login |

Pilot: Marcella

2016. 04. 27. 17:30 - Írta: human

17 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Ebben az angol krimisorozatban szinte minden megvan ahhoz, hogy jó legyen, de valahogy mégsem áll össze…

frielelsoperc

Az alapok? Átívelős a sztori, tehát nem heti ügyekkel, hanem egy sorozatgyilkos elkapásával foglalkoznak. Mindezt elég nyomott hangulat mellett, szóval kapunk sok esőt, pár eléggé megrázó hullát, és több gyanúsított – mindezekkel a főszereplőnknek kell megküzdenie.

Ami a legnagyobb negatívum elsőre, hogy egyszerűen túl sok a karakter. Persze, ez csak pilot (már lement pár rész egyébként), és nyilván minden szálnak lesz értelme, sőt, talán még igazi összefüggés is akad majd közöttük, de így kezdésnek a sok 5-5 perces szelet teljesen a hangulat rovására ment.

egyhulla

A főhős egyébként egy gyerekszülés miatt otthon maradt nyomozónő, akitől elhidegült a férje. Szóval itt máris egy komoly párkapcsolati dráma van, hiszen a papírokat még nem írták alá, de a férfi már lefeküdt az törtető főnöknőjével. Ez így simán lehetne egy sorozat, mivel a cég ahol dolgozik, az sem teljesen tisztességes, és onnan is bemutattak így már majd féltucat karaktert.

Erre jön rá, hogy egy hosszú időre eltűnt sorozatgyilkos visszatért, ami miatt a nyomozást vezető felkeresi Marcellát, aki gyorsan rájön, hogy pár motívumot nem követnek a mostani gyilkosságok, szóval ennyi év kihagyás után vissza is áll a rendőrség kötelékébe segíteni az ügyben. (Ezen a szálon is beúszik vagy három karakter.)

iroda

És mindezek mellett még a feltételezett gyilkosok is előkerülnek, mindnél kapunk utalást arra, hogy tényleg közük lehet a megfojtott nők ügyéhez. És mindennek tetejében Marcella memóriakihagyásai is szerepet kapnak, amik után nem tudja, hogy mit tett a “sötét” időben – egyik után például meztelenül és véresen ébred egy fürdőkádban.

És eddig még mindig csak az alapokat írtam le, ami máris túl sok. Igazából az egész pilot túl komplex, nincs semmi konkrét, ami berántaná a nézőt. Az ilyen évados nyomozósoknál azt szoktam érezni, hogy kíváncsi vagyok a folytatásra, még ha nem is mindig nézem meg tényleg őket, de a Marcellánál ez nem jött elő. (Gondolom, az emlékezetkimaradást szánták “csalinak”, de az túl üres lett ahhoz, hogy tényleg ráharapjak.)

aceg

Szóval hiába Anna Friel a főszereplő, hiába a hangulat, a sok mozaik között semmi olyat nem láttam, ami miatt 5/10-nél többet adnék erre a kezdésre.

Viszont mivel mostanra már lement pár rész, így nyugodtan lehet hozzátenni a fentiekhez – ebben a műfajban a pilot mégiscsak egy könyv első fejezete. Szóval, jól, vagy inkább közepesen áll össze?

17 hozzászólás Ne habozz!

Elar - 2016. 04. 27. 18:03

Mint sokszor, most is egyetértek a szerzővel.
Valahogy nem fogott meg. Idegesített a főszereplő csaj is.
Az idősebb nőtől meg Dallas feelingem volt ami nagyon brrr nekem….
Szóval én nem folytatom tovább ezt a sorozatot.

stargatelost - 2016. 04. 27. 19:02

Én is csak Anna Friel miatt kezdtem el, meg hát a Broen készítője jegyzi, de sajnos a pilot tényleg nem volt túl jó. A második rész nézése közben már úgy voltam vele, hogy ez szar, kaszálom is, egy sorozattal kevesebb. Aztán jöttek az utolsó percek, amik úgy berántottak, mint a fene. Tökre váratlanul ért ez a csavar, és ez az egész sorozat mechanikáját megváltoztatta.

Szerintem kicsit elspoilerezem, aki bizonytalan még, vagy csak kíváncsi, mi a csavar:

SPOILER!!!!!

Szóval a második rész végén kiderül, hogy Marcella szépen kinyírta a férje szeretőjét egy olyan emlékezetkiesős incidens során, és ráadásul úgy nyírta ki, ahogy a sorozatgyilkos, aki után nyomoznak. Szóval ezután megindul egy kicsit ilyen Dexteres vonal, hogy próbálja a nyomait eltüntetni a nyomozás során.

SPOILER VÉGE

Nyilván ettől sem lesz egy kötelező sorozat, de aki szerette a Broent, az mindenképp tegyen vele egy próbát (és mindenképpen a második rész végig :D).

protozoa - 2016. 04. 27. 19:47

A Pushing Daisesóta oda vagyok Anna Frielért, de kicsit tényleg szét van esve a pilot. Mindenképpen végig fogom nézni.

Lemoni - 2016. 04. 27. 20:59

Két részt láttam belőle és valahogy nem akarózik folytatni. Én a koncepcióból egy, A The Fall-hoz hasonló stílusú, hangulatú, jól összerakott bűnügyi történetet vártam, ehelyett kaptam egy elhagyott asszony szenvedéseit. Nem sikerült jól eltalálni a magánéleti és a nyomozós szál arányait, hogy a kettő közül legalább egyik elég érdekes legyen. A karakterek is eléggé egysíkúak. Sajnálom, mert ígéretes volt a beharangozás, de ez most nem jött össze.

human - 2016. 04. 27. 23:08

stargatelost: az érdekes fordulat!

gromit - 2016. 04. 27. 23:32

2 részt szenvedtem végig, és odáig jutottam el, hogy nem tudom, pontosan mi baja a néninek (az elhagyást leszámítva), de valahogy nem is érdekel. A sorozat is úgy szét van csúszva, mint ő.

A felállás szerint elvileg ugye a család és gyereknevelés miatt hagyta ott a munkáját annó, ehhez képest ebből az égvilágon semmit nem látunk az első részben. Az odáig világos, hogy a férj lelép, de mintha nem is lenne gyerek.

enyhe spoiler…

A 2. részben végre megjelennek, 2 is van belőlük, jó angolos bentlakásos magániskolában, látszólag nulla érzelmi kapcsolattal anyukához. Szóval ezzel se lettem közelebb a motivációi megértéséhez.

stargatelost:
Bennem még az is felmerült, hogy lehet hogy csak beetetés és igazából nem is ő volt, csak mi higgyük azt és izguljunk… de annyira annyira unszimpi a figura, hogy nekem tkp mindegy is (és én nem is folytattam).

Alapból türelmes vagyok, de itt annyira szétesik az egész, és abszolút nem tudott megragadni, hogy nekem 2 rész elég is volt. csalódás.

Annatar - 2016. 04. 27. 23:38

Az egész kusza, de érdekel, hogy mit hoznak ki belőle. Tényleg túl sok karakter van, néha szinte random embereket mutatnak, és nem lehet tudni, hogy kik ők. Ez mindenképpen hibája a sorozatnak. És persze mindenki gyanús ;) Viszont most már végignézem.

39lépcsőfok - 2016. 04. 28. 15:11

Szerintem nem olyan rossz. A fő szál elmegy, remélem azért nem lépik meg, hogy nem Marcella a gyilkos.

Sokkal érdekesebb a társadalmi körkép, igyekeznek reprezentálni a mai Londont. Mondjuk nem tudom mennyire a tükrözi a valóságot pl. a nyomozócsoport összetétele.

A Bendek magyar akar lenni?

protozoa - 2016. 04. 29. 19:56

39lépcsőfok:

Fehér atléta, bajusz, mi más lenne? :)

Annatar - 2016. 05. 07. 11:40

A lengyel kolbász ennek ellentmond :)

39lépcsőfok - 2016. 05. 18. 22:28

Az évadzáró elég kiábrándító.

SPOILER
Oké, hogy meg van a gyilkos, de a motiváció elég megalapozatlan. Talán a gyanú eltereléséhez van jobb módszer 7 extra ember kinyiffantásánál,valószínűleg kevesebb kockázattal is jár.
Az nagyon nem volt fair a nézővel, hogy mindig erőteljesen sugallták valamelyik szereplőről, hogy ő a gyilkos vagy legalábbis köze van hozzá, aztán részben tisztázódott és nem is foglalkoztak tovább vele.

És persze egy csomó fontos dolog nem derült ki. Ki ölte meg az arab taxist, ki ölte meg Bendeket? És a legfontosabb, mit csinált Marcella Graceszel? Amikor odament, még életben volt, de aztán eliszi a hulláját?? És mit csinált a másik arabbal?

Némi feloldást azért kaphattunk volna, pláne azért, mert nem látom sehol, hogy berendelték volna a folytatást.
Ha nem lett volna benne Anna Friel, bánnám, hogy nem kaszáltam.

stargatelost - 2016. 05. 31. 21:45

évadzáró

SPOILER

Hát ez tényleg elég gáz lett. Már ott fogtam a fejem, amikor kiderült, hogy szépen visszatáncoltak a Marcellás vonalnál, hogy mégsem ő ölte meg, hanem csak a holttestet vitte el. De nagy baromság. Sokkal jobb lett volna, ha így megy végig az évad, hogy valóban ő ölte meg. Bár akkor meg a tesós gyilkos szál mehetett volna a levesbe, de ahogy felettem is írták, az marha gyenge lábakon állt… Ja és még egy kérdés: a másik taxissal mi lett, aki elment Marcella lakására? Ott is volt egy kihagyása…

Lett volna egy fondorlatos sorozatgyilkos, meg közben Marcella próbálja eltüntetni gyilkossága nyomait… de jó sorozat lehetett volna ebből :D De hát úgy látszik, a készítő nem ilyesmiben gondolkodott sajnos…

Eny - 2016. 10. 01. 18:39

nagyon tetszett. a többi kérdésre meghozza majd a választ a következő évad

winnie - 2018. 01. 06. 14:00

végre nekiálltam, de amennyire érdekelt, annyira hiegen hagyott. az 1×02 után nem is látom értelmét a folytatásnak. nem érdekel senki, az egész tálalás szétesett, mint a főhős, valójában a sztorit és a karaktereket is nehezemre esett követni, mert annyire nem fogott meg, és annyira random volt pár dolog.

Montana - 2020. 08. 15. 23:04

A fentieket túl: Csak engem idegesít végtelenül Anna Friel feltöltött felső ajka? Olyan természetellenes, hogy állandóan odavonzza a tekintetemet és az amúgy is ellenszenves figura ezáltal még idegesítőbbé válik.

Montana - 2020. 08. 15. 23:06

fentieken

rajongó - 2020. 10. 14. 11:22

Nagyon érdekes, mennyire különböznek az izlések…
Én nagyon kedvelem a sorozatot, esténként abba sem tudom hagyni. Izgalmas, fordulatos, nem kiszámítható. A 2. évad kimagaslóan jól sikerült!!!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz