login |

NCIS: vége a 13. évadnak – írta Pamats

2016. 05. 23. 14:50 - Írta: vendegblogger

17 hozzászólás | kategória: 2015/16 finálék, kritika,

Egy újabb NCIS-évad ért véget, szám szerint már tizenharmadik, és ez a szezon is a megszokott, kissé langyos medrében folyt végig, de talán itt már senki nem húzza fel magát ezen azok közül akik még nézik – nem véletlen, hogy az évadnyitó és az évadzáró nézettsége nagyjából ugyanakkora volt, 18 milliós.

NCIS-13x24-06

Ahogy azt már írtam is párszor, főleg a karakterek és a hangulat miatt maradok még mindig, na meg úgy általában hozzám nőtt már ez a sorozat. Bár ez most lehet változni fog, hiszen ahogy azt tudni lehetett már egy ideje, távozik a sorozatból Michael Weatherly és vele együtt az én (és még sokan mások) személyes kedvencem: Anthony Dinozzo nagyon különleges ügynök.

NCIS-13x24-07

Tehát az nem volt meglepetés, hogy egy, a már az elejétől abszolút főszereplőnek számító karakter kilép, hanem inkább az miképpen fejezik be a történetét. Erről írnék pár gondolatot spoileresen a tovább mögött.

Előjáróban annyit, hogy idén nem fárasztottak minket valami átívelő szállal vagy ellenséggel, ehelyett inkább a karakterek érzelmeivel, lelki dolgaival vagy magánszálaival foglalkoztak többet, kiváltképp Gibbs-ével, akinek még az előző évad végi traumáit kellett helyretennie, amire segítségére volt újdonsült barátja Dr. Taft (Jon Cryer) és az általa megismert pszichológus.

NCIS-13x24-03

Visszatérve Dinozzo-hoz: én személy szerint nagyon sajnálom, hogy ezentúl nem lesz jelen, hiszen nekem mindig az ő stílusa és humora jelentette a sorozat egyik üde színfoltját. Mindig öröm volt hallgatni a filmes utalásait, vagy azt, ahogy McGee-t ugratja vicces beceneveket adva, de úgy általában lehengerlő volt a lazasága (kapott is érte néha Gibbs-től)

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy ideje kicsit mintha már egy helyben mozgott volna a karaktere és nem igazán tudtak vele mindig mit kezdeni, de azért lehetett figyelni a nőügyeit, vagy az apjával való kapcsolatát (aki egyébként szintén hiányozni fog). Mindenesetre úgy érzem, hogy Ziva távozásával együtt kicsit ő is elveszett.

NCIS-13x24-02

Pedig egyébiránt megnéztem volna egy Dinozzo által vezetett csapatot, hiszen látszólagos éretlensége ellen azért ő legtapasztaltabb ügynök Gibbs után, kár, hogy erre nem került sor — bár a fináléban utaltak ilyesmire.

Rátérve a lényegre, nekem nagyon tetszett az a befejezés amit Tony kapott, de ahogy elnézem a kibeszélő kommentjeit, némileg azért megosztó volt.

NCIS-13x24-05

Az utolsó pár rész ezúttal is összefüggő volt, és ezek kapcsán került elő újra Ziva, bár csak visszaemlékezésekben, de fontos részét képezve a történetnek. Ami a megosztó dolgokat illeti, én is örültem volna Cote de Pablo visszatérésének, de mégsem éreztem rossznak azt a húzást, hogy az ő karaktere képernyőn kívül halt meg végül.

Pár apróság még: nagyon bejöttek azok a jelenetek, amikor például Tony Zivá-ért aggódott, illetve amikor elvesztése miatt dühöngött, az pedig kifejezetten megható volt, hogy miután tudomást szerzett közös lányukról, megváltozott ő is, és az is, hogy mi lesz ezután a legfontosabb számára. Kicsit felemás módon, de azért szép volt, ahogy az ő történetük lezárult.

NCIS-13x24-04

Mindent összevetve egy érzelemdús és megható finálé volt, minden egyes párbeszéd és búcsú tökéletesen sikerült. Az írók elég jó jeleneteket szállítottak nekünk, amik közül kiemelném például Palmer és Tony párbeszédét, mint két apuka, vagy Gibbstől és a többiektől való elbúcsúzkodást, amik mind nagyon természetesre és meghatóra sikeredtek, nem lettek giccsesek vagy túlnyújtottak.

Más tekintetben is jól sikerült az elköszönés, Weatherly alakítása és jelenetei is nagyon erősek voltak, abszolút méltóak egy ilyen fontos karakter távozásához.

NCIS-13x24-09

Nyilván vezettek fel új arcokat, de egy darabig biztosan nem fogják pótolni a rajongók szemében Tony-t, és én sem hiszem, hogy ezek után ugyanolyan szemmel nézem a sorozatot és bocsátok meg neki sok mindent, hiszen abszolút egy alappillérét veszíti el a széria.

Nyilván az egész csapatdinamika is változik a mostaniakkal, nekem némiképp a kárára, annak ellenére, hogy egyébként a többi szereplőt is bírom, ebben a részben is nagyon jó volt őket nézni, ahogy egy nagy családként viselkednek. (És ez alatt értem az olyan mellékszereplőket is, mint Fornell vagy az idősebbik, újdonsült nagyapa Dinozzo.)

NCIS-13x24-10

Azért persze adok esélyt az új részeknek is, hátha beválnak az új szereplők, hiszen Bishop-pal is megbarátkoztam, de picit más lesz nekem ezek után az NCIS. És szerintem még sokaknak.

17 hozzászólás Ne habozz!

zzzzzz - 2016. 05. 23. 15:10

Én nem nézem ezt a sorozatot de mindig ámulok egy sort azon hogy a http://static.sorozatjunkie.hu/wp-content/uploads/2016/05/NCIS-13×24-04-500×281.jpg bal oldali nő még mindig ugyan ezt a fejet hordja. :D

HolyOne - 2016. 05. 23. 17:02

*Anthony Dinozzo nagyon különleges ügynök

Csak a pontosság kedvéért.

Rubber Duck - 2016. 05. 23. 18:13

A Zivával való elbánást nem tudom, hova tenni. Valamiféle korábbi ellentét, vagy harag lenne az oka? Megsértődtek rá, amikor elment? Számomra ez nem volt pozitív megoldás.

Latza - 2016. 05. 23. 19:59

A múltkor valamelyik napi hírben volt linkelve interjú a készítőkkel, ahol rákérdeztek, hogy direkt adták-e Tony szájába a Zivával kapcsolatos olyan mondatokat, amiktől úgy lehetett érezni, hogy talán mégsem halt meg.
Az írók azt mondták, hogy minden mondat hosszas mérlegelés és megbeszélés után került bele, tehát egy icike-picike kiskaput azért nyitva hagytak nekünk (meg Tonyéknak). :)

Egyébként az évad jobb volt, mint a korábbi(ak), bár a vége nekem kicsit erőltetettnek tűnt, főleg, ahogy Kort kinyíratta magát.
Majd meglátjuk, mit alakítanak az új szereplők (ha egyáltalán maradnak).

winnie - 2016. 05. 24. 04:37

Rubber Duck: az kicsinyes lenne, ha azért ölnék meg, mert megsértődtek. egy karaktert más miatt is meg lehet ölni. abból indultak ki, hogy nem hozhatják/hozzák vissza, és ez esetben ez tűnt gondolom a legjobb megoldásnak.

AnarchoiD - 2016. 05. 24. 10:37

en 2 evaddal ezelott besokaltam, de lehet Dinozzo miatt megis megkellene nezni a s12-s13 at…

Sanna - 2016. 05. 24. 17:16

hát nekem nem tetszett Dinozzo történetének ezen lezárása, sokkal jobban örültem volna ha Zivát életben hagyják, és együtt mennek el valahova és nevelik közösen Talit valahol, nem biztos hogy kellett volna hozzá CdP visszatérése

igazából megérdemelte volna mind Ziva mind DiNozzo karaktere hogy így történjen, de nem így lett, és ezért kár

Zora - 2016. 05. 28. 13:43

Sanna, szívemből szóltál!

CdP-nek még a hangjára sem lett volna ahhoz szükség, hogy Tony – megtudva, hogy van egy lányuk -, hanyatt-homlok rohanjon hozzá, feladva nagyon különleges ügynöki hivatását.

Hogy Ziva esetleg mégis életben lenne – miért bújkálna? Az ő személyisége senkire nincs veszéllyel, ő csupán egy véletlen áldozata Kortnak, aki az iratokat akarta megsemmisíteni.

Tehát a készítőket én sem értem. És nagyon haragszom rájuk!!!

Andy - 2016. 05. 30. 09:28

Amikor kinyírták Kortot,a “különleges ügynökök”lövései 90%-ban az eutot találták el…

torjack - 2016. 06. 06. 19:39

Valahogy nem stimmelt az egész…ha CdP-t nem tudták/akarták visszahozni, minek kellett egyáltalán belekeverni? DiNozzo ellovagolhatott volna boldogan a naplementébe Jeanne Benoit-val…DiNozzo egyetlen valamirevaló, nem off-screen nőjével. Ráadásul a Béka lányát már az évadban kétszer is behozták, biztos voltam benne, hogy róla fog szólni a kiszálló stratégia.

Ha meg a “Tiva” rajongókat akarták kiszolgálni, meg lehetett volna azt is oldani, CdP tényleges szereplése nélkül is.

De képernyőn kívül (álmában!) hamuvá égetni Zivát, hogy aztán kiderüljön, hogy van egy közös gyerek…akit egyedül fel kell nevelni és emiatt felmondani… hát na. Gibbsről nem is beszélve, akinek nagyjából annyi reakciója volt Ziva halálára, mintha a szomszéd macskája döglött volna meg…

Azok után, hogy hónapokat készülhettek a búcsúra, többet, jobbat vártam. Bár tény, MW azért kapott jó jeleneteket.

P.S.: Bishop meg az új csaj helyében keresnék új munkát, a női ügynököknek úgy néz ki errefelé nem kell a nyugdíjat tervezni :D

Zora - 2016. 06. 08. 20:43

Azért fura, hogy Jeanne-t simán elfogadnád Tony nőjének.
Ő – bár szerelemes volt Tonyba 7 évvel ezelőtt, rendkívül rossz szájízzel hagyta ott. Hiszen T átvágta.
A másik: J házas!!!! Hiszen ont erről volt szó, hogy a férjét kellett kimenteni.

Ezzel az erővel Zoe-ról is kiderülhetett volna, hogy terhes, és Tony felmond miatta. (Még ha 5 résszel ezelőtt szakítottak is…)

torjack - 2016. 06. 11. 20:17

Jeanne nálam azért játszott, mert ugye visszahozták a semmiből. Plusz ugye jöttek a hírek MW távozásáról, meg az eléggé sejthető volt, hogy CdP nem fog visszajönni még egy gyors pofavizitre sem. Logikusnak tűnt.

Az, hogy Jeanne házas, nem jelent semmit, valamiből a válóperes ügyvédnek is meg kell élni. :D

Bár az igazi az lett volna ha-sok rajongót kiszolgálva-CdP-t visszahozzák egy nyamvadt részre, aztán mindkét karakter happy end-del távozik. De ahogy én látom igazából sem Glasbergéket sem CdP-t nem érdekelte a fanservice.

Zora - 2016. 06. 11. 20:46

Hát, sajnos nem… :-(
Pedig ha ennek híre megy – mármint, hogy 1 részre visszajön – szerintem duplaannyian nézték volna…

Ragadozo - 2016. 08. 10. 19:39

Kedvencem a sorozat, de nem igazán értem az írókat.
Nekem nem Anthony DiNozzo távozásával van bajom, bár kétségtelenül sajnálom.
Hanem ahogy a női főszereplőkkel “elbánnak”.
Caitlin Todd – Nagyon jó karakter volt, Toni igazi ellensúlyozása, aztán 2 évad után szó szerint “kilőtték”.
Paula Cassidy – nem sokat szerepelt, de sajátos, egyéni karakter volt, aztán “kirobbantották”.
Jane ‘EJ’ Barrett – nem sokat szerepelt, de szintén egy érdekes karakter volt, aztán ő is eltűnt a sorozatból.
Jenny Shepard – egy különleges karakternek ígérkezett, érdekes színfoltja volt a sorozatnak, de neki is “meg kellett halnia”.
Végül is jött Ellie Bishop – az elején azt hittem, hogy nagy durranás lesz az alakítása, és úgy is indult. Most meg már szerintem csak “ott van” a többiekkel, néha szinte “csak” egy mellék szereplő, szinte “statiszta” a sorozatban.
Egyedül Abby Sciuto karaktere az, ami szerintem az első részektől kezdve végig nagyon jól van megírva. Remélem az ö karakterét nem fogják elrontani.

Réta - 2016. 09. 15. 05:16

Én elégedett vagyok ezzel a lezárással, habár egyáltalán nem világos számomra, hogy ki és miért ölte meg Zivát. Úgy tűnt, hogy a leszámolásnak köze van az aktuális ügyhöz, de ez eléggé erőltetettnek tűnik. A gyerek aranyos, habár én egy sötétebb hajú kislányt castingoltam volna. Amíg McGee és Abby marad, én is maradok.

Joel - 2016. 09. 23. 21:18

És itt a 14. évad! Én már nagyon vártam. Tartalmat természetesen nem írok le, de szerintem rég látott pörgős, jelenetgazdag, felfrissült lett a megújult csapat. Nos, az amerikaiul nem értőknek bizonyára várnia kell majd egy évet (szokás szerint), mire itthon adásba kerül, de megéri. Szóval a látottak alapján sikerült akciódússá, izgalmassá, érdekessé tenni a sorozatunkat!!!!

torjack - 2016. 09. 26. 14:37

Mármint angolul nem értőknek :D

Egy évet meg talán nem kell várni, a 13. évadot is pár hét késéssel kezdték adni.

Ami az újakat illeti, Esposito rendben lesz, Valderramát majd meglátjuk még.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz