login |

Comedy Playhouse 2016 – írta userguide

2016. 04. 27. 14:50 - Írta: vendegblogger

1 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra, , ,

Az angol Comedy Playhouse meglehetősen pocsékul sikerült 2014-es évadja után kihagyott egy évet, és csak idén érkezett a folytatás.

Az előző válogatásból végül megmagyarázhatatlan módon csak a Miller’s Mountain-t rendelték be sorozatnak Mountain Goats címmel, de azt is minek. A formátum változatlan maradt, idén is három pilotot mutattak be, viszont a fentiek miatt erős fenntartásokkal kezdtem bele az idei adagba.

Hospital People

hp1

Tom Binns egyszemélyes projektjének szinopszisában kábé minden benne volt, amitől egy szitkom rossz lehet (ő alakít minden főbb szerepet, lazán kapcsolódó szkeccsek vannak, nőnek is beöltözik), ráadásul élénken élt még bennem Kayvan Novak hasonló alapokra építő tavalyi borzadálya, a Parent’s Evening, aminél rosszabb pilotot nagyon rég nem láttam.

A bit of competition keeps you challenged mentally and I want to be able to wake up in the morning and say, “I am mentally challenged.”

A helyszínünk – nem túl meglepő módon – egy kórház, a sorozat ennek mindennapjait mutatja be. Binns humorista, főleg rádiózik, innen emelte át a pilot főszereplőjét, Ivan Brackenburryt, a kórházi rádió DJ-jét. Emellé jön még a kórház igazgatója, egy természetgyógyász betegszállító, egy fociőrült pap és egy hipochonder beteg.

hp2

A formátum áldoku, ennek megfelelően főként a kínos humor dominál. Sajnos a mockumentary a gyengém, ráadásul Binns jó arányérzékkel adagolja az összetevőket, nem nagyon megy le kutyába. A karakterek ugyan sablonosak, és akadnak kilométeres poénok, de az egysorosok ütnek, végigröhögtem az egészet.

We’ve got a text here from Dean. He says he’s in bed with Mrs A. What are you up to, Dean and the mysterious Mrs A? Cheeky! Oh, it’s MRSA. Get well soon, Dean.

Az alapsztori egyébként annyi, hogy a kórház minden ágyhoz médiakütyüt akar rakni, emiatt feleslegessé válik a kórházi rádió. Kifejezetten kellemes darab, simán nézném tovább, bár nem nagyon látom benne a sok évadot, ahhoz egyszerűen kevés a mozgástér. A mockumentaryt élből utálók kerüljék.

Broken Biscuits

bb1

Vélhetően a csatorna nagy favoritja, legalábbis látszik, hogy itt nem spóroltak. Nyugdíjasfronton all star szereposztás, ketten jöttek a Game of Thrones-ból is, mindez hipszter formátumban, ha ebből nem lesz sorozat, akkor nem tudom, miből.

A BB valójában egy Modern Family/Life in Pieces-klón, csak itt a családi vonal helyett látszólag egymástól teljesen független szereplőkkel, az extra pedig a töménytelen mennyiségű kibeszélés. Nem mértem, de szerintem a rész kétharmada ebből áll, ez sokkal, de sokkal több, mint mondjuk a Modern Familyben, és egyáltalán nem vagyok róla meggyőződve, hogy ez jó.

bb2

Egyrészt mert különösebb értelme nincs, főleg ilyen mennyiségben, másrészt a pilot kissé vontatott lesz tőle, harmadrészt meg egyszerűen nem áll jól a dolog az egykamerás formátumnak. A sztori négy szálon fut, nagy titkot nem árulok el, ha elmondom, a pilot végére ezek mind összeérnek, és vélhetően innen indul majd maga a sorozat. Van itt minden, mint a jóféle búcsúban: elromlott füstérzékelő, piti bűnöző Bronn és bimbózó szerelem.

Összességében nem volt rossz, nem volt rossz, a második részre mindenképp beneveznék, de az egésznek van egy roppant erős izzadságszaga, nagyon érezhető, hogy valami igazán modern sorozatot akartak csinálni, olyat, ami még nem volt a BBC-n, és ezt végül alárendelték a humornak is.

Stop/Start

ss1

Jack Docherty rádiójátékának színpadi verziója valószínűleg nagyon megosztó lesz: aki szereti a kvázi színházas, többkamerás szitkomokat, annak nagyon bejön majd, aki nem, az inkább kerülje.

A műfaj párkapcsolati szitkom, a plusz pedig meglepő módon itt is a kibeszélés. Most épp a karakterek a gondolataikat osztják meg folyamatosan a közönséggel, így teremte szinte teljesen színpadi hangulatot (ez a stop/start, hiszen ilyenkor megáll a cselekmény).

ss2

Párkapcsolati szitkomról lévén szó nincs különösebb sztori, a Rules of Engagement pilotjában tökéletesen összefoglalták a műfajt (When we got our first apartment, she wanted to get a cat. And I didn’t want to get a cat, so… we compromised and got a cat.), ennél lényegesen többet erről sem lehet elmondani. A két középkorú házaspár mindennapjait megzavarja egy új szomszéd, akinek a felesége a lánya is lehetne.

Have you seen the film Saving Private Ryan? You know that bit at the end where the two soldiers are having a desperate hand to hand fight to the death? Well, if they’d occasionally broken off from that struggle to have sex, well, that’s pretty much our marriage.

A szereposztás itt is teli van szitkomveteránokkal, ezzel biztosan nem lesz baja senkinek. A régimódi formátummal már lehet, itt nagyon szórnak az értékelések, én imádtam, de a mockumentary mellett a színpadi bohózat a másik kedvencem.

A két évvel ezelőttihez képest óriási előrelépés az idei Comedy Playhouse, mindhárom pilotot szívesen látnám sorozatként. Idővel kiderül, hogy lesz-e erre lehetőségem.

1 hozzászólás Ne habozz!

FrankLuck - 2016. 05. 01. 11:33

Köszi szépen az ajánlót, teljesen elfeledkeztem róla.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz