login |

Star Trek-mozifilmek 7-10.: a The Next Generation szereplőivel – írta Eloise

2016. 05. 03. 14:50 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: kritika, mozifilm,

A hatodik Star Trek-mozifilm volt az utolsó, melyben az eredeti sorozat szereplői voltak jelen. 1994-től már az akkor befejeződő Star Trek: The Next Generation karaktereinek kalandjaiba kapcsolódhattunk be a moziban. A filmek hangvétele is némileg változott. Több lett az akció és nagyobb hangsúlyt fektettek a látványvilágra.

4

A hetedik Star Trek film (1994 – Star Trek: Generations) egyfajta híd próbált lenni a két Star Trek generáció között, ezért viszonylag komoly szerepet kapott James T. Kirk, a korábbi kapitány. A két korszak közötti időkülönbséget, viszont át kellett valahogy hidalni és így jött létre a Nexus, ami egyfajta álomvilágként írható le leginkább.

A film eleje tele van humorral és izgalommal, a felétől viszont már szinte csak arról szól, hogy Kirk kapitány azon dilemmázik, hogy menjen, vagy maradjon a Nexusban. Ez iszonyatosan megtöri a film lendületét, és eléggé unalmas is ez a vívódás.

2

A Generations másik központi témája, hogy Data úgy dönt, hogy behelyezi az érzelem chipjét. Természetesen az újonnan megtapasztalt érzelmeknek negatív és pozitív hatása is van, amit Brent Spiner zseniálisan ábrázolt. Meg kell még említenem Malcolm McDowellt, aki kiválóan alakította, a kissé megőrült Sorant, a film gonoszát.

Sajnos a legénység legtöbb tagja nem sok szerephez jutott ebben a filmben, amit nagyon sajnáltam. Talán Kirk kapitány dilemmáját lehetett volna egy kicsit rövidebbé tenni, és akkor a többi színésznek is jut némi játékidő. Összességében nem lett rossz a végeredmény, volt néhány emlékezetes pillanata, de nem tartozik a kedvenc Star Trek-filmjeim közé.

A következő film (1996 – Star Trek: First Contact) már teljesen elszakad az TOS-tól, és ez igazán jót tesz a színvonalának. Emellett ez az első Star Trek-mozi, melyet Jonathan Frakes, a sorozatban az első tisztet alakító színész rendez. A sorozat nyolc epizódját már rábízták korábban, és most bizonyíthatta, hogy egy mozifilmmel is elbír.

1

Feltűnik újra a TNG legnagyobb gonosza,a borg, Alice Krige ismét a borgkirálynő bőrébe bújik. Kapunk némi időugrást is, hiszen a borg célja most az, hogy megváltoztassa a múltat, és ne jöjjön létre az első találkozás a vulkániak és a földiek között.

Feltűnik Zefram Cochran, a térhajtómű feltalálója is, akit James Cromwell személyesít meg. Emellett Alfre Woodardnak is jut egy kisebb mellékszerep. Már most több lehetőséget kaptak a sorozat szereplői, például Marina Sirtis (Troi tanácsadó) Zefram Cochran kikérdezése során, megmutathatta, hogy egy komikusabb jelenetben is helyt tud állni. Erre a sorozatban kevés lehetősége adódott.

st1

A folytatás (1998 – Star Trek: Insurrection) története némileg gyengébb volt, de még mindig izgalmas és vicces. A rendező személye nem változott, hangulatában kissé az első hat részt idézte, hiszen a témája az öregedés és az elmúlás volt. Hála F. Murray Abrahamnek kaptunk egy újabb remek Star Trek-gonoszt. Némi romantikával is fűszerezték az eseményeket, és végre megtörtént, amiért sokan szurkoltak a TNG-sorozat alatt. (Ja, és Riker első tiszt levágatta a szakállát, ami nagyon fura volt, hiszen a második évadtól nem láthattuk így.)

A The Next Generation utolsó filmjére (2002 – Star Trek: Nemesis) legtöbben a legrosszabbként hivatkoznak, s valóban nem sikerült túl jól. Több, a filmben szereplő színész azt mondta, hogy a forgatókönyvet olvasva nem gondolta, hogy ez lesz a végeredmény. Akkor mi lehetett a probléma? Szerintem, a legnagyobb gond az volt, hogy Jonathan Frakes helyett Stuart Baird foglalta el a rendezői széket, akinek igen kevés volt az ilyen jellegű tapasztalata, inkább vágóként szerzett ismertséget.

3

Merőben más volt ez a film, mint a korábbiak, leginkább, mert nagyon sötétre sikeredett. A történet maga is az lett, a végkifejlet sem lett megnyugtató. A díszletek és a fények pedig még inkább fokozták a film szomorú hangulatát. Emellett a cselekmény eléggé vonatott lett.

A készítőknek sikerült rátalálniuk az akkor még kevésbé ismert Tom Hardyra, aki képes rendkívül hitelesen őrült gonoszokat megszemélyesíteni. Itt viszont mintha végig azt mondták volna neki, hogy fogja vissza magát. Azt viszont hozzá kell tennem, hogy most másodjára újranézve már sokkal jobban tudtam értékelni. Lehet, hogy csak nagyon más lett, mint a többi epizód , és az embereknek túl nagy váltás volt a vidámabb és mozgalmasabb részek után.

A film „bukása” azt eredményezte, hogy hét évig nem is került bemutatásra újabb filmepizód a tizenegyedik pedig már egy új „világhoz” tartozott, a Star Trek-univerzum egészét kvázi rebootolták.

9 hozzászólás Ne habozz!

DonMaros - 2016. 05. 03. 15:33

Sajnálatos, hogy így alakult. Szívesen megnéztem volna egy Voyager mozit ezek után. Sokak szerint a Khan haragja a legjobb film, de nekem mindig is a Kapcsolatfelvétel lesz. Ez volt az utolsó film, ahol még modelleket használtak CGI helyett és remek munkát végeztek. Észre sem vettem a váltást, amíg nem olvastam utána. Valamint a mai napig tartom magam ahhoz, hogy a mostani rebootnak olyannak kéne lennie mint a Kapcsolatfelvételnek. Megfelelően keveri az akciót és a filozófiát.

Tyberius06 - 2016. 05. 03. 15:50

Eléggé időrendben próbálok haladni a sorozattal (az animációt kihagytam), most a TNG harmadik évad második felét taposom, de a mozikat már mindet láttam, legtöbbet többször is.
A Nemezis buktája sajnálatos lett, egy egész érdekes irányt mutatott valami olyasmit, amit a DS9 alatt is éreztem (és nálam az a sorozat mind közül a kedvenc), ugyanakkor az is igaz, hogy nem egy erős darab, de semmiképp nem a legrosszabb. Nekem jobban bejött, mint az első vagy a 3-dik.
A legjobbnak a Kapcsolatfelvételt tartom én is, aztán Khan. (mármint a régiek közül, mert az újak már egy totálisan más dimenzió, dinamikára, képi világra, szóval én igyekszem külön is kezelni őket)

Egyébként kellemes összefoglalás, kedvem is támad újranézni a TNG-s mozikat, függetlenül attól, hogy még messze járok a sorozattal…

kecskebégető - 2016. 05. 03. 16:02

Nálam teljesen jól megfér a rég és az új Trek moziverzum.Imádom,hogy van.
A sorozatokat is imádtam a sokat köpködött Enterprise is hidegrázást okoz.
Várom a 17-et de nem tudom készen van e a világ egy új ST sorozatra vagy véglelg el kellene engedni.

NEmsokára kiderül várom nagyon.

Ace - 2016. 05. 03. 16:17

A Nemzedékek sajnos tényleg lapos lett én is Kirk dilemáját emelném ki negatívumnak + nem is értettem soha hogy Kirk aki az életét szentelte a csillagflottának hogyan gondolkodhat ennyit hogy segítsen-e vagy ne ok hogy mást is ki akart próbálni de ezt már régen megtehette volna és soha nem tudott az Enterprise nélkül meglenni szóval ja ezt szerintem is elcseszték ebben a filmben (spoiler: a halála pedig szintén kicsit eröltetett volt meg nem is volt méltó hozzá egy neve sincs planétán lezuhan leszakad egy híddal) a film első fele viszont zseniális.

A Kapcsolatfelvétel úgy tökéletes ahogy van minden megfelelő arányban van benne akció, humor, dráma, az egyik legjobb Trek film kétségtelen.

Az Insurrection sajnos erős visszaesés a Kapcsolatfelvétel után igen a főgonosz jó de vannak benne furcsa dolgok egy kicsi Sona nevű faj dacol a Föderációval azért túlzás + a forgatókönyv nagy része egy korábbi Next Generation rész a Journey’s End című részével igen csak sok hasonlóságot mutat ahol egy Indiánokból álló csoportot akarnak erőszakkal eltelepíteni a Cardassiaiak és Picard ugyan ebbe a dilemába kerül…

A Nemesis nekem személy szerint nagyon tetszett bár a Rémánok feltűnése nagyon meglepett de szerintem jól sikerültek a Romulánok térdre kényszerítése megintcsak furcsa volt azért ők nem véletlenül azok akik… mindegy az akció kicsit túlsúlyba került de számomra még elfogatható volt sőt a végén az űrcsata nagyon jól sikerült Tom Hardy is jó volt a Scimitar pedig egy pazar szuperfegyver volt. Valóban kicsit komor volt végig de szerencsére még az elfogatható kereteken belül mozgott. Kár hogy sokaknak nem tetszik ez a rész engem megfogott.

Az én sorrendem a Next Generation legénységével:
8. 10. 9. 7.

Ami igazán jóra sikerült a Next Generation érában az egyértelműen a karakterek és a köztük lévő interakciók vicces helyzetek mert mikor a filmek játszódnak már egy családdá kovácsolódtak.

lordviktor - 2016. 05. 03. 17:05

A Kapcsolatfelvétel az abszolút tökéletes Star Trek film, utána jöhet csak a Khan haragja és a többiek erősen lemaradva.

Zoli - 2016. 05. 03. 18:05

Szerintem a legjobb ST film a 6. rész, A nem ismert tartomány, aztán a Khan haragja és a Kapcsolatfelvétel.

A Kapcsolatfelvétel zenéje pedig egyszerűen tökéletes. :)

DJackson - 2016. 05. 03. 21:33

A kapcsolatfelvétel egyértelműen a legjobb! Nem csak Star Trek filmként, de önmagában is ott van a legjobb filmek között! Tökéletes arányban van benne a filozófia, akció és a dráma! A zenéje pedig egyszerűen gyönyörű! Még soha sem hallottam ilyen jó filmzenét!
Aki szeretne belekezdeni a Star Trek-be, vagy csak egy kicsit is érdekli az ezt nézze meg! A tökéletes Star Trek élmény. 10/10

A nemzedékek már nem ennyire jó, de még így is egy, az alapokhoz hű, elgondolkodtató, tartalams film lett belőle. Vizuálisan kissé fura volt az eltérés az alap sorozattól, valamint Kirkre tényleg sok idő ment el, és jobb halált érdemelt volna, de ettől függetlenül nekem tetszett. Külön kiemelném a praktikus effektek zseniális használatát. Némely űrfelvétel jobban néz ki mint valamelyik mai cgi látványfilm! 9/10

Az insurrection volt szerintem a leggyengébb mind közül. Nem volt rossz, csak olyan középszerű. Az alaphelyzet azért elég érdekes volt. 8/10

A Nemesis szerintem egyáltalán nem lett rossz, de már érződött rajta a laposodás. Megpróbálta mindenestül átvinni a Star Trek szellemiségét a 21. századba. Mindent modernizáltak, sötétebb lett és sokkal nagyobb hangsúly került az akcióra, ami egyes rajongóknak nem jött be annyira, de még így is annyi filozófia és tartalom került bele hogy bátran hívhatjuk Star Treknek, a legutóbbi 2 ilyen nevű akció sci-fi vel ellentétben. 8/10.

Hiányzik az a kor, amikor a filmek még a tartalomról és nem a látványról szóltak!

Scoob - 2016. 05. 05. 16:58

Többen említették a praktikus effekteket: amikor 2012-ben elkezdték megjelentetni a The Next Generation mind a 7 évadának remastered Blu-Ray kiadását, akkor az eredeti kamera-negatívokról, tehát a celluloid szalagokról készült felvételeket szkennelték be újra. Mivel maga az Enterprise-D is valódi, fizikai modell volt a felvételek során, a felújított verzióban sem helyettesítették digitális, cgi hajóval. Gyakorlatilag mozifilm minőségben láthatjuk az egész sorozatot, és maga az Enterprise minden eddiginél gyönyörűbb a remastered kiadásokon.
https://www.youtube.com/watch?v=76vSALgjcFM

Tyberius06 - 2016. 08. 05. 15:25

Noh, a végére értem a TNG sorozatnak és a TNG-s filmeknek is. Így frissibe nézve ezt a 4 filmet azt kell mondjam, egy kiemelkedő van köztük, a Kapcsolatfelvétel, míg a többi vhol mögötte.

A Nemzedékek első fele baromi jó lett, aztán a nexus-szal vmi megtört benne, tényleg baromi sok idő ment el Kirkre és a film nagy hibája, hogy csak a Kirk-Pickard-Data trióval foglalkozik, a többiek csak asszisztálnak.
Az Insurrection érdekes témát dolgoz fel, de ahogy azt előttem is írták ugyanez a filozófia jellemezte a Journey’s End c. TNG epizódot is, azzal a különbséggel, hogy ott egy “jogos” kitelepítésről volt szó, míg itt abszolút jogtalan. Ami tetszett, hogy időről időre előkerülnek a Csillagflotta sokkal “szabad” gondolkodású admirálisai, akik inkább a cél szentesíti az eszközt elvet valják és ez vhol közelebb áll a valósághoz és az emberi természethez. Ebből a szempontból viszont a Into Darkness még inkább egy másolat. Ott is van egy katonai vezető, aki a Föderáció érdekeit képviselve (sajátosan értelmezve ezt), a fegyverkezést és a kisebb rossznak vélt gonosszal való szövetkezést látja megoldásnak a külső fenyegetésekkel szemben.
A Nemesis sem lett volna rossz, de a végét nagyon elcseszték. Túl sok semmit mondó akció, Pickard egymaga letarolja a fél remán legénységet, de Riker és Worf meg még 3 harcképzett biztonsági tiszt nem tud megállítani pár a hajóra átszálló remánt. Mármint megállítják őket, de… előtte Pickard és Data simábban oldották meg ezt a problémát. A legfájóbb persze a végén Picard leblokkolása volt, persze értem én, hogy mi célt szolgált (és értettem az írói szándékot is, Spinner volt az egyik író), de eléggé rosszul jött ki. És nem is az áldozat, hanem a hogyan…

Összeségében nem rosszak ezek a régebbi filmek, de teljesen más kort is tükröznek, mint az újak, más szellemiséget, így nagyon nem lehet összehasonlítani őket.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz