login |

Game of Thrones – 6×05: The Door

2016. 05. 23. 21:22 - Írta: CyClotroniC

252 hozzászólás | kategória: kritika,

Lehet, hogy csak az emlékezetem csal meg, de nem volt eddig divat a Game of Thrones-tól, hogy ennyi szálon ilyen határozott, néhol kifejezetten cliffhanger-szerű lezárással ajándékozzon meg minket, mint amit most a szezon közepén szállítottak. Akkor sem, ha tulajdonképpen jó pár karakternél látszik már egy ideje, hogy mi is lesz a szerepe az évad során, ahogy az is kezd körvonalazódni, hogy mik lesznek majd a hátralévő 5 epizód nagyobb eseményei.

got1

A vörös papnőknek köszönhetően azonban jól tudjuk, hogy elég kényes és instabil terep ez a jövőjóslás, így foglalkozzunk inkább zömében a mostani epizóddal, ugyanis meglehetősen jól sikerült, többet időztünk el egyes helyszíneken, ami mindig egy nagy plusz és hát nem kis gyomrost kaptunk zárójelenet gyanánt, így mindenképpen megérdemli, hogy a tovább mögött kidumáljuk, spoileresen.

Valahol azért lehetett arra számítani mindig, hogy a történet végére felerősödik majd a fantasy-aspektus és maga mögé utasítja majd a kezdetben hangsúlyos királydrámát.

Ugyan abszolút a realisztikusabb irányvonal híve voltam sokáig, az ilyen epizódok után nem nagyon bánom már azt sem, ha eluralkodik egy kicsit a fantázia, a mágia, a vallás, a természetfölötti és a megmagyarázhatatlan a sztorin, mert bármennyire is szeretném, jelenleg egyáltalán nem kedvez a terep egy igazán intrikaközpontú végjátéknak. Bár az is tény, hogy azért még messze nem vagyunk a célegyenesben.

got3

A heti kibeszélők kommentjeinek egyik kedvenc témája magasan a jövőre irányuló találgatás és bár más munícióval érkeznek azok, akik a regényeket is olvasták (könyves kibeszélő erre), mostanra már mindenkinek elfogyott a sorvezetője, elvégre tényleg elengedte egymás kezét a sorozat és a regényfolyam.

Noha ezúttal nem kaptunk semmilyen színű esküvőt sem, Hodor hősies és tragikus halála azért bőven egy lapon emlegethető a sorozat eddigi nagy pillanataival és igazság szerint annyira jól volt megvalósítva és vágva az egész, hogy talán még a legvérmesebb könyvrajongók is jobban jártak azzal, ha ezt először képernyőn láthatták. Ezt hasonló intenzitással és hatással ugyanis igen nehezen lehetne átadni papírra vetve.

got2

Egyre gyakrabban éreztem azt a sorozat kapcsán, hogy hiába néz ki iszonyú szépen az egész és tényleg látszanak a beleölt soknullás összegek, ahogy a sok forgatási helyszín is érződik a tájakon, az igazán grandiózus jeleneteket leszámítva meglepően kevésszer kreatívkodnak vagy nyúlnak olyan filmes formanyelvi eszközökhöz, ami kicsit feldobná a történet körítését.

Ahogy anno a Blackwater-nél vagy Hardhome-nál sem volt panasz, úgy a mostani mozgalmas zárójelenet is hozta azt a pluszt, ami rápakolt az élményre. Viszont üdítő volt látni például a fentről vett varsafát eredeti és hóval borított változatában is. Bár nem egy hű-de-extra beállítás ez sem, de azért az ilyenekből tényleg el kéne több, főleg ha a párbeszédeknél maradnak a sallangmentességnél.

got4

Amire személy szerint nagyon kíváncsi leszek Bran kapcsán, hogy mennyire függ majd a képességeitől az egész történet jövője és a múltja. A zöldlátás és a wargolás mellett, jelenleg ugyanis a csuklóján viseli a Mások vezetőjének az érintését, ami könnyen jelentheti majd a horda számára a kulcsot a falon túlra, vagy akár Bran alkarjának a feláldozása a lakatot, hogy ezt megakadályozzák.

Persze sokkal érdekesebb potenciál rejlik a zöldlátásban, mely – az általunk jelenleg ismert információk alapján -, ha minden igaz, a jelent nem tudja befolyásolni, de a múlt eseményeit terelgetheti olyan mértékben, hogy azok a jelenlegi állapotokhoz vezessenek. Az esetleges paradoxokon pedig szerintem kár is rugózni, az idő meg úgyis egy lapos kör.

A kérdés csak az, hogy mennyi mindennek lehetett Bran a katalizátora korábban, és bár tele vannak a rajongói fórumok erre vonatkozó elméletekkel és nekem is megvan a sajátom, nem szívesen szemléznék itt belőlük, hátha van ami bejön, és így meglephet majd a jövőben egy olyan nézőt, aki egészen más irányba gondolkodott korábban.

got5

Bran kíváncsisága egy tökéletes példa volt arra, amit múlt héten is sokan hiányoltunk Dany-nél. Míg sárkánymami eddig igen ritkán szembesült azzal, hogy a tetteinek és hibáinak bizony súlya van, addig Bran esetében Meera-t leszámítva kvázi mindenki meghalt körülötte, csak azért mert kíváncsi volt. Egyébként ez különösen ironikus, hiszen a pilot eseményeinek is ez a kíváncsiság volt a katalizátora és nem lennék meglepve, ha még bővülne majd ez a lista a jövőben.

Ha már ezúttal nem volt Királyvár és Dorne (4 epizód óta tiszta!), akkor az ő jelenete is nyugodtan kimaradhatott volna az eheti epizódból. Nem csak azért, mert kissé esetlenül lett megírva ez a “Megparancsolom neked, hogy találj rá gyógymódot!”-pillanat Dany és Jorah között, arról nem is beszélve, hogy itt aztán tényleg érezhető volt a két alakítás közti különbség – Iain Glen javára -, hanem mert tematikailag se passzolt a többi közé, pedig ezúttal is szépen összefogták ilyen téren a heti adagunkat.

got6

Valószínűleg úgyis a Mások eredetéről (ami lássuk be, sokat nem osztott vagy szorzott az eddigi felálláson) és Hodor történetéről marad majd meg sok mindenkinek ez az epizód, pedig elég szép összekötő elem volt ezúttal a vallás, a Stark gyerekek “felnőtté válása”, múltba tekintés és a szolgálat.

A vallás mondjuk nem új keletű dolog a sorozat életében, de még úgyis szembetűnő, hogy mennyi mindenre van hatással ebben a világban, hogy bár voltak Sokarcú, Vízbefúlt és régi Istenek is, ezúttal a Királyvár szekta pihent. Cserébe Meereen-be Melisandre kolleganője érkezett, aki Dany-ben és a sárkányaiban látja mindazt, amit Mel Stannis-ben nem talált meg és jelenleg Jon-tól remél, Davos szkepticizmusát pedig Varys-ra osztották az írók.

got7

A nagy eseményeken túl, aminek továbbra is örülök, hogy Sansa egyre vagányabb és egyre többet áll a sarkán, ami mindenképpen hatalmas előrelépés. Bár a döntése logikai és stratégiai szempontból vitatható, jó volt látni, hogy kiállt Kisujjal szemben és közel sem lehet őt már úgy befolyásolni, ahogy múlt héten például Robyn-nal tette. Azt meg ugye senki sem hitte el Petyr-nek, hogy pusztán jófejségből akarta felajánlani a szolgálatait.

Sokkal érdekesebb kérdés azonban, hogy miért hallgatta el a Petyr-rel való találkozást Jon elől, de jelenleg csak arra tudok gondolni, hogy vélhetően Jon és Davos igencsak kiszámítható, célorientált pragmatizmusának behódolásától tartott, akik simán elfogadják a kissé piszkos segítőkezet is, ha az egy jelentős és komoly sereget szorongat a markában.

got8

Arya története valamicskét lépett előre, bár ismételten megoldhatták volna úgyis, hogy nem veretik agyon egy bottal a színházlátogatás előtt, de szerencsére a tesztküldetése kellően érdekesnek ígérkezik.

A mostani epizódban valamilyen formában minden Stark gyerek visszatekintett családjuk múltjába és Nedre. Sansa csupán csak apja ruháját készített el, Bran visszautazott Ned gyerekkorába, míg Arya-nak ugyanúgy a tömegben kellett újraélnie apja lefejezését, mint az első szezonban is tette.

Nyilván az sem véletlen, hogy éppen ezt a feladatot kapta és éppen a listáján is szereplő Cersei-t alakító színésznőt kell eltennie láb alól, aki amúgy látszólag egyáltalán nem szolgált rá erre.

got9

Ahogy mentora is mondta Brannek, nem áll készen arra, ami következik, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell felvállalnia a felelősséget, ahogy testvéreinek is el kell szakadniuk az őket kötő béklyóktól. Sansa esetében ez a közvetlen múltját jelenti és talán egyre inkább igazolják azt az írók, hogy Ramsay kegyetlenségeit nem söpörték csak úgy traumák és következmények nélkül a nászlepedő alá, ahogy attól sok rajongó tartott.

Arya esete viszont kacifántosabb egy fokkal, hiszen ha egy lány tényleg Senki szeretne lenni, akkor meg kell tanulnia szolgálni és hát pont ez az, ami ellen minden zsigerében tiltakozott eddig a jelleme.  Már saját családja sem tudta kordában tartani és bármerre is sodorta eddig a történet Tywin mellől a Vérebig, mindig is saját akarata szerint hozta a döntéseit, míg nővére éppen a fordított utat járta be.

got10

Davos-szal vagy Jorah-val a karakterek sorában azért túlzás lenne kijelenteni, hogy az önzetlen szolgálat ritka, mint a háromszemű holló a Game of Thrones világában, de kétségtelenül kisebbségben van azokkal szemben, akik csak akkor függesztik fel a pecsenyesütögetést, ha éppen el kell gáncsolniuk valakit. Pedig tényleg nem kell ahhoz legendás kardforgatónak lenni, hogy valakiből igazi hős legyen, elég ha csak tartja az ajtót, mi nézők pedig a lélegzetünket.

gothodor

252 hozzászólás Ne habozz!

Desmond Wallace - 2016. 05. 23. 21:32

Eddig ez az évad viszi nálam a prímet.
Lehet, hogy pont az erősödő fantasy vonások miatt.

Liu - 2016. 05. 23. 21:35

“hogy valakiből igazi hős legyen, elég ha csak tartja az ajtót”
ez a mondat, kb annyira epikus, mint a rész, majdnem (ismét) sírok.

Az évad (utolsó három évad) egyik legerősebb jelenete volt ez.

Sokszor éri a sorozatot a vád, hogy ok nélkül kegyetlen, most mégis, ilyen megható, erőteljes, szívbemarkoló élve cafatokra tépést még nem láttam.

Úgy teljesedik ki a tragédia igazán, hogy látjuk, a körbewargolással Bran ajtót nyit a két idősík közé, és Wyllis tudja, hogy Hodornak ki kell tartania,tudja, hogy miért ( nem véletlen néz Branra célzottan, mielőtt összeesik) kell ezt tennie, ugyanakkor szembesül saját, finoman fogalmazva sem kellemes sorsával, szerencsétlen kétszeresen éli át “egyszerre” mindkét idősíkban.

Ember így nem maradhat épelméjű vagy lelkileg erős, mégis, “hold the door”.

peethimself - 2016. 05. 23. 21:37

Hold the door :(

kecskebégető - 2016. 05. 23. 21:41

Hodor :) és egyben (:
Igazi Tru arc Mondatain hmég évekig fognak vitázni a műértők.

mortalus9999 - 2016. 05. 23. 21:41

Mielott barki kérdezné:
Az időutazás 12 Majmos és nem Terminátoros tehát a múltat nem lehet megváltoztatni.

kecskebégető - 2016. 05. 23. 21:43

@DW! igen a mindennél több fantasy mennyire jót tesz .Pont ez volt a rész végén a visszhangzó gondolatom heheh

Néma Harcsa - 2016. 05. 23. 21:49

mortalus9999: pontosabban nem lehet megváltoztatni, mégis befolyásolni kell, hogy ugyanaz maradjon.
Bővebben írtam a pilotos kibeszélőben, a színház és Hodor a Másokkal és az időcsavarral jó volt, a többi pedig megint gyenge, mint az évad úgy általában.

poohtheone2 - 2016. 05. 23. 21:49

Az eddigi tapasztalatok alapján szerintem elég nagy az esélye, hogy Szellem sem éri meg az évad végét.
És akkor elégedetten dőlhet hátra D&D, hogy: “Igen, kinyírtuk az összes farkast, lehet másra költeni a CGI-pénzt”

everytingisblue - 2016. 05. 23. 21:51

Az utóbbi idők egyik legszomorúbb és mégis legütősebb részt hozta a sorozat. Szóval abszolút elismerésem jár a készítőknek és természetesen a színészeknek is. :)
Ezen a részen is látszik, hogy a Királyváron levő történések bevonása nélkül is epikusat lehet alkotni. Na meg hát Dorne nélkül is..azt a helyet egy ideig hanyagolhatnák.:D

zolij - 2016. 05. 23. 21:51

ha már Szellem: merre bóklászott, amikor Jonék kilovagoltak?

Iceman - 2016. 05. 23. 21:51

Does death only come for the wicked and leave the decent behind?

Nagyon nagyon erős rész volt bár azt kis pöcs mutogatást igazán kihagyhatták volna:P Ami egyedül untat az a Vas szigetek dicső népe. Euron érvelésének fele abból állt h Theonnak nincs farka:DD

Néma Harcsa - 2016. 05. 23. 21:52

(Braavosban és az istenükben van potenciál, LF-t bármikor megnézem, ám Sansa és Jon Snow önmagukban sosem érdekeltek. Ramsay – a színész jó, a figura unalmas -ezúttal szerencsére csatlakozott Dorne-hoz, hála a Heteknek.)

CyClotroniC - 2016. 05. 23. 21:52

“elég nagy az esélye, hogy Szellem sem éri meg az évad végét”

Én amúgy azt várom, hogy ha nem Sansa vesz elégtételt Ramsay-n, akkor Szellem tépje szét, kifejezetten ironikus lenne, ha már ekkora nagy kutyabarát Ramsay.

Vladiszlav - 2016. 05. 23. 21:52

Nagyon epikus és logikusan megmagyarázott lezárása volt ez egy NAGYszerű embernek akit szimplán félkegyelműnek véltek egészen idáig. Milyen tragikus és dicső halál. Valószínű, hogy az áldozata többet ért mint eddig bárki másé. Remélem nem volt hiábavaló.

Happy Zoidberg - 2016. 05. 23. 21:54

Időutazás. Oké. Ufók is lesznek?

CyClotroniC - 2016. 05. 23. 21:57

Azért a zöldlátás meg az időutazás más, ráadásul greensight már a történet legeleje óta a sztori része, szóval nem egy új feature.

Jonathan - 2016. 05. 23. 21:58

Istenem…a sorozat egyik legjobb része volt, az egészet tekintve. Pár rész jut csak eszembe, amit ez mellé tudok tenni (Rideghon, Tyrion tárgyalása, Tyrion végez Tywinnal, Vörös Nász…). Fantasztikus volt.
És nem csak Hodor. Euron továbbra is baromi jó, nekem Dany is tetszett (de nagyon remélem, hogy nem talál gyógyírt, és végül majd nem omlanak egymás karjaiba…), Arya is jó volt, a színházat kifejezetten szomorú volt nézni…Kisujj classic Kisujj, Sansa jó volt, Jon is.
Hodor meg…ennyire epikus részt régen láttam a Trónok Harcában, pedig csak egy őszinte, ártatlan, kissé buta, de feltétlenül hűséges karakter tartott egy ajtót, halálig.
Én majdnem elérzékenyültem.
10/10 volt ez nálam, nem is kérdés. Az évad egyre jobb. Sőt. Engem most győzött meg a sorozat, hogy igen, ez Martin nélkül is jó lesz.

Thrasher - 2016. 05. 23. 21:59

Lesznek, ne nézd tovább.
Komolyan, ha ezután az epizód után ez maradt meg benned, akkor szeva.

Yetti - 2016. 05. 23. 22:01

Régen ütött ennyire jelenet nálam, mint most a záró.

Desmond Wallace - 2016. 05. 23. 22:01

“Én amúgy azt várom, hogy ha nem Sansa vesz elégtételt Ramsay-n, akkor Szellem tépje szét, kifejezetten ironikus lenne, ha már ekkora nagy kutyabarát Ramsay.”

Támogatom.

Reea - 2016. 05. 23. 22:01

Arya szegény nagyon csúnya volt ezzel a frizurával- hogy ne csak Hodorral foglalkozzak.
Jajj szegények. :S

Yetti - 2016. 05. 23. 22:03

” mortalus9999 – 2016. 05. 23. 21:41
Mielott barki kérdezné:
Az időutazás 12 Majmos és nem Terminátoros tehát a múltat nem lehet megváltoztatni. ”
Tapasztalat?

Nézőke - 2016. 05. 23. 22:07

teljesen összetörtem. Sírtam is :(, jó szolgálatot végeztél, Isten nyugosztaljon.

De hogy fogják ezt magyarra lefordítani, na azt megnézném.
“Tartsd az ajtót”
“Tard a jtót”
“Ta z tót”
“Hodor”

davicsomor - 2016. 05. 23. 22:07

Na most végigmennék én is minden történetszálon, mert erről a részről aztán megéri beszélni..

Sansa&Jon:

A Sansa-Littlefinger féle találkozás nagyon erősre sikeredett, talán azért is, mert Baelish-t most először láthattuk gyengének, Sansa dominanciája pedig ezzel még érezhetőbbé vált. Egyértelműen az ő karakterfejlődése a legszembetűnöbb a sorozatban, és ez még egyre csak fokozódni fog. Most még Jon is eltörpül mellette, de nála majd akkor jön valami komolyabb változás szerintem ha tudomást szerez felmenőinek kilétéről.

Arya:

Végre ez a történetszál is kezd sokkal érdekesebbé válni, nem csak azért, mert megismerhettünk egy újabb eredettörténetet, inkább a színházas része volt nagyon eltalálva. Gyakorlatilag kifigurázta az első két évadot, nevetségessé tett mindent ami akkor királyvárban történt, szerintem ezzel érzékeltetve azt, hogy mennyire eltörpülnek ezek a mostani és az elkövetkezendő események mellett. Továbbá ez tökéletes teszt volt Aryanak is, szinte újraélhette az apja kivégzését, ennek is megvolt az ereje.

Daenerys&Meereen:

A kis Jorah féle érzelmi zuhatag nálam megtette a hatását, Emilia most tényleg nagyon jól játszott, megvolt benne az a szerethető törékenység, mint a sorozat elején, már hiányzott.
Kinvara telitalálat. Ahogyan beszélt, a hangszíne, hanglejtése, még az sz-hangjai is Melt idézték fel bennem, ugyanakkor megvoltak az egyéni sajátosságai is, nagyon elkapta a színésznő, le a kalappal neki. Meg hát a párbeszéd sem volt kispályás, hátborzongató volt ahogy a föld alá döngölte Varys-t, aki mellesleg előtte elég jól érvelt. Az ő nyakában is ott volt a nyaklánc, tehát gondolom ő sem ma született bárány, én azonban sokkal kíváncsibb vagyok rá, hogy a vörös papnők honnan tudnak mindenkiről mindent, gondolom ez lassan kifog derülni. Kinvara ilyen tekintettel akár lehetne amúgy egy Night Queen is simán..

Pyke:

Nem tudom ki hogy van vele, én végig Euronnak szurkoltam, messze érdekesebb karakter mint az összes többi Ironborn együttvéve, tele ambíciókkal, lehetőségekkel. Bár ha összeengednék Danyvel, valszeg annyi önteltség halmozódna fel egy térben, hogy levegőt sem lehetne kapni tőlük, de legalább motiválnák egymást erre-arra, kicsit beindítaná a folyamatokat. Nem lenne az rossz páros annyira. Theonék meg tőlem csinálhatnak amit akarnak, nem viselem szivemen sorsukat.

Bran:

Na igen, ez nem csak a résznek, de az évadnak is az egyértelmű csúcspontja volt eddig. A WW-ek mostmár egy kis háttérrel is bírnak, ismerjük a motivációjukat, tudjuk hogy miért szeretnek annyira embereket ölni, már csak azt nem, hogy ki is az, akiből Night Kinget transzformáltak a Gyermekek, de feltehetőleg ez is ki fog derülni. Aztán jött a nagy bumm. Nem volt olyan meglepő azért, mint a Hardhome féle approach, de mégsem számítottam ilyen hamar egy újabb WW rohamra. Látványra ez is hátborzongató volt, megint megfagyott a levegő jégcsontvázaink körül, szinte az én leheletemet is párásnak éreztem, hozzászegeződtem az ágyhoz és csak néztem. Sokkolt a Three-Eyed Raven halála, Summer halála, Leaf önfeláldozása is megérintett, de a végén Hodor… Hát igen, ha eddig valakinek baja volt az évadban az értelmetlen halálokkal.. Na az övé minden volt csak nem az, főleg úgy, hogy egy amúgy is fájdalmas veszteséget egybekötöttek egy önfeláldozással ÉS a sorozat egyik legnagyobb rejtélyének feltárásával. Mindezt párhuzamosan, egyszerre. Tudják ezek hogy kell hatni az emberekre, no. Még könnyeket sem tudtam hullatni, annyira lefagytam. Nekem ez még durvább volt mint a Hardhome-csata.
Kíváncsi leszek ezek után Bran mihez fog kezdeni, és hogy vajon mi ‘köszönhető’ még neki a múltbéli történések közül, mert így ebben a tér-idő hurokban már bármi elképzelhető. Még a végén kiderül, hogy ő vargolt bele a vadkanba hogy megölje Robertet hogy Ned legyen a király, ki tudja:DDD

Összességében tehát élvezet volt nézni ennek minden percét, már most egy csúcsponthoz érkeztünk, és van olyan érzésem hogy lesz még ilyenből ebben az évadban bőven. Talán nem hazudtak Benioffék, mikor azt állították hogy ez a legjobb évad amit valaha forgattak. Az én bizalmamat most sikerült megszerezniük!

[elnézést ha van egyezés a kritika és a kommentem között, be volt már készítve előre:) ]

snitt - 2016. 05. 23. 22:07

Lehet csak leftovers s2 utáni hatás de mintha most hogy beelőzte a könyveket, és teljesen eredeti irányt vett az egész, jobb pacingel, és meghatározott kimenetellel (megszellőztetett 7. évad mint utolsó) sokkal jobban élvezem, és ütősebbnek hat már 6×01 óta.

poirobi - 2016. 05. 23. 22:08

Brannak ezek után lassan készíthetik a villám sebhelyet a homlokára.

LordPicard - 2016. 05. 23. 22:13

Döbbenet volt az epizód vége :'( Az eddigi leggyomrosabb halál nálam a GoT-ban…

Nézőke: Bruzsy-ék valami zseniálisan fordították, ha az HBO ennél jobbat kitalál… kétlem, hogy igen. Röviden így volt:

– Holtodik óvd!

– Hótig óvd!

– Hód óv!

– Hodor!

Nézőke - 2016. 05. 23. 22:17

Lord Picard: dejó! annyira elragadott a jelenet,hogy nem is gondoltam rá így, ez pont így lesz szerintem magyarul is.

Kisaaame - 2016. 05. 23. 22:18

CyClotroniC,az utolsó sor alapján látom erőt vett rajtad is a szentimentalizmus! Nem baj, nem vagy vele egyedül! Én is hősiesen bevallom, hogy krokodilkönnyeket hullajtottam még az ebédem elfogyasztása közben is( pont előtte néztem).

A Got világában annyian haltak meg hülyeségből, könnyelműségből vagy akár egészen véltelenül, hogy az ilyen önzetlen önfeláldozás most megrendített. Ráadásul egy olyan karaktertől, akivel 5 évad óta viccelődünk. Pár éve együtt nyaraltunk a haverokkal és minden reggel úgy köszöntünk egymásnak a konyhában, hogy “Hodor!”. Soha többé nem fogok tudni ezen nevetni…

LaCRossE - 2016. 05. 23. 22:21

A Mások eredete viszont olyan szinten semmilyen módon lett bemutatva, ami fájdalmas.

bvr - 2016. 05. 23. 22:23

@Cyclo: “Persze sokkal érdekesebb potenciál rejlik a zöldlátásban, mely – az általunk jelenleg ismert információk alapján -, ha minden igaz, a jelent nem tudja befolyásolni, de a múlt eseményeit terelgetheti olyan mértékben, hogy azok a jelenlegi állapotokhoz vezessenek” vs. amit kommentben írtál “Azért a zöldlátás meg az időutazás más”, hát pedig, ez eléggé úgy tűnik hogy nem dekódoltad az epizódot.
Ez az egyik dolog ami miatt kimondottan fejcsóválós ez a rész: Hodor “megmagyarázása” miatt (kellett ez? 5 és fél évad után?) behozni egy ilyen horderejú dolgot… ez vagy alapjaiban forgatja fel a sorozat univerzumát (ami elgondolkoztató hogy szerencsés-e) vagy egy olcsó és végig nem gondolt gag. Rossz és rosz közül lehet választani (még ha voltak is halovány előjelei)
Csak mondanám hogy amúgy erre az apróságra komlett filmeket szokás építeni (írhatnék rögtön kettőt, de szinte rögtön spoiler, jól mutatja a dolog fajsúlyát)

Aztán pedig a Mások “eredettörténete”, szintén 5 és fél évad után… hát ezt így szerintem kár volt, tetszés szerint lehet válogatni honnan merítették az ötletet ehhez a klisséhez (mert ilyen szinten, ez ennél nem több, sőt)

Még pár epizód és láthatjuk a sorozat önmagán belüli szélvészsebességű reboot-ját :))

Cardas - 2016. 05. 23. 22:24

nagyon jó rész volt, szóval a dicséretet mellőzöm, mert azt már megkapta. viszont a vasszigeteki királyválasztás az valami parodisztikusan rossz lett :D

“Miért lennél jó királynő?”
“Egy csomó hajót építenék!”
HURRÁ!!!
“És te miért lennél jó király?”
“Egy csomó hajót építenék, de meglovagolnék még egy királynőt is akinek vannak sárkányai!”
HURRÁ!!! HURRÁÁ!!!!

és ennyi. semmi észérv, politika nem hangzott el. ennél jobban nem lehetett volna lebutítani.
de még ez sem rontott annyira a rész összképén,de egy a Pyke, lehet ez lesz a következő dorne-i szál szintű bugyutaság.

Happy Zoidberg - 2016. 05. 23. 22:24

LaCRossE

+ 1

bvr - 2016. 05. 23. 22:25

@LaCRossE “A Mások eredete viszont olyan szinten semmilyen módon lett bemutatva, ami fájdalmas”
Hát akkor ez nem csak engem zavart :)

Kunmartin - 2016. 05. 23. 22:25

Nekem is rogton a 12 majom ugrott be..

Happy Zoidberg - 2016. 05. 23. 22:26

bvr

+ 1

Gunsmoke - 2016. 05. 23. 22:30

Nekem csak egy kérdésem van:
Mi a szarért nyírják ki az összes rémfarkast?

A Hodor szál elég erőltetett volt, Dany “parancsához” hasonlóan.

Az időutazást szerintem felesleges volt belekavarni (mondom úgy, hogy ez az egyik kedvenc filmes témám)

A Vörös rébék 2.0-át meg inkább hagyjuk.

Érdekes, hogy azt senki sem említi, hogy a Greyjoy szál milyen szépen becsatlakozott a történetbe, ami a későbbiekben akár még fajsúlyos is lehet.

Egyébként egyre inkább az az érzésem, hogy a sorozat ötlet híján, nem túl elegánsan saját magát remix-eli.

Eli - 2016. 05. 23. 22:34

Én is pityeregtem egy keveset férfi létemre.
Gyönyörűen megkomponálták a Hodor búcsút.
Egy dolog viszont kicsit sántít. Önzetlen önfeláldozásról akkor is lehet beszélni vajon, ha Bran még mindig varg módban volt összekapcsolódva Hodorral?
Mert nekem úgy tűnt. Mennyire volt saját döntése tartani azt az ajtót?

CyClotroniC - 2016. 05. 23. 22:39

bvr: De hát továbbra is mondom, hogy ez a zöldlátás mindig is a mitológia része volt, már a legelső regényekben is foglalkoztak ezzel bőven és olyan szempontból tényleg nem egy klasszikus időutzás, hogy nem manifesztálódsz az akkori emberek számára érzékelhető módon (vagyis nem klasszikusan értve, ha mondjuk tegyük fel Ned tényleg hallhatta Brant és mondjuk vannak indirekt apró trükkök erre, mert ez nem kizárt) és nem alakítod át a jelent.

A Greensight ráadásul működik előre is, álomként látsz – gyakran szimbolikus – jövőképet is, ha átéled, amire aztán ugyanúgy nem lehetsz hatással, be fog következni. Ebben persze nyilván az a necces, hogy ilyen erővel tényleg előre elrendeltetett, leosztott lapok vannak és nem vagy hatással a saját sorsodra, ha ebben maradéktalanul hiszünk. De hát ugye ott van Melisandre is, aki Stannis-ben hitt és mégsem ő lett az, akit a lángokban látott, szóval az is mindig benne van a pakliban, hogy valaki csak rosszul olvassa a jeleket.

Abban egyetértek, hogy óriási hatása van a sorozat univerzumára és nem is feltétlenül biztos, hogy kell a sztorinak előre elrendeltetés, mert az sosem szerencsés, ha a karaktereknek nem a saját kezükben van a sorsuk, de ettől még tény, hogy a legeleje óta része a világnak a Greensight, csak eddig Bran nem használta ilyen sűrűn és ilyen horderejű dolgokban.

A Mások eredete meg a részemről is abszolút fölösleges ebben a formában, mert ezzel nem igazán tekintünk rájuk másképp mint eddig, sőt ha lehet még demisztifikálták is őket azzal, hogy nem többet egy teremtett fegyvernél.

Mark Bolt - 2016. 05. 23. 22:46

Hodor – hold the door

Na az ilyen misztikumok adják meg egy történetben az extrát. Már ha feltételezzük, hogy az író úgy kezdett egy regényfolyamba, hogy annyira meg volt tervezve az egész történet, hogy már az elején úgy küldte ki csatába a fogyatékos Hodort, hogy a nevébe rejtett egy ilyen misztikumot. Mert az is lehet közben találta ki. :D Ha nem közben találta ki, hanem előre meg volt tervezve, akkor ez egy íróisten. Ilyenre példát tudtok bármilyen regényfolyamból? Gyűrűk urába nincs hasonló.

kovg1987 - 2016. 05. 23. 22:48

valahogy ilyen a cold ending… percekig csak bámultam ki a fejemből, mint egy hülye, nagyon rég volt ilyen sorozatnál. ismét köszönöm GoT!!!

Melkon - 2016. 05. 23. 22:49

Mark Bolt:
Bár nem regény, hanem sorozat, de a Babylon 5-öt Michael Straczynskiék úgy kezdték el forgatni, hogy elejétől a végéig megvolt a teljes sztori (látszik is rajta).

Ráadásul még kapukat is belerakott az író, hogy melyik színész mikor tud kilépni, hogy tudják pótolni, hogyan módosítja ez a sztorit stb. Ennek köszönhetően miután az első évad után kilépett a főfőfő szereplő teljesen simán ment az átállás, mintha alapból így írták volna meg.

Nagy kár, hogy kevés ilyen elvetemült író van. :)

Happy Zoidberg - 2016. 05. 23. 22:49

Mark Bolt

Ha jól tudom Martintól vették, szóval…

Mark Bolt - 2016. 05. 23. 22:50

Az a durva még, hogy Hodor így élte le az életét. Tudta hogy mi fog történni. Bár beleőrült, szóval nem tudom mennyire maradt meg benne az infó.

Mark Bolt - 2016. 05. 23. 22:51

Happy – hát nyilván, de el tudom képzelni, hogy a Hodor egy fantázianév volt, és ahogy haladt előre a történet egyszer csak kipattant az író agyából ez a jelenet.

csak - 2016. 05. 23. 22:51

Elvileg a készítőknek mondta el Martin még a sorozat elején a Hold the door dolgot. Ennyiből simán lehet, sőt valószínű, hogy így is állt neki a történetnek.

Szpity - 2016. 05. 23. 22:51

Akkor ha jól értem, ezt valahol Hodor, mindig is tudta előre? Így még durvább az önfeláldozása :(

m76 - 2016. 05. 23. 22:52

Hát ez valami irgalmatlan gyenge volt. Eddig ez az olcsójános szenzációhajhászás nem volt jellemző GOT-ra.

De ez az utolsó jelenetsor kiverte a suspension of disbelief biztosítékot.

bvr - 2016. 05. 23. 22:53

@Cyclo: “De hát továbbra is mondom, hogy ez a zöldlátás mindig is a mitológia része volt, már a legelső regényekben is foglalkoztak ezzel bőven”
Hát ehhez valami igazolást kérnék (részemről lehet a könyvből, de mivel mindig mondjátok hogy ez nem a könyves, így gondolom inkább a sorozatból), mert hogy a zöldlátásnak ILYEN hatása is lehet… ismétlem, ez egy nagyon brutális erősségű dolog, itt egy _jelen_beli esemény van hatással egy _múlt_beli eseményre, hiába “mondod továbbra is” :), ez maga az időutazás-tematika esszenciája (tényleg nem akarok filmcímeket írni, mert tényleg már ennyi is spoiler lenne rájuk vonatkozóan)

Én a sorozaton belül egy ilyenre emlékszem (és ott is fennakadtam rajta hogy ez veszélyes irány) amikor talán Ned imádkozik, Bran odakiált neki, de aztán elütik az élét azzal hogy biztos csak a fa suspgása volt a szélben (legalábbis valami ilyesmi rémlik)

Mark Bolt - 2016. 05. 23. 22:54

Ja oké.

És ami még durva, hogy a hodorozásból szállóige lett ugye, és évek óta poénkodunk vele, ha egy elmegeteget akarunk utánozni. De ez után a jelenet után ez egészen megváltozik, mert az önfeláldozás szava lett belőle. Nem lehet már röhögni rajta. Én legalábbis nem fogok tudni. Most így gondolom legalábbis.

Mark Bolt - 2016. 05. 23. 22:56

“De ez az utolsó jelenetsor kiverte a suspension of disbelief biztosítékot”

:-D

zolij - 2016. 05. 23. 22:58

bvr: múltra szerintem még nem volt példa, de Jojen pl. látta előre a saját halálát és tisztában volt vele, hogy nem tudja megváltoztatni. Ugyanígy a múltat se lehet megváltoztatni, pont a belenyúlással váltják ki a szükséges állapotot a jelenben.

Alterego9 - 2016. 05. 23. 22:58

Cardas:

A királyválasztáson tényleg úgy tűnt mintha valami társadalomkritikát prbáltak volna beleerőltetni a modern demokratikus választások populizmusáról.

Euron vs. Yara kb. egy Trump vs. Clinton paródia lett, ahogy a vitában az egyetlen érve az volt hogy mekkora farka van. (jó ezt a megírásakor még így konkrétan nem tudhatták, de akkor is ez a fajta demagóg alpáriság volt a tágabb áthallás.)

“Én akarok királynő lenni!”
“NINCS IS FARKA LOL!”
“Tényleg ő legyen a királynő!”
“NEKED SINCS FARKAD LOL!”
“Ő a legalkalmasabb, tapasztalt harcos!”
“MONDTAM MÁR HOGY NINCS FARKAD, LOLOLOL??!!”

Mark Bolt - 2016. 05. 23. 23:02

Ja tényleg, a Vas szigeteken a királynak meg kellett fulladnia szerintetek? Vagy a próba az lenne, hogy elájul a víz alatt az oxigénihánytól, kihúzzák, és ha magától regenerálódik és eszméletéhez tér, akkor lehet király, és csak mintegy szimbolizálná ez a halálát?

Mark Bolt - 2016. 05. 23. 23:03

mert a másik misztikum a Vas szigeteki mondóka volt “aki meghalt, nem halhat meg többé”. De csak akkor van hatása szerintem, ha tényleg meghal ilyenkor a király. Ebben viszont bizonytalan vagyok.

állat - 2016. 05. 23. 23:04

A bravoszi színjátékban cerseit játszó csaj mondata: “I feel the Winds of Winter flying across the land” nálam het idézete. Imádom az ilyen apró utalásokat a jövőre nézve.
Annak ellenére hogy szállakként viszonylag kevés játékidőt kapunk ott számomra ott van az évad rendesen.

Egy nagatívum: azt az építsetek nekem 1000 hajót nem nagyon értettem…:D

állat - 2016. 05. 23. 23:06

“sailing” nem flying

Herceg - 2016. 05. 23. 23:06

köszönöm m76, megérte végigolvasnom a kommenteket, jól esett ezt látni a sok “ez volt az eddigi legjobb rész” után. már nem is tudok jót mondani erre a sorozatra. de hát nézem, mert kíváncsi vagyok, mit hoznak ki a végére. eddig egy rész tetszett az évadban, akkor az biztos csak véletlen sikerült jóra. a legjobb a cukcsi kismanólány totál felesleges béna önfeláldozása volt, atyaég, mint egy szar film. de a true detective s02-nél azért jobb lehet, azt kíváncsiságból se folytattam 2-3 rész után

Mark Bolt - 2016. 05. 23. 23:07

Ja és a fordítóknak csillagos ötös a holtodig óvdért. Szerintem majd szinkronosan fog ez kijönni, mert feliratosan ugye nem értettük, hogy miért van félrefordítva egészen az utolsó pillanatig.

bëiz - 2016. 05. 23. 23:10

10/10

fireblade - 2016. 05. 23. 23:11

Bocs tudom hogy kötözködés, de mi is volt az értelme Hodor beáldozásának? már azon kívül hogy megtudtuk a történetét?
Mert ugye jégherceg a kézjel után 5 percen belül ott termett többezres zombicsapatával a barlang előtt…ezt vajon hogy? véletlenül arra jártak??
és mikor a kiscsaj elvonszolja vargunkat, akkor mért is nem tudja secpec alatt megtalálni a kb 2-300m előnyben lévő vonszolót?? hiszen a jel rajta van..és hát a barlangot is 5 perc alatt bemérte, és átcsoportosította erőit :) fagyos barátunk, és már ott is voltak sokan.

mi akadályozza meg hogy simán megtalálja megint?
és azért a zombik elég gyorsak voltak, nehogymá ne érjék utol
A rész jó volt..de azért nekem ez kicsit sántít, jobban is megoldhatták volna..mert Hodor vége egyébként felemelő és érzelmes volt..
Kisujj és Sansa érdekes volt..Sansa ok játszotta a kemény csajt, de csak mert testőrrel volt..és az volt a fő érve kisujj ellen, hogy őőő ..felavatták minden testrészét?? erre egy pasi mit tud mondani??
Ez aduász volt Sansától..de én nem vetettem volna el Kisujj segítségét..de szerintem ez csak egy kis bosszú volt, valahol le kellett vezetnie Sansának a dühét..
Kisujj hibás..de azért ennyire nem.
Arya érdekes volt..ok kiképzés meg minden..de csak én érzem hogy valahogy a távolban..kezdenek összeérni a szálak???
Minden kezd mindennel összefüggni, és nem csak a jelenben hanem a múltban is..és a jelennel együtt..
És ez izgalmassá teszi
Jó hogy van benne fantasy meg varászlat, de azért én nem vinném ezt túlzásba..mert akkor jön az, hogy egy mágus bármit megtehet…és elmegyünk Potterbe :)
A rész remek volt..láthatóan építkezett..a játékosok a táblán, és mozognak..a vége az egyik legjobb
de azzal voltak fenntartásaim..
mikor lesz hétfő??:)

Mark Bolt - 2016. 05. 23. 23:12

holtodig óvd – dicsérjük meg a fordítókat azért

Szerintem egy átlagos fordító megcsinálta volna a

Tartsd az ajtót, tartsd az ajtót, tartsd az ajtót, HODOR-t! :DD

Blobov - 2016. 05. 23. 23:12

Gáz, hogy én teljesen másképp értelmeztem Hodor halálát? Szerintem senki önfeláldozás nem volt benne, a zombik támadása alatt sokáig meg se mozdul, majd van egy pillanat, ahol úgy tűnik, hogy Bran megszállja. S azért zakkan meg, mert a megszállás mindkét idősíkon áthat. A hold the door-t hallja, amíg meg van szállva, így lesz Hodor,s így is hal meg,Bran által irányítva.

Melkon - 2016. 05. 23. 23:13

fireblade: “Mert ugye jégherceg a kézjel után 5 percen belül ott termett többezres zombicsapatával a barlang előtt…ezt vajon hogy?”

Alapból ott volt és várt. Bran akkor szerintem nem a múltba ment, hanem a jelenbe a bunkerük elé.

állat - 2016. 05. 23. 23:17

fireblade: szerintem kövi rész azzal fog kezdődni hogy branék menekülnek mögöttük az özönvízzel, azért a sorozat ilyeneket nem szokott a szőnyeg alá söpörni.

fireblade - 2016. 05. 23. 23:19

@Melkon:
nem tudom, az “álomban” egy síkságon van Bran és nappal a fánál….és a fagyosbarátunk lovon ül..ok lehetséges..de nekem ez kicsit erőltetett lenne..
de, lehet..

CyClotroniC - 2016. 05. 23. 23:20

bvr: Lehet, hogy van amit kihagyok, de eddig volt kettő a sorozatban is. Az első Jojené, Meera, tesójáé, aki látta a barlangot, ahol Branék most voltak, meg talán a halálát is előre, amikor a víziójában lángolt a keze. Az tulajdonképpen részlet kérdés, hogy mielőtt elégették volna nem így halt meg, hiszen ezek a jövőképek mindig is kellően homályosan működtek, amiket tudni kellett értelmezni a befogadó részéről.

A másik volt az emlékezetesebb, amikor Bran látta hogy sárkány repül át Királyvár felett és a hólepte tróntermet teljesen kihaltan. Ezek leginkább profetikus víziók voltak idáig, de a regényben voltak még jelenetek talán, ahol erről Luwen mesterrel beszélgetett.

Ami Bran képességét durvábbá teszi a szokványosnál, hogy ő tud wargolni is, amit döntően állatokhoz használtak korábban, illetve a Children of the Forest kapcsán ha jól tudom elmondták, hogy ők a varsafákba is tudtak és a fákon keresztül tudtak visszatekinteni a múltba, hogy mi is történt korábban.

!!!!

Na innentől akkor esetleg teória SPOILER-ek, de tényleg csak a lehető leghomályosábban és röviden:

!!!!

Könnyen lehet, hogy Bran-t tényleg hallotta Ned a korábbi Greensight során, és maga az, hogy “father” elültethetett benne indirekt egy gondolatot, ami alapján később döntést hozott.

Tudjuk már, hogy Hodor hogyan vesztette el az eszét, így simán lehet akár az Őrült király állapotáért is Bran a felelős, ami az egész háborút elindította anno, bár kétségtelen, hogy ez meredekebb, hiszen a Targaryen családban a vérfertőzések miatt ez azért gyakori volt.

Meg hát Bran sok mindenért lehet felelős a múltban. A Falat építő, alapító Stark is például Brandon volt.

Mindenesetre igen, nagyon erős Bran két képessége együtt, és igen, simán benne van a pakliban, hogy a kis nézelődései során olyanokat tett vagy olyan gondolatokat ültetett el, amik az általunk ismert jelenhez vezettek, ami valóban egészen más fénybe helyezi az eseményeket, de mivel sok időutazós filmmel ellentétben, ő nem tud belenyúlni a jelenbe és a megtörtént dolgokba már, ezért teljesen visszatáncolni nem fognak az eddigi eseményektől, ami a részemről a klasszikus időutazósdit jelentené, noha technikailag igazad van, ha hatással volt már korábban a jelenre, akkor valóban hívhatjuk annak. Bár veszélyes keverni azért mondjuk a 11.22.63 féle vonallal.

Plusz ugye bármikor derülhet ki olyan infó a képességéről, amit eddig nem tudtak se a könyvolvasók, se a sorozatnézők, se a karakterek, szóval nincs semmi kőbe vésve.

JoeCole - 2016. 05. 23. 23:21

Ha Hodor feltámad, és ha Bran képes lesz továbbra is belevargolni Hodorba, akkor elvileg az óriás odaférkőzhetne a kékszemű főmuftik közelébe Bran irányítása alatt, kicsinálhatná őket, és ezzel lefejezné az egész seregüket, nem?

zolij - 2016. 05. 23. 23:22

hogy hogy termett ott a Mások serege? Ugyanúgy, ahogy Kisujj fél kontinenseket ugrál át részről részre.

JcGross - 2016. 05. 23. 23:23

Engem valahogy nem fogott meg ez a “Hold the door” dolog… Hodor eleve egy szar karakter volt, konkrétan egy kerekesszék volt Bran számára. Semmi karaktere nem volt, semmi agency-je nem volt. És most annyi történt, hogy megtudtuk, hogy az egész létének ez volt az értelme, hogy egyszer feláldozza magát Bran miatt. Én nem nagyon tudom sajnálni, ő már akkor meghalt mikor gyerekkorában Hodor lett.
És igen, semmi hősies nem volt a tettében, mert nem is ő volt az aki irányította saját magát, Bran irányította. Nem Hodor áldozta fel magát, Bran áldozta fel Hodort.

Néma Harcsa - 2016. 05. 23. 23:24

Na ne már ezt a vitát, mitológia ide vagy oda, a “zöldlátás” ilyen formájában, mint amilyenben az epizód végén láttuk, tényleg tipikus időutazós sci-fi elem (felőlem lehetne azokat is fantasynak nevezni, de hát nem úgy hívják a műfajt). Ez a “szándékosan/nem szándékosan – változtatási szándékkal/nemváltoztatási szándékkal beleavatkozok a múltba, hogy a jelen végül változatlan legyen” 5000-szer lett ellőve elég változatos módokon, a valaki fejében beszél valaki más módján is. Itt Hodor személye volt az érzelmi drive a nézőknek, így leszrják, hogy sci-fi elem került a palacsintába, de nem is baj, ha lassan halad ez a szál, érdekes is lehet. Valakinek sárkánya van, bémeg, valaki meg ezt tudja, nekem nincs vele bajom.
A Mások eredete biztosan lesz még taglalva, csak így ez az AvP-pepitában sovány azért.

Melkon - 2016. 05. 23. 23:31

fireblade:
Szép fogás, nem néztem meg másodszor, elsőre úgy jött le hogy alapból ott voltak. :)

Mindenesetre utána nem sietnek el Branék, szóval akármennyi idő eltelhetett közte. Az viszont elképzelhető, hogy a környéken voltak és őket keresték. (ez megmagyarázná miért nem értek még el a falhoz)

Néma Harcsa - 2016. 05. 23. 23:32

Blobov: ott a pont, Hodor áldozat volt, de nincs szó önfeláldozásról. Nem voltak opciói.

davidcsomor - 2016. 05. 23. 23:36

@JcGross

Gondolj bele egy kicsit. Ha Hodor tudja évtizedeken keresztül, hogy fel kell majd áldoznia magát, és ezt szem előtt tartja egészen ennek a napjáig, akkor szerintem ebben ő ugyanúgy benne van mint Bran. Így pedig máris egy érdekes karakterré válik, akinek egy motivációja van az életben, Bran megmentése, ehhez pedig haláláig hű. Hodorral a sorozat legtisztább lelkületű karakterét búcsúztattuk. Szerintem

Mark Bolt - 2016. 05. 23. 23:38

World of Tanks játékban mentem egy kört, 15-15 játékos Európából mindenhonnan, benyögtem hogy hold the door, azonnal mindenki hodorozni meg “sírni” kezdett. :D

Mark Bolt - 2016. 05. 23. 23:43

David, szerintem mivel hodor beleőrült, így nem foglalkoztatta alapjáraton a dolog. Ezért is volt olyan nyugis. Viszont rémálmai lehettek neki. Ugye szokott ő hisztizni, és most mondhatjuk, hogy ilyenkor bevillantak előtte ezek a képek. Bár konkrétan álmában nem láttam forgolódni, de azért mikor pánik volt azt ki tudta fejezni korábban is, tehát ha pontosan látja a sorsát, akkor nem ez a nyugis elmebeteg lesz belőle.

fireblade - 2016. 05. 23. 23:43

Szerintem Hodor nem tudta hogy meg fog halni,..csak azt hogy tartania kel majd egy ajtót??:)
és mitől zakkant meg ifjonc korában? látta a jövőt? vagy mi? ettől még nem kellett volna Hodorrá változnia..
És az egyik fagyosbabyt simán elintézték, az ott sárkányüveg lándzsa volt?
mért nem használták akkor a főhidegségén?

Antropomorf - 2016. 05. 23. 23:44

A haverokkal, bár elég hülyén nézhettünk ki, megtapsoltuk ezt a részt. Az évad eddigi csúcsa?

Blobov - 2016. 05. 23. 23:45

@davidcsomor

Idealista vagy, nincs itt semmi tisztaság, meg Bran megmentése. Hodor Bran miatt kapott egy durva stroke-ot gyerekkorában, amitől megnyomorodott,debol lett, majd a halála előtt mozdulni se bírt, ezért Bran megszállta, majd gyakorlatilag -azért, hogy ő menekülhessen – megölte.

Mark Bolt - 2016. 05. 23. 23:50

Cyclo, a mad kingért felelős Brandon engem is elgondolkodtatott, szép elmélet. De ami a legjobb, hogy lehet ő megy vissza az időben Sarah Connorért, akit az Emilia Clarke játszik, és akkor a terminátor meg ugye a Gregor Clegane. Oké nem T-800-as, hanem T-001 béta variáns. :-D

CyClotroniC - 2016. 05. 23. 23:51

Na Hodor kapcsán abszolút megoszlanak amúgy a vélemények. Van a klasszikus “Bran irányította” és a “magától csinálta” verziók mellett olyan is, hogy amiért Bran bewargolt Wylisbe a múltban, ezért Wylis átkerült Hodorba, tehát az idősebb Hodor testében tartotta vissza az ifjú Wylis a csontikat.

Ami miatt hajlok erre az utóbbira az az, hogy Bran nem tud két testbe wargolni egyszerre és a múltban látszik, hogy az ifjú Wylis-be wargol (akárcsak véletlenül is – simán lehet hogy így próbált visszajutni a greensightból a jelenbe, felhasználva azt a testet, aki később is ott lesz), miután kijutottak, tehát vagy az van, hogy az ajtón való kiéréstől kezdve Hodor teljesen önmaga cselekedett, vagy a nyakatekertebb és jelentősen költőibb verzió.

Egyébként – bár ez nem jelent semmit – de a Hodort alakító színész is úgy nyilatkozott a színfalak mögötti videóban az epizód után, hogy Hodor megmentette a barátait.

atheles - 2016. 05. 23. 23:52

A Bran körüli találgatások, elméletek fényében szerintem egész érdekes, hogy a Third Eyed Raven konkrétan Brandonnak szólitotta őt az álomban. Valahogy megütötte a fülem.

Néma Harcsa - 2016. 05. 23. 23:55

Mark Bolt: vagy Bran nagyon előreutazik az időben, ráadásul addigra extra skillt kap, és G.R.R. Martinba vargolva megírja az első öt kötetet, aztán a 6. befejezése előtt inkább felköti magát.

Néma Harcsa - 2016. 05. 23. 23:56

(Tudom, tudom, elvileg nem a Földön vagyunk, illetve nem tudni, de eléggé hasonlít.)

triplaasd - 2016. 05. 23. 23:57

Én ezt úgy értelmeztem, hogy Bran két képessége összefügg. Szerintem az utolsó jelenet miatt lett Wylis-ből Hodor a múltban. Bran szálában iszonyat nagy potenciál lett így.

Airninja - 2016. 05. 23. 23:58

Azért arra kíváncsi lennék, hogy mekkora egérutat tudtak összeszedni Brannék az egyébként epic “Hold the door” alatt, mert szerintem kb. fél percig tartotta még az ajtót Barátunk, jó a hullája is talán akadályoz valamit. Mindenesetre, főleg a talicskát vonszolva nem tűnik behozhatatlannak a hátrány a zombiknak. Meg még elbújni se nagyon tudnak Brannék, ahogy láttam a jeges pusztaságba.

A direwolfokat meg most tényleg a CGI drágasága miatt írtják! A Summert kifejezetten sajnáltam csakúgy mint a Shaggydogot. Csomó ütős jelenetet lehetett volna szánni nekik még. A könyvben is nagy kedvenceim voltak csakúgy mint minden állat.

Mark Bolt - 2016. 05. 23. 23:59

Blobov, most átestél a paci másik oldalra, Bran nem tudja mi történik körülötte, csak követi a hangokat, amiket a lány kiabál neki. Amikor kiabálja, hogy tartsd az ajtót, akkor ezt átsugározza Hodorra, de nem tudatosan, hanem mert nyilván érzi hogy ez neki szól. De ő nem tudja, hogy milyen ajtó, meg mért kell csinálni, most belegondolva szerintem Hodor nem is a rémképekbe őrült bele, amiket akkor nem láthatott, mert Bran se látott, hanem egyszerűen az idősíkokon keresztüli átvitel az kisütötte az agyát. Úgy látszik ez akkora mágia, hogy közember agya kiég tőle. :)

Mark Bolt - 2016. 05. 24. 00:00

Harcsa, azt a rohadt életbe, erre nem gondoltam de most nálam is összeállt a kép! :D

Mark Bolt - 2016. 05. 24. 00:03

airninja, ezt a sorozatot nem neked találták ki :D

davidcsomor - 2016. 05. 24. 00:05

@Blobov

:D Ne húzzunk szerintem egyelőre egymásra ilyen jelzőket, te ezen az alapon meg pesszimista vagy, de egyikünk álláspontja sem tisztázott teljesen. Viszont amit mondasz szerintem azért nem logikus, mert akkor egyrészt mégis minek kerítettek volna szegény Hodornak ekkora drámát, ha csak egy egyszerű ‘debil’-nek szánták aki egy eszköz a túléléshez? Kb. azért hagyták hogy nevessünk rajta 5 és fél évadon keresztül, hogy most jól pofára essünk. Pluszban Brant sem akarják szerintem akkora geciládának beállítani, hogy csak miatta történt az egész. Kellett ehhez Hodor hűsége és akarata is mindenképpen.

PuMa - 2016. 05. 24. 00:10

Blobov

Azért mondom, hogy önfeláldozás, mert szerintem tudta, hogy mi vár rá, úgy indult el Deresből Brannel, sőt, talán azt is tudta, hogy majd Bran vargol bele, és úgy fog meghalni.
Amikor a zombik érkezésekor nagyon meg volt ijedve, talán ezért is lehetett, mert tudta, hogy eljött az idő.

Amúgy a részről:
érdekes nekem, hogy a legjobb pillanatok azok az évadban, amikor múltbeli eseményekre reflektálnak, vagy múltbeli rejtélyeket fednek fel. Pl. most a Hodor sztori meg az Aryás színelőadás. Valahogy a jelenben elfogytak a kellően jó építkezési lehetőségek. Ez a Pyke-szál is kezd második Dorne lenni, szerintem semmi esélye Dany-nél Euron-nak, viszont érdekes lehet, hogy Theon-ék mihez kezdenek (meg hogy mekkora is a flotta, amivel elmennek, tud-e bárhol döntő tényező lenni)

A Mások eredettörténete nem volt nagy szám, főleg, hogy az erdő gyermekeiről se tudunk sokat, így pont leszarom, hogy ők teremtették őket. Amire viszont sokkal kíváncsibb vagyok ezzel kapcsolatban, hogy mi motiválja a Másokat, remélem kapunk tőlük valami jó kis jelenetet, ahol többet látunk belőlük azon kívül, hogy zombik és nehéz őket legyőzni.

Illetve ami kissé zavar, hogy a sorozat kapkod. Minden eseményt gyorsan le akarnak tudni, rövid párbeszédekkel, pedig én imádtam azokat a jeleneteket, amikor ugyan sokat nem haladt a sztori, de kaptunk feszültséggel teli beszélgetéseket. Az etalon nálam továbbra is a még Tyrion féle kistanács ülések meg a Varys-Kisujj-Jamie-Ned Stark-Renly_stb. különböző módon alakuló párosok beszélgetése az üres vastrón előtt

Airninja - 2016. 05. 24. 00:18

Mark Bolt

A CPR (cardiopulmonary resuscitation) az a szívmasszás magyarul, amit az újraélesztésnél csinálnak a pl a Baywach-ban :)
Egyébként szeretem a sorozatot meg próbálok olyan dolgokat felvetni amiket más nem boncolgat a kommentekben. :)

davidcsomor - 2016. 05. 24. 00:19

@Mark Bolt

Épp most néztem vissza egy korábbi jelenetet, amikor valahol a falnál vannak az egyik várban, és kezdenék őket ostromolni, Hodornál akkor is bekattant valami, valószínűleg minden ilyen alkalommal rettegett, hogy az a bizonyos pillanat fog bekövetkezni, de ezt csak én feltételezem. Amúgy a 2. részben, mikor Bran megemlíti Hodornak hogy ő nem is Hodor, nekem eléggé úgy tűnik hogy tisztában van ő azzal, hogy miért nem.
Kicsit tényleg paradoxon ez az egész egyébként, mert ha tudja mi fog bekövetkezni, azt is tudja hogy nem kerülheti el, ugyanakkor ez nem tud levenni nálam a tettének az értékéből. Mégiscsak az egész életének ez volt az értelme tulajdonképpen, és ez bárhogy becsülendő és egyben megható számomra.

white - 2016. 05. 24. 00:19

Na jó.ki tud arról valamit hogy tényleg kikerült idő előtt a 6-7.rész ? És ha tényleg kikerültek ,hova ?
Mellesleg.a farkas halála valamiért engem jobban felk*rt mint Hodor halála ,persze az is ütött ,majdnem megkönnyeztem de komolyan .
Ja és olvastam egy olyan teóriát hogy Bran seggét a drágalátós Benjen bácsi fogja megmenteni.a red bandes előzetesben 1:06nál van egy jelenet amikor egy fekete ruhás lovas felborít valakit .simán elképzelhető hogy az benjen :)

Aragorn83 - 2016. 05. 24. 00:35

Game of Thrones Season 6: Anatomy of a Scene: The Cave Battle
https://www.youtube.com/watch?v=hfXP1RHLLx4

angelina1991 - 2016. 05. 24. 00:36

Nekem volt egy olyan érzésem, hogy bár Bran áldozta fel Hodort és Hodor tudta, hogy mi fog történni, nem véletlenül mondogatta egész életében, hogy “Hold the door.” Lehet, hogy próbálta magát meggyőzni róla, hogy tartani kell, akkor is, ha nem éli túl, és mivel ez hatalmas teher volt, az elméje egész egyszerűen mással már nem tudott megbirkózni. (Mármint a normális élettel.)

Rammschein - 2016. 05. 24. 00:51

Mark Bolt ne… ezt eljátszom én is. xDDDDD LOL.

Malachi - 2016. 05. 24. 00:53

senki nem látta a MARVEL Civil Wart? Hodorról nekem azonnal az ugrott be, hogy gyerekkorában Bran “beleültette”, beleprogramozta a “hold the doort”, aminek a mellékhatása az lett, hogy megmakkant szegény, és hodorozott mintha muszáj lenne, de nem volt ez tudatos a részéről. aztán, amikor eljött az idő, elhangzott a mondat, “hold the door”, oldott a retesz és megtette amit meg kellett tennie.

szóval ha belegondoltok, akkor egyrészt okos húzás ez nagyon és le a kalappal, de a sorozat nem oldotta meg valami jól, mert ennyiből egyáltalán nem lehet tudni, hogy mennyire volt önfeláldozás és mennyire programozott cselekedet. nekem pl. fogalmam sincs, hogy mennyire volt tudatánál, amikor a végén tartotta az ajtót. úgy tűnt, hogy teljesen – de akkor meg mi szükség volt a “programra”? ha mindig épelméjű marad és szolgálja Brant, akkor nem tartotta volna az ajtót? szerintem de.

szerintem van itt egy logikai bakugrás, nem annyira tiszta ez az egész, nem igazán jó.

Énkérekelnézést - 2016. 05. 24. 00:54

“Hold the door.” said Hodor.

Malachi - 2016. 05. 24. 00:57

jut eszembe: egy megoldás lehet, ha a múltban még épelméjűként egyszerűen Bran miatt belelátott a jövőbe és akkor ott attól elment az esze, megzavarodott. és Brannek éppen ezért kellett beleszállnia a támadás során, stb, önbeteljesítő jóslat. nem is jóslat, egyértelműen inkább 12 majom, ennyi.

Rammschein - 2016. 05. 24. 01:00

egyébként ha fent is van, én egyelőre nem látom a következő részeket… az 5.-et megtaláltam idő előtt, de ezt HD-ban kell nézni, szal. :P

bvr - 2016. 05. 24. 01:02

@Cyclo (és mások is) a jövőbelátás/prófécia is felvet persze kérdéseket, de ami most volt, az ok-okozat időbeliségének megfordítása (egy időben későbbi esemény az oka egy időben korábbinak) hogy a jövő befolyásolja a múltat, az biza maga az időutazás.
Ezért írtam hogy ilyenre a sorozatból csak egy halvány példa rémlik, amikor az apjának próbál kiabálni de végül csak a fa susogásának hallja – és ezzel ott el is vették ennek az egésznek az élét. Hát most nem, és ezzel szintet léptek, sőt ugrottak. 5 évad (ha a könyvekben is így lesz, ott meg 5 vaskos kötet) után beadni a nézőknek/olvasóknak egy ilyet, hááát… ez akár még cápaugrásnak is bizonyulhat :)

Rammschein - 2016. 05. 24. 01:06

…az is lehet, hogy az írók annyira szabad kezet kaptak, hogy ezt így meglépték időugróstól(!)…

…míg Martin bá lehet nem fog ehhez ragaszkodni…
persze, mint minden ez is feltevés, de mi van ha csak itt is elszállt a sorozat írók agya, mint a Lostnál? :D

Happy Zoidberg - 2016. 05. 24. 01:12

Rammschein

A fentebb mellékelt így készültből kiderül, hogy Martintól vették át, vagyis ez bíz egy újabb könyves spoiler.

Rammschein - 2016. 05. 24. 01:14

Á értem…akkor Martinnál szálltak el. :P
Ó, a franc esne bele… valahogy össze kéne várni a maradék 5 részt (az évaddal is ezt terveztem), de kb lehetetlen minden miatt. :D

Wall-E - 2016. 05. 24. 01:27

Én nem tudom hogyan áll össze a Hodor szál. Valaki, aki úgy érzi érti, az leírhatnán röviden és letisztázva.

Amit én láttam, az az volt, hogy Bran a jelenből a múltat szemlélte, és amikor leesett neki, hogy baj van, akkor ösztönből beleköltözött a fiatal Hodorba, tehát nem jött ki a látomásból és költözött bele a felnőtt Hodorba, de a múltbeli Hodorba való beleköltözéssel a felnőtt Hodor is az irányítása alá került valamiképp. (Lehet hogy a fiatal Hodor lelke előrerepült az időben, de visszajönni már nem tudott utána.)

Ebből úgy tűnik, hogy gyakorlatilag a jövőben tett cselekvés változtatta meg még a múltban a fiatal Hodort. Tehát olyasvalami alakította át a múltban, ami csak később, a jövőben történt meg vele.

(Ez elolvasva nehezen felfogható.( Ami nem értem, hogy hogyan áll össze, ez különböző a szokásos időbabrálós témáktól azt hiszem.

Tehát nekem itt úgy tűnik, hogy a múlt és a jövő (jelen) itt olyan kapcsolatban voltak, ami nem igazán fogható meg, tehát Bran képességeitől függetlenül inkább egy sima Deus Ex Machina benyomását kelti, ami rengeteg filmben/tévében mindenben jelen van, minőségtől függetlenül, de nem tűnik egy megmagyarázható jelenségnek, ezek a találgatások legnagyobbrészt a nézők kreativitására alapulnak, és nem igazi tényekre, mert lövésünk nincs, hogy most ez mégis hogyan működik (olvastam a könyveket, de ez a része már azt meghaladta egyelőre).

Szóval érzelmileg nagyon hatásos volt, a kivitelezés minden szempontból szintén kiváló, de mégis, itt nincs meg szerintem a kapcsolódás a nézővel, lövésem nincs úgy igazán, hogy mi történt, és hogy miért, és hogy lehetséges e valamiért azon kívül, hogy ez egy fantasy széria.

Más téma:

A Greyjoy szálat nem nagyon emlegetted, de ez volt a rész gyengepontja, ha annyi ember velük tart, hogy száz hajót közben elvisznek meg minden, akkor miért nem nyerte meg a lány az uralkodóválasztást eleve? Hogyan vitték ezt végbe ilyen rövid idő alatt, és miért nem tud erről senki közben? Abszolút nem volt így hihető, az rendben lett volna, hogy Theon meg a húga (nemAsha :) ) elzúznak, mert tudják, hogy halál vár rájuk, de hogy egy egész flotta ment velük és ez tényleg megtörtént, az a forgatókönyvön kívül nem reális.

Wall-E - 2016. 05. 24. 01:43

“ami most volt, az ok-okozat időbeliségének megfordítása (egy időben későbbi esemény az oka egy időben korábbinak) hogy a jövő befolyásolja a múltat, az biza maga az időutazás.”

meg még a többi, amit bvr mondd, ez egyértelműen időutazás, csak máshogy néz ki, mivel eddig úgy lett prezentálva, hogy Bran látni tudja, hogy mi történt, megnézik az eseményeket, bár ugye a mentora utalt rá azzal, mikor Bran mondja neki, hogy az apja meghallotta, ő meg visszakérdezett, hogy biztos?, ebből tán sejthető, hogy aki ilyen Greenseer, vagy mi ez, az adott esetben képes lehet kommunikálni a múlttal és a jövővel akár, nem tudom, de ha csak arra támaszkodunk, amit láttunk (mert hát elvileg arra kéne), akkor ez így tűnik.

Emellett az tény, hogy az érzelmi hatástól, amit keltett, kicsit elsiklunk afelett, hogy Meera bizonyosan elég nehezen és lassan tudja csak húzni Brant, tehát az a 20-30-40 méter, amit ott nyertek, az talán csak akkor számítana reálisan, ha van valami egyéb körülmény ezek után, amit nem látunk, jön valami külső segítség, vagy valami tárgy, vagy hely, ami megvédi őket ott hirtelen.

abc - 2016. 05. 24. 03:00

Lehet, hogy maga a belewargolás záposította Hodor agyát, mert ugye normál esetben ez nem volna lehetséges, más emberbe nem tudnak wargolni. Viszont Bran a zöldlátás miatt úgymond két idősíkban volt egyszerre, és ahogy a jövőbeli “állatias” Hodorba belewargolt, úgy a múltbelibe is véletlenül amikor ránézett és rágondolt. Mindenesetre Hodor sorsa eléggé paradoxonnak tűnik. Ha Hodor nem lenne mentálisan sérült a jövőben, akkor Bran se tudna wargolni bele, így a múltban se következne be a balesete.

Salkur - 2016. 05. 24. 05:29

Hat nem tudom, Rick es csapata sztem 3 perc alatt szetkapta volna azt a zombisereget a barlangban…

TamKir - 2016. 05. 24. 06:33

@Wall-E: Yara hajóskapitány, volt legénysége. Gondolom, ők vitték a többi hajót.

Seregély - 2016. 05. 24. 06:47

Meg tovabb bonyolitanam Hodor ugyet. Eloszor Bran a jelenbeni Hodorba vargol bele es elkezdi huzni a szankot. Ekkor meg a multbeli Hodorral nem tortenik semmi. Amikor tartania kell az ajtot, lathatoan akkor vargol bele Bran a multbeli Hodorba es orul meg. Nem igazan ertem, pontosan mi tortent.

Melkon - 2016. 05. 24. 07:08

Az is elképzelhető, hogy azért értek oda gyorsan a mások (nem mintha tudnánk mennyi idő telt el a 2 esemény között), mert Bran a múltban jelezte az Éjkirálynak hol lesznek ebben a pillanatban, ők már csak megjelentek az előre megbeszélt randin. Branék ideje szerint nem feltétlenül akkor indultak el, amikor megérintették.

Boci - 2016. 05. 24. 07:25

Nem olvastam végig a kommenteket, így lehet, hogy már válaszoltak erre.
Ha nem tévedek, amikor Hodorba wargolt Bran, akkor fehér volt Hodor szeme is. Az ajtós jelenetnél nem volt már fehér a szeme, ergo saját döntés volt.

Dany csak engem irritál, de piszkosul???

ayren - 2016. 05. 24. 07:41

+
Hodor nevének megfejtése. Tényleg katartikus volt az ő szála.


Ahogy a farkasokkal nem tud mit kezdeni Martin. Berakta őket a sztoriba, mert az olyan menő, hogy a Stark-gyerekeknek rémfarkas a kiskedvencük, aztán sehogy nem tudott dramaturgiai jelentőséget adni nekik több ezer oldalon és évadon keresztül, úgyhogy sorban mennek a levesbe.

Rammschein - 2016. 05. 24. 07:47

ayren: a sorozat nem tud mit kezdeni velük, mert drága a dolog és itt nincs is rá idő… a könyvben pedig jutna rá…

Fedayn - 2016. 05. 24. 08:05

Szerintem meg az a magyarázat, hogy Bran a múltból vargol a jelenben lévő Hodorba, aminek hatására a múltbéli és a jelenbéli Hodor elméje össszekapcsolódik, és megmakkan… Hold the door… Hallja ezt a jelenbeli Hodor, így a gyermek Hodor is, kvázi átéli a saját későbbi halálát.

fireblade - 2016. 05. 24. 08:22

Ez az egész Hodor dolog csak úgy lehetséges ha az összes idősík egyszerre létezik a végtelen idődimenzióban, és mi csak azt az egy pontját érzékeljük, ahol éppen vagyunk az időben
A múltbeli ifjú Hodorba csak úgy tudott a jövőbeli énje/Vargja belemenni, ha a múltban már létezett a jövő ezen pontja, csak az idősík egy másik részén..és a két pont Bran által összekapcsolódott..
Tehát minden egyszerre létezik egy végtelen idősíkon, de mi mindig csak azt a pillanatot érzékeljük, ahol épp vagyunk..
De Bran tudata képes e pontok közt ugrálni
Így ellehet képzelni a történést..

Laci - 2016. 05. 24. 08:29

és kik azok a kis izék, akik a másokat csinálták?

SteweCross - 2016. 05. 24. 08:43

A kis izék az erdő gyermekei.

Hodorról annyit: Szerintem is valahogy összekapcsolódott a múltbeli a jeenbelivel és saját halálának átélése verte ki nála a biztosítékot, miközben az agya nem bírta a wargolást.

A farkasokról pedig, a könyvben kettő kivételével mind életben van és szerepelnek is benne. Arya farkasa különösképpen, amit a sorozatból hiányolok is.

röviden-tömören - 2016. 05. 24. 08:43

a jégzombi készítő children of forest lány halála sokkal felemelőbb volt. Hodoré sem volt némi önfeláldozástól mentes, de mind tudjuk, hogy igazából scriptelve volt. de legalább eltűntek már onnan, a tessék-lássék módon átvarsafa-gyökerezett jóember nem volt túl meggyőző.

ironbornék királyválasztása elég gyengén nézett ki, új király hangja meg irritáló kissé. ráadásul bevallotta, ő ölte meg a régit (Yara is biztosra vette már azelőtt, pedig azt sem tudta egy része, hogy ki volt az, de ha megtudja halálnak halálval hal), erre királylány nem végez vele?! meg ha ennyi embere volt hajót elkötni (legjobbakat, azt mondja új király.. legjobbakat? mind!) nem igaz, hogy nem tudta volna a fejére tetetni azt a halcsont(?) koronát (ami ránézésre szétesett). és utána új király mit csinál? elzavarta fejszét fogni az embereit, építsenek hajókat. lassan lesz meg az a flotta.. pláne, hogy már egy öl fa nem maradhatott pár száz km-es sugárban (ahol eleve kevesebb volt; édesvíz is ritka kincs lehet). /az anno Stannisnek biztosított flotta merre jár?/

mereeni vörös papnő békaszáj, és, hogy egyenvallás nem lesz harc nélkül az is biztos.

Jorah még visszatér, de mint s)A(NDA Légy.

Sansa felhasználja Kisujj segítségét, de azért be is olvasott neki. Kisujj másodjára kap leckét abból, hogy a nőket alábecsüli, bábunak tartja. Cersei is meglepte anno. a harmadik ilyen alkalmat nem éli túl.

a rémfarkasoknak volt azért jelentőségük. szimbólunok voltak. (etetésük nem lehetett semmi feladat. :-))

Melkon - 2016. 05. 24. 08:52

Amúgy nem értem, miért ilyen drágák rémfarkasok?
Nekem apró tételnek tűnik a mások meg a zombihadseregekhez képest.

Kisujj: Biztos vagyok benne, hogy pontosan az történt amit Kisujj akart (vagy legalábbis a B tervéhez matchelt Sansa reakciója), elég gyanús hogy a Feketehalas sztori erősen sántít.

Melkon - 2016. 05. 24. 09:00

Sansa engem még mindig idegesít. Mindenáron bele akar szólni olyan stratégiai döntésekbe, amikhez egyáltalán nem ért.

Aztán hazudik egy jó nagyot, ami miatt gondolom mindenki megszívja majd.

A hülye karaktereket nem tudom elviselni.

Mkay - 2016. 05. 24. 09:04

Valaki írta, hogy a 3szemű holló Brandonnak hívja Brant az egyik korai álmában… Ezt tovább vezetve, mi van ha Branből lesz Építő Brandon, aki megépítette a falat a Mások ellen? :)) Mert ugye azt is említette a Holló, hogyha sokáig maradnak az „álomban” (ami most már tudjuk, hogy valóban a múlt), akkor ott ragadhatnak…

Ki emlékszik rá, hogy amikor pár évaddal ezelőtt először veszi át Bran Hodor felett az irányítást akkor végig fehér marad Hodor a szeme? Mert ez választ adhat az égető kérdésre, hogy önmaga tartotta-e az ajtót vagy Bran.

Melkon - 2016. 05. 24. 09:06

Mkay:
Én eddig úgy gondoltam, hogy a Bran a Brandon becézése. Szerintem egyszerűen a kedves rokonról kapta a nevét.

soliduss - 2016. 05. 24. 09:14

“Döbbenet volt az epizód vége :'( Az eddigi leggyomrosabb halál nálam a GoT-ban…

Nézőke: Bruzsy-ék valami zseniálisan fordították, ha az HBO ennél jobbat kitalál… kétlem, hogy igen. Röviden így volt:

– Holtodik óvd!

– Hótig óvd!

– Hód óv!

– Hodor!”

Zseniális volt…. mint anno T-Áska meg a többi fordító mesterműve.

Ilyenkor sajnálom amikor a “hivatalos” fordítók valami teljesen más baromsággal állnak elő.

winnie - 2016. 05. 24. 09:15

soliduss: ??? nem érzem, hogy ebben bármi zseniális lenne – szükségmegoldás, annak tökéletes, mint ahogy másik tucatnyi hasonló erőltetett dolog. biztos, hogy van jobb is, de az nem biztos, hogy kell bármi kreatívkodás. (a t-áskát nem tudom, hogy irónia, vagy sem, hogy tévés vagy netes, de az biztos, hogy semmilyen fordítás. nem mondom, hogy gáz (egyébként az lenne), hiszen a t-bag-ből lefordította, hogy “bag”, szóval kvázi t-táskát csinált belőle, de csak annyira értékelhető, mint az egg-et tojásnak fordítani.)

mindjárt megnézem az hbo-s feliratot, ott mit csináltak (az más, mint a szinkron) – de alapból ez az a műfaj, ahol nem kell mindig erőlködni. van, hogy a semmi jobb, mint a valami. sőt – így aki magyarul nézi, kvázi fals fordítást kap, és sosem tudja meg, hogy mit mondanak az eredetiben, kimarad egy popkult utalássá váló kifejezésből.

UPDATE: igen, ott simán hagyták “tartsd az ajtót!”-nak, mert ugye az eredeti hanggal néző úgyis hallja a szöveget, így le fogja vágni a jelenet tartalmát. szinkronban ez már másképp lesz.

Mantera - 2016. 05. 24. 09:23

Nekem sem tiszta ez a Hodor dolog…. Ha zöldlátásról van szó, tehát úgymond felveszi Bran a virtuális szemüveget, és megnézi, hogy mi volt a múlt egy-egy pontján, akkor miként tudott a gyerek Wylisbe vargolni? Ha pedig időutazás, akkor miért nem látják őt/őket? Én személy szerint utálom, ha nem egyértelmű valami egy könyvben, filmben, sorozatban; szeretem érteni hogy mit miért, miként :)

A Mások eredetével kapcsolatban egyrészt örülök, hogy haladtunk valami konkrétum felé, viszont nekem nagyon sokat elvett a misztikum érzésből az, hogy ezek teremtett lények. Nekem jobban bejött volna egy olyasmi megoldás, hogy ők is egy “nép”, egy faj abban a világban.

Rammschein - 2016. 05. 24. 09:24

Igen, Sansa a sorozatba engem is irritált, korábban a picsogós esetlensége miatt… most meg amiatt, amiket te írtál Melkon… semmi köze az egészhez, mármint nem ért hozzá… de emberek ezreinek életével játszik…
Ilyen szempontból a szakértők az Jon, és Ser Davos, meg tán Tormund… ennek a primadonna, hirtelen Ramsay miatt felnőtt királylánynak semmi keresnivalója a háborúban, hát még nem, hogy megszervezze… ha emiatt romba dönti a Starkok lehetőségét pipa leszek, mert elég szar helyzetben van a család, erre még tetézi.

Mantera - 2016. 05. 24. 09:26

Melkon: Jól gondoltad, a Bran a Brandon beceneve.

Rammschein - 2016. 05. 24. 09:28

Mantera: szerintem Bran egyszerre zöldlát (ugye ezzel tekint vissza/előre vagy hova)… és tud vargolni (ezzel meg beleköltözik elvileg állatokba, de ő emberekbe is tud)… + mielőtt megkapta a képességét a Háromszeműtől is beszélt Nednek a toronynál, de akkor ugye még nem volt ereje, így az suttogásnak hallotta őt… most hogy lett ereje, Hodor észrevette, ő belevargolt… aztán meg feláldozta őt a menekülésért…a fiatal Hodor meg sokkot kapott meg látta ő is, hogy mi lesz a jövőben (így kicsit tudatosan is de irányítottan is segített) és meggágyult szegényke, hogy valahogy elviselje ezt a tehert… nekem legalábbis így állt össze a dolog. :)

Mkay - 2016. 05. 24. 09:31

Melkon:
Azt már Ned is mondta Brannak, hogy Építő Brandonról kapta a nevét. De miért ne lehetne egy Időhurok (Predestination) című filmbeli kicsit hasonló csavar is itt? :)

Melkon - 2016. 05. 24. 09:37

Mkay:
Lehetni lehet, csak a névegyezés miatti következtetés szerintem sántít. Fizikailag nem tud visszamenni (eddig legalábbis nem volt rá példa), csak “szellemként” tud befolyásolni dolgokat.
Nem jelenhet csak úgy meg egy tizenX éves srác azzal, hogy ő Brandon Stark, miközben abban a korban nem is született olyan gyerek.

Béla Snow - 2016. 05. 24. 09:38

“Bran nem tud két testbe wargolni egyszerre”

De a Vérhollónak hatalmában állt ez a képesség, és ugye a halála előtt átadott valamennyit a saját erejéből a fiúnak.
BR: “Eljött az idő, hogy az legyél, ami én.”
Bran: “De készen állok rá?”
BR: “Nem.”

Tehát Bran már jó pár képességgel bír, csak még nem annyira kiforrottak, hogy jól tudja ezeket használni.

Mantera - 2016. 05. 24. 09:40

Rammschein: Köszi a segítséget, de úgy látszik keményfejű vagyok, még így sem értem :) Milyen képességet kapott a Háromszeműtől? Mind a zöldlátás, mind a vargolás meg volt már neki előtte is. Meg azt nem értem még mindig, hogy a zöldlátás csak egy “film” a múltról vagy a jövőről*, akkor miként tudott ott és akkor belevargolni Wylisbe? Ahhoz nem látnia kell, hanem visszautazni az időben.

*Ezt a múltbeli zöldlátást én pont úgy értelmezem, mint a Harry Potterben a merengőben látott dolgokat: belekerült a merengőben lévő emlék “flmbjébe”, ott volt, hallott, de őt nem látták, hallották és nem is tudott belebarmolni a “filmbe”.

Rammschein - 2016. 05. 24. 09:44

Mantera: Igen, nekem is zavaros azért… :D
Szerintem ha korábban is tudott zöldlátni meg vargolni, most annyit kapott, hogy tudja befolyásolni, mint külső szemlélő a dolgokat…
Ugye a toronynál szólt a fiatalkori apjának, hogy “father”… de az se nem látta őt, se nem hallotta, csak mint a szél susogása…
Most meg ott áll Bran, Hodor meglátja és rohama lesz… ergo Bran kiváltotta belőle ezt a reakciót, szerintem, és ez annak köszönhető, hogy Háromszem a legrövidebb idő alatt a legtöbb tudását átadta neki, de ugye nem teljesen, és Bran sem tudja jól használni ezt szerintem, mert nincs betanítva rá. Lehet ezért a tudatlanság miatt történik az Hodorral ami.Én valahogy így gondolom.

Hyad - 2016. 05. 24. 09:57

Én csak egy dolgot nem értek. Amikor az erdő gyermeke felrobbantotta magàt, és tűz keletkezett, hogyan jutottak àt rajta a mások?

Mantera - 2016. 05. 24. 09:57

Rammschein: Köszi :) Úgy látom én átsiklottam azon, hogy a Háromszemű átadta a tudását, vagy annak nagy részét. Nekem eddig csak az jött le, hogy egyelőre csak hol ide, hol oda utaztatja a múltba, hogy szép lassan kerekedjen neki a story :D Vissza kell néznem legalább ezt az utolsó Bran-as történést :)

Rammschein - 2016. 05. 24. 10:01

Mantera: hát ez akkor volt, mikor már mondja Háromszem, hogy neki lőttek… meg utána, hogy még nincs kész a feladatra, de át kell adnia a tudását, mielőtt elkapja a Más király… ezért gondolom, hogy Bran nem tudja kezelni ezt a hatalmat, nem ismeri teljesen, nem tudja jól irányítani, és megbolondítja “véletlenül” a múltbeli fiatal Hodort… lehet Háromszem mivel ismeri ezt mind, nem véletlenül bolondítja meg az embereket, hanem direkt… lásd Őrült király. :DDDDDD

cathy - 2016. 05. 24. 10:08

Elég menő és pörgős rész volt. A farkasok kapcsán szerintem nem véletlen, hogy Nymeria és szellem van még életben ;-)

Mantera - 2016. 05. 24. 10:08

Rammschein: :D

Vacsi - 2016. 05. 24. 10:19

Szerintem szörnyen buta és gagyi rész volt, az egyetlen értékelhető jelenet a bravosi komédia volt (esetleg még Tyrionék párbeszéde). Azon kívül minden döntés totál karakteridegen, Summer halála teljesen felesleges, Littlefinger teleportálásai még mindig kiverik a biztosítékot, és ez az egész hold the door annyira buta, szájbarágós amerikai szóvicc volt, hogy teljesen kicsinálta Hodor önfeláldozását. Az már csak hab a tortán, hogy a háromszemű miért egy ilyen semmitmondó jelenettel akarta átadni a tudását Brannek, mikor tisztában volt vele, hogy nemsokára elpatkol. Erre a részre totál kinyírták az okosan felépített misztikumot, ami a könyvekben végig megvan, és szájbarágós, feleslegesen erőszakos látványfilmmé degradálták. Mondom ezt úgy, hogy eddig minden akció/horror jelenetet imádtam a sorozatban.

wellwellwell - 2016. 05. 24. 10:23

annyira szar, hogy már csak tekerve tudom nézni. :(

Silverhand - 2016. 05. 24. 10:25

Hodor megzavarodása úgy látszik, mindenki számára ködös. Én sem értem. Bran szeme a múltban “nem akad fel”, nem hiszem, hogy belewargol Wylisbe.
Én első megnézés után arra gyanakodtam, hogy a Háromszemű teszi ezt meg, mert Bran képtelen rá, és később az öreg halála, a wargolásból való ilyen agresszív kilépés teszi ezt a Wylis-szel. De ez is sántít…

röviden-tömören - 2016. 05. 24. 10:38

“Sansa engem még mindig idegesít. Mindenáron bele akar szólni olyan stratégiai döntésekbe, amikhez egyáltalán nem ért.”

hát idáig senki sem értett, aki azt hitte mégis az jól pofára is esett. ;-) Észak királyának is, hogy bejött.. meg úgy mindenkinek. :-)

Kisujj esetleg arra játszhat, hogy egyrészt Blackfish húzónév, másrészt ha nem száll be, vagy gyengébb, akkor Kisujj és a Völgy lehet a megmentő. miközben jó sokan meghalnak. Rickon. Havast védi a plot armor. na meg az sem lesz majd jó pont, hogy Sansa Boltonné lett, Havas meg hát havas. Starkság tekintetében tehát megfogyatkoztak. ha Rickon is kiesik Robin-Kisujj mögé lesznek kénytelen felsorakozni az északiak.

akik Boltonék mellé álltak ténylegesen, le lesznek vágva. ideális terep Kisujjnak.

Melkon - 2016. 05. 24. 10:40

röviden-tömören:
“hát idáig senki sem értett, aki azt hitte mégis az jól pofára is esett.”

Dehogynem, az öregek elég jó stratégák voltak, az más kérdés, hogy outplayelték egymást és elhullottak.

Wall-E - 2016. 05. 24. 10:48

@Rammschein, Mantera

Ilyen, hogy átadja a tudását (olyan értelemben, hogy az erejét, képességeit) nem volt, a “posztját” adta át, Bran képességei előtte is megvoltak, a tudása nem volt meg, hogy miként használja őket minél ütősebben, mindketten ugyanazt csinálták a víziókban, egyszerűen arról van szó, hogy nem volt ideje mindent megtanítani a mentornak.

@TamKir

Yara legénysége a saját hajójára elég, esetleg pár hajóra, de nem egy ember visz el egy hajót, mindegyikre kell egy rakás ember, még egy modern hajóra is, ami motorokkal megy. Ha elvittek száz hajót, vagy akár az összeset, ahhoz kell hajónként felteszem 30-40-50 ember, ami azt jelenti, hogy ezrek távozhattak Theonékkal együtt, ami nem áll meg a lábán.

sandor8206 - 2016. 05. 24. 10:48

sztem a készítők nagyon jól csinálják amit csinálnak, írják ahogy nekik tetszik, olyan úgyse lesz ami mindenkinek tetszik…ez a rész is jó volt

tomasz0110 - 2016. 05. 24. 10:53

Az “nimfák” Antiochiai szent kézigránátos jelenete is mini-epic volt :D Viszont Hodor vitte a prímet :,(

Jeol - 2016. 05. 24. 11:00

Mivel már nem követi a regényt a történetszál, lehet ezért van az, hogy a Starkok kezdenek erőre kapni? Na mind1, én örülök nekik, első résztől a kedvenceim.

tibi - 2016. 05. 24. 11:27

Nekem nagyon zavaró volt,amit Max von Sydow csinált:
“Jönnek a mások, rögtön mennetek el. Addig is nézzünk egy részt kedvenc Stark szapanoperánkból.”
Még ha valami olyasmit mutatott volna Brannak,ami igazán fontos, nem azt az átlagos deresi hétköznapot. És utána sem ébreszti fel Brant. Szegény Wyllis miatta lesz Hodor.
És minek kellett neki Bran? Mit tud megcsinálni Bran,amit ő nem nem tudott? Azon túl,hogy egy kicsit mozgékonyabb, és egy kis segítséggel el tudja hagyni a nagy fát.

benesjozsi - 2016. 05. 24. 11:29

Azt már mindenki elfelejtette, hogy tulajdonképpen a Háromszemű holló is befolyásolta a múltat azzal, hogy Brannek víziókat mutatott annó a hollóról? Igaz, akkor álmában, de lehet azért, mert Bran is megőrült volna, ha ébren teszi ezt vele – ahogy Bran tette Hodorral. Szóval nem újkeletű ez a dolog.

Álmos - 2016. 05. 24. 11:35

Eddig mindig annak akadt fenn a szeme, aki épp wargolt másba. Már korábban is volt olyan elmélet, hogy Hodor warg, mi van, ha tényleg? Benne volt ez a képesség, mint Branben, és a múltban Branen keresztül Hodor belewargolt saját magába a jövőben, és ez sütötte ki az agyát. Mi más oka lett volna, hogy pont így akadt fenn a múltbeli Hodor szeme, miközben Bran csak aggódva nézte, és láthatóan nem irányított senkit?

Mantera - 2016. 05. 24. 11:52

Álmos: Miért kellett Wylisnek belevargolnia a későbbi Hodorba?

JoeCole - 2016. 05. 24. 11:54

Egyébként a kínkeservesen lassan haladó Meerának és Brannek nagyjából száz méternyi előnye van egy mezőn, hóviharban a mások serege ellen.

Ha úgy folytatódik a sztorijuk a jövő héten, hogy a nyakukon vannak, az oké. De ha nyugiban fognak vándorolni, az a sorozat kb legolcsóbb és legszánalmasabb húzása lesz.

fireblade - 2016. 05. 24. 12:39

Hát szerintem elbúcsuzunk Branéktol..és jön Dorne :):) meg a királyvár, és hát Ramsay és rég öldökölt már..Sansa is oda kell érjen halacskához :)
Nyilván megszökött hajóflottával is kezdeni kell valami, és akkor sárkánymami, meg picibarátunk kalandjai is kellenek,
meg Arya se maradjon ki :) színházi kalandjai érdekesek lesznek még..
lassan 2 órának kéne lennie egy résznek, hogy egy egy helyszínnek ne csak 5-10p jusson, és értelmes történet folyam alakuljon ki..mert ez az ugrálás és szakadozott történet mesélés kissé követhetetlen és fárasztó.. :)

Hepciás - 2016. 05. 24. 12:41

Azt a jelenetet jól értelmezem mikor Ed-nek mondják, hogy “Lord Commander” az meg nekiáll, hogy nem vagyok az… aztán körülnéz és vannak úgy 20-an össz-vissz a várban…Most komolyan ennyi maradt az Éjjeli Őrségből? 20-25 ember? Formális választások nélkül?

Hepciás - 2016. 05. 24. 12:43

Ha tartjuk az epizódonkénti minimum 1 halált akkor a kövi részben szerintem a királyváriak egyikétő búcsúzunk. Ha a könyvhöz hűek vagyunk akkor a következőknek áll a zászló: Quiburn, Pycelle, Kevan, Loras. Illetve Jaime, mert ő nagyon nem ott van ahol a könyvben kellene lennie (Frey-Tully csatákat békítve).

Hepciás - 2016. 05. 24. 12:46

A vasszigetek királyválasztása szánalmas, tipikus magyar politika volt. Vártam egy köpcös kis figurát aki benyom egy “móóóóóónyon leeee…”-t :D Ez miért érv, hogy “nincs farkad”…

A vérfarkasok nagyon gyengék. Szerintem a mardék kettő is simán meg fog halni – Ariaét akár egy Matulabácsi vagy Toldi Miklós is simán megölheti…

Bran viszont vicces lenne, ha belefutna Benjen bácsiba akivel együtt térnek vissza a falra – Ednek pünkösdi királysága lenne…

nade - 2016. 05. 24. 12:46

jó rész volt. királyvár meg főleg dorne sztorit egyáltalán nem bánom hogy hanyagolják. Bran-éket egy teljes évadig mellőzték… de látszik nem véletlenül, ellopja az egész show-t.
vhonnan az rémlik hogy Hodor 3 napig tartja az ajtót. Ez most itt nem nagyon látszott. bár lehet hogy csak egy találgatásban olvastam. mint azt, hogy Mereen-t Jon tesójának vélik… és ha igaz, el lehet még húzni a sorozatot jó néhány évadig. na ez az igazi végtelen történet.

ayren - 2016. 05. 24. 12:50

A farkasokról megint. Szerintem a farkasoknak eddig csak a karakterizálásban volt fontosabb szerepük: amikor megkapják őket a gyerekek, ugye felveszik a gazdájuk alaptermészetét (pl. Sansa, Rickon), tehát felerősítve visszatükrözik azokat az olvasóknak. Illetve Lady halála volt még fontos, Sansa világa akkor hull darabokra, akkor jön rá, hogy nem egy kislányos tündérmesében él, ahogy addig szerette volna hinni.
Más tényleg fontos dologra velük kapcsolatban nem emlékszem se a könyvekből, se a sorozatból – utóbbiból pláne.
Nymeriának és Szellemnek azért remélem lesz még szerepe. Nymeria pl. talán a falkája kapcsán Westeros minden farkasát oda tudja csődíteni a végső csatába.
Igazából azért kifogásolom, hogy Martin/a sorozat eddig nem használta őket túl jól, mert a színre lépésük a könyv elején nekem elég jelentőségteljesnek tűnt, mindenesetre többet előlegezett meg velük kapcsolatban, mint amennyi súlyt végül is pakoltak rájuk.

Hepciás - 2016. 05. 24. 12:50

Most dumáltam össze-vissza, de az epizód vége volt maga a csúcspont… Drámai, kicsit akcióthrilleres (nekem valamiért az a film ugrott be ahol a srác mindig visszamegy az “időben” és változtat valamit, de mindig ráfarag (Pillangóhatás talán a film címe?)

Kisujj pedig szánalmas ahogy eljátsza a beteget (rekedt hang meg ilyenek) – illtve szerintem hazudozik a Fekete Halról vagy amire még nem gondoltam, hogy Tyrell-segítséggel szabadította fel Zúgót Frey alól (akit Kisujj gyűlöl mert megölte Cat-et). Ez egybevágna azzal, hogy a Királyvári Hitgyüli ellen eddig nem lépett fel a Tyrell-csapat és katonáik is random vannak.

Sajnos a következő rész amennyire tudom királyvár, Samwell, Dany meg ilyenek lesznek… Lehet Jonék kimaradnak a dobásból.

Kittus88 - 2016. 05. 24. 12:54

Egyet kell értsek white-tal.
Jobban felhúztam magam a farkas halálán…

Pierre75 - 2016. 05. 24. 12:54

5 évad kiterjeszkedő térbeli katyvasza után nem tudtak mást tenni, előszedték a fantasy-s agyhalált, és rágyúrnak az időbeli katyvaszra is.
Pár mellékszereplő halála élénkíti az erre hajlamosak vérnyomását, de ez már csak kínlódás, hogy elvarrják azt az értelmetlen csapongást, amibe Martin hajszolta magát.

Hepciás - 2016. 05. 24. 12:54

ayren – Robb végül is a farkasa hátán lovagolva írtotta a Lannistereket a könyvben. Bár az ő farkasának halála még “jogos” is, hisz gazdája is elhunyt.

Lehet Rickon farkasa is előre jelzi a gazda halálát…

Sansáénál tökéletes a meglátásod.

Nymeria-teória picit meredek, de végül is… Ha nem úgy oldják meg mint a Gyűrűk Urában az undorító “jönnek a sasok” – kétszer is! – cheat-et, akkor rendben.

Hepciás - 2016. 05. 24. 13:00

“az értelmetlen csapongást, amibe Martin hajszolta magát.”

ÉS ez az amiért a könyv sosem lesz befejezve. Vagy Martin előbb belehal. A könyv még a sorozathoz képest is lassú – bár komplex, sőt, néha túzásnak érzem, hogy a takarító is külön történetszálat kap, hogy ő valójában Lady MacBeth volt egykor meg ilyenek és az egésznek olyan “nagymamám sztorizgat” hatása van. Bár a könyvben így minden szálnak van eleje és vége, bár nem tudom hogy a sorozat és a könyv ugyanazt a finálét hozza-e vagy lesz egy könyv és egy sorozat befejezés (random befejezéseket mondok)

Sorozat: Danny és Jon uralkodnak a kistanács Varys, Tyrion (a király segítője), Samwell (nagymester) stb. és minden szép és jó

Könyv: Jon meghal a jelenlei utolsó könyv végén, a történet vége pedig az lesz, hogy Bran megmanipulálja az időt és ő lesz a király vagy ilyesmi… A könyvnél még tippelni se lehet, mert a szereplők fele haldoklik vagy halott is már.
Normális tipp: Aegon visszaveszi ami “neki jár”.

állat - 2016. 05. 24. 13:13

“ezrek távozhattak theonékkal együtt” Hát a sorozatban mindent módfelett leegyszerűsítenek, de simán elképzelhető hogy yara támogatói nem voltak olyan kevesen és itt mind vele tartottak. Le volt fektetve már a 2. évadban hogy sok hozzá feltétlenül hűséges katonája van.
De akik nem értik a hodor dolgot meg ezt stb. Gondolom később minden meg lesz pontosan magyarázva. (mindig is jellemző volt a sorozatra hogy egyes eseményeket akár évadokkal késõbb magyaráznak meg).
Peace. :)

tghcs - 2016. 05. 24. 13:18

És színre lépett Miss Fisher is!
Olvastam korábban, hogy Essie Davis is szerepelni fog a GOT-ban, de már teljesen elfelejtettem, így amikor megláttam, fel is kiáltottam nagy lelkesedésemben.

Hepciás - 2016. 05. 24. 13:27

Amúgy akik szerintem nem érik meg az évad végét:

Ramsay, Quiburn, Pycelle, Kevan, Mormont úr, Walder Fray, mindenki a falon, Jaime.

állat - 2016. 05. 24. 13:31

Walder Frey meg Jaime szerintem túlélik. Az évadzáró az lesz hogy a Mások megtámadják a Falat és Királyvárban leesik az elsõ hó.

dori - 2016. 05. 24. 13:33

Fura, de nekem meg ez az első rész az évadban ami nem tetszett.
Mások eredete 2 percben lerendezve, a fél rész elment Branre, aztán a hatásvadász zárás.. Hirtelen mindenki Hodor fan lett, pedig eddig kb annyi szerepe volt, mint egy igavonó állatnak.
Én eddig a párbeszédek és az intrika miatt néztem, most meg fantasy sorozat lett belőle..

peethimself - 2016. 05. 24. 13:38

‘Most komolyan ennyi maradt az Éjjeli Őrségből? 20-25 ember? Formális választások nélkül?”

Simán, azt hiszem Jon leszúrásakor a könyvekben sincs több 50 testvérnél Fekete Várban. Kb. mióta évadokkal ezelőtt kilovagoltak a Falon túlra még Mormonttal (~300 ember), azóta folyamatosan és erőteljesen fogyatkozott a számuk, “toborzás” meg egyszer sem volt.

kalapkabát - 2016. 05. 24. 13:44

Tetszett!

De nem világos ez a Mások létrehozása dolog.
Mintha létrehoznál egy vírust hogy kiírtsd az ellenséges népet. Jaaaa.. csak elfelejtesz magad számára ellenanyagot készíteni. :)
WTF???
Remélem ezt letisztázzák.

Melkon - 2016. 05. 24. 13:45

kalapkabát:
Vagy mutálódik a vírus és buktad az ellenanyagot. :)

Valószínűleg nem volt céljuk, hogy szabad akarattal rendelkezzenek a mások.

tomy88trance - 2016. 05. 24. 13:55

Feljebb olvastam,hogy vajon mitől őrülhetett meg Hodor egyik pillanatról a másikra. Szerintem a háromszemű holló intézte így. Remélem valami ilyesmi lesz, szerintem Bran-nak még nem állt hatalmában ,még “kezdő” és még az öreg is mondta,hogy még nem áll készen. Viszont onnantól ,hogy meghalt az öreg már Bran irányította Hodort .

kalapkabát - 2016. 05. 24. 13:56

@Melkon

Na de a probléma megmarad. :)
Létrehoztak egy lényt hogy minden élőt kiírtsanak. De nem gondoltak rá hogy akkor őket is megöli?

De ez legyen a legnagyobb logikátlanság :)
Vagy majd valahogy kimagyarázzák.

Pierre75 - 2016. 05. 24. 13:56

“ÉS ez az amiért a könyv sosem lesz befejezve. Vagy Martin előbb belehal.”
Mivel jelentős rajongói tábor van mögötte, így a kiadó nem fogja a fejős tehenét elengedni, vkire rábízzák a befejezést, ha Martin elejti a tollat.
A sorozat mélypontja volt a Dallas motívum: Bobby meghal, de feltámadhat újra s újra. És már érződik a Star Wars-os “Én vagyok az apád” előszele, ami újabb mélységeket nyit meg…

Melkon - 2016. 05. 24. 14:03

kalapkabát:
Azért hozták létre, hogy megvédjék őket, ha nincs szabad akaratuk nincs probléma. Gondolom azt nem tudhatták mi történik ha interakcióba lépnek az emberekkel és egyre többet átváltoztatnak.

Vesztésre álltak egy háborúban, ilyenkor nem csoda ha kétségbeesett lépéseket tesznek, kockáztatnak, aztán vagy bejön vagy nem. Tegyük hozzá, hogy ha meg sem próbálják az emberek irtják ki őket.

(Egyébként pl hasonló történt az SG-A-ban is a replikátorokkal)

Juan - 2016. 05. 24. 14:21

Nagyon túl gondoljátok ezt a Hodor dolgot, meg az időutazás témáját. NEM volt időutazás, Bran semmit nem csinált, csak egyszerre volt jelen a múltban és a jelenben, ezzel meghajlította az időt.
Kb. mintha egy pálca két végét összeérinted. Egyszerre teljesül az, hogy nincs közte semmi, és mégis van egy út a két végpont között.
Azaz, jelenHodorba úgy jutott Bran, hogy bewargolt múltHodorba, és az életének ezen két végpontját összecsípte. Magyarán nem volt köztük időbeli távolság, azaz a múltHodornak adott instrukció mozgatta a jelenHodort, és tartotta az ajtót. De közben ugye a Hodor pálcán volt még egy út, néhány évnyi idő, amit hiába hajlított meg, és rövidített le Bran, attól még az információnak meg kellett tennie. Magyarán, ez nagyon erős információ az egész életére lenyomatott hagyott, hogy el tudjon jutni a jelenig.
Ennyi.

bertina - 2016. 05. 24. 14:38

Úgy látom elég kevesen gondolják hogy Hodor tartotta az ajtót a legvégén, nem pedig Bran. Nem tudom, de nekem meg egyértelműen ez jött le miközben néztem…+ a szeme se volt akkor fehér, Bran meg úgy tűnt hogy nem tudja mi történik. Na mind1, szomorú jelenet volt. :/ A farkast is sajnáltam, de végül is Nyár véget ért, jöhet a tél?!
Szerintem őket megmenti majd valaki, lehet tényleg Benjen Stark, nem hiába emlegették mostanában + láthattuk gyerekként is.

( Amúgy a Night’s King úgy néz ki mint egy idősebb Bran. Főleg az orruk meg a fejformájuk X’D )

tomy88trance - 2016. 05. 24. 14:56

Ja az a Vasszigeteki királyválasztás szerintem is egy vicc volt :D De egyébként jogos volt,a “nincs farkad” beszolás, elvégre abban az időkben nem uralkodott egyedüliként nő,tehát mivel Theon-t kb megfosztották a férfiasságától így őt is nőnek nevezte kb Euron ,szóval jogos volt az érvelése. Viszont az való igaz,hogy minek építenek 1000 hajót mikor nincs is annyi ember ,na meg,hogy mennyi hajóval szöktek el egy kis statisztikai baki szerintem csak :D

PuMa - 2016. 05. 24. 16:42

Valaki írta feljebb, hogy a könyvben még csak 2 farkas halt meg. Nem olvastam a könyveket, de a mostani évad kezdetéig a sorozatban is csak 2 halt meg. Mostani évadban láttuk Borzas meg Nyár halálát, előtte Robb-é (valami szeles neve van) meg Lady halt meg, Nymeria meg Szellem pedig még itt is él. Szóval lehet, hogy a következő könyvben szintén elpatkol még két farkas.

egyébként én nem érzem kihagyott ziccernek az ő szerepüket. Nagyon jó szimbolikáját nyújtják a Starkok szenvedéseinek. Az elején külön érdekes volt, hogy egy szarvastól (Baratheon címer) halt meg az anyafarkas (Stark címer), és hát tudjuk ki hívta Ned-et délre.

Hepciás - 2016. 05. 24. 17:07

PuMa

Kész szerencse, hogy nem élnek oroszlánok a jeges környezetben :D

Rezsidémon - 2016. 05. 24. 17:32

“Száműztelek kétszer is, de megmentettél. Nem engedhetem, hogy maradj, de azt sem, hogy elmenj.”
“El kell mennem, mert haldoklom.”
“Akkor megparancsolom, hogy gyógyulj meg és szolgálj!”

Következetesség 0/10
Giccs 10/10
Modorosság 10/10

nade - 2016. 05. 24. 18:33

*Mereen … Meera-ra gondoltam az előző hsz-emben.
Amúgy a színházi jelenet is jó pontja volt ennek a résznek. Nem csak azt mutatta meg hogy Ayra nem adta még fel teljesen önmagát, hanem hogy Cerceit éltető propaganda hogy jelen van ilyen Krályvártól távoli helyen is. meg végre láthattuk Sansa didkóit is… és valszeg jobbak mint az igazié.

Harlekin - 2016. 05. 24. 18:57

“Ja az a Vasszigeteki királyválasztás szerintem is egy vicc volt :D De egyébként jogos volt,a “nincs farkad” beszolás, elvégre abban az időkben…” Na, mikor éltek sárkányok, white walker-ek? Nem tudtam, hogy módosították a történelmet. :)
Hodor szerintem is tisztában volt a végén a tettével.
Hodor! :) :(

nade - 2016. 05. 24. 18:58

mások eredetével kapcsolatban rémlik egy jelenet, talán a 4. évadból, ahol egy csecsemőt változtattak jegessé. nah azzal mi lett?

abc - 2016. 05. 24. 19:43

nade: Valahol egy jeges barlangban épp járni tanul a 2 éves whitewalker. Szerintem arról nem feltétlenül hallunk még viszont, csak azt akarták szemléltetni talán, hogy így szaporodnak.

Sawyerx - 2016. 05. 24. 20:04

Az évad legjobb része eddig.

A színdarab hangulatos volt, Arya szála talán 4 évad után végre kezd valamit produkálni.

Deny bohóckodását legszívesebben egy meteorral szétqrnám A-tól Z-ig, pedig Mormont volt régen a kedvencem. Dario is egy igazi vicces fenegyereknek mutatkozott be anno, de mióta ez a tucatfejű majom alakítja és semmi egyénisége nincs, azóta azt várom, hogy őt is elintézzék. Egy alattomos, sunyifejű pojáca, csak mérgesen tud nézni.

Északkal eddig sem volt probléma, a Vas-szigeteken lepődtem meg, hogy most kapnak egy ászt a kezükbe, ez az új fickó jópofa, a zene is epic volt, mikor meglátta az ellopott hajókat és osztogatta a parancsokat.

Na és Bran, hát, ez a múltas dolog tetszik, de ez a holtak seregés rajtaütés elég ratyira sikerült szerintem. A jégkirályok mennyit mentek abban a járatban, hogy 5 perc volt, mire odaérnek? Hodor egyáltalán nem önszántából áldozta fel magát, Bran áldozta fel, ráadásul feleslegesen, mert ha ez a fél perc akkora előnyt biztosít egy nyomorékot vonszoló csajnak, hogy a fürge zombik nem érik őket utol, akkor eléggé klisés résznek lehet elkönyvelni. Bár ilyen már sütöttek el korábban, mikor Theonék menekültek a kutyás katonák elől…

nade - 2016. 05. 24. 20:29

abc: igen:D hacsak nem nónek gyorsabban fel. Vajon hányan lehetnek? Mindig csak 4-et látunk.És a hosszú hajú vénböl már vagy 3-t sikerült megölni az évadok alatt. A zombiknak is vége lenne valszeg, amint meghalnának.

eLaNoR - 2016. 05. 24. 20:47

Na ez az a GoT epizód, amitől közel mindenki leteszi a haját, miközben én csak szégyellni tudom magam a készítők helyében… Pedig nem jártam még így egy sorozattal sem.

Engem ott veszítettek el az utolsó jelenetben, hogy Nyárt a nagy büdös semmiért áldozták be. Emlékeztek még, hogy ez a kutya (akarommondani vérfarkas, de minek) milyen okos volt az első évadban (megmentette Bran és Cat életét)? Most meg… Rendben van, hogy Brant védi, de többet segített volna ha húzta volna azt a hülye szánt…

Na és akkor erre jött ez a “Hold the Door” baromság, illetve nekem nem jött át. Hát ne már! Ez mégis mi a túró volt? A fiatal Hodor vargolt az idős Hodorba? Vagy Bran vargolt mindkettőbe? Mi volt ez? Vagy szarjuk le ezeket a kérdéseket egy ilyen ócska szóviccért? Meg persze be is kajálom, hogy Bran hajlandó lenne tökretenni egy fiatal srác egész életét a saját túléléséért… Vagy ennyire nem tudja irányítani az erejét?

Missmarple - 2016. 05. 24. 21:03

Hát én akkor most árral szembe fogok menni, de nekem az egész évad az előzőnél is gyengébb eddig. Klisé, klisé hátán, kiszámítható az egész, bár az elég kevés, mert igazából alig haladt előre a sztori. Ez a Hodoros feláldozás is teljesen súlytalan volt számomra, egy semmilyen karakter meghalt, na bumm. Oké, a neve kreatívan fel lett építve, de max ennyi. A fantasy vonalat 5 évad alatt nem sikerült annyira felépíteni, hogy most egy hangyányit is érdekeljen, de legalább még most sincsenek érdemi magyarázatok és ami a legnagyobb problémám semmiféle motiváció az egész mögött.
Remélem összekapják magukat az évad második felére, mert ez így jelenleg a gyengébb ponyvák szintjére kezd süllyedni.

PuMa - 2016. 05. 24. 21:22

Missmarple

egyetértek veled, hogy rosszabb mint a előzők, meg még rosszabb az azelőttieknél, de hogy a gyengébbek közé süllyed… hát nálam még mindig veri bármelyik másikat. És igen, sok mindenben kiszámíthatóbb lett, de ne feledd, hogy az évadok első felében máskor se történt nagy csavar, a 8-9. rész környékén érkeznek a nagy wtf-ek. És bár az első 4 részben tényleg nem volt még kis wtf sem, ez a Hodor-os sztori engem meglepett, kiszámíthatónak semmiképp nem nevezném. Megható volt, érzelmes és szerintem meglepő. Eddig semmilyen karakter nem volt, de most kvázi hőssé vált, pont ezért érdekes nekem, hogy a legegyügyűbb valakiből is lehet hős, illetve hogy már az együgyűsége sem véletlen.
Persze, nem lett jól elmagyarázva, de egyrészt ezt pótolhatják utólag (a sorozattól amúgy is megszokott az utólagos magyarázat), másrészt meg ha nem is, akkor is egy mágikus elemnek fogom tartani, ami szerintem belefér Westeros és Essos világába

PuMa - 2016. 05. 24. 21:23

a veri a bármelyik másikat, azt más sorozatokra értettem természetesen, nem ellentmondani akartam a mondat első felének

ende - 2016. 05. 24. 21:27

Nem értem, miért van mindenki fennakadva azon, hogy Branék “megmenekültek”. Ha Night King lennék, a falig üldözném, gondosan vigyázva arra, hogy nehogy túl korán utolérjem, hiszen ők jelentik a kulcsot az átkeléshez.

Melkon - 2016. 05. 24. 21:42

ende

Mondjuk a fal szerintem jelenleg nem akadály. :P

ende - 2016. 05. 24. 22:18

elvileg mágiával épült… szerintem kell hozzá Bran hogy át tudjanak kelni.

ende - 2016. 05. 24. 22:20

*különben miért húznák-halasztanák a dolgot évadok óta? A 2. évadban már az Elsők Öklénél voltak. Nem hiszem hogy csak azért nem jöttek el a Falig, mert nem tudják merre van dél.

Melkon - 2016. 05. 24. 22:21

ende

Ha így lenne akkor az éjjeli őrség tényleg csak a vadaktól védené őket, én eddig azt hittem a másoktól is.

No meg ha így van akkor Brant egyszerűen nem kellett volna északra csalni és sosem jutnak át. :P

ende - 2016. 05. 24. 22:28

Akkor viszont a fehérek alkotják egész Westeros leginkompetensebb haderejét. Ahogy Hardhome-ot elintézték, az nem egy kétesélyes meccs volt. Ennek ellenére szépen egy helyben toporogva megvárják, amíg Daenerys végre behúzza a Hét Királyságot sárkányháton? Ennyi idő alatt már Dorne-ban is lehetnének.

ende - 2016. 05. 24. 22:30

Abban sem vagyok biztos, hogy Bran északra csalása nem egy nagyobb terv része. Bloodraven a jövőbe is tudott zöldnézni elvileg, nem? Csak tudta, hova fut ki ez az egész.

PuMa - 2016. 05. 24. 22:44

szerintem a fal önmagában elég komoly fizikai akadály a másoknak, nem feltétlenül a mágia miatt nem tudnak átmenni rajta. Legalábbis én repülni még nem láttam őket, sem pedig teleportálni, úgyhogy gondolom azért nem indultak el dél felé, mert fizikailag nem jutnának át a Falon. Gondolom gyűjteni kell a holtak seregét, mert jelenleg nincsenek annyian, hogy ne tudná az őrség tüzes nyilakkal szétkergetni

Melkon - 2016. 05. 24. 23:04

ende

Fene tudja. Lehet, hogy Bran meg tudja őket állítani és ezért előbb őt akarják elintézni.
Meg az is lehet, hogy neked van igazad, és ő viszi át őket. Csak nem értem hogy akkor eleve miért csalták volna északra, ha nélküle dél biztonságban van.

PuMa
Falat mászni elég jól tudnak, úgy vehetik az egyik várat, főleg hogy alig őrzik őket. (mondjuk erről lehet, hogy nem tudnak)

Melkon - 2016. 05. 24. 23:17

*úgy bevehetik

ende - 2016. 05. 24. 23:18

A fába szorult öreg feltűnően nem úgy reagált, hogy “jaj, most mi lesz”. Azt is el tudom képzelni, hogy a másoknak valamiért át kell jutniuk a falon a terv szerint, hogy meglegyen az egyensúly az erőben. Kioltják egymást a sárkányokkal/Rhaellorral és lenullázzák az ősi mágiát a világban, aztán kezdődhet egy emberbarátabb kor. Vagy valami ilyesmi.

ende - 2016. 05. 24. 23:19

*Rh’llor

Melkon - 2016. 05. 24. 23:23

ende
Mondjuk ő már nem_emlékszem_hányezer éve vár arra, hogy jöjjön az utánpótlás, gondolom nem volt akkora trauma neki. :)

ende - 2016. 05. 24. 23:25

hát ez az, hogy neki az a párezer év mind jelen idő. talán csak simán nyugtázta, hogy pont az történik, aminek történnie kell.

Melkon - 2016. 05. 24. 23:30

Mondjuk azt megnézném hogy a mások mit csinálnak a több ezer méter magasan repülő sárkányokkal. Picit egyenlőtlen küzdelem lesz.

Melkon - 2016. 05. 24. 23:35

Hmm. :o

Vagy a mások felbérlik az arc nélkülieket hogy öljék meg az összes vezetőt és nyertek.

ende - 2016. 05. 24. 23:39

Ha nem is pont így, de én reménykedem hogy egy lány eljut még ebben az évadban Északra… vagy legalább a Folyóvidékre, ahol egy Nymeria nevű farkas randalírozik.

oliver - 2016. 05. 24. 23:50

az egyik fő WW-t simán kinyirták egy ‘lándzsával’…,
elvileg nem csak valyiria acél hat rájuk???

a végén azt kapjuk itt is mint anno a Lost utolsó részeiben, gondolj amit akarsz és kreáltál magadnak egy befejezést…

ende - 2016. 05. 24. 23:57

Obszidián (sárkányüveg) lándzsa volt az.

Koko - 2016. 05. 24. 23:58

Martyn nagyon sok mindent felhasznál szimbólumnak, valahol olvastam egy vele készített interjút, ahol kifejtette, hogy nagyon szereti ezekben elrejteni a történetet, kiolvashatóvá tenni az eseményeket előre, ha meg tudod fejteni.

Vélhetően a farkasok is csak szimbólumok, nem erő fegyverek, mint Dany sárkányai. Mintegy mutatója a Stark leszármazottak “Starkságának”. Ezek szerintem mind előre utalások, hogy ki lehet majd Winterfell ura, kiben van meg ( ki mellett él ) még a direwolf. Nem hinném, hogy erre Sansának hosszútávon esélye lenne.

Ayra farkasa könnyen szerephez juthat még, talán majd ő ébreszti fel benne a Stark öntudatot újra, amikor visszatér Westerosra, immár senkiként.

A végén szerintem csak egyetlen egy farkas marad életben, mellette a gazdájával Winterfell-ben.

Az is szimbolikus, hogy Jon-é albínó, vörös szemekkel, bár ez inkább csak egy halvány utalás.

Koko - 2016. 05. 25. 00:02

szóval Martyn nem “pazarolja” el a farkasokat, meg nem “nem tud velük mit kezdeni”, csak másra használja őket.

Matt Colors - 2016. 05. 25. 00:53

“Nyárnak” vége. Itt a tél…

“Hodor” sem eredeti ötlet, de jól jött ki, mert nem számítottam rá. Egyébként ezt már elkövette Stephen King a Ragyogásban. “Redrum”

winnie - 2016. 05. 25. 04:41

“szóval Martyn nem “pazarolja” el a farkasokat, meg nem “nem tud velük mit kezdeni”,”

a sorozatot nem martin írja.

Rammschein - 2016. 05. 25. 06:05

Matt Colors: az magyarul “Kellögem”, fiatalon olvastam és szószerint lesokkolt vele King, mikor kiderül mi az. :D Pedig na az az ember orra előtt van, és csak meg van fordítva.LOL.

Szerintem pont ezért nem hasonlít Kingére, ez nem szimplán meg van fordítva, ha nem a mondat két vége lett egy szó, lerövidülve, mert Wyllis agya a mantrázás közben lebutította a mondatot. :)

Ayrons - 2016. 05. 25. 07:10

A Falat a Gyermekek mágiája járja át így a Mások nem képesek rajta átmenni. Csak mivel Brannen ott a jel így képes lesz az Éjkiály ugyan azzal a módszerrel
a Falat leomlasztani mint a barlangot is tette most.

ende - 2016. 05. 25. 07:57

“Mondjuk azt megnézném hogy a mások mit csinálnak a több ezer méter magasan repülő sárkányokkal. Picit egyenlőtlen küzdelem lesz.” – akkor még egyszer könyves utalások nélkül: biztos vagyok benne, hogy a mások fognak még meglepetést okozni.

Melkon - 2016. 05. 25. 08:16

“A Falat a Gyermekek mágiája járja át ”
Miért? Tudtommal az emberek építették a falat és az erdő gyermekeiknek közük sincs hozzá. Rosszul tudom?

Crias - 2016. 05. 25. 09:16

ende
Hehe egy Frost wyrm-es fordulatot megnéznék :D
vagy csak emberekből lesznek zámbók?

Isaac - 2016. 05. 25. 09:25

Én ezt a Hodor-Wyllis dolgot némi tudathasadás végeredményének érzem,mivel Bran pont a múltban “volt” és közben mintegy másodlagosan wargolt bele Hodorba,így szegény tizenéves fiú tudata is összekapcsolódott a jelenlegi helyzettel. Ez számomra azt jelenti,hogy “egyenes adásban” kapta meg élve tépik szét,miközben a kapott utasítást-kérést próbálja a végsőkig teljesíteni.
Nem tudom kinek maradna meg az ép elméje egy ilyen trauma után,de övé szerintem így dolgozta ezt fel.
Filmben-könyvben volt ennél kevesebtől is őrület határára sodródó karakter.

Koko - 2016. 05. 25. 09:33

“a sorozatot nem martin írja.”

de a főbb pontokat megadta nekik előre.

peeeety - 2016. 05. 25. 11:05

Lehet, hogy el kellene kezdeni olvasni a könyveket. Engem nagyon megragadott ez az egész és azért abban biztos vagyok, hogy Martin nem akármilyen író. Nagy kár azért, hogy nagyjából nem egy időben fog befejeződni a sorozat és a könyv. Ezt nyilván főleg George sajnálhatja, meg a lelkes könyolvasók, akiknél nem lesz az az isten, hogy valaki ne spoilerezzen évek alatt…A kommentmező pedig nagyon király. Jó átbeszélni és csak átolvasni is ezeket a dolgokat, hogy ki, mint látja.

Enzo - 2016. 05. 25. 11:59

bázzeg, nem is nézem a sorozatot, de ma azt álmodtam, hogy én is tartom az ajtót valakiknek, és a “Hold the door”-ral poénkodok :O

Winry J. Rockbell - 2016. 05. 25. 15:13

Egy rakás érdekes hozzászólás van itt de nem volt türelmem mindent végig olvasni,szóval bocsi ha valaki már írta azt amit én fogok.

Ugye Bran wargol Wylisbe aki onnantól Hodor,szerintem az idősík,hogy a múltbeli által akarta elérni a jövőbelit és üzenni neki az okozta azt,hogy Wylis fejlődése megállt.

(Nem pont azért mert látta ami történik inkább maga a dolog lehetetlensége miatt,mert igenis ha belenyúlsz a múlt és jelen dolgaiba valahol valaminek vagy valakinek sérülnie kell.)

Szóval Hodor megcsinálta amit mondtak neki és tudtak neki tanítani gyakorlati dolgokat,viszont az eset után az a gyerek maradt egész életében,akit akkor Bran megszállt.Így amikor azt mondják ,hogy Hodor fél meg hisztizik igen azért teszi ,mert ő lelkileg még mindig ugyanaz lovász gyerek.

Amúgy ami engem még pluszba meghatott,hogy ugye Wylis barátja volt Nednek és a többieknek valamilyen szinten és hű volt a Starkokhoz.Viszont egyik pillanatól a másikra lett Hodor és se az anyja se a barátai se a Stark család ,Brant kivéve,sose tudta meg,hogy Hodor azért Hodor ,hogy életével védje a Stark család egyik tagját.

ende - 2016. 05. 25. 15:35

Ayrons: egyetértek. Sőt ahogy gondolkozom rajta, egyre inkább az tűnik valószínűnek, hogy a háromszemű szándékosan úgy intézte, hogy Bran átvigye a Falon a másokat. Nem azért, mert gonosz, hanem mert nagyobb rálátása van a történetre, a jövőre is. Valami kozmikus jelentősége lesz ennek, Rh’llor meg a sárkányok, meg a mások kioltják egymást egy kataklizmában, és kezdődhet az emberek kora, kb ahogy a Gyűrűk Urában. Vagy tévedek, és Brant tényleg utolérik és meghal a következő epizódban. De a “hold the door” után ezt kizártnak tartom. (no meg van még egy TOJ szálunk is, amit illene elvarrni)

f@sk4lap - 2016. 05. 25. 16:07

Ki mondta, hogy Hodor meghalt?
Még wight is lehet belőle ;)

LaciG - 2016. 05. 25. 20:36

Az utolsó jelenet valóban megható volt, abban a pillanatban sokkoló is. Belegondolni, hogy szegény ember tudtán kívül egész életében a végzetét, a végső gondolatait ismételgette… tényleg hatásos volt. Aztán belegondoltam a dolgokba :D
Mi is történt ott? Ez nem retorikai kérdés, tényleg nem teljesen értettem. Mármint nem az időkavarós részével volt a baj, az világos volt, de maga a cselekmény. Bran nem wargolhatta meg wylist, hiszen csak nézett ott jobbra-balra. Hodor szeme mégis fehér lett egy pillanatra, tehát valaki megszállta (feljebb folyt egy kis vita erről: igen, amikor Bran megszállta Hodort a 3. és 4. évadokban, akkor is csak egy pillanatra lett neki fehér a szeme, utána rögtön “visszatért”). És ha nem Bran csinálta volna, hanem mondjuk az öreg, azért annak lett volna valami nyoma, érzékeltették volna, hogy “jé, itt valami nem olyan tiszta azért”. Ez elmaradt, tehát elég valószínűnek tartom, hogy Bran szállta meg Hodort, és a készítők nem is akartak mást elhitetni. Na de ha ez így van, akkor Bran miért nem mutatta annak a jelét, hogy ő épp wargol? Vagy ha Wylisen keresztül wargolt, akkor rajta ez miért nem látszott?
A másik: igen, megható Hodor önfeláldozása, de… várjunk csak! Bran irányítja őt! Ez nem önfeláldozás volt, őt Bran áldozta fel. Legalábbis én ezt szűrtem le egy kis gondolkozás után, bár tény, hogy ez a része enyhén szólva nem világos. Mindegy, az biztos, hogy VALAKI irányította, hisz 2 perce még a sarokban kuporgott félelmében. Ha ő irányította volna a saját testét, még mindig ott ülne valószínűleg.
És még valami, amit eddig senki nem említett. Mit. Keres. Ott. Egy ajtó?! Ez nem egy várban lévő alagút. Ez egy fa tövében lévő lyuk! Ha jó fejek akarunk lenni, nevezhetjük barlangnak. Eddig még arról se volt szó, hogy lenne más kijárata, nemhogy arról, hogy 100 méternyi járat van a föld alatt, ami egy modern ajtóval ér véget :D

Akármilyen jól vágták össze az egészet (mert azt nagyon eltalálták), és első nézésre akármilyen hatásos is volt (mert az volt), mostanra, ahogy leülepedett bennem, teljesen olyan érzésem van, hogy GRRM felvázolta a lényeget a készítőknek: Hodor = Hold the door; Hodor feltartotta az ellenséget, hogy Branék elmenekülhessenek, miközben a srác képességei miatt épp úgy jött ki a dolog, hogy a kis Wylis ebbe tébolyodott bele, és ezentúl csak azt tudta ismételgetni, hogy holdedoor. A készítők meg sajnos ezzel magukra is maradtak, és így nekik kellett kiügyeskedni a részleteket: kell egy ajtó. A faltól sok-sok kilométerre. Hát legyen ott egy, és kész. Meg a fent említett “wargolás” is olyan, mintha a készítők se tudták volna, hogy most épp ki mit csinál. Nagy eséllyel a vágóasztalon állt össze a cselekmény, nem a forgatókönyvben. És ez nagyon bántó, mert ezzel számomra el is rontották ezt a jelenetet. Az átgondolatlanság nálam mindig megöli az élményt. Persze lehet, hogy én nem értettem, de úgy látom, hogy sajnos az írók se.

Még egy gondolat a fordításhoz. Ahogy olvastam, kisebbségben vagyok ezzel, de basszus… a “Holtodig óvd” egy jó fordítás?? Titeket nem zavar, hogy Meera odafordult szegény Hodorhoz, és annyit mond neki, hogy “addig itt maradsz, amíg meg nem halsz”? Finoman szólva taplóság :D
Hosszú is, erős félrefordítás is, és önmagában értelmetlen is (Meerának kell “óvnia” Brant, nem Hodornak az ajtót. Azt TARTANI kell basszus). És ennyi negatívum után legalább a szójáték jönne ki hiánytalanul, de nincs a végén semmi R-re emlékeztető hang se. Na mindegy.
Ha nekem kéne írnom a szinkront, biztos nem csicsáznám túl. “Vigyázz az ajtóra”. Az “ajtóra”-ból is szépen kijön a Hodor, ha elég sokat ismételgetjük :)

samaja - 2016. 05. 25. 21:23

Nekem a Pyke-i királyválasztásnál Yara által mondottak voltak ésszerűtlenek:…
(bocs a nem pontos idézetért)

“sosem fordítottak ránk figyelmet, de bezzeg, ha fosztogattuk őket, akkor idejöttek…, aztán megint nem tőrödtek velünk…”

Tényleg mincsoda egy taplók…nem hagyják szegény Pyke-on élőknek, hogy csak úgy fosztogassák őket, gyilkoljanak és elrabolják az aszzonyokat.
Kíváncsi vagyok, hogy ennyire idióta valaki, vagy tényleg nem tudja felfogni, hogy miért is történik ez.

Melkon - 2016. 05. 25. 22:07

Azért tegyük hozzá, hogy gyorsan el kellett készíteni a feliratot, nem ért rá az illetékes kreatívkodni, hogy most akkor mi legyen. Ilyen rövid idő alatt szerintem egész jó fordítás lett.

Így pár nap után viszont a szinkronos verzióban valsz a legjobb az lenne, ha ezt nem fordítanák le, hanem inkább feliratoznák ezt kis részt. (kivéve ha találnak egy, az eredeti mondanivalóra matchelő fordítást)

állat - 2016. 05. 25. 22:17

Szerintem azért volt ott ágakkal szabdalt kívülről nem feltűnő ajtó mert az volt a titkos Fire Exit. :D

winnie - 2016. 05. 25. 22:22

Melkon: jaja, én is ezt írtam feljebb, tökéletes szükségmegoldás – minimális infóvesztéssel. én biztos, hogy nem tudtam volna így megoldani, nem is próbáltam volna, sosem voltam kreatív. (más kérdés, hogy a kreatív nem egyenlő a zseniálissal. a zseniális az, ami visszaadja egy az egyben a szöveget egy nehéz feladvány esetében.)

ezzel szerintem nem lehet kreatívkodni sokat. ha van is megoldás, feleslegesen sokat kell gondolkodni rajta, és az sem biztos, hogy eljut oda az ember, tehát valami vagy ráerőltet az ember, és eldönti, hogy mit akar elveszíteni a szövegből – vagy éppen mit akar megtartani: az eredeti jelentést, vagy a név evolúcióját.

(egyébként itt jön be a képbe az eredeti hang, amire céloztam odafönt, és amibe ritkán gondol bele az ember. ezért jó a felirat, mert az ember hallja az eredeti, lehet neki magyarázni, illetve hagyatkozni arra, hogy mit hall. nem ugyanilyen, de hasonló példa, hogy egy szinkronban nem lehet kimagyarázni azt, hogy a Farkasok miért W-vel jelölik magukat a The Walking Deadben, főleg, ha utólag derül ki. a felirat erre alkalmas, meg egyébként is, a néző hallja, hogy Wolves, és összekapcsolja a W-t. a szinkronban, aki nem angolos, sosem fogja érteni.)

Néma Harcsa - 2016. 05. 25. 23:31

Visszanéztem ide.
Jól érzékelem, hogy nem nagyon akad fent senki azon, hogy az Éjkirály (és kis bandája) ugyanúgy (nem ugyanúgy, hanem rögtön) meglátja Brant, mint a későbbi Hodor? Sőt: fizikailag ráadásul a főfagygé meg is markolja (egyébként mit is fog meg, Bran asztráltestét, vagy mit?)
Szóval ez az “akkor-lenne-időutazás-ha-Bran-fizikailag-is-jelen-lenne” itt félig bukik. Ellenben ez egy újabb időhurok, csak kevésbé érzelmekre utazó, mint Hodoré, és kevésbé tárgyaljátok túl:
mintha az Éjkirály évezredek óta tudná, hogy a jele rajta lesz egyszer hirtelen a jelen időben Branünkön, és neki fontos, hogy lezúzhassa az E. Gyermekeit és a Háromszeműt a safe house-ban (bocs, cave-ben), ezért terem ott annyira gyorsan, mivel a 4.évadbéli kisebb csata révén tudja, hogy Bran bent van az első célpotnban, utána jöhet a délebbi terület.

Néma Harcsa - 2016. 05. 25. 23:39

És amúgy valóban, a most látottaknál jóval logikusabb sci-fi, de még fantasy-sztorik is vannak már időutazós-befolyásolós témában, szóval ajánlom, hogy ne linkeljék el végül nagyon ködös misztikummal a showrunnerek és Martin, vagy ha mégis, akkor az tényleg legyen hátborzongatóan misztikus, ne blöff.

röviden-tömören - 2016. 05. 26. 00:13

“Dehogynem, az öregek elég jó stratégák voltak, az más kérdés, hogy outplayelték egymást és elhullottak.”

Melkon, egymást nem. Tywint meglepte az ifjú farkas, és Tyrion nélkül a bevonulása sem lett volna egyszerű menet. mások még ennyit sem értek el. észak királya is jól elszabta. Stannisről jobb nem is beszélni. völgy urai semmik. Boltonék brute-force attackjai mit sem értek, ha Ramsay csak úgy le tudta bicskázni apukát.

nem a harctéren dőlnek el a dolgok, és összességében ráfázott mindenki a stratégiájára. talán Kisujj nem. de egyszer elfogy a sakktábla alóla is.

legalábbis szerintem. :-)

más. elvadult ötlet, vagy nyilvánvaló lenne, hogy Bran lesz/volt a sokarcú isten? és még sok más. meg valahogy az az érzésem varsafában fog kikötni ő is. méghozzá ott ahonnan elmenekültek.

(/off valaki adjon gitárt az ifjú Hodornak, mert nagyon pengette :-))

winnie - 2016. 05. 26. 07:07

“de a főbb pontokat megadta nekik előre.”

igen. pár fő dolgot, de azokat egyrészt nem kötelező használni (de használni fogják, persze javarészt, azt meg sosem tudjuk meg, mit nem használnak), másrészt nem történeti jelentőségűek, így a lényeg teljesen más lesz az összkép. csak arra célzok, hogy olyan “apróságokat”, részletkérdéseket, mint egyes farkasok sorsa, nyilván nem mondott meg.

Nuage - 2016. 05. 26. 10:50

Azért látszik, hogy ez a rész megbolygatta az állóvizet, még a kommentek száma is jól megugrott. :)
Bran szála nálam is vitte a prímet, de a sok itt olvasott magyarázat után én is kicsit azt érzem, hogy a készítők nem agyaltak annyit rajta, mint a rajongók. A fordítás nálam telitalálat, szójátékként szépen kiadja a lényeget. És bár a mondat szó szerint más jelent, a lényeg mégis csak az, hogy Meera otthagyja Hodort azzal a küldetéssel, hogy haláláig tartsa az ajtót. Ha meghagynák az eredeti fordítást, akkor nem jönne ki a név, és ez rontana az élményen, meg be is kavarna, az amúgy is kicsit értelmetlen múlt-jelent összecsatolás megértésébe.
Sansa szála is izgis, bár nem értem miért kellett hazudnia, nekem úgy tűnik ebből, hogy Kisujj még mindig képes manipulálni, bár sokat fejlődött. Az meg, hogy, másokat irányít mikor nem is ért hozzá…hát mindenki ezt csinálja/vagy próbálja csinálni. Cersei, Tonmem, Theon, Jon, Dany – mindenki százak életét viszi a vásárra, mikor nem is ért hozzá.

Rita - 2016. 05. 26. 12:32

Van egy Szent menedék c. film. Abban van a Bob Maluga luga luga luga nevű figura.
Tormund (Kristofer Hivju) rá emlékeztet. Ahogy csapja a szelet Brienne-nek, az eszméletlen.

Melkon - 2016. 05. 26. 13:21

Nuage
“Az meg, hogy, másokat irányít mikor nem is ért hozzá”

Nem az a baj, hogy kitűz célokat, hanem hogy szakembereket akar mikromanageelni.

Igen, Cersei is irányít másokat, de nem ő határozza meg hogyan vívjanak meg egy csatát, mert van annyi életösztöne, hogy rábízza a hozzáértőkre.

Jon szerintem soha nem szólt bele olyan dolgokba, amikhez nem ért, Dany pedig mindig kikéri a nála hozzáértőbbek véleményét. Ő inkább ideológiai kérdésekben mondja meg, hogy milyen irányba kell menni.

Mukridzsi - 2016. 05. 26. 15:32

Hodor még gyerekként, ahogy láttuk is, tulajdonképpen átélte a saját halálát, valószínűleg ettől őrült meg.
És valahol tudhatta, hogy ez fog következni, mert amikor elkezdték wight-ek elözönleni a barlangot, vonakodik megmozdulni, csak mondogatja, hogy hodor, hodor.

nade - 2016. 05. 26. 18:42

a felirat forditásba mondjuk egyszer érdemes lett volna beleirni az eredeti üzenetét is.
“Tartsd az ajtót, holtodig óvd! Holtodig óvd!”

Divexa - 2016. 05. 26. 19:44

Szenzációs volt mint mindíg. 1 picit felszisszentem a 2. papnő színrelépésén, nekem 1 is sok volt. Sárkány anyu nem fog tapsolni, hisz ő maga a vallás, nincs szüksége 1 női riválisra. Pláne ilyen fanatikusra.

cathy - 2016. 05. 26. 23:32

Engem most így a félidőnél egyre jobban izgat a Verebek vs Királyvár illetve a Hárpia identitása-problematika. Vannak sejtéseim, hogy a sorozat kit tesz meg Hárpiának,ami nekem nem lenne feltétlenül koherens, viszont a könyvbeli gyanúsított meg unalmasan kézenfekvő, legalábbis nekem, szóval nem tudom melyiknek örüljek jobban :-D

fireblade - 2016. 05. 27. 00:03

Azért durva hogy ezt Hodor szójátékot már vagy 6-7 évvel ezelőtt megjósolta valaki egy fórumban :)

Platschu - 2016. 05. 27. 01:45

Nekem a Skyrim jutott eszembe Hodorról : “my cousin is out fighting dragons and what do I get? Guard duty.”

felix - 2016. 05. 28. 09:50

Az ötödik évad óta nem nagyon szeretem és nézem a sorozatot de a Hodoros jelenet kifejezetten jó volt.

Rammschein - 2016. 05. 30. 08:18

6. RÉSZHEZ:

Hát… kaptunk egy kis flashback Mad King-et.Nyami. :D
Valaki írta már korábban és bejött, tényleg Benjen mentette meg őket…

Tetszett, hogy Sam kiállt magáért (az apja nagyon ellenszenves volt, várhatóan is)…szépen elcsórta a kardot a Mások ellen. :P

Engem a részben leginkább a King’s Landinges kavarás döbbentett meg, az hogy a hülye Tommennek és Margerynek a Veréb milyen szépen kimosta az agyát…remélem a Verébbel buknak el, ha más nem legalább a naív Tommen.
Asszem itt akad majd egy eltérés a könyvben, hogy Jaime ugye megy Riverrunhoz rendet tenni… ahol a Freyék szórakoznak Blackfishsel… meg majd még idejön Brienne is elvileg, nem? Szép kis helyszín lesz ez, ha kibontakozik.

Arya egyértelműen nem fog a Many Face God-hoz csatlakozni, ezt sejteni lehetett már… de az a beképzelt csaj nem tudom, hogy fogja megölni… + Arya menekülhet élete végéig, ráadásul azt sem tudja, hogy ki ölheti meg… mert a csaj is felveheti bárki arcát…

Alapvetően jó kis rész volt, nem annyira meglepő, mint az előző… és lassabb is. De azért már nincs olyan filler rész, ami nem ad új infót a történéshez, és hogy nem történik semmi. Mert mindenhol haladunk, mint akit üldöznek. :D

Isaac - 2016. 05. 30. 09:37

A 6.részhez:

…csak ennyi…Toruk Makto ;)

cathy - 2016. 05. 30. 11:08

6. rész:

– Sam és Gilly: kimaxolták a cukiságot, az öreg no komment…
– Arya: FINALLY! Innentől imádkozom érte a régi és új istenekhez :-D
-Királyvár: Hell no! :-o
-Dany: ennél semmilyenebb jelenetet….

Összességében amúgy jó ritmusú epizód volt, látszik, hogy még mindig robbanáspontokat készít elő ;-)

Lalisrac83 - 2016. 05. 30. 17:22

6.rész:
Arya ki kell nyírja Jaquent is, vagy legalábbis találkozniuk kell, hogy átbeszéljék a dolgokat…Szerintem első verzió lesz, és pont ez lesz benne a megdöbbentő.
Martin nyilatkozta, hogy Hidegkéz nem Benjen, erre a sorozatban mégis az ő szerepét veszi át. Túl sok szerepe amúgy nem lesz szerintem.
Sam és Szegfű húzta a műsoridőt, Martin szerint ez is ugye egész másként alakul.
Királyvár: szenvedés minden egyes másodperc, engem legalábbis nem köt le a verebes intrika…

josy86 - 2016. 06. 01. 17:50

az nem lehet h Bran azért tudott belewargolni Hodorba mert a múltban már megtette?a sorozat során nem emlékszem rá h más emberbe belevargolt volna..lehet h magától a wargolástól bolondult meg

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz