login |

The Big Bang Theory: vége a 9. évadnak – írta: Wall-E

2016. 05. 14. 17:58 - Írta: vendegblogger

23 hozzászólás | kategória: 2015/16 finálék, kritika,

Nehéz elhinni, hogy már a TBBT is a 9. évadján van túl.

Én például a negyedik szezontól követem heti rendszerességgel a szériát, pont akkortól, amikor sajnos megtörtént az első jelentősebb minőségesés, illetve a sorozat profilja is egyre változásnak indult. Gondolok itt a több női karakter behozatalára, ezzel terelve kommerszebb irányba a sorozatot a haveri jelleg geekesebb vonalának visszafogásával, és a klisésebb klasszikusabb kapcsolati elemek megnövelésével.

The Big Bang Theory-9x22-03

Azóta nehéz okosat mondani a Big Bangről, hiszen a színvonal egyre ingadozóbb lett, voltak időszakok, amikor külső szemlélőként azt lehetett érezni, hogy az írók nem igazán aktivizálják magukat érdemben, és teljes részek voltak például arra felépítve minden különösebb extra nélkül, hogy Sheldon furcsa, és félreért ezt-azt, és mond mindenfélét – és itt meg is állt a koncepció. Ennyi is elég volt.

Aki kedveli Jim Parsonst, az talán a végtelenségig el tud mosolyogni a dolgain, nagyon jó reakciói vannak, de komoly a veszély, hogy ilyenkor unalomba fullad az epizód, ráadásul bosszantja a nézőt a karakterekben lévő kiaknázatlan potenciál .

The Big Bang Theory-9x22-04

Persze sok emlékezetes, mókás pillanatot is kaptunk, csak gyakran túl sok idő telt el köztük “időhúzással”, vagy lustálkodással. Mégis, az első három évadban megalapozott és megszeretett karakterek bája, úgy érzem, nem csökkent, továbbra is érdekel a sorsuk, a furcsaságaik, a lelkesedésük. Hiszem, hogy a casting az egyik legfőbb oka, hogy a TBBT nemsokára a tízedik évadját fogja kezdeni.

Az idei évad egyértelműen jobban sikerült a nyolcadiknál, bár inkább a szezon második felét tudom dicsérni, illetve egy-egy korábbi epizódot, mint például amikor az új Star Wars-film premierjére mentek Leonardék, ahova Sheldon egyéb elfoglaltságai miatt nem tarthatott velük, helyette Amy-vel együtt jól érezték magukat. (Egy másik szál, amire vigyorogva gondolok vissza, az Howard és Raj újonnan alapított együttese, amelynek gyümölcse a Thor és Indiana Jones szereplésével megírt dal lett.)

The Big Bang Theory-9x22-05

Sajnos maga az évadzáró epizód az előtte levő meglepően színvonalas és szórakoztató 5-6 rész után csalódásként ért. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Ezúttal, talán a már előre tudott további több évados berendelésnek is köszönhetően még a sitcomoknál gyakori mini-cliffhangert sem kapta meg, egy szimpla epizód volt, azok közül sem a legérdekesebb, egyedül a több vendégszereplő – Sheldon és Leonard anyukái, valamint a sorozatban most először Leonard apja – utalt arra, hogy évadzáró résszel van dolgunk.

The Big Bang Theory-9x22-02

Leonard apját Judd Hirsch teljesen jól alakította, viszont némileg meglepő volt számomra, hogy sokkal kevésbé írták meg karikaturisztikusnak, mint az eddig megismert szülőket, illetve ahogyan az sokszor és sok sitcomban tapasztalható.

Lehet, hogy Leonard édesanyjával szerettek volna így kontrasztot teremteni, – a rész humorának egy része is az ő válásukra alapult – hiszen míg Leonard is a maga módján egy átlagosabb srác, addig Beverly-nek sokkal több a közös vonása Sheldonnal.

TBBT-2

A rész megnézése előtt arra gondoltam, hogy talán Bernadette szülése lehet majd a zárás témája, bár utána eszembe jutott, hogy a történet szerint még nem elég régóta terhes, így könnyen lehet, hogy a következő évad egy időugrás után ezzel fog majd nyitni. Ez jót fog tenni a sorozatnak, végre egy olyan újdonság lesz, amit elvileg nem lehet egy-két rész után elfelejteni, így hozhat némi frissességet a koncepcióba.

Végül Penny és Leonard újabb esküvője mellett döntöttek a készítők, hogy ezúttal szüleik és barátaik társaságában ünnepeljék meg a szerelmüket, de ebből gyakorlatilag semmit nem láttunk, inkább csak egy apropónak tűnt, hogy a három szülőt egy helyen tudhassuk a poénok kedvéért, a két fiatal egy árva szép pillanatot sem kapott, amelyek már sokszor működtek nagyon jól a sorozatban.

The Big Bang Theory-9x22-06

Egyszerűen furcsa, hogy ez az epizód évadzáró volt, még az utolsó egy-két percben sem csináltak semmit, ami esetleg finálé jellegű, vagy hangulatú lett volna, szimplán írtak egy sima részt, azok közül is egy átlagosat, ezért mindenképpen illeti némi kritika a sorozat készítőit.

Ennek ellenére a folytatásnál egyértelműen ott leszek, mert szeretem a karaktereket, az inkább rutinból megírt, kevésbé kreatív epizódokat is fel tudja dobni gyakran például Howard egy-egy nézése, vagy a karakterek közt jól működő dinamika.

TBBT-1

Összességében azonban még mindig sokkal több lenne ezekben a figurákban, a magas nézettség és a több évados berendelés lehet az egyik oka annak, hogy ennyire nem változtatnak semmin. Amikor bedobnak egy-egy új érdekességet valamelyik karakternek, ami jól is működik, mint anno Sheldont egyetemi előadóként, azt sosem bontják ki, meghagyják pusztán villanásoknak.

A TBBT országos sorozat, ahol a készítőknek kevésbé van szabad keze és sokkal több a limitációja, de ezekkel együtt is leginkább rajtuk múlik, hogy nem sokkal jobb a Big Bang, mert lehetne.

23 hozzászólás Ne habozz!

fireblade - 2016. 05. 14. 18:16

Komolyan én csak most szembesültem vele hogy ez évadzáró volt..hát annak tényleg kicsit lapos átlagos lett…egész évad nagyon hullámzott, volt hogy tényleg röhögött az ember jókat, de voltak hááát uncsi részek is..rutinból lehozottak.
Én is várom a folytatást, de tényleg kéne valami újítás.

zsedan - 2016. 05. 14. 18:25

Vicc, hogy még létezik, 4 éve kellett volna ráhagyni, de a nézettség sajnos magas.

Harlekin - 2016. 05. 14. 18:28

A nézettség sajnos magas? Fáj neked, vagy mi a bajod vele? Meg kellene kavarni kicsit a karaktereket. Egy-kettőt akár le is lehetne váltani (pl. Raj/Penny újabban – nekem – teljesen szürke).

m76 - 2016. 05. 14. 18:32

Tényleg durva hogy már 9 évad óta megy, de ami még durvább, hogy már 5 éve kaszáltam. Repül az idő.

Flanker - 2016. 05. 14. 18:32

Az utolsó 4-5 rész egész jó volt, a többi átlagos/kicsit jobb. Heti egynek nálam továbbra is megteszi. És igen, a karakterek viszik a hátán, de ez a legtöbb szitkomra igaz :)

BotondB - 2016. 05. 14. 18:32

Én valahogy 40 kábeles és 5 országos sorozat nézôjeként még mindig nagyon szórakoztatónak találom. Persze az elején még jobban bejön ugyanaz a poén amit mostanra ezerszer elsütöttek de én így is jót nevetek rajta. Szerintem ennek a sorozatnak a megítélése a nézôn múlik. Aki sok újat vár és folyamatos megújulást az csalódni fog de aki tudja szeretni és csak 20perc szórakozásként tekint rá az nem fog tudni megválni tôle.

majsz - 2016. 05. 14. 19:00

@zsedan “nézettség sajnos magas”.. az élet néha igazságtalan..

Szintén a 4. évadtól nézem realtimeban, határozottan emlékszem azon tűnődtem miért nem olyan mint darálva? Valóban onnantól többé kevésbé lejtő következett. Az első évadon nevettem a legtöbbet, sokkal autentikusabb volt a sorozat. Leonard Penny felé való kínlódása nagyon jól ki volt dolgozva és Sheldonnak is nagyon jó volt az abszolút kompromisszum mentes jelleme. Csodálkoztam is, hogyan fogták meg a dolgot, hiszen az unaired pilotban ugye elsütik, hogy Sheldon megpattintotta a csajt aki bejött Leonardnek. Ehhez képest igen éles váltáson esett át a karakter ami lássuk be igencsak bejött, szerintem ennek köszönheti a korai BigBang a rajongók nagy részét.
Sejthető volt akkor is, hogy valamilyen irányba azért tovább kell lépni a sztorival, karakterekkel de nem gondoltam, hogy így megvágja az egész hangulatát.
Mióta Penny is Leonard együtt van, zeró a kémiájuk, Kaley meg elég gyengécske színésznő ahhoz kilépjen az árnyékból és hozzon valamit, így viszont elég fásult duo. Az Amy dolog Sheldonnal eleinte érdekes volt, kíváncsi voltam merre mozdulnak, de az is beszürkült, várható volt hogy egyszer bekövetkezik a score, de nem sikerült szinte semmi poént kihozni belőle. Kettejük kapcsolatából kb csak dráma vonalon kapott a sori, poén vonalon csak kommersz szinten. Howardba és Rajba is több potenciál lenne, az utóbbi évadokban még az ő dolgaikon nevettem többet de ugye őket nem “teljes értékű” főszereplőként kezelik.

Értem hogy vannak szerethető karakterek, azt viszont nem, hogy a nézettséget hogy tartják így ilyen szintű írással. Idén meglepett a 3 főszereplő szerződtetése még 3 évadra milliós rezsivel, ha ehhez hasonlítjuk anno a Jóbarátok is mehetett volna még lazán 2-3 évadot és ott még (szerintem) jobban is lehetett a karakterekhez kötődni, ha még az írás ott is esett az utolsó évadokra.

FrNo - 2016. 05. 14. 19:04

Negyedik évad óta kaszáltam.

Stalker - 2016. 05. 14. 19:24

Azon már túl tettem magam, hogy az első 3 évados kockaságot már csak nyomokban tartalmazza. Beletörődtem, hogy már sosem lesz az a fajta vígjáték, mint ami volt. De hogy mostanra már a hagyományos sitcomokhoz képest is csak közepes, sokszor az alatti színvonalat hoz, az nagyon elszomorít. Egyszerűen már többször érzem kínosnak, vagy erőltetettnek a történéseket, mint szórakoztatónak. A kockaságtól eltekintve, a történet elején kaptunk néhány érdekes figurát, jól megírt jelenetekkel. A karakterek ugyanazok, de ha csak unalmas vagy kínos jeleneteket kapnak, akkor nem lesznek szórakoztató szereplők.

Nem azt mondom, hogy utáltam a 9. évadot, de amikor a 24 részből kb. 5-öt tudtam maradéktalanul élvezni, akkor ott már baj van. A többiben is voltak jó dolgok, de ha a rész egyik fele unalmas, vagy erőltetett, az rányomja az egészre a bélyegét.

Anno volt egy központi szála a sorozatnak. A srácok csajt akarnak szerezni maguknak szinte “bármi áron” csak sajnos hardcore kockák voltak. Most nem igazán tudnék fő irányvonalat mondani. Leonard és Penny kapcsolata teljesen unalomba fulladt, a kapcsolatukon kívűl pedig nem igazán járulnak hozzá a sorozathoz. Sheldon-nal és Amy-vel nem mernek nagyobb dolgokat meglépni, vagy ha igen azt is lerendezik két percben, így az ő kapcsolatuk is unalmassá vált mostanra. Ezredjére is csak azon poénkodik Amy, hogy Sheldon semmire sem hajlandó. Howard és Bernadette fronton legalább történik valami, de csak remélni tudom, hogy valami értelmeset hoznak ki a gyerek témából. Az meg szinte már zavar, hogy a semmiből hirtelen Raj lett a falu bikája. Miért is? Lemaradtam valamiről? Az egy dolog, hogy már mer beszélni a lányokkal, de hogy hirtelen dögös nők versengenek érte, azt elég nehezen veszem be.

Szóval egyrészt túlságosan önismétlődővé vált mostanra a sorozat, másrészt egyre többször írnak olyan részeket, ahol szinte már bosszantanak az amúgy kedvelt karakterek.

Flanker - 2016. 05. 14. 19:29

Kaley egy dologban nagyon jó: röhögni a többieken :)

KisDulcet - 2016. 05. 14. 20:27

Ez az egyik heti szinten követős sorozatom, bár bevallom, ebben az évadban volt, hogy elfelejtettem egy két héten, aztán összecsúszva sikerült behozni a lemaradást. Voltak unalmas időszakok sajnos..
Ez a rész szerintem egyébként kifejezetten jó volt, én legalábbis többször is hangosan felnevettem rajta, az anyukákat imádom, Howardot is, szerencsére kapott most végre egy kis szerepet. Számomra ő viszi a hátán a show-t. :D
Na de megnéztem ezt részt, nyitom a jó kis appomat, hogy bejelöljem, hogy láttam, erre mivel szembesülök? Évadzáró??
Hát, meglepődtem, azt hittem lesz még egy vagy két rész, ebben a részben minden volt, de évadzáró feeling az biztos, hogy nem.
Az elmaradt, aztán egy pár perc erejéig megemlített lánykérést (Amy-Sheldon) megejthették volna, vagy tényleg lehetett volna egy második esküvő (Penny-Leonard), amelyiken valamelyik fél nemet mond, vagy akármi, de hogy egy évadot még csak minimális cliff nélkül lógva hagyjanak.. Nem volt szép, na.
Mindettől függetlenül még mindig a kedvenceim között van, és úgyanúgy hétről hétre nézős lesz, mint eddig. :)

humorpalanta - 2016. 05. 14. 22:53

Nem kiemelkedő a sorozat, nem ülök tűkön miatta.
De heti 20 percre bőven jó. Még elnézegetem egy ideig, mert hoz egy jó szintet.

tomasz0110 - 2016. 05. 14. 23:46

5. évad után kaszáltam. Jót szórakoztam, de meguntam. Sokkal jobb sorozatok buknak el sajnos az alacsony nézettség miatt – pl. Psych, Galavant…

Alex - 2016. 05. 14. 23:52

Nekem jobban tetszett az évadzáró mint az előző részek többsége. Mióta leült a sorozat általában akkor van jó rész ha egy “kívülálló” karakter kap fontos szerepet. Mint ebben Leonard apja vagy előtte a pénzért sorban álló Stuart.

Benő - 2016. 05. 15. 10:43

Ha most azt írtátok volna, hogy a következő évaddal lezárják (mint pl Jóbarátok is 10évead volt), akkor becsületből végignéztem volna, de így, 9/14-ig jutva asszem kasza…

Nagyon sok részt kb rutinból hoznak le az írók, végtelenségig ismételt, és összességében egyre gyengébb poénokkal.
Számomra már nincs meg benne az a plusz, hogy vegyem a fáradtságot, letöltsem és megnézzem.

De lehet csak én öregszem? :)

Aki marad, annak azért jó szórakozást hozzá! ;)

muhaddib - 2016. 05. 15. 10:52

A TBBT beállt egy erős jó minőségre, nem kiemelkedő most már, de 9 év után mit vár még az ember?

Talán 1 max 3 évad van még a sorozatban. A szereplőkön látszik az öregedés rendesen, az utolsó jelenetben kifejezetten tokások voltak, nem volt sok vizuális utómunka. Jól keresnek, nem izzadják halálra magukat a viccekkel, az epizódok jól visszanézhetők, vagyis sokáig el lehet még adni őket és sokat lehet ismételni.

A történet a végéhez közeledik. Gyereket várnak, Howard találmánya nagy pénzt hozhat hármójuknak. Egyre kevesebb váratlan fordulatot lehet a történetbe belerakni, egyre komolyabbak az események és a szereplők.

A sorozat a végéhez közeledik, a 8-ik évad előtt írtak alá 3 évre 1 millió dollár/epizódra. A 10-ik évaddal lejár a szerződés. Nem hiszem, hogy folytatni akarják, addigra 3 év alatt csak a 3 főszereplőre költöttek több mint 200 millió dollárt.

Remélem az utolsó évadra – 10 – beleadnak mindent és jól szórakozunk rajtuk még egy utolsót!

Sam Seaborn - 2016. 05. 15. 12:58

Bár gondolom semmi esély rá, de egy drasztikus lépés – mondjuk kinyírni az egyik szereplőt, egy válás, megcsalás, komolyabb összeveszés valami fizikai felfedezésen – szerintem jót tenni a sorozatnak (bár most, hogy jön majd a baba a következő szezonra, az is nyilván hoz valami újat).

Eryberi - 2016. 05. 15. 19:01

Nekem továbbra is az egyik kedvencem. Sokan emlegetik a 4.évadot, mint vízválasztót, pedig abban is voltak lapos részek, különösen ahogy a Leonard+Pria vonalat lezárták volt erőltetett. Igaz, hogy hullámzó de ennyi évad után szerintem ez normál.

Sheera - 2016. 05. 16. 00:51

Én azt nem értem, hogy mikor Leonard és Penny megbeszélték ezt az utóesküvőt, akkor szó volt arról, hogy Penny rokonai is jönnek, aztán mégsem voltak ott. Ráadásul eléggé kihagyott ziccer is volt szerintem, hogy mit szól egymáshoz Penny apja és Leonard anyja, sokkal jobb lehetett volna, mint a Leonard apja, Sheldon anyja dolog.

Boci - 2016. 05. 17. 16:47

Úgy ültem le, hogy “Na nézzük az évadzárót!”, úgy álltam fel, hogy “Biztos nem lesz több rész? Ez évadzárás?”
Kis csalódás. Majd az új évad. :D

tibi - 2016. 05. 17. 21:26

Azt hiszem az új évad első része ugyanitt fogja folytatni. Megérkeznek Penny rokonai és meglesz az újrajátszott esküvő. Most még csak az előző esti vacsora volt. Valahogy jobb lett volna,ha nincs a két rész között fél év szünet.

Wisp - 2016. 08. 19. 22:20

Nem tudom, nekem ez a “geek family” felállás, amit erre az évadra összehoztak, sokkal jobban tetszik, mint a kezdeti “szemüveges kocka-srác teper a csinos szomszéd lánynál” ordenáré klisé. Na nem mintha a három pár+egy-két egyedülálló haver kapcsolata annyira egyedi alaphelyzet lenne, de szerintem jobban érvényesül így a karakterek egyedi bája, ami tényleg az egészet élteti. Egyedül Amy és Sheldon kapcsolatát nem tetszik, hogy kommerszebbre vették, az addig volt az igazi, amíg mindenki max. csak találgatni tudta, hogy mi is akar ez lenni köztük. Kettejük humorán ez mondjuk nem ront, csak kicsit kiábrándító, hogy végül még dr. Cooper is beadta a derekát a galád hormonoknak.
Néhány rész tényleg kissé kurta-furcsa volt, de ez nem új, én legalábbis már az elejétől éreztem néha, hogy egy-egy epizódnak nem volt igazi vezérfonala, csak egymást követő poénok, aztán meg vége. Darálva nem olyan feltűnő, így csak az évadzáró után volt nekem is hiányérzetem. (Én mondjuk azt hittem, hogy a rendes újraesküvő már jövőre csúszik, ez meg csak afféle eljegyzési vacsora volt, lehet, félreértettem)
Ha már csokorszámra kapják a berendeléseket, akkor mondjuk tényleg lehetnének merészebbek is az írók valami komolyabb átíveléssel, csak ne párkapcsolati fronton, inkább olyasmit, mint idén a srácok találmánya. Tényleg, mekkora lenne már, ha jövőre mondjuk bírósági drámát (izé, komédiát) nyomnának egy éven át, mert a sereg le akarja nyúlni az irányító-rendszert :D De ha nem lesz ilyesmi, nekem akkor is bőven jó. Lehet azért vagyok engedékeny, mert kevés sitcomot nézek, de Big Bang meg Man Seeking Woman mellé nagyon nem is hiányzik más, még a Wreckedet akarom most kipróbálni.

gsztr - 2016. 10. 25. 19:14

én a 4-5. évad körül valahol kaszáltam, aztán a 6.-tól újra néztem, de szintén egy nagyobb kihagyással, és a 8. végét is már szenvedősen néztem. de ez a 9. nagyon bejött, faltam a részeket, és többször hangosan nevettem a poénokon, ami pedig alapvetően nem sűrűn fordul elő nálam :)

talán folyamatosan nézve más az élmény, a How i met-tel voltam úgy, hogy nem kifejezetten szerettem az utolsó évadokat, de ha megy a Comedyn azóta is ott tudok ragadni bármelyik rész előtt is, a frissebb évadoknál is. lehet, hogy az ember egy idő után többet és többet várna, azért tűnik minőségcsökkenésnek :D vagy fogalmam sincs, de azt hiszem más sorozatnál is bepróbálom majd, hogy kis időt kihagyva újra elkezdem nézni, hátha csak megcsömörlök :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz