login |

House of Cards – 4×08 – írta: BotondB

2016. 05. 20. 20:00 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: kritika,

Egy újabb lebilincselő rész, amelyben minden legutóbb emlegetett pozitívum visszaköszönt: ezt kaptuk a nyolcadik epizódtól. Érezhetően egyre inkább összegabalyodnak a szálak, fokozódik a feszültség, nagyobb a tét.

8.1

A hetedik részben debütáló republikánus Will Conway ezúttal is rengeteg figyelmet kapott –nem véletlen, hiszen elég kevés idő jutott a karakter a fejlődésre összességében–, kiváltképp feleségével együtt szerepelt a képernyőn. A tovább mögött spoileresen folytatom.

A Conway házaspár tulajdonképpen egy kispályás Underwood-csapat. Önmagukban nincs velük gond: ármánykodnak, igyekeznek minél több infót szerezni az elnökkel és feleségével szemben, a múltkor említett „propagandisztikus életmód” is egészen érdekessé teszi őket – de sajnos nem izgalmassá. Amint párhuzamot állítunk Frank és Claire párosával máris kezdenek elszürkülni.

Mennyivel többet mond ennél az, ahogy az elnöki pár kooperál, vagy épp mennyivel árnyaltabb volt kettejük fürdőszobás jelenete, mint a Conway-idill. Persze fiatalabbak, és jóval hétköznapibb módon élik meg egymás iránti érzéseiket, mégis (talán emiatt is) gyenge másolatnak hatnak számomra, bármilyen izgalmas vonás nélkül egyelőre. Ahogy azt a First Lady is elmondta: az elnök és ő mindig képesek lesznek egy lépéssel (vagy többel) messzebb menni, hogy megszerezzék, amit akarnak.

House of Cards

A pár hét alatt idegileg tropára ment Donald Blythe helyett új alelnök kell a választásokra, méghozzá gyorsan, így ez a szál került még leginkább előtérbe a részben. A pártvezetés a fegyverkérdés terén jó balansszal rendelkező csapatot szeretne, Claire így ehhez kell alkalmazkodjon céljai elérésének érdekében.

Eközben azért keményen megy az emberek felhasználása: a jelenlegi alelnökesélyes, Austen gyorsan szakítani kényszerült a pályáját régóta egyengető NRA-jel, és Cathy-nek is érik egy újabb pofára esés. Látható, hogy ilyen eszközökkel egy amúgy csak mérsékelten fontos szálat is könnyen az érdeklődés középpontjába lehet tenni.

House of Cards

Természetesen Conway is partnert kell keressen magának, akit az ICO (ISIS-ra hajazó muszlim terroristacsoport) elleni támadás elmaradása miatt lemondó Ted Brockhart, az amerikai hadsereg egykori hadnagyának tábornokának személyében lel meg (aki korábbi bajtársa is egyben). Ez még előre láthatóan vezet majd némi bonyodalomhoz a továbbiakban, érdekes eseményeknek nézhetünk elébe ezen a szálon is.

Kiemelendő még Tom Yates, az író visszatérése: a tavalyi évad egyik központi figurája volt az Underwood-sztorit könyvbe foglaló szerző, aki valóban egyedüliként volt képes reálisan látni az elnöki házaspárt. Itt most kicsit szárazabbra sikerült a beemelése, de egy-két erős beszélgetés mindig benne van a pakliban vele kapcsolatban.

8.4

Szintén nagyobb előrelépés történt a Washington Herald egykori fejese által Zoe sorsának kiderítése céljából indított nyomozásában. Hammerschmidt egyértelműen jó nyomon jár, simán benne van egy hatalmas botrány kirobbanása ebben a szálban, dobna egyet az izgalmakon egy nagyobb esemény, noha panaszra eddig sem lehetett okunk.

4 hozzászólás Ne habozz!

SIlex - 2016. 05. 20. 22:21

Jó kis elemzés, én ma fejeztem be az utolsó részt is, már várom az összefoglalót az évadról :D
Szerintem zseniális lett, talán jobb is mint a 3. évad.

Jarlaxle - 2016. 05. 20. 23:47

Apró pontosítás: Brockhart tábornok volt (4 csillagos)

BotondB - 2016. 05. 21. 00:36

Jarlaxle: köszi, bocsánat elnéztem :)

lostfanka - 2016. 05. 22. 07:21

hu, eleg regen lattam mar. De a Zoes botrany kirobbanasa mar az elejetol benne van a tortenetben. Van ott egy par elvarratlan szal. Gavin meg mindig el ugyhogy meg o is okozhat gondokat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz