login |

Outlander: kezdett a 2. évad – írta: BotondB

2016. 05. 01. 21:40 - Írta: vendegblogger

114 hozzászólás | kategória: kritika,

A Starz romantikus, történelmi, időutazós sorozata egy rendkívül érdekes és tartalmas epizóddal tért vissza, bizonyára a sorozat kedvelőinek nagy örömére – és olyan nincs, hogy kibeszélő nélkül maradjon ez a szezon.

Outlander-3

Rendhagyó módon két részre bontanám a rész kritikáját, aki látta már, az gondolom érti miért. (KÖnyves spoilereket a könyves kibeszélőbe írjatok.)

Első rész: Back to the Future

Outlander-1

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Az első képsorok azt hiszem sokakat megleptek, ugyanis Claire visszatérése az 1948-as évbe, az akkori Nagy-Britanniába egyáltalán nem volt várható. Míg az előző évadban hosszas gondolkodás után döntött a múltban maradás mellett, addig most láthatóan traumatikus állapotban tért vissza egykori életébe. Persze ez cseppet sem meglepő, hiszen egy olyan ember gyermekét hordja a szíve alatt, aki cirka 200 éve halott.

Outlander-2

Emellett azt hiszem maga a néző sem szívesen tért vele vissza a 20. századba, mi is megszoktuk, megszerettük a gyönyörű Skót-felföldet, de el kell ismerni, hogy merész és érdekes húzás volt ez, amelyben jócskán van potenciál.

Frank és Claire találkozása nem éppen a szerelmesek újbóli egymásra találásának sztereotípiája volt (szerencsére), a későbbi beszélgetéseik pedig szerintem rendkívül erősre sikeredtek, még úgyis, hogy Frank drámája nehezebben érinti meg talán a nézőt. Ennek legfőbb oka az lehet, hogy az első évadban nagyon kevés időt kapott, és akkor sem igazán az ő szemszögéből szemléltük az eseményeket. Remélhetőleg ez változik idén, mert bár kétségtelen, hogy az eddig látottak alapján nem ő a legnagyobb lehetőségeket rejtő karakter, egyértelmű, hogy az eddig látottaknál több van benne.

Outlander-8

A mindig racionális válaszokat kereső történésznek rettenetesen nehéz volt felesége eltűnését feldolgoznia, különösen az okok és nyomok hiányában. Épp ezért hajlandó szinte bármit elfogadni, megbocsátani feleségének. A végén azért egy végtelenül emberi dühkitörést kapunk tőle, de ez véleményem szerint nagyon kellett a karakternek.

A páros bostoni utazása egyébként nagyon izgalmasnak ígérkezik: ha folytatódnak ezek a dinamikus, már-már szenvtelenül őszinte dialógusok, akkor aligha kell majd csalódnunk.

Outlander-4

Második rész: Viva la France!

Aki a rész közepénél esetleg félt, hogy Claire visszatérésével a jövőbe el kell búcsúznunk Jamie-től és kettejük párosától az szerencsére megnyugodhat, ugyanis ilyesmiről szó sincs.

A gyermekáldás előtt álló házasok ugyanis Franciaországban, pontosabban Párizsban horgonyoznak le ezúttal, ami frissítő hatással lehet az eseményekre (az első évad második fele sokak szerint visszaesést hozott az első etaphoz képest) és egészen új konfliktusok előtérbe helyezését ígéri.

Outlander-5

Céljuk ugyanis nem más, mint a jakobiták megerősödésének és ezáltal felkelésük megakadályozása (ami a történelem ismeretében igencsak bölcs döntés). Ehhez el kell érniük, hogy XV. Lajos ne adományozzon pénzt a mozgalom vezetőinek, így a skótok számára végzetesnek bizonyuló vérfürdőt, a cullodeni csatát is meg nem történtté tehetik. Ez pedig egyértelműen a diplomácia, az alkuk és tárgyalások hangsúlyos szerepét vetíti előre.

Az első lépést sikeresen is veszik, így Jamie Franciaországban élő, egyébként jakobita-szimpatizáns nagybátyja segítségével a jövőben közel kerülhetnek a tűzhöz, ami az ígéretes lehetőségek mellett komoly veszélyeket is tartogat majd előre láthatóan.

Outlander-7

Persze az Outlander egyik epizódja sem érhet véget anélkül, hogy hőseinknek ne kéne szembe nézniük legalább egy ellenséggel. Így hát mindez ezúttal sem lehetett másképp, a rész végén sikerült kivívni Saint Germain grófjának gyűlöletét, aki rakományának elpusztulása miatt bosszút forral Claire és Jamie ellen. Ha Claire a továbbiakban is folyamatosan magára vonja a figyelmet, akkor ez aligha lesz hosszú küldetés.

Outlander-6

Az eseménydúsra sikerült visszatérés nálam megér egy 7.5/10-et, nincs is más dolgunk, mint várni a folytatásra és bízni benne, hogy tartják a tavalyi szintet, esetleg (reméljük) túl is lépik azt.

114 hozzászólás Ne habozz!

szpojleres mókus - 2016. 05. 01. 22:11

Férfiként azt modnanám hogy ez guilty pleasure nekem, met bármilyen fan oldalon szeretnék róla beszélni, nincs semmi csak 25-35 éves nők ömlengenek hogy DZSÉÉMI

Az első évadot unalomból kezdtem el nézni nem volt mit csinálnom a munkában (előre is rettegek mi lesz ha felismer itt a főnököm), azután nem bírtam letenni dara lett belőle. Az az érdekes, hogy engem Claire és Jamie kapcsolata fogott meg, ami nagyon gyönyörűen volt megvalósítva. Az a rész ahol a boszokányper után Claire bevallotta Jamienak az igazat, Jamie pedig visszavitte a kőtömbökhöz könnyekig hatott.

Éppen ezért keserű szájízzel kezdődött el nekem ez az évad, ami nem kettőjük további kapcsolatát mutatja be, hanem intrigákat hogy változtassuk meg a jövőt (amiben én nem hiszek, véleményem szerint az idő egyszer már megtörtént, a múltban benne van az a törekvésünk is hogy megváltoztassuk).

Nem tudom a könyvben hogy van, sajnos biztosan nem fogom elolvasni, de azzal hogy a legelső észben bemutatták, nem tudják megváltoztatni az időt, az akciójuk sikertelen lesz, számomra az egész agyonütötte a múltbéli jelenetek történését.

Továbbá túl steril minden, a kosztümök megvalósítása szép, de a beendezésől mindenről látszik hogy egy szobát pakoltak meg. Az utcai jelenetek prágában lettek felvéve, de az első évadhoz képest amit 90%-ban a gyönyörű skót felföldön vettek fel ez nagyon édeskevés.

Nagy kérdés, hogy miért küldte vissza Clairet Jamie? Szerintem nem bírt megszabadulni Randall nyomása alól, és csak rosszabodni fog számára hogy együttlét során őt látja mindig.

Továbbá valakinek még feltűnt vagy csak nekem, hogy amikor Claire a jelenben volt miért próbáltak annyira kislányosra maszkírozni a haját és a sminkjét?

JH94 - 2016. 05. 01. 23:11

Sajna könyvben sem tetszett annyira, mint az első kötet. Skócia kietlen, vad és persze gyönyörű tájai után ez nekem túl nagy pompa. Pedig a barokk kor tetszik.
Viszont a színészek közötti interakciók és a ruhák nagyon szépek. Több dráma van ebben az évadban, mint az elsőben volt, de a cselekmény meg kicsit gyorsabb. 1-2 fontos dologba belenyúltak az írók, ami később még baj lehet.
Bonnie Prince Charlie esetlensége és tudatlansága a skótok jövőjét hűen reprezentálja.
Amúgy az új karakterek nagyon el lettek találva. Kicsit hiányzik a skótok őszinte modora, most hozzá kell szoknom a francia nemesség kétszínűségéhez.
Remélem hamarosan a jövőbe is visszatérnek.
7/10
Btw, a prágai Klementium könyvtár gyönyörű volt a sakkozós jelenetben.

JH94 - 2016. 05. 01. 23:19

@szpojleres mókus: Melóban nézed? Az nem semmi. Bátor vagy!
Hogy miért küldi vissza Jamie Claire-t? Hidd el Randallnál is lesznek nagyobb gondok a későbbiekben és ellenségek is.

A múltat igaz, hogy nem tudta megváltoztatni, de tudáshoz jutott Claire, amit a saját idejében hasznosít.

hamupipacs - 2016. 05. 01. 23:39

A sminkre van egy tippem. Valószínűleg kell egy fiatalabb és egy idősebb Claire a képernyőre. És ezt a sminkkel is akarják jelezni. Az idősebb Claire pedig nem nagyon idős lesz. Ha mondjuk 70 éves lenne, akkor elég lenne az ősz haj, és a ráncos bőr. De itt valami más lesz. Amúgy a könyvsorozat talán 7 részes….

Annatar - 2016. 05. 02. 00:04

A könyvben még nagyobb időugrás volt, teljesen WTF élmény volt, azt hittem, kimaradt egy kötet :P A sorozat időrendje sokkal organikusabb.
Igen, mi tudjuk, hogy nem sikerül megváltoztatni az eseményeket, legalábbis nem globális szinten. De azért egyes sorsok szempontjából egyáltalán nem hiábavaló Claire és Jamie munkálkodása. Ez a sorozat nem science fiction, az időutazásnak nagyon érdekes, de elsőre nem várható szabályai vannak a történetben. De a lényeg az emberek útja. És nem, nem Randall miatt küldi vissza Claire-t Jamie. Kiderül majd később, hogy miért, bár már az első részből lehet sejteni, ahogy Claire reagál arra, hogy nem változott meg a múlt.
A könyvsorozat amúgy még nincs befejezve, most készül a kilencedik :)

Skate - 2016. 05. 02. 00:57

Kérdés, hány évadot él meg egyáltalán. A Starz nem igazán a hosszú életű sorozatokról híres nézettségtől függetlenül.

winnie - 2016. 05. 02. 04:32

egyébként, ha valaki ír valami könyveset, akkor csinálok könyves kibeszélőt, ha szükséges. vagy akkor is, ha nem ír, csak pár sort betolok, hogy jelezzem.

Rammschein - 2016. 05. 02. 07:07

Az kifejezetten tetszett, hogy Claire a jelenében Amerikában köt ki… az már annyira nem, hogy Skóciából Franciaországba került át… amit nem értek, hogy hogyan tud még hirtelen Jamie is (Claire még valamennyire érthető) így franciául? :D

casi - 2016. 05. 02. 07:38

RAmmschein Jamie harcolt Franciaországban, sőt talán tanult is, Claire-nek meg francia felmenői vannak, ha jól emlékszem. Azért is hazudta az első évadban, hogy oda készül.
Könyvolvasóként nem a csalódás a legjobb szó eddig erre a pár részre, sokkal inkább az unalom. A könyvben is pont az a rész fogott meg inkább, amikor Claire a “jövőben/jelenben” volt. Ez a francia csicsa nem igazán az én műfajom.

Rammschein - 2016. 05. 02. 07:52

Így már érthetőbb, most a 4. részt nézve viszont kifejezetten taszít már ez a sok francia dolog (viselkedés, nyelv), ugyanis nem igazán vagyok oda azért a kultúráért. :)

naughtyl - 2016. 05. 02. 09:28

Hiányzott már a sorozat.
a negyedik kép azért még korai, az kb a fináléból lehet.

hát nekem sem ez volt a kedvenc könyvem. és főleg nem a kedvenc részem.
nekem valahogy most nem jön át az a lehengerlő atmoszféra, ami meghatározta az első évadot. tényleg nagyon szépek a díszletek, de valahogy olyan fojtogatóan sötétek. a kosztümök is gyönyörűek, de nem fognak hiányozni.
a kis Fergus nagyon cuki lett. És Murtagh jobban benne van a dolgokban, ami mindig megnyugtató.

@szpojleres

maradjunk annyiban, hogy minden nő, aki olvasta és tetszett neki a könyv, Jamie-ről akar beszélni. főleg majd 8000 oldal után. és ez nem véletlen.

egyébként meg te is pont azt mondod, hogy a kapcsolatuk tetszett meg. na annak ez egyik fele igencsak a vörös.

@Rammschein

már az első évadban is volt róla szó, hogy Jamie nem parasztgyerek. és fiatal kora ellenére, sok nyelven beszél és kifejezetten művelt. Na itt elvileg ez bontakozik ki. Claire meg Claire.

Ja igen a jövő. könyv után annyira nem volt fura, de jól megcsinálták. és kíváncsi vagyok ott mi lesz. Mert ez a legnagyobb eltérés a könyvtől. Mármint Frank karaktere.

jaj mi minden lesz még itt. simán jöhet a folytatás.

garcon - 2016. 05. 02. 09:28

Kislányos haj és smink ?
Szerintem Caitriona Balfe-ben semmi kislányos nincs, egyszerűen csak egy gyönyörű nő és nyugodtan megtehetik azt,hogy sokszor smink nélkül legyen,plusz szerintem ez még jobban dob rajta,természetesebb az egész.
Amúgy kicsit nekem uncsi ez az évad mindent imádok szereplők rucik stb de magát a történetet unom.

Annatar - 2016. 05. 02. 09:42

@naughtyl
“maradjunk annyiban, hogy minden nő, aki olvasta és tetszett neki a könyv, Jamie-ről akar beszélni”

Hát én pedig nem :P Az én kedvenceim még nem bukkantak fel a sorozatban. (Illetve az egyikük igen, de nem egészen :P) Nekem is inkább a két főszereplő kapcsolata az, meg az egész miliő, ami elsőre megfogott.

Frank karaktere pedig egyáltalán nem más, mint a könyvben. Az előző évados könyves kibeszélőben többször is kifejtettem, hogy miért látszik úgy, mintha különbözne, de nem különbözik. (Csak azok merészkedjenek oda, akik olvasták végig a második könyvet.)

naughtyl - 2016. 05. 02. 09:54

@Annatar

:D:D ezt megkaptam:D hmm. te kis huncut. vannak ötleteim kik! Claire és Jamie kapcsolatán kívül még annyi szerethető páros van. és nem szerelmespárokra gondolok.

szerintem meg különbözik:)
megyek megnézem mit írtál oda. ne itt.

Snoopyzit30 - 2016. 05. 02. 10:11

@winnie:

szerintem nem kell külön könyves kibeszélő, mert már van egy. Nem baj az, ha csak egy könyves kibeszélő lesz az összes évadhoz, így jobban visszakövethetőek a beszélgetések.

Nekem egyenlőre nem annyira tetszik a 2. évad. Az első évadot imádtam, ezért is olvastam el az 1. könyvet, ami halálosan untam. Aztán elolvastam a 2. könyvet, ami nagyon tetszett, de most meg a 2. évadot a sorozatból unom, de nagyon. Ez biztos a könyvek olvasási sorrendjéből adódik. A 2. könyv annyira fordulatos és részletgazdag, hogy a sorozat csak valami csonka gagyinak tűnik mellette. Persze, aki nem olvasta a könyvet, annak biztos tök jó a sorozat is (pl. anyukám imádja). Viszont nehéz a kérdésekre válaszolni, spoilerezés nélkül, így én szerintem nem is írok ebbe a kibeszélőbe, nehogy valakinek lelőjek valami poént.
Ellenszenvem a 2. sorozat felé abban is áll szerintem, hogy utálom ezt a kort, az öltözeteket, a frizurákat, a viselkedésüket. A könyvben ez nem ennyire zavaró.Lehet inkább újraolvasom majd azt az 1.000 oldalt.

jessm - 2016. 05. 02. 10:50

Nekem eddig nagyon tetszik az évad. Nekem még mindig jobban tetszik a sorozat ezért is hagytam abba 2. könyvet, hogy nem tudjak mindent cselekményt előre.
Érdekes, hogy többeknak nem tetszik Franciaország. nekem tetszenek a ruhák meg a környezet, és ezt sokkal jobban vissza adja a sorozat . Plusz az is tetszik, hogy a főcímet megváltoztatták franciára.
2×04 Vicces volt, hogy Sandrigam odatolta kezét Jamienek, hogy csókolja meg. SAm pedig teljesen jól játszotta, hogy Jamiet szórakozatja a dolog.
amikor herceg megjelent az éjszak a közepén, Jamie meg az italt töltötta neki, és clairenek mutatta, hogy rendkivül szórakoztatja dolog plusz a sok hülyedég amit herceg beszél . Claire és Jamie egy egész beszélgetést lefojtattak ott hang nélkül.
Az egyetlen ami annyira nem tetszik, hogy már megint megerőszakoltak valakit, ez gondolom a könyvben is így volt mert elég erőszakos . Szegény lány teljesen tönkretette az estét ,hogy a legrosszabbkor ébredt fel, gondolom ez az egyik pont ami miatt nem tudják Claire és Jamie megváltozatni a jövöt.
Amugy fergus és Murtagh rendkivül szóraskoztatóak.

winnie - 2016. 05. 02. 11:03

Snoopyzit30: jogos, akkor linkelem azt.

Encsi - 2016. 05. 02. 13:47

“A 2. könyv annyira fordulatos és részletgazdag, hogy a sorozat csak valami csonka gagyinak tűnik mellette.”

Igen, én is hasonlóképpen érzek: ha nem is gagyinak, de kábé olyan, mintha egy gyors vizuális olvasónaplót csináltak volna belőle, és ez a 2. évad sztorija. De biztos vagyok benne, hogy ezt a könyvet nem olvasók nem veszik észre :)
Nagy plussszos továbbra is, hogy hűek a könyvhöz, és igaz a könyv nyitánya nem ez az időugrás, mint az évadnyitó, de a könyvbeli flashbackek alapján ez is teljesen stimmel.

Viszont amit mindkét évadban imádok, az a látvány. A pazar skót tájakat, vagy éppen a barokk francia udvart könyvolvasás közben nem lehet ennyire előhívni a fejünkben, én tobzódom most a vizuális élményekben :)

A Claire-t játszó színésznő telitalálat, igazi kortalan szépség – úgy is kortalan, hogy különböző korokban is megállja a helyét, meg életkoraiban is ;) Jamie külsőleg okés, de Sam kicsit softosan hozza – furcsa, hogy ez az első évadban nem zavart, de a könyvekben jóval előbbre tartok és most kicsit úgy érzem, hogy a skót ennél erősebb karakter. No majd meglátjuk.

noémi - 2016. 05. 02. 13:51

hát nehéz úgy írni a sorozatról, hogy a könyvvel ne hasonlítsuk össze. szerintem jó munkát végeztek a sorozatkészítők, de a könyv százszor jobb. A legnagyobb hiány, hogy míg az első évadban számtalan párbeszédet vettek át a könyvből, addig a második évadban nem. A vörös ruha, a szörtelenítés, a munkába akarok állni … ezek a jelenetek sokkal jobban vannak megírva a könyvben. Claire soha nem mondana olyat Jamienek, hogy : menj, igyál a pénzügyminiszterrel, míg én a herceggel beszélek! Engem is az ő kapcsolatuk fogott meg, hogy milyen erős, és Claire mennyire nőies mégis a kapcsolatban. A munkába állás dialagus lezárása a könyvben:
“Jamie? -szólaltam meg.
Igen?
Ami a kórházat illeti… azt mondtam, gondolkodom rajta. Te is gondolkozz, jó?
Jamie elfordította a fejét és az egyik szemöldöke élesen felszaladt. De aztán elmosolyodott, és határozottan bólintott.” Két nap múlva Jamie engedélyezte Clairenek, hogy dolgozzon. Na ez az a nőiesség, ami a mai világból hiányzik.

Snoopyzit30 - 2016. 05. 02. 14:40

@Encsi

Igazad van, kicsit erősen fogalmaztam! Tényleg nem gagyi, ahogy írod inkább le van egyszerűsítve, ez a jó szó :) A karaktereket nagyon bírom, nálam biztos csak egy gond lehet, hogy egyrészt tudom mi fog történni, másrészt, hogy nagyon ellenszenves nekem ez a 18. századi Franciaország.
Természetesen a megvalósítás gyönyörű, a képek, a színek, a berendezések, ruhák, nem is vitatom. A hiba jelenleg az én készülékemben van, mert én a skót tájakhoz és ahhoz az öltözetekhez stb. jobban vonzódom. A főcím megváltoztatása sem tetszik, épp emiatt.
A sorozatot továbbra is nézem persze, nem ábrándultam ki belőle, csak más így nézni, hogy az ember olvasta a könyvet.

zsg - 2016. 05. 02. 16:47

A könyveket NEM ismerőként, illetve kizárólag a 2×01-et megtekintve egy dolog kicsit izéli az agyam, mégpedig Claire terhességi timeline-ja. Namármost. Claire 1948-ba úgy érkezik meg, hogy 2 hónapos terhes, legalábbis ha jól emlékszem, ezt mondja Franknek. Amikor a dögös vörössel megérkeznek Franciahonba, elvileg 1745-öt írunk, kb. ugyanannyi hónapos terhes lehet, és említés szintjén szóba került, hogy az ominózus csata 1746. áprilisában fog bekövetkezni. Feltételezem, hogy Claire valamikor a csata környékén ugrik időben “vissza a jövőbe”, tehát már jócskán a terhessége vége fele kellene járnia. (Ezt némileg alátámasztják a trailerből, ami elvileg előrevetíti az évad történéseit, a nagy pocakos jelenetek is.) Ugye az embrió nem szintén időutazó, vagy ilyesmi? :) Mert akkor vagy már a második gyerekét várja Frasertől, amikor visszatér 1948-ba, vagy nem értem. És ha ez már a második gyerek, akkor miért nincs szó az elsőről? Itt valami nekem nem stimmel…
Persze javítsatok ki, ha hülyeséget írok (ez teljességgel lehetséges). Nyilván ha a továbbiakban fény derül erre a kis időhurokra, akkor tárgytalan a hozzászólás. :)

Annatar - 2016. 05. 02. 17:15

zsg:
Nem írsz hülyeséget, tényleg nem ugyanaz a terhesség a kettő. A negyedik részre már meglehetősen gömbölyű Claire hasa. A többi meg majd kiderül.

zsg - 2016. 05. 02. 17:48

@Annatar: köszi, akkor gyorsan pótlom a lemaradást! :)

Snoopyzit30 - 2016. 05. 02. 19:17

@zsg: nagyon jó vagy! Meg fogod kapni a megfelelő válaszokat! Ezért volt jobb a könyv egyébként, mert a 2. könyv nem úgy kezdődik, ahogy a 2. sorozat, így akik a könyvet olvasták, azoknak ez az info fel sem tűnhetett, ami neked, merthogy nem volt. De ezzel – az általad leírtak is alátámasztják – a kicsit is szemfülesebb nézőknek most elspoilerezték a dolgot a sorozat készítői.

zsg - 2016. 05. 02. 21:14

@Snoopyzit30: juhúúú, végre észrevettem valami lényegeset! most nagyon örülök magamnak. sose szokott feltűnni az ilyesmi, de most valahogy szöget ütött a fejembe. :)

Annatar - 2016. 05. 03. 08:42

@Snoopyzit30
Szerintem egyáltalán nem jobb úgy, ahogy a könyvben volt. Majdnem a feléig el kellett jutni, mire elkezdtek kiderülni a dolgok Jamie és Claire életéről Párizsban és a többi. Nagyon jól tették a sorozatban, hogy nem a könyv szerkezetét követték, mert szerintem sok néző elpártolt volna, mert nem értenek semmit.
A könyvolvasóknak ugyanígy megvoltak ugyanezek a kérdései (nekem is feltűnt, hogy a terhesség és az idő valahogy nagyon nem stimmel), csak más alapszituval indultunk neki a dolognak, ugye.

Snoopyzit30 - 2016. 05. 03. 09:12

@Annatar
Igen én értem, hogy miért kellett így csinálni a sorozatot. Ez a 2 teljesen más műfaj. Jó a megvalósítása a sorozatnak is, ilyen téren. Én csak a saját véleményemet írtam le :)

Ledita - 2016. 05. 04. 15:22

Köszi az infókat én is, nekem is zavart okozott a fejemben az első rész első fele (nem olvastam a könyveket). Bár én letudtam annyival, hogy biztos egy alternatív valóságot mutatott be a sorozat, valahogy úgy, mint a Lostban. Olyasmire gondoltam, hogy “Mi lett volna, ha Jamie nem tud kikeveredni a BJR által okozott sokkból és Claire-t hazaküldi a saját korába?”.
Emellett mintha az előző évados fórumban írta volna valaki, hogy Claire a könyvekben nem fog hazajutni, ezért alapból azt hittem, hogy ez egy kis érdekesség csak a sorozatnézőknek jár (bár a kommenteket olvasva a könyvolvasóknak még nagyobb WTF lehetett olvasás közben:)).

Annatar - 2016. 05. 04. 15:34

Ledita:
Valamit félreérthettél, nem hinném, hogy bárki, aki olvasta legalább a nálunk megjelent könyveket, azt állította volna, hogy Claire nem jut haza. Legfeljebb az kerülhetett szóba, hogy az első kötet/évad végére nem jut haza.
Jamie-t meg ne nézzétek már annyira nebáncsvirágnak ;) Nagy trauma érte, és nyögi a következményeit fizikailag, de erősebb azért annál, minthogy emiatt feladja az életét…

Snoopyzit30 - 2016. 05. 05. 09:55

Még nem került elő a téma, de engem a könyvben is nagyon zavart és ezen úgy tűnik a sorozatban sem változtattak, hogy Claire nonstop piál. 1945-ben, ahonnan elvileg ugye visszautazott az időbe még nem tudták – főleg ő mint nővér – hogy egy terhes nő nem ihat alkoholt? A sorozatban is állandóan pia van a kezében, de a könyvben ez annyira hangsúlyos, hogy számomra ez atom megdöbbentő volt.

Timi - 2016. 05. 05. 11:10

Nem akarom védeni Clairet, de abban a korban a higiénia, mint olyan nem létezett. Lehet, hogy az alkohollal jobban járt, mint a szennyezett, baktériumokkal és vírusokkal fertőzött vízzel. A szennyvizet kiöntötték nemes egyszerűséggel az utcára és az bizony belekerült a vízbe is. Nővérként talán találhatott volna más megoldást is a piánál, de furcsán nézhettek volna rá egy vendégségben például ha ivóvizet kér. Mondjuk teát kérhetett volna, ami egy angoltól nem lett volna meglepő. De abban a korban senki nem foglalkozott ilyesmivel. Jenny is whiskyt kért a szülése előtt fájdalomcsillapítónak. A könyvben az orvoslásnál is mindig forralt vízzel és késsel állt neki a sebtisztításnak, amit az emberek nem értettek. Legalább nem dohányzott terhesen /amit a könyvben sem tett/.

Snoopyzit30 - 2016. 05. 05. 14:13

@Timi

Azért ez nagyon erős csúsztatás. Még a kútvíz is jobb a whisky-nél egy terhes nő esetében. Az, hogy a Jenny szülés előtt fájdalomcsillapításként kérte az más, mint Claire, akiről a könyvben több helyen leírja az írónő, hogy segg részegre itta le magát és nem csak 1-2 korty csúszott le. De nincs olyan rész, amikor ne alkoholt inna. Figyeld meg! Azért az nagyon gyenge kifogás, hogy lehet hogy a kútvíz szennyezett. Gondolom a lakosság nagy része anyagilag sem engedhetné meg magának, hogy alkoholt igyon víz helyett, ráadásul az alkohol elvonja a szervezetből a vizet, tehát a szomjat max rövid távon oltja, de hosszú távon 10x annyi vizet kell pótolni, mert súlyos kiszáradáshoz vezet.Szerintem már a 18. században is kellett, hogy tudják, hogy az alkohol veszélyes a gyerekre. Gondolom volt pár nő, aki ivott és beteg gyereke született, már csak abból is láthatták. Claire meg végignyomott egy II.világháborút nővérként, egyszerűen kizártnak tartom, hogy ne tudjon az alkohol káros hatásairól.Amúgy meg full gazdag környezetben él, bármikor forraltathat kútvizet még csak nem is neki kell vele foglalkozni, hanem a csicska szolgálók megcsinálják. Az meg, hogy vendégségben elutasítja a piát, abban szerintem nincs semmi és ahogy Te is írtad még mindig kérhet helyette teát.

Chrissmith78 - 2016. 05. 05. 20:06

néztem az első évadot is természetesen.Skócia hangulata magával ragadó.ahogy számomra egész Britanniáé.a második évad még jobban tetszik.a reneszánsz Párizs…illetve hogy Jack Randall még életben van ez sok izgalommal kecsegtet…

Annatar - 2016. 05. 05. 20:19

Nem vagyok benne biztos, hogy a 40-es években már tisztában voltak azzal, hogy mennyi kárt okoz az alkohol a magzatnak. Az alkoholizmusról talán sejtették, hogy árt, de mértékletes alkoholfogyasztást még a közelmúltig is ártalmatlannak tartották. De függetlenül a terhességtől, tényleg úgy tűnik, hogy Claire sokat iszik úgy általában is. Esetleg meg lehet kérdezni az írónőtől, hogy miért ilyennek írta meg :) Lehet, hogy ezzel ellensúlyozza a pozitív tulajdonságait, ezzel demonstrálja, hogy ő is csak ember.

Timi - 2016. 05. 06. 12:17

Annatar jó gondolat megkérdezni az írónőt és ha valaki eljut odáig talán arra is választ kérhetne, hogy miért kellett a férfi főhősét, nevezetesen Jamiet ennyire megnyomorítania? Az orrát eltörte, a mellkasát megbélyegezte, a hátát megkorbácsolta, a kezét szilánkosra törte, megbecstelenítette, a lábát majdnem levágta.És még ki tudja /te biztosan/, hogy később miket művelt még vele? Néha úgy érzem Gabaldon annyira szadista, hogy Black Jack Randallt magáról mintázta. Bocsi de néha tényleg ezt gondolom. Jó az a kor nem volt egy leányálom, de azt hiszem ez már túlzás és ehhez képest a piálás már csak egy dolog.
Nekem egyébként tetszik a második évad is. A könyv alapján nekem hozza azt az időszakot. Persze nem lehet annyira kibontani 13 részben a cselekményt és zsúfolni kell a történetet, de a lényegét azért megkapjuk. Akik olvastuk a könyvet, nekünk van persze egy kis hiányérzetünk, de egy jó sztori leírva mindig más.

Annatar - 2016. 05. 06. 12:49

Mondjuk úgy, hogy Gabaldon egyik szereplőjét sem kíméli, még Claire-t sem, de van, amikor túlzásba esik. Egyik kedvencemet pl. folyton szekálja… Úgy látszik, ez a fő motívuma, hogy a hősök attól lesznek hősök, hogy szörnyűségek történnek velük, de felállnak és harcolnak tovább a jóért. Vagy valami ilyesmi. Egyébként egy idő után már az is irreális, hogy milyen véletlenek folytán találkoznak egymással emberek a könyveiben, de hát egyrészt fikció, másrészt a könyvek hibái ellenére nagyon szerethetőek a karakterek, és érdekel a sorsuk.

jessm - 2016. 05. 07. 17:14

Az alkohol fogyasztáshoz hozzá szólva,Claire a 40 években nővér, már pedig az alkohol hatásait a babára , szerintem magazati alkholizmussal fedezték fel, és internet tanulságai szerint 1973ban fedezték fel. 40 években még bőven benne volt a pakliban hogy babának opiumot adtak , hogy ne sírjon…

Snoopyzit30 - 2016. 05. 08. 15:52

@jessm

Oké értem én és el is hiszem, de mint annyi mindennel a világon már sok-sok dolgot tudtak azért emberek, mielőtt valaki “hivatalosan felfedezte volna”. Ha azt látták az emberek, hogy az alkohol mit tesz felnőtt emberekkel, akkor egy fejlődésben lévő csecsemővel az anyja hasában miért tenne kivételt.
Tudom, hogy milyen iszonyatosan elmaradottak voltak sok mindenben, de mégis számomra ez olyan elfogadhatatlannak tűnik… (pedig nincs is gyerekem)

jessm - 2016. 05. 08. 17:42

Vannak dolgok amik hihetlenek az ember számára , hogy korábban nem gondoltak rá általánosan, mint a kézmosás . az alkohollal is ugyanez van, sejtették az alkohol hatását, de nem mélyedtek el a témában. Plusz szerintem kelett a technikai fejlettség és mentalitás változás, hogy valaki bebizonyítsa, és ma már a hülye is tudja.

Én legjobban ezt szeretem a sorozatban ,mind Claire mind Jamie világa annyira idegen mai szemmel , mind technikai feljlettségből és mentalitásból adódóan. Vicces látni, hogy min akad fel Claire is, min csak a néző.

2×05 is érdekes volt látni, hogy Maryt a világ végére bujtatják , és megvetik, ma a többség viszont csak empátiát érez az áldozat iránt.
a mentalitásbeli különbség Jamie és Claire között is érdekes helyzetek szül. Claire nem tudott Jamiere hatni észérvekkel, csak he azzal, hogy tartozik neki egy élettel . Amit persze baromi fájdalmas volt látni, de gyönyörüen volt kivitelezve a jelenet.

Amikor Randallt megalázza király, jó volt látni, de nem igazán értettem, hogy miért került bele, vagy mit akartak az írók ezzel elérni.

Mara - 2016. 05. 08. 18:29

Nem akartam belefolyni a vitába, de néha annyira megmosolyogtató, ahogy huszonegyedik századi fejjel próbáljátok megítélni a régi korok embereit.
Az én anyukámnak orvos írta elő a napi egy pohár vörösbort, pedig az már a hatvanas évek volt. De a hetvenes években még simán az a nézet járta, hogy a szoptatós mamák igyanak sört.
Na mármost, aki több történelmi regényt olvasott, annak természetes, hogy a középkorban és újkorban az emberek többnyire bort és sört ittak. A városokban főképp. Mondjuk ezek alkoholtartalma kevesebb volt, mint a mai megfelelőjüknek.

Snoopyzit30 - 2016. 05. 08. 20:47

@Mara

Itt most egy terhes nő atom nagy mennyiségű whisky fogyasztásáról van szó,nem általánosságban arról, hogy napi egy pohár bor jót tesz az egészségnek vagy nem.

“megmosolyogtató, ahogy huszonegyedik századi fejjel próbáljátok megítélni a régi korok embereit.”

Mivel huszonegyedik századiak vagyunk, ezért máshogy nem is tudjuk megítélni :)

@jessm

Nagyon tetszett a kézmosásos példád! Ez egy baromi jó hasonlat és ez számomra is más megvilágításba helyez dolgokat. Főleg annak fényében, hogy akkoriban az orvosok egyszerűen nem hitték el, hogy ők maguk azok akik – a kézmosás hiánya miatt – gyakorlatilag megölték az anyákat.

Snoopyzit30 - 2016. 05. 10. 17:30

2×05

Hihetetlen, hogy Tobias Menzies mennyi energiával tud megtölteni egy jelenetet. Claire és közte csak úgy izzott a levegő, azt meg kell hagyni, hogy van kémia a két színész között (és most nem a köznyelvben használt szerelmi kémiára gondolok). Többször visszanéztem a jelenetet annyira hatásos volt.
Ilyennek képzeltem egyébként azt a jelenetet, amit a sorozatból kihagytak, de a könyvben benne volt, amikor Claire először találkozik Alex-szel és azt hiszi, hogy Jack Randall az, mert annyira hasonlítanak. Na ott gondoltam ilyen reakcióra Claire részéről, hogy köpni-nyelni nem tudott először, amíg rá nem eszmélt, hogy nem is J.R. az.
Ezen kívül hatásos volt J.R. csodálkozása is, amikor ő is hihetetlennek nevezi, hogy újra látja Claire-t. Az is tetszett, hogy Claire-nek szólítja nem pedig Mrs.Frasernek és ugye itt kell emlékezni arra a jelentre, hogy Claire volt az, aki a börtönben J.R. fülébe súgta, hogy mi a halála pontos dátuma. J.R. még mindig nem tudhatja, hogy Claire kicsoda valójában, ezért legalább annyira érdekli Claire is, mint Jamie.
Jó pár dolgot megkavarnak a könyvhöz képest, nem igazán értem, hogy mi értelme volt J.R. megalázásának a francia király által.

Timi - 2016. 05. 12. 12:51

2×05
Zseniális. Micsoda fantasztikus részt kaptunk. Most jött át igazán a könyv. Claire “skizofréniája”, ahogy pont annak az embernek az életéért könyörög, akit annyira gyűlöl és maga is a halálát kívánja egy másik férfi életéért, akit a múltban /jövőben/ szeretett, hogy ő majd éljen. Ez a rész engem már a könyvben is nagyon megfogott és belegondoltam, hogy hasonló helyzetben én mit is tennék. Aztán meg végül is kár volt, de nem akarom lelőni a “poént”. Érdekes volt az a fordulat, hogy az igazi J.R. szerepel Alex helyett a “nagy” találkozás jelenetben. Tényleg ütős volt J.R. és Claire közös szóváltása. A megszégyenítést én sem értem a király részéről, nem tudom talán az egyenruha miatt az angolokat akarta összességében megalázni hiszen a két nagy nemzet mindig is nagy rivális volt. Talán J.R. nyelvérzékét is ezért kritizálta, mert a Brit korona tisztje. Károly herceg a könyvben sem volt szimpi itt meg egy komplett agyalágyultat kapunk, akiért emberek ezrei fognak meghalni. Ja hát igen a történelem.

rhaena - 2016. 05. 15. 14:56

Az ivás nekem is feltűnt, de talán részegre nem szokta inni magát Claire, mindig kicsi pohárkával iszik.

Ami engem nagyon zavar, az a fűző. Basszus, van vagy 5 hónapos terhes, iszonyat nagy már a hasa és ruhában-fűzőben mintha nem is lenne terhes… Mármint értem én, hogy hordtak fűzőt a terhesek, de nincs az az isten, hogy egy akkora hasat ennyire leszorítani egészséges és kényelmes dolog… :O

Snoopyzit30 - 2016. 05. 18. 13:35

2×06

Hát jól leegyszerűsítették a herceg tervének keresztülhúzását. A könyvben hosszú hónapok alatt oldották meg a problémát – többek között Jamie elhajózásával – és St.Germain is jobban képbe van hozva, mint a könyvben.
Továbbá azt is finoman átugrották, hogy mi is volt a tényleges oka annak, hogy Jamie végül párbajra hívta – a Claire-rel kötött alkut figyelmen kívül hagyva – J.R.-t. Nem írom le ide, hátha még valamelyik részben Jamie majd elmagyarázza Claire-nek.
Ebben a részben mindenesetre pörögtek az események.A könyvet nem olvasóknak most aztán törhetik a fejüket, hogy Jamie ugyan nem ölte meg J.R.-t, ellenben tökön szúrta, tehát nagyon gyereket nemzeni J.R.-nak már nem igen kell.
Továbbra is tartom azt a nézetet, hogy a sorozat nagyon zanzásítva van a könyvhöz képest, de hát ezért jó könyvet olvasni, mert ott 10x több az info mindenről. Ez persze nem von le a sorozat értékéből. Nagyon jó a színvonal továbbra is.
Még valami. Óriási változtatás a könyvhöz képest, hogy Murtagh-t beavatták Claire származásába, ami – erősítse meg aki olvasta a könyvet – a 2. kötet végéig ez nem következik be. Nekem kicsit megdöbbentő, hogy Murtagh milyen könnyen elfogadja a dolgot, annak ellenére, hogy mennyire hihetetlennek tartottak ott dolgokat, míg Frank a jelenben nem nagyon hiszi Claire időutazását. Vagy pont azért fogadja el könnyebben Murtagh, mert abban az időben inkább hittek a hiedelmekben meg babonákban, míg Frank egy józanul gondolkodó történész? Hmmm, érdekes.

Timi - 2016. 05. 18. 23:31

2×06
Nekem nem rémlik a könyvből, hogy Murtaghnak elmondták Claire történetét /igaz két éve olvastam/, de nem emlékszem semmi ilyesmire. A sorozatnézők most tényleg törhetik a fejüket Frank létezése ügyében. Zúdul ránk a történet elég rendesen,de a 13 részbe bele kell férnie a második könyvnek ezért aztán tömörítik. Éppen ezért ajánlom, hogy ne csak a sorozatot nézzétek, de a könyvet is olvassátok, mert pokolian jó. Annyi, de annyi plusz van benne, amit nagyon sajnálok, hogy kimaradtak, vagy átírtak, leegyszerűsítettek a sorozatban. És itt én sem akarom lehúzni a sorozatot, ami egyre jobban /ha ez még lehetséges/ tetszik. Bárki is talált rá a szereplőkre, nagyon él a történet. Alig várom a következő részt.

Annatar - 2016. 05. 19. 13:07

Snoopyzit30:

“finoman átugrották, hogy mi is volt a tényleges oka annak, hogy Jamie végül párbajra hívta – a Claire-rel kötött alkut figyelmen kívül hagyva – J.R.-t”

Nem ugrották át. Csak ebben az epizódban nem tértek ki rá, ahogy a könyvben is Claire csak később tudta meg az okot. Viszont aki figyelt, az sejtheti.

De bakker, hányszor kell elmondanom, hogy attól, hogy a könyv 2-3. kötetében Claire számára Frank minden porcikájával azt közvetítette, hogy nem hisz neki, és emiatt olvasóként, mivel Claire szemszögéből ismerjük meg kettejük történetét, mi is azt hisszük, hogy ez így van, attól ez még lehet másként is, ahogy a sorozatban is utaltak rá? Szakadjatok le erről, hogy Frank nem hisz, mert milyen racionális. Pont azért hisz, mert történészként utána tud járni dolgoknak. De ezt nem fogja a neje orrára kötni.

A könyvekben Franket szinte kizárólag Claire szemszögéből látjuk, emiatt korlátozottak az ismereteink róla. A sorozat be tud mutatni más szemszögeket is, pl. Frankét.

Snoopyzit30 - 2016. 05. 19. 22:04

Annatar: “Szakadjatok le erről, hogy Frank nem hisz, mert milyen racionális. Pont azért hisz, mert történészként utána tud járni dolgoknak. De ezt nem fogja a neje orrára kötni.”

Én csak az eddig általam látottak és olvasottak alapján tudok ítélni.Jelen szituációban az az irracionális, hogy “ezt nem fogja a neje orrára kötni”. Hát ha valamit, akkor ezt pedig nagyon a neje orrára kéne kötni.
A 3. könyvet még nem olvastam. Ennyi.

“Viszont aki figyelt, az sejtheti.”
Hát én ha csak a sorozatot nézném és nem olvastam volna a 2. könyvet, akkor eszembe nem jutott volna a tényleges ok, ami szerintem azért nagyon, de nagyon durva.Tényleg egy olyan ok, ami aztán tényleg betette Jamie-nek a kaput olyannyira, hogy még a Claire-nek tett ígéretét is figyelmen kívül hagyta.

Annatar - 2016. 05. 20. 00:08

Franket nem magyarázom tovább, olvasd el újra, hogy mit írtam róla. Aki nem érti, nem érti.

A párbaj a könyvben is ugyanígy volt szerintem, mivel ezt a történetet is Claire szemszögéből ismertük meg. Ő csak annyit tudott, hogy Jamie az ígérete ellenére párbajra hívta Black Jacket. És csak jóval később tudta meg, hogy mi volt az ok, sokminden történt közben. Nyilván ezt a sorozatban is így oldják meg. Mivel annak ellenére, hogy a sorozat bemutat más nézőpontokat is, azért a fősodor mégiscsak Claire szemszögéből történik.

Timi - 2016. 05. 20. 11:07

Láttam képeket a 2×07 részből, amikből arra következtetek, hogy ott mondják majd el a párbaj miértjét. Annatarnak igaza van ezt Claire a könyvben is később tudja meg Fergustól, amikor is a fiú emészti magát a történtek miatt. Frank nézeteit tényleg nem tudjuk hiszen Claire a “mesélő” azt, hogy ő mit hitt nem tudjuk biztosan.Én most a 3. könyv olvasása közben is azt gondolom, hogy nem hitt a feleségének/ valahol egész pontosan ki is tértek erre, de most nem írom ide a könyvből az idézetet/. Viszont ő történész volt és ez volt a szakterülete /a jakobiták/ ezért biztosan utána tudott járni annak, amit Claire elmesélt neki. Mindez csak találgatás és sosem tudjuk meg mit is gondolt valójában, mert ez nem Frank “története”. Az viszont komolyan érdekel, hogy hol van arra konkrét utalás a 2. könyvben, hogy Murtaghnak elmondták az igazat Claireről. Ha van ilyen mert tényleg emlékszem egész pontosan sok mindenre, de ez abszolút nem rémlik. Előre is köszi.

Annatar - 2016. 05. 20. 11:21

“sosem tudjuk meg mit is gondolt valójában”

De, megtudjuk ;) Egy későbbi könyvben, és majd valamikor a sorozat folyamán is, ha eljutunk odáig.

Én sem emlékszem, hogy beavatták-e Murtagh-t a könyvben, de nekem ismerős volt az a jelenet, ahol leírta egy papírra az évszámokat, amelyekben Claire élt. Szóval arrafelé kell keresgélni.

Timi - 2016. 05. 20. 12:19

Annatar én hiszek neked, te olvastad az összes könyvet. Mint azt már többször is mondtam én a saját megérzéseimet írtam le, ahogy nekem átjött a történet miközben olvastam. Ezen nem vitatkozom. Az első könyvben, amikor Jamie megkérte Murtaghot, hogy vigye el a kövekhez Clairet, mert ő meg akart halni a Randell-lel történtek miatt ott biztosan nem mondta el, hogy miért. A második könyvre pedig nagyon jól emlékszem, de ez továbbra sem rémlik. Majd próbálok itt-ott beleolvasni hátha megtalálom, de jelenleg az újat bújom. Egy apró spoiler: Csej-mi. Ezen már annyit röhögtem, mert szerintem jó poén.

Snoopyzit30 - 2016. 05. 21. 19:12

Itt lehet a sorozatról nagy méretű, jó minőségű képeket nézegetni (folyamatosan frissítik):

http://www.farfarawaysite.com/section/outlander/gallery.htm

jessm - 2016. 05. 23. 11:25

A Mrtuagh kérdéshez azt szólnám hozzá, hogy Murtuagh tudot róla a könyvne. Már meg nem mondom melyik interjúban volt benne , de az írónő állítása szerint, Claire és Jamie elárulta neki dolgot a 2. könyv alatt csak ez a szinfalak mögött történt, nem került bele könybe.

2×07 Szerintem nagyon jó rész volt. Ha eltekintünk ATTÓl a jelenettől. Az első évadban rendben volt, hogy mutatták az erőszakot, ha nem is volt kellemes nézni,de végig néztem, mert helye volt. Viszont a Fergus dolog megálhatott volna, hogy Fergus elmondja mi történt. Különsen úgy volt sok, hogy utána Clairet is láttuk a királlyal.
Szép jelenet volt mikor Claire megérkezet és Fergus segítette ki, mert még alig bírt menni, és az alkamazottak is nagyszerüek voltak. Szép volt ajelent Jamievel, hogy mndketten hibázatták magukat. ÉS Clairenek különsen szenvedés a dolog ,hiszen hatalamas szerepe van a történtekben. Szép volt ,mikor Jamie mondta, hogy együtt cipeljék a terhet és mikor meglátogatták faith sírját.
A ” tárgyalás” pedig nagyon izgalmas volt. Master Raymond pedig rendkivül izgalmas karakter , nem tuodm , hogy a találkozunk-e még vele.

Pufi - 2016. 05. 23. 12:32

2×07 azt hiszem eddig a kedvenc részem a 2. évadból. Párhuzamosan olvasom a könyvet nem sokkal járok a sorozat előtt, éppen hogy csak be tudom érni magam egy hét alatt. Nagyon átjött most ez a rész. Nagyon tetszett ahogy megoldották a gyerekeket.

kateelee - 2016. 05. 23. 14:48

2×07 fantasztikusan összerakott rész volt, top 3-ban nálam benne van. Várom a továbbiakat.

Chrissmith78 - 2016. 05. 27. 17:38

nos épp most néztem meg a 2/ 7 részt….ok volt bennem némi pálinka….de én még nem nagyon sírtam el magam sorozatrészen….azt hittem érzelmi analfabéta vagyok….de most zokogtam mint egy gyermek…egyik nagy kedvencem az outlander…

jessm - 2016. 06. 01. 12:23

2×08 pontosan olyan volt ,ami miatt beleszeretem a sorozatba. nekem tetszettek a Franciaországban játszodó részek is, de a Skóciában játszodó részeknek van egy külön hangulata. Az is tetszett .hogy Laoghairet visszahozták, azt hiszem ez nem volt a könyvben, de nekem tetszett, hogy megváltoztatták az történetét mert könyvben is feldobta clairet, csak nem volt ilyen nyilvávaló. Tetszett, hogy egyértelmüen kiderült, hogy mit tett, de ezzel az is járt itt szerepelni kellett, hogy kezd megváltozni, bár még mindig Jamie bolondja….

malteros - 2016. 06. 01. 15:22

Lesz ez tv ben szinkronosan: ??

Annatar - 2016. 06. 01. 23:09

3. és 4. évad berendelve :)

Timi - 2016. 06. 03. 13:34

2×08
Nagyon elkezdték bedarálni a történetet. Leoghairet nem értem. Miért kellett most visszahozni? Jamie a könyvekben úgy tudom sokkal-sokkal később tudja meg, hogy ki árulta el Clairet a boszorkányperben. Viszont végre visszakaptuk Skóciát. Kicsit lehetett volna több az otthonában történtekből. Igaz az nem látványos, ahogy gazdálkodnak, de egy kis nyugis rész volt. Claire a könyvben úgy érezte végre igazi otthonra talált. Lord Lovat pedig tényleg hozta a ” vén rókát “. Ami a szinkronos részeket illeti szerintem készül. Az AXN Whiteon most ment az 1×12. Van egy olyan érzésem, hogy miután az első évad lement kezdik a másodikat. Legalább is remélem, mert az első évad második fele előtt is leadták a korábbi epizódokat.

Annatar - 2016. 06. 03. 16:02

Jamie itt még nem tud Laoghaire boszorkányperbeli szerepéről a sorozatban sem. Claire nem avatta be. Azt sem mondta el, hogy miért kell köszönetet mondania ;)

JH94 - 2016. 06. 03. 18:24

Végre Skóciában vannak! Már alig vártam. A főcímet is skóciássá változtatták. :)
Tényleg gyorsabb a cselekménye a könyvhöz képest. Engem zavart Laoghaire behozatala. Kicsit bekavart a dolgokba. Valamint Colum is előbb lépett színre, de ez annyira nem vészes. Jamie nagyapja telitalálat, nagyon jó színészt választottak a szerepre.

jessm - 2016. 06. 05. 10:38

Jamie tudjja, mit tett Laoghaire a sorozatban , mert Claire elmondta neki. Még mondta is Jamie, hogy ő nem lenne, olyan megbocsátó. A sorozatban azért derült ki egyértelmüen , itt nem csak oda küldte Clairet, hanem tanuskodott is , ezért mindenki tudta mit tett. A készitő mondta is ,hogy azért hozták be mert itt sulyoasabb dolgot és meg akarták mutatni, hgoy elkezdett megváltozni.
2×09 Dougal ajánlattát is tudta Jamie és azt sem lűttuk ahogy Claire elmondta ( mint ahogy Laoghaire sem), de ettől még tudja .
Amugy Lord Grey elöttaz ál harc nagyon vicces volt, és nekem sokkal jobban tetszett ez a megoldás , hogy Claire találta ki és Jamie ment vele és nem derült ki, hogy felesége. A könybven nem annyira tetszett, hogy Claire durcizott utánna.

Annatar - 2016. 06. 05. 17:05

Nekem viszont az nem tetszett, hogy szegény fiú karja ellátatlan maradt, és az sem derült ki számára, hogy beugratták. Ezeket szerintem hiba volt kihagyni.

Snoopyzit30 - 2016. 06. 07. 09:33

Csöpögnek a hírek:

“Az Outlander 2. évados záró része, a 2×13, 90 perces lesz, és ebben fog bemutatkozni Brianna és Roger Wakefield karaktere.”

Timi - 2016. 06. 08. 12:03

2×09
Nagyon tetszett ez a rész. Érdekes volt, ahogy Claire háborús “élményeit” párhuzamosan vetítették a mostani történésekkel. Jó volt újra látni a régi arcokat is. Engem annyira nem zavart, hogy nem látták el a fiú karját hiszen a leglényegesebb részt, miszerint életben hagyták azt megkaptuk.Ezt a jelenetet mondjuk nem is tudták volna kihagyni, hiszen egy kulcsjelenetről van szó. Az sem zavart, hogy a beugratás itt Claire fejéből pattant ki és szegény fiúnak tényleg nem esett volna jól, hogy egy nő verte át. Az viszont bejött, hogy Jamie és Claire agya mennyire egy rugóra jár. Ahogy az is, amint Jamie a felkészítés és egyéb szervezkedés mellett észrevette, hogy Claire megváltozott és bántja valami. Haladunk szépen előre. Csak Csinos Károlyt tudnám feledni…

JH94 - 2016. 06. 08. 19:21

Nagyon vártam már ezeket a csatára készülős meg a felkeléssel kapcsolatos részeket. De valamiért unalmas volt a rész. Persze Claire háborús jelenetei tetszettek nagyon.

Timi - 2016. 06. 17. 13:08

2×10
Most néztem meg és nagyon friss az élmény. Tetszik, ahogy Claire a kis Fergust kezeli. Dougal nem éppen a kedvenc szereplőm igazi nyakas skót, de azt az angol katonát nem kellett volna leszúrnia.Jó persze ez egy háború mégsem tetszett. Murtaghot egyre jobban bírom. Angust én sajnálom, bár a könyvben nem is ilyen karakterrel szerepel. Végül is egy nagyszívű kis “barom” ment el. Valahogy én bírtam a kettősét Ruperttel / az egyik vicces jelenetem, amikor a gyűrűt csináltatták Clairenek a kovácsnál /. Itt a csata a maga borzalmaival, de nagyon látványos lett. Az előzetesben pedig láttam a könyv egyik számomra kedves jelenetét, amikor Jamie átadja Clairet… Ezt nem lőném le azok előtt, akik nem olvasták.

Annatar - 2016. 06. 17. 18:10

Nem csak azt a katonát nem kellett volna leszúrnia Dougalnak…

A könyvben nem is Angus halt meg, hanem Rupert. Csak megcsavarták kicsit, hogy a könyvolvasók is kapjanak valami meglepőt ;)

Snoopyzit30 - 2016. 06. 17. 19:37

@Annatar

Kérdés, hogy ez csak egy csavar volt vagy Rupertet beáldozzák a templomban, ahogy a könyvben volt. Ez esetben kinyírják mindkettőt. Ez nagy kérdés most. Bár szerintem Rupertet életben hagyják és ez valóban csak egy csavar volt a könyvhöz képest. Megint túl sok az esemény, amit bele kell nyomni a maradék 3 részbe.

casi - 2016. 06. 19. 08:57

Lehet, hogy a harmadik évadot nem fogom hetiben nézni, mert így, hogy olvastam a könyvet nagyon untat. Még így is, hogy azért van változás. Én annak jobban örülnék, ha nagyobb súlya lenne itt is annak, amit Claire tud a történelemről. Így nekem nagyon randomnak tűnnek a dolgok.

Annatar - 2016. 06. 19. 11:17

Claire nem történész, csak annyit tud a jakobita felkelésről, amennyit tanult róla. Ha te kerülnél vissza az 1848-as Magyarországra az iskolai tudásoddal, tudnál érdemben hozzászólni a dologhoz? Tudnál esetleg a győzelmekről és a veszteségekről, de olyan részleteket biztosan nem, ami megfordíthatná az eseményeket.

Snoopyzit30 - 2016. 06. 19. 15:32

@Annatar

Huh, ez nekem is sokszor megfordult már a fejemben. Mindig jó voltam töriből és szerettem is, de nyilván középiskola régen volt, a sok egyetemi szar már kitolta a fejemből ezeket a dolgokat. Szóval lehet problémák lennének, ha vissza kellene menni 150 évet. 1848 még talán azért kivétel, mert minden évben március 15-én megemlékezünk róla, ami kvázi egy ismétlés. Ezen kívül azért vannak csúnyán sötét foltok. Egy 1700-as évek Magyarországával már lehet gondban lennék (biztos).

Timi - 2016. 06. 20. 11:48

Igen ezt mondom folyton, hogy miért kellett ennyire tömöríteni a második könyvet? Szerintem sokkal pörgősebb a sztorija, mint az elsőnek. Nem értem a készítőket ebből miért nem tudtak 16 részt forgatni? Annyi mindent kihagytak már és 3 epizód van már csak hátra. A “jelenben” még szinte nem is voltunk és tudjuk, hogy mennyi minden történt ott is és még a múltban is mennyi minden fog. Igaz, hogy az utolsó rész 90 perces lesz, de akkor is nagyon össze fogják csapni a végét. A harmadik évad már csak 10 részből fog állni? Mert valljuk be közel sincs ennyi történés benne, mint a másodikban. Rupertre én is kíváncsi vagyok, hogy mi a szándékuk vele, de szerintem ahogy a könyvben is volt nem élik túl Dougallal.
A történelemről csak annyit, hogy szerintem bármelyikünk is menne vissza az időben bármilyen korba is és mindegy, hogy Magyarországra, vagy máshová nagyon nagy sz…-ban lennénk. Még az is, aki azt hiszi, hogy jól ismeri a történelmet, mert a mindennapokat is túl kell élni. Lehet, hogy mi már, mint Claire is védve vagyunk bizonyos betegségektől, de mindenről le kellene mondani, ami ma alapvető és teljesen hétköznapian megszokott. És itt nagyon hosszú a sor. Ezért is nagy dolog Clairetől, amit ő ott tesz és még nagyobb, hogy miután visszajött újból vállalja a szeretett férfiért.

Annatar - 2016. 06. 20. 20:40

Itt azért nem kéne spoilerezni ;)

Timi - 2016. 06. 20. 21:03

Bocsi, de azt mindenki gondolhatja, hogy miért is folytatódik a sztori. Ha nem akkor tényleg spoilereztem. Ígérem nem árulok el többet.

jessm - 2016. 06. 20. 21:07

Szerintem ha csak nem ástuk bele magát valaki , akkor szerintem már 1948 sem tudnánk mit kezdeni, hiába van ismétlés, körülbelül úgy lennénk mint Claire Cullodennel. Tudja kb. mikor voltak csaták, tudja mi az eredmény. Azért ahhoz már történésznek kell lenni, és az adott terület szakértőjének ,hogy érdemben hozzá tudjon valaki szólni a csatákhoz. Hiszen ide az ellenség felszereltsége, elhelyezkedése, taktikai terve , a csata pontos lefolyása kell.
Szóval teljesen reálisan ábrázolja a könyv/ film Claire jövöből jött ismereteit. Claire egy tapasztalt nővér , aki rajong a gyögynövényekért és ezért hatásosna tud segíteni és tud ezt azt történelemről a nagybátyja és a férja révén. De ahhoz itt effektiven tudjon segíteni egy személyben kellene orvos/ gépészmérnök/ vegyész/ történyesznek lennie.

jessm - 2016. 06. 20. 21:22

2×11 Nekem tetszett. Hiába tudtam mi fog történni nekem így is izgalmas volt . Nagyot nevetem , amikor MUrtuagh arcán amikor a helyirás hibás gaelt meglátta, és hogy Claire még a segítség szöt is elrontotta :D
Az pedig külön élvezet volt a végén , hogy Duke megkapta végre ami megérdemelt.
Rupert megúszta, nem ütött az órája.
Én nagyjából olvastam a 2 könyvet , de nekem nem hiányzik semmi, szerintem jól lefedték a könyvet, azt ami érdekes benne van. A többi úgyis csak plusz információ, és könyvben elolvasható

Timi - 2016. 06. 27. 12:49

2×11
Nekem is tetszett. Rupertre rájár a rúd, de még mindig él. Csak azt a jelenetet sajnálom, amikor Clairet átadják az angoloknak, az olyan szép és megható volt a könyvben. Azt kár volt átírni, de persze adtak rá reális magyarázatot. Murtaghon én is jót derültem. Akár mennyire is marcona azért szereti Clairet és bár a helyesírását megszólta, de bizonyosan értékelte, hogy keltául írt. S végre megkapta a magáét micsoda egy köpönyegforgató rohadék volt. Sajnálom, hogy már csak két rész és vége /illetve már csak egy/. Most olvastam, hogy a 3. és 4. évadot is 13 epizódban tervezik és lassan elkezdődik a forgatás. Jöhet!
A szinkronban bíztam, de nem jön még talán csak ősszel. Nagy kár.

Snoopyzit30 - 2016. 06. 27. 18:43

2×11

A rész feléig kb. iszonyatosan untam és más megvalósítást vártam, aztán a kastély és S megölése meg már tetszett. Továbbra is tartom, hogy a könyv fényévekkel jobb (vagy inkább több). Most úgy vagyok vele, hogy nem fog hiányozni, ha vége lesz az évadnak. Annyira tömörítve van a könyv, hogy nekem kicsit fáj így nézni. Mintha nem lenne rendesen átvezetve egyik jelenet a másikba csak hipp-hopp csöppennek bele a karakterek a jelenetekbe. Minden olyan ‘hirtelen’ történik, miközben a könyvből tudjuk, hogy ez egyáltalán nem így volt. Ez az 1. évadban abszolút nem volt érezhető, itt nagyon. Sokszor elmondtuk már, de fájóan hiányzik a 16 részes évad.

Anne - 2016. 06. 28. 18:11

Pedig a 2X11 forgatókönyvét pont Diana Gabaldon írta: http://www.dianagabaldon.com/other-projects/outlander-tv-series/news/

Timi - 2016. 06. 29. 11:15

Nos mindenkinek jogában áll átírnia a művét, amikor azt megfilmesítik, de azt a bizonyos jelenetet akkor is sajnálom. Viszont legalább értem a Murtagh féle levélkritikát. Na az hozza Gabaldon humorát, amit a sorozat készítői nem tudtak áthozni a könyvből. Pedig nagy kár érte mert isteni.

Timi - 2016. 07. 03. 12:01

2×12
Bővelkedett fordulatokban. Murtagh, mint esküvői tanú, Colum, ahogy a klán vezetését Jamiere hagyta és Black Jack még mindig a legjobb egészségnek örvend. Vele kapcsolatban volt egy csomó jelenet, amikor egy ütéssel agyon tudtam volna ütni. Ki nem ? A könyvben legalább egy beteg szerencsétlent kaptunk. Annál a bizonyos jelenetnél, amikor Jamieről beszél Claire részéről minimum egy pofon kijárt volna / ezen a könyvben is kiakadtam /, de ahogy a halott öccsével bánt az is mindent elárul róla. Ez a rohadék minden érzést legyen az jó, vagy rossz csak szadizmussal tud kifejezni. Remélem a készítők majd valamelyik évadban megtisztelnek a halálával és nem csak annyit kapunk belőle, mint a könyvben volt. Károly herceget meg itt az utolsó pillanatban kellett volna eltenni láb alól. Eltévedt a sötétben ! Ahhh! Jamie arcán ott volt minden, ahogy Murtaghén is. Még mindig sok van hátra az utolsó részre. Reméljük a legjobbakat, hogy nem darálják le.

winnie - 2016. 07. 03. 21:38

gabaldon ide vagy oda, neki azt kell ilyenkor írnia, amit az írószobában összeraknak jelenetről jelenetre ron moore-ék, szóval a showrunner dönti el, hogy kell-e egy jelenet vagy sem.

szpojleres mókus - 2016. 07. 09. 19:09

Ennél nagyobb dolgot vártam.
Semmi sem történt ebben az “epic” hosszúságú évadzáróban amit ne tudtunk már volna az előző résekből. Legalább ha az lett volna a vége hogy kézenfogja a lányát és átrohannak……

Rammsch31n - 2016. 07. 10. 12:03

ÉVADZÁRÓ SPOILERES:
Nem tudom, szerintem hozta a kötelezőt…egész végig azon járt a fejem, hogy ezt hogy fogják folytatni… erre boom here goes the dynamite… :D Szép kis cliffet hagytak nekünk…

Az Claire-t nem zavarja, hogy eltelt 20 év?… elvileg a múltban is eltelt akkor 20 év… és nyilván abban az időben, ha Culloddennél nem is halt meg… rá 1 évre is meghalhat Jaime valami apró vacak sérülésben meg minden… nyilván nem így lesz (plot armor), hanem gondolom találkozik egy öreg Jaime-vel vagy ki tudja… totál nem vágom. :D Gailis viszont totál zakkant volt ’68-ban is. xD

A srác meg a lány jó párost alkottak… azért az furcsa, hogy szegről végről rokonok vagy mi… de ez nyilván nem olyan vérfertőzés, mint a trónok harcánál… :D

Kíváncsian várom mások mit szólnak az évadzáróhoz…
Egyébként az előzőhöz képest sokkal nyugodtabb évad volt… :”D

jessm - 2016. 07. 10. 12:42

Rammsch31n : Ez a vissza kell mennem csak annak szólt, hogy van remény rá, hogy Jamie él. Plusz az időutazás dolog sincs megmagyarázva, hiszen Claire csak annyit olvasott fel Gillis jegyzetéből, hogy ő az gondolta , hogy vér áldozat kell az átkeléshez. Az első 1-2 részben a következő évadban biztos meg fognak magyarázni dolgokat. Claire nem fog csak átszaladni, plusz még lánya is ott van.

Nekem tetszett az évad záró. Élveztem Bree és Claire jeleneteti Roger- vel. Gillis-e játszó szinésznő még mindig jó volt örültként. Kicsit gyengének éreztem Bree alakítását , amikor Claire elmeséli , hogy múltba utazott vissza.. Viszont írói megoldás tetszett, ahogy feldolgozták a könyvet, a rövid idő miatt jó volt , hogy Bree kezdeményezte kutatást és másképp történtek a dolgok mint a könyvben, de a lényeges dolgokat megtartva.
Aranyos volt, hogy Bree is ugyanazt mondta Clairenek, mint Jamie, hogy most már nincs több hazugság küztünk. A múltban pedig szép volt Claire és Jamie búcúszása.

Egy valamit remélek, hogy Murtaigh és Captain Randall halálát nem fogják kihagyni a 3. évadból!

Rammsch31n - 2016. 07. 10. 12:48

Ehm… köszi a spoilert? Tudtommal van könyves kibeszélő is… :D

Snoopyzit30 - 2016. 07. 10. 14:08

@jessm

Szerintem se spoilerezz, van könyves kibeszélő tényleg. Én sem olvastam még a 3. könyvet és most nekem is ellőttél egy baromi nagy spoilert!

:-////

jessm - 2016. 07. 10. 14:25

Nem lőttem el semmilyen spoilert. Az hogy Murtagh és Randall meghal többször is el lett mondva és roger mondta, hogy csak Jamie élte túl. Az időutásról is volt szó amikor Claire megtalája Gellis könyvét.

Annatar - 2016. 07. 10. 14:53

Wow, ez tökjó volt. Egész más, mint a könyvben, de így is jó volt, vizuálisan így működött tökéletesen. És a gyűrűre is megkaptuk a magyarázatot :)

szpojleres mókus:
Miért kellett volna kézenfognia a lányát és átrohanni minden előkészület nélkül? Egyrészt csak annyit tudott, hogy Jamie túlélte Cullodent, hogy mi történt vele később, azt nem. Másrészt Geillis 200 évnél többet utazott vissza az időben, az emberáldozatnak és a drágaköveknek köszönhetően: jóval korábban érkezett, mint Claire, pedig jóval később indult. Ha simán utánamennek, nincs rá garancia, hogy mikor kötnek ki, az meg gáz lett volna, ha már azelőtt megérkeznek, hogy Claire először átment volna…

Snoopyzit30 - 2016. 07. 10. 19:01

@jessm

Én nem emlékeztem, hogy Murtagh meghal. Na mindegy, túlélem ám :)))

Rammsch31n - 2016. 07. 10. 20:27

Valaki nem olvasta már el a könyvsorozatot? Leírhatnátok, hogy happy end lesz-e a vége vagy esetleg Jamie is megmurdel…kb hasonló kategória… -.-“

winnie - 2016. 07. 10. 20:35

de azt ne ide természetesen, hanem a könyveshez: http://www.sorozatjunkie.hu/2014/08/08/pilot-outlander-konyves-irta-yeeeyha/

Annatar - 2016. 07. 10. 21:15

Rammsch31n:
Spoilermentesen annyit mindenképpen el lehet mondani, hogy még nem ért véget a könyvsorozat ;)

Rammsch31n - 2016. 07. 10. 22:57

:D Akkor még akár az is lehet… egyébként gőzöm nincs a könyvekről, csak annyi, hogy viszonylag jól adaptálták a képernyőre… :)

Annatar - 2016. 07. 10. 23:40

A könyvek egy kicsit túl vannak írva, bár ebben az évadban azért tényleg sokat zanzásítottak. Viszont ez egyáltalán nem ment a történet rovására. Ennek a könyvnek a filmrevitelénél különösen jót tett az, hogy megváltoztatták az egésznek a szerkezetét. A könyv ugyanis azzal kezdődik, hogy Claire és Brianna becsönget Rogerhez, miközben ő éppen pakolászik a nevelőapja halála után, és Claire kifejezetten azzal a céllal keresi fel, hogy derítse ki, mi történt a Lallybroch emberekkel, akiket ugye elvileg Murtagh kivezetett a darálóból a csata előtt. És ahogy keresgélnek, kutatnak, úgy derülnek ki egyéb részletek – amúgy jók, olyanok is, amelyek nem kerültek bele a sorozatba – , csak ez elhúzódik majdnem a könyv feléig, és csak utána – amikor Claire elmeséli Briannának a történetet – tudjuk meg, hogy mi is történt Franciaországban, meg a többi. A sorozatban viszont eltalálták az egyensúlyt, és még úgy is tökéletesen működött, hogy gyakorlatilag egy fél könyvnyi eseményt bezsúfoltak alig több, mint egy epizódba :)

hummel - 2016. 07. 11. 09:52

Elvileg az énekek 200 évről szóltak. Claire 202 évet ment vissza. Geillis viszont több mint 225-öt, így elvileg még a sorsdöntő események előtt megérkezett. Érdekelne Geillis elvakultan bízott abban, hogy sikerül a megfelelő időpontra visszamennie, vagy tudott valamit az időutazásról, amivel befolyásolhatta azt?

Egyébként remek sorozat, várom a következő évadot.

Annatar - 2016. 07. 11. 10:41

Nyilván tanulmányozta a dolgot, a jegyzetfüzetek, amiket Claire magához vett, egyértelműen erre utalnak. A 202 év lehet a default setting, és bizonyos dolgokkal lehet befolyásolni, erről még lesz szó :)

hummel - 2016. 07. 11. 16:33

Annatar: Valóban ott voltak a jegyzetek. Meglátjuk, hogy Claire mit hámoz majd ki belőlük.

szpojleres mókus - 2016. 07. 11. 20:46

Ne tessék félreérteni nem azt mondom hogy rossz volt, de az évadnak két fő cselekménye volt amivel reklámozták és ami miatt leültem nézni:
1 – megállítani a háborút
Az első rész után tudtuk hogy ez lehetetlen amikor megláttuk clairet a jelenben, ennélfogva pocsékoltnak éreztem az ezekre fordított erőfeszítést.
2 – megfordítani a végkimenetelt
Az első rész után tudtuk hogy ez lehetetlen, itt is pocsékoltnak éreztem az ezekre fordított erőfeszítéseket. Még egyszer elmondom 25 éves fiú létemre engem az első évad Jamie és Claire közötti kapcsolata szippantotta be. Erről szólt az első évad, annyira gyönyörű volt, ehelyett olyan dolgokat láttunk csak amikről tudtuk hogy totálisan feleslegesek. Semmi meglepetés sem történt még a 2. vagy 3. részben tudtuk hogy azért jött claire vissza mert megigérte jamienak, így is lett.

úgy gondoltam ha azt láttuk volna legalább hogy elindult volna a lányával vissza (btw valamiért nekem nagyon keira knightleyra hasonlított nem értem miért) legalább láttam volna hogy érdemes visszajönni a 3. évadra mert megy előre a cselekmény. Gondolom 3. évadban először egy comót fognak nyomozni hol lehet jamie stb.

Annatar - 2016. 07. 11. 23:40

Hiábavaló volt? Talán. De hogy fölösleges? Tény, hogy a nagy történelmi eseményeket nem tudták megváltoztatni, de a közreműködésük miatt megtörténtek dolgok, amelyeknek meg kellett történniük – mint például az, hogy Mary Hawkins terhes lett Alex Randalltől, és hozzáment Jack Randellhez, hogy Frank megszülethessen ;)
Ha valaki azt várja ettől a sorozattól, hogy az időutazással majd megváltoztatják az általunk ismert történelmet, az csalódni fog. Ez a világ nem úgy működik. Viszont az sem igaz, hogy az időutazók nem hatnak a múltra. Mert nagyonis hatnak. Csak nem mindig úgy, ahogy elképzelik :)
És még valami, amiről szólt ez az évad, amire fel kellett volna figyelned, ha valóban Claire és Jamie kapcsolata fogott meg. Jamie keresztülment egy olyan testi és lelki traumán, ami kihatott a feleségével való kapcsolatára. Meg kellett gyógyulnia (vagy legalábbis elindulnia a gyógyulás felé), és ez nem mindig ment könnyen. Párizsban mindketten küszködtek, Jamie a lelkiismeretével, amiért kémkedni kényszerült, Claire pedig magára maradt. De aztán a megpróbáltatások között a kapcsolatuk megerősödött, és mindketten felnőttek. Jamie-ből erős vezető vált, és ez nem történhetett volna meg, ha nem történik meg mindaz, ami megtörtént.
Nagyon fiatal vagy még, azért gondolod, hogy azonnal vissza kellett volna mennie Claire-nek, és még a lányát is magával kellett volna vinnie. De egy felnőtt már eleget tapasztalt ahhoz, hogy tudja, hogy az ilyen jelentőségteljes dolgokra fel kell készülni. Claire-nek komoly felelősségei vannak, orvos, sebész, nem tűnhet el csak úgy egy szó nélkül. És főleg úgy, hogy nem is tudja, hová érdemes mennie. De már van miért élnie Briannán kívül is. És igen, a következő évad részben a keresésről fog szólni, de sokminden másról is. Legyél egy kicsit türelmesebb ;)

phaedra - 2016. 07. 12. 00:08

Nagyon tetszett az evadzaro, es az egesz evad – irom ezt ugy, hogy (bar nagy a kisertes), korabbi rossz tapasztalatok miatt igyekszem magam tavol tartani a konyvektol. Engem abszolut nem zavart, hogy elore tudtuk a vegkimenetelt, az odaig megtett ut onmagaban erdekes volt, es szamomra ez volt a lenyeg. Megszerettem a karaktereket, es elvezem a tortenetet, akarhova visz. Nem volt hianyerzetem, konyvet nem olvasokent osszeallt a tortenet. Ugy ereztem, hogy az evad soran minden karakter hu maradt onmagahoz, es Claire es Jamie kapcsolata meg erettebbe es komplexebbe valt. En sem bantam, hogy kevesebb volt az agyjelenet, ebbe az erettebb kapcsolatba ez igy illett, viszont foleg igy ket evad perspektivajabol nezve ott volt a helyuk az elso evadban, hiszen egy nagyon fontos kapcsolodasi pont a ket foszereplo kozott. Jo volt ismet latni Gaillist, fel is kaptam a fejem, amikor meglattam a szineszno nevet a focim kozben. Szimpi volt Roger es Bri is, es oszinten sajnaltam Claire-t, amikor Bri kifakadt vele szemben. Jo par fordulatra nem szamitottam, de szepen osszealltak a korabban elhintett utalasok. Biztosan ott leszek a kovetkezo evadra, de nem biztos, hogy kibirom, hogy ne olvassam el addig a konyveket…

winnie - 2016. 07. 12. 05:42
Timi - 2016. 07. 14. 13:30

2×13
Jajj, de nagyon jó rész volt. Igyekeztek mindent beletenni, ami még hátra volt. Még a Catullus idézetet is megkaptuk, ami Claire gyűrűjében van a Lallybrochi jelenetben. És szép volt, ahogy ott Jamie “megjelent”. A temető jelenet az “imádott feleséggel” viszont nagy mínusz /nekem a könyv egyik kedvenc jelenete /. Azt nagy kár volt kihagyni. Helyette kaptuk meg Callodent, ahová viszont Claire érthető okokból nem tudott elmenni csak Bree és Roger. Nagy kár ezért a cseréért! Szépen vezették le a jelent párhuzamosan a múlttal. Geillisről kiderült mennyire megszállott, hogy még a saját férjét is föláldozta / bár nemcsak egyet /, hogy véghezvigye a tervét Skócia függetlenségéért.A Rogert játszó színész jó választás, de Bree nekem lehetne más, aki jobban hasonlít az “apjára”, vagy legalább kék szemű. De működnek együtt és az a lényeg. Claire öregedését a könyv alapján szintén másként képzeltem el, de elfogadható. Volt itt nem kevés szívszorító jelenet, de nekem a vége tetszett igazán, amikor miután Claire megtudta, hogy Jamie nem halt meg a kövek hívogatóan felragyogtak a napfényben.

Snoopyzit30 - 2016. 07. 14. 21:00

Az Outlander sajnos csak 2 Emmy-jelölést kapott, amik az alábbiak:

Kategória: Outstanding Production Design For A Narrative Period Program (One Hour Or
More)

Outlander • Not In Scotland Anymore • Faith • Starz • Sony Pictures Television and Starz in
association with Tall Ship Productions, Story Mining and Supply Company and Left Bank
Productions

Név szerint:
Jon Gary Steele, Production Designer
Nicki McCallum, Art Director
Gina Cromwell, Set Decorator

Kategória: Outstanding Costumes For A Period/Fantasy Series, Limited Series Or Movie

Outlander • Not In Scotland Anymore • Starz • Sony Pictures Television and Starz in association
with Tall Ship Productions, Story Mining and Supply Company and Left Bank Productions

Név szerint:
Terry Dresbach, Costume Designer
Elle Wilson, Assistant Costume Designer
Nadine Powell, Assistant Costume Designer
Anna Lau, Costume Supervisor

Hát reméljük valamit sikerül megnyerni! :)

hamupipacs - 2016. 07. 16. 23:13

Szerintem jogos. A francia miliő megteremtése pazar volt. A színészek meg tették a dolgukat, de talán a 7. epizód kivételével nem nyílt alkalom, vagy olyan nagy lehetőség az érzelmi hullámvasút kifejezésére. Hiszen a történet nagy részében összeesküdtek, csatáztak, haditanács, sebesültek, harcolnak, 1-2 humorosabb jelenet oldani a feszültséget. Talán jobb lett volna a 16 résznél maradni.

SPOILER!
A párbaj és az azt követő jelenetek szerintem jók lettek. Az egyetlen kivétel, amikor Jamie hazajön. Túl rövid, gyors lezárása volt a történteknek. Nem az a bajom, hogy a helyszín lett más, mint a könyvben, mert a film nyilván követel leegyszerűsítést, hanem maga a beszélgetés.

Sorozat_Függő - 2016. 07. 17. 05:22

**Több helyen SPOILER található!!**
Az a helyzet, kedves Outlanderek, hogy úgy fogtam hozzá a sorozathoz, hogy legyen valami, mert mindent amit néztem, vége lett, vagy régi sorozat, esetleg nem volt több rész már. Erre szembejött velem ez. Eleinte igencsak szkeptikus voltam, mert nem az én stílusom az időutazás, meg a sci-fi. De ez… Tegnap előtt kezdtem. Jelentem a 2. évad 11. részénél tartok jelenleg, de ismerve magam, feldolgozom még ma.
Jamie karaktere kifejezetten tetszik, ahogy Claire karaktere is. Tetszik a kapcsolatuk, hogy hogyan bontakozik ki, és hogy hogyan tanulnak meg egymás mellett, egymással élni. Clairetől oda-meg vissza vagyok, amikor helyrerakja a Jamiet. Tetszik a karakánsága, amit megtartott a 18. században is.
Az első évad utolsó 2 részénél, főleg a sokat kritizált 1×16-nál kezdett megfordulni a fejemben, hogy talán rosszul ítéltem meg a sorozatot, mikor azt hittem, egy könnyed kikapcsolódás lesz, romantikával, és kalanddal. Nem vagyok finnyás, de őszintén megmondom kiráz a hideg még a gondolatra is, hogy Black Jackkel újra találkozzunk a sorozatban. Nem semmi alakítást nyújtanak itt a szereplők, az 1×16-ban, le a kalappal.
A második évad első része, mikor Claire várandósan ugrik az időben, számomra csalódás volt. Ahogy jópáran előttem emlegették, hiányzott a Skócia. Később mikor Franciahonba érkeztek, éreztem, hogy új lendületet kap majd a sorozat, és nem csalódtam. Ám a 2×07-től kezdve fullasztónak éreztem az ármánykodásokkal, gyilkosságokkal teli utazást. És valahol itt kezdődött el újra a “ez baromira nem egy könnyed sorozat” érzés. Amikor a 2×11-ban szó szerint baltával lemetélték a fószer fejét… Huh.
Ennél, és a már említett 1×16-nál éreztem, hogy kicsit túltolták a rendezők, forgatókönyvírók a dolgot. Persze tudjuk, hogy cirkuszt, és kenyeret a népnek, de nekem ez már too much volt kicsit.
Reménykedem a jó befejezésben, és abban hogy a következő évadok is legalább ennyire jók lesznek. Számomra ismét bebizonyosodott, hogy az amerikaiak igenis tudnak jó kosztümös sorozatokat csinálni.

Timi - 2016. 07. 17. 22:08

Sorozat Függő : Hát igen ez nem az a habkönnyű sorozat, aminek kinéz egyesek szerint, ahogy a könyv sem az. Van benne bőven brutalitás. Amikor olvastam a könyvben azt a bizonyos 1×16 jelenetet nekem is megfordult a fejemben, hogy ezt majd hogyan viszik filmre ha egyszer sor kerül rá. Jelentem megoldották. Bár a könyvben Jamie mesél Clairenek ennél durvábbakat is, hogy mit művelt vele BJ. Mégis gyönyörű szerelmi történet és történelmi regény. Csak ajánlani tudom és ne ijesszen meg a könyv hosszúsága, én sem vagyok gyorsolvasó, de ez pikk-pakk ment. Nem lehet letenni.

Snoopyzit30 - 2016. 07. 23. 09:39

Nos elkészült a felirat, így végre én is meg tudtam nézni az évadzárót. Hát amennyire untam már az utolsó pár részt, most annyira bejött az évadzáró. Tényleg csak a könyv vázát hagyták meg, mert szinte mindent, de mindent megváltoztattak (lerövidítettek-átírtak) a könyvhöz képest, de kérem szépen nálam működött! :)) Néhol fájó hiányt éreztem, mert még vártam több részletet, de alapvetően nagyon pozitív az összképem és várom a következő évadot! Azon még gondolkozom addig, hogy nekikezdjek-e a 3. könyvnek, mert mint tudjuk ennek inkább lehet hátránya van, mint előnye nem tudom. A 2. könyvet viszont biztosan visszaolvasom még addig, sőt lehet, hogy úgy fogom, hogy olvasom és közben mellé újra megnézem az adott részt a sorozatból.

8/10-et adok az évadra.

Desmond Wallace - 2016. 07. 27. 22:23

2×13: 10/10

Ribizli Lenke - 2017. 03. 10. 21:42

Csak én találom perverznek, hogy Claire visszamegy Frankhez, aki ugyanúgy néz ki, mint a férfi, aki megkínozta a szerelmét? Hogy bír egyáltalán ránézni? Tudom, elintézik pár flashbackkel, de nekem ez még így is érthetetlen és undorító

Annatar - 2017. 04. 07. 12:21

Nem teljesen egyformák, és Claire nagyon szerette Franket korábban. Szerintem el tudott vonatkoztatni ;)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz