login |

Once Upon a Time: vége az 5. évadnak – írta LaCRossE

2016. 05. 18. 18:08 - Írta: vendegblogger

18 hozzászólás | kategória: 2015/16 finálék, kritika,

– What are you doing? We need a plan.
– I have one. I still have a fist. Gold, still has a nose.

Pár résszel ezelőtt még úgy gondoltam, erre az utolsó két epizódra fog megérni bennem a gondolat a kaszára, és a finálénak is ebben a tudatban kezdtem neki. Nem szoktam jegyzetfüzettel leülni egy sorozatrész elé, de most pontosan ez történt, feljegyezve minden jót és rosszat. A végére pedig nem határoztam el magam sem a kaszára, sem pedig a folytatásra.

ouat5finale (1)

A helyzet ugyanis az, hogy az ötödik évad második fele közel sem adott okot az elégedettségre. Alapvetően kaptunk egy üres és unalmas főgonoszt, Hádészt, aki a nagysága ellenére sem tudott nálam hiteles rosszfiú lenni, emellett pedig nagyon elhúzottnak éreztem a részeket.

Aztán ott vannak hőseink, akik még mindig lenyűgözően ostobák tudnak lenni, és erre rásegít az, amikor sokak szinte semmi funkciót nem töltöttek be (hahó! Robin! Henry! Snow White, akinek még a rendes neve sem jut eszembe!).

ouat5finale (2)

A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Robin halála után minden adott volt ahhoz, hogy Reginából ismét Evil Queen legyen, még az előzetessel is próbálták ezt sugallni. Bármennyire is szeretem Regina gonosz oldalát, kissé unalmas lett volna, ha megint rosszfiú (khm, nő) válik belőle. Szerencsére ezt láthatták az írók is, hiszen a kecskét és a káposztát is megkaphattuk.

Az, hogy Regina őrlődött a két oldal között, az nagyon jó volt, és tovább mélyítette a karakterét. Néhány mondata igencsak betalált, az különösen szíven ütött, amikor arról beszélt, csapdában érzi magát, hogy azzal, ha jó marad, hisz ő fog szenvedni, ha rossz, akkor meg mások, amit nem akar.

ouat5finale (3)

The Queen is back.

Így mindenképp érdekes lesz a következő évben látni a nő két oldalát, bár a kivitelezés hagy maga mögött kívánnivalót. Ha el is fogadom, hogy valamiért működött rajta a Dr. Jekyll által készített bájital, ami kiszedte belőle a gonosz ént, akkor innentől egy teljesen más Reginát és egy sokkal gonoszabb Evil Queent kellene kapnunk szerintem.

De ha nem Regina, hát ki hülyült meg teljesen a fináléra? Hát persze, hogy Henry! Jó, nem lett belőle gonosz (azt az amúgy is alacsony színészi képessége nem bírná el), ellenben teljesen elment az esze. Az, hogy meg akarta szabadítani a világot a mágiától, eszméletlen buta dolog volt, ezt már nem lehet arra fogni, hogy csak egy idióta tinédzser.

ouat5finale (4)

Pár perccel azután, hogy sikerült “megszabadulnia” a mágiától, már meg is bánta a dolgot. Na igen, ha először mondjuk beszélnél az okosabb felnőttekkel, akkor talán nem csinálnál ilyen baromságokat. Az pedig mennyire volt kényelmes megoldás, hogy belebotlottak abba a tárgyba, ami pont jól jön? Bár a kútba dobott érmés dolog rendkívül nyálas volt számomra, de valamiért működött, tök jól felhasználták ezt az ötletet. Több ilyen kellene.

Nem örültem tehát annak, hogy Regina mellett Henry kapta a legnagyobb hangsúlyt a fináléban, szinte minden percben idegesített. Nem értem, ha a Gothamben az ifjú Bruce Wayne egy nagyon szerethető gyerekszereplő, akkor itt miért kell ide egy ilyen idegesítő kis vakarcs? És akkor Violetről nem is beszéltem, aki egy szemernyit sem jobb.

ouat5finale (5)

Térjünk rá egy kicsit a többiekre, először lerendezem azokat, akik nem zavartak sok vizet: Idiótáék (Snow White és James) szokás szerint inkább csak voltak, mint sem valami hasznosat csináltak volna, Emma is inkább sidekick lett most Regina mellett (ez utóbbi egyáltalán nem baj), meg a végén kinyilatkoztatta a szerelmét Hooknak, Hook pedig… szintén nem csinált semmi hasznosat.

– My parents, Hook, and your sister were pulled through some kind of portal.
– Again?

Dr. Jekyll és Mr. Hyde köszönt be a történetbe, és látszólag meg is tették utóbbit a következő évad egyik gonoszának. Ezt a lépést üdvözlöm, mivel a Reginás szálon kívül az ő jelenetei voltak a legérdekesebbek, ezen kívül pedig meglepő a Jekyll és Hyde-történettel találkozni a sorozatban, ahol eddig főleg inkább Disney-s sztorik jelentek meg. (Nyilván akadtak korábban is kivételek.)

ouat5finale (6)

Ettől függetlenül amondó vagyok, hogy jó lenne végre már egy olyan gonosz, aki nem azért gonosz, mert mondjuk oda lett a szerelme, vagy elvették a csokiját, amikor gyerek volt, hanem tényleg egy karaktert, aki a velejéig romlott, és nem csinálnak belőle szerelmes idiótát, ahogy például Hádésszal is tették.

Gold azonban már mehetne a levesbe. Inkább térjen vissza teljesen Rumplestiltskin szerepébe, ha már kimondta Belle-nek is pár résszel ezelőtt, hogy ő nem tud megváltozni senki kedvéért.

ouat5finale (7)

Azt még megjegyezném, hogy bár láttam már rettenetesen rossz CGI-t, de azt hiszem, a Land of Untold Stories mindent vert. Egyszerűen borzalmasan műanyag az egész, és ami rosszabb, néha úgy néz ki, mintha egy 10 évvel ezelőtti játékból származna az egész.

Nem tudom, mit gondoljak tehát a sorozatról. A félévad több, mint csalódás volt, a finálé pedig egy érdekes következő évad felvezetése volt oltári nagy baromságokkal, és néhány jó pillanattal. Szerintem ott leszek ősszel a kezdésnél, de nem lepődnék meg azon, ha a premier után kaszálnám.

ouat5finale (8)

Ugyanis egy számomra 4/10-es összátlagú félévad nagyon kevés arra, hogy igazán a folytatásra buzdítson, még ha az évadzáró valamennyire igyekezett az összképen javítani.

18 hozzászólás Ne habozz!

DarkEagle - 2016. 05. 18. 18:19

Ha Henry nem lett volna sokkal jobb lett volna az évad.

Ami a gonoszt illeti egyetértek. Nagyon unom már én is hogy minden gonosz azért gonosz mert megölték valamelyik szerettét vagy ahogy írtad elvették a csokiját. Ezért várom nagyon Hyde-ot meg a Királynőt mert ők a szó szoros értelmében gonoszok hiszen a jó énjük külön van választva ugye. Ráadásul mindkettő legyőzhetetlen elvileg hiszen egy szíven osztoznak a másik személyiségükkel ergo ha az egyik fél meghal lehet hogy a másik is. :D

winnie - 2016. 05. 18. 18:21

akkor a 6. évadban a Land of Untold Stories is középpontba kerül? mert olvasva a dolgokat hirtelen elkezdett érdekelni a szezon:)

Cyrax - 2016. 05. 18. 18:27

Nem lehet tudni, mert Hyde azt mondta, hogy hozta magával az embereket onnan. Plusz az utolsó néhány részben már nem is volt flashback, hanem több szálon futott a cselekmény, úgyhogy ki tudja. De lehet a készítők már lenyilatkoztak valamit, csak még nem olvastam.

A CG dologgal nem értek egyet, nekem ez most nagyon bejött és a városképet én is printscreeneltem magamnak. :) Amúgy ez a steampunk stílus nagyon a Final Fantasy-re hajaz, bár nem mintha ott találták volna fel, csak az ugrott be róla.

Ja és ahogy beszéltünk róla, az utolsó két rész olyan volt, mint a köv. évad eleje, nem ennek a zárása, ezért még az is lóg a levegőben, hogy mi lesz a 6. évad szerkezete. A vasárnapi sorozatoknál ugye még mindig indokolt lehet a nagyobb szünet a sok téli díjátadó meg ilyenek miatt.

Szaby59 - 2016. 05. 18. 18:39

Azért volt 1-2 jó húzás is a második félévadban. Az ismerősök közül, Cora, Cruella, Blind Witch elég jó karakterek voltak. Cruellát sajnálom, hogy nem sikerült átcsempészni az élő világba, minden beszúlásán röhögni lehet, főleg ahogy előadja :D
Regina is eltudta intézni a “családi ügyeit”, most már Zelenával is jóban vannak.

Hádész az elején nagyon jó volt, ott rontották el amikor behozták a love storyt némileg viszont mérsékelték azzal amikor csapdába csalta és ott akarta hagyni a többieket.

A legnagyobb csalódás viszont az, hogy Hookot most nagyon is jól kitudták volna írni, erre nemhogy visszahozzák, de mellette még kinyírják Robint, hogy Reginát megint jól megszívassák…

Az Evil Queen húzás az eddigi legjobb ötletük az íróknak, hallgattak a rajongókra, de a karaktert sem butították le – jó kis kompromisszum ami a Hookos dologról nem mondható el.

Gold/Belle sztorit le kéne zárni valahogy, ő is megmondta, hogy nem akar megjavulni :D

Mr. Hyde amúgy ígéretes gonosznak néz ki ahogy Hádész is annak nézett ki az elején, de meglepne ha nem rontanák el valamivel.

CGI-ről annyit, hogy a spinoffban ettől sokkal cikibb volt pár helyen, pár másodpercért nem fogják részletesebben kidolgozni.

DarkEagle - 2016. 05. 18. 19:06

Az alapján hogy mennyi új könyvet találtak esélyes hogy lesz rengeteg story még. :D

Egyébként a CGI sosem volt erőssége a sorozatnak de nem is ezért szeretjük szerintem.

Qedrák - 2016. 05. 18. 19:36

Részben egyet tudok érteni a kritikával, részben viszont nem, és a végső értékelést is egy kissé szigorúnak találom.
Abban nincs vita, hogy van egy rakás felesleges szereplő (Idiótáék, Robin, Henry), akik biodíszletek a sorozatban, Snow herkuleses elősztorija és Henry duplarészes ámokfutása kb. az összes megjelenésük. A CGI pedig tényleg olyan béna, amilyennek írod.

Afelett viszont szerintem kár volt elsiklani, hogy a sorozat néhány lezáratlan mellékszálat, és mellékkaraktert elintézett, lásd: id. Henry, Cora, Milah, Arthur, Dragon. Az elvarratlan szálak befejezése olyan hangsúlyt kapott, mint eddig nagyjából egyik félévadban sem.

A másik, amit hiányoltam, az az, hogy bizonyos értelemben egy Regina-központú félévadot zártunk (papa-mama-tesó), a jobban sikerült részek is köré épültek. Zelena pedig úgy tűnik annyira népszerű karakter lett, hogy már csak azért is jóra kellett megírni.

Hadészt én nem tartottam egy félresikerült főgonosznak, szerintem jó volt az a kissé intellektuális Lucifer, amit láthattunk, más kérdés, hogy Rumpinak is részben ez a szerepe, ketten pedig nem fértek el egy képernyőn. A belengetett új gonosz, Mr. Hyde, pedig egyből alacsonyabb polcra került, mint Gold, mikor az utolsó részben simán sakkban tartotta a varázserejével. Részben emiatt is, én nem fűzök túl sok reményt az új évadhoz.

Roxi - 2016. 05. 18. 19:40

Nekem ez a félévad jobban tetszett,mint az első.Jó volt viszontlátni pár régi ismerőst.Hádészt elszúrták,már a megjelenését is( azóta sem értem mi jött ki a fejéből)És viszonylag könnyen le is számoltak vele. Az évadzáró viszont tetszett.Ismét meggyőződtem róla,hogy Regina és Rumple viszi hátán a sorozatot,jók voltak a közös jeleneteik. Amíg ők vannak addig én is kitartok.

MZ/X - 2016. 05. 18. 20:11

Lehet tudni, hogy nálunk mikor folytatják? Mert a 4. évad végével abbahagyták.

Mizumono - 2016. 05. 18. 20:11

Regina jelenetei nagyon jók voltak, viszont maga a zárás egyáltalán nem tetszett. Remélem következő évad erősebb lesz, mert ez a félévad minden tekintetben nagyon gyenge volt.

Capri - 2016. 05. 18. 21:11

Van 1 képbeállítás, ami sejtet a jövő évi/évad eseményére: esküvő. Ott, ahol Emma és Hook csókoloztak Storybrook-ban.

Andro - 2016. 05. 19. 08:21

Nekem az egész évad úgy, ahogy van, unalmas volt. Nem tetszett, és többször megfordult bennem a kasza gondolata. A Camelotos részeket nem zárták le, Arthur nem volt Arthur, inkább egy megalomán idióta. Merlin elment egynek, de súlytalan volt. Emma meg minden volt, csak Dark One nem, szegény Jennifer Morrison színészi képességei nem is tudtak volna felnőni Robert Carlyle Dark One-jához.

Az Alvilágos részek ha lehet, még pocsékabbak voltak, hiszen látszott, hogy nem tudnak mit kezdeni az írók a visszahozott karakterekkel. Pan szerepelt párszor, aztán ennyi. Szörnyellának örültem, kár, hogy nem kapott több játékidőt. Charming, Snow, Henry és Hook extrán irritálóak voltak, nem is értem, miért kaptak annyi teret. Hádész meg minden volt, csak félelmetes nem, inkább röhejesen unalmas. Főleg azzal a monoton, “azért beszélek lassan és vontatottan, hogy mindenki megértse, meg amúgy is ez divat” beszédstílusával az őrületbe tudott kergetni. A karakterben nem volt potenciál. Főleg a nyáltenger után, de hála égnek, még a finálé előtt véget vetettek a nyekergésének.

Amúgy ha már Hook. Nem azt magyarázták nekünk az első két évadban, hogy halottakat nem lehet feltámasztani, mert a mágia így meg úgy?! Erre Zeusz (komolyan, felnőttebb színész nem volt?!) simán feltámasztja. Ja, ő isten, ő megteheti. Nem mintha Eddyék először írnák át a saját szabályaikat, de mindegy. Amúgy pont hogy kellett volna már, hogy valakit NE hozzanak vissza! De nem! Mert Emmának kell a boldog befejezés, hát szívassuk meg helyette Reginát, és vegyük el tőle ismét a szerelmét. Mert miért is ne, ugyebár. -.-”

A Gonosz Királynőben most van potenciál, ahogy Reginában is. És kíváncsi leszek, mit kezdenek Mr. Hyde-dal most, hogy Rumple meg egy másik világban van. Izgalmas karakternek tűnik, remélem, kihasználják a lehetőséget, ami benne van. Csak ne beszélne ő is vontatottan!
Amúgy végre vagy így, vagy úgy pontot tehetnének a RumpleXBelle történet végére is. Másrészt, ha Belle tudja, hogy Rumple úgysem változik meg, mi a jó fenéért nem képes őt így elfogadni? Jó, férjuram is előbb nyúlt a kristályért, mint az asszonyért, de hát ez ő, én ezért szeretem. Viszont azért szeretné visszakapni a feleségét, meg a leendő gyerekét. Hm… talán mégis fontos neki a család?

Mindenesetre, én kíváncsian várom a 6. évadot, csak el ne rontsák nekem!

infinity - 2016. 05. 19. 09:55

Egyetértek a félévadbeli problémákkal amit leírtatok, mint például hádész, henry, hook, charming-ék többek között, mégis ez a félévad jobban tetszett mint az előző.
A kedvenc karakterem: Regina/the evil queen, mert hihetetlenül jól alakít a színésznő, szóval már várom, hogy mit hoznak ki ebből, és hogy milyen lesz a következő évad.

Andro - 2016. 05. 19. 11:45

@Roxi: “Hádészt elszúrták,már a megjelenését is( azóta sem értem mi jött ki a fejéből)És viszonylag könnyen le is számoltak vele. Az évadzáró viszont tetszett.Ismét meggyőződtem róla,hogy Regina és Rumple viszi hátán a sorozatot,jók voltak a közös jeleneteik. Amíg ők vannak addig én is kitartok.”

Csak egyet tudok érteni. Hádész fejére egyszerűbb lett volna CGI helyett egy parókát húzni. Ami meg a leszámolást illeti, komolyan nem bírtam ki, hogy el ne röhögjem magam. Kínomban. Mert ez már enyhén kínos volt.

Rumple és Regina igen! Amíg ők vannak, én is kitartok, mert már csak értük megéri nézni. De én bízom benne, hogy Mr. H.-val kezdenek valamit és nem süllyed Hádész szintjére.

Bonny - 2016. 05. 22. 21:27

Ha jól tudom, van egy mese, amiben Hádész haja kéken lángol, szerintem azt próbálták meg utánozni…
Engem elég sok minden zavart ebben az évadban, szörnyen darabos és unalmas volt. Azokat a szereplőket, meséket gyorsan elintézték, amelyekben elég sok potenciál volt. Komolyan, mit csináltak Camelottal? :( Artur, Merlin – azért ők elég nagy nevek, Morgana még csak nem is szerepelt. Hádész pedig annak ellenére, hogy ő az Alvilág Ura elég kis semmilyen volt, nagy kár érte.
Már én is csak Rumple és Regina miatt tartok ki, várom, és várom, hogy lezárjanak néhány felfüggesztett, elvarratlan szálat.

Qedrák - 2016. 05. 23. 14:49

Bonny:

A Herkules című mesében lángolt Hadész haja kéken. :)
Ha nagyon felkapta az agyvizet, akkor persze vörössé vált.

Annie - 2016. 05. 25. 15:32

Ez az egész 5. évad rémesen gyenge volt. Nagyon ritkán kaszálok, azt is csak akkor, ha már fizikai fájdalmat okoz egy sorozat, de itt lassan elérkezünk erre a pontra. A halálok súlytalanok lettek, Emma szívszerelméért lementek családostól az alvilágba;Robint kinyírták;a Camelotos szál egy fel nem épített történetecske volt; a Henryt játszó színész egyre rosszabb. Idiótáékat tényleg kiírhatnák már, menjenek babázni, rájuk fér, nagyon idegesítőek. Már csak Regina és Rumple miatt nézem a sorozatot, bár Rumplet is herélgették egy kicsit, de talán magára talált (nem engedi el a sötétséget, az már az ő része = ez jó, mert elfogajda, hogy van benne sötétség és világosság is).

A finálé erősen az évad többi része fölött teljesített, kicsit visszaadta a hitem a sorozatba vetett hitemet. Tetszik ez a Jekyll-es vonal is, kíváncsi vagyok, mit hoznak ki belőle.

Edrick - 2016. 05. 27. 20:52

Hát a félévad tényleg nem volt jó, de a vége felé mintha kezdtek volna magukra találni. Persze lehet, hogy csak a dara miatt éreztem így. Az évadzárónál először megijedtem, nem kezdődött túl jól. Mármint senkit sem érdekel a határvonal a város körül, mondjuk? Csak simán lelépünk! Aztán Emma és Regina: elmennek Bostonba, majd “Oh, of course!” felkiáltással rájönnek, hogy New Yorkba kellett volna menni. Majd előbb jutnak el New York-ba, mint Gold, aki egyenesen odament? Oké, mondjuk, hogy teleportáltak, elvégre nem láttuk, simán megtehették, de akkor meg Gold miért nem teleportált, ha ő is pontosan tudta, hogy van mágia? Azt meg sem merem kérdezni, Henrynél hogy volt ott a penna, ha egyszer eltörte, és utána az alvilágban láttuk viszont.

Aztán egész jó lett a rész. Egyetlen dolog miatt aggódtam, ami már a második évadban sem tetszett: ez a “van mágia a mi világunkban is” dolog, mert Storybrooke csak odakerült, de alapvetően egy olyan sorozatnak szerettem meg, ami a mesékkel foglalkozik és teszi ezt úgy, hogy a valódi világot érintetlenül hagyja, nem próbálja meg beleerőszakolni az egyszerű emberek életébe, hogy igenis létezik mágia.
Lehet, hogy emiatt nem tudtam végignézni azt a jelenetet, amikor Henry felállt, és beszélt New York lakosaihoz. Annyira kínosnak éreztem azt a jelenetet, hogy már a tökön szúrás határán voltam.
Különben is Henry az a karakter, akivel kapcsolatban teljesen egyetértek a kritikával: ez a karakter meghülyült, eddig sem volt a legjobb, de most végleg átlépte a szememben az inkompetencia határát.

Pontosan úgy, mint ahogyan az évadban egy ponton Zelena. Én nem tudom, mit csináltak ezzel a nővel. Őt és Hádészt megpróbálták talán úgy megcsinálni, mint Belle-t és Rumpelt? A különbség az, hogy Hádészban semmi szerethető nem volt, Belle meg eredendően jó volt, Zelenát pedig erőszakos húzásnak éreztem azzá tenni. Nem tudom, kötelező volt-e emellé kvázi kiherélni a karaktert, de nem volt önmaga. Kimondhatatlanul örültem, hogy Hádész nélkül visszakapta nagy részét korábbi stílusának, szóval ez a probléma nagyjából megoldódott.

De aminél valósággal felragyogott a szemem, az a több könyv megléte, és a Land of Undtold Stories behozása. Zseniális húzás. Tudtam, hogy a mesevilágban annyi lehetőségük van, mint a nyűg, de egy ilyen multiverzum, több könyvre felosztva, és hogy minden könyv egy másik világ más és új történetekkel.. én oda vagyok meg vissza. Nagyon remélem, hogy ezt bőségesen ki is fogják használni, és hogy nem csak egy ötlet volt, ami megtetszett nekik, aztán pedig semmit sem tudnak vagy fognak vele kezdeni.
Példának okáért Mr. Hyde eddig nagyon jó, de mondjuk az, hogy ő hozta át a pajtásait, nem pedig csipet-csapatunk maradt ott, az kevésbé. Mert előre látom, hogy megint valaki el akarja majd foglalni a várost, és azt magáévá tenni. Ha valakinek van ideje, kérem, számolja meg, hányszor láttuk már ezt, de tippre legalább annyiszor, mint a felejtés átkot. Vagy ahányszor a mostani részekben Reginát vércukorszintet mérni az embereken. :D

Szóval ez ismét egy ígéretes helyzet, de azért láttuk már őket magasabbról is esni. Ilyen szempontból jó, hogy ez az évadzáró félig-meddig felvezetés volt a következő etapra. Drukkolok nekik, én itt leszek! :)

Bogyó - 2016. 06. 19. 14:42

A kritikát olvasva, nem bánom, h nem tértem vissza erre az évadra.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz