login |

Person of Interest: kezdett az 5. évad

2016. 05. 05. 14:52 - Írta: Neoprimitiv

251 hozzászólás | kategória: kritika,

How will I remember you?

Egy év. Egy teljes évet kellet várni, hogy a Person of Interest 5. és immár biztosan utolsó évadja* végre adásba kerüljön. Nem volt könnyű.

Ráadásul a hosszú várakozás, a megkurtított, 13 részesre visszavágott évad híre, a készítők nyilatkozatai olyan magasra tették a mércét, hogy azt szinte reménytelen volt megugrani. Ennyi epizódban lezárni egy ilyen sztorit – ehhez az kell, hogy ne legyenek üresjáratok, a készítők minden percet kihasználjanak.

Person of Interest-5x01-02

Ez az utolsó menet nagyban meg fogja határozni, hogyan emlékszünk majd vissza a sorozatra. Sikerült? Azoknak, akik lusták tovább olvasni: majdnem. Jó rész volt, a nagy cliffhangerekkel járó feloldási kényszerekkel.

Volt pár, a PoI All Star ligába tartozó beszólás, felvezették, hogy mire számítsunk az évadban, volt a legjobb scifi hagyományokat idéző momentum is – és azért volt bosszantó apróság is. Mielőtt valaki leszedi rólam a keresztvizet – semmi olyan, ami ne lenne megszokott más sorozatokban is. Csak olyan vagyok, mint egy megszállott edző: a so-so szintnél éppen csak megemlítem a hibát, mert hát ennyire képes, ez van. De egy klasszisnál fáj, ha ellazsál egy-egy, a tehetségéből sokkal jobban megoldható részt.

Person of Interest-5x01-01

Még mindig csak négyen vagyunk, pontosabban 3+1 fő, hiszen szegény Fusco még mindig nem teljes jogú tagja a Team Machine-nek. Bár várhatóan nem lesz sokáig külön, mert elkezdetett a saját szakállára nyomozni – bár a belső ügyosztályos kolléga sorsa láthatóan elgondolkoztatta. A tovább után folytatom, spoilerek kíséretében.

Reese és Finch a stáblistáig tartó viszontagságok után végre eljutott a metrós búvóhelyükre, hogy újraélesszék a Gépet. Root egy kisebb kitérővel – és Reese segítségével – végül csatlakozott hozzájuk, a végén láthattuk lefutni az első taskokat a képernyőn, kezdődhet az igazi műsor. 

(Root kapcsán muszáj megjegyeznem, hogy a nyitó monológ az immár üres, kocsi nélküli állomással ráerősített Jonathan Nolan “vérfürdő lesz” nyilatkozatára az évadról.)

death

Ami ebből a részből teljesen hiányzott, az a címadó célszemély volt. Jó, nekem mondjuk a legkevésbé sem, de ez a nagyon erős szerializáltság részben magyarázat lehet arra, miért pártolt el sok, heti procedural sorozatra vágyó néző a sorozattól.

A másik ok a gondolatiság. “Mi a halál?” – nálam ezért a részért meg Harold dilemmájáért a sorozat kapott három piros pontot meg egy csokitortát, de el tudom képzelni Átlag Józsit, aki káromkodva kapcsol el az ilyen filozofikus részeknél.

grace

Hiányzott ezen kívül nagyon sok korábbi szereplő is. Elias a tavalyi évadzáróban még vetett ránk egy fájdalmas pillantást, ezért sokan reménykedtek benne, hogy hátha Enrico Colantoni visszatérhet, de ezt rövid úton lezárták. (Látszólag, legalábbis.)

Nem volt Greer, nem volt Iris, nem volt Harper és persze (még) nem volt Shaw sem. Flashback szintjén viszont újra láttuk Grace-t és Nathan Ingram-et, de biztosra vehetjük, hogy még másokkal is újra találkozni fogunk.

civil-assets

Egy jelenetet ki kell emeljek, a számomra az volt a legemlékezetesebb. Nolan-ék mindig nagyon büszkék voltak arra, hogy nem követik a világ eseményeit, hanem inkább előre vetítik, mire számíthatunk, ha nem vigyázunk. Ezek után a metrós jelenet, amikor a Samaritan hamis hírfolyammal mozgósítja a nem is beszervezett civileket, elég fenyegető volt.

Remélhetőleg a sorozat végére valami vigasztalót is adnak majd az írók az eddig felvázolt, elég sötét világkép mellé.

Volt pár dolog, ami azért az általánosan pozitív képet egy kicsit lerontotta. Az egyik történet vezetési lazaság: amennyire örültem, hogy Root az isteni sugallatok nélkül is megmaradt használható, sőt veszélyes ellenfélnek, annyira lazán kezelték az orosz szálat és azt, hogy direkt azért ment oda, hogy konzolokat szerezzen – helló, most nem volt aki súgjon neki!

hosing

A másik a lövöldözések kivitelezése. Ez úgy látszik most már megmarad a sorozat Achilles-sarkának. A hosszú, senkinek sem ártó tűzpárbajok, amelyekből ráadásul az éppen aktuális ellenfélnek mindig sikerül meglógnia már a harmadik évad, a Vigilance óta kísértenek, el lennék nélkülük.

(Azt pedig, amikor csővégről lőnek szét automata fegyverekkel egy autót, de a benne ülőnek haja szála sem görbül, inkább hagyjuk. Nem harctéri hitelességet várok, de ez Zs-kategóriában is rossz lenne. A T-bone-ért winnie-től amúgy is kapnak majd egy nagy fekete pontot.)

raktar

A fentiek ellenére nagyon várom a jövő héttől heti két részben, hétfő-keddi (nekünk kedd-szerdai) ütemben érkező folytatásokat, mert az akciózós felszín dacára a Person of Interest sokkal elgondolkodtatóbb, mint a legtöbb, mélynek szánt dráma. Ha pontszám is kell, akkor legyen mondjuk 7/10.

*Korábban, még a forgatás alatt voltak hírek arról, hogy esetleg más csatorna átvenné a sorozatot. Azóta sok idő eltelt, Greg Plageman legutóbbi, a premier előtti interjújában ezt mondta: “We’re not in any discussions right now about that, but let’s just put it this way: Never say never.” Vagyis egyelőre ennyi, majd a finálé után kiderül, hogy ha esetleg mégis lesz valami később, a lehet-e még folytatás vagy már csak spinoff.

251 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2016. 05. 05. 15:02

voltak jó pillanatai, de közel sem éreztem annyira jónak, mint azt vártam volna. oké, a cliffeket fel kellett oldani.

amy ackert meg szívesen nézem, ahogy verekszik, de szerintem így, súgás nélkül azért illene visszavenni root terminátor mivoltából, főleg, ha közelharci jelenetekről van szó. nyilván korábban is verekedett, de kicsit kezd sok lenni, hogy az egykori hacker mindenkit “lekaratéz”.

Raziel Anarki - 2016. 05. 05. 15:32

jah, szerintem is lehetett volna jobb, de valszeg csak megszépültek az emlékeim tavaly óta :) mindenesetre bizakodó vok :)

(megmosolyogtató, h ahogy nitrogénnel lehűtötték a ps4eket, hirtelen kevésbé lett terhelve a CPUjuk :D )

Neoprimitiv - 2016. 05. 05. 16:21

winnie: igen, Root eredetileg inkább a lesből támadó szárítókötél volt, nem pedig egy Terminatrix.

Amikor belerohantak a kocsival, akkor viszont rögtön te jutottál eszembe :)

outlander - 2016. 05. 05. 16:45

Csak én akadtam ki azon, hogy a Gép teljes kicsomagolásához mindössze 300 Playstationre volt szükség? Az valahogy egy kicsit kevésnek tűnik, fasza hardver ide vagy oda :D

winnie - 2016. 05. 05. 16:48

Neoprimitiv: de legalább álló kocsi volt, azt könnyebb eltalálni:)

Kissur - 2016. 05. 05. 17:29

Ez a rész pont annyira volt elég, hogy visszarázódjak a hangulatba. Sikerült. 7/10
Azért remélem, hogy az évad további része pörgősebb lesz. Tetszett a gépes beszélgetés, bár ilyet mintha nem láttunk volna korábban. Csak sms-ezést. Jöhet ebből több.

EvJ - 2016. 05. 05. 17:32

Meg mindig a kedvenc sorozatom. Jobban sajnalom mint anno a Fringet.

hummel - 2016. 05. 05. 17:36

Sokat kellett várni, de végre itt vannak. Elias halálának nem örültem, persze meglephetnek a visszahozásával, de roppant kevés esély látok rá. Root viszont a gép segítsége nélkül is nagyon élt a rész alatt. Kifejezetten vicces volt például ahogy Reese-el poénkodott, mikor amaz megmentette. Korábban sok mindennek elhordta, most meg … „always knew you had a soft spot for me”.

Egyébként valószínűleg elsiklottam felette, de Reese honnan tudta merre találja Root-ot?

Szalmi - 2016. 05. 05. 17:46

Nekem semmi bajom az eltúlzott akció jelenetekkel, mert ezek tompítják a téma komolyságát és adnak egy kis szuperhős jelleget a szereplőknek. Kiváncsi vagyok, hogy fognak harcolni. Annak idején Shaw például nem értette, miért baj, ha eltűnnek a bűnözők.

Rammschein - 2016. 05. 05. 17:58

Nekem nagyon tetszett, annyira vártam, hogy a fent említett hibáit én nagyon észre sem vettem… az autót szétlövöm de Rootnak kutya baja mondjuk már fura volt nekem is… :D (Én vagyok itt az ideális néző, aki ezeket nem veszi észre? :P)
Ugyanakkor mivel ez az utolsó évad, és nem annyira esett a színvonal, mint pl.: a Banshee-nél… én simán elnézem nekik ezt, és nem érdekel… csak jól csinálják meg a sztorit és ne csesszék el ők is a legvégét… :)

Neoprimitiv - 2016. 05. 05. 18:12

Szalmi: az eltúlzott akciójelenetekkel nekem sem volt gondom, gondolok itt Root kétpisztolyos jelenetére vagy amikor Reese öt fegyverest intéz el öt golyóval három másodperc alatt. Azok pontosan a latex nélküli szuperhős figurát hozták, jól szórakoztam rajtuk.

A gondom éppen azzal van, hogy ugyanaz a hős, aki a jelenet elején elintéz két autóra való géppisztolyos rosszfiút, az két perccel (meg egy évnyi szünettel) később egy teljes tárat ellő potyára egyetlen ellenfélre.

Rammschein: én nagyon szorítok, hogy legyen egy második Justified élményem. Az utolsó előtti évad ott sem volt igazán jó, aztán nagyot mentek – remélem a másik kedvencem sem marad szégyenben.

Dark Energy - 2016. 05. 05. 18:50

Én szerelmes vagyok a sorozatba, nekem így tökéletes.

kirst - 2016. 05. 05. 19:17

“nagyot akar a szarka, nem bírja a farka”. Nekem valahogy ez jutott eszembe a sorozatról. Imádtam az első évadot. Annak volt a legjobb a hangulata. “Találgathatok? Egy magas, öltönyös férfi őszülő halántékkal?” :) Hogy őszinte legyek túlzásnak éreztem ami lett belőle. Még egy Gép, Cia, Fbi, Fehér ház. Szinte semmire nem emlékszem a 4. évadból, csak hogy menekülnek. Nagyon sajnálom, mert jól indult, jó szereplőkkel.

nagylord - 2016. 05. 05. 21:12

Nekem az nem jön be, hogy Reese egyre “bénább”, de Rootnak meg se kottyan a Gép hiánya.
Illetve egy clustert építeni bivaly cpu és gpu birtokában lévő konzolokból jó, de nem megy ilyen tempóban (igazából hetekig tart minimum).
Ezektől függetlenül nagyon élveztem és szerintem a flashforward alapján a végén legalább narrálni tud a Machine…

Neoprimitiv - 2016. 05. 05. 22:07

nagylord: ilyen szempontból a PoI azért mindig a CSI koncepciót követte: lehetséges, de nem úgy és nem annyi idő alatt. Tavaly a tévéantennás kommunikáció is műszakilag lehetséges volt, de ahogy a sorozatban láttuk, úgy nem működött volna.

Geza Kovacs - 2016. 05. 05. 22:16

Minden eddiginél jobban kiütközik a végére, hogy az utóbbi évadokra amúgy tényleg magas színvonalúnak szánt, jelleget váltó sorozatból nagyon hiányzik a kereskedelmi tévék színvonala. Sok történés olyan primitíven van megoldva, ami már egészen hangulatrontóvá válik, és nem csak a lövöldözésről van szó, hanem a Bud Spencer-Terence Hill filmek verekedéseinek színvonaláról a verekedéseknél, a térdlövések kizárólagosságáról most már mindenféle főszereplőnél, a legnyomasztóbb menekülések közpébe beszúrt ostoba poénokról (pl. kínai vásárló a csoki automatánál).

Közben meg ott van a komplett elmélkedős vonal a mesterséges intelligenciáról, ami végül is lehetne érdekes, de akkor arra kellene, kellett volna helyezni a hangsúlyt, és hagyni az ostoba akciókat.

Látszik, hogy próbálnak izgalmas utolsó évadot összehozni, de kár érte, hogy ilyen felemásan fejezik be.

galocza - 2016. 05. 05. 22:18

nem hagytak ki egy mondatot a playstation pakolásnál?
-these are game consoles.
-right, but just the last gen.
nem vmi malware-re utaló megállapításra/kérdésre lenne az utóbbi a válasz? (ps3-akat pakol root.)

Flanker - 2016. 05. 06. 00:08

Nyilván nem volt hibátlan (nem is vártam). De visszarázásnak tökéletes volt. Nálam a gép elvesztésének feszültsége volt gyengébb mert tudtam hogy úgyse veszítjük el teljesen.
Engem sokkal jobban érdekelne Fusco vonala. Jól értelmeztem, hogy Fusco kinyírása helyett a Szamaritánus “mentette ki a seggét”, a hamis ballisztikai riporttal, és a belső ügyosztályos kolléga félretolásával? Talán úgy ítélte meg hogy a halála már túl gyanús lenne, ezért kimentette és egyelőre erősen figyeli.
A morális dilemmák bejönnek, ez a vonal fel fog erősödni még ennél jobban is, nem kérdés.
Szóval várom a folytatást, és továbbra is töretlenül bízok a készítőkben.

Ancsa - 2016. 05. 06. 08:23

Nem volt ez rossz, de érzem magamon, hogy még vissza kell rázódnom a PoI világába.
Azt már most látom, hogy naív voltam, szerintem innen max. spinoff lesz, mert ez a gárda maradéktalanul fűbe harap. Amit amúgy eléggé sajnálok.
@Rammmschein: én is ideális néző vagyok, kb. ugyanazok tűntek csak fel, mint neked. Majd ha jobban beszippant, még ezek se fognak :)

Rammschein - 2016. 05. 06. 08:28

Egyébként közel sem biztos, hogy happy end lesz…sőt inkább nem… de remélem akkor úgy fejezik be, hogy megmutatják mit csinált a Szamaritánus az emberiséggel, hogy vette át teljesen a hatalmat stb. (kb. mint a Terminátornál :DDD)… már ha ilyen vége lesz… :)

Dave - 2016. 05. 06. 13:20

Nagyon hiányzott!

A lövöldések, hogy senkinek sem ártanak az eleje óta megvannak, de most ez a Root-ra lövöldözés és semmi baja kicsit már felb@szott engem is. Remélem végig jó lesz az évad.

Bazsi - 2016. 05. 06. 19:24

Hiányzott, imádtam, Amy Ackernek meg csináljanak egy spinoffot külön annyira bírom!

ALDO - 2016. 05. 07. 00:46

Sok volt ez az egy év szünet. A visszatérés nem okozott nagyobb csalódást. A flashback érdekes volt abból a szempontból, hogy megtudhattuk milyen következményei lettek a memória törlésnek. Az nyilvánvaló volt,hogy a gép minden nehézség ellenére feltámad az epizód végére. A Szamaritánus emberei továbbra is nevetségesek. Finch sinács lerázza őket a buszon, a sebesült Reese pedig – akinek 10 perccel később semmi baja nem volt – félkézzel intézi el őket.
Eliast sajnálom, az egyik kedvenc mellékszereplőm volt, de így legalább a gyengébb Brotherhood szálat is elvarrták. Fusco szála érdekes. Remélhetőleg nem ez fogja a vesztét okozni. A belső ügyosztályos pacemakert meghackelése olyan ismerős volt. Mintha már ezt ellőtték volna korábban. Vagy lehet, hogy összekeverem egy másik sorozattal.Shaw továbbra sem hiányzott, sőt fel sem tűnt, hogy nem is szerepelt az epizódban.
Összességében egy 7-est nekem is megért a rész.

Nézőke - 2016. 05. 07. 21:30

@Flanker: Szamaritánus barátunk nem kimentette Fusco seggét,hanem a saját bérgyilkosát fedezte így,hogy ne legyen szaglászás a mesterlövész után.

Nem értem mit zavar titeket,hogy Rootot nem találták el az autóban, ennél sokkal nagyobb baromság volt a playstationoknál: Reese: “mindjárt jönnek egy sereggel,de kifogytunk a lőszerből”…aztán miközben beszélt, ott hevert előtte két gépfegyverese halott…meg egyébként a súlytalan Béla embereinél volt legalább 8 gépfegyver…

andatti - 2016. 05. 08. 18:44

Nekem megért egy 8-9-es körüli értéket. Csak, hogy ellent mondjak…
A film elején mindegyik szereplő “be volt halva”… mintha már a végét járná… a metrón is csöpögött a vér Rooth-ból. Az a jelenet nekem is ijesztő volt a mozgósításokkal… Az, hogy nem egyformán pontosan lőnek én simán betudom annak, hogy senki sem nyújt azonos teljesítményt a való életben sem. Ők meg már eleve egy harcból érkeztek meg a kamera elé… és azt nem tudjuk, hogy ki mennyit harcolt már… Ezért voltak bénák, aztán találkoztak/pihentek, új erőre kaptak rövid idő alatt, és megint közel tökéletesen (is) tudnak lőni… A Bélás jelenet nekem is kicsit gyenge volt, picit sablonos, a szokásos végkifejlettel… Ami meg a szupergépet illeti… csak vissza kéne olvasni pár évet, esetleg évtizedet, hogy épp hol építették meg az (akkori) szupergépet, ami milyen hardverrel rendelkezett… Hogy beleszőtték az Über-t az egy fél piros pont, aktuálissá tette a sorit, pont úgy, mint a metrós-toborzós jelenet… Brr… Ami még zavart az az, hogy kigyulladt minden, de persze semminek semmi baja és utána Mr. okosizom egyből talált Nitrogént… Neki hagyták ott/rakták oda… Mert az amúgy is életszerű, hogy minden sarkon van 1…
Az Admin azt is mondta, hogy ha picit is sérül már nem biztos, hogy ugyan azt a gépet kapják vissza. Szerintem ez is egy bújtatott jövőszál, amit bármikor elő lehet húzni, hogy a gép másképp viselkedik, illetve másmilyen lesz…
Egy kérdésre:
Reese az őrsön kérdezett utána a napi ügyeknek, majd azonosította is Rooth-ot a metróban történtek alapján, s indult megkeresni/megmenteni… Béla “rezidenciája” pedig ott volt a metró le/feljárattól nem messze…

winnie - 2016. 05. 09. 04:32

“Nekem megért egy 8-9-es körüli értéket. Csak, hogy ellent mondjak…”

mi ebben az ellenmondás?:) az szerintem inkább csak bináris skálán értelmezhető, valaki szerint igen, más szerint nem. oké, az is lehet bináris, hogy szerinted minden idők egyik legjobb poi része, xy szerint meg nem, de az nem ellenmondás, ha valaki szerint valami 4/10, szerinted meg 5/10:)

andatti - 2016. 05. 10. 07:36

Ok. Bocs.
Most néztem meg a 2. részt… Háát az is az a kategória, hogy várható volt, meg nem is… Ettől függetlenül nekem hozta azt az izgalmat/fordulatokat, amit elvárok a sorozattól… (holnap reggel meg nézhetem a 3. részt… :) :D )

worb - 2016. 05. 10. 11:24

@andatti: “…Mr. okosizom egyből talált Nitrogént… Neki hagyták ott/rakták oda… Mert az amúgy is életszerű, hogy minden sarkon van 1…”

Pedig valóban vannak folyékony nitrogénes palackok New York utcáin:
https://www.youtube.com/watch?v=juZqGU9iuq0

Rammschein - 2016. 05. 10. 12:55

Tetszett a 2. rész is…egyet furcsálltam+nem értettem, hogy a kamerákból hova tűnt hirtelen a Szamaritánus…

LaCRossE - 2016. 05. 10. 14:00

Rammschein: sehová sem tűnt, ahogy a végén mutatták is, ahogy ez a Mona nevű nő beszervezi a csávót. Egyszerűen csak a Gép szemszögéből mutattak szinte mindent.

Jó kis rész volt, és jól megmagyarázták, miért kell még a számokkal foglalkozniuk, és igazából nem is nagyon foglalkoztak vele. :) A cold open is tetszett, persze már láthattuk egy jó pár hónapja, de örülök, hogy beletették a részbe. :)

Rammschein - 2016. 05. 10. 16:20

Értem, akkor ez zavart meg, hogy nem mutatták csak a végén, hogy munkálkodik, és hogy közben nem állt meg…de a közbenső folyamatokat a machine-nal töltöttük… (mondjuk nemtom, azt esetleg mutathatták volna, hogy a szamaritánus megtudja, hogy létezik a machine… és mit tesz ellene, bár lehet ez a következőkben lesz. :D)

LaCRossE - 2016. 05. 10. 21:14

Rammschein: én is ezen töprengtem, hogy vajon a Szamaritánusnak nem tűnik fel a Gép újbóli jelenléte?

Geza Kovacs - 2016. 05. 10. 22:08

Az miért volt, hogy a géphez direktben hozzáférnek, beszélgetnek vele, kérdeznek tőle, de mégis rejtjelezetten mondja meg nekik betűket diktálva a tb számokon keresztül, hogy ki veszélyeztetett. És pláne miért nem mondja meg, hogy hogy és miért??? Meghülyültek a készítők?

Ez egy igen jó rész volt, ez a fentebbi színvonaltalan baromság marhára nem illett bele.

Na jó, a paródiás blőd baromkodás se az elejére az arcokkal, de azt még ki lehet bírni.

Rammschein - 2016. 05. 11. 07:54

Geza Kovacs: de hát ez a kezdetektől így van…
Finch mindig is webkamerán beszélt a géphez, ő meg bepötyögte a monitorra a válaszát… illetve Rootnak valahogy a fülére mondta a dolgot, ugye…

…a számokat is ezer éve a telefonon csörögve mondta a katonai ábécével (vagy mi az) a gép a csapatnak… nem értem ez miért hiba most, 4 év eltelte után… :)

Neoprimitiv - 2016. 05. 11. 08:12

Rammschein: elvileg azért, mert addig a gép a Finch által engedélyezett kiskaput használta. Most viszont, ha már a “saját döntése alapján” ítéli hasznosnak és szükségesnek a csapat munkáját, akkor fölösleges köröket futtatni velük. Sőt káros, hiszen miért kockáztatja a rászorulók életét azzal, hogy Haroldéknak rébuszokat kell megfejteniük? Ha nem is ide menj – ezt csináld utasításokat, de legalább az általa már ismert adatokat, gyanús jeleket logikus lenne, ha megadná.

Rammschein - 2016. 05. 11. 08:18

Jogos, erre nem gondoltam… de szerintem a gép Finch-re, mint kvázi már az “apukájára” tekintve… biztos nem fogja a parancsokat dobálni, mert Harold “nem úgy nevelte”. :D Így szerintem a a többieknek sem parancsolna így… vagy talán egy picit visszafogottabb stílusban, talán…és igen a rébuszok így már kvázi fölöslegesek, és meg is adhatná… de lehet erre nem gondoltak az írók, vagy ez meg fog történni csak később, nem tudom. :) De logikusabb lenne.

Neoprimitiv - 2016. 05. 11. 10:27

Rammschein: szerintem ezt már adottságként kezelték az írók, nem gondoltak bele, hogy az új helyzet más epizód szerkesztést kívánna.

hummel - 2016. 05. 11. 10:43

Ingram esetén még nem volt telefonos porhintés. Nathan simán megnézte a gépen. Más kérdés, hogy mivel nem volt nyílt rendszer ő is csak egy TB számot látott.

Jó volt ez a rész. Külön tetszett a flashback Reese + Kara akciójával.

andatti - 2016. 05. 11. 12:59

Géza Kovács, nekem kifejezetten tetszett az arcokkal való játék… Szegény gép teljesen meggárgyult… még (spoiler) ki is zárta őket a metrókocsiból… (spoiler vége)
A 3. rész viszont (szinte) teljesen szimpla lett. A gép kidobott egy számot és mentsük meg történet. A 2-3 egyéb jelenet pedig nem hagyott bennem mély nyomokat…
Szigorúan szubjektíve pedig nekem feltűnt, hogy Rooth milyen vékony (lett). Vagy csak a nyári ruha tette, de a “pofozógép” stílushoz képest – ilyen vékony nőként – szinte hihetetlen, hogy miket meg tud(ott) csinálni. Persze lehet, hogy csak azért nem tűnt fel eddig, mert mindig normálisan, (állig) fel volt öltözve…

Rammschein - 2016. 05. 11. 15:45

(SPOILER)
Na-na-na…az írók itt is furák néha…
a “heti eset” bátjya, akit John megölt…John bekamuzza a tesónak, hogy hero volt meg minden… a bátyó meg hirtelen elfelejtette, hogy a testvére ÁRULÓ-nak volt bélyegezve? Vagy félreértettem? Mert ha nem, akkor ez nem kicsit fest bénán…

A másik, amikor Finch mondta, hogy nem tudhatja meg a volt főnöke Johnnak, hogy még él… egyből tudtam, hogy valahogy meg fogja tudni, annyira átlátható volt. :/ De legalább a CIA nem megy John után, viszont megtudtunk a múltjáról egy kicsit + kaptunk a barátnőjéből is (reméltem “depis” John happy endet kap majd, erre f*ck szakítanak :(, kár…), de Fusco nagyon eltűnt… és Shaw sincs sehol még…

De legalább fény derült rá, hogy a Samaritan is él, és virul… viszont a gép még mindig küldi a kódokat, de én még akkor sem értem, hogy miért pontosan…mármint, miért kell rímekben beszélnie, ahelyett hogy direkt lenne… főleg úgy, hogy ez egy AI… ezáltal pont szerintem ezt kéne mellőznie. :)
Egyébként alapvetően tetszett a 3. rész is.

Neoprimitiv - 2016. 05. 11. 15:52

Megjelentek a 9-10. rész promóképei is, bizonyos értelemben elég spoileresek, némelyik nagyon nem flashback-nek néz ki.

Geza Kovacs - 2016. 05. 11. 19:37

A mai részben ki is tértek a számkiadós módszer elmebajára egy fél mondat erejéig, de valami szánalmas kamu magyarázattal fel is oldották az ellentmondásukat, hogy jobb így, mert a gép nem megbízható az értékelések terén.

Tehát e szerint jobb, ha kidob egy számot, ami alapján lehet elkövető és áldozat is, mintha elmondaná, hogy ez a figura esténként bejár a főnöke szobájába, és adatokat lop hadititok eseményekről az afganisztáni háborúval és a CIA-val kapcsolatban.

Szánalomtenger. Kétségtelenül a részek idejének kb. felét megspórolnák, ha logikusan működne a sztori, és igazi tartalommal kellene feltölteniük azt, de hát maguknak tették ilyen baromi magasra a lécet, ezért nem tudom elnézni nekik ezt nem is bakit, hanem koncepcionális hibát. Az előző részben még elment volna 1-2 mondat kitétellel, hogy a régi berögződés és az indítási gyermekbetegségek miatt csörög valami félig szétvert fali telefon a fal egyik lyukában, de mostanra már túl kellett volna lépni rajta.

Fordíthatták volna a fennmaradó időt a főellenség ellen harcra, nyomozásra, amivel már az előző évad nagyon jelentős része is telt, de mostanra mintha alább hagyott volna a lelkesedésük a dologgal kapcsolatban, és mintha minden szálon belebonyolódtak volna a készítők a saját maguk keltette rejtélyekbe.

Az alibi átívelő szálban a gép oda küldi Rootot egy melóba, és nem mondja meg neki, hogy miért?! Hát ez kuka. 1 db SMS méretű mondat lett volna: “az X szállítmányozó cég hetek óta rengeteg elektronikus eszközt szállít erre a címre, ami Samaritan fedőcég”. Nem, inkább menjen a kedvenc imádója személyesen, sodorja az életét veszélybe, találja ki maga. Sőt, menjen oda az “apja” is, az se baj, ha veszélybe kerül.

Nem akarok rosszindulatú lenni a sorozattal, de szerintem masszívan hülyére veszik a nézőt.

Tod - 2016. 05. 11. 21:59

Kellene egy John + Kara minisorozat, ahol az állam ellenségeire vadásznak.

leila - 2016. 05. 11. 22:36

“Samaritan didn’t send that woman. The machine hired her”
“What? Well that’s a hell of a bug, Finch”

Flanker - 2016. 05. 14. 00:14

Jó kis rész volt a 2. és 3. is
Miért hazudott John Duncannek? Részben saját maga, de főleg Duncan érdekében. HA elmondja hogy ő ölte meg, Duncan sose fog megbocsátani, és “leállni”. Vagy leleplezi John-t, vagy a CIA öli meg. Így el lehetett engedni. Olcsó megoldás, de van benne logika.
Nekem bejön ez a kicsit darkosabb atmoszféra. Egy szinte végtelen erőforrású, gátlástalan AI ellen küzdenek, miközben még a saját gépükben se bízhatnak teljesen és NAGYON óvatosnak kell lenniük. Nem csoda hogy senki se mosolyog örömében.

hummel - 2016. 05. 14. 09:35

A Duncan bátyjáról mondott kegyes hazugság nekem ott sántít megoldásként, hogy ez órákkal azután volt, hogy John látta Tomlinson fotóját. A jó hírrel nem szokott várni az ember, szóval Duncan helyében azért lettek volna kétségeim.

Neoprimitiv - 2016. 05. 16. 09:10

A 3. részt ne igazán tudom mire vélni – kivéve, ha CIA-s pasinak később még lesz valamilyen szerepe. (A Samaritan a legfelső körökig elér, pusztán Greer kiiktatása nem tudom megoldana-e bármit is.)

A 4. rész viszont már tegnap lement Kanadában – azt hiszem a Castle finálé helyett, hogy azzal ne előzzék meg az USA-t.

A vége felé már sejtettem, hogy mi lesz, de azért WTF! Ja, és az animgif mágusoknak ünnepnapjuk lesz.

Tod - 2016. 05. 16. 10:32

Ilyen nincs. Hullámvasút ehhez képest lfsz.

Neoprimitiv - 2016. 05. 16. 10:40

Tod: ahogy mondod :)

Az edénytörős jelenetnél csak nekem ugrott be, hogy Ms and Ms Smith? (Valahol vicces, hogy azt a jelenetet gondolom hatszázezer animgifben viszont fogjuk látni, miközben mindkét résztvevő több gyerekes heteró anyuka.)

Tod - 2016. 05. 16. 10:53

Én azt várom gifben, ahogy John ránéz a táskára.

Egyébként John régi CIA főnöke szerintem csak azért kellett, hogy 5 évad alatt mutassanak normális embert is a tradicionális hatalomtól. A történet vége maximum keserédes lesz, kellenek az ilyen pillanatok.

Llew - 2016. 05. 16. 12:27

Az a baj, hogy bármennyire is szeretem a sorozatot tudom, hogy egy ilyen Johnt lelövik jelenetet nem fognak elnyomni csak így. Utána még egy főszereplőt főleg nem.
Amúgy jó rész volt.
A shipperek meg biztos a bugyijukba olvadtak. Én bírom Rootot és Shawt együtt, de sokkal érdekesebb volt amíg csak flörtöltek.

hummel - 2016. 05. 16. 13:06

Nyilván ez már felmerült Shaw fogságba esésekor, de muszáj még egyszer szóvá tenni, elképesztő baki, hogy a csapat főhadiszállását nem helyezték át. Miként lehet, hogy az AI minden eshetőséget kielemző programja, vagy Harold „only the paranoid survive’ szemlélete, vagy John a CIA-nál belenevelt gondolkodása nem ösztönözte őket mozgásra?

Neoprimitiv - 2016. 05. 16. 13:15

Llew: persze, nekem is onnan kezdve volt gyanús, hogy az If-Then-Else Samaritan változatát látjuk.

Viszont valahol pont ez a jó a sorozatban, hogy itt nem az az első gondolata az embernek, hogy ááá, úgy is túléli, megmentik, hanem az, hogy ácsi, akkor hogy lehet ennek értelme?

A flörtölés mindig izgalmasabb a beteljesülésnél, itt gondolom a készítők úgy voltak vele, hogy ha már ekkora rajongótábora lett az ügynek, akkor had kapják meg, amire vágytak. (Bár ha azt veszem, hogy Sarah Shahi-t az L-Words legalább olyan ikonná tette LGBT körökben, mint mondjuk Nathan Fillion-t a Firefly a geekek között, akkor ez neki és Amy Acker-nek is egy kis plusz reklám.)

Neoprimitiv - 2016. 05. 16. 13:21

hummel: ez valóban írói hiba – sajnos nagy valószínűséggel a csökkentett évad és az ehhez mérten megvágott költségvetés lehetett az oka.

A bázisnak állandó, épített díszlet kellett, így pl. logikailag hiába lett volna jó éppen a ma látott kripta, külső helyszínnel ezt nem lehetett volna megoldani.

LaCRossE - 2016. 05. 16. 19:27

“Llew: persze, nekem is onnan kezdve volt gyanús, hogy az If-Then-Else Samaritan változatát látjuk.”

Hmm, innen eszembe jutott: ha nem lett volna egy If-Then-Else, akkor vajon mit szólnánk ehhez a részhez? Mondanánk, hogy zseniális volt?

Neoprimitiv - 2016. 05. 16. 20:27

LaCRossE: szerintem igen. Vagy legalább is sokkal nagyobb WTF lett volna – így azért rögtön beugrott, hogy csak nem megint egy szimulált eseménysorban vagyunk?

Neoprimitiv - 2016. 05. 17. 06:14

Második blikk. Ha nem lettek volna összecsapottnak ható megoldások az előző részekben és nem lett volna az If-Then-Else, akkor azt mondanám, hogy atyaég, micsoda rész.

Egy csomó esetben az motoszkált bennem, hogy ej, ezt nem így szokták megoldani, nem így kellene reagálniuk a karaktereknek. Mivel az egész csak képzelet volt, ráadásul annak alapján, amennyire a Samaritan ismeri őket, ez lehet nagyon tudatos írói húzás és akkor le a kalappal előttük.

Csak mivel voltak már megbicsaklások, így bennem van a kisördög, hogy mennyi volt ebből szándékos és mennyi a baki? Mennyire volt tudatos, hogy Shaw a végére tényleg úgy nézett ki, mint aki már alig húzza (gratula a sminkeseknek), miközben Root a friss lőtt sebével olyan volt, mint aki most jött a fodrásztól és hasonlók.

Ezzel együtt, mivel itt már minden “akciós” szereplő túlélt halálosnak tűnő sebesülést, amikor Shaw maga ellen fordította a fegyvert, akkor nem tudtam kizárni, hogy csak erre az egy részre írták vissza. Nagyon passzolt volna a karakteréhez.

Mindegy, összességében szerintem az évad eddigi legjobb darabja.

Llew - 2016. 05. 17. 18:17

Bennem ez így nem fogalmazódott meg, de másnak is feltűnt:
http://talesofnorth.tumblr.com/post/144487797849/the-machine-simulation-vs-samaritan-simulation

Neoprimitiv - 2016. 05. 17. 19:56

Llew: én végig éreztem ezt az “ezt most miért így csinálták” érzést. Voltak eleve butaságok, pl. Root lakása, miközben éppen két résszel ezelőtt hurcolkodott le a metróba. A nagy egymásnak esés is tényleg olyan volt, mint egy nem igazán jó fanfic. Greer elrablása is pikk-pakk ment, a vége felé Reese és Root ragaszkodása, hogy de menjenek a Géphez, stb.

Szóval voltak jelek, de sajnos az évad távolról sem annyira hibátlan, hogy ne tudtam volna elképzelni, ezek is csak trehányságok.

Geza Kovacs - 2016. 05. 17. 20:11

Olcsó szarakodás volt. Nem tudom, rémlik-e valakinek 1999-ből egy Mátrix című film? Ott ezt kifejtették már részletesen, itt meg a történetet egy kis hatásvadászattal töltötték fel.

Ennyi erővel a sorozat végén meg Harold vesz le egy ilyen szemcsit 2003-ban.

Llew - 2016. 05. 17. 20:53

Neoprimitiv:
Persze gyanús volt, de nem állt bennem úgy össze, meg ennyire nem szúrtak szemet részletek.
A lakás az nem Rooté volt, hanem egy safehouse. Kb ugyan az ahol a múltkor John az aldozata tesójával volt, meg kb régebben is ez volt a safehouse helyszín.
A csajok egymásnak esésén tényleg érződött a rajongóknak kedvezés, de már anno a liftes csókjukat is ilyennek éreztem, szóval az belefért nálam.

Llew - 2016. 05. 17. 21:04

A múltkor az 5×03-ban volt egy kis furcsaság. A “jelen” 2015 volt. Gondolom a vetítési csúszás miatt, mert régebben mindig igazodtak a valós dátumhoz.

Neoprimitiv - 2016. 05. 17. 21:16

Llew: azt nem is figyeltem. úgy látszik az adásba kerülő változatok már azóta dobozban vannak és mivel a forgatásnak is vége, már nem volt, aki utólag belenyúljon.

m76 - 2016. 05. 17. 23:11

Hát persze, visszahozzák shaw-t és az egész megint shitshow-á alakul. Pedig úgy örültem amikor végre eltűnt. Annyira nyilvánvaló volt a csavar 1 perc után már, hogy elkezdtem beletekerni, mert időpocsékolásnak tartottam végignézni 40 perc fillert. 0/10 gratulálok.

Flanker - 2016. 05. 17. 23:24

Köszi a kanadai infót, most már tudom miért volt kint hétfő reggel, furcsállottam is.
Egyértelmű volt az első perctől hogy nem lesz sikere egyik félnek se. A 4. résznél vagyunk csókolom..
Az első gyanú a túl könnyű szökés (meg a chip, annyira béna és átlátszó), a második hogy csak 2 ügynök jön Shawért, meg hogy csak úgy megtalálják Greert (aki ma mindenkit lejátszott) egy sima háromszögeléssel, akit EGY ember őriz? John halála csak hab volt a tortán, ott már 110% volt számomra nem csak az hogy játszanak velünk, hanem hogy szimuláció, amiről elég árulkodó volt a rész címe ugye.
Szóval így kikapcsolva magam nem volt rossz rész, bár a két csaj összegabalyodásán inkább röhögtem csak, annyira béna volt. De a sztorit ezúttal az írók takarítónőjének a bejárónője vetette papírra.. Tiszta lappal indul az 5. rész, erősen ajánlom a készítőknek hogy ezúttal pozitívan lepjenek meg.

Neoprimitiv - 2016. 05. 18. 12:42

Rita: :D

Llew - 2016. 05. 18. 13:17

Rita
Hát, az apád vagyok vonal már megvan, de semmiben nem hasonlít a star warsra.
Innen max az lehet, hogy a Samaritant térítik vissza a sötét oldalról, vagy a Machine, mint “a kiválasztott” tér át és elárulja az emberiséget.

hummel - 2016. 05. 18. 17:20

Blackwell a következő a sorban, akinek a TM megpróbálja felnyitni a szemét a Samaritan kapcsán. Claire Mahoney esetén nem jártak sikerrel, a Control megértette miről van szó, de őt meg lekapcsolták. Mivel ez az utolsó évad valószínűleg egy a csapat számára előnyösebb kifutás várható Blackwell esetében.

Elias is back! Érdekelne a csapat melyik nekik segítő orvost győzte meg, hogy segítsen egy közismert és körözött maffia vezér ellátásában. Dr. Enright esetleg Dr. Madani? Kötve hiszem, hogy a csapat tudása elegendő lett volna Elias megmentéséhez.

Rammschein - 2016. 05. 18. 18:19

SPOILER
Hát a 4. rész tetszett a szimulációs agystimulálós mivoltával + tudjuk mi van Shaw-val…
Az 5. sem lett rossz, de tudtam, hogy azt a Shootseeker-t Szamaritánus manipulálja, és hogy Reese-t viszont nem ő rabolta el… ez nagyon átlátszó klisés plot volt nekem.
Könyörgöm monddják már meg Fusco-nak mi van… még a végén megöleti magát emiatt Szamaritánussal…asszem Brucenak is lőttek… lekapta a kamera… viszont én nem emlékszem vagy Eliasról csak most derül ki, hogy él? Na ha nem, engem akkor is megleptek, mert ha volt ilyen, ezt bizony jól elfelejtettem. :D
Az is tetszik, hogy a számokat szépen beleszövik a nagy képbe… szerintem még mindig kár, hogy ez az utolsó évad, de ha legalább az, még mindig ott van a minőség is nagyon.

SPOILER OFF

wondorog - 2016. 05. 18. 22:07

Na még most néztem meg a 4. részt és bár Reese lelövésénél rájöttem a dologra imádtam, bár azért annyira nem, mint az If-Then-Else-t. A Greer-es dolognál én azt hittem játszanak egy Wargrave red herringet, mint a 10 kicsi négerben, csak Shaw-nak erről time lost-ja van, de utána összeállt a dolog, főleg, hogy a rész címe is azonnal értelmet nyert, mert rész eleje óta gondolkodtam mit jelenthet, az ilyen számos címek mindig valami fontosat jeleznek (lsd. Arrow – Eleven-Fifty-Nine).

Flanker - 2016. 05. 19. 02:55

jó kis rész volt az 5. is. Egyrészről örülök Elias felbukkanásának, másrészt nem: olcsó írói húzás, és negligálják az évadzáró egy drámai lépését.
A gép körüli elmélkedés kicsit gyengébb volt, de ugyanolyan fontos mint máskor.

Neoprimitiv - 2016. 05. 23. 19:58

Most szólok, hogy a héten nem két, hanem HÁROM PoI részt tol ki a CBS. Ma (hétfőn) egyet, holnap, kedden kettőt, 9-kor és 10-kor.

ALDO - 2016. 05. 23. 20:41

Gyorsan kivéreztetik.

Flanker - 2016. 05. 23. 21:56

jézusom, nem kispálya :)

LoGi - 2016. 05. 24. 10:11

ez elég gyengus rész volt :(

LaCRossE - 2016. 05. 24. 15:51

Júniusban viszont már csak heti 1 részt adnak (5×11-től).

Flanker - 2016. 05. 24. 23:04

Ez jó rész volt, tovább az eddigi recept mentén, bejövős :)
Harold éneklése volt a csúcs :)

Rammschein - 2016. 05. 25. 08:32

2 napon belül 3 rész, hozzá tudnék szokni…
kár, hogy ilyen rövid az évad és majd akkor visszaállnak a heti 1-re. :S :)

hummel - 2016. 05. 25. 11:18

Eltartott egy ideig míg leesett. Az If-Then-Else (4.11) epizódból:
Root. No offense. You’re hot. You’re good with a gun. Those are two qualities I greatly admire. But, you and me together would be like a four alarm fire at an oil refinery.
Ezért választotta Root a ’Four alarm fire’ üzenetet. Ötletes.

Neoprimitiv - 2016. 05. 25. 12:00

hummel: köszi, nekem nem ugrott be.

Rammschein - 2016. 05. 25. 13:13

nice catch, hummel. :)

ömm… sameen most akkor a szimuláció-szimulációjának-szimulációjában van? :P szegény már ő sem tudja követni, lehet ez a valóság volt akár… :D

jó, hogy a számokat beleépítik az átívelésbe…jól csinálják.

8. epizód spoileres:
na az viszont baromira nem jött be, hogy Fusco-t eltaszították maguktól… tipikus írói klisé…mennyivel lett volna egyszerű a detektívet belevonni az egészbe, mint ezzel így szenvedni?? :(

hummel - 2016. 05. 25. 13:29

„na az viszont baromira nem jött be, hogy Fusco-t eltaszították maguktól… tipikus írói klisé…mennyivel lett volna egyszerű a detektívet belevonni az egészbe”

Nem beszélve arról, hogy ezen a ponton szerintem már akkor teszik ki nagyobb veszélynek a detektívet, ha nem árulják el az igazságot.

LaCRossE - 2016. 05. 25. 15:15

Szerintem Shaw most nem szimulációban van, ezt szerintem a rész végi rádióadás is bizonyítja. A csávó csak próbálta meggyőzni Shaw-t, hogy azt higgye, szimulációban van, és akkor talán nem próbál meg megszökni.

Annak én sem örülök, hogy Fuscót eltaszítják maguktól, a faszomért nem lehet elmondani neki végre az igazat?

Neoprimitiv - 2016. 05. 25. 19:29

Fusco szála sajnos nagyon béna, a tipikus “juszt se mondjuk meg” műbalhé – kár. Az előző (6.) részben már a saját kontójára nyomozott, utána a 7. részben éppen az önkéntes kockázatvállalás a téma, ezek után leragadnak ennél “a te érdekedben nem mondjuk el” szövegnél? Látható, hogy nem áll le, így viszont a titkolózásuk csak felkészületlenné teszi, nem védi.

Shaw most már biztosan nem szimulátor módban van, már az elvágott keze is annak a bizonyítéka volt, hogy (sajnos) tényleg megölte a doktornőt. Lambert csak megpróbálta belezavarni. A szökés viszont megint csak nagyon “takarítónős” lett. (Mármint olyan, mint ha a takarítónő írta volna.) Kitörhető fal egy nehézfiúkra szabott börtönben? Két (na jó, három) őr és sehol semmi riasztás? Hogy nyitották ki a cellaajtót belülről? Nem kellene megoldhatatlan helyzeteket írni, ha utána csak annyi a megoldás, hogy ne foglalkozzak ilyenekkel.

Zora - 2016. 05. 25. 20:00

5×04

A csajok ágyjelenetén húztam a szám, mert ennyire részletezve egyáltalán nem illik bele a sorozat koncepciójába.
Már az is eszembe jutott, hogy valaki új ember volt a forgatókönyvíró.
Erre, kiderül, csupán Shaw ügyködött…

Jó volt a rész, de kicsit megkavarodtam. Abban az univerzumban pontosan mennyi ideje van Shaw fogságban?

Rammschein - 2016. 05. 25. 20:49

Neoprimitív: na igen Fuscoval totál egyetértek…
utólag tényleg nem tűnt már szimulációnak… csak engem epizód közben annyira megkavartak, hogy elvesztettem a fonalat.

Viszont néha olyan, mintha az írók tudása kihagyna… mert alapjaiban remek dolgokat írnak, de van benne olyan, mint ez a zárka kinyitós meg fal áttörős, amit említettél…ugyanez a Fuscos eset is… most ez így totál gagyi, de nem vették észre… ezektől eltekintve tényleg remek az írás, na. :D

Neoprimitiv - 2016. 05. 25. 22:09

Zora: most nem tudom megnézni, de valahol az évad elején elhangzott, hogy már hónapok óta.

Rammschein: Azért bosszantanak és feltűnőek az ilyen butaságok, mert korábban vették a fáradságot és figyeltek erre. Pl. amikor a 3. évadban Root elfogatja magát a CIA-val, hogy megmentse a hackert, a szökés egésze irreális volt, de a sztori szépen végigvitte, hogy hogyan csinálták.

Flanker - 2016. 05. 26. 03:07

hummel: köszi, ezt én se vágtam
A szökéses gagyi részt leszámítva, ez bizony nagyon jó dupla rész volt. Erősen haladunk a sztoriban, felépült egy új karakter aki erre vagy arra is hajolhat még. Shaw szála se egy helyen jár, és mivel már csak 5 rész van hátra, szerintem nem szimuláció.
Egyértelmű hogy az Gépet fel fogják tuningolni. Fusconak én is elmondanám, már csak azért mert hogy ő milyen személyiség: nem fog leállni.
Ez a három részes adag ütős volt, de most sajnos elfogyott a hatása, és várhatunk egy hetet az új be (és meg) lövésért :)

hummel - 2016. 05. 27. 17:21

Zora: Az 5.04 elején hangzik el, hogy Shaw már 9 hónapja van náluk. Ez volt 6741-es szimulációnál, most pedig Lambert halála előtt célzott rá, hogy túl vannak a hét ezer szimuláción. Szóval nagyjából 9,5 hónapig lehetett Shaw fogságban.

Zora - 2016. 05. 28. 19:51

Hát, szerintem én majd úgy július végén jövök legközelebb, amikor készen lesznek a feliratok.

Ez a hátulütője annak, ha egy sorozat minden részét majd’ 1 hónapon belül adják le.

Zora - 2016. 05. 28. 20:04

Úgy látom, sokat felejtettem a 4. évadból. Bennem az van, hogy elkapták Shaw-t, majd utána kezdődik a hajtóvadászat Root-ék után, ami így csupán pár hét.

Most utánanéztem: Shaw a 4×11-ben volt utoljára, és mivel a 4. évad utolsó része, valamint az 5. évad első része között kb 5 perc telt el, így Sameen nem lehet ott többet 4 hónapnál.
Hiszen, egy szimuláció nem valós idejű (gondolom…).

Az, hogy elhangzott a 9 hónap, az igaz. Csakhogy ez a szám a szimulációban hangzott el.

Én így okoskodom, aztán lehet, tévedek.

hummel - 2016. 05. 28. 21:15

Zora: A két AI beszélgetése az 5.10-es epizódban még 2014-ben történt a Samaritan feliratozása szerint. A tőzsdés akció folytonos volt a korábbi résszel, szóval Shaw fogságba esésére is még 2014-ben került sor. A Correction dátuma 2015. május 6. Ezzel lefedtük a fogság 4. évadra eső részét. Az 5 évadot illetően az 5.02-ben John panaszkodik, hogy két hónapja nem kapnak számokat, és ugye az első ’telefonos’ napnál Blackwell száma is felbukkan. Az 5.08-ban pedig Root jelzi, hogy a gép hónapokkal ezelőtt figyelmeztette őket Blackwell-re, ekkor szabadul ki Shaw.

Szerintem Sameen fogságának idejére a 9,5 hónap nagyjából pontos becslés.

hummel - 2016. 05. 29. 13:38

Korrekció. A két AI a 4.10-es epizódban beszélgetett.

Zora - 2016. 05. 30. 19:16

Köszi, @hummel, én még csak az 5×04-nél tartok…

andatti - 2016. 05. 31. 06:30

Nna, megnéztem a 9. részt… szép a vége. A sima, számos rész is kapott egy kis csavart, ami nekem nagyon tetszett… régen volt már ilyen… Sőt, (talán) ha jól figyeltem Fusco is teljes értékű taggá válik. (persze, csak, ha jól értettem)… Igaz, mivel most még angol felirat sincs a tizedét se értettem. (szerintem mostanában “csúnyábban” beszélnek, kevésbé tisztán). Kíváncsian várom a többiek okfejtését, hogy mi volt, s hogyan tovább…

Neoprimitiv - 2016. 05. 31. 09:13

– Fusco végre csapattag, nagyon ideje volt.
– Nem tudom pontosan megfogalmazni, de volt egy kellemetlen érzésem azzal kapcsolatban, ahogy Finch Elias-ra tolta a piszkos munkát. Jobban örültem volna, ha inkább felvállalja. Könnyű úgy morálisan magasabbrendűnek lenni, ha mindig van valaki kéznél, aki cselekszik.
– a valódi találkozásnál jó volt a kontraszt a szimuláció és a valóság között.
– Shaw egy hét alatt pénz és papírok nélkül eljutott Dél-Afrikából New Yorkba és tudta azt is, hol keresse a Szamaritánus ügynökeit – ez azért elég sűrű balladai homály.
– Gondolom csak le akarták zárni az egyetlen, még függő ügyet, mert egyébként a heti eset semmivel sem vitte előbbre a fő szálat. (Fusco-t bármilyen apropóból felvilágosíthatták volna.)
– A záróképet Chris Fisher korábban már kiposztolta az instagramjára, hiába teátrális, mégis jó volt. Innen indultak, stílszerű volt, hogy a véghajrá előtt itt jöjjenek össze.

Kíváncsi leszek, marad-e valaki közülük a végén? Öten vannak, négy epizód van hátra. Ha tippelnem kellene, Fusco-ra fogadnék. Ő képviseli a normalitást, a mindennapi életet, a többieknek túl sok minden van a csomagjában, túl sok mindenért felelősek.

Dave - 2016. 05. 31. 09:18

– Shaw egy hét alatt pénz és papírok nélkül eljutott Dél-Afrikából New Yorkba és tudta azt is, hol keresse a Szamaritánus ügynökeit – ez azért elég sűrű balladai homály. Ez nagyon bökte az én szemem is. De lehet, hogy szamaritánus táplálja infóval, hogy evvel is beférközzön a csapat közé élesben, szimuláción kívül.

Nem sok epizódba tekertem bele, de ebbe nagyon. Vajon úgy írták ezt az évadot, hogy szarni bele, cancel van ne adjunk ki annyira komoly minőséget a kezeink közül? Ha ez így folytatódik nem fogunk méltó zárást kapni.

Llew - 2016. 05. 31. 09:54

Jó rész volt, de ezt a fazont inkább az előző évadban kellett volna visszahozni, nem ebben a rövidben töltelék részezni.
A vége hangulatos volt. Kár, hogy már csak ilyen kevés van hátra.

hummel - 2016. 05. 31. 10:38

Neo: Nem lehetett ez az egyetlen még függőben lévő ügy. Alistair Wesley szála sincs lezárva, igaz valószínűleg már nem is lesz.

„volt egy kellemetlen érzésem azzal kapcsolatban, ahogy Finch Elias-ra tolta a piszkos munkát”
Az AoS-ből Coulson jutott eszembe, mikor bombát aggatott Lincoln-ra és a távirányítót May-nek adta. Nyilván az jóval sarkalatosabb eset volt, de az üzenet hasonló.

Elias mindig felvillanyoz. Megint egész jó kis beszólásai voltak:
I never properly thanked you for providing the car bomb that killed my father.
Come on, Harold, you brought me for a reason. You must have know I’d do something like this.

Korábban két főbb problémát láttam az évad előtt, ami a csapat előtt tornyosult: a Samaritan és a legitimitás. Azt hiszem ez utóbbival már nem szándékoznak foglalkozni, az előbbi korrekt lezárására meg csak remélni tudom, hogy elegendő lesz a fennmaradó 4 rész.

Mellesleg hol vannak a beígért visszatérők? Mindet az utolsó részre tartogatják?

Neoprimitiv - 2016. 05. 31. 11:09

hummel: Wesley lehetett volna egy folytatható szál, ha akarják, de alapból ő csak megbízást teljesített, “nothing personal”. A Voice viszont beígérte Haroldnak, hogy még találkoznak, ez személyesebb konfliktus volt.

Coulson esete nekem annyiból volt elfogadhatóbb (bár hasonlított), hogy ő nem zárkózik el a problémák sajátkezű elrendezésétől. Harold viszont most úgy nem akart túllépni egy maga számára húzott vonalat, hogy közben számított arra, valaki majd megteszi neki ezt a szívességét.

Neoprimitiv - 2016. 05. 31. 11:34

Két dolog még:
– hol hagyták Beart?
– a Fake Empire a National-től a végén, a zenei szerkesztőjük megint nagyot húzott.

andatti - 2016. 05. 31. 14:30

Látta írtátok, hogy furcsa, hogy Shaw 1 hét alatt az usa-ba ért… Nekem ez annyira nem gáz, hiszen ő is képzett ügynök volt már, mielőtt be lett szervezve. Akkor pedig a kiképzés része, hogy hogyan kell boldogulni idegen terepen, pénz nélkül… Hogy ott hogyan került a tűzvonalba, az már megint más kérdés, de mivel korábban is NY-ben volt, lehettek kapcsolatai még épp az ügynökmúltjából…
Nekem inkább Shaw és Rooth találkozása volt picit mű, főleg, a “ha te lelövöd magad, akkor én is-és ez már tuti nem szimuláció, vedd észre” feeling miatt. MIntha a 7000 szimulációban ez ne fordulhatott volna elő… Hisz a 4. részben el is hangzik, hogy “megint szétloccsantotta az agyát”, de most 1 órával később ölte meg a Samaratan “atyját”… Ergo épp a Samaritan-nak kellett volna a sok öngyilkosság végkifejlet miatt más sablonokkal is próbálkozni, ami nem történt meg/nem mutatták nekünk. Látszik is, hogy Shaw összezavarodott a “váratlan” húzástól… (mondjuk, ha megint elővették volna a homoszexuális attitűdöt, lehet, hogy elfordulok a sorozattól, bár tudom, ez nők esetében (is) sokaknak bejön, + e nélkül már szinte nincs ma film/sorozat)
Finch viselkedése a kocsirobbantás előtt… hát az bennem is felvetett morális aggályokat. Alig volt mimikája és amikor előkerült a távirányító meg sem lepődött, várta az eseményt. Ez nem illik a karakter eddigi ténykedéséhez és ahhoz, hogy tanította a Machine-t…
Jah, egy kérdés… akkor a kövi rész csak jövő hét kedd hajnalban várható?

Neoprimitiv - 2016. 05. 31. 15:18

andatti: nem, a 10. rész ma este lesz, csak a jövő héttől lesz egyesével keddenként.

A Szamaritánus “butasága”: az érzelmeken alapuló önfeláldozás (amikor akár az áhított cél is veszélybe kerülhet) egyértelműen emberi gyengeség. Olyasmi, amit csak azért fogadunk el vagy tudunk megérteni, mert mi is ilyenek vagyunk – vagy legalább is reménykedünk abban, hogy van olyan körülöttünk, akinek mindennél fontosabbak lennénk.

Root végig maximálisan céltudatos, akár a könyörtelenségig elszánt valaki volt, ezt a képet tudta a Szamaritánus összerakni róla. Ebbe se az ő gépi “attitűdje”, se a róla kapott információk alapján nem illett bele ez a fajtájú önfeláldozás.

Shaw esetében pedig még mindig fennáll az érzelmi tompaság. Nem gondolnám, hogy a szó klasszikus értelmében vett szerelem az, amit Root iránt érez. (Rooté az.) Volt egy “szakmai” megbecsülés, mostanra van egy biztonság, hogy ő soha nem hagyná magára. Ezt egészíti ki egy fizikai vonzalom, bár ez Shaw esetében szerintem inkább a pragmatikus rész, ld. a 3×03 Lady Killer epizódot.

rhynn - 2016. 05. 31. 19:42

Kb 5 rész van hátra, erre benyomják az egész sorozat egiyk leghangulatosabb részét, miután hetek óta csak azért nézem, mert mostmár úgyis vége. Ez így nem fair :(

Neoprimitiv - 2016. 06. 01. 07:39

A Gép hangja…

hummel - 2016. 06. 01. 09:07

Pokolian összerakták a jubileumi részt. Egy részben két favoritot is kiírni … , na és Finch beszéde Samaritan-hoz …

Baljóslatú volt a Team Machine múltkori parti összejövetele, már akkor lehetett érezni, hogy így nem fogjuk őket újra együtt látni. Pont mint Elias, Bruce és Anthony. Ők is összejöttek a parton anno és röviddel utána Anthony meghalt.

Még az 5.08-ban elemezte Elias Harold-ot. A történtek fényében az pár mondat nagyon ide illik.
Underneath all that intellect, you’re the darkest of all of us. It’s always the quiet ones we need to be afraid of. I just hope I’m not around the day that pot finally boils over.

Neoprimitiv - 2016. 06. 01. 09:42

hummel: nekem is az jutott eszembe, csak nem akartam már kora reggel lelőni a poént.

Az előző rész végén én is azt éreztem, hogy ez a búcsú kezdete, egy utolsó csoportkép.

Az egyetlen fájdalmam az autós üldözés volt – úgy látszik a PoI már csak úgy fog véget érni, hogy csupa túltolt lövöldözős jelenet lesz benne.

Ramin Djawadi: ő a zenei felelőse a sorozatnak. Megint nagyot húzott a végén.

winnie - 2016. 06. 01. 09:53

milyen lett a 100-as? érdemes megnéznem random ezt a részt az évadnyitó után, lenne rajta mit kibeszélni?

Neoprimitiv - 2016. 06. 01. 10:01

winnie: Elég sok minden történt benne, tulajdonképpen talán a legnagyobb fordulat a sorozatban. Szerintem igen, érdemes megnézni. Nem volt hibátlan, biztos lesz, aki szerint már mérföldekről látható volt az egyik fő eset (bocs, direkt nem akarok még pontosabban fogalmazni), de ezzel együtt szerintem méltó volt egy 100. részhez.

Estére összerakok egy rövid posztot, ha gondolod.

winnie - 2016. 06. 01. 10:16

ha úgy érzed, hogy van benne, akkor naná. én meg akkor csekkolom, mert kíváncsi vagyok.

marsters - 2016. 06. 01. 10:28

Azt hiszem megvan ezen a héten “Melyik volt a hét legjobb sorozatepizódja?” nyertese. Nálam biztosan.

Llew - 2016. 06. 01. 12:03

Basszus mennyire jó rész volt. Nem is néztem, hogy ez a 100. rész. Sajnálom a távozókat, de jók voltak. Mindkettő önmaga volt az utolsó pillanatig. Szegény Root, mit küzdött, hogy visszakapja Shawt, aztán tessék. De legalább flörtölt vele egy jót utoljára.

Sajnos a lövöldözéseket tényleg túltolták, meg a végén a telefon megoldása is kicsit suta volt, de egye fene.

Llew - 2016. 06. 01. 12:10

Harold mint perpetrator. Ezt sem gondoltuk volna sokáig azt hiszem. Amy Acker legalább hangban velünk marad a végéig. A hangválasztás tényében pedig más színbe helyeződik a évadnyitó monológ.

andatti - 2016. 06. 01. 12:11

Már van angol felirat a 10-eshez…
1-et áruljatok már el, bár spoiler… A végén megszökött, vagy nem szökött meg? (mert nem nevesítették, és látni sem láttuk).
A Machine hangja a végén egy picit nekem is merénylet volt a számomra… A két “főember” kiírásából az egyiket annyira nem sajnálom, bár mindkét karaktert megkedveltem… A másik viszont hiányozni fog, már csak a speciális helyzete miatt is. Ő volt az egyetlen vigyori a csapatban. (így már ki lehet találni kire gondoltam)… Mit nem adtam volna, ha Greert is kiírják a sorozatból, mert nem oszt, nem szoroz, hiszen ő is csak egy bábú…
Az autós üldözés végén Rooth “tekintgetése” picit valószerűtlen, mert előtte nem csinálta, sőt, inkább beszélgetett… “A lábbal, háttal a menetiránynak fogom a kormányt rész is enyhén gáz volt, bár még belefért, főleg, hogy jó volt a végkifejlet… Ott.
Akkor még hány rész is lesz? 3! Háát, a végső megoldáshoz nem jutottunk közelebb. Ez inkább a kiherélés felé halad, bár, ahogy mondani szokták, innen szép nyerni, de én is inkább attól tartok, hogy össze fogják csapni a különböző, lezáratlan szálakat, vagy ki se térnek rájuk…

LaCRossE - 2016. 06. 01. 12:36

A The Day The World Went Away micsoda választás volt már megint a végére. Olyan zenéket választanak állandóan ebbe a sorozatba, hogy nem csoda, ha mindig a spotifyon a PoI playlistet hallgatom.

Én sem tudtam, hogy 100. rész volt, de két kedvenc karaktert is kinyírni… :( Nem tudtam, kit sajnálok jobban, Elias halála villámcsapásként jött (persze tudtuk, hogy előbb-utóbb meghal), Root pedig már akkor garantáltan halott volt számomra, amikor Finchet elvitték a rendőrök.

És az, hogy Haroldból lett a perpetrator… na ez tényleg váratlan volt. Már csak 3 rész. :( Nagyon fog hiányozni a sorozat.

Llew - 2016. 06. 01. 12:38

Volt az a rész amiben Root fegyverkereskedőt játszatott Harolddal. Ott mondta az ügyfélnek, hogy I got only two modes, Jerry… calm and furious. It’s a rare person that sees the latter and lives to talk about it.
Úgy tűnik az nem megjátszás volt, és meglátjuk azt az oldalt.

pim/nel - 2016. 06. 01. 13:12

Én azt nem értem, ha ilyen színvonalat tudnak csinálni, miért nincs nézettség, és miért kell befejezni?

A tűzpárbajok lehet, hogy szándékosan ennyire bénák?

Neoprimitiv - 2016. 06. 01. 15:29

pim/nel: azért fejezték be, mert nem volt nézettség. Hogy miért nem, az egy jó kérdés, de azért lássuk be, egy este tíz órás CBS krimi jellemző közönsége és Schrödinger lételmélete nem igazán képez közös halmazt.

A tűzpárbajok nyilván szándékosan ilyenek, csak azt nem tudom, mi a szándék mögöttük.

piszkosfred - 2016. 06. 01. 17:25

En csak sajnalom, hogy csak par resszel a vege elott megy at a Gep badassba. Szivesen elneznem ezt hoszabb ideig…

Dave - 2016. 06. 01. 18:24

Jó rész volt, de akkor is nem tudom mi a tragikusabb, az hogy ennyire összecsapják vagy a halálozások.

A lövöldözések viszont határozottan idegesítenek. Minigun épphogy átviszi a kocsi ablakát? MI a f@sz????

Rammschein - 2016. 06. 01. 18:48

3 résszel a vége előtt ez a 100. rész azt sejteti, hogy a Gép most fog bedurvulni, hogy leszámoljon a Samaritannal… szegény szereplők, akiket kinyírtak. :( Ennek fényében különösen durva volt, milyen hangot választott magának a Gép… Oké, persze, bele lehet kötni a lövöldözésekbe még mindig, az autós üldözős is fura volt… de inkább legyen egy ilyen utolsó évad, ami a kisebb hibái ellenére is nagyot szólnak, mint, hogy lebőgjenek vele… ha már vége, fejezzék be jól… és egyelőre inkább ez van, mint a rossz befejezés… persze várjuk ki a végét, de nem érzem, hogy ezt elronthatnák… a sok szenvedés után kijárna a team-nek egy happy end. Na majd meglássuk az lesz-e… :)

winnie - 2016. 06. 01. 19:12

ha már nézettség: még az is a sorozat mellett szólna, hogy a kihagyott 8 részem ellenére simán tudtam nézni a mostanit. max olyasmiről maradtam le, amiről nem tudok, de az rész megítélését semmi sem befolyásolta negatívan. (oké, volt elias és shaw, de ebben nincs semmi meglepő.)

nekem nem is annyira a lövöldözésekkel van bajom (oké, azok alapból nem érdekelnek, ha jól néz ki, tapsolok, egyébként nekem csak pufogtatás), hanem az, hogy túl magától értetődőek a megmenekülések. lehet, hogy direkt, de az, hogy elhívja az ember az fbi ügynök, hogy megérkezik a felmentő sereg (előbb root és shaw haroldnak,majd reese-ék shaw-nak), amikor kell, a takarító ott hagyása. nem az zavar, ami történik, hogy megmenekülnek, meg deus ex machina, hanem, hogy túl egyszerűnek tűnik a dolog. írják a jelenetet, és amikor megvan a karakterszám, akkor “és megjelenik egy autó”. ez így lazy. legalábbis ebben a részben. például harold esetében azt hittem, hogy nem annyi lesz, hogy oda mennek hozzá, hogy “erre parancsoljon, uram”.

ez nem von le semmi a részekből, csak ezeknek az akciózásoknak az élét veszi el.

Flanker - 2016. 06. 01. 20:57

Kettőjük kapcsolatát elnézve eléggé adta magát hogy a gép Root hangját választja.

hummel - 2016. 06. 02. 13:24

Elfogult vagyok a sorozattal, szóval nekem a hibákkal együtt egy élmény, de sokan szóvá tették és elgondolkoztam. Én ítélem meg rosszul, vagy ezek a hibák – hatásvadász lövöldözések, varázsütésre meggyógyuló sérülések, művinek tűnő drámázások, logikai bukfencek – még nem voltak jellemzőek a sorozat elején és csak fokozatosan szaporodtak el?

mary515 - 2016. 06. 02. 16:27

Rammschein: Happy end? Ha ezt úgy vesszük, hogy a Machine győz, akkor remélem, szerintem a csapat 90%-a meg fog halni.

Rammschein - 2016. 06. 02. 17:51

mary515: valszeg nem lesz az, de túlzottan optimista vagyok… lehet az az ára, hogy a machine győz, hogy a csapatnak lőttek… a machine meg, mint jó megmentő “ellovagol a naplementébe” majd… :D

hummel: igen az elején emlékeim szerint, még nem volt ennyi… aztán valahogy az írók ezt letojták, hogy erre odafigyeljenek, de ha ezeket a dolgokat figyelmen kívül hagyja a néző, simán csúcs epizódokat írnak… csak ugye ezek a plot-pajzsok, meg hülye lövöldözés-üldözések rondítják az összképet…kinek mennyire, ugye… :)

hummel - 2016. 06. 03. 12:02

Még talán a 2. évad elején lett volna pár jelenetsor John gyerekkoráról, epizód előzetesben még látni is lehetett, de az epizódból már kihagyták. Most viszont a fináléban biztosan bepillantást nyerünk John gyerekkorába, szóval a régi felvételek talán mégsem mentek veszendőbe.

Neoprimitiv - 2016. 06. 03. 13:06

Legjobb komment díjra esélyes twitter poszt (Amy Ackernek):

“szerintem túl irreális volt az utolsó rész. Ilyen gyorsan nem lehet megtalálni egy hajgumit.”

Dark Energy - 2016. 06. 03. 19:46

Én az abszolút elfogult rajongó vagyok, de a lövöldözés nekem is irreálisnak nézett ki, de mindent meg tudok bocsátani ennek a sorozatnak továbbra is.

Neoprimitiv - 2016. 06. 03. 21:03

Nosztalgiából most este megnéztem a 2×01-02-t, amelyekben először volt ténylegesen jelen és így visszatekintve még inkább látszik, mennyire jól kitalált karakter volt és mennyire teljes ívet kapott.

kiváncsi fáncsi - 2016. 06. 04. 00:39

nagyon jó epizód volt… finch übermensché változására kiváncsi leszek

Bullseye - 2016. 06. 05. 23:25

Na lássuk a deadpoolt!
– Finch, költői lenne meg minden, de ő a fő hacker/ész/pénzeszsák, szóval csak akkor, ha géproot átveszi a szerepét (végtére is eddig is neki dolgoztak), de ez morálisan elég izé lenne, Samaritan 2.0, szerintem életben marad, hogy bánkódhasson a tettei miatt.
– Reese kinyírása simán belefér. Ha Shaw túléli, viheti tovább a boltot.
– Shaw bár adná magát, hogy nagy hősies bosszúval ő is meghal, de a Tumblr fellázadna a nők kiirtásán, meg most már pláne, hogy totál Bury your gays lenne. (Már így is rástartoltak páran Root miatt, ofc)
– Fusco nem annyira komoly karakter, hogy a kiírása elég érzelmes legyen, így bármi lehet (A gyerek nem számít, Carternek is volt. Tényleg, mi van vele?)
– Medvét tuti nem merik.
– Mindenki. Háááát, olyan nagyon edgy darkos húdemély lenne, de valahogy kétlem, hogy ennyi előkészítés után most vesztenek, mert csak.

Szóval részemről Reese.

ALDO - 2016. 06. 06. 16:12

Szerintem a készítők próbáltak optimisták lenni és számítottak arra, hogy nem az ötödik évad lesz az utolsó. A kaszát is viszonylag későn jelentették be, jó eséllyel már nem tudtak belenyúlni a végébe, de állításuk szerint lezárták a sztorit. Ha tippelni kéne, így Reese és Finch nem halnak meg.

Neoprimitiv - 2016. 06. 06. 16:47

ALDO, Bullseye: a halállottónál én vagyok ezek szerint a legpesszimistább.

Bár a nagy balhé a női és meleg szereplők kiírása miatt csak jóval a finálé elkészülte után kezdődött, szerintem a készítők így is érezték, hogy nagyon meredek lenne, ha mindkét csaj meghalna, miközben a pasik túlélik. (Adjuk még hozzá Cartert is, akkor már 3:0.)

Én változatlanul Fusco szóló túlélésére szavazok. A Gép eddig már bizonyította, hogy a Szamaritánusnál sokkal jobban törődik az egyénnel is, ezért én nem érzem morálisan problémásnak, ha a Szamaritánus legyőzése után egyedül marad a színpadon. (Kérdés, hogy közben még Finch mit épít bele a programjába, milyen biztosítékokat.) A készítők is inkább spinoffban gondolkoztak, amihez egy csak gépi szereplő a legegyszerűbb.

Mindenkinek a túlélése és a halála is megindokolható lesz, még azt sem mondom, hogy erőltetetten. De nekem az utolsó két évad sötét alaphangjához jobban passzolna egy olyan befejezés, amelyikben Fusco, az egyedüli átlagos kisember marad csak talpon. Végül is az ő képviseli azokat, akikért az egész hacacéré zajlott.

mary515 - 2016. 06. 06. 17:04

Egyetértek Neoprimitívvel, én is erre a halálozási arányra tippeltem.
Bennem felmerült az, hogy vajon meg merik-e ill. meg akarják-e lépni azt, hogy a The Machine nem győz?

Neoprimitiv - 2016. 06. 06. 17:17

mary515: az szerintem túl meredek lenne, hiszen akkor mindenkit, Fuscot is ki kellene nyírni. Meg azért ez mégis csak egy amerikai országos csatornára készült sorozat, valami pozitív kicsengés kell a végére, különösen, ha elvben lehetségesnek tartottak egy folytatást.

ALDO - 2016. 06. 06. 20:27

Igen, mindenki túlélése és mindenki halála indokolható lenne. A 100%-os halálozás szerintem nem fog megvalósulni. Talán fentebb írtam, hogy azt sem tartom kizártnak, hogy a Gép és a Szamaritánus valahogy egymást ölik meg és az emberek életben maradnak. Bár ez elég érdekes lenne, mivel Root mondta a harmadik évadban, hogy a Decimának kb 100 szerver farmja van az egész világon, így a Szamaritánus teljes felszámolása legalább olyan lehetetlen feladat, mintha valaki az internetet akarná megszüntetni.
Ha mindenki meghalna és a tudatuk valahogy feltöltődne a gépre az meg már nagyon sci-fis lenne.

Neoprimitiv - 2016. 06. 06. 22:20

ALDO: a szerverfarmok a szoftver nélkül semmit sem érnek, tehát ha a Gépnek sikerül valahogy meghekkelnie a másik AI-t és használhatatlanná tenni, akkor a szerverfarm csak egy rakás vas.

Azt viszont el tudom képzelni, hogy a Gép egy virtuális Dugovics Tituszként magával rántja a pusztulásba a Szamaritánust is és ezzel visszaáll az AI nélküli “ősállapot”. Ebben az esetben tényleg teljesen random, hogy ki hal meg az emberek közül. Ekkor talán Shaw-nak van a legnagyobb esélye a túlélésre, mert ő az egyetlen megmaradt női szereplő.

Bullseye - 2016. 06. 07. 11:31

Vagy lehet nagyon hollywoodi befejezésként, hogy a gép meggyőzi Szamaritánust, hogy a legfőbb érték az ember, és onnantól együtt dolgoznak. Akkor legalább neki is lesz barátja… :)

Kissur - 2016. 06. 07. 17:32

Az gáz, hogy Elias halála jobban fájt, mint Rooté? Lehet, hogy nem volt szerencsés azonos epizódon belül két ilyen fontos karaktert megölni, mert így még az első halála fájt. Bár Root karakterét úgy érzem kinyírták erre az évadra.
Fusco tuti nem hal meg. Shawnak érzelmei lesznek. Harold még jobban visszavonul. A MachineRoot szerintem “meghal”, de Szamaritánus átáll a jó oldalra. Ráadásul az jól is jönne a világnak, mert a Machine csak New Yorkban “lát”, míg Szamaritánus az egész világon. Lásd azokat a részeket, amikor Shaw megszökött a világ túloldaláról.
Az 5×09-10 részekre 9/10-et adtam. Remélem folytatódik a tendencia és nem vesznek most már vissza.

ALDO - 2016. 06. 07. 17:54

Neoprimitiv: igaz,de mint ahogy a Gép is “elfért” 300 db playstationon, ennyi erővel akár a szamaritásnust is kiírhatták pár ezer DVD-re, így akkor hiába hekkelnék meg a szoftvert.

Dark Energy - 2016. 06. 07. 19:05

Szerintem a Gép felülírja Samaritan morális értékeit, megtanítja Samaritan-nak azt, amit Finch-től tanult.
Vagy a másik véglet, hogy kitörlik egymást a fenébe.
Én Reese és Shaw halálára tippelek, Reese nagyon sanszos, szinte biztos. Shaw nem valószínű, de valahogy úgy érzem, hogy nem nagyon van maradása, legfeljebb akkor, ha Fusco és ő lépnek, Reese és Finch helyébe.
Finch életben maradásában bízom a legjobban, de nála is nagyon rezeg a léc, ha meghal, nagyon szomorú leszek. Fusco tuti életben marad.

hummel - 2016. 06. 07. 19:37

Kissur: A Machine nem csak New York-ban lát. Épp csak számolt azzal, hogy a csapat mit érhet el és mit nem. Lásd például Pierce Szentpéterváron, vagy Lou Atlantic City-ben. Arról nem is beszélve, hogy Root körbeutazta a bolygót előbb a gép privát akciói miatt, majd mikor átvette a relevant számokat. Shaw nyilván kerülte a kamerákat Sam miatt, ezért nem szúrta ki a Machine se.

A Machine tekintve az 5×01-ben lévő előretekintést nem hiszem, hogy meghal. Úgy beszélt mintha a háború eldőlt volna, csak éppen ő nem lát rá a helyzetre. Finch úgy helyezte el a gépet, hogy mozgatható legyen szükség esetén, de talán azt nem oldotta meg, hogy eközben még a hálózaton is tudjon maradni. A Machine az egyetlen, amely túlélésében biztos vagyok, de majd meglátjuk.

ALDO - 2016. 06. 08. 02:53

Tényleg, akkor mi van, ha mondjuk mindenki meghalna, aki tud a gép létezéséről? Keres magának egy új admint?

Bullseye - 2016. 06. 08. 02:57

Na, most elkezdtem aggódni a csapatért…

Neoprimitiv - 2016. 06. 08. 06:21

Basszus, azt hittem csak a flashbackek miatt vannak ismerős nevek a stáblistában, pedig mennyire logikus húzás volt.

Neoprimitiv - 2016. 06. 08. 07:51

Bullseye: igen, ez a rész tökéletes felvezetés volt egy későbbi folytatáshoz úgy, hogy ha nem vállalnák el (nem tudnák elvállalni), ne kelljen ragaszkodni a mostani stábhoz.

hummel - 2016. 06. 08. 09:18

Ha a Machine Pierce köré csapatot szervezett, akkor könnyen előfordulhat, hogy Daizo, Greenfield, és Casey köré is szervezett egyet, valamint ki tudja még ki köré. Azt hiszem azután, hogy a Machine önállóan beszervezte Harper-t az ügynökei közé a múlt évadban, számítani lehetett az események ilyen fordulatára. Mellesleg jó volt látni az egykori ’számokat’, főleg így csapatba szerveződve.

Finch meglépi azt, amitől még a 2.13-ban tartott? Akkor még attól félt, hogy egy vírussal a Machine-t támadják, most ő támadja így a Samaritan-t. Ez Greer szerű lépés volt egyenesen a Decima fegyvertárából.

Reese egy kicsit lassú volt. Shaw-nak legalább leesett, hogy a Samaritan hagyta megtörténni az eseményeket.

Rammsch - 2016. 06. 08. 11:22

Na a 11-es részre nem hiszem, hogy sok panasz lehet…
Nem volt csúnya/buta autós üldözés, a lövöldözések hihetőek voltak…
Na de ez, hogy miután Root-ot meggyászolják… Finch taktikát vált és kvázi már nem csak a jó módon taktikázik, hanem számításba veszi a járulékos áldozatokat… mondván csak így győzhet…

Na meg ez… logikus, hogy felépít a gép több csapatot… de én nem gondoltam ilyenre, és így baromira jól megleptek. :D Főleg, hogy ezek a korábbi irreleváns számokból állnak…(SPIN-OFF alapnak tökéletes).

Azon is meglepődtem, hogy Samaritan-nak a POTUS irreleváns lett…( hehe, milyen heti ügy/szám lett belőle… Jack Bauer megirigyelni :DD… wtf. már ennyire mindent tud befolyásolni akkor, hogy nem kell neki az USA elnöke… oké, ezt is lehetett sejteni, de durva…

Örülök, hogy a Machine is sikeresen visszavág… ez jó volt.Meg, hogy végre nem csak New York-ból áll a világ… :)

Az egyetlen dolog, amit nem értek, hogy a végén hova tűnt Sameen, és hogy Finch feltöltött egy vírust a Szamaritánusnak, de akkor miért nem engedi full kapacitással még mindig a Gépet?Az még túl sok lenne?

treast - 2016. 06. 08. 12:10

Most már tényleg jogos az aggodalom. Erre csak rádob egy lapáttal egy Nolan megjegyzés a fináléról. Bemásolom, de lehet kicsit spoileres, vagy fene tudja.

“The working title of the episode – before we settled on ‘return 0,’ which is a vestige of my old days as a coder – had been, ‘Everyone Dies Alone,’ which reflected our mood at that moment,” showrunner Jonah Nolan told TV Line.

hummel - 2016. 06. 08. 14:16

Kérdés. Mi lenne a teljes potenciál, amire a Machine célzott? A hang az éterben mellett elkezdene számítógépes rendszereket hackelni, gépeket irányítani, bevonni a rendőrséget is valamilyen módon az ügyekbe? Egyszóval aktívan beavatkozna a folyamatokba? Vagy ….

hummel - 2016. 06. 08. 15:19

Ironikus. Finch ellopta a vírust, ami egy dolog, viszont egy másik ráereszteni azt a hálóra. Az már elvileg relevant kategória. Kérdezhetnénk mi a fontosabb a Machine számára a túlélés vagy az alapelvek védelme, de a kérdés már el is dőlt. Reese és Fusco megkapta Finch számát.

Érdekes. Korábban mikor a Machine meg akarta állítani a Samaritan térnyerését egy képviselő kiiktatását sugallta. Úgy tűnik vannak mértékek, amit még a gép sem lépne túl, vagy egyszerűen csak ’változik’.

Neoprimitiv - 2016. 06. 08. 16:11

Apropó, a Vonnegut utalás megvolt mindenkinek? A vírus neve, amit Harold fel akar tölteni a Szamaritánusba, Ice9, mint a Macskabölcső mindent lefagyasztó jégcsírájáé.

hummel: ez érdekes kérdés, hogy mekkora proaktivitásra tartana igényt a Gép?

Szerintem egyébként az évek alatt a Gép is változott. Kezdeteben még az sem volt egyértelmű, hogy automatikusan programozási kényszerből küldi-e a számokat, csak később derült ki, hogy akarja, hogy a csoport foglalkozzon velük. Harold minden korábbi “nevelése” dacára Reese majd Root képbe kerüléséig az emberi kapcsolatok fontosságáról csak elég felszínes képe lehetett – lássuk be, Harold azért nem egy kitárulkozó, érzelmes típus.

Az, hogy a csapat tagjai többször is készek voltak a többiekért akár fel is áldozni magukat (ami “logikailag” nehezen levezethető) nyilván nagyon sok új információt is jelentett. Éppen ezért gondolom, hogy Harold nem éli túl.

Ő már hozott egy rossz döntést – azért hogy a saját lelkiismeretét ne terhelje, életben hagyta Garrisont. Végül is ennek köszönhető Shaw tortúrája, Root halála és egy csomó más emberé. Mindezt azért, mert – talán akkor még jogosan – úgy vélte, a Gép túl könnyen áldozna fel embereket a cél elérése érdekében. Mostanra viszont szerintem éppen azt akarják a készítők “lepapírozni”, hogy a egyrészt nem lehet mindig mindent áldozatok nélkül megúszni, másrészt pedig a Gép törődik annyira az emberekkel, hogy a nem okvetlenül a legegyszerűbb, hanem a legkisebb áldozattal járó opciót választja, Harold nélkül is.

Llew - 2016. 06. 08. 16:41

A múltkori után nem ilyen részre számítottam. Volt egy kis mellékszál jellege, ami így a vége előtt két résszel fura volt. Ugyan akkor a másik csapat(ok?) (jó volt az ábrán a secondary assets jelölés visszanézve) felvetése teljesen jó (spinoff) és logikus A Géptől, kár, hogy csak most, a végén derül rá fény.
Nagyon kevés az a maradék két rész és abszolút nem tudom mire számíthatunk. Áldozatok szerintem is biztos lesznek. Ha a vírus akkora mellék károkat okozhat, mint A Gép sejti, akkor Finch egyre inkább perpetratornak tűnik, kérdés tényleg az lesz-e.
A fináléra vajon legyőzik Samaritant, a gép megmarad és mondjuk Pierce lesz az új Finch[Admin]? Fura lenne.

Hol van Bear?

Dark Energy - 2016. 06. 08. 19:11

Kicsit megijedtem ettől a résztől, valahogy más volt mint az eddigi. Talán csak váratlanul ért a másik asset csapat, valahogy nem tudom elképzelni, hogy bárkik a Team Machine helyébe állhatnának. Nekem ők a primary, nehezen tudok másokat elképzelni a helyükre.
A vírus, ha kicsinálja Samaritan-t, akkor úgy érzem igen komoly Finch-Gép konfrontáció lesz, lehet, hogy Finch a Gép-et is el akarja pusztítani. Simán egymás ellen fordulhatnak.

hummel - 2016. 06. 08. 19:30

Valahogy nem tudom elképzelni, hogy ez a vírusos történet keresztülfusson, amikor jelentős járulékos veszteség jósolható vele. Inkább várnám, hogy mi lesz a kifutása Root mellékszálának, aminek utolsó állomása a rakéta siló volt, illetve mikor hoz pozitív eredményt a két mini AI csatája a ketrecben.

Neoprimitiv - 2016. 06. 08. 19:33

Dark Energy: Amikor ezeket a részeket forgatták, akkor még nem zárult le minden tárgyalás egy esetleges folytatásról. Azt viszont nyilván nem garantálhatta senki, hogy egy befejezéséhez közelítő sorozat stábja később is előkapható lesz. Nolan is úgy nyilatkozott akkor, hogy ez a 13 rész lezárja a sorozatot, de van benne lehetőség, hogy felvegyék a fonalat, ha úgy hozza a sors.

Az, amit Pierce mondott, hogy akár több, általa sem ismert csoport is lehet, végül is ezt szolgálta. Nyilván igyekeztek volna olyan színészeket megnyerni, akikhez kötődhetnek a korábbi nézők, de ebben a felállásban az új csapat bárkikből állhatott volna.

Ami viszont indirekt módon azt is jelenti, hogy a Gép vélhetően megmarad a végén – valakinek adnia kellett volna a számokat a spinoffban is.

Dark Energy - 2016. 06. 08. 19:57

Most tartok a sorozatrajongó gyász 4. stádiumában. :-)

Neoprimitiv - 2016. 06. 08. 22:15

hummel: a Dvina telep is (bár mivel az egy nemzeti park nyilvános látogatói oldalán szerepel, meg a kora miatt is nyilván múzeum és nem aktív egység) és az 5. részben kergetett élelmezési dokumentum is lezáratlan szál, amiről nem tudjuk, miért került bele.

Bullseye - 2016. 06. 08. 22:37

@Neoprimitiv
Az nem McCourt volt? De szerintem a kiiktatása nem volt olyan lényeges. Lett volna más, aki megkenhető/zsarolható, max. némi időt nyertek volna egy komoly elv feláldozásával.

Kissur - 2016. 06. 08. 23:44

Az 1.évad óta nem volt ilyen hangulatos rész. Csak kár, hogy nem találkoztak az elnökkel. Persze, jogos és érthető, de örültem volna, hogyha tudomást szerez mindenről és az ő oldalukra áll. Na jó. Talán túl sok 24-et néztem. :D

Neoprimitiv - 2016. 06. 09. 07:13

Bullseye: de igazad van ő volt az, kevertem a neveket.

A “mi lett volna ha” témával mindig lehet vitatkozni. Az elvet így is feláldozzák, a 600 bűnöző rászabadítása a városra már az volt, függetlenül attól, lesznek-e általunk is látható áldozatai közvetlenül Finch machinációjának. Azt, hogy nélküle hogyan alakultak volna a dolgok, legfeljebb tippelni lehet. Azt, hogy vele hogyan alakultak, azt viszont tudjuk és bármit is csinál majd Harold, azokat, akiket a Szamaritánus megöletett, nem fogja tudni visszahozni.

Nem az akkori döntését érzem erőltetettnek. Akkor még ő is sokkal kevesebb információval rendelkezett a Gépről, vagy talán pontosabb úgy fogalmazni, hogy sokkal inkább a saját prekoncepcióin keresztül látta. A Gépben minden olyan képesség megvan, ami a Szamaritánusban, tehát nem volt alaptalan a félelem, hogy lehet belőle egy olyan AI. Finch azt feltételezte, hogy csak olyan lehet. Mostanra viszont időnként szűklátókörűségnek érzem a moralizálását, mert a Gép már számtalan jelét adta, hogy nem a Szamaritánus elvei mentén gondolkodik.

Dark Energy - 2016. 06. 09. 19:48

@Neoprimitiv
Én is pont ezeken töprengtem.

A Gép elvileg ugyanolyan, mint Samaritan, de a Gépet Finch lépésről lépésre tanította meg az emberi élet védelmére, értékeire, ettől más és több a Gép.
Mindenesetre Finch úgy gondolhatja, hogy amíg korlátok közé van szorítva, addig sohasem válhat olyanná, mint Samaritan, függetlenül attól, hogy milyen morális értékrendje van.
Néha úgy érzem a Gépet próbálja megvédeni saját magától, amivé válhat, ha nincs korlátozva semmiben.

Flanker - 2016. 06. 09. 23:16

Ez egy nagyon fasza rész volt, mindennel együtt, az új csapatban lett volna potenciál. A göndör néger csaj egész jó lett a minősíthetetlenül szar Charlie Angyalai remake óta :)
Azért a merényletekhez odatennék 3 dolgot:

1. az elsőnél Reese és Shaw zavart ki egy csomó embert a bomba robbanásának helyéről. A teljes épület tele van kamerákkal. Egy ilyen bombamerénylet után SENKI se keresi őket, azonosította őket utólag?

2. Az ok hogy Shaw kiiktat egy mesterlövészt (akik általában ketten vannak, a megfigyelő és a lövész, de ez belefér). Még az első lövés is ok, azután viszont a többi mesterlövész a tetőkről 15 másodperc alatt kiszúrja őket és bumm-bumm.

3. A drón-eltérítés ügyes és logikus húzás az íróktól. Viszont még egy álcázott, de védett SUV is kiröhögi a fegyvertelen drónt. Itt engem kicsit lelombozott a lóláb. De betudom a költségvetésnek

Gép vs Szamaritánus vs Ice9: A tippem az hogy a vírus legyengíti a Szamaritánust, és a Gép akkor lép közbe. Valahogy. Talán.

ALDO - 2016. 06. 10. 05:39

Az új csapatra simán vevő lennék egy spin of keretében. Akár egy másik városban is tevékenykedhetnének. Persze nem úgy, hogy az eredetit kinyírják az utolsó szálig.

Brynden Rivers - 2016. 06. 10. 11:04

Na ez jó rész volt, de olyan mintha nem 2 rész lenne hátra a sorozatból, hanem 12.

@Flanker:
Én is ugyanezekre gondoltam, meg:

Ha megölik az elnököt, attól az emberek nem pont még több biztonságot és megfigyelést fognak követelni?

Vagy az elnökgyilkos csapatot a Szamaritánus szervezte?

Neoprimitiv - 2016. 06. 10. 11:27

Brynden Rivers: szerintem igen. Volt már ilyen (Collier és a Vigilance), ami bejött neki.

Az viszont most ennek kapcsán jutott eszembe, hogy Shaw hiányolta az ISA közbelépését. Van még egyáltalán ISA és relevant számok? Control vagy él vagy hal, a hozzá hű emberek biztosan halottak. A “problémás” emberek között is nagy irtást végzett, lásd Moran megjegyzését arról, hogy senki nem vette át a megölt maffiózók helyét. A Szamaritánusnak van/volt saját bérgyilkos csapata, Martine-tól kezdve Lamberten át most Blackwell-ig, teljes infomáció kontrollja, nulla ellenőrzése – mi szüksége lenne egy kormányzati felügyelet alá eső másik szervezetre?

hummel - 2016. 06. 10. 11:48

„A Szamaritánusnak van/volt saját bérgyilkos csapata, Martine-tól kezdve Lamberten át most Blackwell-ig, teljes infomáció kontrollja, nulla ellenőrzése – mi szüksége lenne egy kormányzati felügyelet alá eső másik szervezetre?”

A kérdés inkább az miért válna meg tőlük? Plusz erőforrás, illetve maga az illúzió, hogy a kormány irányítja/befolyásolja még valamilyen szinten a dolgokat.

Neoprimitiv - 2016. 06. 10. 11:59

hummel: ez is egy szempont, lehet, hogy így is van. (Bár ebben az esetben az elnök elleni kétszer is majdnem sikeres merénylet, amelynek magakadályozásához semmi közük nem volt, elég nagy öngól.)

Az érem másik oldala viszont, hogy így ki kell adniuk bizonyos információkat magukról egy elhárítással foglalkozó szervezetnek. Hiába tud nagyon sok mindent befolyásolni, az önálló gondolkodás és a lelkiismeret (vagy a kíváncsiság) a legváratlanabb pillanatokban tud előbukkanni emberekből.

hummel - 2016. 06. 10. 13:49

Neo: A kormány valószínűleg látja már, hogy valami gond van. A saját embereik eltünedeznek, az elnököt támadás éri. Viszont abba is bele kell gondolniuk, hogy mivel állnak szemben és mit eredményezhet egy elszakadás.

A Samaritan, vagy Decima által a saját szervezetükről kiadott információ viszont szerintem igen korlátozott. Az ISA megkapja a célszemélyek nevét, plusz egy magyarázatot. Az együttműködéshez, a feladatuk ellátásához nem szükséges ismerniük a másik szervezet belügyeit. Azokat meg, akik kíváncsiskodnak el lehet tűntetni.

Flanker - 2016. 06. 10. 15:29

Ha én lennék az USA megfelelő szerve, ÉS még működik az ISA, már a legelső után verném azt asztalt erősen Greeréknél/összekötőnél, hogy mi van gyerekek? A második után még jobban, főleg ha meglettek a tettesek, és nem általuk.

Neoprimitiv - 2016. 06. 10. 15:46

Flankernél a pont, erre céloztam az előbb. Ha működik az ISA, akkor mindenki, a Decima is elvben a hatáskörébe kell tartozzon, nem mondhatja Greer azt, hogy nálunk iztibizti nincs veszélyforrás. Ezen kívül ebben az esetben a Decima a felelős az információ biztosításáért, aminek alapján az ISA-nak lépnie kell. Itt két nap alatt kétszer betliztek, a legmagasabb szinten – nincs az az isten, hogy ilyen helyzetben a végrehajtásért felelős szerv ne kezdené homlokrakodóval a fejükre tolni a szart, már csak a saját védelmében is.

“bele kell gondolniuk, hogy mivel állnak szemben és mit eredményezhet egy elszakadás” – ennek nincs értelme. Egyrészt a vezetés csúcsán sem sokan tudják (legalább is eddig mi így tudjuk), hogy mi a Decima és a Szamaritánus szerepe. Másrészt ha az elnök ellen két merényletet is el lehet követni két nap alatt előrejelzés vagy beavatkozás nélkül, akkor kormányzati szinten minden egyéb árnyoldal mellékes. Ha a posztos zsaruknak megint több bűnöző után kell szaladgálniuk, az a legkevésbé sem izgatja őket.

hummel - 2016. 06. 10. 16:37

Neo: Elszakadás alatt nyilván azokra céloztam, akik tudnak a programról, másokra nem lett volna értelme.

A Decima nem, ismétlem NEM tartozik az ISA hatáskörébe. Ők egy szolgáltatást nyújtanak a kormánynak, vagy az ISA-nak ahogy tetszik. Ezt Greer a 3.22-ben tisztázta Garrison-nal. Persze Control és Garrsion csak a 4.12-ben értették meg pontosan mit is jelent ez, amikor Greer inasa Travers egyszerűen megvonta az ISA hozzáférését a Samaritan-hoz, mikor azok kényes kérdéseket kezdtek feszegetni.
Jelen esetünkben nyilván kérdéseket vet fel az elnök támadása, de nem hiszem, hogy ez Greer-t különösem megrázná. Majd előad valami technikai blablát, mondjuk a rendszer bekapott egy vírust és ezért nem működött megfelelően az elmúlt napokban, talán még egy felelőst is kreálnak hozzá. Garrison meg vagy hisz neki, vagy nem. Valószínűleg tudja, hogy gond van, vagy inkább GOND nagybetűkkel, de azt is tudja mit eredményezne a nyílt szembefordulás a Decima-val. Azt, hogy döntéstől függően vagy az ő élete kerülne veszélybe, vagy monitoring rendszer hiányában a terror veszély emelkedne jelentősen, vagy mindkettő. Szóval alaposan meg kell gondolnia mit fog lépni.

Neoprimitiv - 2016. 06. 10. 17:12

hummel: én ezt teljesen értem, csak a logika a rossz. A POTUS ellen megkísérelt, előrejelzés nélküli két merénylet után Garrison hulahula táncot is lejthet Csubakka maszkban azért, hogy védje a saját seggét, egyszerűen átnyúlnak rajta. Ugyan így, Greer elkezdhet bármilyen technikai blablát beadni, szimplán elviszik és kihúzzák a Szamaritánus konnektorát.

Az egy más kérdés, hogy nyilván az AI-nek és Greernek is vannak plusz ászai a kabátujjban, tehát megvalósítani a szakítást velük sokkal bonyolultabb lenne, de attól a pillanattól kezdve, hogy az első számú célpontot nem képesek biztosan védeni, bármilyen egyéb pozitívumuk leértékelődik.

Control hozzáférését azért tudták megvonni, mert 1) ő is érdekelt volt abban, hogy titokban maradjon a Szamaritánus (vagy a Gép) működése, 2) a Szamaritánus addig hibátlanul teljesített (csak farokméregetésnek tűnt volna a dolog) és 3) politikai oldalon – ha nem borítja ki a bilit – nem volt hátvédje. Ez a két merénylet után teljesen máshogy áll.

Az első fej egyébként éppen Garrisoné lenne. Ahogy mondod, a legtöbben nem is tudnak a Szamaritánusról, arról viszont igen, hogy Garrison az “arca” egy programnak, amire ők a puszta ígérete alapján rábólintottak. Ez a program most az ő szemükben látványosan kudarcot vallott és ezért valakinek el kell vinnie a balhét. Az, hogy Greert mi rázza meg vagy mi nem csak akkor érdekes, ha előbújik, amit eddig azért igyekezett elkerülni. (Mivel eleve úgy gondolom, hogy ő van mögötte, nyilván nem rázza meg a dolog.)

Az viszont pl. érdekes, hogy az előző évadban volt egy találkozó a Szamaritánus és az alelnök(?) között, amiről azóta esem esett szó, ahogy az avatarját is teljesen elfelejtették mostanáig.

hummel - 2016. 06. 10. 18:33

Neo: Egy illegális kormányprogramról beszélünk, ráadásul egy hasonlót a népharag már elsöpört. Senki sem fog ugrálni nagyon.

Neoprimitiv - 2016. 06. 11. 08:25

Tegnap egy texasi Con-on Nolan és Plageman beszélt a hátralévő két részről, az utolsó előttit le is vetítették. Az már biztos, hogy sem Zoe sem Control nem lesz, nem tudták a forgatást egyeztetni a színészekkel.

hummel - 2016. 06. 11. 15:54

Neo: Még egy gondolat. Változtat azon valamit, ha Garrison kiesik a képből? Az elnökre ugyanaz vonatkozik, mint őrá. Nekiállhat nyíltan támadni a másik felet, hőzönghet is egy sort, de értelmetlen. Bármit, amit a Samaritan, vagy a Decima veszíthet az elszakadással, az vagy pótolható (emberek, néhány szerverfarm), vagy újra megszerezhető (hozzáférés, ha egyáltalán nincs bebiztosítva máris). Míg az elnök elveszítheti a monitoring rendszert, vagyis nő a terrorveszély, belebukhat (illegális megfigyelés), vagy bele is halhat, és ha megérti mivel áll szemben, akkor rájöhet, hogy az ellenfél kihasználva az űrt, akár a saját emberét állíthatja a helyére.

Neoprimitiv - 2016. 06. 11. 16:25

hummel: őszintén szólva kétlem, hogy a hátra lévő két epizód tized ennyit foglalkozik majd azzal, hogy hogyan reagál az elviekben megbízó és hasznosító kormányzat arra, hogy az “alkalmazottjuk” se nem szolgálja őket, se nem elszámoltatható.

Zora - 2016. 06. 11. 20:50

11 rész és 179 hozzászólás?????
Nagyon jó lehet!
Mi munkám lesz majd szeptemberben az összes hsz-t elolvasni!

További jó szórakozást!

Benzin - 2016. 06. 12. 23:57

Nem nagyon akaródzott ezt nekem, 5×07-nél tovább néznem, de a jó öreg Harold Twisted Sisters-t énekelt.

Finch énekelt. Twisted Sisters-t :DDD

hummel - 2016. 06. 15. 10:13

Harold a romantikus lélek. Még egy ilyen pillanatban is mi a jelszó, amit választott? Dashwood. Utalás a nővérekre az ’Értelem és érzelem’ című könyvből, amiben az eljegyzési gyűrű volt Grace-nek.

Az alternatív bejátszások érdekesek voltak. Ki hol kötött volna ki a Gép nélkül. Mondjuk, ha nincs a Machine, akkor a Samaritan-nak meg kellett volna valósulnia, mint kormányzati projekt, szóval miként tette rá mégis a kezét a Decima az kérdéses. Persze találékony egy szervezet, így minden lehetséges.

Neoprimitiv - 2016. 06. 15. 10:43

A Szamaritánust technikai okokból dobták, nem volt hozzá megfelelő vas. Innen kezdve a kódja ha nem is volt szabad préda, de nem működő döglött projektként nyilván kevésbé vigyáztak volna rá.

Nekem Greer vége elég értelmetlen volt, sokkal több volt benne a költői (meg tévés) igazságszolgáltatás, mint a logika. Miután kiderült a számára, hogy csak Harold tudja a jelszót, egyszerűen lelőhette volna.

A Tesla viszont nagyon jó érzékkel választotta ki, hogy melyik sorozatba érdemes termékelhelyezésért fizetnie :)

Rammschein - 2016. 06. 15. 11:45

Spoileres komment a 12-esről:
A Tesla termék elhelyezésen szakadtam…főleg mikor Finch-től a kocsit átvették, és a csávókám csak nézett, hogy ki vezeti ezt. :DD

Az alternatív idősík megmutatása rettentő érdekes volt.Én nem bántam, hogy Greer így halt meg…(elvégre “gonosz” volt, a mi szemszögünkből. :P)Szerintem a Szamaritánus “problémát” is szépen megoldották, az is dobott rajta, hogy közben beszélgettek Finch meg a Gép…(Fejlődött rendesen: megbízott Haroldban + Shawéknak sem TAJ-számot dobott :D)Na meg egyébként maga a tény, hogy a Szamaritánus így is úgy is létrejött volna, csak a Gép nélkül, durva.

Fuscoval rohadtul megijesztettek. :DDD Aztán persze ő is ravasz volt. (Az évadban furcsán elfelejtették, hogy neki volt egy gyereke…wtf.)Lehet darálva nagyobbat ütött volna az egész évad… :)

Viszont így gőzöm nincs mivel fogják lezárni az utolsó részr…40 percen át mutatják milyen lesz a a világ Machine nélkül meg a csapattal? :D Hátha meglepnek (jó értelemben.) Eddig sem nagyon csalódtam a kisebb hibák ellenére az évadban.

Neoprimitiv - 2016. 06. 15. 12:18

Rammschein: nem tudjuk, pontosan mit csinál a vírus. Mennyi idő kell a Szamaritánus teljes működésképtelenné tételéhez? Mennyit tud addig bekavarni? Az emberei nem gépek, azok változatlanul vadászhatnak a csapatra, ha még kapnak valamennyi információt.

B-változat, hogy a Szamaritánus “megzakkan” a vírustól, vagy elindít egy Götterdämmerungot védekező mechanizmusként és a csapat azt próbálja megakadályozni.

hummel - 2016. 06. 15. 12:23

Neo: A Samaritan-t a kormány nem technikai okokból dobta, hanem azért mert már rendelkezett egy működőképes AI-vel. 2005. február 24.-én igazolta vissza a kormány Nathan Ingram-nek a Machine tesztjének sikerét. Hiába ért el Arthur Claypool áttörést ugyanezen a napon a Samaritan projekttel, a kormány másnap leállította őt. Állítása szerint hetekre volt attól, hogy a február 24-én kreált szikrából életet csiholjon.

Rammschein: Eltart egy ideig míg a bekapott vírustól a Samaritan kivérzik, addig a Team Machine veszélyben van.

Neoprimitiv - 2016. 06. 15. 12:34

hummel: igen, de hardverileg sem működött.

“The original Samaritan crashed because a chip was fast enough to run it hadn’t been built yet.” (3×17, Root Path)

Lehet persze, hogy ez az “original” ez már a Decima által megszerzett változatra vonatkozik, de akárhogy is, ha a Gép nélkül létrejött volna, akkor a kormányzat találkozott volna szembe ezzel a problémával.

Márpedig egy olyan szoftver projekt, amelyiknek a hardveres futtatása csak valamikor a bizonytalan jövőben képzelhető el, könnyen a kukába kerül a költségvetések tervezésekor, akár mennyire ígéretesnek is látszott.

hummel - 2016. 06. 15. 13:12

Neo: A hardware probléma szintén igaz. De ha nagyon kellett volna akkor a kormány ráfeküdt volna a fejlesztésre, viszont lemondani róla … azt valahogy nem hiszem.

Neoprimitiv - 2016. 06. 15. 13:37

hummel: amit Arthur (reményei szerint) produkálni tudott volna, az csak egy “elvi mintadarab” volt. Nem ez lett volna az első projekt, amelyik azon múlt ki, hogy ami laboratóriumi körülmények között kicsiben sikerült, arról kiderült, hogy nagyban működésképtelen és ezért elkaszálták.

Ne felejtsd el, a Decima úgy hajtott Arthur szoftverére, hogy ők már tudták, lehetséges a dolog. Az alternatív változatban viszont csak egy ténylegesen letesztelhetetlen szoftver lett volna a kormány kezében, aminél nem volt garancia arra, hogy bármekkora ráfordítás után egyszer valóban működőképes lesz.

Innen kezdve nehéz azt mondani, hogy egy “mi lett volna ha” alternatív világban kizárt, hogy a kormányzat elkaszálta volna a programot.

hummel - 2016. 06. 15. 14:30

Neo: Attól, hogy az egyik AI programnál belefutottak egy technikai problémába, a kormány még nem dobja be a törülközőt. Több program is volt, a Samaritan állt a legközelebb a megvalósításhoz. A kormány magukhoz a fejlesztésekhez nem járult hozzá anyagilag, a Machine-t is utólag vették meg (más kérdés mennyiért). Szóval semmi sem indokolta, hogy leálljanak. Ha úgy ítélték meg, akár a technikai problémára is kiírhattak volna egy pályázatot.

Szaby59 - 2016. 06. 15. 16:26

Azért Root alternatív sorsa ütött, merőben máshogy alakulhatott volna minden a gép nélkül…
A “bad code” referencia is ügyes volt :D

Rammschein - 2016. 06. 15. 18:12

:D Az alternatív hibáit fogjuk arra, hogy Machine nem 100%-osan, hanem valami 96,8%-al tippelte meg. :P

Neoprimitiv - 2016. 06. 15. 18:20

Szaby59: igen, szerencsére a készítők a sorozat múltját általában jól használják fel. Root előélete alapján teljesen passzolt a képbe, hogy a Szamaritánus oldalán kötött volna ki.

Ami viszont így visszagondolva nekem furcsának tűnt, az Carter része volt. OK, biztosan nem tudták TPJ-t megszerezni a forgatáshoz, de az a “nem olyan szép a helyzet, mint látszik” megjegyzés nagyon lógott a levegőben, vártam, hogy mi történt vele. Végül is ő volt az egyetlen, akinek a sorsa a Gép nélkül jobban alakult volna.

Neoprimitiv - 2016. 06. 15. 18:56

hummel: Most komolyan arról akarsz vitatkozni, hogy egy jelenet, ami egy lehetséges alternatív valóságot mutatott, az biztosan másképp kellett volna történjen? Bocs, ma nehéz napom volt, nekem erre nincs energiám.

hummel - 2016. 06. 15. 19:10

Neo: Nyilván fáradt vagy, mert nem azt mondtam, hogy másképp kellett volna történnie, csupán az alapokat vizsgálva nem értettem miként lehetséges ez a kimenetel, de mindjárt oda is szúrtam a Decima találékonyságát. Amiben egyértelműen nem értettünk egyet, hogy szerinted az alternatív valóságban a kormány leállt volna a technikai probléma felbukkanásakor, szerintem viszont nem.

De igazad van nem érdemes több szót vesztegetni rá, vannak más, a történet szempontjából közelebbi témák is, amiket ki lehet vesézni.

Dark Energy - 2016. 06. 15. 22:36

Finch és Machine kapcsolata nagyon komoly és szép szintre fejlődött, jó volt nézni, hallani.

Nagyon szomorú vagyok, hogy már csak egy rész van hátra. Papírzsepi hegyekkel készülök a fináléra.

Flanker - 2016. 06. 16. 09:08

Méltó volt a rész az utolsó előttihez, az akció és a többiek csak kiegészítés volt, Finch és a Gép megérdemelték ezt. És most is az évadon vastagon áthúzódó húsbavágó filozófia kérdések. Helyes, gondolkozzon el csak a néző. Tűpárnán ülve várom a befejezést!

Zora - 2016. 06. 19. 11:36

5×07

Vajon direkt volt Fusco kórházi szobájának száma 314? Pí…

Zora - 2016. 06. 19. 11:46

5×07

Nem tudom, az ebben a részben történ fal-áttörést nehezményezték sokan?
Mert nem a fal törött át, csupán a tükörbe bokszolt bele S, az törött el, így szerezte meg az üvegdarabot.

Neoprimitiv - 2016. 06. 20. 13:40

Szolgálati közlemény: évadzáró poszt csak szombaton lesz, szabadság miatt.

Rammsch31n - 2016. 06. 22. 07:30

Lehet már kérdeztem, de az írók miért felejtették el, hogy Fusco-nak van egy kölyke? :DDDDDD Ezt az egész évadban nem értem már… Vagy rosszul emlékszem? :O :)

ALDO - 2016. 06. 22. 07:39

Rammsch31n:

Nem felejtették el. Amikor rárobbant az alagút és kórházban volt, Root neki és a fiának is vitt hamis útleveleket.

Rammsch31n - 2016. 06. 22. 07:52

Jaj okés, ez valahogy kimaradt nekem. :O :) Kösz.

winnie - 2016. 06. 22. 07:57
Rammsch31n - 2016. 06. 22. 08:01

Egyébként végre egy sorozatzáró, amit nem barmoltak el. :) Nagyon emocionálisra sikeredett, a többit majd az évadzáró posztnál…

JKJ - 2016. 06. 22. 08:44

Sajnálom, hogy vége. Kimagasló minőség volt minden szempontból.

winnie - 2016. 06. 22. 08:59

érzelmes rész volt, jó utolsó pár perccel, de azt azért sajnáltam, hogy egyébként semmilyen szinten nem volt kiemelkedő a záró rész. de legalább jobb lett, mint az előző kettő:)

összességében a szezon nem volt rossz, már abból ítélve, amit láttam belőle (1-4, 10-13.), de szerintem megléphettem volna hamarabb is a kaszát, sajnos nem vesztettem volna sokat ezek kihagyásával, sőt, valójában semmit sem, annyit nem adott ez a szezon, az 5. évad 1-2 igen jó részen (annyi már rég nem elég…), és pár jó pillanaton kívül meg sem közelítette mondjuk a harmadikat, vagy az S4 azon bizonyos részeit.

gondolom, nem lett rosszabb, ez person of interest maradt (ellentétben a banshee-val), simán volt jó, vagy közepesnél jobb az átlagszínvonal, lehet, hogy csak nálam volt ennyi a szavatossága, nem tudom.

Rammsch31n - 2016. 06. 22. 09:37

Hát nekem tetszett, benne volt minden, ami POI, hagytak a végére kiskaput, de le is zárták szépen kerek egésszé.

Lehet én jobban bele tudtam magam élni, azért tetszett, nem tudom. :) Én biztos nem kaszáltam volna el, a hibái ellenére sem.

Na majd jön a Westworld pótlásnak… *keserédes mosoly* :D

winnie - 2016. 06. 22. 10:03

Rammsch31n: ez nem hiszem, hogy úgy működik, hogy korábban “bele tudtam élni magam”, most meg nem:)

közel sem hozott sem a kezdés, sem a zárás (a közepéről nem tudok nyilatkozni) annyi meglepő vagy gondolatébresztő húzást, amire számítottam volna, ráadásul az 5×01 után nézve a 100. részt nem éreztem azt, hogy sok mindenből kimaradtam volna, ami lehet pozitívum és negatívum egyaránt. már csak ezért sem volt nagyon bennem, hogy maradjak, de az előre beharangozott 5×04-ig azért még így is megnéztem.

(ahogy írom, nem azért kaszáltam, mert leromlott volna a minőség, inkább csak nem bírt megkapaszkodni a nézősök között, ami azért egy epizodikus sorozatnak meglehetősen nehéz, és ez azért még mindig az maradt, ahogy a fenti interjúban is szó van erről – komolyan nem is értem, hogy a cbs miért kötötte ki, hogy legyenek az ötödik évadban is különálló epizódok.

sok sorozat esik át nálam azon, hogy lejár a szavatossága a vége előtt, és ennek sokszor nem a sorozat az oka, hanem az, hogy túl nagy a verseny. és egyszerre gondolok itt az esetleg sokkal jobb futó sorozatokra, vagy pedig olyan újoncokra, amiknek a nézése az adott időszakban sokkal izgalmasabb, mint megnézni, hogy megmentik-e reese-ék a következő számot, vagy hogy miképp pödörgeti greer a bajszát – utóbbi egyébként (nálam – nem tudom, hogy mások hogy vannak ezzel) a jövetele óta a person of interest leggyengébb pontjának számított. nem mondom, hogy nem voltak érdekes momentumai, de annyira megfoghatatlan volt, hogy átment érdektelenné.)

Rammsch31n - 2016. 06. 22. 10:22

Értem mire gondolsz :)
Magamnál is észreveszem ezt a tendenciát, bár te nyilván jobban benne vagy, hogy a mennyiséget felváltja a minőség…és a középszer sorozatokat próbálom elkerülni már, nagyon, főleg az újakat (a régieknél még a megszokás érzése körüllengi, így nehezebb a kasza…). A különbség most annyi, hogy nálam ez még nem üti meg a középszer szintjét, hanem felette van… míg neked már lehet igen, ha jól értem. :)

Jó nyilván nem említhetem meg egy Fargoval egy lapon… az például a legteteje majdnem a nagyon jónak, de a POI lehetett nálam a jó kategória alján/közepén… de például ott volt nekem a TBBT, amit régen szerettem, de mostanában az is átlagos, és sokszor unom is, mert már nem ütnek úgy a poénok… az az átlagos skálán még így is a felső részen pihent… de például így, hogy Dinozzo meg kiszállt az NCIS-ből így az már nem üti meg nálam ezt a minimális átlagos szintet sem, és lehet kaszálom azt a sorozatot is, mint ahogy lehet a TBBT-t is kaszálni fogom valószínüleg, azért mert már nem nyújt több pluszt, mint egy másik.Remélem érted mit szeretnék mondani, jobban nem biztos, hogy le tudom írni. :D

LaCRossE - 2016. 06. 22. 11:32

Lehet, hogy nem a legjobb sorozat, de számomra akkor is ez az egyik legnagyobb kedvenc, méltó helyet foglal el a Lost és a Sense8 mellett.

valko2 - 2016. 06. 22. 11:41

Srácok mondhat akárki akármit, szerintem tökéletes lezárása volt a sorozatnak.
Az egész koncepció egyedül egy helyen volt elrontva, hogy a CBS-en ment, ahol elvárás volt a csatorna részéről, hogy heti-esetes részek legyenek. Emiatt érzem úgy, sok-sok lehetőséget ki kellett hagyni az íróknak.
Talán a Chuckhoz hasonlítanám a leginkább. Hasonlóan átlagos heti-esetes sorozat volt az is, minimális átívelő szállal, de a lezárása minden egyes “fölösleges” részt kárpótolt.

LaCRossE - 2016. 06. 22. 11:59

Egyébként gyönyörű lezárás volt, néhol pislogtam rendesen, úgy elérzékenyültem. Alig várom, hogy újranézhessem.

Geza Kovacs - 2016. 06. 22. 12:01

Igazán szép véget csináltak hozzá. Méltó volt az első évadokhoz. A 3-4. évad ultra sci-fi alakulása nem tetszett már, maradniuk kellett volna a földön, bűnszervezetek, max. állambiztonság, de végül kihoztak belőle egy illendő befejezést.

Mondjuk a melodrámaisága nem tetszett, túlzás volt, főleg ha utána 3(?) főszereplő is megmaradt, és a gépet is visszahozták végül. Utóbbi amúgy kár volt.

Szóval szép búcsú ez, de tőlem egészen nyugodtan mehetett volna tovább. Eleinte nagy kedvenc volt, az 5. évadra újra az lett.

Dave - 2016. 06. 22. 13:31

Kib@szott csalódás volt. Sokkal többet vártam, legutóbb a How I met-nél éreztem mgam, mint néző ennyire átvágva. Összecsapott évadnak éreztem az egészet. Szép érzelgős volt a vége, a zongoradal is tetszett, de hiány érzetem van. Greer ötlettelen halála, stb. Hiányozni fog, de ezt az utsó évadot feledtetni szeretném a memóriámból :)

rio - 2016. 06. 22. 14:00

RIP POI, szóljon Philip Glass-tól a Metamorphosis 1.
Azért megkönnyeztem.

Bullseye - 2016. 06. 22. 15:27

SPOILER

De hogyan maradhat meg a gép teljes személyisége, amikor csak a “core” élte túl, ami egy apró aktatáskában élt, teljes szerverközpontok helyett? És hogy lehet teljes hozzáférése még mindig, amikor Samaritan hülyeségével és megsemmisülésével esélyes, hogy most tényleg lezárták a rendszert.

sherlock20 - 2016. 06. 22. 16:32

Ez valami eszement zseniális jó volt, főleg a zenei alaptémája miatt is olyan egyedi atmoszférája volt a finálénak. Nekem nagyon bejött, méltó lezárás.
9/10

Szaby59 - 2016. 06. 22. 17:32

Na kérem szépen így kell lezárni egy sorozatot.
10/10

Dark Energy - 2016. 06. 22. 20:54

Egy kicsit pityeregtem, na jó elbőgtem magam, egy kicsit meghaltam a hirtelen támadt ürességtől, hogy vége, nincs tovább.
Minden úgy történt, ahogyan elképzeltem, főleg a végén bizonyos jelenetek.
Így váljon mindenki elképzelése, álma, reménye valóra, ahogyan velem történt most.
És igen, minden idők legkedvesebb sorozat nálam továbbra is.

Llew - 2016. 06. 22. 21:37

Nekem tetszett a vége. Talán Finch happy endje sok volt kicsit, de azzal is ki tudok békülni. Érzelmes, hangulatos, veszteség is volt, kiskapu is, ami a múltkori másik csapattal bőven elég egy spinoffhoz. Sajnálom, hogy vége, hiányozni fog, de jobb, hogy így a csúcs közelében és nem egy sok éves lejtmenet után lett vége.

valko2 - 2016. 06. 22. 21:47

Azt vágjátok, hogy a s01e01 utolsó snittje és zenéje ugyanaz mint a s05e13-é? :D Ugyanaz a kamerakép, ugyanazok az effektek :D

kiváncsi fáncsi - 2016. 06. 22. 22:34

tetszett a lezárás

nagyon féltem, nehogy shawn egy újabb szimulációja legyen az egész – ugyanis az volt nekem fura, hogy ugyan délafrikában tartották fogva, de mintha az usában lett volna az, hogy lelő egy kutatónőt, illetve nem tudom mennyire lehet hallani délafrikában egy newyorki rádióadást, amin keresztül üzent neki root

LaCRossE - 2016. 06. 22. 23:53

John önfeláldozása a zenével, párbeszéddel és mindennel együtt számomra az év egyik leggyönyörűbb jelenete volt. Már tucatszor megnéztem. Rettenetesen fog hiányozni a Person of Interest, ami minden hibája ellenére Top 5 nálam.

https://www.youtube.com/watch?v=C2inNYauU1o

Brynden Rivers - 2016. 06. 23. 01:15

10/10 mást nem tudok hozzátenni.

Érzelmes volt persze, de hát milyen lett volna? :)
És örülök hogy nem a “mindenkimeghal, húdemenő és darkos” vonalat követték.
1-1 halál bőven elég drámai lehet, 100ak halálát (khm Trónok Harca) nem nagyon lehet átérezni csak sokkolódni párszol, aztán egy idő után legyinteni és rezignáltan tudomásul venni.

@winnie:
A CBS hülye előírása (legyenek heti esetek) ellenére szerintem sikerült a készítőknek egy ívet adni az évadnak így az értékelhető teljesen az összes rész megnézése nélkül.

Pláne hogy Elias, Root, John és mások halála illetve más események kb. semmit nem jelentenek érzelmileg, ha az előző évadokat nem látta valaki. A összes karakterközi kapcsolat szépen lett felépítve az évadok során, apró elemekből, gyakran heti esetek közbeni apró rezdülésekből.

Brynden Rivers - 2016. 06. 23. 01:20

*így az NEM értékelhető teljesen az összes rész megnézése nélkül…

Kissur - 2016. 06. 23. 01:37

Az utóbbi években sok sorozatfinálét megéltem már, de valahogy egyik se volt tökéletes. Ez sem, de messze ez volt a legjobb. Lezárták amit kellett, nyitva hagyták amit kellett, meghalt akinek kellett. Így volt kerek, és pont. Példát lehetne venni róluk.
Külön pacsi, hogy a végén csak lelepleződött John, hogy ő volt évekig az “öltönyös”. Totál megfeledkeztem róla. És csettintettem is, hogy itt meg merték csinálni, nem mint egy másik Showtime-os 8 évados sorozatban. (Spoilerek nélkül ennyit mertem írni.)

ALDO - 2016. 06. 23. 03:37

Lehet, hogy alapból 13 részes évadokat kellett volna összehozniuk, a készítőknek? Mert a 4.-re már egyértelműen soknak tűnk a 22 epizód.
Itt is voltak egyszerű esetek és szépet vitték tovább a főszálat is.
A haláltotóhoz:

SPOILER

Sajnálom Reese halálát. Igaz szépen megcsinálták azt a jelenetet, de lehet, hogy túl szentimentális vagyok, a sok szenvedés után megérdemelte volna a saját happy endjét.
A feministák is örülhetnek, mert Shaw személyében csak nem ölték meg az utolsó női karaktert és Lionel rajongói is fellélegezhettek.

SPOILER vége

Jöhet a spin-off egy másik csapattal, másik városban. :)

Flanker - 2016. 06. 23. 09:33

Katartikus finálé volt, valami ilyesmire számítottam. Nagyon fog hiányozni :)
Winnie, az x részt nézek egy évadból/sorozatból módszeredre (amit valahol megértek, de én sose csinálnám) egy analógiát hoznék: ez olyan mintha a szexből a csak a levetkőzés és az orgazmus lenne meg, a köztes idő nem létezne.. ugye hogy nem teljes az élmény és nem értenél egy csomó dolgot? :)
A Gép túléléshez: ennek nyilván egyetlen oka volt: egy esetleges 6. évad esélyének meghagyása, hisz amikor decemberben leforgatták, még volt némi esély rá.

winnie - 2016. 06. 23. 09:34

flanker: “az x részt nézek egy évadból/sorozatból módszeredre”

van olyan, de akkor, amikor minden rész reboot, ld. bizonyos szitkomok vagy totál epizodikus krimik. a poi setében ez nem “x részt nézek” volt, inkább kaszálás, csak megnéztem a végét. a premier után jó ideig nem láttam epizódot (= csendes kasza), utána kíváncsi voltam a 100. részre (tök jó volt), majd utána fellelkesülve elkezdtem felhozni magam 5×02-3-4 (az 5×04 érdekelt, mert tudtam, hogy shaw visszatér, jó volt), és akkor ment kasza (érdemes észrevenni, hogy egy jó rész után, ahogy fent taglaltam, nem a minőség volt a gond, bár a 2-3 semmi extra nem volt, ez sokat nyomott a latban). utána meg megnéztem a finálé előtt a 11-12-t, hogy ne a semmiből kezdjek neki a 13-nak, és jól tettem.

de a finálés megítélés (jó volt, de egyébként nem kiemelkedő) nem hiszem, hogy változna azzal a maradék 5 résszel. mint ahogy azt sem érzem, hogy ha megnézném őket, akkor azt mondanám, hogy de jó döntés volt. elrakom őket, mint a lost – 6×09-6×15-öt, és jó érzés lesz, hogy 2018-ban, ha addig nem látott person of interest-epizódot akarok nézni, megnézhetem:)

“ugye hogy nem teljes az élmény és nem értenél egy csomó dolgot?”

a megértéssel nem hiszem, hogy gond volt (ennyiben jól csinálják, ezt írtam is fent, hogy simán be lehet szállni, de persze nem arról van szó, hogy évadokat hagytam volna ki

ez ezúttal azért nem gond

Yooha - 2016. 06. 23. 11:39

Be kell valljam, nekem egész végig nem tünt fel, hgy Fusco nem tud a gépről. :) Amikor ő elcsodálkozott, akkor én is, hogy “eddig ez hogy nem tűnt fel nekem?”

Dave - 2016. 06. 23. 13:07

Amúgy igen a Washingtonos részben beharangozott spin off csapat jöhetne.

LaCRossE - 2016. 06. 23. 13:09

ALDO: az én meglátásom szerint Reese halála egy happy end volt számára. A flashbackből, amikor mutatták a temetést, a tetős jelenetből, mindenből az sütött, hogy számára az, hogy hősként halhat meg, fontosabb és boldogabb volt, mint bármi más. Keserédes, de Reese végre megkapta, amit akart. Végre igazi hős lehetett.

Bullseye - 2016. 06. 23. 13:27

A folytatást nem tartom valószínűnek, de spin-off lehetne az új csapat + Shaw, meg esetleg Fusco.

winnie - 2016. 06. 23. 13:32

dave: ”

Amúgy igen a Washingtonos részben beharangozott spin off csapat jöhetne.

elmondták a készítők, hogy nem merült fel bennük a spinoff gondolata, csak megmutatták, hogy new yorkon kívül is van meló.

ALDO - 2016. 06. 23. 16:05

LaCRossE:
Igen, ebben van valami. Reese talán soha nem is tudott “normális” életet élni és nem is nagyon vágyott rá. A pilotban is, amikor csöves volt, csak egyik napról a másikra élt. Finch mentette meg valamilyen szinten, hogy célt adott neki. Ha így nézzük, akkor most viszonozta ezt a szívességet, mert Haroldnak ott van Grace, neki pedig szó szerint nincs senkije.
Az is jó kérdés, hogy mit jelent hősnek lenni. Az én szememben az is nagy hőstett volt tőle, hogy az évek során nagyon sok ember életét mentette meg, vagy tette jobbá, de erre a tettére nem fog emlékezni senki. A CIA-s melóira sem, mert azok szigorúan titkosak. Max azokra, amiket katonaként hajtott végre, mert ahogy láttuk, egy katonai parcellában temették el. Összesen három ember (Finch, Shaw, Fusco) maradt, aki emlékezhet rá és akinek hiányozni fog.
Az tényleg elég szokatlan lett volna ha egy fehér kerítéses házban látjuk utoljára feleséggel és három gyerekkel az oldalán, de nyilván képes lett volna erre az életre, hiszen korábban is volt nője. Igaz az ő halála után zuhant meg egy kicsit.

A vége egy kicsit “lostos” volt, hogy lepasszolták a melót Shawnak, aki ezek szerint egyedül viszi tovább a boltot.

Poghy - 2016. 06. 23. 20:17

Erős 9/10. Bővebben majd a finálékritikánál. Nem azért, mert nem akarok ide írni, de még túlságosan a hatása alatt vagyok ahhoz, hogy összeszedett gondolatsorokat írjak róla. Végre egy iszonyat finálé.

LaCRossE - 2016. 06. 23. 20:27

Iszonyat finálé van sok. :D Ellenben iszonyat jó… :P

Poghy - 2016. 06. 23. 20:37

LaCrosse: Értsed már úgy, ahogy értettem, na! :)

fatal - 2016. 06. 24. 00:00

Végre egy sorozat rendes lezárással, továbbra is tartom, hogy az egyik (ha nem a) legjobb országoson futó sorozat volt. Talán jobb így befejezni, mint néhány év vergődés után :)

hummel - 2016. 06. 24. 10:14

Remek befejezése volt a sorozatnak, meghagyva a lehetőséget egy esetleges későbbi spin-off-nak. A finálé, csakúgy mint az évad inkább az érzelmekre fektette a hangsúlyt, mint a kidolgozottságra, de még így is nagyon ütött a vége.

Jó lett volna tudni, mi lett Control sorsa, az ISA működik-e tovább, mi lesz a Decima-val, avagy a volt Samaritan ügynökökkel, de ezeket mind a képzeletünkre bízták.

John az évadok során egy kisebb fegyverbolt teljes lőszer rendelését begyűjtötte, csoda, hogy nem kapott ólommérgezést. Kicsit sajnáltam, hogy a városi legenda anélkül halt meg, hogy az emberek tudták volna. Persze ha fény derült volna dolgokra, akkor a legitimitást is előbb utóbb vizsgálni kellett volna, ami Vigilance halála óta nem lett elővéve.

PS. Root mellékprojektjének volt valami kifutása? Mert számomra ez rejtély.

Bullseye - 2016. 06. 26. 11:12

@hummel
Gondolom lett volna annak is, meg a vírusnak is, ha van rá idő.

ALDO - 2016. 06. 26. 15:55

Nem valószínű, hogy a második csapattal készül egy spin-off. Valaki itt a fórumon korábban felvetette, hogy kéne egy minisorozat, amiben John és Kara az CIA ügynökeiként utazgatnak és kinyírják az állam ellenségeit.

Brynden Rivers - 2016. 06. 30. 14:08

Lesz évadzáró kritika valamikor? :)

winnie - 2016. 06. 30. 14:13

biztosan lesz-

Neoprimitiv - 2016. 06. 30. 14:33

már írom…

Flanker - 2016. 06. 30. 17:45

“már írom”
Király, már kezdtem aggódni :)

Neoprimitiv - 2016. 06. 30. 22:11

holnap vagy szombaton lesz poszt, attól függően, hogy az aktuális anyagok hogy jönnek be.

winnie - 2016. 07. 01. 05:24

érdekesség:

(Psst, as a matter of fact…. I found this a bit curious: When I interviewed Michael Emerson to preview the series finale — which I had already seen — he asked for my take on, “Who’s that dark-haired guy that gets on the motorcycle, in the closing montage?” And yet no such scene made it into the finale. When I asked the producers about this “mystery motorcyclist,” they had a good chuckle about Emerson not sticking to “talking points”… and then clammed up. Make of that what you will.)

Neoprimitiv - 2016. 07. 01. 06:22

winnie: talán majd a dvd-re felkerül extraként. A leírás alapján én Reese karakterére tippelek, de az már elég kemény cop-out lett volna, ha suttyomban őt is megmentik. Nem vérengző vagyok, csak nekem ebbe a sztoriba nagyon nem illett volna bele.

winnie - 2016. 07. 01. 07:29

gondolom, azért sem tették bele, mert ők is így voltak vele. filóztak, és végül ez lett a vég, így mintha nem is létezne az a snitt.

antunes coimra - 2016. 07. 05. 11:47

Az első 2 évad nagyon jó volt. A 3-4. szódával elment, az 5. egy összedobott zagyvaság. Béke poraira.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz