login |

Scandal: vége az 5. évadnak

2016. 05. 22. 16:52 - Írta: Casey Novak

13 hozzászólás | kategória: 2015/16 finálék, kritika,

– Damn.
– Damn.

A Scandal első három évadja olyan szintet hozott, ami biztosan örökre beírta magát a sorozatok nagy történelemkönyvébe, nálam is repült csont nélkül a toplistám csúcsára, és még a 4. évadot is többnyire tátott szájjal néztem, és nem volt szabad hozzám szólni közben, különben előjött belőlem a gladiátor. (Utólag is elnézést a családtól.)

01

De ebben a szezonban sikerült mindent, ami eddig azzá tette a Scandal-t, ami, teljesen visszájára fordítani. Akik eddig egymás oldalán álltak, most ellenségek, a barátok elfordultak, a szerelmesek elhidegültek egymástól, és úgy általában, kihalt a remény. Nincs már meg A Jó, akinek tudtunk szurkolni, az egyértelmű út, amelyről tudtuk, hogy a megfelelő irányba viszi hőseinket.

Mert hősök voltak, a módszereik ellenére, de hol van már az az idő, amikor a legnagyobb dilemmát Huck egyedi technikái jelentették? Elérkeztünk oda, amikor Huck és Quinn a józan ész utolsó hangjai az OPA-ben és környékén.

02

Olyan érzés volt nézni ezt az évadot, mint egy macskát visszafelé simogatni egy tolató buszon. És fogalmam sincs hogy kiért szorítsak, mert abszolút senki nem érdemli meg. A tovább mögött spolieresen szedem szét az évadot.

Eleinte tetszett az új felállás, tetszett az a büszkén kimondott “Yes, még akkor is, ha lehetett tudni, hogy csak a vihar előtti csendet jelenti. És a csendet itt átvitt értelemben kell érteni, mert akkora felhajtást csinált a sajtó az Olivia/Fitz-páros körül, hogy azóta sem értem, hogy lett ez ilyen hamar elfelejtve. Igaz, hogy Fitz éppen kifelé táncol az elnökségből, és mindenkit jobban érdekelnek a közelgő választások, de Olivia hirtelen senkit sem érdekel. Olyan méltatlannak találtam a kapcsolatuk lezárását.

Már ha le van zárva.

03

Nem mondom, hogy jobb lett volna, ha együtt maradnak happily ever after, és Liv beleszokik a (fehér)háziasszonyi életébe, dehogy. Hiszen nekünk ugyanaz volt ennek a képtelen románcnak a vonzereje, mint Oliviának és Fitznek: az, hogy tudtuk, hogy soha nem teljesülhet be. Nem tudott a két madárka mit kezdeni a nagy szabadságukkal, és a nézők sem tudták hová tenni őket.

És ki jut eszébe Livnek, ha valami gáz van Mr. Presidenttel? Jake. Naná. Megint csak egy nagyon méltatlan és abszurd helyzet, ami kettejükkel történik, és majdnem kaptunk legalább ezen a téren egy kis feloldást, de Olivia azzal, hogy saját pincsikutyájává tette Jake-et az apjáé helyett, mindent elrontott. A két évaddal ezelőtti Liv sosem vetemedett volna ilyesmire.

04

Mondjuk szerintem akkoriban nem is nagyon simogatott volna senkit arcon ülőalkalmatosságokkal, de ez már másik probléma. Abban a részben az írók két karaktert öltek meg sajnálatos módon.

Abby pálfordulása és újonnan megtalált hataloméhsége már gyakorlatilag csak egy szemöldökfelhúzást érdemelt tőlem, őt már akkor elengedtem, mikor kilépett az OPA-ből. De az igazat megvallva nincs min csodálkozni, Olivia majdnem olyan mocsokul bánt vele, mint amilyen indokolatlanul szemét most Marcus-szal, az utolsó karakterrel, aki még úgy-ahogy a helyes úton jár, de ha ex-Mrs Grant karmai közé kerül, ki tudja, mi lesz belőle is.

05

Mellie egyébként nagyon meghatározó jelenség ebben a szezonban is, ő különösképpen nem süllyedt mélyebbre a morális mocsárban, de azt sehogy sem sikerült elérni, hogy neki drukkoljak a választásokon.

Hollis Doyle egy zseniális karakter, még el tudtam volna nézni egy ideig, mert marha jó röhögni és néha elcsodálkozni egy Trump-szerű alakon, de csak így, ha nincs valós tétje. (Olyan jót kacagtam azon, hogy a 20. rész címe “Trump Card” volt.)

Az egyetlen, aki megérdemelné, tehát egyértelmű, hogy nem fogja megkapni az elnökséget, az Susan, és végtelenül utálom, hogy nem elég, hogy ezt vették el tőle, de még az utolsó, (majdnem) őszinte és szerethető párt is szétrobbantották. Mert egye fene, David akármekkora agyatlan barom is volt eleinte, ez a kapcsolat Scandal körökben majdhogynem még példaértékű is lehetett volna.

Ki van még?

06

Cyrus-ról inkább nem mondok semmit, csak azt remélem, hogy az a tekintet Tom szemében a sajtóbejelentés előtt valamilyen tettként fog manifesztálódni a közeljövőben, mert ha valaki, akkor Cyrus már nagyon megérett egy fotellel történő arcon csapásra. (Most elgondolkodtam, hogy mennyire ellenszenves karakterré tették őt az évek során, ha egy betanított gyilkos ex-B613 katonát is jobban sajnálok, mint őt.)

De persze a legtöbb kavarnivalót most is Rowan kavarta. Command legalább egy biztos pont az életemben, rá legalább óramű szerűen számítani lehet, hogy ha valami elrontható, akkor ő el is rontja záros határidőn belül. Az egyetlen karakter, aki nem okozott csalódást, köszönjük Shonda.
Azt már meg sem próbálom követni, hogy ki kit irányít, kinek mi volt az eredeti terve, és ki fütyül, ki táncol.

07

Önkéntelenül is szereplők alapján vettem sorba az évadot, és nem történések szerint, mert mindig is a karakterek adták a Scandal sava-borsát, és most, hogy ennyire felforgatták szinte mindenki személyiségét, és a heti ügyek is kispadra kerültek egy ideje, valahogy nem találom azt a Scandalt, amiért eddig annyira rajongtam.

Örülök, hogy lesz 6. évad, és az sem baj, hogy az ősz helyett midseasonre tolták a kezdést Kerry Washington terhessége miatt. Addigra vagy lejjebb adom az elvárásaimat, vagy rátalálnak ismét a helyes útra a készítők, mert remélem, hogy nem csak Jake keresi továbbra is a fényt.

Ja és Frankie Vargas for president.

13 hozzászólás Ne habozz!

Winry J. Rockbell - 2016. 05. 22. 17:21

Teljesen egyetértek!
Hatalmas szenvedés volt számomra a Fitz -Olivia páros főleg mikor hivatalos lett dolog és fellélegeztem mikor szétmentek.Mondom igen végre vissza az elejére izgalmas heti részek egy kicsi átívelő szál és jól vagyunk,de nem visszatáncolt az egész oda ahova nem akartam.Szívem szerint kasza lenne de mindig reménykedem mert pár részig mindig visszatér az amiért szeretem a sorozatot.
Amúgy nekem most már csak pár szerethető karakter van és nem pont a főszereplő Olivia Pope az.

Dalmayr - 2016. 05. 22. 17:30

Én nem teljesen így láttam ezt a szezont. Mondjuk azzal kezdeném, hogy sosem szerettem Oliviát. Rajta sosem volt igazi white hat még ha úgy is gondolta. Magának mindent elnézett, mást meg sokkal kisebb stiklikért elítélt. Nagyon nem szeretem a kettős mércét, és Olivia ezt előszeretettel alkalmazza. Fitzet szintén nem szerettem soha, ilyen nyüszögő hasznavehetetlen embernek nem szabadott volna az elnöki székben ülni. Tehát igazándiból örültem, hogy nem erőltették a kettőjük vonalát. Akkor jöhet a kérdés, hogy miért is nézem a Scandalt. A válasz egyértelműen Mellie aki nem egy szent, de ezt nem is állítja magáról. Szerintem ő sokkal jobb elnök lesz (ha lesz) mint Fitz. És nem mellesleg Bellamy Young magasan a legjobb színész az egész sorozatban. A másik kedvencem Cyrus aki egy szemétláda de imádom. Susant én is nagyon sajnálom, ő és Frankie Vargas az ellenpólusa minden szarnak amit a többiek kavarnak. Ezért nem lett volna jó Susan elnöknek, és ez lesz Vargas veszte is ha ő kerül be az Ovális irodába. Jake végre kiszabadulhatna Olivia bűvköréből ő mindig csak 2. lesz. Abby pálfordulása és az OPA dolgozói szóra sem érdemesek. És akkor jöjjön Rowan akit a végere hagytam mert semmi jót nem tudok róla mondani. Sürgősen meg kéne halnia, vagy legalább némuljon meg akkor nem kell hallgatni a szörnyű papolásait. Nem tudom, hogy a színész a rosszabb, vagy a karakter, vagy esetleg egyformán botrányos mindkettő.
Én is örülök a 6. évadnak, mert az 5. második fele elég erős javulást mutatott, de azért nem várom tűkön ülve.

Ja és Mellie Grant for president! :D

Casey Novak - 2016. 05. 22. 18:22

Igen, úgy könnyebb, ha alapból Olivia-ellenes szemmel nézi az ember, de nekem a kezdetektől ő volt a kedvencem, és mérhetetlenül nagyot zuhant a szememben. Nem volt soha teljesen white az a hat, de Huck-nak is gyakorlatilag mindent megbocsátottam volna, az esküdtek megölésén kívül.
Férfiasan bevállalom, ráeszmélve a kommented alapján, hogy én is bőven kettős mércével mérek, mert a másik kedvenc karakterem nekem is Cyrus volt, és most nem ítélném el ennyire, ha Olivia és Fitz oldalán taposna, nem a magáén.
Egyébként van itt egyáltalán rajta kívül értelmes, önálló férfi karakter? Fitz-ről egyezik a véleményünk, Jake csak azt csinálja, amit mondanak, David…ő David, szegény Huck sem teljesen önmaga, Rowan pedig maga az ördög, őt nem számoljuk. Teljes nőuralom van.
Látszik, hogy ki a készítő :D

És persze mikor azt mondom, hogy Susant láttam volna szívesen elnökként, az természetesen egy ideális világban lenne, ahol nincsenek mögötte fixerek, egyéb Olivia-félék, nincs B613, nincs szőnyeg alá söprés…nincs sorozat :) Szóval annyira mégsem örülnék neki.
Mint ahogy Vargas-nak sem, de dacból nem akarok Mellie pártjára állni.
Azt meg mégsem mondhatom, hogy hajrá Hollis Doyle :)

Dalmayr - 2016. 05. 22. 18:44

Nekem az a véleményem Cyrusról, hogy szerette ő Fitzet és egy bizonyos szintig hűséges is volt hozzá, de leginkább a hatalmat szereti és saját magát. Én örülök, hogy elhagyta a Fitz-Olivia duót annak már kevésbé, hogy egy tényleg rendes embert fog most tönkretenni. Shondánál ritka az erős és normális férfi karakter, ezek közül csak egyet választ, hogy a női erőművek még hangsúlyosabbak legyenek ha esetleg valakinek még nem szúrták volna ki a szemét :D és igen az ideális világban Susan lenne az elnök vagy Frankie Vargas. Szegény Davidet kihagytam aki a lúzerverseny győztese :D

Marci - 2016. 05. 22. 20:29

Végig bólogattam, de hiányzott az a rész, hogy Vargast kommentálnád. És akkor jött az utolsó sor. :DDD
Szóval teljes mértékben egyetértek, kísértetiesen hasonlóak a gondolataim az évadról.

infinity - 2016. 05. 22. 20:45

Az 1-3. évad tényleg fényévekkel jobb volt mint pl az előző. A mostani viszont a választások miatt is jobban tetszett, bár a finálé nem jött át annyira, mint ahogy és amennyire azt beharangozták. Az számomra elég értelmetlen volt, hogy Liv és Fitz összejöttek, de olyan hamar szétváltak útjaik, hogy szinte lényegtelen hogy végre bekövetkezett amit sokan vártak: hogy hivatalosan is együtt voltak. Viszont most hogy külön vannak jobb. Én a sorozat elején még szurkoltam a párosnak, de miután bejött Jake, azóta Jake párti vagyok. viszont az hogy Liv hol kihasználja, hol nem, kissé béna. Olivia nekem a mostani évadban nem volt szimpi, olyan mintha nem lenne önmaga. Mellie karakterét viszont kedvelem,mert ott a színészi alakítás sem semmi. Liv apja amikor bejött a sorozatba, nagyzserűen alakította a nagyfőnököt, de most már nekem kicsit uncsi. Még a Quinn és Huck akciókat hiányoltam, amikor még piszkos módszerekkel oldották meg az ügyeket és volt B613. Mindenek ellenére várom a következő évadot.

Cyrax - 2016. 05. 22. 20:51

A finálé gyenge volt, annyira meglepődtem, hogy semmi cliffhanger. Mivel midseasonre került és emiatt max. 15 részt fognak kisajtolni belőle, így majd még elgondolkozom, hogy tényleg kaszálom-e…

Vivieeen - 2016. 05. 23. 11:05

Egyet kell értenem az előző kommentekkel, valóban az első 3 évad volt az igazi Scandal, amiért megszerettem ezt a sorozatot. Ez az 5. évad nekem nagyon de nagyon nem jött be, de nem is annyira a sztori miatt (az elnökválasztós szál tetszett), hanem inkább a karakterek miatt. Oliviát én az elején még szerettem, de amit ebben az évadban műveltek vele az nagyon gáz.. egoista, öntörvényű, kétszínű karakter lett, de ez csak azért ilyen szembetűnő mert az elején nem ilyen volt, és szerintem ez nem karakterfejlődés…na amit meg a többiekkel csinál…szegény Jake, nagyon béna ahogy mindig bedől Livnek. Papa pope a másik akit személy szerint ki nem bírok állni, lehet az elején még hatásos volt ez a papolós duma, de most már csak idegesítő meg nevetséges. Abbynek viszont én örültem h legalább ő szembe mert szállni Livvel.
A 6. évadot még bepróbálom, hátha jobb lesz a kevesebb rész, meg bízom benne h változtatnak vmit a karaktereken is
Mellie Grant for President (szerintem brutálisan alakítja a színésznő a karaktert, és legalább Mellibe nem hazudtolja meg önmagát)

Cancer - 2016. 05. 23. 20:56

Én már a 3. évadban lemondtam a Scandelről. Hátha alapon kezdtem el és maradtam az 5-nél. A 6. évadot el sem kezdem. Nekem ez a sorozat egy Heroes szintű zuhanás.

Savanah - 2016. 06. 03. 16:47

Nekem azért ez az éved jobban tetszett mint a szörnyű 3. a B613 baromsággal.
Főleg évad vége tetszett, amikor kezdődtek a választások, nagyon jó volt nézni. Susan és David nekem is nagy kedvencem volt, remélem még kitalálnak nekik valamit.
A másik szereplő, akiről kevés szó esett, de annyira megszerettem a háttérben, az Michael volt. Ahogyan ő Cyrussal összekerült, és vele maradt, és amilyenné vált mindezek ellenére is, le a kalappal. Tom nézése meg még bajt fog hozni…
Nem tudom hogyan fogják kezdeni a köv. évadod, folytatják-e a választási kampányokkal, vagy már ugrunk.. Bármennyire Frankie Vargas párti vagyok én is, de sorozatszempontból Mellienek kell nyernie, hogy tartsa a Grant vonalat. És remélem Marcus ül majd mellette :)
Az öreg Rowlandded meg szörnyű hallgatni. a tagolt beszédétől a hajam az égnek áll. Ettől már csak az a szomorúbb, hogy Jake is gyakran átveszi azt a beszédet, figyeltétek? Crazy.

Szula 25 - 2016. 06. 05. 06:59

Nekem a legnagyobb bajom a sorozattal az Kerry Washington játéka. Nagyon jó színésznőnek tartom de tavaly is és főleg idén már nagyon túl játssza a szerepét. Ahogy gesztikulál és rázza magát sokszor legszívesebben lekevernék neki egyet, számomra már nagyon irritáló. Kicsit visszavehetnének ebből de nem hiszem hogy megtörténik.

Lindello - 2016. 07. 01. 16:24

Valahogy ez a sorozat nem volt a látókörömben, de most ledaráltam! Két hétig csak Scandal volt, sajnos vége. Az utolsó évad szerintem is kicsit leengedett, de bízom benne, hogy a következő rendben lesz! Szegény Jake! Nem tudom számára lehet-e még lejebb! Nagyon sajnálom Susan karakterét, mert szerintem a sorozattól is búcsúzik. Mellie Grant for President!

justy - 2016. 12. 01. 08:33

Ugyan az 5×04-nél leálltam vele vagy egy éve, de most ledaráltam a többit. Olivia járása rendesen felidegesít, rázza magát, mint valami pulyka. Eddig sem kedveltem a karaktert, de most már mindig csak annak drukkolok, hogy Abby keresztbe tegyen neki…s meg is teszi, de aztán valami gagyi húzással mindig porba alázzák, hogy újra Olivia lehessen a csodálatos…pfff…Rowan a legjobb karakter itt, s remekül játssza Joe Morton, hiába nyávognak itt egyesek. Az az Emmy nem véletlen…Nem volt valami erős évad, de volt Hollis Doyle, s ez mindig plusz pont…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz