login |

Limitless: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak?

2016. 04. 30. 18:33 - Írta: human

33 hozzászólás | kategória: 2015/16 finálék, kritika,

Mivel a Limitless volt a legjobb idei országos újonc, így nem lepne meg, ha csak egy évadot kapnánk belőle összesen – mint a Foreverből, és a többi azt megelőző jó országosból. Persze mások meg vígan folytatódnak, de az nem igazán illik most a posztba.

limitlessfin1

A sorozat ugye a Bradley Cooper főszereplésével filmen alapszik, amiben a főszereplő egy drog segítségével túlpörgeti, maximumra kalibrálja az agyát. A sorozat ezt folytatja, szóval nem csak simán vették a koncepciót, hanem folytatták a filmet. Ahogy azt már a pilotkritikánál is írtam, a 10%-100% dolgot nem erőltették szerencsére, inkább csak az emlékek korlátlan elérése, a nem egyértelmű összefüggések átlátása és a szupergyors tanulás volt a szer hatásai között.

Ez borzasztóan is elsülhetett volna, mint a Minority Report, ami a precogokkal nem tudott mit kezdeni, de szerencsére nem így lett. Bár itt is érezni a csatorna nyomását, de a heti ügyelet hihetetlenül kreatívan voltak képesek feldobni a készítők. Nem csak arról van szó, hogy akadt pár érdekes ügy, s jó pár abszolút sci-fi téma is előkerült, hanem ezek megoldása tele volt jó ötletekkel.

limitlessfin2

Nehéz bármihez hasonlítani a Limitlesst: az egyik pillanatban a Ferris Bueller előtt tiszteleg, a másikban viccesen előadott heist movie, még a szürkébb epizódok is telis tele vannak utalásokkal, vagy épp a főhős fantáziájával és narrálással elkövetett mellékutakkal. Még a leghétköznapibb információkat is be lehet érdekesen csomagolni.

A finálé ebből a szempontból amúgy pont gyengébb kicsit, mivel túlzottan átbillent a komoly oldalra. Az évadban van átívelő szál, amiről tudtuk, hogy komoly fejleményekhez vezet majd, s ez az egyetlen terület, ahol néha megbotlanak a Limitless készítői.

limitlessfin3

Bár év közben viszonylag jól kezelték a fejleményeket, a dupla lezáró rész valamennyire mellé ment. Szerencsére ezt a showrunner is érezte, így olyan 3 percet tettek a legeslegvégére, ami méltó búcsú, vagy mosolygós felvezetése a következő évadnak. Majd az upfrontson kiderül, hogy melyiket lehet aláhúzni.

De nem csak a megvalósítással nyertek meg a Limitless készítői, még a szereplőgárda is nagyon jó lett. Például a Luciferben nagyon zavart, hogy a két főszereplőből az egyik borzasztó, addig itt mindenki jó. Még Dexter húga is megtalálta a helyét, a mellékszereplők pedig főleg lubickolnak a jeleneteikben, és szinte mindenkinek adnak tökéletes pillanatot, amitől teljesen megkedvelheti őt a néző.

limitlessfin4

Na, és Brian, avagy Jake McDorman… honnan jött ez a srác, a Greekből? (Vagy a Manhattan Love Story-ból?) Itt mindenképp a készítő mellett casting irányítóját is éltetni kell, mert McDorman ebben a szerepben pont jól hozza a sebezhetőség, az önbizalom és a kicsit pofoznivaló okosság keverékét. Nyilván a kedvelhető karakter írásának alapjait használva készült, de a színész tökéletesen át is adja ezeket

Az magától értetődő, hogy ha még a közepes részekben is vannak bőven kreatív megoldások, és ugye akadnak jó epizódok is bőven, akkor valami magas pontszám jár a végére, szóval szerintem egy 8/10 elfér tőlem az első szezonra, le a kalappal.

limtilessfin5

A sorozat sorsa sajnos kétséges, de magában is elmegy az évad, van lezárása, szóval nyugodtan le lehet darálni bármikor, nem tettek mocsok cliffhangert a végére.

33 hozzászólás Ne habozz!

ubul - 2016. 04. 30. 19:01

én sajnos a 15. résztől fogva nem nézem, jobban érdekelt az átívelő szál, és nálam a 10. rész környékétől átment bugyutába a sorozat (számomra, érzésre az lett)

Ettől függetlenül lehet hogy valamikor folytatom, max a legvége érdekel, hogy kapott -e lezárást a főszál, és hogy mi lett végül Bradley Cooperrel.

Shyllard - 2016. 04. 30. 19:04

Nagy kedvencem lett, nem csak az újoncok között, kár hogy nem sokan nézték, mert szerintem erre nagyon rátalálnának az emberek egy-két évad után.

galocza - 2016. 04. 30. 19:07

teljesen igaza van ubulnak, pár epizódig keresgélte a limitless a hangot.
ugyanakkor a váltás nekem bejött, a néha paródiába átcsapó idétlenkedések, a popkult utalások…
elég annyi, h megihletve megnéztem életemben először (és utoljára) a ferris buellert.
ha vkinek hiányzik a chuck és akar jobbat, (és nem bánja, h nincs strahowsky 8), adjon esélyt és nem bánja meg.
remélem marad, friss fuvallat.

Tyberius06 - 2016. 04. 30. 19:08

Nekem pont az tetszett a lezárásban, hogy nincs kvázi cliff.
Nálam bekerül a nyugdíjas éveimben újranézendő sorozatok közé a lost és a poi mellé (előtte úgy se lesz időm).
Egyébként egyet értek a kritikával.

ldavid - 2016. 04. 30. 19:34

nem volt rossz, nézném még

LoGi - 2016. 04. 30. 19:36

kedvenc országos sorozatom jelenleg. a finálénál már tettek le jobbat azért a készítők, pont itt maradt el a meglepő, kreatív megoldás, végén Piperrel az igencsak kényelmes megoldás volt az írók számára.
de ettől függetlenül a karakterek, és a sorozat megvalósítása nagyon nagyon bejött az évad teljes egészében, tényleg csak a fináléban a feloldást éreztem picit lustának, de amúgy csak dicsérni tudom az egész évadot mindenestül.

spamdog - 2016. 04. 30. 19:53

HQ!

DarkEagle - 2016. 04. 30. 20:21

Hát a CBS góré azt mondta hogy minden újoncot berendelnek. Igaz ha jól tudom egyet már kaszáltak de az lehet hogy nem újonc volt. Nem rémlik már de Május 18-án kiderül a CBS upfronton. Már csak ezért meg a Supergirlért drukkolok. Minden más sorit berendeltek amit nézek. :D

Raziel Anarki - 2016. 04. 30. 20:28

drukkolunk neki!

fatal - 2016. 04. 30. 20:29

Nekem is nagyon bejött a sorozat, remélem folytatják. :)

sandor555 - 2016. 04. 30. 20:53

“10%-100% dolgot nem erőltették szerencsére”

Még az egyik részben mondta is a főszereplő srác, hogy hülyeség.

bvr - 2016. 04. 30. 21:11

Nekem nagyon kétarcú ez a sorozat, mert a legtöbb szereplő bejön (saját magam meglepetésére még “dexter húga” is kimondottan tetszett) , a mindent felturbózó (vizuális, persze nem csak) ötletparádé kimondottan tetszett – és aztán jött a “serial huger” rész, és bár előtte is voltak szerintem túltolt pillanatok de ott az az egész rész annyira átment (rossz értelemben véve) idétlenbe… hogy számomra széttört a dolog, nagyon kiábrándultam és eltettem a sorozatot pihenni. Biztos befejezem még majd valamikor, de még nem érzem elég kínzónak a hiányát :)

winnie - 2016. 04. 30. 21:22

DarkEagle: ötöt mondott, nem? de akkor mondta, amikor még valamelyiket be sem mutatták, szóval.

Thorongil - 2016. 04. 30. 22:03

nekem tetszett a sorozat, remélem lesz folytatás. nekem bejött ez a néha komolytalan stílus, különösen mikor épp meghackelt valami rendszert, amit nyilván nem lehet érdekesen és közben hitelesen bemutatni, ezért inkább bedobtak egy macskás videót :D

az évadzáró részben számomra az egyetlen igazán gyenge rész a Piper szál lezárása volt, nem tűnt hihetőnek. Több hét(hónap?) után tökéletes épségben előkerül? Ha húzta az időt, miért nem “motiválták” kínzással? Aztán meg elmenekült Brian szüleinek a nappalijába és ott csevegett a faterjával? Ahol, néha FBI ügynökök szoktak megfordulni? Zseniális terv…
Ennyire nehezen hihető történet után, arra számítottam, hogy a beadott szertől elájul–>Three days later–>felébred a kórházban, mert a csaj átverte

De az utolsó pár perc megfelelő kárpótlás volt :)

DarkEagle - 2016. 04. 30. 22:09

@winnie: Igen ötöt mondott de akkor még csak 5 újoncuk volt. Azóta jött a Rush Hour. De szerintem az lehet kasza lesz.

dinnyemano - 2016. 04. 30. 22:31

egyetértek a kritikával human! az utolsó három percből is Mike & Ike a végén annyira imádnivaló volt, hogy 3x megnéztem! :D
amúgy az utsó két rész tényleg kicsit gyengébb volt.
szurkolok azért nagyon!

sallome - 2016. 04. 30. 22:47

Thorongil
Én pont valami hasonlón gondolkodtam. Hetekig semmi nyom Piperről, aztán a felfordulásban simán meglép, ráadásul sikerül végleges immunitást adó enzimet kifejleszteni, miközben húzza az időt, hogy ne szabaduljanak meg tőle.
De lehet a második évadban lesz még valami csavar vele kapcsolatban.

Deny - 2016. 04. 30. 23:09

Dark: Jött még a Gyilkos elmék spinoff is.

De szerintem a Limitless meg a Supergirl nincsenek veszélyben. A Rush Hour tuti kasza lesz, és szerintem a Code Black is.

Neoprimitiv - 2016. 05. 01. 00:11

Voltak benne számomra értékelhetetlen részek (amikor pont az egyébként nagyon jól működő agyamentséget nem voltam képes nem hogy élvezni, még tolerálni is alig), de összességében nekem messze a Lucifer fölött van.

A gátlástalan, de általában nagyon jól kezelt abszurditás, a műfaj kiröhögése (műkezes epizódban az obligát “most nyomunk valami technikai halandzsát” helyett bemutatott “Tech Talk” tábla) számomra az időnkénti melléfogások dacára is kötelező darabbá tették a sorozatot.

AnarchoiD - 2016. 05. 01. 04:18

Kedvenc ujonc sorozatom, brian eszmeletlen jo dolgokat nyomatyott, mike and ike mega headquarter ;) meg stavros egyik amulatbol a masikba rohogtemmagam ;)

AnarchoiD - 2016. 05. 01. 04:20

Limitless spoiler mentes poen video (naz no song ;)

https://www.youtube.com/watch?v=FgGxjUl3Cxw

fuhaaa - 2016. 05. 01. 08:57

lehet rosszul emlékszem, bár kétlem mer vagy 3szor láttam a filmet, de az eredeti limitless filmben, nem úgy van hogy ha folyamatosan szedi az nzt-ket akkor nem kéne mellék hatásnak lennie? itt meg baromira van úgy is :D

tomasz0110 - 2016. 05. 01. 10:38

Az első perctől kedvenc lett a sorozat, és végig kitartott :D A heti várós volt, amit muszáj volt mindig megnéznem.

Teljesen jól zárták le, engem egy logikai baki sem zavart, tökéletes évadzáró, megérdemelte ezt a sorozat. Jó szájízzel keltem fel előle, és bárkinek ajánlani tudnám. Humoros, jól átgondolt, izgalmas és visz magával az egész. Nekem 10/10! :)

nagylord - 2016. 05. 01. 11:16

Én a képi humort szerettem nagyon Brian képzelgéseiben.
Remélem kap második évadot, mert lenne még szerintem ebben.

Paladin - 2016. 05. 01. 14:07

Kedvenc, abszolút.
Amit főleg kiemelnék a már elmondottakon túl, hogy ez nem bukik el ott, ahol pl. a scorpion – itt okos írók írnak az okos emberekről.

_Peter - 2016. 05. 01. 18:48

Piper szál már azért jó volt ő legyen Brian csaja és ne Rebeccával akarják összehozni. Ebben is eltértek a szokásos kliséktől szerencsére. Inkább olyan testvér hangulat van köztük. Jake és Jennifer nagyon jó arcok, két dork :)

hummel - 2016. 05. 01. 19:26

fuhaaa: A filmben mintha úgy lett volna, hogy a normál adag NZT (egy pirula per nap?) folyamatos szedése mellett nem jelentkezik mellékhatás. Ha hirtelen leáll egy huzamos használat után, akkor az agy ’kiég’, ami akár a halálához is vezethet. Ha növeli az adagot, akkor viszont megjelennek a mellékhatások, mint ahogy Morra esetén is előfordult a filmben időkiesés miközben még az NZT hatása alatt állt. A sorozatban immunitást csak az oltás biztosít, nem variáltak a mennyiséggel. Persze más eltérés is volt. A sorozatban egy pirula 12 óráig volt elég, míg a filmben 18 vagy több.

Azt hiszem több lehetőséget láttak a készítők a sorozatos változatban ezért módosították az alapokat.

Memari - 2016. 05. 02. 20:49

A film ismerete nélkül kezdtem el nézni a sorozatot és üdítő színfoltja a kínálatnak. Nemrég pótoltam a filmet és sztem méltó folytatása. Kedvelhető karakterek, Jake McDorman telitalálat a szerepre, ügyes tervezéssel Bradley Coopert is jól használják, az agyament ötletek, képzelgések és vizualitás is jóval tűréshatáron belül. A nagyobb logikai ugrások könnyen magyaarázhatóak voltak az NZT-re fogva, egyedül az utolsó résznél éreztem túl soknak az ugrást Piper előkerülésével és örök immunitással.

Szép kerek évadot kaptunk, remélem, h lesz folytatása, de ha netán mégsem, az utolsó pár perc gondoskodott arról, h ne fájjon annyira a kaszája, mint a Forevernek.

payskin - 2016. 05. 09. 11:20

Nálam is nagy évadkedvenc volt végig. Valóban nagyon okos volt az írás, rengeteg humorral, és piszok jó a képi világ. Viszont, hogy ez mennyire szubjektív, jól mutatja, hogy a haveri körben mindenki idétlennek találta és kaszálta 2-3 rész után. A vége tényleg kicsit gyenge volt, de sajnálnám, ha ősszel nem folytatódna.

atekk - 2016. 05. 19. 09:46
winnie - 2016. 05. 19. 09:50

írtuk a cbs-es bejelentések posztjában, hogy árulják. egyelőre még nincs döntés a sorsáról.

John Doe - 2016. 05. 26. 01:07

Úgy látszik ennyi volt. CBS nem folytatja. Még csak az elején járok, de kár érte. Hátha valaki megmenti.

FreeKatana - 2016. 06. 06. 18:34

Hú, ez nekem nagyon nem. Imádtam a filmet, még újra is néztem mielőtt nekikezdtem a sorozatnak. Valahol olvastam, hogy Cooper feltűnik benne, de a pilotról azt gondoltam, hogy afféle remakeje a filmnek, és azt követi a többi. Azért hittem, mert ugyanolyan lúzer karakterrel kezdünk, szinte ugyanúgy jut a droghoz, ugyanúgy megölik a haverját, akitől kapta. Közben a sok eltérés, és Cooper feltűnése miatt rájöttem, hogy nem erről van szó.
Mindent egybevetve amúgy a pilot maga tetszett. Egészen, amíg meg nem tudtam, hogy miből áll majd a sorozat…
Eleve nem szívlelem az egy epizód, egy történet mechanikát. Nyomozós sorozatból meg kb. a Monk tetszett utoljára. Ezzel nálam már eleve mellé ment, de ezt fokozták az olyan baromságok, mint a főszereplő fantáziálgatása, meg hogy a másik önmagával beszélget, mint egy idióta. Azt hittem ennél kicsit azért érettebb lesz az nzt hatására. A rejtélyeket is varázsütésre kitalálja, mert hát mert nzt, meg mert mindig van egy kronoaberrációskromoszómás szemű férfi, akinek a titkolt gyereke örökölte a gént és ugyanolyan a szeme, hogy a karakter jól rájöjjön a dolgokra.
Nem gondoltam volna, hogy az nzt témából csak egy ilyen kis nyomozós f*szságot tudnak kihozni. Már bocs a kifejezésért.
John Doe újratöltve. Duplán, ha ez is valóban csak egy évadot él meg.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz