login |

New Girl: vége az 5. évadnak

2016. 05. 14. 08:50 - Írta: winnie

24 hozzászólás | kategória: 2015/16 finálék, kritika,

– I’m not surprised you came to me. I heard you and, uh, Dr. Trap-Jaw last night, and he climaxes like a woman.
– That was me.
– Then you sound like a woman when you climax.
– I am a woman.
– What’s your point?

Uhh, jó régen írtam utoljára a New Girl-ről, ami persze nem csoda, hiszen kimaradt nálam pár évad, amikből csak egy-két részt láttam. Nem azért, mert kaszáltam volna a sorozatot, hanem egész egyszerűen az újoncok (vagy más sorozatok) miatt nem indultam el a szezonnal, utána pedig nem lett volna esélyem utolérni magam. Szóval például a 2-3. évadot majd megnézem a Community 2. és a How I Met Your Mother 3-4. évadjával együtt, és akkor jól fogom érezni magam. Mondjuk 2019-ben.

De most nem ez a lényeg, hanem az, hogy ez a fajta nem túl elkötelezett nézési stílus nagyon tanulságos. Nem szándékosan csinálom, de mivel nem volt mögöttem 4 évadnyi “robot”, ezért kvázi frissen estem neki ennek a szezonnak, hogy bizonyítsam a kedvenc elméletemet, miszerint nem a sorozat szokott elfáradni, hanem a néző. (Arra gondolok, hogy ha mondjuk a HIMYM esetében az első 5 évadot visszafele adták volna le, akkor is lehet, hogy az lett volna a többségi vélemény, hogy csökken a minőség.)

New Girl-02

Marhaság. Mármint az elmélet. Nem csak azért, mert egy ember nem tudja mindkét szcenáriót megélni első alkalommal, hanem azért is, mert a New Girl 5. évadja nagyon hullámzó volt, nem tudtam maradéktalanul élvezni. Viszont, amikor gondolkodtam azon, hogy ennek mi az oka, folyton oda lyukadtam ki, hogy én. A néző.

Egyrészt azért, mert meg vagyok róla győződve (és itt cáfoljatok meg nyugodtan), hogy ezt a sorozatot a fiúk és a lányok máshogy nézik, illetve máshogy képesek élvezni. Vagyis…, még ez sem biztos, hiszen nyilván nem arról van szó, hogy mindenki az azonos neműek kalandjait nézi el szívesebben, csak egyszerűen talán a néző neméből fakadóan lehet az elvárásokat legjobban szétválasztani.

New Girl-01

Másrészt pedig a már említett évadkihagyások miatt is más volt nekem ez az ötödik szezon, köszönhetően egy visszatérő szereplőnek. A három év után visszatérő Sam ugyanis engem némileg irritált is, de mindenképpen feleslegesnek találtam, más viszont, főleg, ha rajongója volt a Sam/Jess-viszonynak, lehet, hogy imádta David Walton minden egyes pillanatát.

– I feel like I’m on Grey’s Anatomy in these scrubs.
– I don’t know what that means.

A lényeg, vagyis a kása, amit eddig kerülgettem, és amit nem hittem volna az első évad idején, hogy így lesz: Jessica nélkül jobb lenne a sorozat. Igen, beálltam én is a sorba, pedig nagyon kedvelem Zooey Deschanel-t. De egyszerűen nem tudok más mondani, hiszen az a pár rész, amiben Jess nem szerepelt, és Nick Megan Fox karaktere után koslatott, nálam a szezon fénypontját jelentette. (Oké, az addig vezető pár epizód is bejött. Viszont utána… Még akkor is ezt mondom, ha lehet, hogy az a felállás is hamar elfáradna.)

New Girl-09

És itt jön a képbe az, hogy lehet, azért érdekelne jobban a “három srác együtt lakik és olykor becsajozik”-téma, mert férfi vagyok? De például Cece-vel semmi bajom nem volt, és olykor Jess is elviselhető, de nekem még az előző szezonok pakkja nélkül is sokszor sok volt – ráadásul még a kapcsolata sem érdekelt. (Nem vagyok shipper, de Nick-kel érdekesebb lehetne megint, vagy akár egy új sráccal.)

Egyszerűen el kellene fogadnom, hogy ez a sorozat Jess-ről szól, ld. a cím. De nem tehetek róla, ha egyszer a készítők mindent megtesznek azért, hogy lássam, hogy nélküle is mennyire jól működne minden. Olykor jó, ha van, de…, nem tudom, kiszámíthatóvá vált a karakter. Hebrencs, ügyetlen, hamari, és még kevés résszel a hátam mögött sem volt túl szórakoztató például a befüvezett Jess-es 5×18. Mert pont olyan volt, mint amilyenre számított az ember.

New Girl-11

Sőt, továbbmegyek, Jess mellett még Megan Fox karaktere is szürkévé vált, hiába az új dinamika, a szezon végi jeleneteik sem kötöttek le egy percig sem. Pedig nem is mindig az írás teszi zseniálissá, hanem az, hogy a főszereplők mennyire jók együtt, olykor egyszerűen zseniális, amit leművelnek, marha jó a kémiájuk, és zseniálisan csapják le a poénokat.

A sorozat is friss maradt, tele rengeteg ötlettel, még a tipikus részek közé is be tudtak ékelni egy duplát, aminek egyik felében road trip volt, a másik felében pedig a másik szálat mutatták meg, hogy utána a kettőt nagyon szépen összehozzák. És az egész évados esküvői készülődés is tetszett, végig érdekes maradt, ráadásul a fináléban, bár lehet, hogy kissé erőltetetten, de érzelmesen sikerült egy nem tipikus esküvőt prezentálni.

New Girl-03

Nem hiszem, hogy elfáradt volna a New Girl, de lehet, hogy más nézőre lenne szüksége, és nem rám, a téves elvárásaimmal. Remélem, a hatodik szezont is el tudom kezdeni, és biztos, hogy maradni fogok, ha sikerül Jess-t egy kicsit érdekesebbé tenni. Főleg azért, mert történeti szinten érdekel, hogy merre viszik el Schmidt-ék, illetve Winston kapcsolatát. (Ja, és hozzák majd vissza Peter Gallagher-t, aki a sok ismert vendégszereplő közül a legjobb volt.)

– Now to be fair, I’ve had some sex dreams about you, too. First, there was the one where I was a spider and instead of legs it was penises.
– No, I’m out.
– It was eight penises…
– Yeah, I know.
– Oh. You were there, too.
– I’m out.
– Was I there?
– And I’m out.
– Oh, that would’ve been so cool.

24 hozzászólás Ne habozz!

ayren - 2016. 05. 14. 09:53

winnie, aranyos, ahogy (még mindig) próbálod a teóriádat védelmezni. :) Miszerint nem a sorozat fárad el, hanem a néző.
Oké, lehet, hogy részben így is van, a sorozatpszichológia része, de azért a New Girl színvonala tényleg nagyot esett a 3. évadtól kezdve. Én a negyediktől már nagy elmaradásokkal nézem, pedig az első két évadot tényleg imádtam.
Abban viszont egyetértek, hogy Jess karaktere, akit én is sokáig védtem itt-ott kommentben, tényleg csak Nickkel együtt működik jól. Mert Nickkel valahogy mindenki működik, ő mindenkivel kompatibilis. Jake Johnson kémiailag egy zseni, és ez a sorozat nekem soha nem Jessről szólt, hanem róla.

ayren - 2016. 05. 14. 10:02

Abban nyilván van valami, hogy máshogy nézi egy férfi és egy női néző, de ez persze minden más sorozatra is jellemző. Valószínűleg a férfiak jobban vevők a haverszitkomra, bromance-ra, ennek ellenpontjaként a nők viszont szerintem nem annyira a csajos barátságokra kíváncsiak (én legalábbis), inkább a férfi-női kapcsolatokra, azokra is nagyjából amíg lebegtetik, amíg fenntartják a kémiai feszültséget vele. Ezért működött nekem a legjobban a sorozat az első két évadban, és meggyőződésem, hogy az írókat is inspirálják az ilyesféle viszonyok, erre legjobb példa a New Girl, az összeboronálás után meg sokszor nem tudnak mit kezdeni a karakterekkel.

winnie - 2016. 05. 14. 10:32

ayren: védelmezni nem tudom, mert nincs rá semmilyen bizonyítékom – sem itt, sem máshol, hiszen nem látom a teljes ívet. de abban szerintem lehet igazság, hogy például a változatlanság okozta nézői fásultság hatására többen az azonos színvonalat hajlamosak romlásnak betudni.

legalábbis én, amikor kaszáltam a modern family-t a 4. évadban, nem nagyon éreztem, hogy változott volna a sorozat minőségét tekintve, de éppen ezét nem folytattam, mert belefásultam.

ayren - 2016. 05. 14. 10:41

“abban szerintem lehet igazság, hogy például a változatlanság okozta nézői fásultság hatására többen az azonos színvonalat hajlamosak romlásnak betudni.”

Vagy: a romlás egyszerűen csak tényleg romlás.
Esetleg a kettő együtt.
De persze nem fogunk összeveszni rajta. :)

ayren - 2016. 05. 14. 10:55

Ja, azt még hozzátenném, hogy oké, hogy van egyfajta nézői elfáradás, hozzászokás is, amikor egy sorozat elveszti az újdonság varázsát, és emiatt már kevésbé van ráizgulva az ember, de az eddigi tapasztalataim szerint ez valahol a 4-5. évad környékén szokott jelentkezni. Ilyen volt nekem a House, a Stargate vagy az X-akták, hogy a legkedveltebb sorozataim közül vegyem a példát.
Szóval az, hogy a New Girl ennyire korán “kifáradt”, szerintem nem a nézőpszichológiával, addiktológiával kapcsolatos, hanem inkább az alkotók hibája.

winnie - 2016. 05. 14. 11:03

ayren: persze, alapjaba veve van, amikor a romlas romlas, de vitathatatlan, hogy van, amikor nem errol van szo – de hiszem, hogy ezt nem mindenki tudja megitalni, aki “benne van”, hiszen masok vagyunk, masok az elvarasaink. de egyebkent elmelet ide vagy oda, mint irtam font, meg a kihagyasokkal is volt karakter, ami nem mukodott, szoval erre meg igy sem mondom, hogy ugyanolyan volt, mint regen. viszont mas dnamikak tekinteben isonyatosan elveztes volt.

dragon1986 - 2016. 05. 14. 11:05

Elso kettot neztem ugyahogy aztan a szexi róka reszeit aztan nem is neztem tovabb. Megan nagy kedvencem. :)

juhaszvik - 2016. 05. 14. 11:18

Nálam ez a sorozat az, ami nagyon jól működne fele ennyi évadonkénti résszel. Mivel darálós vagyok, ez egy epizódikus sorozat esetében adja is magát, és ezért tetszett például legutóbb az impastor, mert egy sima délutáni programként kaptam egy egész évados történetvezetést. Jó persze nem olyan kidolgozottak a karakterek, és talán ehhez kell a hosszabb évad (meg persze a kötődéshez is), de a folytatásban, pont a kifáradás miatt simán jót tenne az epizódok számának csökkentése.

human - 2016. 05. 14. 12:07

winnie: szerintem van bőven példa arra, amikor tényleg romlik a minőség. pl amikor valamit pihentetsz két évig, visszaülsz elé, és lám, tényleg rossz, nem te fáradtál. pl new girl, eltároztam, megan foxra visszanéztem, jó újítás, visszatért jess és ennyi volt megint.

Kissur - 2016. 05. 14. 12:37

Jött Megan Fox, szerelmes lettem újra a sorozatba. Aztán elment Megan, visszajött Jess és undorodni kezdtem. Annyira rohadtul nem érdekel, hogy mi van Jess-szel. Nem vicces. Egyáltalán nem. Kínos minden pillanata. Ha írnak neki egy sablonos vicces jelenetet, ő képes azt is elrontani. Jess miatt fogom kaszálni, ha valaha kaszálom.
Schmitt azzal, hogy megkérte Cece kezét, elszürkült, elveszett belőle is az, ami miatt kedveltem az első 2-3 évadban.
Nick és Winston. Nick 5 éve hozza a kötelező jó színvonalat és vicces mindmáig. És Winston. Nick mellett a másik legjobb karakter lett a sorozatban. A 3.évadtól úgy ráéreztek a karakterére, hogy már azt vártam hetente, hogy mit találnak ki neki. Fergusonnal (a macskával) pedig nagyszerű párost alkot. Az, hogy rendőr lett, nekem kicsit Eddie Murphy beütést kapott a karakter, de nem zavart, mert vicces volt.
A lényeg, hogy én olyan verziót kérek, amiben nincs benne Jess, és akkor még 1-2 évig bírni fogom a New Girlt.

ayren - 2016. 05. 14. 12:53

Én is úgy vagyok vele, hogy Nick mögött már csak Winston az, aki a jobb pillanatokat szállítani tudja. Schmidt sose volt a kedvencem, ebben az évadban meg tényleg még annyira sem mondható izgalmasnak.
Szerintem Nick az alapzat, ha őt kivennék, annyi lenne a sorozatnak, Winston egymagában nem tudná megmenteni.
És igen, Jess mostanra simán mehetne a levesbe…

winnie - 2016. 05. 14. 13:08

dragon1996: az utolso ket reszben is volt fox, meg elvileg lesz a folytatasban is.

Annie - 2016. 05. 14. 13:16

Nagyon szerettem volna szeretni ezt a sorozatot, de a második évad közepéig jutottam csak kb 4 év alatt. 20 perc egy rész, én mégis kb egy órának éreztem. Pedig rengeteg jót hallottam róla.

Dalmayr - 2016. 05. 14. 14:27

Nekem az utolsó előtti rész nagyon tetszett. Bár ha true americanst játszanak akkor gyakorlatilag mindegy mi van a részben, annyira vicces az a játék :D amúgy tényleg Jess a gyenge pont, nem értem miért, Zoey Deschanelt jó színésznőnek tartom, de ez a karakter valami szörnyű. Viszont a 3 fiú miatt megéri nézni. A 2. évad vége óta nagyon hullámzik a minőség, de a fiúk jó pillanatai miatt nem tudom kaszálni.

dragon1986 - 2016. 05. 14. 15:25

Koszi winnie akkor be is szerzem

Chev - 2016. 05. 14. 15:46

Legyen Megan Fox a new girl!
Szeretem ZD-t, de ahogy fentebb is többen írták, kiszámítható, érdektelen lett a karakter. Nick és Jess uolsó jelenetében aaaannnnnyira drukkoltam, hogy ne valljon szerelmet Nicknek, és Nick végre egy kicsit összeszedhesse magát, és felnőjön. :/ Ezerszer jobban érdekel, hogy vele mi lesz, mint, hogy Jess-szel.
+ Coachban is lenne még potenciál, bár nem hiszem, hogy lenne neki elég hely a műsoridőben a másik 3 srác mellett. :(

VanillaSky - 2016. 05. 14. 16:29

Számomra Nick még mindig elviszi a sorozatot. Igaz néha feltorlódok 6-7 résszel, de valahogy behozom magam, Johnson pedig nagyon érzi a karaktert.

nedewya - 2016. 05. 14. 18:53

winnie:

Ne hagyd veszni az elméletedet, mert tök sok igazság van benne. :)

A nézői belefásulás gyakran sokkal inkább okozza egy sorozat iránti rajongás csökkenését mint egy vélt (vagy valós) minőségromlás.

Nagyon konkrét példám erre, az, hogy én a House 7. évadánál kapcsolódtam be, (ez pont az amit sokan rommá kritizáltak) és a mai napig az a kedvenc House évadom. Persze van mikor tényleg esik a minőség, de a legtöbb esetben a néző szimplán csak beleun a történetbe.

Kéti - 2016. 05. 14. 23:09

Szinte jó érzés valamiben tök egyedül lenni, de nekem Jess a kedvencem. Najó, Nick után. :) Fox meg szerintem minden volt, csak nem vicces, vártam vissza Jesst eléggé. Cece és Schmidt jó, Winston kínos jeleneteitől rosszul vagyok. Couch látogatása visszaidézte mennyire rossz volt, amikor benne volt, pedig nem a színésszel van bajom, a Happy Endingsben nagyon jó volt. Mondjuk az a sorozat alapból sokkal jobb volt, mint a New girl

winnie - 2016. 05. 15. 04:38

kéti: “Fox meg szerintem minden volt, csak nem vicces ”

szerintem neki elég, ha a dinamikát megváltoztatja, és meg is tette.

human - 2016. 05. 15. 15:49

nedewya: és azóta megnézted a többit? csak mert neked a 7. volt az első, egyáltalán nem biztos, hogy az a legjobb. aki végig nézte a sorozatot, annak rengeteg önismétlés volt már addigra benne, na de neked meg a régi évadot ismétlik akkor a hetediket, meg várod, h eljussanak abba az állapotba a szereplők, a prequelek meg többnyire rosszak..

nedewya - 2016. 05. 15. 16:45

human:
Persze megnéztem a többit is. A nyolcadik valóban gyenge volt.

De a hatodik-hetedik szerintem zseniális volt. Egyáltalán nem biztos hogy azok a legjobbak, ezt nem is állítottam, csupán azt hogy nekem azok voltak a kedvenceim. (pedig a hatodikat láttam legutoljára.) Ettől még lehet hogy van benne önismétlés – bár ezzel vitatkoznék – de szerintem szimplán sokan beleuntak a történetbe, a szereplőváltozásokba, meg magába a sorozatba, és azzal indokolták meg a kaszát hogy “esik a minőség” És ez nem csak a House esetében van így, sok sorozatnál megfigyelhető. De szerintem ezt csak “külső” szemlélőként lehet megállapítani, úgy mint én a House esetében.

noodles - 2016. 05. 17. 07:58

én darálva néztem meg az 5 évadot és azért teljesen más így mint hetiben követni valamit. nálam abszolút nem ennyire hullámzó a dolog és az, hogy Jess nélkül működne a sorozat? hááát lehet de nagyon hiányozni a karakter, ő ilyen már az első résztől kezdve, szóval ha valakinek most nem jön be, eddig nem értem, hogy tudta őt elviselni. a többieken jobban lejön a változás, hogy kezdenek felnőni de 5 év alatt ez rendben is van főleg, hogy már harmincas mind.

winnie - 2016. 05. 21. 20:53

noodles: a tobbiek is ugyanolyanok es megis mukodnek. az elejen lehetett eredeti vagy aranyos, de egy ido utan ez unalmassa is valhat valakinel. szerintem ez ertheto.

en egyebkent megtanultam az olyan dolgokat kaszalni, amiket daralva erdemes nezni, mert tudom, hogy ugy sok, nezesre nem erdemes sorozatot is el lehet viselni, amik a sokkal jobbak elol veszik el a helyet, szoval en a sajat erdekemben nem is probalok effeleket daralni. ami hetiben gaz, az nem erdemli a darat.

mint a fentiekbol kiderul, azert a new girl megmaradt:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz