login |

Containment: 4 rész után – írta Delilah

2016. 05. 12. 18:50 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: kritika,

Ahogy azt human már a pilotról írta, a Containment olyan érzést hagy maga után, hogy ezt a sorozatot már láttuk valamikor. Lehet, hogy nem így, nem ebben a formában, de semmilyen különlegességet nem tud felmutatni, és mégis valami miatt működik (a kibeszélő alapján szerintetek is). Talán pont azért, mert jelenleg nincs olyan  sok vírusos sorozat, és ezért képes (hamisan) újnak hatni.

Containment 1x04 Promo - With Silence And Tears

Az első rész óta alapjában véve túl sok minden nem történt, a karantén a tervezett 48 óránál tovább marad, hisz egy fertőzött emberről nem tudtak, aki egy buliban egy halom másiknak adta tovább a betegséget.

Időközben az is kiderült, hogy az influenza egyik csúnya formájáról van szó, amit szándékosan módosítottak. Hivatalosan azonban nincs kimondva, hogy terrorcselekményről lenne szó, hisz sem a szírek, sem az ISIS, sem senki más nem vállalta a felelősséget, de igazából nem is nagyon erőltetik ezeknek a kérdéseknek a magválaszolását.

containment-season-1-photos-42

A Containment-ben nincs egy kiemelt küldetés, (mint mondjuk a The Last Ship-ben), hisz hiába nagy a gond, viszonylag szűk térre korlátozódik, és még senki nem kezeli igazi katasztrófaként. Tény, hogy adott egy (elvileg cseppfertőzéssel terjedő) betegség, amiben páran már meghaltak, hisz igencsak agresszív, de komoly fenyegetettségről még senki nem beszél.

A járványt tehát sikeresen elszigetelték, illetve még úgy tűnik, hogy nem is terjed tovább. Nincs versenyfutás az idővel, hogy mielőbb megtalálják a gyógymódot, egyszerűen mindenki igyekszik átvészelni valahogy a helyzetet.

containment-season-1-photos-52

A “hatalom” kezdetektől fogva egy kis kellemetlenségként tekinti a karantént, és ahogy egyre több fertőzött jelenik meg, illetve egyre többen halnak meg, úgy növekszik a káosz és a pánik a karanténon belül és kívül is. A “kintiek” (nyilván) annyira rettegnek a benti helyzettől, hogy konténerekkel kerítik körbe a városrészt, és a “senki se ki, se be”-szabályt most már halálosan komolyan is veszik.

A készítők nagyjából ugyanannyi időt szánnak mindkét oldal bemutatására, de azért mégis csak bent pörögnek jobban az események.

Igencsak tanulságos látni, hogy az emberek naivitása határtalan. A kinti egységek vezető ügynöknője szentül hiszi, hogy az emberek végsőkig bíznak a rendszerben, be fogják tartani a szabályokat és mindenféle komolyabb atrocitás nélkül véget ér a szituáció. A rendőrfőnök helyettese viszont olyannak látja a polgárokat amilyenek; mindent elkövet, hogy rendőröket küldjenek be, mert a 4000 bent rekedtet szűk tucatnyi alkalmazottja nem fogja tudni kordában tartani, és az ő számuk is folyamatosan csökken.

containment-season-1-leo

A készletek apadásával, ahogy az ilyenkor szokás, a bizalmatlanság, az erőszak és a paranoia növekszik. Senki nem keresi viszont a megoldást a helyzetre, egyelőre inkább mindenki a kivárásra játszik, mondván úgyis csillapodik a dolog, de inkább pont az ellenkezője megy végbe. A néző érzi is, hogy komoly a helyzet, a kinti vezetők viszont még tagadásban vannak, és csak egy cél lebeg a szemük előtt: a fertőzötteket bent tartani.

A bentiek közül érdemes lenne kiemelni, Jake-et, akire ráhúzták a vezető szerepét. Első látásra teljesen alkalmatlannak tűnik, de az üzletes helyzetet nagyon jól kezelte (meg egy kicsit szerencséje is volt), gondolom majd szépen lassan bele fog jönni, egyelőre inkább a többiekkel együtt igyekszik túlélni a helyzetet.

Rajta kívül még az újságíró tűnik érdekesnek, akivel máris jobban együtt tudok érezni, mint a terhes lánnyal és a barátjával. Leo Greene kevés jelenetet kapott és jelenleg a mellékszál része, mégis sokkal fontosabb az összkép szempontjából, és a kapcsolata Lex-szel nagyon jól van felépítve, bár ez általánosságban igaz az összes karakterre, hogy egyesével annyira nem érdekesek, de együtt már elég jók, működnek a dinamikák.

containment-season-1-photos-43

Valószínűleg azért működik ennyire jól a Containment, mert mindent, de tényleg minden egyes részletet a Nagy Könyvből emeltek át.

A középpontban nem a vírus mögötti rejtély áll, hanem az emberek reakciója magára a helyzetre, a bezártságra, az, hogy mennyire befolyásolják őket a túlélési ösztöneik és a személyes kapcsolataik. Nekem eddig 7/10 a sorozat, mert az egyszerűsége berántott és ráadásként csak nyomokban emlékeztet egy CW-s szériára. Remélhetőleg ez a továbbiakban is így marad.

10 hozzászólás Ne habozz!

Luci - 2016. 05. 12. 19:15

Eddig ez a sorozat nagyon bejön nekem. A részekben alig történik valami akció vagy történés, mégis minden héten már tűkön ülve várom a részt. A CW-s sorozatok közül a The 100-on kívül, ez maradt még nézős nekem (tegyük hozzá, hogy imádom a járványos sorozatokat, de sajnos kevés van belőle). És tényleg érdekes, hogy itt azért nem erőltetik a szerelmi szálakat túlságosan, ami egy TVD-ben megcsömörlött nézőnek felüdülés, pláne, hogy köze van hozzá Plec kisasszonynak.

Benzin - 2016. 05. 12. 20:24

A pilot egész jó volt, a 2. rész elment, a 3-4 már beállította sorozatot a “szokásos” “országos” szintre, a hajmeresztő hülyeségekkel.

Nyilván tudom, ennek a sorozatnak világa úgy működik, hogy Atlanta kellős közepén éheznie kell 4000 embernek, mert nem tudnak csúzlival sem belőni nekik egy nyomorult babkonzervet( najó, még annyira nem éheznek, de már kezdik, shotgunnal járnak a kisábécébe, LOL), más kérdés, hogy ez korlátozottan köt le…

winnie - 2016. 05. 12. 20:36

benzin: ez tipikusan rossz nézői logika, olyan csapda, amibe sokan belesétálnak. nem az a kérdés, hogy “miért nem tudnak?”, hanem az, hogy melyik részben kerül sor a kérdéskör taglalására, illetve kivitelezésére. az valahol nézői önhittség, hogy felmerül, hogy az írók ilyesmivel nem foglalkoznak, tippre az elkövetkező részek erről is szólni fognak.

(egyébként a pilot flashforwardjában nem kaját osztanak? vagy miért van akkor lázongás?)

azon meg nem érdemes csodálkozni, hogy akadnak olyanok, akik extrém módon reagálnak. ez teljesen természetes. és épp ezek azok az egyének, akik miatt kiszámíthatatlan egy ilyen szituáció. hiába viselkedik majdnem mindenki jól.

Szaby59 - 2016. 05. 12. 20:38

Nekem is “csak” annyi gondom van, hogy oké nem akarnak embereket beküldeni, de egy helikopterrel/drónnal miért nem dobnak be ellátmányt, gyógyszereket stb. ? Vagy úgy őszintén a kordonon keresztül is átdobhatnák :D
Nyilván lehet azt mondani, hogy akkor nem lene olyan érdekes a sorozat, de ezek mesterségesen generált konfliktusokhoz, drámákhoz vezetnek csak és olyan “alap” lenne rá a megoldás, hogy nem lehet szó nélkül hagyni.

Amúgy szerelmi szálak tényleg minimumon vannak eddig, de a bennmaradt rendőrt már nem tudom hányadik alkalommal mutatják izzad testtel/trikóban, bár a tiniknek is kell valami :D

Rammschein - 2016. 05. 12. 20:44

Na hát hullákat éget, meg boltosokat ment meg…. :”D Nehogy már ne izzadjon. :P

Egyébként ha meg bedobálnák a cuccost, lehet pont azért morognának páran, hogy mesterségesen szítják a tüzet (mert a kormány nem biztos, hogy beakarna dobni kis milliárd tonna kaját stb., hogy aztán bent egyes hatalommal bíró csoportok kiskirályságokat hozzanak létre ez alapján…)… egyébként tényleg, a flashforwardban, mintha pont akkor uralkodna el a káosz, miközben kaját osztanak, nem? (Vagy már csak rosszul emlékszem)…

Egyébként tényleg nem sok a romantika, az is tűrhető… bár a rendőr meg a tanító(néni :D) között még valahogy tetszik is.. :D engem viszont a főnök-asszony Lommers idegesít… :D

Ettől a sorozattól nem várok sokat, de az alap témája tetszik, a többi meg kikapcsol, szal jó kis limonádé nekem. :)

Benzin - 2016. 05. 13. 05:48

@winnie:
a kasza miatt lehet nem tudjuk meg sose’:D

winnie - 2016. 05. 13. 07:32

benzin: a 13. részre megoldódik minden, szóval ez nem akadály.

Snoopyzit30 - 2016. 05. 13. 13:47

“Senki nem keresi viszont a megoldást a helyzetre, egyelőre inkább mindenki a kivárásra játszik, mondván úgyis csillapodik a dolog, de inkább pont az ellenkezője megy végbe. A néző érzi is, hogy komoly a helyzet, a kinti vezetők viszont még tagadásban vannak, és csak egy cél lebeg a szemük előtt: a fertőzötteket bent tartani.”

Miből gondolod, hogy senki nem keresi a megoldást? Bent egy doki a saját eszközeivel keresi, arról pedig nincs infó, hogy kint mit csinálnak, ill. bocsi, de arról is van. Összehívtak a járványügytől kezdve mindenkit válságtanácskozásra, csak ez a része nincs az arcunkba nyomva, mert ahogy Te is írtad, nem “a rejtélyre koncentrálnak”. Bár szerintem itt nincs is rejtély, illetve engem pl. pont nem érdekel, hogy most akkor a szírek vagy egy USA-n belüli összeesküvés folytán jutott ki ez a vírus. Még a 4. rész ment csak le, nem kell, hogy az arcunkba nyomják rögtön ezeket a dolgokat.

Én Jake-t első látásra sem látom alkalmatlannak. Először kicsit megijedt a “feladattól” (de hát ki nem ijedne meg), de szerintem abszolút jól kezeli.

Még csak 5 napja tart a karantén, szóval nem hinném, hogy ennyi idő alatt már olyan óriási kaja hiány lehetne. Ha csak azt veszem, hogy alapból az emberek egy részénél nem 1 napra van otthon kaja, hanem minimum 2-3-4 napra, plusz ehhez jön hozzá, hogy ha le is rohanják a boltokat, akkor is még nem tudják leapasztani a készleteket annyira, hogy már éhezés legyen, azaz a készleteket a boltból le tudják apasztani, de otthon éhezni nem fognak, merthogy bevásároltak sok mindent.

Az újságíró fickó nekem nagyon nem szimpatikus, olyan szarkeverő fajta, felőle akár totális pánik is kitörhetne kb. az sem érdekelné. Értem én az álláspontját, de nem hiszem, hogy 5 nap elteltével már a teljes reménytelenséggel kellene az embereket szembesíteni. Annak felfogásához meg tényleg nem kell nagy ész, hogy ha jelenleg nincs ellenszer, akkor meg kell akadályozni a karanténból való kijutást, mert különben nem 4 ezer hulla lesz, hanem egész Atlanta stb.. stb…

winnie - 2016. 05. 13. 13:53

Snoopyzit30: szerintem épp ezért érdekes az újságíró, nem?

Snoopyzit30 - 2016. 05. 13. 18:38

@winnie: igen az újságíró érdekes szerintem is, kíváncsi is vagyok, hogy mit hoznak ki belőle, mert eddig az a duma, amit Lex-nek lenyomott az nagyon gyenge, nem sok alapja volt. Egyenlőre még az újságírót látom csak benne, nem az embert. Azt egyszerűen ő sem akarhatja, hogy pánik törjön ki és a 4000 ember kitörjön a karanténból. Ő is ugyanolyan ember, mint a többiek, azért segített a fiatal néger srácnak is belógni a karanténba, hogy kiderítse élnek-e még az újságíró kolléganői (lehet az egyik több is, mint kolléga).
Mindenképpen kellenek az ilyen karakterek is, de egyenlőre nem tiszták nekem a motivációi, a cselekedetei pedig nem feltétlenül logikusak számomra.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz