei irányítják legtöbbször.
Arya viszont már nekem is sok volt. Legalábbis a gyors és mágikus felgyógyulása.
Mégis van 1-2 jelenet ami mindig megmenti a gyengébb részeket nálam. Most épp Sanyi. Hiába, kedvenc karakter. Szerencsére nem csináltak belőle vallási fanatikust. Nem ez az első hogy kiáll egy gyengébb mellett. Örülök hogy visszatért, remélem sokáig marad.

jerrycomovie - 2016. 06. 14. 23:06

Nem tudom, ki mit várt Arya szálától. Elment, hogy kitanulja a mesterséget és elvileg mostanra kitanulta. Persze elég tré a mestervizsga, mert ehhez egy másik tanítványt kellett megölnie, így nem sokan viszik tovább a tanult tudást, de ez van. Mehet haza, legyakni a maradék ellent.

sepörd - 2016. 06. 14. 23:26

Arya mire számtott egyébként? idegesítően úgy adta elő mintha valami áldozat lenne. pontosan tudta hogy itt majd neki is ölni kell mert az arcnélküliek ezt csinálják.

pluhi - 2016. 06. 15. 09:18

Nekem úgy jött le, hogy Arya végül nem járta végig az “utat”. Megtagadta, hogy senki legyen, tehát nincs meg neki a “magic” része a dolognak. Arcot nyúzni tud, de az kevés. Vagyis annyi haszna lett az egész kiruccanásból, hogy tud sötétben harcolni.

nedewya - 2016. 06. 15. 11:53

pluhi
Ha egyszer letudta nyúzni, máskor is menni fog. És ebben az esetben eltanulta az arcnélküliek legnagyobb trükkjét nem?

Rezsidémon - 2016. 06. 15. 15:11

Ha már ennyit Aryázunk, valaki elmagyarázhatná, hogy miért ilyen népszerű a karakter. Azt értem, hogy ‘badass’ meg ‘girl power’, de egyébiránt ő nem az a nemes lelkű hős. Ami még mindig nem lenne baj, elvégre a GoT az antihősök kvintesszenciája, de Aryát a fandom mintha pozitív, ‘fejlődő’ karakterként értelmezné.
Holott, legkésőbb a harmadik évad óta, elég egyértelmű, hogy nem az. Kicsinyes, sértett, rosszindulatú, konfliktuskereső, bosszúálló jellem, aki a kelléténél jobban élvezkedik ‘igazságszolgáltatás’ közben. Az lehet, hogy jogos a bosszú (elvégre csakugyan szörnyű alakok vannak a halállistáján), de Maisie Williams játékán látszik, hogy a személyiség ugyanolyan gőgös és ellenségkereső, mint pl. Cersei-é.
De Cersei legalább nem hitegeti önmagát (csak másokat), míg Arya kényszeresen és önámítóan keres igazolást a lankadatlan harci kedvéhez. “A barátom volt” – mondja túlcsorduló kamaszos dühvel olyanokról, akikkel amúgy csak futólag fújta össze a szél.
Ezután csak az a kérdés, hogy a készítők eleve ilyennek szánták-e Arya karakterét (a neki juttatott story line-ból arra következtetek, hogy nem. Jon Snow-szerű “érte kell szorítani” hősnek szánják Aryát, csak rosszul írták meg).

PuMa - 2016. 06. 15. 16:19

Rezsidémon

Nekem nem tartozik a kedvenceim közé, de biztos sok minden miatt kedvelik, amit én nem veszek észre. Viszont ami számomra elképzelhető indok, az Maisie Williams játéka. Amit ő ennyire fiatalon nyújtott (persze a kezdetek óta 6 évvel idősebb), az nagyon megsüvegelendő, remek színészi teljesítmény, egy kvázi kislánytól. Meg amúgy Maisie egy nagyon kedves teremtés a való életben is. Amikor pl. meglepett egy fan csoportot most a szezonnyitónál, és velük együtt nézte, meg vitt chipset, stb. az nagyon aranyos volt :D Szóval sokszor a színész miatt is szerethető egy karakter. Meg aztán Arya-nak remek történetszálai voltak, remek párost alkottak a Vérebbel meg Twvinnal is, akkor én is nagyon vártam az Arya-s jeleneteket. Meg tényleg érdekes az egész életútja, benne van az egész család tragédiája. Meg persze ő is utálja a Lannistereket, ezért szimpatikus :D

pluhi - 2016. 06. 15. 19:08

nedewya
Nem mintha vágnám, hogy van ez, de nálam a lenyúzott arc kelléknek tűnt. Szükséges az illúzióhoz, de nem lehet ennyi az egész. Meglátjuk a köv. évadban gondolom.

Lemoni - 2016. 06. 15. 20:28

Rezsidémon: Nekem azért Arya a kedvenc női karakterem a sorozatban, mert kislány korától megvolt a határozottsága, az eltökéltsége. Nem bújt a nemesi származása mögé, nem bújt más háta mögé, hogy megvédje őt, soha nem játszotta a mártírt, mint pl. a nővére. Amit elért, saját erőből érte el, ha időnként elbukott, saját erőből állt fel. Hogy másoknál miért, nem tudom, de nálam pl. ezekért szimpatikusabb, mint a férfiakat használó és kihasználó ravaszdi nőstények vagy a gyönge virágszálak.

fireblade - 2016. 06. 15. 20:48
liberatore - 2016. 06. 15. 23:57

Nem sikerült valami ragyogóra a rész, de remélem, hogy majd még látjuk Jaqent későbbiekben, még ha el is húz Arya Braavosból. Valamiért bírom azt a titokzatosságot, ami körülveszi.

Sawyer - 2016. 06. 16. 00:31

Szerintem is az egyik leggyengèbb és leggyávább rèsz, ha lehet ìgy mondani, egyik szál sem hozta a minősèget, ràadásul Arya 3 èvad ota epitgetett szala tokeletesen el lett baszarintva. Semmit nem tudtunk meg konkretan az arc nelkuliekrol, a kikepzes nem jott ossze, es egy gagyi, zs kategorias macska-eger harc lett a vegjatek.
Kezdem azt hinni, hogy ez a sorozat nem is olyan nagy szam, csak a rajongok teoriai probaljaknazza tenni, amik helyett a keszitok arcon kopnek minket olcso huzasokkal, raadasul tiszta szinhaz, szappanopera lassan, utkozeteket, parbajokat pedig elsunnyognak.

Ha black fish tenyleg meghalt, akkor szegyeljek magukat, hogy csak enlitettek, amugy meg a Jaime-debellina integeteses bucsu ultra gaz volt.
Az a csaj olyan, mint connie a brickleberrybol.

PuMa - 2016. 06. 16. 00:43

fireblade
szerintem nem hasonlít :D

poohtheone2 - 2016. 06. 16. 17:03

A 8. epizód annyira sz*r volt, hogy már epizódkritikát sem kap? :D

bene.patrrick17 - 2016. 06. 16. 17:13

Tényleg mikorra várható kritika a 8. részről?

Néma Harcsa - 2016. 06. 16. 17:35

Sandor az előző epizódban eléggé meh, itt viszont a legjobb jeleneteket vitte. A Hegy rövid prezentációja Cersei mosolyával (és ennek következményei, hogy nem lesz funservice párbaj, plusz a fiát is elveszítette) teljesen rendben volt.
Zúgó is tök oké lett, leszrom, hogy “nem haladt a történet”, meg ilyenek, Bronntól Jaime taktikus keménykedéséig (a gáz integetésen és Blackfish offscreen halálán kívül, ez utóbbi azért remélem, az ő későbbi visszahozatalát jelenti).
Mereen kaki, mint mindig, Dany is a szokásos, nem volt rosszabb a belépője, mint a két résszel korábbi sárkány-vár-a-kanyaron-túl utáni jelenet, csak szerencsére most nem tartott beszédet. Nekem ez pozitívum. Lassan már olyan önkarikatúra a patetikus drámai fsokkal már ő, mint szándékosan önkarikatúra Rob Lowe figurája volt a Grinderben.
Aryánál a hasi sebeket rendesen elszúrták (heheh, persze nem derült ki, mennyi ideig gyógyult Darunál), a színésznő halála, a parkourködés és a gyertyalevágás utáni offscreen harc viszont bejött. A laza utolsó elsétálás nem, ellenben a Sokarcú Isten és az Alakváltó biztos, hogy nem lezárt szál, én az elnéző mosolyt úgy értelmeztem, hogy ha már valaki egyszer senki, akkor gondolhat bármit, avagy “you know nothing, Arya Stark”.
Az előző rész gyengébb volt.

Néma Harcsa - 2016. 06. 16. 19:08

Sawyer: jól hiszed, ez a sorozat tényleg nem annyira nagy szám. A 3. évad óta esik a színvonal. A 4. még egész jó volt, az 5.-et épp megmentette a Rideghonos 8. és a Stannises 9. epizód, egyébként ugyanolyan szint volt mint ez a mostani. Ellenben nagyítóval sem fogsz találni másik, hasonló költségvetésű fantasy-sorozatot hasonló színészgárdával, ez meg így önmagában nagy szám. Én sem kaszáltam idejében, most meg már késő…

Néma Harcsa - 2016. 06. 16. 19:11

(FAnservice-t akartam feljebb írni, mielőtt valaki belémállna.)

CyClotroniC - 2016. 06. 16. 21:29

Írtam a 7-es epizódhoz, de akkor ide is, csak holnap tudom megnézni, de írok is róla rögtön. Sorry, de ez a hét ez ilyen…

Sawyer - 2016. 06. 16. 22:42

Harcsa, anno az american horror story indult nagyon jol es muveszien, aztan az is melyrepulesnek esett.

Aszusz - 2016. 06. 16. 23:05

@Rezsidémon
Nem tudom, hogy miért gondolod, hogy Arya kicsinyes, sértett meg rosszindulatú.
Nyilván bosszúálló, de hát a listáján csak olyanok vannak, akik közvetlenül felelősek valamelyik családtagja vagy közeli barátja haláláért. Ebben a világban ez teljesen normális.
Nem hinném, hogy kicsinyes, nem is értem, mire gondolsz.
Gőgös, ellenségkereső? Pont az ellenkezőjét látom nála. Sose gondolja magát többnek a társadalmi hovatartozás miatt (ellentétben pl Sansával), nagyon jól kijön a “köznéppel”, pont az ő szemén keresztül ismerjük meg az egyszerű embereket, hiszen ő is egy közülük. Sose igényelt különleges bánásmódot. És pont hogy nem ellenségeket keres, hanem barátokat. Azóta, hogy meglépett királyvárból az első évad végén, az egész élete arról szólt, hogy megbízható társakat keres, akikre számíthat – és akik rá is számíthatnak. Ilyen volt Gendry és Hot Pie, de mindketten elhagyták/nem tartottak ki mellette. Aztán ilyen volt a Véreb, kénytelen/kelletlen. És amikor már ő sem volt, akkor Jaqen. Nem akart ő bérgyilkos lenni, de nem tudott máshova menni. Elvesztette minden reményét, és az identitását is – és most ezt kapta vissza. Sokkal erősebb most, mint volt két évaddal ezelőtt, sokat tanult (nyilván nem volt cél, hogy bérgyilkos legyen, de megtanult harcolni, hazudni/hazugságot észrevenni, tanult mérgekről, a könyvben egy csomó nyelvet is megtanult… – ezek fontosak lehetnek a későbbiekben). Most már meri vállalni magát, vannak “skilljei”, és elhatározta, hogy hazamegy, akármi lesz is. Szerintem valakit hamarosan le fog húzni a listájáról. Aztán megy Deresbe. Lehet, hogy újra összefut majd a Brotherhooddal és/vagy Briennékkel. Meg persze a farkasával is.

nedewya - 2016. 06. 16. 23:49

@Néma Harcsa

Jaaj… Ezt annyira nem bírom hogy egy gyenge rész után mindig előkerül a “3. évad óta esik a színvonal” sztori. Dehogy esett. Az első négy évad szinte tökéletes volt, elég ha a pár héttel korábbi szavazás eredményét vesszük alapul.

Az 5. valóban gyengébb volt, de abban is voltak jó részek bőven. Sajnos a mostani érezhetően gyenge, ezt kár volna tagadni. Persze lehet még jó a vége, de ez az évadon úgy összességében már nem sokat javít.

Jó lenne ha véget érne ez a ide-oda pakolászgatás, és a karakterek elindulnának a végjáték iránya felé. Mert aztán hamar eltelik az a maradék 13-15 rész, és nem lenne jó ha elkapkodnák a végét.

Sawyer - 2016. 06. 17. 03:19

nedewya, te most sajat magad ellen beszeltel am :)

Néma Harcsa - 2016. 06. 17. 06:39

nedewya: nálam már a 4. évadban előkerült egy-egy gyengébb epizódnál, azóta pedig folyamatosan napirenden van, ha nem is írom be minden epizódkibeszélőhöz. :)

Néma Harcsa - 2016. 06. 17. 09:39

Sawyer: az AHS-ből a cirkuszosat néztem kb. 4-5 részig aztán kasza, a legutóbbit pedig kb. másfél epizód után kaszáltam, de olvastam, hogy az elején még volt pár jó évada. Mindenesetre jelenleg még mindig inkább a P. Dreadful, mint az, amit volt szerencsém látni az AHS-ből.

LP - 2016. 06. 17. 12:13

én úgy értelmeztem Jaqen félmosolyát a végén, hogy ő végig ebben bízott, Arya maradjon meg Aryának és az ott tanultakat kamatoztassa Westeroson. talán ezért küldte az első ‘bevetésén’ olyan helyre, ahol megláthatja Trantot, ill. az előadáson “újraélhesse” a családja megaláztatásait, ezzel is emlékeztetve rá, hogy ki is ő valójában, hiába próbálja levetkőzni

Rezsidémon - 2016. 06. 17. 12:32

@Aszusz

“Nem hinném, hogy kicsinyes, nem is értem, mire gondolsz.” , “pont hogy nem ellenségeket keres”

Ha nem tűnt volna fel, de nyugodtan nézd vissza az összes gyilkolós jelenetét, Arya “kielégül” amikor bosszút áll. Ölés közbeni rezzenéstelen, rideg arcán egyfajta vágy beteljesülés látható. Szereti. Tetszik neki. És keresi rá az alkalmat (3×10, 4×01), nemcsak a körülmények sodorják bele.

Attól, hogy a története beillik a klasszikus bosszútörténetek (én is leírtam, hogy “jogos a bosszú”) sémáiba, a jelleme még nem lesz klasszikus nemes lelkű hős.

Mert nem az (ami ugye nem baj, egy karakter lehet antihős is). Gőgös (nem a születésére, hanem a rendkívül törékeny önképére, lásd minden hisztérikus sivalkodását, amikor a Hound kétségbe vonja a képességeit), ellenségkereső (a személyes vendetta megszállottja; a konfrontatív jellem ismérve, hogy minden sérelmet és futó ismertséget egy nagy “velem-ellenem” leosztásba sorolja, ahol a két pólushoz csak végletekben tud viszonyulni) és kicsinyes (amikor bosszút áll, akkor “visszaadja a kölcsönt”, lásd Polliver leszúrása előtti kéjes, pillanat kiélvező múltidézés, ami a bosszú egyik legprimitívebb formája – az ilyesmi akkor sem “nemes”, ha máskülönben az áldozat “megérdemelte”). És persze ne felejtsük el, ahogy a kegyelemdöfés helyett inkább gúnyolódott egy sort a Hound-on (“I lasted longer than you”).

Ettől persze lehet kedvelni a karakterét, csak legyünk tisztában vele, hogy nem egy Sir Lancelot.

Gwen - 2016. 06. 17. 12:41

Arya egy kisgyerek, nem egy kiforrt felnőtt ember… persze, hogy gyerekesen viselkedik!

Rezsidémon - 2016. 06. 17. 12:53

Ahogy Joffrey is, neki valahogy mégsem nézték el.

Gwen - 2016. 06. 17. 14:11

Joffrey beteg volt, őrölt, ráadásul nem kis hatalmat kapott a kezébe, ezzel komoly veszélyt jelentett. Arról nem is beszélve, hogy benne semmi szeretnivaló, elnézhető jellemvonást nem találtál.
Arya nem kis lelki traumákat szenvedett el gyerekként, felborult az egész addigi élete egyik pillanatról a másikra, nem csoda, hogy a túlélési ösztöne vette át az irányítást. Nem mondanám, hogy élvezi az ölést, max azt, hogy elégedett volt magával, mikor meg tudta tenni szükséghelyzetben, ez pedig természetes emberi reakció.
Nem jó ötlet Joffrey-hoz hasonlítani Arya-t…

Rezsidémon - 2016. 06. 17. 14:49

Nem hasonlítottam hozzá, hanem az “egy kisgyerek, nem egy kiforrt felnőtt ember” apologétizmust igyekeztem diszkreditálni.
Mellesleg a Joffrey-utálat és Arya-imádat éppen a kiinduló pontomra világít rá: a nézők rosszul/túlzottan érzelmi alapú hozzáállással ítélnek meg karaktereket. A nyápic, gyáva és beképzelt Joffrey-t veszettül gyűlölik, míg a vagány/badass Arya-nak simán elnéznék ugyanazt a kegyetlenkedést.

Gwen - 2016. 06. 17. 14:58

Joffrey-t nem azért gyűlölik (ha gyűlölik), mert nyápic, gyáva és beképzelt, és Arya-ról pedig nem mondható el, hogy nyápic, gyáva vagy beképzelt lenne, illetve az általad kegyetlenkedésnek ítélt esetek sem tekinthetők kegyetlenkedésnek. Nem tudom elképzelni, hogy Arya a saját szórakozására hagyott volna bárkit is szenvedni, pláne nem adott volna parancsot arra, hogy valakit kínozzanak.
Kár volt Joffrey-t felhozni, az ő viselkedése, tettei, motivációja annyira messze áll Arya-étól, hogy semmiképpen nem lehetne őket egy kalap alá venni. Nem kell különösképpen szeretni Arya-t ahhoz, hogy ezt észreved, ellentétben kellőképpen kell “nem-szeretned” őt ahhoz, hogy pont Joffrey-hoz mérd…

Rezsidémon - 2016. 06. 17. 16:52

Akkor mégegyszer: nem vettem egy kalap alá Joffrey-t Aryával (“Nem hasonlítottam hozzá” – írtam le szó szerint), hanem arra hívtam fel a figyelmet, hogy Arya nem egyértelműen pozitív hős. És ezt nem én állítom róla, hanem a készítők, amikor premier plánt adnak Arya arcjátékáról, amely a színjátszás elvei szerint ugyebár, a szereplő belső, lelki világát hivatott reprezentálni. Nagyon, nagyon rossz pszichológiai érzékkel kell ahhoz rendelkezni, hogy ne vegyük észre a pikírt különbséget Robb, Jon, Theon és Arya reakciói között. Az első kettő vonakodva, szomorú kötelességként értelmezve, felfokozott érzelmi állapotban végezte ki, azt, akiről úgy gondolta, hogy ki kell (törvény, kötelesség, miegymás). Theon (bár az ő tette öncélú, egyértelműen rossz volt) már az elkövetés pillanatában sem bírt a lelki teherrel. Arya viszont “revenge is dish best served cold” arccal szúrt le olyanokat, akiket le akart (és nem törvény, kötelesség, miegymás).
Joffrey csak arra illusztráció, hogy a fandom a pedagógia/erkölcsi érzéket sutba dobva szokott azonosulni/utálni karaktereket. Ha valakit nyakon öntenek coolsággal, akkor az a karakter cart blanche-t kap a nézők egy részétől szinte bármire.

Rezsidémon - 2016. 06. 17. 17:20

“Nem tudom elképzelni, hogy Arya a saját szórakozására hagyott volna bárkit is szenvedni” – ezek szerint biztos nem láttad a negyedik évadzárót :-DDD
Otthagyta szenvedni a kegyelemdöfést kétségbeesetten követelő Sandor Clegane-t, és nem azért mert nem tudta volna megtenni, vagy mert hitt volna a gyógyulásában (az végül Sandor megúszta most lényegtelen). Hanem mert bántani akarta Sandor-t, mindazok után is, amin keresztülmentek. És így tudta bántani. Otthagyta szenvedni a saját szórakozására. Nem tudod elképzelni, de nem is kell, elég ha megnézed a 4×10-et.

PuMa - 2016. 06. 19. 00:24

Érdekes észrevételek Rezsi. Valóban nagyon sok árnyoldala van Arya-nak, ami nem feltétlenül tűnik fel egyből. Hiszen a Stark-ok valahogy mindenkiben úgy élnek mint a “jók”, valószínűleg Nednek köszönhetően. A párhuzam Joffrey és Arya között megdöbbentő, így, hogy leírtad, nekem nem tűnt fel, pedig tényleg sok a hasonlóság. Elsőre azt mondanám, a különbség a kegyetlenkedéseik között az, hogy Arya célja az igazságszolgáltatás. De igazából ha belegondolunk Joffrey-nak is ez a célja, pl. amikor lefejezteti Ned Starkot. Csak az ő igazsága hazugság, és a nézők ezt tudják, ő meg nem. A különbség mondjuk az lehet, hogy Joffrey alapból kegyetlen, Arya-t a körülmények tették azzá. Na meg persze Jofrrey-nak számtalan olyan rossz tulajdonsága van még, amit fentebb is írtak. Gyáva, öntelt, hazug, semmilyen tanácsra nem hallgat, stb. De kegyetlenségben tényleg semmivel nem rosszabb Arya-nál.

ycsaky - 2016. 06. 19. 20:58

Aryával kapcsolatosan Rezsidémon mellé tenném a voksom:)
Nyeszlett, hiteltelen, csak egy hisztis, nulla “erővel” rendelkező akaratos szerencsétlenség, gyakorlatilag még a másik “túlhájpolt” mormont kiscsajban is több a kakaó, mint benne.

JKJ - 2016. 06. 20. 06:53

MAjdnem végig unatkoztam a kilencedik részen. Jó lesz, ha végre lezárják ezt is, mert kezd túl hosszúra nyúlni.

Reinhardt - 2016. 06. 20. 07:01

Sansa mosolya a vegen hatborzongato volt.

Dob - 2016. 06. 20. 07:32

Szép rész volt, de roppant unalmas. Nem volt váratlan húzás benne, és történetileg nem vitte előrébb a világot. Azonban látszik, hogy van pénz benne bőven. a lovas roham nagyon jól nézett ki.

Ayrons - 2016. 06. 20. 08:06

Nem vitte előre mi ?
Északon győztek a Starkok ,Boltonoknak annyi. Sansa nagyon megváltozott Kisujj és Ramsay hatására, nem lepődnék meg ,hogy az Északiak inkább Jon mellé állnának.
Dany megy végre haza és a sárkányok op lettek. Tényleg semmi se történt ja a másik Davos megtudta az igazságot.
Nem tudom hogyan lehetne unatkozni ezen mikor kvázi egy AAA listás film szintjét hozta. Nem mindennap van ilyen a sorozatoknál.

pluhi - 2016. 06. 20. 08:07

Úgy tűnik újabban az a csavar, hogy nincs semmi csavar. Van olyan, hogy filler évad?:DD

Ayrons - 2016. 06. 20. 08:17

Fillér :D what ???
Lássuk be ez egy fantasy show és a Mások jönnek és a Jon koalíció és a Dany koalíció kell ellenük. Eljutottunk oda ,hogy a jók győznek a rosszak pedig nem, mondjuk lesz ennek ára ,hogy Kisujj segített nem lepődnék meg,hogy benyújtsa a számlát és Sansat is akarja de az északiak pont leszarják és Jon mellé beállnak. Kérdés Sansa mi csinál Kisujj mellé áll vagy a családja mellé. De szerintem Jon lesz Észak új ura.

Dany meg kezd észhez térni és hallgatni a bölcsebbekre.

Malachi - 2016. 06. 20. 08:38

6×09 gyorskritikám: sitty-sutty, csihi-puhi, nyekk, reccs, hörr.

bírtam volna, ha kimúlik a Stark ház, de lassan tényleg a célegyenesben vagyunk, (mármint sorozat szempontjából, plusz 10-15 rész már célegyenes) olyan nagy fordulatokat úgy tűnik már nem kell várni.

pluhi - 2016. 06. 20. 08:44

Kiváncsi vagyok Jon hogyan reagálja le, hogy Sansa gyak. feláldozta őt meg az egész sereget egy biztos győzelemért. Remélem az évadzáró most nem leengedés lesz, hanem csimbum a királyvárban.

Dob - 2016. 06. 20. 08:45

Ayrons: minden, ami eddig történt erre mutatott. Nem volt meglepetés, sem csavar.

Ayrons - 2016. 06. 20. 08:56

Ezt tudom és nem mondtam azt ,hogy baj ez :D én egyedül egy Umber átállást vártam azt annyi. Nem tudom ki mit várt…pont egy csatánál lesznek intrikák mi?

malacka - 2016. 06. 20. 08:56

Nem hozott nagy meglepetéseket ez a rész.. Rendezés meg a vágás jó volt, de ha ez emmyt kap.. vagy csak a pénz és a hype? Történet annyira nem fontos?

Nagy rajongója voltam a sorozatnak de most komolyan a kaszán gondolkodom. Régebbi kedvenc szereplők teljesen megváltoztak.. (Jon amikor a falra került imádtam, de amióta feltámadott teljesen más karakter..Tyrionnal jó volt minden, ameddig Danyvel nem találkozott. sikerült alkotni egy alkoholista törpét.. mellesleg hol van Tyrion nőimádata? elfelejtették az írók?? plusz még Aryat nagyon szerettem. de az utóbbi pár évad egyhelyben állunk/minimálisan haladunk emiatt számomra elég lett belőle..) plusz Aryához az előző részben “terminátorság”
a mai részben még tényleg Jonéktól nem hal meg senki fontos karakter? 45. percben kap egy sebzést Tormund.. 45!!! Jonnak is semmi baj sem lesz, hiánya esik le lóról, tapossák meg.. egy kósza nyíl sem.. 60 percből az 51.ben hal meg WunWun.. 51!! oké hogy Rickon meghalt, de ekkora túlerőben 2 nagyobb veszteség Jonéknál..
Nem sok dolog tart már ennél a sorozatnál..
Talán Véreb és Bron összefut. Talán :)

zolij - 2016. 06. 20. 09:04

youtube-n olvastam, találó: “Rickon went to the prometheus school of running away from things.” :)

pampam - 2016. 06. 20. 09:08

Miért nem jelenik meg a kommentem?

pimadd - 2016. 06. 20. 09:39

Nem szoktam nagyon kommentelni, de most szükségességét érzem. Egyszerűen nem értem a fanyalgó kommenteket a rész kapcsán. Kiszámítható volt? Igen, az volt. Tudtuk, hogy mi lesz a vége a csatának? Igen, tudtuk. Egy sorozat, vagy rész, csak akkor lehet jó, ha valami váratlan dolog történik? Még szép, hogy nem.

Egy sorozatrész, könyv, film, képregény akkor éri el a hatását, ha érzelmeket vált ki a befogadótól, ennek egyik eszköze lehet a váratlan fordulatok bevitele, de ugyanilyen eszköze lehet a sztori, jelen esetben csata tökéletes bemutatása. A részben mindenre előre lehetett számítani, én sem gondoltam volna, hogy Rickon majd megmenekül, hogy Jon meghal, hogy nem a Völgy lovagjai lesznek a felmentő sereg, de ennél kevésbé nem is érdekelhetett volna, mert olyat csinált ez a rész, amit én Trónok harca kapcsán másfél évada nem tapasztaltam – bele tudtam magam élni egy teljes részbe.

Bele tudtam magam élni Davos szerepébe, aki csaták előtt nem alszik, hanem inkább sétál egész este, mert annyira retteg attól, hogy a kalandokban nem szűkölködő élete ekkor ér véget. Bele tudtam magam élni Tormundba, akinek a westerosi harcászkodás semmit nem jelent, és szabad jelleméből adódóan leissza magát, mintsem átengedje magát a félelemnek. Bele tudtam magam élni Jon és Sansa karakterébe, akik annyira félnek a csata kimenetét adódóan, hogy egymásnak esnek. Bele tudtam magam élni még Ramsay szerepébe is, ahogy minden előre kitervelt stratégiája bevált, és jött a hidegzuhany. És éppen ezek azok a dolgok, amik miatt el tudok siklani afelett, hogy kiszámítható volt a rész, mert sokkal fontosabb szinten alkotott tökéletes kohéziót az egész.

Ne mondja nekem senki, hogy nem tudta beleélni senki magát Jon karakterébe. Elvesztett mindent, meg is halt már, és erre a kisöccse – aki amúgy a sorozat egyik, talán egyetlen olyan karaktere, aki tökéletesen mentes minden mocskától a hatalmi játszmának – a szeme előtt hal meg. A szenvedése ekkor jutott tetőpontra, de ezzel együtt nem csak az ő szenvedése, hanem – legalábbis az én esetemben – a befogadóé is, és így még inkább át tudtam magam adni az egésznek.

Ugyanezen gondolat mentén, a rész végén Sansa mosolya nem csak az övé volt, hanem mindazon nézőseregé, akik 6 évadig ki voltak szolgáltatva annak, hogy Westeros legnormálisabb, legkedveltebb családja jobban térdel mint a vörös utcában némely hölgyemény, és a vár falán a zászlóváltás nem csak azt jelentette, hogy most már a Starkoké Winterfell, hanem szimbolikusan azt is, hogy vége a hat évadnyi szopásnak, és végre, talán, ha az égiek is úgy akarják, új fejezet kezdődhet.

Belőlem ezeket az érzelmeket váltotta ki a rész, és ez véleményem szerint sokkal többet ér, mintha bedobtak volna valami teljesen kiszámíthatatlan dolgot a levesbe.

Scott21 - 2016. 06. 20. 09:53

Nem tudom eldönteni, hogy ki az idiótább, Rickon aki ahelyett h elbújt volna az egyik fa rakás mögé és megvárja Jont, vagy maga Jon aki nem tudom mit gondolt mi lesz ezzel a stratégiával a kimenet…

Shed - 2016. 06. 20. 10:01

Egyetértek, amennyire rossznak tartottam az előző részt, annyira tetszett ez. Nem voltak fordulatok benne, de nem is vártam hogy legyenek. Pontosabban voltak elvárásaim, és azokat hozta a rész. Jó jelenetek voltak benne. És igen, a szálakat most már kezdik összefűzni.

Az eleje csak a látvány miatt kapott meg, jó hangulata volt. Igazi Targaryenes. A második Dany jelenet is jó volt ahogy megegyezett a két csaj.

A csata meg hozta amit vártam. Bár sajnáltam őt, de reméltem is hogy nem ússza meg a fogságot Rickon. Ez így volt reális.

A végén pedig Sansa mosolya mindent vitt. Legyilkolták a fél családját, megerőszakolták, megkínozták, de végül csak győzött. Lehet ebbe belelátni valami megroncsolt elmét, meg hogy olyan lett mint az ellenségei. Sztem csak felnőtt, és úgy látja már a világot, mint egy westerosi nagy ház úrnője. Mert jelenleg ő az egyetlen törvényes ágyban született és még élő Stark. A másik kettőről csak mi nézők tudjuk hogy biztosan él.

ÉS igen, előre léptünk. Starkoké Észak,Bolton ház kihalt. Dany megszerezte első westerosi szövetségesét, lezárta a mereeni szakaszt és indul át. Előkerült egy megégett Baratheon szarvas.

Következő részben pedig megszólal háromszor a kürt.

Ott sem lesz meglepi, gondolom az sem fog tetszeni pár embernek :)

Ayrons - 2016. 06. 20. 10:02

Scott én megnézném ,hogy te mi csinálnál ha az egyik közeli rokonodat pont így engednék el ? Gondolom leszarnád igaz ???
Jon egy hős ennyi.

Néma Harcsa - 2016. 06. 20. 10:28

Igen, jól nézett ki a csata.
Minden egyéb: ásít. (Jon Snow helyébe pedig a sorozat egyetlen eddigi percében sem tudtam beleélni magam. Eleve Kit Harrington játssza, hagyjuk már.)
Zárásként nem ártana egy Hardhome-szintet villantani, a sok lóvé ellenére ez volt eddig a leggyengébb 9-es. Igen, a Stannises is verte tavaly.

dearie - 2016. 06. 20. 10:29

Most tulajdonképpen miért titkolta Sansa, hogy segítséget kért Littlefingertől? Ha esetleg szól, kivárnak még fél napot a támadással, és Boltonék nem mészárolják le a sereg 90%-át, hmm? Azt hittem, legalább Jon leoltja, hogy kössz a semmit, de nem. Littlefinger meg az ultimate threat Jonra, nem is tudtam neki örülni, hogy úgyis jönnek majd a megmentők… Tiszta érzelmi hullámvasút:)

yusuke - 2016. 06. 20. 10:31

Én a rész után picit csalódott vagyok. Ami lehet azért van mert nagyobb(lehet ennél nagyobb?) katarzist vártam vagy csak nem fogott meg a rész? nem a reggel és a kv miatt nem jött be a rész.. de majd délután újranézem :)
Egyébként először kommentelek. Szerettem Ramsey és sokáig Jont is. Jont egészen a feltámadásáig. Harcos hős volt most meg úgy viselkedik mintha ő lenne Észak királya. (Persze megérdemli a címet, de pont ő volt az akit nem foglalkoztatott a hatalom..) kíváncsi vagyok lesz-e abból valami hogy Sansa a csatatér közelében sem volt.. Most Északon mi lesz? Jon megy vissza a Fekete várba? Sansa lesz Észak úrnője? Vagy Kisujj lesz Észak ura? Vagy Sansa 2 psziho házasság után megkapja a sorozat 3 pszichoját?
Nem nagyon váltott ki belőlem érzelmeket ez a rész.. bár volt ahol picit csalódtam. Persze kiszámítható volt minden.. De hogy Jon csapatából csak Tormund kapjon egy vágást.. Neki baja sem lett abból hogy agyon taposták.. (Arya2.0) WunWun is az utolsó percekben esik el.. A kevés életben lévő Stark már sebzést sem kaphat?

bellarea - 2016. 06. 20. 10:43

Nekem nagyon tetszett a rész, hihetetlen módon most még Danerys szála is jó volt, a párbeszéde Yarával. Maga a csata elég elkeserítő volt, a Völgy Lovagjai nélkül esélyük sem volt, én elsírtam magam örömömben, mikor megláttam Kisujjat. Nem tudom hova tenni azt a csávót, de nagy arc :D
a vége pedig… persze, Ramsay nagyon-nagyon gonosz, de én még elnéztem volna rabként, ahogy ossza az észt Sansának meg Jonnak. Megkapta, amit megérdemelt, akármilyen kegyetlen sorsa lett. Bár mondjuk Sansa mosolygása a végén kicsit pszichóra sikeredett már, ennyire azért nem kellett volna örülni :D
Egyébként valahol tudta az ember, hogy ez lesz, de akkor lettem volna csalódott, ha nem ez lett volna. Még azt is sejtettem, hogy Ramsayvel Sansa végez valami módon.
Szerintem Davos ki fogja nyírni a vörös nénit.

Shed - 2016. 06. 20. 10:51

Most újra néztem. Mikor Dany tárgyal a három mesterrel, akkor azok még szövegelnek, de a hátuk mögött messziről már látszik ahogy Drogon száll feléjük. Az nagyon tetszett. Meg hogy Dany oldalra néz, és látszik hogy koncentrál. Sztem valahogy próbálták érzékeltetni hogy Drogon nem csak úgy odaszállt, hanem Dany irányította magához.

A két másik sárkány meg gondolom hallotta Drogont, aztán jöttek bulizni. Mikor mutatták ahogy a három sárkányt lángoszlop köti össze a hajóval az is látványos volt. ” A királynő köszöni a flottát ” :)

A csatánál meg azért kellett kivárni szerintem, mert a Völgynek csak a lovagi ereje jött el. A lovasságot meg csak így tudták kevés vesztességgel bevetni a lándzsás Bolton gyalogság ellen.

Mondjuk egy nyerget meg hámot lehetne tenni a sárkányra. Ez a belekapaszkodok a tüskékbe dolog kicsit vicces.

Aredhel - 2016. 06. 20. 10:54

Én is kissé csalódott vagyok. Nem a csavar hiánya miatt. Sőt. Engem nem zavart volna, ha minden probléma nélkül nyernek Mereenben és északon is.
Azt nem értem, amit egy kommentelő fentebb már írt, hogy Sansa minek titkolózott a Völgytől való segítségkérésről. Ha megkérte, akkor már mindegy volt, akár el is mondhatta volna Jonnak, hogy figyu, várjunk még egy pár órát, mert csatlakozik hozzánk az 5 király háborújában lényegében egyedül nem értintett 20 ezres sereg (most csak tippeltem, de minimum annyinak kell lennie). Akkor mondjuk Wun Wun, mint utsó óriás, és Rickon, mint a törvényes örökös legalább túlélte volna.
Egyébként meg minek kellett kinyírni Rickont. Így nem tudok örülni a győzelemnek. Egyszerűen csak üresség van bennem.

winnie - 2016. 06. 20. 10:59

mondjuk ramsay kezdte az akciózást, szóval hiába vártak volna, vagyis vártak ők, de jon snow:)

“Egyébként meg minek kellett kinyírni Rickont.”

ezek azok a pillanatok, amikor az író mondhatja, hogy nem ők nyírták ki rickont, hanem ramsay. ha van egy jól megrajzolt karaktered és fix szituációd (nem erre gondolok, csak általánosságban mondom), akkor nem kell azon agyalnod, hogy mi történjen, egyszerűen tudod, hogy mit tenne a karakter. és ramsay megölné rickont. szóval a válasz, gondolom az a költői kérdésre, hogy azért kellett megölni, mert nem volt más lehetőség. ramsay ilyen, ahogy sansa is mondta.

jon snow meg nem tud semmit.

AJ - 2016. 06. 20. 11:10

Lehet, hogy ebből a szempontból egyszerű vagyok, de eddig ez volt az évad legjobb része, és nem csak a csata miatt.

Én is szeretem, amikor taktikáznak, összeesküvéseket szőnek vagy bogoznak ki, karaktereket építenek és nem csak a levegőbe csapkodnak vagy mészárolnak értelmetlenül, de annyira alapozó, sokszor lapos és számomra érdektelen volt néha az évad, főleg Arya a 6×07-ig, hogy egy ilyen erőszakos rész már nagyon hiányzott.

Az eleje megadta az alapot, amikor megjelentek a sárkányok, azt széles mosolyra húzott szájjal, enyhén könnyes tekintettel néztem. A csata végkimenetele kiszámítható volt, de messze a legjobban rendezett és leglátványosabb, amit eddig valaha láttam. Amikor Jon az embertömeg alá kerül akkor engem is elkapott a fojtogató, klausztrofób érzés, az nagyon jó jelenetsor volt.

Amikor pedig egy az egy ellen voltak Ramsay-vel és csak ütötte, az valami felszabadító volt :D.

A rendezésre egy szavam nem lehet, Sapochnik tavaly a Másokkal is kiváltotta nálam a libabőrt és bár ennek a nagy része, a sárkányosnál CGI-volt, a csata frankó lett, és úgy nem történt semmi, hogy közben a szerintem legvártabb eseményeket mutatták meg. Az évadzáró ha csalódást is okoz, már megkaptam azt, amire eddig vártam, kiéheztetett ez az évad, lehet azért is esett ennyire jól. Ha ez lett volna a harmadik-negyedik csata, összeütközés, akkor nem biztos, hogy ilyen nagyot szólt volna.

fallbala83 - 2016. 06. 20. 11:14

winnie!

Hosszú évek alatt sok írásodat olvastam! de sosem tudtam egyikkel sem ennyire egyet érteni mit a fentebbi rövidke kommentel! 100% ban így igaz! ostobaság lett volna és karakteridegen ha nem látunk még egy kis szemétkedős Ramsay játékot! A színész ismét remekelt bár utoljára.
Jár a főhajtás! Winnie és Ramsay

pluhi - 2016. 06. 20. 11:15

The Door viszi nálam a prímet idén, S05-ből a Hardhome, amit magasabbra sorolok ennél a résznél amúgy.

Benjy - 2016. 06. 20. 11:46

Hát a Door óta úgy érzem kezdenek egyre jobban kisiklani a dolgok. Már a múlt heti Aryas baromság is felhúzott, és most meging csak keserű szájízzel álltam fel a képernyő elől. Nekem nem egy bazi nagy csavar hiányzott, de a csata feloldásából számomra nyilvánvalóan az írói lustaság látszik. És Rickon halála sem azért idegesített fel mert számítottam rá, hanem mert feleslegesen elhúzott perceket adott. Eddig is tudtuk hogy Ramsey egy rohadék? Igen. Eddig is elszántan meg akarta ölni Jon? Igen. Adott bármifajta pluszt a karakterhez? Nem.

Azt viszont mindenképp elismerem hogy a megvalósítás nagyon pofás volt.

Nif - 2016. 06. 20. 11:47

Maradjunk annyiban, hogy a rész nem volt karakteridegen és akkor most diplomatikus voltam. A kisgyerek hülye volt (emlékeim szerint nem volt fa, ami mögé elbújjon, de mennyibe fájt volna irányt változtatni a futásban, amikor hallja, hogy Ramsey lőtt? Kiskölyök, úgyhogy elnézem neki) Jon meg még nagyobb hülye volt, hogy belesétált egy olyan csapdába, amit Sansa is előre megmondott.

Azon már rég nem agonizálok, hogy Sansa nem mondta el, hogy talán jön még egy sereg, mert ez a GoT és előbb siklok el egy taktikus hülyeség felett, mint afelett, amit itt lerendeztek csata címszó alatt. Eddig az összes harcban volt valami jó kis csavar, de most komolyan azt éreztem, hogy csináltak egy nagy csatát (tegyük hozzá az egy kamerás jelenet, amikor Jon mellett elmennek a lovagok az nagyon szépen meg volt csinálva), aminek az apropóján Dany meglovagolta a sárkányát. Minden jelenet, ami nem a csata volt jobban tetszett és nem azért mert szarul lett volna megcsinálva, hanem azért, mert nem szólt másról, hogy egy idióta belesétál egy olyan csapdába, amiről szóltak neki, és majdhogynem csak a vakszerencse miatt éli túl az egészet. Konkrétan felnevettem, hogy a nyílvesszők nem találták el a csata közepén. De ha bemagyarázzák, hogy a vörös isten volt, akkor én vevő vagyok rá.

Ellenben a Danys jelenetek most megleptek. Tyrion nagyon szépen észhez térítette a kislányt, és Yarának volt pofája ráhajtani, szakadtam rajta :D

TL;DR A rész nem volt karakteridegen, így aki szereti a karaktereket, annak nem fog csalódást okozni, de nem szabad elfelejteni, hogy itt nem az intrikázós karakterek harcolnak, hanem egy tudatlan egy kegyetlen ellen és ez az egész harcot átjárta. A harc farvizét meg meglovagolta pár másik helyszín és karakter. Ezt a részt inkább tartom egy ügyes pénzelosztásnak.

Rezsidémon - 2016. 06. 20. 11:47

De mitől nőtt 4 méteres emberhalom a csatatéren? Azt értem, hogy sokan haltak meg, de haláltusa közben minden sebesült kicsi a rakást játszott?
Aztán Jon összekardozott egy felé vágtató lovassal, aki ettől kirepült a nyeregből. Nem kiesett, hanem kirepült. Hátra. Három métert. Halálos Iramban 7.
Az látszik a látványon, hogy sok dellát beleöltek a csatába, de az egész olyan… izé. Nem mintha valaha is részt vettem volna hasonlóban, vagy lenne értelme történelmi hűséget számonkérni egy mostanra már nyilvánvalóan fantasy sorozattól, de akkor is.
SmallJon Umber-ből kár, hogy csak ennyit kapunk.
(Brienne Riverrun-i kitérőjével csak annyit sikerült elérni, hogy a legjobb fegyverforgatót ne lássuk a sorozat történetének eddigi legepikusabb csatajelenetében harcolni. Szép volt, írók.)

állat - 2016. 06. 20. 11:53

Sansa nem hiszem hogy tudta jön a segítség max reménykedett benne. Gondolom hátramaradt a táborban és akkor találkozott kisujjal aztán mentek a csatába. Vagy elkerülte valami a figyelmemet?

Ayrons - 2016. 06. 20. 12:02

Attól hogy Ramsay parancsba adta a folyamatos nyílzáport és így a saját emberei is meghaltak és a Bolton sereg egy kisebb dombon állt így ahogy haladt előre a Stark sereg egy hullahegyet alkottak folyamatosan a nyílzápor mellett meg ugye a Bolton emberek is haltak meg.
Nif: Aragorn alatt egy fal robbant fel és túlélte, 100 uruk hai rontott rá és a felüket egymaga megölte , fantasy a főhősök a fantasybe ilyenek
Erre számítani lehetett az első évad óta ,hogy egyszer eljön hogy a sorozat tényleg egy fantasy mű.

Benzin - 2016. 06. 20. 12:05

@Ayrons:

“Nem tudom hogyan lehetne unatkozni ezen mikor kvázi egy AAA listás film szintjét hozta. Nem mindennap van ilyen a sorozatoknál”

Ennyi.

10/10. Horzsolt, mint a járdaszegély.

zolij - 2016. 06. 20. 12:06

Benjy: miért akarta volna megölni Jon Ramsay-t? Még a seregtoborzásba is csak azután egyezett bele, hogy Ramsay megírta levelét. Ahhoz hogy így rávesse magát Ramsay-ra, kellett Rickon halála.

állat - 2016. 06. 20. 12:07

Vicces, de a készítők válasza arra, Jon hogy a fenébe élte túl a csatát az volt (amellett hogy jól kardozik) hogy hatalmas szerencséje volt. :D

alice - 2016. 06. 20. 12:35

Én elégedett vagyok.
Szerintem ez már nem az a pontja a történetnek, ahol helye van a váratlan fordulatoknak. Tudtuk, hogy A Starkok fognak nyerni, ahogy azt is, hogy Jon túléli, és a völgy lovagjai mentik majd meg a napot.
Nyilván még drámaibb lehetett volna a csata, ha teszem azt Tormund meghal, de egyáltalán nem bánom, hogy nem így lett. A rendezés pedig szerintem hibátlan volt.
Katarzis érzést valahogy nem is vártam, tudatában annak, hogy bár a győzelem és a bosszú édes, mégis kicsit keserű, tekintve, hogy min mentek keresztül a karakterek, mire eljutottak idáig. Ez a győzelem néhány éve még a lezárást jelenthette volna, de nem ma.
Ez még csak az alapozás, aminek meg kellett történnie, hogy észak felkészültebben, egy erős, a helyzet súlyával talán leginkább tisztában lévő vezető mögé sorakozhasson majd.
Mert valahol még északabbra háromszor fújták meg a kürtöt és mind tudjuk, hogy mit jelent ez.
Közeleg a tél.

dearie - 2016. 06. 20. 12:37

,,állat – 2016. 06. 20. 11:53
Sansa nem hiszem hogy tudta jön a segítség max reménykedett benne. Gondolom hátramaradt a táborban és akkor találkozott kisujjal aztán mentek a csatába. Vagy elkerülte valami a figyelmemet?”

Szerintem ha nem is tudta (választ on screen nem kapott), de legalábbis számított rá, hogy segíteni fog Kisujj. Mikor veszekedett Jonnal, hogy miért nem vár a támadással addig, míg nagyobb sereget nem gyűjt, és Jon felcsattant, hogy nem lesz itt több ember sehogy sem, éppenséggel megemlíthette volna, hogy van kit várni (szerintem az egész beszélgetést amiatt kezdte, mert számított Kisujjra).
Azt el tudom fogadni mondjuk, amit valaki más írt, hogy a meglepetés erejével győztek így. Csak nem tudom, Sansa mit szólt volna, hogy amíg ő sejtelmeskedik, a csatában legyakják Jont, amíg megjön a segítség. Egyébként én csípem Sansát, de olyan hülye tud lenni. Szerintem mindenképp szólnia kellett volna, hogy jó kilátás van az extra emberekre.

Acheron - 2016. 06. 20. 12:47

-Kinek remegett a gyomra a harc előtt/alatt? +1 Davos :D
-A csata jelenet, a látvány csillagos ötös. Még mindig meglepődöm, hogy némely sorozat manapság már nem hogy megközelíti, de csont nélkül hozza a mozis minőséget.
-Mondjuk, én azért bíztam benne, hogy a Bolton sereg majdnem győzelmét, nem a Völgy lovagjai fogják félbeszakítani/eldönteni, hanem a Mások. Ütősebb lett volna.
-Mikor a kötelet megláttam, már fogtam a fejem, de szerintem Rickon még olcsón megúszta. Ramsay meg, hát, őt nehéz lett volna bárhogy is elintézni anélkül, hogy ne lenne az embernek hiányérzete kicsit. Sansa Jon-nak csak annyit kellett volna mondjon, hogy “folytasd”, és ő olyan Sin City-s, Sárga Rohadékos módon pépessé verte volna a fejét. Persze az irónia is szép dolog.
-Nem hozott meglepetést. Tény. A sorozat korábbi történései megannyi meglepést hordoztak (könyvet nem olvasóknak). Ez is tény. Sebaj.
-A másik két sárkány, kisebb mint Drogon. Persze értem én, hogy ő a vezér, de ez nekem új volt, és megmosolyogtatott.
Lássuk be, kiszámítható, tálcán kínált flotta volna.

Acheron - 2016. 06. 20. 12:49

*Lássuk be, kiszámítható, tálcán kínált flotta volt.
(de jó volna, ha lenne szerkesztési lehetőséget. :)

VvD - 2016. 06. 20. 12:55

Ritkán éreztem ekkora kielégülést, mikor Ramsay-t felfalták a saját kutyái .. :)

alice - 2016. 06. 20. 12:58

Acheron
A másik kettő azért is kisebb, mert bezárva tartották őket. Elvileg akkor tudnak rendesen fejlődni, ha szabadon repkedhetnek. Az utolsó Targaryen sárkányok, amiket bezárva tartottak már csak akkorák voltak mint a macskák, az őseik meg egyben nyeltek le ökröket… :D Legalábbis a könyvekben ez a magyarázat.

Rammsch31n - 2016. 06. 20. 13:00

alice: az a 3x fújták meg a kürtöt… az a Falnál lehetett? :OOO Én azt hittem az a csata kezdetét jelezte… :O

Peti494 - 2016. 06. 20. 13:03

A másik két sárkány azért kisebb mert ahogy mondták is a sorozatban a fogságban lévő sárkányok nem nőnek és ugye csak Drogon nem volt fogságban a többit lakatra verte Dany.

Amugy nekem nagyon nagyon tetszett izgalmas kis csata volt tele adrenalinnal, meg jó vágással ;)

Szóval akkor a következő részben eljön Lady Stoneheart, mit gondoltok?

A Starkok felemelkednek :D

Iceman - 2016. 06. 20. 13:04

Ahogy többen is írták, ez már nem az a része a történetnek ahol a jó fiúknak kéne meghalnia. Viszont egy olyan csatát megnéznék, ahol észak+völgy vs lannisterek és szövetségeseik harcolnak, majd a csata közben megérkezik az Éjkirály:D Ami viszont valóságosnak tűnik, az az hogy a kövi évad elején Theonon keresztül össze fog futni Dany és Jon, mivel indulnak a Vas-szigetekre. Pláne érdekes lesz ha végre tisztázódik teljesen Jon származása…

ui: Hangosan felröhögtem mikor Tormund húzott egy Rick Grimest az Umber fazonon:D

Keila - 2016. 06. 20. 13:09

Acheron: Drogon azért nagyobb, mint a másik két sárkány, mert szabadon volt. El lett mondva a sorozatban is (tán Tyrion szájából), hogy a fogság mennyire nem tesz jót nekik. Én ezért adtam egy pacsit a sorozatnak. Dany-Yara jelenetért meg pláne.
És itt említeném meg, hogy szerintem a legjobb zenei betétje szerintem egyértelműen Danynek van, ami jelentősen dob a jelenetei epikusságán. Élvezet minden hangjegy.

nik03 - 2016. 06. 20. 13:12

Hiába tudtam, hogy Sansáék nyerni fognak, azért végigizgultam szinte az egész epizódot. Még a meereni szál is tetszett, mert bár Daenerys nem a szivem csücske, de azt már nagyon vártam, hogy a 3 sárkány együtt zúzzon :) Amúgy elvileg azért kisebb Rhaegal és Viserion, mert ők be voltak zárva, míg Drogon közben szabadon kóborolt. A könyvekben is említik, hogy a királyvári Sárkányveremben tartott sárkányok jóval kisebbre növekedtek, mint anno Hódító Aegon és testvéreié.

vavex - 2016. 06. 20. 13:12

A Hardhome-hoz nem jó hasonlítani ezt a részt szerintem. Az teljesen váratlanul jött csata volt. Nekem legalábbis. Erről a részről pedig mindenki tudta mi fog történni, várta. A címe is elég árulkodó volt. Így nem is ütött akkorát. Jon ostoba volt pedig figyelmeztette rá Sansa. De elragadták az érzelmei. Rob-ra emlékeztetett. Dany és Yara jelenete tényleg jó volt. A végén viszont van egy hiba szerintem. Amikor Sansa azt mondja Ramsay-nek : “Hét napja nem adtál nekik enni (a kutyáknak). Magad mondtad”. Annál a jelenetnél mikor Ramsay ezt mondja akkor Sansa már nincs is ott. Ellovagol hamarabb.

PuMa - 2016. 06. 20. 13:13

Nagyon epic csatajelenet volt, tényleg moziba illő. Élveztem, de azért túlságosan a Gyűrűk Urára hajazott. Halhatatlan főhősök, utolsó pillanatban érkező felmentő sereg (“jöttömre 5 nap múlva számítsatok, pirkadatkor, kelet felől…”). Ami azért fura, mert Martin nyíltan kritizálta a LoTR-t a kiszámíthatósága miatt. De hát azt a trilógiát is a látvány vitte el a hátán (meg a sasok :D).

Tényleg vártam volna, hogy Jon legalább kapjon egy olyan sebet, amit mondjuk Ned, amikor combon szúrták. De annak sem let következménye, hogy széttaposták (ami amúgy nagyon jól volt felvéve), látszik, hogy Arya testvére.
Jó, hogy Rickon esetében karakterhűek tudtak maradni (winnie +1). Igazi örömet azonban az okozott volna, ha Kisujj legyőzi a Boltonokat, majd lemészárolja a Stark csapatokat is, és ott mosolyog, miközben Sansa döbbent arccal néz, aztán Deres ura lesz. Na az is elég karakterhű lett volna :D

Furcsa leírni, de most a Mereeni szál volt a jobb, persze ott is nyilvánvaló volt, hogy a sárkányok verik majd vissza a flottát, de hogy Tyrion így az ujja köré csavarta Dany-t az tetszett. Meg Yara-ék jelenete is végre GoT-ba illő volt.

yusuke - 2016. 06. 20. 13:15

@Iceman
“Ahogy többen is írták, ez már nem az a része a történetnek ahol a jó fiúknak kéne meghalnia.”
Értem én ezt és tudom hogy igazad van, de tényleg ilyen körülmények között semelyik nagyobb név a jó oldalon nem kap se egy nyilat,egy ütést bármit?
Azt hagyjuk is hogy Jonnak megse kottyant az hogy egy sereg átfutott rajta.. :D

Benzin - 2016. 06. 20. 13:24

@yusuke:
Szőke, parókás hercegnő sárkányháton stukázza az ellenséges flottát, kötelékben, akkor ez is belefér :D

PuMa - 2016. 06. 20. 13:25

pluhi: filler évad :DD ezt tetszik

bellarea: +1. én is még néztem volna Ramsay-t, ahogy fogolyként tolja a szövegeit, mint anno Jamie.

Egyébként sajnálom, hogy annyi minden kiszámítható már a sorozatban. Két dolog van, amire viszont ötletem sincs:
Mit akar Varys? Mit akar Kisujj?

Ugye mindketten a kezdetektől ott voltak a hatalom közvetlen közelében. De az igazi motivációik nem egyértelműek. Mondjuk Kisujj valószínűleg a vastrónon akar ülni, de kíváncsi vagyok, hogyan kívánja ezt elérni, szóval ott a rövid távú célok érdekelnek (pl. milyen számlát nyújt be a mostani segítségért?)

Varys esetében viszont ötletem sincs. Persze mondott ilyeneket, hogy a birodalom jóléte, de ez kamuszagú. És akkor ott vannak a titokzatos jelenetei, pl. Illyrio Mopatis-sal az első évadban, vagy legutóbb, amikor valamiért elhagyta Mereen-t. Engem jelenleg ennek a két karakternek a sorsa izgat leginkább, kár, hogy keveset szerepeltek idén.

alice - 2016. 06. 20. 13:34

Rammsch31n

Nekem annyira úgy jött le, hiszen elvileg a három kürtszó jelzi a másokat…
De most újranéztem, mert elbizonytalanodtam :D
És talán túl hangos a kürt így belegondolva, mivel a fal sokkal messzebb van… Baszsus pedig szerintem epic lett volna.

Rammsch31n - 2016. 06. 20. 13:37

Én meg el is felejtkeztem, hogy a három kürtszó mit jelent… ezért lepődtem meg nagyon az írásodon, mert akár lehetne is…bár szerintem is messze van azért… Stannisnak kellett anno menetelnie rendesen (itt az a rész kimaradt, már csak a felsorakozást meg a tábort látjuk)…

Ettől függetlenül következő részben lehet lesz 3 kürt hang. :D

Rammsch31n - 2016. 06. 20. 13:40

Egyébként nem értem… ha kiszámítható az a baj, ha nem kiszámítható akkor az, ha meg hal valaki, az a baj, ha nem, akkor meg megint az ellentettje… Akkora a hype e sorozat körül, hogy lehetetlen, hogy mindenki “elvadult” igényeit kielégítsék. :)

Rezsidémon - 2016. 06. 20. 13:54

@PuMa

Varys “titokzatos jelenete Illyrio Mopatis-sal” egyáltalán nem olyan titokzatos, a csávó végig Targaryen szimpatizáns volt, de maradt a helyén (egy darabig) és szolgálta az aktuális uralkodókat (egy darabig), igenis a “birodalom jólétéért”, és ebben nincs semmilyen kamu.
Ő az egyetlen igazán -mai szemmel nézve- elfogadható ‘politikus’ Westeros-ban, egy igazi szociáldemokrata. Számtalanszor elhangzik a szájából, hogy a népért, prosperitásért, stb. Ahogy a hatalmasok és nemesi családok iránti megvetése is nyilvánvaló. Az lehet, hogy King’s Landing-ben feszt alakoskodott (az udvari intrika szükségességéről is tartott beismerő beszédeket), de az igazi motivációi már sokszor megerősítést nyertek.
Amit szegény Ned Start a böriben épp úgy nem értett, mint a jelek szerint néhány néző. “What do you really want?” – kérdezgette a talpig becsületes Ned, aki csupán azt nem tudta felfogni ésszel minden becsülete ellenére, hogy Varys a nép érdekeit tartja a legfontosabbnak, és a nagy házak viszályát (aminek ugye a nép issza meg a levét) ezért megveti.

Rammsch31n - 2016. 06. 20. 14:05

Rezsidémon: szerintem mellé még betársulhat Kisujj is, mint politikus, de más ilyen karakterek tényleg nem ilyenek.

Ayrons - 2016. 06. 20. 14:37

Lotr a látvány vitte le a hátán ekkora failt is rég olvastam már :DDDDDDDDDD
Varys Targ párti míg Kisujj uralkodni akar a trónt akarja és bebizonyítani hogy a kisemberek is juthatnak nagyra ,meg bosszú a nagy házakon.

PuMa - 2016. 06. 20. 14:57

Ayrons

úgy értettem, hogy a csatákat vitte el a látvány a hátán. Mert komolyan, kinek fordult meg a fejében, hogy mondjuk Helm Szudokot nem sikerül megvédeni?

nicifangirl - 2016. 06. 20. 15:08

Zseniális volt szerintem is ez a rész, ez kellett most. :)

Azt viszont nem értem, mit jelenthet, hogy Davos megtalálta a kis Baratheon szarvast? Ez rejtély számomra.

Gwen - 2016. 06. 20. 15:09

@PuMa: már így is túl sok a könyves információ… :-(

PuMa - 2016. 06. 20. 15:12

azt még ő faragta Shireen-nek. És egy régi máglya maradványai közt találta, vagyis rájött, hogy elégették

dearie - 2016. 06. 20. 15:13

PuMa, esetleg be tudnád linkelni a teóriát Varysről (amit említettél), lécci?:)

nicifangirl - 2016. 06. 20. 15:20

Köszönöm @PuMa! :)

Thrasher - 2016. 06. 20. 15:21

hát, ez teljesen kiszámítható volt, minden eredeti ötletet nélkülözött.
az, hogy Jonon vagy Tormundon 3 ujjnyi vastag plot armor volt, az már nem is zavar.

PuMa - 2016. 06. 20. 15:30
röviden-tömören - 2016. 06. 20. 23:12

kötelező körök lefutva.

Mereen:

Dany úgy tűnt nem is számított másra, minthogy ég a ház amikor hazareppen. sokat elért Tyrion (főként ő), hogy végül csak késleltetni tudta az ostromot, az számára is jó lecke volt. moondoornál, csatában, Királyvárban sokkal jobban sikerült neki, mint illett volna – kezdők szerencséje. ebből biztos tanult.

Dany meg élvezi túlontúl a harci helyzeteket, és ezen Tyrion figyelmeztetése sem fog változtatni.

sárkányok 3in1 lángcsóvájánál tiszta szellemirtók-érzés volt. https://www.youtube.com/watch?v=jyaLZHiJJnE

:-)

Deres:

kellett ám Lady M. a megbeszélésre elrettentően nézni. :-) a fattyúzás túl lett játszva. kevesebb több lett volna.

Sansa már korábban elküldte a levelét, de nem volt biztos benne, hogy Kisujj jön. említeni azért nem említette ezt Jonnak, mert szerintem remélte, hogy már előtte győznek, főleg ha Jon nem dől be Ramsaynek.. Sansa úgy kezelte Rickont, hogy meghalt; és ha Jon is így indul neki a csatának lélekben, akkor nem vágtat be lőtávolba érte, mint valami hülye. megint. tiszta son goku. megint.. aztán 5 perc alatt elvesztette a harcot..

ennyi mák nincs, ami Jon Snownak juttatva lett.. egy nyilat legalább bekaphatott volna – korábban kapott vagy hármat, tőrdöfésből is féltucatot (utóbbit ugye túl sem élte /akkor annyira csak nem jó az önerőből túlélésben/) éa csak kihordta nehezen.

az a megtaposás, meg a “kicsi” a halom egy jobban sikerült rögbimérkőzésen elment volna, de itt.. és persze megúszta. megint..

a csatabeli káoszt, zűrzavart jól megcsinálták azért, de nem tetszett az említetteken túl, hogy keverték a harci stílusokat. ókori, középkori és újkori harcmodor egyszerre, egy csatában? a végén Ramsayt meg simogatta hátulról a durva hideg szél, merthogy húsz ember nem sok annyi nem maradt védelmére, csak két zászlótartó..

bent Deresben, túl hamar hagyta abba Jon a püfölést. ok, hogy oldalra nézett és siskillért bármit, de egy utolsót még bemoshatott volna..

Sansától meg az a félmosoly sem volt rossz, de jobb lett volna, ha közvetlenül előtte üvölt egyet Ramsay.

mindegy, évadzáró Királyvár. Dorne meg soha nem is létezett.. (nem mintha utóbbi hiányozna bárkinek is.)

Sadie - 2016. 06. 26. 10:53

Csak nekem van az a benyomásom, hogy ebben az évadban minden a nézők kénye-kedve szerint alakul? Eddig pont az volt a különlegessége a sorozatnak, hogy együtt szenvedtünk a szereplőkkel, de most hogy már nem (teljesen?) GRRM csinálja, hanem az amerikai producerek, nagyon limonádé lett… Az egyetlen csúcspont, amire emlékszem, az Hodor volt, ami még az öreg ötlete volt…

winnie - 2016. 06. 26. 21:22

sadie: az oreg otlete csak a nev jelentese volt, nem a korulmenyek.

mxyzptlk - 2016. 06. 27. 06:38

Ez volt az eddigi legjobb GoT évadzáró, történt jó pár dolog amire én mint könyvet nem olvasó elég nagy meglepetésként tekintettem.

Ayrons - 2016. 06. 27. 07:04

Sadie csak jelzem ,hogy a főcsata a Mások ellen lesz és oda kell a jók serege :) Mi több Martinnak is ez volt a célja végig ,hogy szenvedés majd úgy ahogy pozitív irány ;)
Legjobb évadzáró így is.

JKJ - 2016. 06. 27. 07:37

10 pontos az évadzáró.

LP - 2016. 06. 27. 09:42

Varys teleportált?

atheles - 2016. 06. 27. 10:03

Legjobb évadzáró. Ideggyenge lettem ennek a végére is, de most legalább nem a sok szartól, amit a nyakunkba szoktak önteni, hanem az emelkedett hangulattól, végre.
A “King in the North” (meg Littlefinger – Sansa sokatmondó arca) odacsapott rendesen. Tower of Joyról nem is beszélve.

Varys pedig megtaníthatna gyorsan (és vízen) járni.

Izsák Krisztián - 2016. 06. 27. 10:20

SPOILER…

Cercei gondoskodott róla,hogy pár veréb se csináljon nyarat (a septa meg jól megs@pta). Arya listázott (esküszöm megálmodtam Frey papa úgyis bukik a friss húsra) szóval…A R+L=J fanoknak igaza lett…és Hail to the White Wolf :)

Iceman - 2016. 06. 27. 10:30

Engem idegesített, hogy fél órát szántak Cerseiék öltözködésére. Bran látomását ügyesen megoldották, csak annyit tudott meg a néző(és valószínűleg Bran is), hogy nem Ned Jon apja. A “Winds of Winter” címtől meg kicsit többet vártam, de úgy néz ki az Éjkirály még Danynél is lassabb.

Prometheus award goes to - 2016. 06. 27. 10:33

Szeretném jelölni hét idézetére a

“Dzsónsznó megbosszulta a veresnászt.”-ot, mivel
tökéletesen kifejezte az egész évadban fellelhető hősies, epikus és drámai pillanatokat, az emberi odaadást, mellyel szereplők és készítők fáradoztak azon,hogy hétről hétre élvezetes és kielégítő epizódokat szállítsanak az erre kiéhezett, várakozó rajongói tömegek felé.

Ebben a mondatban össze lett szedve mind a tíz rész, sőt mi több az előző évadok, öröme, bánata,s rengeteg olyan kérdésre megadja a választ, melyet a szörnyű trollok logikai bukfencekkel próbáltak besározni, a kikezdhetetlenül megkomponált és felépített történetszálak sokaságában!
Ez több volt,mint egy hold the door!

Köszönjük GoT, köszönjük hábéó! -örömkönny hull-

Iceman - 2016. 06. 27. 10:36

*Mármint na simán ki lehet következtetni, hogy ki Jon apja csak nem hiszem, hogy az átlag néző tudna a R+L=J-ről, meg Kisujj tavalyi meséjére se emlékszik amit Sansanak mondott arról a bizonyos lovagi tornáról.

Succ - 2016. 06. 27. 10:45

Fuh, kevés olyan sorozat évadzárója tudott úgy megfogni, hogy a végecímet csendben nézzem végig.
Nagyon megemelkedtek a tétek, de nagyon nagyon :D Így már azért érthető, hogy miért lesz az utolsó két évad rövidebb, minek itt már húzni az időt :D
Szerintem a 7. évadban lemegy a meccs a Vastrónért, majd a 8. évadban megküzd a Targeryen-Stark sereg az Éjkirály seregeivel.

WillTraveler - 2016. 06. 27. 11:05

Ha van tökéletes évadzáró, akkor ez volt! 10/10

(Csak annyit mondjon már meg valaki, hogy Varys, hogy a fenébe teleportált Dorneból a Sárkány-öbölbe?:)

bellarea - 2016. 06. 27. 11:07

Szerintem egyértelmű volt mindenkinek, ki Jon apja, mert valahol epizód közben utaltak rá, hogy Rhaegar Lyannát választotta, és emiatt ezrek haltak meg, vagy valami hasonló. Szóval azért ennyire nem kell szájba rágni, csak a hülyék nem értik. Meg miért féltette volna annyira Roberttől a babát, ha csak egy egyszerű kovácsé, vagy mit tudom én?

Ami nekem a részben nem tetszett: az összes Tyrell halála és Cersei koronázása. Mi lesz a Tyrellekkel? Olenna nagyi nem hinném, hogy szül még egy gyereket :D és elvileg csak ő maradt. Cersei meg nevetséges, ha azt hiszi, megülheti a trónt huzamosabb ideig. Tommen halálára számítottam, kb. olyan volt, mint ő maga, gyenge.

Arya meglepett, nem számítottam rá ebben a részben, de az egyik kedvenc jelenetem, nesze neked, Walder Frey.

Dany elindult, nem meglepő, reméljük, koppanni fog. Bár ezerszer ő, mint a Sansa-Kisujj páros. Az az összenézés, mikor Jont ünnepelték, semmi jót nem sejtet. Szerintem Sansa elárulja Jont, beáll Kisujj mellé, és nem tudom…
Csak én shippeltem ebben a jelenetben Danyt és Tyriont? :D vagy csak jó a színészek kémiája, és belelátom? :D

Varys hogy a francba teleportált Dorne-ból Dany mögé? És mi a terve? Beállítja a dorne-i csajokat és Olennát Dany mögé? Kétlem, hogy belemennek a hölgyek.

Anak - 2016. 06. 27. 11:31

@ballarea: Szerintem te egész mást néztél, mint én.
Baelish és Sansa összenézése annak volt köszönhető, hogy Kisujj nem hitt abban, hogy John mögé felsorakoznak a seregek. Ám mégis. Így viszont Sansa nincs teljes mértékben kiszolgáltatva a Völgy seregeinek és így Kisujjnak. Van már saját. Szerintem Kisujj most szívja a fogát, hogy megnyílt Sansa előtt, de most nem jöttek be a számításai. Nagy köpönyegforgató, kitalál úgyis valamit. Az egész házak közötti forgatagot ő indította be.

Benjy - 2016. 06. 27. 11:44

Nem volt rossz évadzáró sőt, de most fordult elő először hogy igazán zavart hogy nem tudunk semmit az idő múlásáról.

winnie - 2016. 06. 27. 11:51

benjy: hat, igen, de nem is csak az ido mulasa erdekes, hanem az is, hogy nem minden egymas utan vagott esemeny zajlik egy idoben, illetve ugyanannyi ido alatt. anno nyilatkoztak a keszitok, hogy ezt elegge szabadon kezelik.

gondolom, hacsak nem varazslat cagy ikertestver van a dologban, varys megjeleneseimis ezert okoztak sokaknal meglepetest.

zolij - 2016. 06. 27. 11:55

bellarea: Dorne már be is állt Dany mögé, nézd meg a hajókon levő zászlókat az utolsó jelenetnél.

bellarea - 2016. 06. 27. 11:59

@Anak: én ebben azért nem lennék annyira biztos, emlékezz Kisujj utolsó mondataira, hogy melyik a jobb, ha egy igazi Stark uralkodik vagy egy fattyú? Sansán múlik, mennyire támogatja Jont, de én úgy vettem le, hogy annyira azért nem lelkesedik, valószínűleg arra számított, ő lesz Deres úrnője. És nem is szólalt fel Jon érdekében, mint a kis Lady Mormont, én hiányoltam a kiállását Jon mellett. Dehát majd meglátjuk. Szerintem Sansa már túlzottan benne volt a nagyok játékában, és úgy is játszik már.

bellarea - 2016. 06. 27. 12:03

zolij: hoppácska, és tényleg, nos, akkor már csak az a kérdés, hogy Dany fog-e egyáltalán valakivel harcolni azért a trónért vagy csak Cersei-vel lesz egy cicaharc? :D vagy csak a Mások miatt kellett a sereg meg a sárkányok?

Rammsch31n - 2016. 06. 27. 12:09

bellarea: Euronnak lehet neki ugranak… :D Jaime helyében valszeg már most menekülnék Királyvárból, elég furán nézett Cersei-re, de én nem hiszem, hogy ellene fordulna, akkor sem lepne meg, ha igen… viszont ezt a Dany-féle szövetséget egyelőre csak a mások fognák meg kb. :D

A Starkok északon azért elenyészőek ehhez képest… főleg, hogy szerintem Baelish ki fog hátrálni a dologból. :D De durván be tudna kavarni… csak szépen világgá kürtölné Havas származását… :)

Ha meg azt nézem, Havas mint King of the North inkább a Mások ellen fog először harcolni, mint Danyvel szemben… mert nem is tudja még, hogy ő is elindult, sem azt, hogy Cersei már királynő. Na majd meglátjuk, csak találgatok.

Dob - 2016. 06. 27. 12:11

Varys hajókért meg seregért ment Dorne-ba. Aztán vissza is ment Merenbe a hajókkal

ende - 2016. 06. 27. 12:15

“csak annyit tudott meg a néző(és valószínűleg Bran is), hogy nem Ned Jon apja” – konkrétan szájba lett rágva a R+L, innen már csak egy logikai lépés az, hogy… Bran meg pont az a karakter, aki betéve tud mindent, ami történt, így Lyanna “elrablását” is. (Kétlem, hogy öreg Nan pont ezt a történetet ne mondta volna el, ahogy az is kiderült régebben, hogy Bran ismeri a Hajnal Kardja történetét: “apám legyőzte őt”-“valóban?”) Bár ha sokan vannak, akiknek ez a dolog nem tiszta, akkor a R+L=J még mindig spoilernek számít gondolom.

“…Sansa-Kisujj páros. Az az összenézés, mikor Jont ünnepelték, semmi jót nem sejtet. Szerintem Sansa elárulja Jont, beáll Kisujj mellé” – 5 perccel azelőtt dobta Kisujjt, aki amúgy “eladta” a Boltonoknak, ami enyhén szólva nem jó pont. Meg éppen újra van egy “Stark” Deresben, aki mögé felsorakozott Észak. Szóval ez szerintem elég egyértelmű helyzet. Kisujjnak lesz még mit kavarni a következő évadokban.

Benjy - 2016. 06. 27. 12:17

winnie: Igen Varys elég WTF volt, de ha jobban belegondoltam jó pár epizód óta nem láttuk Dany körül, úgyhogy jó régen elindulhatott Dorneba. Ugyanakkor több év eltelhetett mire Varys oda és vissza ért, és felvetődik a kérdés, hogy ennyi idő alatt Tyrion meg a többiek csak borozgattak? Jó volt persze ez meg az, de ha eltelt vagy 4-5 év ahhoz túl kevés minden történt.

Ayrons - 2016. 06. 27. 12:30

Kisujj kavarhatja a dolgokat de szerintem Sansa révén elbukik, Robin Arryn debil szövetséges, Cersei meg nyíltan elárulta.

Cersei szerintem Euronnal összefog :D

Acheron - 2016. 06. 27. 12:38

2017 Április…sóhaj.

nade - 2016. 06. 27. 12:39

árgh reméltem kiderül h Meera is Lyanna gyereke, v legalábbis sejtetik és két gyermeket mutatnak. Varys ottléte a hajón, meg Arya hogy még nekiállt tortát sütni… érdekes:D

Rezsidémon - 2016. 06. 27. 12:46

Eric Cartman is megetette Scott Tenorman-nal a saját rokonait. Joffrey is egyfolytában meg akart etetni embereket a szeretteik maradványaival.
Gratulálok annak, aki még mindig nem hisz a saját szemének, hogy Arya egy szadista kéjgyilkos, mert ő Stark és a Starkok nem olyanok, meg különben is jogos a bosszú, stb.
hashtag húdemegmondtamelőreamúlthéten

davidcsomor - 2016. 06. 27. 12:48

Amellett, hogy én ezt a sorozat egyik legjobb részének könyvelném el, mert tényleg minden esemény kapott elegendő időt, teret, odafigyelést, a sok történetszál ellenére is, hozzátenném, hogy nagyon megijedtem mikor a főcímben megláttam Dorne-t. Aztán már csak azért is megérte belerakni, hogy Olenna elkussoltassa az összes homokkígyót, mintha az én gondolataimat közvetítette volna:D:D

Anthonz - 2016. 06. 27. 12:58

Úgy látszik a gyengébbek kedvéért ki kellene írni a sorozatban, hogy “2 hét múlva”, “3 hónap múlva”, stb…

A Starkokat és Északot nem igazán érdekli a Vastrón, ők a Mások ellen készülnek csatába, és kb. annyit akarnak majd, hogy hagyják őket béként, ha Cersei megmurdel már bosszút sem kell álljanak, simán elfogadnák Danyt a vastrónon.

Jelen állás szerint délen nagy csata nem kéne legyen, az egész világ a Lannisterek ellen megy, valami csavart ki kell majd találni.

cato - 2016. 06. 27. 13:12

Aki nem értette Arya kis sütögetését, az emlékezzen vissza a 3. évadban Bran kis sztorijára a patkány szakácsról. Az öreg Frey papát máshogy nem is lehetett megölni. szvsz.

atheles - 2016. 06. 27. 13:37

Hú, tényleg, a zászlók. Nem figyeltem eléggé.
De ez az idő dolog azért kicsit sántít akkor is.

Illetve, most néztem újra egy kis jelenetet az 5. évadból, amikor is Littlefinger lazán beígéri Sansa fejét Cerseinek.

Mi nem mehetünk gyorsabban jövő áprilisba, plíz?

pluhi - 2016. 06. 27. 14:04

Jó évadzáró! Hogy a klasszikust idézzem: “keményen, határozottan, nincs izé”

PuMa - 2016. 06. 27. 14:14

Az első rész idén, ami tényleg teljes mértékben elnyerte a tetszésemet. volt egy pár dolog, amit a rajongók már rég kitaláltak (futótűz, R+L), viszont meglepetés is volt (számomra) bőven, pl. Arya-t nem vártam, de a Tyrell-ek halála is igen meglepő. És végre az általam legjobban utált családot (Frey) Arya véglegesen kiirtotta. Kéjes öröm :D

Nem élveztem az évad nagy részét, de belátom, hogy kellett egy ilyen kvázi “átvezető évad”, hogy végre felálljon a sakktábla a nagy végkifejletre. Mert amilyen leosztásból indul jövőre a dolog, az nagyon várós. Nem mondom, hogy ennek az évadnak a megvalósítása tetszett, nem az én ízlésem szerint lett megírva, de szükséges volt, belátom, és biztos ez a stílus másoknak meg tetszett, nem lehet mindenkinek megfelelni. Évad nálam 6.5/10, finálé 9/10

szabot85 - 2016. 06. 27. 14:28

got 6/10 get 10 :) .. girls are coming .. targaryens are everywhere .. lannisters .. höhö .. https://www.youtube.com/watch?v=HilAVhm3BqI .. már aki tudja hogy ott mi történt .. Arya szebb mit valaha .. újabb kötelezően megélendő év :)

nade - 2016. 06. 27. 14:31

Tommen…
I guess that’s why they call it, “Kings Landing”

állat - 2016. 06. 27. 14:34

Az idő múlása hát igen. Igazából ez érdekes kérdés. Gondolom az írók belátták egy idő után hogy a viszonylagos párhuzamosságot nem tudják tartani. Lehet jobb lett volna ha korábban megpróbálják érzékeltetni hogy nem mindenhol ugyanúgy telik az idő.
Meg ugye a logika és következetesség. Szerintem két lehetőség között vaciláltak. Vagy rohamtempóban mennek előre (valamilyen szinten érthető hiszen a gyártás hosszas és relatíve sokba kerül), kidobva kicsit a logikát, vagy megpróbálják követni a könyvek sztoriját valamilyen szinten, durván elhúzva a sorozatot.
Varys 8. részben elment majd valamikor visszaért na most gyors hajókkal is több hónap egy ilyen út megtétele. Közben Királyvárban ennyit tököltek az intrikákkal meg a tárgyalással.
Mindenesetre én őszintén csodálkozom hogy ezt ilyen jól megcsinálták…
Már csak Martin bejelentése kéne hogy jövőre jön a könyv…(szép álmok tudom)

winnie - 2016. 06. 27. 14:35

állat: már korábban sem volt viszonylagos párhuzamosság, csak egymáshoz illeszthető események.

pluhi - 2016. 06. 27. 14:39

Mindenki Varyson van kiakadva, de Dorne útba esik Kings Landing felé. Gyak. Varys előrement nyélbe ütni a szövetséget. Amint Dany odaért, csatlakoztak a flottához. Nem rágták szájba a dolgot, az tény…

állat - 2016. 06. 27. 14:42

Mondjuk eléggé hülyeség hogy Dorne-i hajók (ha jól láttam) is voltak Dany-vel, nem lett volna egyszerűbb otthon bevárni őket?! :D

Hor1 - 2016. 06. 27. 14:44

Varys miket teleportálgat? :D

Margaery miatt nagyon zabos vagyok.

állat - 2016. 06. 27. 14:45

pluhi:

Ez tényleg lehet de akkor remélem Dany nem vár sokat Királyvár megtámadásával.

pluhi - 2016. 06. 27. 14:50

állat:

Hát sokat nem is tudna, max. ha máshol köt ki. A jelenet már valahol félúton Kings Landing féle játszódott. Szerintem az évadnyitóban meg fognak érkezni. Jelen állás szerint amúgy sincs a sárkányoknak ellenszere, nem látom értelmét a harcnak Dany ellen. Azt ki tudja. Lehet Samu előkapja a kis kürtjét, azt lelövi őket az égből, vagy mittomén.

Hepciás - 2016. 06. 27. 15:01

Arya akkor most az ÖSSZES Fray-t megölte vagy csak Walderpapát meg a 2 megnevezett gyerekét (Fekete Walder meg még valaki).

Hepciás - 2016. 06. 27. 15:07

Halottak az epizódban:

Pycelle
Lancel L.
Veréb
Margary T.
Loras T.
Mace T.
Kevan L.
Walder F.
Fekete Walder F.
Random Waldergyereke F.
Tommen “Baratheon” (minden évadban meghal egy? Mondjuk végre elfogytak)

Elég durva.
Mondjuk a logikátlanságok nem tetszenek, de ez van (pl Mace halála után Olena instant a síkvidék főnöke? Semmi utódlási párbaj (oké, vegyük úgy, hog Willas és Garlan nem léteznek, de akkor nem a kiebb hűérurak szoktak marakodni a hatalomért? Randyll papa, Redwyne úr, Fossoway-ék…

Hepciás - 2016. 06. 27. 15:08

Még egy kis rosszmájúság: A King Of The North-ozás a legutóbb sem vezetett jóra…

winnie - 2016. 06. 27. 15:24

“Úgy látszik a gyengébbek kedvéért ki kellene írni a sorozatban, hogy “2 hét múlva”, “3 hónap múlva”, stb…”

találkoztál valakivel, akinek ilyesmi eszébe jutott volna? de ha kiírnák, akkor nem az lenne, amit írsz, hanem hogy “két hét múlva”, “öt hónappal korábban”, “két nap múlva” “öt hónappal később” – teljesen random. ergó marhaság lenne kiírni. (sokszor utólag rakosgatnak át bizonyos jeleneteket máshova, ha ott jobban mutat.)

más kérdés, hogy sokan azt hiszik, hogy minden egyszerre, egymás után zajlik, mert nem időugrások vannak, hanem ideodaugrálások, és néhány eseménynél fogalma sincs az embernek, hogy mi különbség van időben, illetve arra sem mindig utalnak, hogy ugyanazon a szálon kábé mennyi idő telt el a legutóbbi jelenet óta. igazából ez nem is fontos, de sokakat összezavar, ha rendet akarnak vágni a timeline-ban.

BalinT55 - 2016. 06. 27. 15:26

Benjy mégis hogy telt volna el 4-5 év? Pár napos ugrások vannak csak a sorozatban. Amúgy valószínűleg Dornei hajók érkeztek, azon Varys, és úgy indultak el, esetleg féluton egyesült a két hajóhad.

Néma Harcsa - 2016. 06. 27. 15:34

Az első (kicsit tán több is, mint) fél óra Királyvárban baromi jól volt felépítve (és a későbbi királyváras részek is), nálam elvitték a hátukon az epizódot, illetve Walder jelenetei is elég jók lettek. A többi számomra eléggé érdektelen volt a gyakori heroikus pátosszal, mindenesetre erre tényleg lehet mondani a kicsit fentebbiek miatt, hogy erős epizód volt.
Rezsidémon: az efféle hozzávalókból készült bosszútorta/pástétom Shakespeare Titus Andronicus című darabjából emelődött át (készült film is belőle A. Hopkins-szal a címszerepben), William meg valamelyik görög mítoszból lopta, ha jól emlékszem.

Sabinomi - 2016. 06. 27. 15:40

Én egész másképp értelmeztem a Sansa-Kisujj-Jon szálat. Mert mikor kikiáltották Jont, sokszor mutatták Kisujj morcos arcát, és a végén Sansa mosolygott addig, még meg nem látta Baelisht. Én úgy értelmeztem, hogy Sansának oké, hogy Jon a főnök, csak aztán rájött, hogy Kisujj nem fogja hagyni, mert nem így néz ki a kép a fejében.

VvD - 2016. 06. 27. 15:55

Évadzáró még nem volt ilyen jó mint ez. AZTAQRVA!

Az elején a “Trial”, ahogy szép lassan rájön a néző, hogy mi fog történni, de a baljóslatú zene már előre sejteti… aztán az egész megkoronázása annak, hogy Tommen megöli magát – ergó Cercei nemhogy nem győzőtt, de mindent elvesztett ami fontos volt neki. Hiába lett királynő.

A King of the north rész. Nagyon tetszik, hogy itt még aggódhatunk, hogy mi fog történni Jon-Sansa-Littlefinger koordináta rendszherben. Egyetértek az előtte szólóval: Kisujj még valamit fog csinálni. Vagy Sansa megöleti a következő évad 1. részében. Nem tudom.

Jon Snow származása is egy nagy rejtély – bár arra gondoltam, hogy Bran igazából tudja, hátha tud gondolatot is olvasni és csak mi nézők nem tudjuk.

Dany is VÉGRE elindult Westeros felé. Lesz itt még nagy haddelhadd.

Már csak a Másokat várom. Remélem a következő évadban már tiszteletét veszik a faltól délre is!

korum - 2016. 06. 27. 16:11

Kisujjnak lehet hogy megvannak a tervei, a többiekkel ellentétben nem hülye, és jól átgondolja, mihez kezd majd, szvsz nem nagyon kell félni tőle, max. a legvégén veszi át az uralmat :)

jeges - 2016. 06. 27. 17:34

Sansa John mellett van.Tudja,hogy Kisújj veszélyt jelent rá,és pont ki is fogja nyiffantani a köv. évadban.Nem ő akar uralkodni.

Rammsch31n - 2016. 06. 27. 17:36

Azért ne féltsétek Kisujjat, valamit tuti be fog kavarni még… :D

Malachi - 2016. 06. 27. 18:08

ez megint egy emlékezetes rész volt. az évadban az első. zokfütty nélkül felrúgták az eddigi szokást, mely szerint a 9. rész a vérzivatar a záró pedig a levezetés. ez jó! és egyébként is kb. minden jó volt, nincsen kifogásom. de mi volt akkor az előző 9 részben ez a szöszmötölés?

Keila - 2016. 06. 27. 18:13
muhaddib - 2016. 06. 27. 18:54

Nekem az egész évadzáróban a zenei betét tetszett. Végig imádtam a zenét. Gyönyörű volt.

Sunsetjoy - 2016. 06. 27. 19:17

Amikor Tommen jeleneténél mutatták oly’ sokáig az ‘atompukkos’ felhőt, meg romokat, csak úgy üresben… már akkor nagy pénzt tettem volna a stagediving-ra :D

Shed - 2016. 06. 27. 19:27

Sajnálom a Tyrelleket hogy menniük kellett. És sajnos csak azért hogy a filmben főhős Dany egy egyértelműen gonosz uralkodót döntsön meg, és így makulátlan maradjon.

Ha Margaery életben van és királyné, akkor nyilván kicsit visszás lett volna őt elűzni, megölni, hiszen egyáltalán nem volt negatív szereplő. Nem volt gonosz, nem volt kegyetlen. De így aztán az ellentét még nagyobb lesz. Ráadásul nem kell a lényegében érintetlen Tyrell haderővel harcolnia, azok is beálltak mögé.

Nagyon tetszett az évadzáró, csak kár hogy úgy van a sorozatban alakítva most a cselekmény, hogy Danynak csak az egyértelműen gonosz erőkkel kell harcolnia.

Kis dráma belefért volna a köv. évadba. Pl. egy Dany-Margaery-Töviskirálynő beszélgetés. Fenyegetőzés, alkudozás stb. Pl. korban és hatalomban Loras illet Danyhoz, hiszen ő volt Égigkert örököse. Esetleges házassági tervek, egyebek mehettek volna.

És persze Arya is elkezdte a bosszút, csúnya lenne ha a királyvári madárkákat ő venné át és lenne egy helyi kirendeltsége az Arctalan Istennek :)

korum - 2016. 06. 27. 19:43

aha, zene, a Rains of Castamere is visszajött óvatosan :)

Noel - 2016. 06. 27. 19:59

Az egyik legjobb évadzáró volt. DE:

Csak engem zavart Margaery halála? Valahogy teljesen logikátlannak tűnt az egész. Mégis miért nem engedték ki a vallási fanatikusok az embereket a szentélyből? Hogy lehet hogy High Sparrow-nak -aki eddig mindenkit leiskolázott a hatalmi játszmákban- , még csak meg sem fordult a fejében, hogy esetleg valami cselszövés van a háttérben…. Komolyan nem értem hogy mire volt jó nem kiengedni az embereket.

pluhi - 2016. 06. 27. 20:36

Noel:
Nekem az volt furcsa, hogy Margaery bármit megérzett a veszélyből. Wildfire nélkül nem lehetett ott nekik ártani, arról meg fogalma sem volt. Az érthető, hogy a főveréb hezitál, nem gondol rosszra. Az ajtókat elállni valóban értelmetlen volt. Ez egy tárgyalás, a legtöbben csak nézőként voltak ott. Simán elkezdhettek volna menekülni, a robbanás akkor is elfújt volna mindent.

batthew - 2016. 06. 27. 20:57

Hát ez valami istenkirályzseniáliscsudajóatyaúristen rész volt! Erre az epizódra teljes mértékben illik az a kifejezés, hogy: érzelmi hullámvasút. Döbbenet, düh, meg egy ilyen öröm és magasztos érzék keverék. Ezek kavarogtak bennem és mikor megjelent a fekete képernyő, le voltam fagyva. Mivel ennyire hatott rám ez a rész, ezért tartom nagyon jónak, valamint azért is, mert folyamatosan jöttek a jobbnál jobb történések és mindenkinek előremozdult a saját sztorija, nem is akárhogyan. Nagyon elégedett vagyok ezzel az évadzáróval, mert oké, hogy 1 év szünet következik, de így, hogy rengeteg emlékezetes pillanat volt ebben a részben, elégedetten és szép élményekkel búcsúzok az évadtól. Természetesen, ahogy az évadzáróknál lenni szokott, úgy fejezték be, hogy rettentően lehet várni a következő évadot. Sőt most még talán jobban mint máskor, ugyanis tényleg több évnyi várakozás után láthatjuk azt, ahogy Daenerys végre elindult Westeros felé. Cersei nem hazudtolta meg magát, bár ezt egyáltalán nem vártam tőle. Kíváncsi leszek, hogy amikor Jaime találkozik a testvérével, akkor mi lesz az első kérdése. Hogy a Tyrell házból ennyi mindenkit feláldoztak a készítők, ez elég merész lépés volt. Margaery-t sajnáltam a legjobban. Azt viszont nagyon jó látni, hogy a Vas-szigetekről Theon és Yara, Dorne és Égikert összefognak Daenerys-sel. Van egy olyan érzésem, hogy Tommentől azért kellett megszabadulni, mert őt lehetett szeretni és nem mutatna jól ha Daenerys a csapatával őt támadná meg, viszont ha Cersei az uralkodó, akkor még jobban lehet drukkolni a Sárkánykirálynőnek, hogy sikerüljön a célját megvalósítani. Szerintetek Cersei sejtette, hogy ha meghal Margaery, akkor Tommen öngyilkos lesz?

Rammsch31n - 2016. 06. 27. 21:04

batthew: Szerintem nem gondolta, hogy így lesz…(ugye a hústorony megállította Tomment, hogy véletlenül se menjen a tárgyalásra…de Tommen nagyon naív, manipulálható király volt, szerintem Cersei roppant mód csalódott benne, hogy így hagyta magát rászedetni magát a High Sparrow-val…de ha már így volt szerintem Cerseit legbelül már nem is érdekelte, elvégre ott volt a jóslat, hogy mind3 gyereke meghal majd… és ő ezt el is hitte rendesen.

Innentől az volt a fontos, hogy ő lépjen elő, mint uralkodó. Szerintem Cersei átment abba az állapotba, hogy semmilyen érzelmet nem érez, a megpróbáltatások miatt, amin átment… Szerintem épp Jaime-vel ezért szépen össze fognak tűzni majd… látszott a nézésüknél is a koronázásnál, aztán még a végén lehet Jaime elmegy Brienne után. :D

pluhi - 2016. 06. 27. 21:59

Azon túl, hogy a fia, Tommen kellett volna Cerseinek, mint legitim király. Az ő uralkodásának most nincs semmi jogalapja.

Ayrons - 2016. 06. 27. 22:00

Síkvidéken azért nincs szerintem hatalmi harc ,mert Cersei elég aljas módon nyírta ki a Tyrell házat és emiatt beállnak a TÖvismama mellé.

Kisujjnak kampó lesz jön a Véreb Északra :D

C-DEF - 2016. 06. 27. 22:23

nade:
Teljesen kiégtem a kommenteden :DDD

Es persze szuper resz volt bar a masokat nagyon hianyoltam a vegerol hogy nem kopogtattak be

bëiz - 2016. 06. 27. 22:33

Remek volt ez a finálé, nagyon tetszett. Sőt, nagyon-nagyon. Ez bizony 10/10! Minden szál lépett előre, egy rakás mindent pedig lezártak. Arya jelenete: oh my god! :D A patkánykirályos mesére emlékeztek még?

Eszméletlen várós a köv. évad. Kíváncsi leszek, hogy 7 vagy netalán 10 részt sikerül-e kapnunk. Talán feszesebb lenne egy hetes évad, nem tudom.

Nekem nagyon tetszett ez az évad. Egyetlen rész volt, ami nem tetszett (ha jól emlékszem a hetedik), az összes többi hozta a várt szintet. Még a 10/10-et is kiosztottam legalább háromszor :D Szuper volt, köszönjük.

Itt a tél. :)

Lemoni - 2016. 06. 27. 23:01

A 6 évad alatt nem untam semmit annyira, mint az első félórát ebben a fináléban, vontatott volt, a CGI meg silány a robbanás jelenetben. Az utána következők úgy ahogy rendben voltak, de az évad gyengébbre sikerült részei között tartom számon. A történetszálakkal nem lett volna gondom, sőt, ritkán volt ennyire mozgalmas egy epizód, de laposra sikerült a kivitelezés, nem ütött. Még Arya akciója sem, pedig ő protekciós nálam.

gd42 - 2016. 06. 27. 23:09

Nem volt rossz, de remek példa a sorozat borzasztó dramaturgiájára, ami kb. 4. évad óta folyamatosan jelen van. Más sorozatok azért meg tudják oldani az össze-vissza ugrálást az időben, itt meg pl. 2 évadon át néztük Aryát, ahogy jóformán semmit nem csinál Mereen-ben, aztán most egy fél rész alatt hirtelen “elteleportált” a másik kontinens közepére.

Nem olvasom a könyveket, szóval pl. arról lövésem sincs, hogy Varys és a Dorne-i nő áthajózott Dany-hez (ami elég nagy hülyeségnem tűnik)? Vagy Dany honnan hajózik most? Egyik jelenetben még a Rabszolha öbölben van, a következő jelenetben meg már Varyssal együtt.

Olyan érzésem van, hogy cask a büdzsé szabja meg, mit mutatnak meg és mit nem, függetlenül attól, hogy mi a fontos.

pluhi - 2016. 06. 27. 23:23

Dany már el is hagyta Dornet, ahol felvette Varyst. Csatlakoztak hozzá Tyrell mama hajói és Ellaria is. A kövi megálló már Westeros.

dearie - 2016. 06. 27. 23:52

Szerintem szuper volt ez a rész! Cersei egy aljadék, de nagyon-nagyon jó volt nézni az ámokfutását, rühelltem a High Sparrowt meg a sleppjét. Margaerynek vajon mi lehetett a hosszútávú terve azzal, hogy kicakkoztatja Loras fejét?:O Sajnáltam, hogy M. is meghalt, szerintem eleinte nem ilyen sorsot szántak neki, csak aztán kikukázódtak az ilyen intrikus szálak a sorozatból, mint az övé is volt.

Szerintem badass lett volna Jon mellett Ghost, hol van ő??? A jelenléte adott volna egy kis Stark-életérzést (még ha nem is Ned fia valójában Jon).

PuMa - 2016. 06. 28. 01:48

gd42
Bocsáss meg, ha félreértelek, de úgy véled, hogy a büdzsé miatt nem tették be azt a rendkívül fontos jelenetet, hogy Varys hogyan utazik Dorne-ba, mjad vissza? Vagy hogy Dany meg Varys találkoznak a tengeren? Mert ezek szerintem egyáltalán nem fontosak, és ha tényleg 13 rész van még hátra, akkor nincs is rájuk idő. Vagy milyen jelenettel kapcsolatban van hiányérzeted, ami szerinted fontos?

Az is érdekes, hogy azt mondod, milyen rossz a dramaturgia, mert össze-vissza ugrálnak időben. Pedig szerintem épp azért pakolják a jeleneteket időrendileg nem lineáris sorrendben egymás után, hogy dramaturgiailag valami jobbat kapjanak. Fentebb is írtam, hogy nem lehet mindenkinek tetszőt alkotni, nekem például az időrendiséggel semmi bajom sincs, el tudok attól vonatkoztatni, hogy néhányan teleportálnak, mások meg évekig utaznak, ha ezt az áldozatot a jó jelenetek és dramaturgia oltárán áldozzák fel.

Az idő furcsa kezelése szerintem önmagában nem teszi mondjuk érthetetlenné az eseményeket. A “hogy került ide?” kérdéseket nem az idő miatt kell szerintem feltenni. Inkább talán a térbeli elhelyezésre figyelhetnének. (Értem ezalatt pl. azt, hogy felőlem átugorhatják az utazást, de ne akkor, amikor ez azt jelenti, hogy egy ellenséges területen halad át a szereplő, miközben ott mondjuk lehetetlen egyedül átjutni. Ez olyan mintha kihagyták volna az 1. évadban a Völgybe vezető úton a klánokkal való találkát)

winnie - 2016. 06. 28. 05:38
winnie - 2016. 06. 28. 05:44

PuMa: az általad idézett fenti komment engem is meglepett, hiszen éppen ez a dramaturgia, miképp az is tény, hogy semmit sem adott volna az összképhez egy random hajózás mutogatása – lehet, hoyg érdemes megszámolni az egy-egy részben mutatott jeleneteket, és hogy hány jelenet van egy országos sorozatban. nem tudom, hogy beszédes lenne-e, de a GoT-ra is az jellemző, hogy kulcsjelenetekkel operál, olykor 5-7-10 percesekkel. egy-egy szál nem sok kis jelenetet kap, nem így mesél történetet, hanem részenként sokszor csak 1 vagy 2 nagyobbat, és abba kell sűríteni a mondandót.

nyilván az íráskor még sok minden van a táblán, és aztán látják, hogy mit kell kihajigálni a maximális hatáshoz, mire van szükség, és mi nélkül vannak meg.

winnie - 2016. 06. 28. 06:32

pont most egyébként bryan cogman is írt twitteren az idő kérdéséről, és megerősítette, hogy az egy epizódban mutatott történések nem játszódnak egy időben: http://www.vulture.com/2016/06/got-writer-explains-travel-time-inconsistencies.html

tehát nem akarták azt mutatni 4 részen át, hogy arya hajókázik, stb.

Ayrons - 2016. 06. 28. 07:20

De lehet valaki erre gerjed a képernyő előtt ,hogy hajókáznak és baktatnak :D

Vero - 2016. 06. 28. 09:22

Lenne egy kérdésem… biztos én nem figyeltem eléggé, meg néha nehezen követek egy-két dolgot, de az elején, mi volt az a sok gyerek aki megölte a Mestert? Meg a másik gyerek miért csalogatta a csávót el a tűzhöz? Ezeknél a jeleneteknél volt nekem egy kis zavar.

winnie - 2016. 06. 28. 09:45

vero: a gyerekek varys kis madárkái, nem? mármint a volt madárkái, és mivel varys utódja qyburn lett a tanácsban, ezért gondolom most ő rendelkezett a kémhálózatával.

lostfanka - 2016. 06. 28. 09:56

Vero: Azok Varys “madarkai” voltak, akiket Cersei segitoje atvett.

Nekem is bejott a resz csak egyetlen dolog nem tetszett, megpedig hogy volt egy olyan erzesem hogy rengeteg karatkerrel csak azert vegeztek mert mar nem tudtak veluk mit kezdeni, es mivel mar csak ket rovid evadunk van valamit kezdeni kellett veluk.

Cersei: Ha jol gondolom most a tronorokos Robert fattya, vagy ha nem o, akkor Jamie. Kerdesz hogy Cersei kepese neki menni ezert.

Igazabol a tortenetben szerintem mar csak egy kerdeses karakter van, az pedig kisujj a tobbiek utja szerintem adott a vegkifejlethez. Cerseit megoli Danny, Jamie mar eleg pozitiv karakter lett ugyhogy szerintem beall a tobbiek melle. Keszulunk a harcra….

ayren - 2016. 06. 28. 09:59

PuMa
“És végre az általam legjobban utált családot (Frey) Arya véglegesen kiirtotta.”

Kétlem, hogy Arya szép csöndben az egész pereputtyot kiirtotta volna, ahhoz túl sokan vannak a Feyek. Már az is necces egy várban, ami tele van emberekkel, hogy két embert szépen feldarabol, és vacsit süt belőlük.
Másrészt ő egyszerűen csak bosszút áll a bátyja és az anyja gyilkosain, nem fog nőket és gyerekeket legyilkolni.

ende - 2016. 06. 28. 10:11

Jaime pont a “burn them all” attitűd miatt szúrta le az Őrült Királyt. Beszédes volt az összenézése Cerseijel, az Őrült Királynővel.

ayren - 2016. 06. 28. 10:22

A finálé érdekesen vegyített a régóta várt eseményeket a meglepőbb húzásokkal, valamint átrendezett néhány dinamikát bizonyos szereplők között.
Várható volt Tommen halála, de az öngyilkosság speciel nem jutott eszembe. A halálát már az a lassú öltöztetés felvezette szerinetm, akkor tudtam, hogy ebben a részben vége, de nem sejtettem, hogy így fejezi be. De legalább karakterhű volt, és némi változatosságot nyújtott a sok brutális gyilkosság között.
A Tyrell-ház kiírtása mondjuk abszolút meglepett. Gyakorlatilag magvaszakadt a családnak, és nem is éreztem logikusnak Marg halálát, nem így lett felépítve a figura, volt is még benne potenciál.
Két kapcsolati szálnál lesz érdekes, hogy mi történik a jövőben.
Az egyik a Jon-Sansa kapcsolat. A kommnentekből látom, hogy másnak se volt annyira tiszta, mit jelent Sansa arckifejezése. Hogy örül Jon megválasztásának (és hogy Kisujjnak ezúttal nem lett igaza), vagy sem? Lehet, hogy azért, mert nem tudta jól eljátszani a színésznő? Így utólag inkább arra hajlok, hogy csalódott, nyilván arra számított, hogy ő lesz a Stark-ház feje. Ő talán annyit tanult meg a megpróbáltatásaiból, hogy csak akkor lehet valamennyire biztonságban, akkor nem lesz többé kiszolgáltatott helyzetben, ha övé a hatalom. Talán már túlságosan akarja ahhoz, hogy félreálljon, még a testvérével is hajlandó szembefordulni vagy elárulni.
A másik dolog Jaime és Cercei viszonya. Jaime gondolom akkor és ott, a koronázásnál tudta meg, hogy halott a fia, és ez lehet, hogy mindent megváltoztat közte és a nővére között. Hiszen a kapcsolatuk már rég nem olyan, mint régen, akármit is mondott Edmure-nek, és Tommen halálával a legerősebb szál szakadt meg köztük.
Másrészt felvetődött bennem, hogy Cercei-nek valójában mennyire voltak fontosak a gyerekei? Nem lehet, hogy részben csak a hatalomhoz vezető eszközt látta bennük?
Persze, szerette is őket, de mégis… Miután mindegyiket elveszítette, rájött, hogy a legfontosabb, az áttételek nélküli, nyílt hatalom az övé lehet, úgyhogy innentől nem érdekli más. Jaime talán erre jött rá, amikor meglátta a trónon.

Amúgy meg, Jonnak talán a kis Lady Mormontot kellene elküldeni délre toborozni, és mindjárt minden ház mögé állna! :)

Vero - 2016. 06. 28. 10:32

Köszi a válaszokat!

zolij - 2016. 06. 28. 12:28

ayren: szerintem a Jonnal történő beszélgetése (ki aludjon a családi hálószobában) egyértelműen megmutatta, hogy nem ő akar lenni a Stark-ház feje.

Rezsidémon - 2016. 06. 28. 12:29

@ayren:

“… Így utólag inkább arra hajlok, hogy csalódott, nyilván arra számított, hogy ő lesz a Stark-ház feje. Ő talán annyit tanult meg a megpróbáltatásaiból, hogy csak akkor lehet valamennyire biztonságban, akkor nem lesz többé kiszolgáltatott helyzetben, ha övé a hatalom. Talán már túlságosan akarja ahhoz, hogy félreálljon, még a testvérével is hajlandó szembefordulni vagy elárulni. …”

Ez így most hogy? Nettó hülyeség ez szerintem. Az a mosoly és nézés inkább Kisújnak szólt, amikor összenéztek. Gondolom ezzel is szerették volna jelezni az írók, hogy itt még lesznek problémák!

pluhi - 2016. 06. 28. 12:30

:lostfanka
Jaime trónörökös? Azt hogy? Ő egy Lannister, aki a Kingsguard tagja volt, ennyi. Köze nincs a trónhoz.

ayren - 2016. 06. 28. 12:43

zolij
A hálószobás dolog igaz, de nem tudom, nem írja-e felül az a nézés utána. Amit sehogy se tudok egyértelműen értelmezni, de lehet, hogy csak az ügyetlen színészi játék miatt.
Mindenesetre egyelőre nem zárnám ki, hogy Sansának vannak titkos tervei.

Randal - 2016. 06. 28. 13:31

Megnéztem újra a Jon/Sansa/Kisujj jelenetet/jeleneteket.

Ugye a rész elején Sansa elnézést kér Jontól, hogy nem szólt a seregről, elmondja, hogy nem bízik Kisujjban és ami a legfontosabb, megmondja Jonnak, hogy az ő szemében Stark ergo, jogos a trónra.

Aztán a Kisujjal való beszélgetéskor kétszer is volt lehetősége, hogy Kisujj mellé álljon vagy hogy ármánykodjon ellene, de nem tette, hanem Stark módra az őszinte utat választotta, lesz ami lesz alapon.

A királyválasztáskor pedig valóban mereven ült és csak a végén engedett meg magának egy kis mosolyt amikor már látta, hogy mennyien állnak mellettük, aztán Kisujjra nézett és érezte, hogy baj lesz még itt, mert Kisujj nem boldog és ők most problémát okoztak neki.

Kérdés, hogy mist Kisujj mit tesz. Ott van neki a Völgy serege, bár Sansa keresztbe tehet neki, mivel tudja, hogy ő lökte le Lisát.

Szerintem Sansa most fél, mert sokat tud Kisujjról és az simán, zokszó nélkül elteszi láb alól ha az érdeke úgy kívánja.

Másrészt nem hinném, hogy most hirtelen beszállt volna a nagyok játszmájába és uralkodni akarna. Lett akarata az tény, de sose mondta, hogy uralkodni akar. Csak hazamenni ahol béke van.

Randal - 2016. 06. 28. 13:44

pluhi:

Jaime a trónörökös, pont ezt akarta az apja is, hogy lépjen ki a Kingsguardból. Most, hogy a saját fia kitette onnan, így elvileg lehetne, de ahhoz Cerseivel kellene szembeszállnia. Ami simán megtörténhet.

ayren:
Ahogy zolij meg én is írtam, Sansa már korábban kinyilvánította, hogy ő nem fattyúként tekint Jonra, hanem mint Starkra. Ha lett volna ellenvetése azzal kapcsolatban, hogy ki mögé álljanak a Házak, akkor arról lenne infónk.

Szerintem ez a kijelentés, Sansa és Kisujj jelenete és a tróntermes jelenet kezdete elég szépen letisztázza a felállást.
A színészi játékkal szerintem nem volt gond (bár én elfogult vagyok a Sophie-val kapcsolatban :D ), elég feszült helyzetben ültek ott, amiből lassacskán feloldódhatott, majd következett egy szorongó állapot.
Bár nekem is csak második nézésre lett egyértelmű, elvégre össze kellett tenni a történéseket és infókat.

Lilya - 2016. 06. 28. 14:15

Randal:
Jaimet a kaszter hegy örökösének szánta az apja. A trónhoz semmi köze mivel nem Baratheon, hanem Lannister.

Gukker - 2016. 06. 28. 14:32

“hogy baj lesz még itt, mert Kisujj nem boldog és ők most problémát okoztak neki.”
Ez nem tudom honnan jött le mindenkinek. Kisujj egyértelműen kijelentette, hogy ő Westeros trónjára ácsingózik, és Sansa sem akar Észak Királynője lenni. Mindkettőnek pont az a jó, ha Jon Észak Királya, aki ugye nem is akar magasabbra törni. Nincs itt semmi feszkó (legalábbis hatalmi biztos nem).

lieza - 2016. 06. 28. 14:35

Hát semmit sem sikerült eltalálnom ,hogy milyen lesz az utolsó rész.De legjobban Jon Észak királyává való kikiáltása meg Cersei királynővé koronázása lepett meg a legjobban igaz nem is nagyon gondolkodtam el ,hogy mi lesz majd velük a jövőben mert éppen ők nincsenek a kedvenceim között. Szerinten nagyon jó rész volt. Tommen halála nagyon jól volt megcsinálva szerintem jó ötlet volt és a kivitelezés is jól sikerült.
De amúgy Dany,Tyrion és Jon édesanyja halt meg csak szülés közben a szereplők közül? Mert én másnál erre nem nagyon emlékszem. Ez valamilyen jelzés talán?

PuMa - 2016. 06. 28. 14:37

ayren
Ne rontsd el az örömömet. Hadd higgyem azt, hogy a teljes család benne volt a pástétomban. :D Valószínűleg úgyse kerülnek elő többet a sorozatban

Randal
Én sem értem, miért lenne joga Jamie-nek a trónra (bár nem ismerem a GoT-os öröklési rendet, nem olvastam még végig a könyveket). De ha a középkorból indulok ki, akkor szerintem egy király halála után, ha nincs fia ill. testvére, attól még az anyai nagybátyjának semmi joga nincs a trónra (más kérdés, hogy az apja is, de ez ugye nem hivatalos. Meg akkor aztán végképp semmi köze a trónhoz). Szerintem az anyakirályné előbb van a trónutódlásban. Ha Cersei is meghalna, akkor persze más lenne a dolog, de szerintem akkor is egy Baratheon oldalági családnak kéne a trónra kerülnie.

Itt van például az 1301-08-as magyar interregnum trónkövetelőinek viszonya az Árpád-házhoz. Ha megnézed, itt az uralkodócsalád feleségeinek oldaláról senkinek nincs trónigénye.
http://images.slideplayer.hu/10/2862727/slides/slide_5.jpg
persze elég hiányos a családfa de a lényegen nem változtat. A Lannistereknek semmi közük a “királyi” Baratheon vérvonalhoz, Cersei is csak azért lehet a trónon, mert beházasodott

Aztán persze a GoT-ban lehet más a szabály

PuMa - 2016. 06. 28. 14:39

Peter7
egyetértek, az egész rész alatt lenyűgöző volt a zene. Én korábban még soha nem figyeltem fel a rész közben a zenére (semmilyen sorozatnál), most azonban egyből ütött

ayren - 2016. 06. 28. 14:49

PuMa

Nem vagyok se történész, se jogász, de szerintem egy király felesége (aki királyné és nem királynő) közös utód híján nem jogosult a trónra. Régensként, a trónörökös nagykorúságáig uralkodhat csak, nem?
Cercei szerintem per pillanat törvénytelenül lett megkoronázva: hol voltak a nemesi házak fejei, akik megválaszthatnak egy új uralkodót, ha az előző király örökös nélkül huny el?

ayren - 2016. 06. 28. 14:57

PuMa
Ja, és Jaime-nek se lenne hozzá joga persze, ugyanezen okból. Genetikai örökösnek kell lennie (gyerek, testvér, unokaöccs stb.) ahhoz, hogy valaki örökölje a trónt, amennyire emlékszem az európai történelemre.
Tommen a papír szerinti apjától, Roberttől örökölte a trónt, Cercei viszont jog szerint nem “örökölhet” a fiától (hiszen Tommen elvileg a Baratheon-utód), ő pedig nem rokona a néhai férjének.
Itt nyilván nem is jogról van szó, hanem megragadta a lehetőséget, és per pillanat nem volt ott senki a nagy házakból, aki ezt megakadályozza. Az egyik nagy házat ugye most nyírta ki. Szóval trónbitorló.
(Tippre amúgy szerintem Cercei-nek Olana kezéből kell majd kapnia a halált, ahogy Ramsey-nek Sansától.)

korum - 2016. 06. 28. 15:01

Jogok ide vagy oda, Cercei királynőségét én sem merném megkérdőjelezni az után, ahogy elbánt az ellenségeivel…

ayren - 2016. 06. 28. 15:02

Randal
Én továbbra is azt gondolom, hogy a színészi alakítás hibájából nem értelmezhető egyértelműen az a jelenet, és egyelőre kétvariácós, hogy Sansa mit gondolhat.
De nem baj, ha máshogy látjuk. :)

PuMa - 2016. 06. 28. 15:19

Ayren
Lehet, hogy félreértettél, nem állítom, hogy Cersei lenne a jogos örökös. Csak hogy biztosan Jamie előtt van a rangsorban, úgyhogy neki semmi igénye nem lehet vele szemben. Szerintem egy Baratheon oldalági családnak kéne trónra kerülnie, illetve persze Daenerysnek. Most az se egyértelmű nekem, hogy Jonnak milyen jogai lehetnének. Mert szerintem ő továbbra is fattyúnak számít, csak éppen Targaryen fattyúnak. Mert ha jól emlékszem Rhaegar nem vette feleségül Lyanna-t, ergo törvénytelen gyerek

ayren - 2016. 06. 28. 15:30

PuMa
De egyelőre még senki se tudja, hogy Jon apja R. volt és nem Ned Stark, tehát ő Stark-fattyú per pillanat, fattyakból meg lett már törvényes örökös (láds Ramsey). Ha lenne törvényes westerosi uralkodó, az északi házak például kérhetnék, hogy tegye jog szerinti Starkká, és így észak királyávaá. Ha mellette állnak, egy okos uralkodó nem ellenkezik ekkora erővel.

oligaliga - 2016. 06. 28. 15:33

A sorozatból nem derül ki, hogy lennének további Baratheonok. Az utolsót Brienne vágta le Deres alatt. Ha ezt vesszük számításba, az egyetlen, akinek valamennyire legitim követelése van a trónra, az Cersei, az anyakirályné.

PuMa - 2016. 06. 28. 15:55

arra gondoltam, hogyha Dany megérkezik, Jonról meg nyilvános lesz, hogy Targ, akkor vajon benyújthatná-e igényét a Vastrónra. Az északra vonatkozó jogai egyértelműek, úgy van, ahogy írod :)

PuMa - 2016. 06. 28. 15:55

Szóval kettejük viszonyára leszek kíváncsi, ha majd megtudják egymásról, hogy rokonok.

pluhi - 2016. 06. 28. 15:58

ayren:
Howland Reed tudja (99%), Bran már tudja, volt ott még egy nő is Lyanna mellett. Bizonyítani már érdekesebb, mivel papírozva nincsen. Innentől már támogatottság kérdése. Csak Dany támaszthat egyértelmű igényt. Azt nem vágom, hogy a GoT világában egyáltalán szóba jönnek-e nők ilyenkor.

Isaac - 2016. 06. 28. 16:16

+1 ,hogy Sansa Jon mellett áll (ill. ül),ezt elmondta neki is és Kisujjnak is kifejtette. A jelenetnél én azt szűrtem le addig mosolygott csak míg meg nem látta az ő arcát, amiről egyáltalán nem az elégedettség sugárzott.
Ha jól tudom ,akkor Rhaegar Daenerys testvére,van valaki aki tudja mekkora volt a korkülönbség köztük,mert Jon ránézésre kb annyi vagy idősebb is a lánynál :o

lieza - 2016. 06. 28. 16:23

hát kb egy idősek lehetnek mert mind a ketten a háború alatt születettek vagy körülbelül. Daenerys Dragonstone-on született mikor menekültek úgy hogy gondolom olyan nagy idő különbség nem lehet

mercury - 2016. 06. 28. 16:35

ayren

Talán öröklődésnél jöhetne még Gendry a képbe. Amilyen sűrűn legalizálják mostanában a fattyakat. Lényeg, hogy vér szerint nagyobb legitimitása van a trónra.

ende - 2016. 06. 28. 16:40

ayren: de, kizárásos alapon lehet tudni, hogy R+L=J. A pilot ezzel indított annak idején, Robert elmondta Nednek a kriptában, mi a helyzet Lyannával. Meg azóta is folyamatosan lebegtették a témát. Ha nem mondták is ki egyenesen eddig, minden információ adott. Persze a nézők nagy része nem logikázik ennyit, így nekik ez egy jó kis cliffhanger, gondolom szándékosan.

ende - 2016. 06. 28. 16:52

Isaac: Rhaegar jóval idősebb volt Daenerysnél és Viserysnél. Az ő felesége volt dorne-i Elia, akit Oberyn is annyit emlegetett, amikor (majdnem) legyőzte a Hegyet. Elia és 2 gyermeke Robert felkelésekor halt meg, a Hegy ölte meg őket. Akkortájt vagy alig valamivel korábban születtek Danyék is, szóval minimum tizenpár év a különbség.

Randal - 2016. 06. 28. 17:20

PuMa: Jogos, kicsit megkevertem a dolgokat, az öreg Lannister is csak a Király Keze volt.

Gukker:
Az alábbiakat nem én találtam ki, hanem mások fejtegették:
Kisujjnak kellett Sansa és Észak is.
Sansa azért mert mind ő mind Jon őt tekinti Winterfell Úrnőjének és Észak Őrzőjének.
Kisujj egy kisebb nemesi házból való, jelenleg a Lisával való házasság útján az örökös intézője a Völgyben, semmi több.
Ha összeházasodna Sansával, akkor nem csak a Völgyet, de Északot is maga mögött tudhatná.
Ezért is hozta össze a Boltonokkal, mert így lett ott szövetségese.

ayren:
Nem probléma, nekem se egyértelmű és lehet neked van igazad, én csak szeretném hinni, hogy Sansa az a karakter akinek én látni szeretném.

Habár pont a színésznő mondta egy interjúban, hogy szándékosan ilyen a nézése, így nem lehet tudni, hogy mit gondol. Támogatja Jont mint Észak Királyát vagy sem. Előtte őt tekintették Észak Őrzőjének, aztán meg Jon mellé álltak. Felült-e Kisujj ármánykodásának vagy sem.

Szóval próbálják homályban tartani itt a dolgokat, de szerintem ezekután eléggé karakteridegen lenne ha Sansáról kiderülne, hogy mégis egy hataloméhes, számító lány.
Persze, úgy indult, hogy ő lesz a király felesége meg minden, de aztán a naiv lányt annyiféle módon kihasználták, megkínozták, tönkretették, hogy az más embereknek is sok lenne. És igen, ezek megkeményítették és felszínre hozták benne a konokságot, egyenességet, a Stark jellemzőket.

pluhi: Majd bebizonyosodik ha Jont máglyára viszik ezért :D

ayren - 2016. 06. 28. 17:36

ende
Úgy értettem, hogy senki se tudja, hogy R. Jon apja, hogy Westeroson, és nem itt a Földön, a képernyők előtt. :)
Egy-két ember persze tisztában lehet vele ott is (H. Reed egyáltalán még életben van? nem emlékszem), de az titok, tehát nem nyilvános, és mi se tudjuk, van-e rá valami bizonyíték. Márpedig 1 vagy 2 ember tanúvallomása miatt senkit se fognak egy nagy dinasztia örökösévé nyilvánítani, az hótziher. Per pillanat ő Stark-fattyú.

Mercury
Gendry a nagy kérdés, hogy miért tüntette el ilyen hosszú időre Martin bácsi, mi vele a terv? Legalábbis remélem, hogy valami szerepe lesz még, és nem csak egyszerűen eltűnt a balfenéken, mert az író nem tudott vele mit kezdeni. Azt kétlem, hogy trónra ülne, egyszerűen dramaturgiai alapon kizártnak tartom, hogy egy abszolút mellékszereplő kerüljön a trónra.
Vagy Dany lesz vagy Jon, vagy ketten együtt (ez a tippem), más eléggé elképzelhetetlen így a végkifejlet előtt.

oligaliga
Leírtam, hogy szerintem miért nem lehet “legitim” követelése Cerceinek. Attól persze még trónra ülhet, ahogy meg is tette (államcsínnyel), de ha nem állnak mögötte a főurak, nem sokáig marad ott. A hatalmat nem csak megszerezni kell, hanem megtartani is. Per pillanat csak Királyvár az övé.

PuMa
Naná, hogy benyújthatja. :) Szerintem ő a legvalószínűbb királyjelölt, esetleg Dany-vel párban, bár én személy szerint nem örülnék egy ilyen vérfertőző kapcsolatnak. Szeretnék hinni benne, hogy a next generation jobb lesz, mint az elődök, de lehet, hogy javíthatatlanul romantikus vagyok. :)

Cave - 2016. 06. 28. 17:40

Aki Varys és a dorni flotta felbukkanását feleslegesnek érzik, nem nagyon annak tisztában a logisztkával ! Ez nem egy hadiflotta, hanem egy partraszálló flotta. Egyetlen célt szolgál A pontból ( Meeren ) eljuttatni Danny seregeit B pontba ( Westeros) Ha Dorn-ban maradnak ez nem lene könnyű ! Amikor Varys elindult Meeren Dannynek éppen nem volt flottája.

Gukker - 2016. 06. 28. 17:41

@Randal
Elhiszem, hogy ez volt az _eredeti_ terve, de pont ebben a részben fejtette ki Sansának, hogy látja magukat a Vastrónon ülni. Szerintem egyértelmű, hogy a Bolton feletti győzelem után kissé emelte magában a tétet.

ayren - 2016. 06. 28. 17:42

Randal
Ha direkt találták ki, hogy ilyen legyen a nézése, akkor minden oké. Akkor jól játszotta el a jelenetet.
Mi meg találgathatunk, mi az igazság. :)

hbal - 2016. 06. 28. 17:46

Zseniális volt a zene a részben, le a kalappal, most is azt hallgatom még mindig.
Szerintem ez volt eddig a legerősebb évad, úgy érzem a kevesebb epizód jót fog tenni a sorozatnak :) csak győzzem kivárni a jövő áprilist…

ayren - 2016. 06. 28. 17:49

pluhi
A középkorban is kerültek trónra nők, ha nem volt jogos férfi örökös. Fiúsították őket, vagy mi, szóval valószínűleg királyi engedély kell hozzá, mint a fattyak törvényesítéséhez.
Ott vannak az angol királynők: I. Erzsébet és Viktória, akik naggyá tették Angliát, szóval angolszász területen szerintem van bőven minta az erős női uralkodókra. A jelenlegi királynő is mióta uralkodik már, tehát a köztudatban, kulturális emlékezetben erősen benne van a dolog, ez pl. Dany esetleges trónra kerülése mellett szól…

ayren - 2016. 06. 28. 17:52

A zene egyébként nekem is tetszett, főleg az öltöztetés alatt. És igen, volt egy kis emelkedettség (patetikusság?) a fináléban (pl. Tyrion és Dany), de nekem bejött, kellemesen ellenpontozta az edddigiekben inkább jellemző cinizmust.

Randal - 2016. 06. 28. 18:55

Gukker:

Meglehet, hisz az események úgy alakultak amire nem számított.
Mondjuk az tény, hogy mind a színészek, mind a készítők kavarják a dolgokat, hogy mind Jon, mind a többi ház mennyire figyelmen kívül hagyja Sansát.

Itt a videó:

https://www.youtube.com/watch?v=rzOpXpMgEzU

Ettől függetlenül én szeretném ha Sansa nem csinálna hülyeséget, mert akkor kb. semmilyen jellemfejlődésen nem ment volna keresztül. Pont arról szól az egész sorozat, hogy ha nem igazodsz az adott helyzethez, akkor meghalsz.
Igaz a Starkok eléggé keményfejűek, szóval rájuk ez áll, de az is, hogy nem árulók. Nem hinném, hogy Sansa elárulná Jont csak mert besértődött. Probléma lesz belőle az biztos, de nem hinném, hogy emiatt Kisujj kezére játszaná Északot.

Rammsch31n - 2016. 06. 28. 19:27

Szerintem pl. Kisujj tudja mi van Jon-nal (mikor beszélt Sansával az erdőben azthiszem akkor tesz Jon származására utalásokat), de szerintem Varys is tudja… na meg… Bran. :P :D

cstam88 - 2016. 06. 28. 19:54

Többen agonizálnak azon, hogy hogyan bizonyítják majd, hogy Jon – Targaryen. Nagyon egyszerű, tüzet hány rá a sárkány a csatatér közepén ahova szokás szerint kimegy egyedül a két sereg közé(Dany és North háborúja) és mindenki elámul, ez lehet 7. évad vége egyúttal.

Sawyer - 2016. 06. 28. 19:58

Én is sokszor érzem, hogy a büdzsé elég nagy korlátokat szab a sorozatnak. Nem várom el, hogy minden utazgatást mutogassanak, de akkor ne már, hogy Cercei öltözését 5 percen át virítják, mikor más szálakat meg összevissza csapnak. Amúgy ha valaki képes néha úgy nézni a sorozatot, hogy nem elfogult rajongó, akkor észreveheti, hogy próbálnak trükközni a kamerával, hogy ne kelljen mindig annyit költeni CGI-ra. Most perpill a büdzsét illetően az jutott eszembe, mikor az első évadban végre eljönne a nagy csata ideje, de teljesen átugorják, és már csak azt mutatják, hogy Tyrion ébredezik, mert kapott egyet rögtön az elején. Vagy a badasss 1. évadzárót úgy elcseszni a második évadban, hogy a csata az őrséggel elvileg már lezajlott, és elgyepálták őket a holtak. Szóval ne mondjátok már, hogy a büdzsé nem szab határt. Abba már belenyugodtam, hogy ha nem olvastam a könyveket, akkor sokszor lehet zavaros a szereplők és helyszínek kiléte, ezt az elején úgy orvosolták, hogy kiírták a helyszíneket, de aztán erre sem vették a fáradságot. Persze, oké, hogy 10×50 perc kevés, satöbbi, de akkor ne unalmas párbeszédeket mutogassanak.

Az évadzáróban semmi extrém nem volt, végre valami történt is a sorozatban, nem csak az üres rétestészta és gagyi művészieskedés, ami évadok óta a dramaturgiával és logikával együtt nem működik. Amúgy is majdnem minden “csattanót” előre lehetett tudni, és ezt még tetézi a készítők bénasága, hogy úgy viszik vászonra a robbanást, halálokat, hogy egyáltalán nem hat meg. A Lostban egy sírás meghatóbb volt, mint itt a “legdurvább drámázás”. Lehet egyet nem érteni, de a GoT ilyen szempontból összecsapott, nem részletes, nem hagyja, hogy magával ragadjon, aztán, hogy ez a 10×50 perc miatt van, vagy mert az egyetlen normális fantasy, és vetélytárs híján jó nekik ilyen színvonalon, is, azt nemtom’.

Egy szó mint száz: 2004-05 körül tudtak igazán sorozatokat készíteni, karaktercentrikussággal, magával ragadó cselekménnyel, eleinte a GoT is tudta-tudta tartani ezt a szintet, aztán túl nagy fába vágta a fejszéjét. Arya száláért nagyon sajnálom az elpocsékolt időt, Királyvár jó lett volna, ha nem barátok közt 2.0 szerepe van az évadban, Boltonék kihalásával és ezzel a klisés “királyelfogadással” már Észak sem jön be annyira. Eléggé a South Parkok rész végi tanulsága szintjén volt, hogy a kislány szónoklata után mindenki hirtelen támogatja Dzsoni fiút. Néztem a z urakat, néhány csak az 5 dolláros statisztálásért kiabált nem olyan lelkesen, de ettől függetlenül is egy giccs jelenet volt, Havas bociszemeinél legszívesebben kinyomtam volna a monitort. A flashback “meglepetése” sem vágott hanyatt.

Az epizód címének értelmét most sem látom, ugyanez volt 6 évaddal ezelőtt, de Deny végre kezdett valamit magával, hurrá. Amúgy a sárkányok hová szállnak le a nyílt tengeren, ha kidöglenek?

Sawyer - 2016. 06. 28. 20:02

A Sansa-Kisujj részt én úgy értelmeztem, hogy Sansa örül, hogy végre minden sínen van, de most meg ott a háttében nekik Kisujj, aki most dühös, mert nem ő a jani, és ezért bármire képes, ezt pedig tudja Sansa is : )

pluhi - 2016. 06. 28. 20:20

ayren:
Kevéssé érzem a jelentőségét a valós örökösödési szabályoknak. Inkább olvasgattam kicsit. Targaryen háznál csak a nagybácsik után jönnek a lányok, máshol forditva, kivéve Dorne, ahol a nem nem számit. Csak legitimizált fattyaknak lehet öröklési joga, de itt a sorrend vitatott. Fattyat a király ismerhet el. Az Iron Thronera Baratheonok illetve Targaryenek pályázhatnak. Előbbiek erőszakkal ültek rá, de volt bennük Targaryen vér. Baratheon oldalon van még raklap fatty, de nem igazán lehetséges elismertetni őket(sux for Gendry). Jon se nem legitim Stark, se nem Targaryen. Ha mondjuk tűzálló is lenne, akkor is az uralkodónak kéne elismernie a származását, ami bajos.

PuMa - 2016. 06. 28. 20:24

Sawyer
Senki nem állította, hogy a büdzsé nem szab határt, csak azt, hogy olyan jeleneteket nem mutattak, amik nem is fontosak. Meg szerintem nem érdemes az első évaddal összehasonlítani, mert valószínűleg akkor lényegesen kisebb volt a költségvetés.
“úgy viszik vászonra a robbanást, halálokat, hogy egyáltalán nem hat meg” Ez azért meglepő, én éppenséggel most sem bírom pulzus emelkedés nélkül végignézni a vörös nászt. De nyilván embere válogatja. Mondjuk valóban voltak olyan halálok az évadban, amik nem voltak túl jól megrendezve, de talán pont ez volt a cél, hogy már érzéketlenek legyünk a kisebb szereplők halálakor.

Ha már halálok: én azért azt várom a sorozattól, hogy felnőttesen zárják le. Vagyis hogy nyernek a jók (ha lehet egyáltalán “jó”-kat megkülönböztetni), de mégsem érzik magukat sem ők győztesnek, sem a mi lelkünk nem nyugszik meg igazán, mert túl sok veszteséggel járt ez az egész. Egyfajta szomorkás véget várok, nem olyat, mint mondjuk a Gyűrűk ura végén a félórás happy end.

Randal - 2016. 06. 28. 20:26

Úgy látszik a blogmotor elnyelte a kommentem.

Gukker:
Igen, ez jogos, hisz megváltozott a szituáció és mostmár nem a háttérből kellene irányítania, hanem Sansát feleségül véve egy nagyobb ház fejeként, Északkal és a Völggyel a háta mögött.

Meglehet, hogy annyira megrészegült már a lehetőségtől és az eddigi sikereitől, hogy nem látja tisztán a helyzetet. Vagy csak tudni akarja, hányadán áll Sansával.

ayren:
Nem tudom, nekem második nézésre egyértelmű volt a szitu, de a magyarázós videóban már a színészek és a készítők is maszatolják, hogy pontosan mi a helyzet:

https://www.youtube.com/watch?v=rzOpXpMgEzU

Nem mondom, hogy nem lehet ebből konfliktus, de ahogy már írtam, szerintem totál karakteridegen lenne, ha Sansa sértődésből átvágná Jont és átállna Kisujjhoz.
Beképzeltségből, naivságból még lehetne, de nem épp Stark jellemvonás.
Lehetne még folytatni, de én úgy gondolom, hogy próbálják fenntartani a feszültséget ezen a szálon is, hogy legyen miért izgulni.

Benzin - 2016. 06. 28. 20:26

@Sawyer:

Úgy tűnik, ez nem a Te sorozatod : DD

Sawyer - 2016. 06. 28. 20:52

PuMa

Persze, ez csak az én véleményem.

Az kimaradt, hogy esztétikusság szempontjából még az nem jön be, hogy egyszer mutatják nagytotálból a helyszíneket (például mikor mennek a Vasbankba), egyszer meg csak egy belső teremben vagyunk hirtelen.

Ja, hát azt személy válogatja, ki mennyire tud azonosulni a karakterekkel, én jobban szeretem, ha jobban kifejezik az érzelmeket, belső motivációkat, ez úgy körülbelül részemről a 4. évadig működött.

A halálok az évadban voltak szembetűnően gagyik, régen ütöttek, mint atom, de Theon apjának megölése példának okáért szánalmasan nevetséges volt. Megjelenik a semmiből egy ismeretlen szereplő, és csak úgy beleqrja a folyóba. Ugyanígy vagyok a “hirtelen jön és megment”-effektussal, egy gyáva történetvezetési módszer, az évadban nem egyszer sütötték el, Benjen báttya’, Kisujj vagy Brienne. Brienne még a kutyákat is elhopponálta onnét.

Euron is kiáll a nép elé, “hát, kinyírtam ja a királyt, de jobb is így srácok, nem? A törvényes uralkodónak nincs töke, úgyhogy szavazzatok rám. Hajókat akr építeni, de inkább válasszatok meg engem, én is hajókat építek, csak én még elmegyek a Targaryenekért is. Jaaaj, de 10 perces vízbefúlás-kísérlet alatt a csaj hipphopp összetrombitálta suttyomban a több százas követőit, és elkötötték a flottát. Nem baj, holnapra gyors építünk egy hatalmasabb flottát és hajós üldözést tartunk…”

Már nagyon kíváncsi vagyok a végére, én a Deny-John-Tyrion-Varys-Kisujj ötös valamelyikére raknám az x-et.

Deny esetében: boldogság, dicsőség, játssza a kemény, határozott uralkodót, hogy újjáépítsék Westerost, de rájön, hogy nincs kivel keménykedni, a rossz sárkányai rászrnának a gyönyörű gyepekre, és a nép nem szereti a pitsogást, hisztizést, sárkányszrt, orvgyilkosokkal megöletnék.

John esetében: bociszemekkel pózolna Westeros összes várfalának plakátján, túl jószívű lenne mindenkivel, Westeros pedig nem arról híres, hogy normális családfők lakják, előbb-utóbb meglincselnék.

Tyrion: mivel képes lesüllyedni az ellenségeinek szintjére, talán ő lenne a legalkalmasabb, vannak kapcsolatai, kézben is tartaná a dolgokat, ráadásul korrekt (fél)ember. Hátulütője, hogy hogy mászik fel arra a trónra.

Varys: a kavarásokkal lenne rá esélye, de tök nélkül, ilyen stílussal nem lenne jó uralkodó. Ő a sunyulás és hátbatámadás mestere, korán kibukna.

Kisujj: na a Berényi Miki 2.0 jó stratéga, van serege, kapcsolatai, jó kiállása, szerintem ő a legesélyesebb.

Az a baj, hogy a sok bárgyúság és Westeros népességének összetétele miatt sajnálom, hogy van, aki annyi mindent feláldoz és feláldozott a “semmiért”. Ebben a világban mindenki aljas gyilkos, prosti, családverő, vérfertőző pedofil.

Hepciás - 2016. 06. 28. 21:31

Sawyer

Ne feledd, hogy a hatalom VALÓDI birtokosa nem egyenlő azzal aki a trónon ücsörög meg a lakomán bohóckodik. (Ezt Varys, Kisujj és Tywin is kifejtették igaz más-más nézőpontból)

“Ifjú Griff” kihagyásával Varys itt csak Dany pártján áll, nincs Blackfire teória meg Arany Kompánia sem.

Amúgy jelenleg 3 “koalíció” van Westeroson

I.Jon Snow és csapata “King Of The North 2.0” jelenleg a Völgy támogatásával, de Kisujjban csak a nagyon buták bíznak (igaz-e Ned?) Ahogy ismerem őket simán visszafoglalhatnák Zúgót is (Waldus papa halála után kb az összes leszármazottja nekiáll majd marakodni a koncon. Odaérni és kiszabadítani a Tully-kat, nem lenne rossz ötlet. Kapásból 3 “ország” támogatása.

II.Dany és bandája: Dothrakik, Makulátlnok, Sárkányok, Síkvidék és Dorne. Ez úgy elég kemény banda. Legerősebb banda talán, bár Jonékná ha ott a tél, akkor ez a téli “pucér sereg” (milyen ruháik vannak már?) szétfagynak.

III.Az őrült királynő.
Cersei akinek semmi joga ott lenni. Támaogatója egyedül a “Nyugati Földek” és teljsen elhagyatott Vihaföldek. Talán még Euronnal pacsizhat. (a másik őrült). Jaime ha ellene fordul még a “Kaszter-hegy” sem ál mögötte, csak a félőrült csicskása (Quiburn) és egy Gólem.

Amúgy szerintem a végére Varys vagy Kisujj nyr (a könyvbn) és a trónra a bábjk kerül (az egyiké). A sorozatban lehet mindkettő meghal és lesz egy nyálas Johnie király, Dany királyné, Tyrion segítő.

PuMa - 2016. 06. 28. 22:10

sawyer
Ha csak erre az évadra mondtad a kritikákat, akkor sok mindennel egyetértek, nekem is nagy csalódás volt. És én is a 4. évadtól kezdtem kevésbé élvezni, pont amit mondtál, hogy a karakterépítés szerintem akkor sokkal jobban működött.. Ennek szerintem az oka, hogy maga a 4-es, 5-ös könyv is már egészen más stílusú (ahogy hallottam), most meg ugye már könyvek sem voltak. Csak a fura, hogy az első két évadban jó szálakkal egészítették ki a könyveket, ezért nem értem, hogy mi lett a sorozat íróival. Úgy látszik Martin könyveit jól bővítik, de azok nélkül teljesen elveszettek. Van akinek meg ez az évad tetszett legjobban. Hát ízlések és pofonok :)

Persze azt is látni kell, hogy pl. amit említettél Greyjoy-szál, nagyon rövid volt. Szerintem összesen kaptak mondjuk fél óra játékidőt. Ezalatt nem lehet bemutatni egy teljesen új szereplőt, egy olyan kultúrát, amiből eddig keveset láttunk, a hatalmi viszonyokat ott… ideális esetben ezekre sok-sok idő kell (gondolj csak bele, mennyi ideig mutatták be az északi szokásokat, Derest, vagy éppen a királyvári viszonyokat), de akkor még 4-5 évad lehetne. Ez pedig elég lehetetlen. Egyszerűen fel kellett pörgetni az eseményeket, ennyit tudtak erre szánni. Van aki eddig túl vontatottnak tartotta a sorozatot, hát most ők örülnek :)

Zsanna - 2016. 06. 28. 22:28

Az idő akkor sincs rendben. Meg lehet magyarázni hogy a főbb dolgokat egymás mellé pakolják, de a 9. részben is volt probléma. Ugyanis előtte elment kisujj Sansához, aki nem kért belőle. Majd utána Jonnal napokig maradék északi házakra vadásztak társnak, míg Kisujj elment. Aztán a csata előtti éjjel Sansa levelet írt Kisujjnak Sasfészekbe. Majd ő a seregével egy délelőtt alatt megjárta a több heti utat, hogy segítsen nekik. Találgathatunk arról is, hogy Varys itt meg ott bevárta őket, de ha két résznyi idő kellett neki a Dorne-ba utazáshoz, úgy hogy fogalma sem volt arról, hogy Cersei mit tett, és Olenna is ott lesz, hiszen elvileg a főmufti dorne-i nő hívta oda Olennát, akkor is túl gyorsan odaértek dorne-i hajókkal. Aminek szintén nincs értelme. Elhajóznak westerosról essosra, hogy együtt visszahajózzanak, mikor sokkal nagyobbat ütne, ha mondjuk egy csatában állnának át vagy valami.

Sawyer - 2016. 06. 28. 23:40

Deeee, szeretem ezt a sorozatot, ugyan nem olvastam a konyveket, de szeretem, epp ez az oka a tobbnyire negativ kritikamnak, mert “faj” ez a szinvonaleses :)

A kritikamat erre az evadra ertettem, igen, akkor tobbnyire egyetertunk :)

A porges-nem porges szerintem tovabbra sem valtozott sokat most igy belegondolva, inkabb az adagolas es karakterkozpontusag valtozott meg. Es ennek oka 100 szazalekban a musorido sajnos.

zoo - 2016. 06. 28. 23:54

Elöljáróban annyit, hogy(az abszolút kiszámíthatóság ellenére) hidegrázós volt végig!
Nagy WTF momentum nem sok akadt, de tátottam a szám, ahogy Cersei lenullázta a királyvári nemességet. Jamie eljövetele, és a “kis testvér” jóslat szerintem egy kisebb keretes szerkezetet ad majd a királyölőnek. A szerelmesek egymás karjaiban halnak.
Dorne-t leszarom alapvetően, de a végén a kis sárkányszövetség jól nézett ki Olennával és Varyssal.(Pindúrpandúrok jogvédett, csak szólok :D)
Lady Mormont FTW, és remélem észak új királya a végjátékra elfelejti ezt a hascsikarásos nézést, mert olyan magasra emelkedett, hogy nem engedheti meg magának.
Sam nem úgy fest eddig, hogy nagymester lesz, inkább valami titkot/artifactot fog lenyúlni a kard mellé.
Tower of Joy <3
Dany megindult, de a tengeren még lesz egy kis hirig Euron csapatával.
2. résznél leírt optimizmusom továbbra is töretlen, Cersei és Kisujj nyilván fognak még kavarni, és lesznek nekünk fájó áldozatok, de szeretem a hepiendet.

PuMa - 2016. 06. 29. 00:46

Zsanna
nem a csata előtti este írta a levelet. Később mondja is Jonnak, hogy bocs, hogy nem szóltam a Völgyről. Vagyis az éjszakai vita közben kellett volna mondania. Vagyis akkor már meg kellett írnia a levelet, és talán választ is kapott.
Varys esetében megint más a helyzet. Egyrészt, nem feltétlenül 2 epizód kellett az utazáshoz, csak addig nem foglalkoztak vele. Miért ne tölthetett volna 1 epizódot azzal, hogy meggyőzze Ellaria-t? Másrészt miért lenne egy epizód egy konstans időegység? Van amelyik 2 hetet, van ami egy órát ölel fel. Harmadrészt Varys akárhol van, mindenről értesül. Nem kell ott lennie Dorne-ban, hogy tudja, Olenna oda tart.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz