login |

The Path: 6 rész után – írta: Wall-E

2016. 05. 04. 21:59 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Ha a The Path színvonalából következtetni lehet a Hulu jövőbeli sorozatainak minőségére, akkor egyértelműen kijelenthetem, hogy újabb biztos taggal bővült a követésre érdemes szolgáltatások száma.

Az alábbiakban a sorozat történetének konkrétumaira kevésbé szeretnék kitérni, arra ott a pilotkritika, de akinek felkelti az érdeklődését a sorozat, sokkal jobb, ha a részleteket saját maga tapasztalja meg, inkább a sorozat erényeire koncentrálok.

path3

Előzetesen leginkább az ismerős színészgárda miatt vártam a The Path-et, na meg Jason Katims executive produceri kreditje miatt, aki személyes kedvencem (Friday Night Lights, Parenthood), viszont a leírásokat olvasva sem igazán éreztem, hogy pontosan mit is fogunk kapni, bár Aaron Paul főszereplése eleve garantálta, hogy megkapja az esélyt a sorozat.

A sorozat alapmotívumát – miszerint egy saját “vallásukat” követő csoport életébe nyerhetünk betekintést, akik a társadalomtól némileg elszeparáltan, saját közösségben élnek, ugyanakkor a maguk értékrendje szerint pozitív hatást kívánnak kifejteni rá – nagyszerűen bontotta ki szépen fokozatosan az eddigi hat epizód, visszafogottan és árnyaltan bemutatva, mennyire különböznek a “szekta” tagjai az átlagemberektől.

path1

Nagy erőssége a sorozatnak, hogy a történet különössége ellenére úgy érzem, nincs túl sok expozíció, nem szavakkal rágják a néző szájába az információkat, sokkal inkább mindennapjaikat, illetve szokásaikat figyelve, ahogy ugyanazzal a természetességgel tesznek és éreznek bizonyos dolgokat, melyeket mi egész más események kapcsán éreznénk. Ez gyakran kényelmetlen állapotban tartja az epizódok során a nézőt, valamint gondolatébresztő is, sikeresen teremt kapcsolatot a nézővel.

Nagyon izgalmas figyelni, ahogy Eddie, aki családjával tagja ennek a közösségnek, elbizonytalanodik hitében, és annak ellenére, hogy családja összetartása érdekében próbál túllépni a kételyein, egyre több apróságra figyel fel, amelyek által megkérdőjeleződik gyakorlatilag az egész élete a Meyeristák kötelékében.

path2

Ezt az ellentétet Eddie érzéseiben a családja iránti szeretete és ösztönös kételyei között Aaron Paul remekül ábrázolja, ugyanez igaz Hugh Dancyre, aki pazarul formálja meg a Meyerista mozgalom új vezetőjét, Calt, aki némileg sötét ösvényen haladva egyre inkább saját céljainak elérésére használja a mozgalmat, élvezve a befolyást, amivel rendelkezik.

Nagyszerű Eddie fiának, Hawknak a szála is, ami egy tinirománcon keresztül mutatja be bizonyos elképesztő oldalait a Meyerista mozgalomnak. Először nem volt teljesen egyértelmű, hogy ez a szál miképpen fog bekapcsolódni a sorozat fő áramvonalába, de minden epizód remekül épít az előzőre, tényleg azt lehet érezni, hogy folyamatosan emelkedik a színvonal.

path5

A The Path egyik legnagyobb erőssége, hogy mennyi mindent tud mondani dialógus nélkül, egyes képkockák és színészi reakciók nagyon komplex üzeneteket hordoznak magukban, valóban aktív részvételt követelve meg a nézőtől.

A történetvezetés szinte teljesen az átívelésre alapul, és nagyon jó tempóban halad, fokozatosan adagolva az apró részleteket, egy-egy ütősebb, nehezebben kibogozható pillanattal kiegészülve.

A bizonytalanság gyakorlatilag minden karakteren érezhető, akik nagyon jól meg lettek alapozva, mindannyiuk motivációi világosak, érezhetőek kételyeik, vívódásaik, melyek okai különbözőek, mégis állandó témája a sorozatnak az útkeresés, hogy megtaláljuk a helyünket a világban. Minden figura sebezhetőnek érződik, a készítőknek sikerült elérnie, hogy érdekeljen a sorsuk.

path4

Gondolkoztam egy ideig, hogy milyen negatívumokat emelhetnék ki, de nem igazán sikerült rájönnöm, ráadásul az eddigi legjobb jelenet számomra a hatodik epizód utolsó jelenete volt, amelyben Eddie érzéseit figyelhettük, amint a boldog pillanatokban elmerülő közösséget figyeli.

A The Path nagyon intelligens sorozat, ami kiegészül egy remek zenei aláfestéssel is, amit mindenképpen meg kell említeni, mint pozitívumot, az eddigiekben boncolgatott hangulatot és érzéseket számomra hibátlanul közvetíti.

8 hozzászólás Ne habozz!

johndoe - 2016. 05. 04. 22:58

Ráadásul az 1×07 volt az eddigi legjobb rész!

Wall-E - 2016. 05. 04. 23:05

Igen, itt az eddigieknél jobban felpörögtek az események, kezdenek beérni és összefutni a szálak, nagyon izgalmasnak ígérkezik az utolsó néhány rész.

clegane - 2016. 05. 04. 23:09

no akkor belenézek.
eleinte nem sok rajongást olvastam róla, azért nem kezdtem el inkább. de ha egyre jobb, akkor hátha!

Lemoni - 2016. 05. 04. 23:11

Engem kicsit összezavart a történet. Elvileg a kétkedők a “jók” a történetben, nekik kéne drukkolni, hogy megtalálják a saját igazságukat. Én mégis Callel szimpatizálok, pedig ő egy veszélyes embernek tűnik, mégis, a keménysége és érzéketlensége mögött valami nagy sebezhetőség rejlik és ezért emberileg is sajnálni valóbb. Nem csak a rideg anyja és a korábbi alkoholizmusa miatt, hanem mintha nem találná a helyét a világban, látszólag határozott céljai vannak, de úgy érzi, nem értik meg, senki nem ér fel hozzá. Érdekes lehet a múltja (amit remélem hamarosan vagy folyamatosan feltárnak) és nem világos, mi a célja, mert a szekta – bocsánat – mozgalomvezérség nekem nem tűnik akkora volumennek. Vagy inkább úgy mondom, az túl sablonos lenne. Őszintén szólva a többiek együtt nincsenek annyira érdekesek nekem, mint ő. Ez nem jelenti azt, hogy nem is érdekelnek, mert a történet velük együtt komplex. A karakterek (na jó, a tinik még mindig nem), színészek nagyon tetszenek, mégis a hangulat, ami legjobban megfogott. És nagyon örülök az újabb évadnak.

Wall-E - 2016. 05. 04. 23:21

Lemoni:

Nem tudom, hogy a kétkedők e a “jók” a történetben, vagy vannak e egyáltalán jók, de az egyértelműen része a koncepciónak, hogy a nézőt is kicsit bizonytalanságban tartják, hogy mennyire “jó”, vagy “rossz” a ‘mozgalmuk’, illetve hogy a különböző tagjaik milyenek, még mindig több dologról csak sejthetjük, amivel vádolják őket, hogy valóban megtörténtek e.

Edit - 2016. 05. 05. 11:24

Tetszik a sorozat. Egyetértek a kritikával, szerintem is a fő motívum, az iránykeresés.
DE vki árulja már el nekem, hogy mi az a ketyere, amit magukra kötnek? Mit várnak tőle?

rvtull - 2016. 05. 21. 23:04

1×09 után vagyok.
Nagyon felpörögtek a dolgok. Szájbab*zott jó a sorozat. Van valahol élénkebb fóruma esetleg? :)

Snoopyzit30 - 2016. 05. 23. 13:28

Nekem itt volt egy kommentem ami eltűnt?!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz