login |

Criminal Minds: vége a 11. évadnak – írta Sue

2016. 05. 11. 15:03 - Írta: vendegblogger

14 hozzászólás | kategória: 2015/16 finálék, kritika,

Szép volt, jó volt, köszönöm. Ennyi.

11 évig kitartóan követtem az FBI profilozóinak történetét, s hiába a hosszas egyezkedések után végük csak bejelentett 12. évad, nem tartok velük tovább – gondoltam mindezt a finálé előtt. És alatt is. Aztán jött az utolsó 1 perc, ami elgondolkodtatott kicsit, de végül rájöttem, hogy részemről vége.

Hogy miért is jártam így? Kezdjük csak az elején!

Criminal Minds - 11x22-01

Hosszú évek tartós lejtmenete és egyenletesen alacsonyabb színvonala után nem tudom, mi történt a 11. évadban, de a szezonnyitásnál megénekelt kvázi-reboot a színvonalra is kihatott: régen volt már ennyire erős szezonja a BAU csapatának, és ezt most úgy mondom, hogy karácsony körül egy kisebb darát tartottam az első 5-6 évadból.

Criminal Minds - 11x22-07

Tények, amik miatt azt gondoltam, részemről ennyi volt:

1. Az Aisha Tyler által (túl)játszott dr. Tara Lewis karaktere változatlanul idegesít, bár a „még éppen elviselhető” határokon belül maradt mindvégig – ugyanakkor nem vágytam többet látni a hölgyeményt a monitoromon.

2. Shemar Moore Derek Morganje távozott a csapatból, pár résszel az évad vége előtt. Kérem tisztelettel, a sorozat nem ugyanaz nélküle. Hiányzik a nyuszifül-faktor, vagyis az, ahogyan Garciával egymással beszéltek mindig. Meg úgy egyébként is.

Egy olyan karakterről van szó, aki az eredeti csapat tagja. Volt. És nem mondhatom, hogy nem könnyeztem meg a búcsúját, mert de. Nem kicsit. Nagyon szépen, meglepően átgondoltan és alaposan előkészítve tálalták a karakter távozását. Gyakorlatilag messziről lehetett sejteni, mi lesz a döntése, de az utolsó pillanatig reménykedtem benne, hogy hátha mégsem.

Criminal Minds - 11x22-04

És a tények, amik miatt elgondolkodtam, hogy mégiscsak leüljek-e megnézni majd a 12. évad nyitányát:

1. Mert tényleg egy jó évadot tudhatunk magunk mögött. Az egész sorozat szerintem egyik legerősebb része volt a 11×11, emellett volt még egy pár epizód, ami nálam tutira ott van a legjobbak közt: a 11×16 és a 11×18. Ezek közül az egyiket Thomas Gibson, a másikat Matthew Gray Gubler jegyzi rendezőként. Évek óta rendre az általuk rendezett részek ütnek a legnagyobbat.

2. Ahogyan szép apránként építik és mélyítik a karaktereket. Ld. még: JJ, Rossi, Morgan idei magánéleti történetszálai, valamint ahogyan az utolsó rész fel volt vezetve.

3. A cliffhanger, amit odatoltak a képünkbe az utolsó percben. Akár még jó is kisülhet belőle, de valamiért nem vagyok annyira optimista.

Criminal Minds - 11x22-06

Mindezek után egy picinykét spoileres leszek a tovább mögött.

Az évad első fele egy egyenletesen, kellemesen erős közepes szintet hozott. A szezonnyitóban belógatott átívelés szépen apránként jelen volt a részekben, nem hagyták, hogy elfelejtsük. Aztán jött a 11. rész, amire felkaptam a fejemet: hűűű, ezek tudnak még ilyet? És innentől kezdve nem volt megállás.

Criminal Minds - 11x22-03

Jött a 16. rész, aminek középpontjában Morgan állt, majd az a bizonyos 18. rész, aminél szintén. És ami egyben a karakter búcsúja volt. Jó volt az ezt követő epizódban újra látni Prentiss karakterét is, akinek úgy tűnik, nagyon bejött London.

Aztán az utolsó előtti rész végén pillogtam a „To be continued…” feliratra, mert oké, hogy a sorozatgyilkos néni megfenyegette Hotch-ot, de bőven a rácsok mögött tette mindezt. Aztán jött a feketeleves. Ahogyan a SWAT majdnem rátörte kora reggel az ajtót Hotch-ra, ahogyan elvitték, és ahogyan a kihallgatásánál sorra pakolták le elé az asztalra a bizonyítékot, hogy ő éppen fel akarja robbantani minimum fél Washington (de inkább az egészet), az szép volt.

Mindenesetre nem hinném, hogy a fia olyan könnyedén fel fogja dolgozni azt, hogy az ő hőse, az édesapja ott áll fegyvert szegezve a kommandósokra, majd végül ahogy elviszik.

Criminal Minds - 11x22-02

Most nem voltak olyan nagy logikai gikszerek sem, amiket nagyon el kellene felejtenem az ügy megoldásában, ami szintén jó pont volt. Az összeesküvés-elméletek kedvelői elcsemegézhetnek még egy darabig azon, ahogy a szálak összefonódtak és egymásra épültek a különböző, korábban elkapott sorozatgyilkosok, illetve szabadlábon élő, „érdekes hátterű” emberkék közt.

A csapat szépen visszabontotta a részleteket, rájöttek, hol volt a kutya elásva, eljutottak a börtönbe is, pár perccel elkésve ahhoz, hogy megelőzhessék a lázadás kitörését. S ahol pár pillanatig tagadhatatlan módon egyszerre izgultam azon, hogy a benti „kalandot” JJ és Reed megússza, Tara pedig ne.

Sajnos nem szabadultunk meg Tarától, de szerencsére mástól sem a csapatból. Pedig nagyon ígéretes volt, ahogy kinyíltak az ajtók, és az általam nem igazán kedvelt profilozó ott állt csomó olyan sorozatgyilkos között egymagában, akik nem igazán szívlelték. Igen jót mosolyogtam még mindezek előtt azon a jelenten, amikor Rossi egy nagy csapat kommandóssal ott várta az alagútból éppen kitörő börtöntölteléket. Zárásként a nagy, várost megsemmisítőnek szánt bummot sikerült egy helikopter nagy bummjára cserélni, megszabadulva pár rosszfiútól is.

Criminal Minds - 11x22-08

A záró jelenetsorban Rossi bemutatta a csapatnak egykori feleségét, lánya anyját, Haydent, akivel – ha már egyszer nagyon szép, tiszta és érthető kiejtésben elhangzott a hölgy szájából a rész elején a Budapest szó – úgy fest, nagyon hatékonyan melegítették fel a káposztát.

És akkor megérkezett az üzenet: országszerte több börtönben is lázadások voltak a washingtoni eseményekkel, aminek eredményeként nem egy sorozatgyilkosnak sikerült megszöknie. Köztük olyanoknak is, akik bőven okozhatnak még galibát a csapat számára, s az biztos, hogy erre törekedni is fognak. És itt ért véget a 11. évad, ami megvillantott valamit a sorozat régi fényéből.

Criminal Minds - 11x22-05

Mindezek után megvívtam saját magammal, és arra jutottam, hogy itt részemről itt az ideje végérvényesen búcsút intenem ennek a sorozatnak, mert bár nem volt rossz ez a finálé, de Morgan nélkül már tényleg nem az igazi. A 12. évad nyitányába csak akkor fogok belenézni, ha valami nagyon meggyőzőt olvasok róla. Mindenesetre köszönöm ezt a 11 évet!

14 hozzászólás Ne habozz!

Raziel Anarki - 2016. 05. 11. 16:06

nekem is elég akadozva ment az évad (nem is értem teljesen a végére, majd. talán.), már nagyon rutinból tolt szinvonaltalan valami lett (főleg az első 2-5 évadhoz képest), én sem maradnék tovább a sorozat haláltusáját nézni :/

emese - 2016. 05. 11. 16:26

Én a 7. évad után kaszáltam. Azóta időnként meg-megnézek egy epizódot, de mindig arról győződök meg, hogy a kasza jó döntés volt. Ez az írás is ezt erősíti bennem.

Diapolo - 2016. 05. 11. 17:01

Utoljára a 8. évad volt olyan, ami tetszett is, de ez az egyik legjobb szezon volt talán. Sokszor előfordul az év végén (májusban), hogy összesítek mi gyenge, mit kaszálok és mi marad. Valahogy a Criminal Minds esetében soha nem volt szó arról, hogy kaszáljam. Én az a fajta vagyok, aki ha már 11 évet megnézett, akkor a többit is megfogja. Tény, Morgan távozása nagyon rossz, de talán jön valaki a helyére, aki kevésbé lesz idegesítő, mint Tara.

pixie - 2016. 05. 11. 17:32

én kiszálltam kb a 2. rész körül, de gondolkozom, hogy befejezzem. Mégiscsak megérdemli… :)
Az új nőci viszont rohadtul taszít. Borzasztó, szerintem miatta adtam fel…

kiss053 - 2016. 05. 11. 23:35

Szerintem is a 8. évad volt az utolsó olyan ami igazán tetszett. Morgan távozásáért kár, Tara amolyan megtűrt rossz számomra. Kaszálni nem fogom, nekem megér heti 45 percet.

Casey Novak - 2016. 05. 12. 05:55

Úgy vagyok vele, hogy ha Gideon kiszállásánál nem kaszáltam, akkor most már Morgan nélkül kibírom, úgysem volt sosem a kedvencem. Amíg Hotch, Reid és JJ marad, maradok.
Már ha nem süllyed a béka alsó felénél lejjebb a színvonal, mert már abszolút csak megszokásból nézem, csak tíz év után olyan nehéz nemet mondani, gratula is hozzá, Sue :)

Azt pozitívumnak könyvelem el, hogy nem valamelyik csapattag élete lóg a cliffen, mint ahogy általában szokott, és kimondottan érdekel, hogy mit fognak kezdeni a szökött sorozatgyilkos listájukkal.

lostfanka - 2016. 05. 12. 07:06

Ertekelem a kitartasotokat en a 3. evadnal kb kaszaltam, mert unalmas lett. Mindig ugyanazok az esetek rotalodtak. Tudom volt benne egy ativelo szal is, de nekem az se hozott semmit, talan nem voltam eleg kitarto.

roska - 2016. 05. 12. 14:00

Én is úgy voltam vele tavaly, hogy talán már csak megszokásból néztem, és ebben semmi neheztelés nincs a részemről, 10 évadon keresztül nem is lehet tartani a színvonalat.
És akkor jött ez az idei évad, amiben szinte mindegyik rész tényleg nagyon tetszett, és vártam hétről-hétre az újabb epizódot. És ugyan az a veszély nem fenyegette a sorozatot, hogy kaszálnám, de kifejezetten örülök neki, hogy ősszel úgy tér vissza, hogy nem csak megszokásból fogom nézni, hanem évadok óta nem látott módon nagyon várom :)

Sue - 2016. 05. 12. 16:29

El kellett gondolkodnom a kaszán nekem is – és hiába tudok darabszámra több érvet mellette, mint ellene, de oda jutottam, hogy nagyon erősen tartok attól, hogy hiába van komolya potenciál ebben a cliffben, nagyon könnyen el is szúrhatják, plusz ha Aisha Tyler marad, akkor én nem. Ha már egyszer a csekély szabadidőmről van szó, akkor ne idegesítsen fel. :)
Ha dicséritek a nyitányt, ráadásul valami csoda folytán Jennifer Love Hewitt is visszatér a fentebb emlegetett nőszemély helyett, akkor előfordulhat, hogy belelesek a 12.-be is.
Vacak érzés 11 év után kaszálni valamit, amit ráadásul akkor is néztem tovább megszokásból, amikor finoman szólva gáz volt, de akkor még belefért az időmbe.

NévKötelező - 2016. 05. 20. 18:43

A semmiből hirtelen eszembe jutott, hogy elolvasom mit írnak a Criminal Minds 11. évadáról sorozatjunkie-n . Hát ez érdekes olvasmány volt O.O

Lényegében a 11. évad egy nagyon jó évad volt, viszont nem érdemes tovább nézni a sorozatot. (mármint a kritika írójának ennyi elég volt belőle). Ezen elgondolkodtam… Morgan távozása ennyire kihat a sorozatra? Tara / Aisha Tyler ennyire elviselhetetlen?
Szerintem Aisha fényévekkel kedvelhetőbb mint Hewitt volt. Valami nem stimmelt a sorozattal tavaly… valahogy nem volt meg az a családias légkör és rájöttem, hogy Hewitt tette tönkre a sorozatot. Végtelenül tehetségtelen az a nő (nő?) és annyira lehúzta a többieket is, hogy ez kihatott az egész sorozatra. Nem beszélve arról, hogy minden egyes rész róla szólt és a gyerekeiről, pedig eredetileg úgy volt eltervezve, hogy AJ Cook terhessége lesz a sorozatba beleírva és tényleg nagyszerű történetszál lett volna az, ha JJ kisbabát várt volna a 10. évadban. Az időzítés tökéletes volt… de jött Hewitt, eldöntötte hogy csinál még egy gyereket és az ő gyerekét kellett a sorozatba beleírni, mivel ő hatalmasra hízott a terhessége alatt, AJ pedig vékonyka maradt… ez elég igazságtalan. AJ Cook 12 éve van a sorozatban, Hewitt ott volt egy évig.
Számomra egyszerűen kedvelhetetlen JLH. Külsőre is taszít az a “nő” és belsőre sem lehet valami szép ilyen kisugárzással.
Tara Lewis / Aisha Tyler -rel nem volt ilyen probléma. Sokkal inkább ‘csapattag’-nak éreztem mint az elődjét. Nem róla szólt az évad, nem tett keresztbe egyik színésznek sem, nem kellett a magánéletét a sorozatba írni stb. @Sue Ha esetleg ezt olvasod – megkérdezhetem mi taszít benne? az nem lett megemlítve.

Morgan távozása nagyon szomorú… de a távozás Shemar döntése volt, meg is kérte a rajongókat arra, hogy ezt fogadják el és támogassák őt a döntésében.

Egyébként JLH (hálistennek) nem tér vissza a 12.évadban, az egyik producer ezt twitteren bejelentette miután sokat kérdezősködtek róla. Nem volt túl boldog amiért róla kérdezik és tulajdonképpen bevallotta, hogy nem hiányzik nekik az amit ő ott leművelt.

Sue - 2016. 05. 20. 20:22

Na, ebben úgy érzem, nem fogunk tudni egyetérteni. :)
Amiket leírtál infók: Shemar Moore távozásáról tudtuk előre, oké, értem az indokot is. Attól még hiányzik, mert bár az egész régi csapatot nagyon szeretem, de azért ő mégiscsak valamiért az extrakedvenc kategória volt nálam.

És azt is megértem, ha valakinek JLH-tól áll fel a szőr a hátán – de nekem meg momentán ettől a nőtől, aki a helyére érkezett. Nem vagyok én sem JLH-fan, de jelentősen jobban bírtam. És az a nagy helyzet, hogy tulajdonképpen éppen az elviselhetőség határán táncolt AT miatt a sorozat, hiába volt jó az évad. Mivel a szabadidőm finoman szólva véges, ezért egyre inkább meggondolom, mit nézek – éppen ezért ha kikapcsolódni szeretnék, akkor nem választok olyat, amit nem tudok annyira élvezni egy ilyen miatt. Ha már utálnom kell valakit, akkor az inkább egy főgonosz legyen, ne az egyik csapattag, bár az nem a legjobb szó ebben az esetben, hogy utálom.
És nem véletlen, hogy a kiskaput meghagytam: ha nagyon jókat olvasok róla, akkor belenézek, meglátom, megéri-e az elviselését a nőcinek, avagy sem. :)

Jártam én már sorozattal úgy, hogy hiába volt jó, de volt benne egyetlen darab olyan karakter, aki annyira irritálóvá vált számomra egyetlen év alatt, hogy kaszáltam miatta a sorozatot másfél évaddal a zárás előtt, és azóta sem bírtam rávenni magam a befejezésre. Márpedig azt érzem, hogy itt is idáig fog fajulni a helyzet, mert minél többet látom AT fejét, annál inkább vágyam támad holmi szívlapátok iránt. Ami – lássuk be – egy ponton túl elrontja az élvezetet, pláne, hogy jelen esetben már az első mondata után is nyígtem, hogy légyszi vigyék innen ezt az embert. :)

NévKötelező - 2016. 05. 20. 20:59

Oké, megértelek. :D
Morgan nálam nem volt extrakedvenc, de nagyon szerettem. Extrakedvenceim : JJ, Reid és Hotch. Garcia-tól eléggé feláll a szőr a hátamon az utóbbi évadokban, nem utálom, de ._. irritál. Úgy érzem sokszor túlzás volt ahogy Morgan + ő egymással beszéltek. Szóval itt is eltér a véleményünk. Nekem Morgan hiányozni fog.. de Morgan + Garcia ..nem annyira :/

Na és Aisha.. :D Lol ..én pont azt érzem JLH-val kapcsolatban amit róla leírtál. Pont arra gondoltam amikor néztem, hogy bárcsak főgonosz lenne inkább, úgyis pont annyira szerethető mint azok. (bár nem, mert gyakran nagyon sajnálom a gonoszt, szimpatizálok, néha még empatizálok is velük … ezzel : SOHA). Miatta majdnem úgy döntöttem, hogy abbahagyom a sorozatot, de szerencsére elment (bár elég későn). Sajnos neked nem volt ilyen szerencséd Aisha-val :D Egyébként azt tudtad, hogy nem 100%, hogy AT visszatér? De a producerek, írok, szereplők mind szeretnék ha visszatérne, sőt még a rajongók is többnyire kedvelik/megszokták. Szóval nagy az esély arra, hogy visszatér, de nem 100%.
Ha nem tér vissza a kiskaput kinyithatod :)

(de amúgy úgy hallottam, hogy ha AT nem tér vissza akkor keresnek új szereplőket – 2-t is, : egyet Morgan helyére, egyet az ő helyére. Ki tudja ki(k) lesz(nek) az új szereplők :/)

Stockes - 2016. 06. 20. 02:16

Nekem JLH-tal nem volt bajom, pedig máshol nem szerettem, amit művelt, de a 10. évadban szerintem korrekten hozta a karakterét, emiatt a róla korábban alkotott véleményem is pozitívabba fordult át, bár biztos nem ok nélkül távozott az évad végén.

Tara szerintem is rosszul kezdett, nekem sem szimpatikus, de az évad vége felé mintha valamelyest belejött volna, ráadásul nem idegesítőbb, mint Garcia vagy akit a legjobban utáltam a sorozatban: Prentiss. Persze jobb lett volna, ha egy jobb színészt találnak a csapatba, de szódával elmegy, szerintem annyira nem húzza le a színvonalat, hogy csak emiatt kaszáljam.

Morganért kár, de ha Gedeon távozása után sem kaszáltam, most sem fogom, persze az is igaz, hogy csak megszokásból nézem én is, mivel ezzel a profilozással egyedül áll a műfajában, a spinoff sorozat egy vicc kategória. Tény, hogy az gedeonos évadok után sokat esett a színvonal, sablonos, rutinepizódos sorozat lett belőle, de amíg nézhető és kicsit is leköt, addig nézem, ennyi év után nehezen kaszálok bármit is. A szufla rég kifogyott a sorozatból, jó lenne már, ha nyugdíjba küldenék, és a következő évad lenne az utolsó, de egy minőségi évad. Mégis van egy olyan érzésem, hogy nem így lesz.

Ami az évadzárót illeti, nekem erőltetett volt ez a lázadásos ördögi terv, nem áll össze, hogy az a bedrogozós faszi hogyan hozta ezt tető alá.

Sylvia - 2016. 11. 17. 14:04

Rajongója vagyok a sorozatnak, de leginkább Hotch karaktere tetszett. Elkezdtem nézni a 12. évadot feliratosan, de sajnos rá kellett döbbennem, hogy nem csupán Derek, de Hotch karaktere is hiányzik. Utána olvastam – nem tudom, hogy nem találkoztam még a hírrel -, hogy Thomast kirúgták. :'( Nagyon úgy fest, hogy nem láthatjuk viszont. Ez esetben, már szinte mindent elveszített a sorozat, amiért azelőtt izgatottan vártam és néztem, mert olyan, mintha egy teljesen más filmet látnék. :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz