login |

House of Cards – 4×07- írta: BotondB

2016. 05. 13. 18:20 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Érdekfeszítő, fordulatos, szerteágazó. Nagyjából így írható körül a House of Cards aktuális évadának hetedik epizódja. Számomra az efféle részek adja a sorozat legnagyobb erősségét: epizodikus jellegű, mégis rengeteg minden történik benne, szétfutó szálak sokaságával szórakoztatnak minket, s mindezt úgy, hogy éppen képesek legyünk követni az eseményeket.

7.1

Príma volt, na. Spoilerekkel folytatom a tovább mögött. Ezzel a résszel új lendületet vett az évad, miközben talán az idei szezonban először kaptunk kevesebbet a Frank-Claire viszonyból. És mégis ez a kevés is tudott annyit adni, mint a korábban teljesen a témára koncentráló részek, sőt. A házaspár viszonya kezd visszatérni a régi kerékvágásba, de azért még nincs minden lezárva.

Pont emiatt olyan izgalmas minden közös jelenetük (plusz pont jár a beszédekre való készülés mutatásáért, valahogy csavart egyet az ilyen szituációkon ez a húzás), a fegyver-témás megoldásuk pedig hamisítatlan Underwood-féle csel volt.

7.2

Claire egyébként néha nekem túl sok és mesterkélt, Frank valahogy természetesnek tűnik, mikor kegyetlen módban operál, de a First Lady-vel kapcsolatban olyan érzésem van néha, mintha nagyon meg akarná mutatni, hogy ő is tud kemény lenni. Együtt nagyon megvan az összhang ettől függetlenül, és szerencsére mostanság egyre inkább összefonódnak az akcióik.

Az epizód másik fontos pozitívuma a republikánus elnökjelölt-esélyes bemutatása – meglepne, ha nem ő lenne az elnökjelölt, de sosem lehet tudni. Will Conway olyan figura, akiből lehet nagyon karakteres, méltó ellenfél, de gyengécske rivális is. Valószínűleg a színészen fog múlni, reméljük a legjobbakat.

House of Cards

Mindenesetre sikerült előhúzni pár frappáns eszközt a karakter felvázolására: ilyen a rész eleji fürdőszobás jelenet, ami főleg az Underwood-házaspárral próbált ellentétet felállítani, de az életük szinte folyamatos online közvetítése is ötletes és elgondolkodtató volt (lényegében az emberek nagy része hírnév nélkül is valami ilyesmit csinál).

Elsőre úgy tűnik a feleség, vagyis inkább a házasságuk is előtérbe kerül majd, de erről majd akkor, ha már kaptunk több konkrétumot.

7.4

Menet közben szépen adagolva sikerült feldobni olyan témákat, mint a fegyverkérdés (NRA), ami kifejezetten ígéretesen lett felvezetve, vagy épp a Nemzetbiztonsági Ügynökséggel való konfliktus veszélye (NSA). Az arab-téma szerintem kicsit erőltetett, amolyan kötelező elemnek tűnik egyelőre, de persze korán van még a végső ítélethez.

Az egykori Heraldos újságírók sztoriját is egyre inkább előtérbe helyezik, így várhatóan ott is kapunk majd valami nagyobb eseményt, ott azonban egyelőre kötelező alapozás szaga van a dolognak.

7.5

A Frank-Conway jelenet a festmények előtt, és a flashback a 2012-es év végére tipikus House of Cards, ezekért is szeretjük olyan sokan ezt a sorozatot. A részre nálam jár a 9/10, így haladjon minden tovább és akkor nem lesz okunk panaszra.

8 hozzászólás Ne habozz!

Wall-E - 2016. 05. 13. 19:06

Nagyon nagyon jó volt az évad, sajnos megint nem bírtam ki, és fél hét alatt végignéztem, ilyenkor szoktam arra gondolni, milyen érdekes lenne, ha ez mondjuk 13 megszakítás nélküli héten jönne ki, egészen más élmény lenne nézni, annyit lehetne spekulálni. Természetesen így is be lehet osztani, de nagyon nehéz. Az itt szóban forgó epizód pedig tényleg remek volt, egyetértek a pontszámmal.

Leonie - 2016. 05. 13. 20:21

Irtó gyenge volt szerintem Joel Kinnaman játéka és a karakter sem lett túl izgalmas, pedig volt benne fantázia…

bëiz - 2016. 05. 13. 20:28

Nem értek egyet, szerintem meglepően jó volt benne Kinnaman.

ldani7492 - 2016. 05. 13. 20:46

Nekem még mindig (sőt, egyre inkább) az jár a fejemben, hogy bármennyire is negatív karakternek próbálták megírni Underwoodot, a jelenlegi jelölteket elnézve nem is lenne olyan rossz választás :D

Geza Kovacs - 2016. 05. 14. 02:07

Csak úgy mondom, hogy annyira nem is jó szórakozás nézni ezt a sorozatot, ha belegondolunk csak a saját közéletünkbe. Illetve dermesztő belegondolni az egyes trükköknél a valósággal való párhuzamokba, hogy a még oly komolynak tűnő, sokakat nagyon durván érintő döntések mögött is esetleg csak 1-1 ember személyes boldogulásának egyetlen mozzanata áll.

Csiki - 2016. 05. 14. 09:48

Én amikor kijött a magyar felirat 2 nap alatt nyomtam le a 13 részt és így eléggé összefolynak az események… :/ Én a harmadik évadot néztem tavaly hetiben, de nagyon rossz emlékeim vannak vele… :D A HoC annyi figyelmet igényel, hogy kell neki a pár nap alatti darálás…

idioty - 2016. 06. 21. 21:20

Én nemrég kezdtem el darálni napi egy részt és épp itt tartok. Ez eddig a második kedvenc részem. Az első az volt, amikor az elnököt … szóval a harmadik. Arra 10 pontot adtam, erre meg én is 9-et.
Nekem egyelőre tetszik az új elnök-jelölt, de van egy olyan érzésem, hogy nagy pofára esés lesz itt. Szerintem elő fognak ásni valamit a múltjából, ami totál ellenkező emberről tanúskodik, mint amit láthatunk a képernyőn.
Amúgy érdekes kérdés, hogy ki legyen az elnök az eddig látottakból. Szerintem mindenképpen olyan kell, aki ha kell képes döntést hozni és együtt élni vele. De akárhogy nézem Franken kívül csak a First Lady ilyen még. Dunbar sem volt az, mert nem tudott volna meghozni olyan döntést, ami mondjuk a törvényességgel szembe menne. Egyébként érdekes ez a Frank számomra, mert nem pénzt akar magának (mint ahogy mondjuk nálunk látjuk ezt), hanem csak szimplán hatalmat. Azon túl pedig mindent megtesz az országért. Én pont az ellenkezőjét látom itthon. Szóval ahhoz képest, hogy próbálják antihősnek beállítani (mert a gyilkosságok miatt tényleg az is), de sikerül is, hiszen tényleg egy jó vezető lenne belőle.
Szóval nem csodálkoznék azon, ha az lenne a fordulat, hogy a First Lady fog menni az elnöki posztért és Frank meg támogatni fogja. :)

elbux - 2016. 09. 09. 10:15

Nagyon örültem Joel Kinnamannak, a The Killing óta nagy kedvencem. Kicsit furcsa volt itt ilyen jólfésülten látni :) Nekem tetszett a játéka, kíváncsi vagyok mi lesz a karakterrel a továbbiakban.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz