login |

Quantico: vége az 1. évadnak

2016. 05. 21. 15:22 - Írta: dzsiaj

20 hozzászólás | kategória: 2015/16 finálék, kritika,

Ha valaha is mesterbűnöző leszek, az biztos, hogy a „hogyan vertem át mindenkit”- montázsom alatt én is Peter Gabriel: Digging in the Dirt című nótájának szimfonikus verzióját akarom hallani.

Ezzel indít a cold open a fináléban, úgyhogy aki néhány rész után dobbantott (ezzel szerintem sokan vagytok így), és van kábé 4 perc ráérő ideje, az megnézheti, hogy ki is állt a robbantgatások mögött, és azt is, hogyan csinálta. A képsorokból minden kiderül, bizonyos korábbi jelenetek is plusz értelmet nyernek – nagyon hatásos volt.

quantico1

A megoldás ettől még teljesen random, utólag visszanézve akármelyik szereplő lehetett volna a rosszfiú/rosszlány, mint ahogy nyilván ez is volt a sorozat célja: véletlenül se kizárni senkit, nehogy ki lehessen sakkozni az elkövetőt.

Az ötletgazda/showrunner Josh Safran szerint az írók persze már az elejétől fogva tisztában voltak azzal, hogy végül kire húzzák rá a vizes lepedőt, és utólag összegezve a különböző húzásokat, hajlok is arra, hogy elhiggyem neki. Ettől még tény, hogy nem erőltették meg magukat túlzottan rejtett nyomok elhelyezésével, hogy fair-play lehessen a játék, és mivel amúgy is gyanakodni lehetett, sőt kellett mindenkire már az első perctől fogva, igazándiból meglepni se sikerült (hát titeket?).

quantico2

Valahol kár a Quantico-ért és az eltékozolt lehetőségekért: nyilván jobban állt volna a sorozatnak egy rövidebb évad (jóval kevesebb red herring alkalmazásával), de mivel az ABC sikerekben nem túl bővelkedő őszének egyik legstabilabb pontja lett a széria, így nyilván fel sem merült a csatorna részéről a „kábeles” gondolkodásmód.

Mindez persze ahhoz vezetett, amit már előre lehetett sejteni: mindenkire rámutogatni, majd visszatáncolni az utolsó pillanatban, és persze rengeteg szappanhoz.

quantico4

Ha jól számolom, a főszereplő páros- egymást is beleértve- 3 partnert „fogyasztott” 22 rész alatt, de valaki másnak sikerült összejönnie egy iskolatársával, majd annak az apjával is.

Voltak aztán még sírból feltámadó szülők, véletlen kihallgatott beszélgetések, céltalan titkolózások; információfoszlányok, melyeket a szereplők nagy igazságoknak véltek és cselekedtek, ahelyett, hogy inkább rákérdeztek volna, igaz-e, amit hallottak.

quantico7

Ez így együtt pedig szomorú, hiszen az összeesküvős akció-thrillerre számító nézők kaptak egy újabb „Shondaland”-darabot, holott Shonda Rhimes-nak még csak köze sincs a sorozathoz. Talán, ha eleve olyannak harangozzák be a Quantico-t, aminek szánták, és amilyen szellemben készült, nem lenne ennyi elégedetlenkedő sem.

Mondjuk az biztos, hogy ha nem darálva néztem volna meg a tavaszi etapot (11 epizódot 2 nap alatt), és lett volna időm gondolkodni hetenként, jobban feltűntek volna a sorozat hibái: már azokon túl, amik amúgy is adták magukat. Az ugyanis a széria nagy erényei közé tartozik, hogy veszettül pörög, nincs idő elmélázgatni, az epizódonkénti 4-5 csavar közül pedig nyilván az utolsó volt mindig a legdurvább, hogy kérdés nélkül indítsam a következő adagot.

quantico6

Folytatódott a párhuzamos történetmesélés is: amíg ősszel a múlt volt érdekesebb, a jelennel pedig csúnyán szenvedtek, addig a második körben a jelen bizonyult izgalmasabbnak.

Alex Parrish most nem a népharag és az FBI elől kénytelen menekülni, hanem fel kell vennie a kesztyűt az ismeretlen tettessel szemben, aki természetesen mindig több lépéssel főhőseink előtt jár: átveri, manipulálja, kényszeríti őket, hogy elérje céljait, miközben a telefonban szól az az eltorzított hang, amivel engem mindig könnyen meg lehetett venni.

quantico3

A múlt pedig…? Mivel ősszel már minden karaktert sikerült ki- és túlhasználni a nagy összeesküvés jegyében, az írók úgy döntöttek, hogy nemes egyszerűséggel hozzácsapják a főszereplőket a felettük járó évfolyamhoz. Egy csomó új ember, új gyanúsítottak, új rejtélyek, naná.

A két idősík egyébként a továbbiakban is megmarad (nem feledni, zsákban a második szezon): Josh Safran nem szeretne búcsút venni a sorozat eme védjegyétől, és az új évadra egy másfajta fenyegetést, és kevesebb „rohanást” ígér. Ezt készíti elő az epizód végi cliffhanger is, aminek nyilván tudjuk a feloldását. Ha pedig nem, tekintsünk az epizód címére.

quantico9

Ősztől tehát kvázi tiszta lappal folytatódik (vagy kezd?)  a sorozat: lesz, aki visszatér?

20 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2016. 05. 21. 16:15

ez egy tisztességes finálé volt, legalábbis felépítését tekintve. elvarrta, amit el kellett, feldobta a következő szezont (minimálisan). nem olyan volt, mint némely új sorozaté, hogy alig ad payoffot. szerintem ennek be kell jönnie a rajongóknak.

más kérdés persze, hogy nagyon, de nagyon örültem, hogy végül nem maradtam (nem mintha kérdés lett volna, de kísérletnek olykor maradok), mert szinte végig úgy haladt a sorozat, hogy az nem az én stílusom.

a megoldás kapcsán pedig kifejezetten vicces, hogy a készítő úgy intett be saját maga “valamelyik fbi-újonc a tettes” kiindulási alapjának, hogy azt mondta, hogy mivel ezt a mondatot a tettes mondta (passz), ezért nem szabad hinni neki. egyébként nekem még előtte az, hogy a felénél behozták az új osztályt, dettó eléggé szembeköpés volt a kiinduló elméletnek, mert amíg az ismert szereplők közül találgatta az ember a tettest, addig izgalmas volt, de azzal, hogy egy csomó új is opcióvá vált, az számomra elég nagy beintés lett volna.

Deny - 2016. 05. 21. 16:25

Megint csak azt tudom mondani, amit korábban: maradok. Priyanka annyira szép, hogy már csak miatta megéri.
Nekem tetszett a finálé, és összességében a sorozat is, bár voltak mélypontok. Valóban nem ártana átállni rövid évadokra, vagy esetleg lehetne “A-B” évadszerkezet.

Shondalandet nem keverném ide. Bár valóban olyan stílusú, mégis úgy gondolom, hogy Shondáék minőségesebb darabot tudtak volna kihozni belőle.

Roltii - 2016. 05. 21. 16:36

A 2. Évad címe vajon Langley lesz?

Serra - 2016. 05. 21. 16:37

Általában egy sorozatot vagy kaszálok egy-két rész után, vagy végignézem. Ez volt eddig az egyetlen sorozat ahol egyszerűen nem ment le a torkomon az utolsó három rész és a fináléra ugrottam.
Kb az volt az üzenete, hogy ha hülye vagy de a sminked mindig tökéletes, akkor az FBI-nál a helyed. :)

z - 2016. 05. 21. 16:40

winnie: Az új osztályt ki is zárták mikor a gyilkos azt mondta Parishnek, hogy az elejétől fogva figyelte, bár ettől függetlenül az egyikükből sikerült bűnbakot csinálniuk…

Én maradok a második évadra szerintem, remélem kitalálnak valami ütős folytatást :D

moony - 2016. 05. 21. 16:49

nekem ez a sorozat hatalmas csalódás volt. nagyon ígéretesen indult, de majdnem hogy már csak elvből néztem végig. kaszáltam is a fináléval. ugyanaz a trükk és “csavar” minden második részben, és elviselhetetlen mennyiségű szappan. pedig az elején tényleg nagyon szerettem.

Kitana - 2016. 05. 21. 16:51

Korrekt írás, a nagy részével egyetértek. Nekem nagyon bejött a sorozat, megkedveltem a karaktereket és tetszett a két idősíkos megoldás is, úgyhogy biztos visszatérek a folytatásra.

(Spoiler) A terrorista kilétének kifejezetten örültem, mert egy tényleges hatalommal bíró embertől hihetőbb egy ilyen volumenű terv kidolgozása és végrehajtása, mint egy fiatal újonctól. Egyébként Liam volt az egyetlen karakter, akit kezdettől utáltam, úgyhogy duplán örülök, mert így nem fog többet szerepelni. A többi karakterben mind volt valami kedvelhető, de benne valahogy semmi emberit nem láttam.

Összességében várom a második évadot, kiváncsi vagyok, mit hoznak ki belőle a készítők.

dzsiaj - 2016. 05. 21. 16:56

“Bár valóban olyan stílusú, mégis úgy gondolom, hogy Shondáék minőségesebb darabot tudtak volna kihozni belőle.”

Az elején biztosan. De aztán nézd meg, hova esett minőségileg a Scandal, nézettségileg meg a HTGAWM.

Az a gond ezekkel a pörgő, részenkénti legalább 2-3 WTF-történéssel operáló sorozatokkal, hogy nagyon hamar kiégetik az összes épkézláb ötletet, utána pedig kezdődik a valóságtól való egyre durvább elrugaszkodás, amit egy ideig lehet tolerálni, de előbb-utóbb cápát ugrik a sorozat.

Én pl. akkor nem tudtam eldönteni, hogy sírjak-e vagy nevessek, mkor valamelyik rész végén a lehúzott kocsiablak mögött ott ült a szőke csaj.

” Az új osztályt ki is zárták mikor a gyilkos azt mondta Parishnek, hogy az elejétől fogva figyelte”

De az új osztály egy hónappal korábban kezdett, tehát akár figyelhette is az elejétől fogva egy esetleges elkövető onnan.

winnie - 2016. 05. 21. 17:12

z: koszi, nem tudtam.

winnie - 2016. 05. 21. 17:14

deny: szerintem a kulsosegek es a stilus miatt nagyon jo, ha van osszehasonlitas. ld. a ket idosik meg a vagassal valo manipulalas, mint a how to get es a the catch eseteben nagyon hasonlo, de ezt az effektezest (amit egyebkent en nagyon szeretek altalaban) meg talan a scandal inditotta el.

winnie - 2016. 05. 21. 17:32

az egetes tenyleg erdekes kerdes, mert ugye valamiert ennek is tudjak be a sikereket, ld. empire, de a the family keszitoje is azt mondta, hogy azt tanulta rhimes-tol, hogy ha 10. reszben akar valami nagyot huzni, akkor azt huzza meg mar a masodikban.

mese nincs, jo irok kellenek ehhez. akkor van ra esely, hogy mukodjon. de en hiszem, hogy nem ezen mulik a siker. ez affele bizonytalansagot feltetelez, vagy azt, hogy nem biznak a nezokben, hogy massal meg lehet fogni oket.

garcon - 2016. 05. 21. 18:11

Ami nevetséges volt szerintem,hogy Natalie meghalt a jelenben és “hirtelen” a múltbéli szálból is eltűnt végleg ..
Én a múltban játszodó részeket végig untam és teloztam közben egyedül a jelen alakulása érdekelt volna amiből sokszor alig kaptunk valamit egy részben.
Összeségében szerintem gagyi a sori egyedül Priyanka Chopra miatt nézem :D

Speedo - 2016. 05. 21. 18:23

Én el akartam kezdeni, de csak negatív kritikákat hallottam róla, ezért mégsem tettem. Végülis, kellene?

dzsiaj - 2016. 05. 21. 21:24

Speedo: szerintem ne mások mondják meg helyetted, egy rész esélybe még senki sem halt bele :)

(Amúgy ilyenkor éri meg kiválogatni azokat a haverokat, kritikusokat, oldalakat, stb., akiknek a véleménye nagyjából eddig is fedte a tiédet, és őket megkérdezni/ott rákeresni, hogy hogyan vélekednek, de ugye még ez se 100%-os mindig).

winnie - 2016. 05. 22. 04:44

Speedo: meg aztán több millióan nézik és szeretik, biztos, hogy nem véletlenül. simán bejöhet neked is, és ha esetleg nem is találod annyira jónak, akkor is lehetnek benne olyanok, amik elfedik a hibákat és ezért abszolút élvezni fogod, ld. guilty pleasure.

infinity - 2016. 05. 22. 17:29

Nekem nagyon bejött a sorozat eleje, aztán valamikor nagyon zavaró volt a két szál. Az utolsó pár rész viszont tényleg jól sikerült, szóval a vége is tetszett az évadnak. A finálét jól összerakták és minden értelmet nyert, szóval visszatérek a második évadra is. Az elkövetőre csak tippelni lehetett,mert mindenkit gyanúsítottnak akartak beállítani, de amikor kiderült, hogy ki áll a merényletek mögött, nem lepődtem meg. Nálam ő benne volt a pakliban (meg vagy két ember még). Nekem az lett volna a meglepő, ha pl Miranda lett volna az elkövető.

Captain Phillips - 2016. 05. 24. 14:31

Hmm, hat hogy is mondjam, erdekes egy sorozat volt.
Vegigneztem, de nem azert, mert tukon ulve vartam minden uj epizodot.

Az egesz FBI olyan volt, mintha ovodasok gyulekezete lenne, irracionalis dontesekkel es tuljatszott erzelmi kitoresekkel. Nem volt hiteles egyaltalan. Hasonlitsunk mar ossze egy CTU-t meg ezt a bagazst, pfff…

A legidegesitobb karakter Simon volt, o jatszotta tul a szerepet a legjobban. Kb. minden reszben sirasra biggyedt a szaja, mint Claire-nek a Homeland-ben.

Az evadzaro epizodban a CIA-s csavo 2 perce hitelesebb volt, mint barmelyik FBI-ose a teljes sorozat alatt.

Kakadu - 2016. 10. 15. 18:33

Az itteni kritikák miatt kezdtem el nézni, hát pár nap alatt ledaráltam az első évadot, és ami megvan a másodikból, már azt is láttam. Zseniális.

Általában szoktam sejteni, hogy ki a mumus, de most egy pillanatig nem gondoltam, hogy az, aki.

Az is ritkán történik meg, hogy úgy beleélem magam egy sorozatba, hogy én is ott akarok lenni, de most ez az érzés is megjött. Ha nem kellene korán kelni és nem kellene egyfolytában rohadt tornaórákon részt venni, szívem szerint én is ott lennék Quanticóban.

Kurva jó ez a sorozat.

Bad Ass Cinema - 2018. 01. 16. 00:21

Most komolyan? senki más nem ismerte meg az eltorzított hangot az évad közepén? Már akkor rájöttem ki a terrorista. Bár ennek nem örültem. Annak idején azt hiszem a Gyilkosság lólépésben című filmet lepleztem így le, hogy a szinkronban gagyi volt a hangtorzítás és kihallatszott az eredeti hang.

winnie - 2018. 01. 16. 05:04

“senki más nem ismerte meg az eltorzított hangot az évad közepén? ”

kérdés, hogy szinkronnal vagy eredetiben nézted? mert eredetiben nem felismerhető a hang. egyrészt nem tudják akkor még, hogy ki lesz, másrészt nem a színésszel játszatják el a szerepet, mert nem akarják, hogy bárki tudja. ha a szinkronban felismerhető, akkor az a szinkron hibája, hogy előzetesen a színészre osztották a feladatot.

a gyűjtőben is ugyanez volt, hogy a magyar szinkron lelőtte a gyilkos kilétét, ahelyett, hogy félrevezetésként egy másik színészt, semleges hangot használnának….

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz