login |

Gotham: szárnyal a 2. évad? – írta LaCRossE

2016. 05. 02. 14:50 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: kritika,

– What’s your plan, then?
– My plan is to stick a gun the The Lady’s face until she begs me not to pull the trigger, and she tells me everything I need to know.
– The Gordon Special. I remember it well.

A legutóbbi Supergirl-kritikában már említettem az általam használt “2. évados csoda” kifejezést, amit megfigyeltem, miszerint a legtöbb képregényes sorozat az első évada után jelentős minőségugráson esik át. Hiszen ki ne emlékezne az Arrow 2. évadjára, vagy éppen a Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D.-re…?

gotham218_1

Nem más a helyzet a Gothammel, aminek nemcsak a nézettségén, de a kibeszélőjén is látszik, mennyire el van hanyagolva a sorozat, pedig már hosszú hetek óta nagyon durva minőséget hoz.

Például hangulatában egyértelműen ez a sorozat emelkedik ki a többi közül: Gotham még mindig lenyűgözően bűnös város, tele rossz, önző emberrel, akik ilyen-olyan okokból félretéve a törvényesség elvét, saját céljukat akarják mindenképp elérni.

gotham218_2

A bűnösség alól főszereplőink sem kivételek, hiszen néhány résszel ezelőtt Bruce Wayne Selinával együtt az utcán rabolt ki bünőzőket. Bevallom, az ifú Bruce karaktere olyan fejlődésen ment keresztül ezalatt az évad alatt, hogy az eddig unalmas tinédzserből az egyik legérdekesebb szereplő lett számomra.

I’m not afraid to die. Not if it means doing the right thing.

Persze nem is csoda a karakter útja, hiszen nem csak Batman ellenfeleinek gonosszá válását célja bemutatni a Gothamnek, hanem magának Batmannek a kvázi szuperhőssé változását. A tovább mögött egy kissé spoileresen áradozok.

Aztán ott van Gordon, aki a félévadzáró végén hidegvérrel meggyilkolta Galavantet, ami távol áll a jófiú szereptől. Persze hamar lebukott Gordon, és börtönbe is került emiatt, illetve amiatt is, mert Nygma még rávarrt pluszban egy rendőrgyilkosságot.

Gotham218_4

Apropó, Nygma, nálam egyértelműen ő az évad legjobb karaktere. Nagyon intelligens módon sikerült Gordont a börtönbe juttatnia, szinte sajnálom is, hogy elkapták őt és börtönbe került. Remélem, hogy mihamarabb visszatér, hiszen brillírozott az őt játszó színész a szerepében.

Gordon szabadulása és önmaga tisztázása után pedig végre igyekszik betartani Bruce-nak tett ígéretét, miszerint elkapják a szülei gyilkosát. Tetszett nagyon az a kis pár perces montázs, amikor Gordon a saját módszereivel próbálja kiszedni a bűnözőkből a Michelle Gomez által alakított hölgy tartózkodási helyét.

Ehhez a szálhoz jött Barbara, aki… nos, ígéretesnek indult, de gyorsan vissza is tették Tabitha mellé, így feléjük sok reményt nem fűznék.

gotham218_3

Persze gonoszokból nincs hiány Nygma vagy épp Barbara nélkül sem: Penguin már felébredt az “agymosásából”, meg is gyilkolta apjának mostohacsaládját, Professor Strange-nek köszönhetően pedig Mr. Freeze is Gothamben ólálkodhat, az újonnan halottaiból feltámadt Galavanről már nem is beszélve…

Gotham218_6

Szóval elég sok minden várható még a maradék részre: ha minden “jól” alakul, Hugo Strange igazi zombisereget vonultathat fel Gordon és Bruce ellen, így egy nagyon ígéretes finálét várok a sorozattól.

Az eddigi összkép nálam simán megérdemli a 8/10-et, az Agents of S.H.I.E.L.D. mellett nálam ez a másik kiemelkedő országos sorozat az idén.

10 hozzászólás Ne habozz!

davil - 2016. 05. 02. 15:32

Hát nekem nem jön be. Számomra sokszor unalmas, valószínűleg kaszálom is. A hangulata még oké de kb ennyiben kimerül. Nálam 4/10.

Edrick - 2016. 05. 02. 15:48

Egyetértek a kritikával, meg eleve annak is örülök, hogy végre van róla írás :)
Amit a Gotham művel itt az évad második felében, az valami elképesztő. Jó, Freeze pillanatnyi állapotát nem bírtam ki röhögés nélkül, annyira nevetséges számomra az a ruha, de tudom, még csak kezdetleges :)
Bruce karakterfejlődése is hihetetlen, nagyon örülök, hogy ennyire ki tudták mozdítani a szereplőt a sorozat eleji magába fordulós állapotából, és elvinni abba az irányba, amerre kell :)
Hétről hétre remek szórakozást nyújt, ilyenkor tudok nagyon örülni, hogy nem kaszáltam az első évadban. De az akkor állapotokat tekintve meg tudok érteni mindenkit, akit viszont igen

majsz - 2016. 05. 02. 15:49

Valóban sokszor volt unalmas. Én is elvétve néztem pár részeket összehordva, de a 2. évad jelentősen előre lépett az előzőhöz képest. Sőt az utolsó pár rész kifejezetten jól sikerült. Pingvin is kapott egy mellékszálat ahol mind a sztori mind a színész jól szerepelt. Azt is megértem, hogy egy egy “gonoszt” el kell tenni néha egy kis időre mert egyszerre úgysem lehet annyit lekezelni. A professzor szerintem jó ellenfél lesz, bár akit feltámasztott színész részemről inkább idegesítő figura, mintsem jó ellen.

Szaby59 - 2016. 05. 02. 15:57

Volt pár unalmasabb rész, de óriási a különbség az első évadhoz képest. És ehhez nagy valószínűséggel az is hozzájárul, hogy egyre több képregénykaraktert hoznak be a már meglévők mellé.
Hugo Strange + Ms. Peabody jeleneti eszméletlen jól működnek, a két színész is remekül passzol egymáshoz/a szerepbe.

Enzo - 2016. 05. 02. 16:23

Valóban szintet lépett a sorozat, az első évadban csak simán jó volt, de most már karcolgatja néhol a 8/10 szintet.
Bruce karakterfejlődése példás, a színészi teljesítmények is ott vannak a szeren.
A kibeszélő meg méltatlanul pang, gyertek-gyertek!

Tyberius06 - 2016. 05. 02. 16:42

Én kaszáltam a 2×8-nál a sorozatot, már nem is tudom mi volt a fő negatívum, de valamiért kihullott. Aztán lehet visszatérek, érdekesek a pozitív visszajelzések, mivel évad végén valszeg kiszórom a CW-s DC triót, lehet nyáron egy gyors darára visszatérek ehhez a sorihoz.

Dark Energy - 2016. 05. 02. 17:43

Kezdi nálam elérni azt az érzelmi, függőségi szintet, amit a Person of Interest ért el a 2. évadjában. Szóval a Gotham elindult a kedvenccé válás rögös útján.
Nagyon korrekt és nagyon színvonalas a 2. évad.

Chev - 2016. 05. 02. 19:39

Nagyon tartottam tőle anno, de az egyik leghangulatosabb sori (vagy legalább is képregénysori) lett. Picit talán kapkod az évad, vannak benne olyan történések, ahol azt érzem, hogy a forgatókönyvírók csak gyorsan le akartak tudni egy fordulatot (Nygmát is túl gyorsan elkapták :((( ), vagy kicsit deus ex machina jelleggel oldottak meg valamit, de a 8/10 pont megvan.

passauf - 2016. 05. 02. 20:35

Egyszerűen imádom. Olyan jó a hangulata, hogy beszippant és nem enged. Még a gyengébb részeket is elviszik a hátán a színészek és a bűnös város hangulata.

A 17-es részben, amikor Pingvin megetette a gyerekeit a nővel, az valami hihetetlen durva volt.

Szerintem egyébként nem a 2. évad második fele, nem is az eleje óta nagyon jó a sorozat, hanem az első évad utolsó harmadától.

Lilith - 2016. 05. 03. 08:47

Ha képregényes akkor inkább Gotham mint Supergirl vagy Arrow,sajnos a SHIELD se mindig hozza nállam :/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz