login |

Gotham: vége a 2. évadnak – írta LaCRossE

2016. 05. 25. 18:47 - Írta: vendegblogger

28 hozzászólás | kategória: 2015/16 finálék, kritika,

I am God, and I absolve you of all your guilt.

Egy átlag sorozatnéző számára sok rossz pillanat van, például, amikor egy számára kedves sorozat rendre rossz részeket hoz. Vagy amikor egy ígéretes koncepció számára vízbe fullad, és a megvalósítás hagy maga mögött sok kívánnivalót. Számomra az a legrosszabb, amikor egy kiemelkedő évad csalódást keltően ér véget.

gotham222_ (1)

A közelmúltban nem egyszer írtam a sorozatról, és az előző néhány hétben a Gotham kiemelt figyelmet kapott tőlem, lévén, hogy az első évadhoz képest hatalmas minőségi ugrást sikerült elérni. Nemcsak a sztori fejlődött nagyban, hanem a karakterek is, ez pedig mindig hatalmas plusz szokott lenni.

Rengeteg pozitívumot lehetett elmondani a szezonról, épp ezért nagyon dühítő, hogy az évadzáró epizódban minden jót, amiről áradoztam az előző írásaimban, sikerült elrontani. Rohadtul bosszantó, hogy a fináléról alig tudok valami jót mondani, ez rendkívül lerontja az évados teljesítményt, az ember ilyenkor alig tud uralkodni magán, hogy ne kiáltsa ki az egész évadot szarnak.

gotham222_ (2)

A Gothamnek sikerült egy nagyon buta résszel véget érnie, ami tele volt nevetséges pillanatokkal, a nézőket hülyének nézésével, de legfőképp, a szépen felépített karakterek porig rombolásával.  A tovább mögött spoileresen folytatnám.

A legnagyobb visszafejlődést egy rész alatt nálam Hugo Strange érte el. Hihetetlen, amit vele műveltek, egész végig az járt a fejemben, hogy “nem, ez nem lehet ő”. Miért kellett Hugóból egy nyavalygó, szánalmas embert csinálni?

gotham222_ (4)

Amikor kikérdezte Gordont, akkor annyira elemében volt, annyira Professor Strange volt, nagyon rossz volt azt nézni, hogy szinte könyörög Gordonéknak, mert nem akarta, hogy kiszabaduljanak azok a szörnyek, amiket megteremtett.

James Gordon sosem volt a kedvenc szereplőm egyébként, de a döntése, hogy megkeresi Lee-t, nagyon a semmiből jött. Valahogy nem meggyőző, hogy elég volt Strange az igazságszérumával és a rögtönzött pszichoanalízisével, hogy minden bűntudata eltűnjön és végre a helyes dolgot csinálja. Ha itt a következő évadban összeborulás lesz, nagyon mérges leszek, bár azért ezt kétlem.

– Bruce, I never should have mad the oath to you.
– That’s not really…
– I was arrogant and naive and I’m sorry. I’ve tried to do the right thing but what a fool I’ve been.

gotham222_ (3)

És még mindig Gordon – az előző rész után nagyon vártam, hogy Clayface mit fog csinálni Gordonként. Először még vicces volt a viselkedése, utána viszont már nem tudtam elfogadni, hogy Bullock-ból és Alfredből olyan idiótát csináltak, akik nem jönnek rá, hogy valami nyilvánvalóan nem okés vele, és a dolgot nem lehet egy egyszerű náthára fogni.

Ráadásul az, hogy utána még Barbara volt az, aki rájött arra, hogy egy imposztor játssza Gordont… alapból nem értem, minek kellett beleerőltetni őt a részbe, és az, hogy kvázi azért lett hirtelen hülye két egyébként intelligens férfiból, hogy aztán Barbara, mint erős és okos nő rájöhessen a dolgokra – ez mindenképp rossz megoldás volt az írók részéről.

gotham222_ (5)

A nőknél tartva pedig jöjjön Fish Mooney – úgy néz ki a 3. évadban is el kell őt viselnünk, és rá várok a legkevésbé. Megint csak nem tetszett egy mondat sem, ami a szájából jött ki, egyáltalán nem hatott természetesnek. Talán ez a nagy hibája a karakternek: számomra egyszerűen nem hiteles, nagyon badass-nek akarják megírni, de ez rendre nem sikerül.

Megint csak előjön az, hogy egy női karaktert csak úgy tudnak erősnek lefesteni, ha a többi szereplőt lebutítják, lerombolják az eddigi fejlődésüket. Penguin, aki ebben a félévadban úgymond megtalálta az erejét, és aki megetette a mostohaanyjával a gyerekeit, majd lefejezte őt, Fish láttán elájult, mint egy kislány.

Köszönjük, írók, ez tökéletes iskolapéldája annak, hogyan kell semmissé tenni két év karakterépítését, ugyanis a pilotban látott Penguinhez tökéletesen illett ez a reakció.

gotham222_ (6)

Az már csak hab a tortán, hogy Butch és a többiek, akik még néhány perce hatalmas fegyverekkel lőttek szét egy páncélozott buszt és több rendőrautót is közben, a nő láttán azonnal elmenekülnek. Az a Butch, aki néhány epizóddal ezelőtt egy gránátvetővel cafatokra robbantotta Azraelt. Ezek hatására nem is csoda, ha minden jelenet után, amiben Mooney szerepelt, le kellett állítanom a részt, és a kezembe kellett temetnem az arcom.

A harcjelenet Mr. Freeze és Firefly között viszont a rész egyik fénypontja volt. Imádtam, ahogy Selina addig csűrte-csavarta a dolgokat, amíg a kettő egymásnak nem esett. Camren Bicondova továbbra is telitalálat a szerepre, az övé az egyik legjobb karakter mostanság Bruce mellett, figyelembe véve a finálé karaktergyilkosságait.

gotham222_ (7)

Nygma legalább, aki egy kis kvízjátékot játszott, brillírozott a részben. Strange-nek köszönhetően pedig James, Bruce és Lucius most már tudják, hogy egy titkos tanács a háttérben irányítja a várost. Nevettem a szerencsétlen Alfreden, amikor azt hitte, végre vége a dolgoknak, és aztán rájött, hogy ez közel sincs így.

– There is a secret council, Alfred. A secret council that runs everything in Gotham.
– Oh, bloody hell.
– It’s them that wanted me dead. We’re so close, Alfred, we’re so close to the ultimate truth.
– Oh, bloody hell.

Szóval a következő évadban határozottan a Court of Owls lesz az egyik szál. A másik sajnálatosan Fish Mooney lesz, bár hátha rövid úton megszabadulnak tőle néhány rész alatt. Mondjuk, ez nem túl valószínű, figyelembe véve a részt.

gotham222_ (8)

Na meg persze ott vannak a “szörnyek”. Biztos, hogy jól felment a pulzusom az utolsó jelenetnél, hiszen több ígéretes dologgal is sikerült kecsegtetniük, bár valahol egy kicsit bosszantónak is tartottam a megoldást, hogy inkább csak elmosódott alakokat mutogattak.

Mindenesetre, én mintha Bane-t fel véltem volna fedezni az alakok között, a hosszú hajú Bruce (gonosz iker Bruce) pedig első tippre szerintem lehetne Thomas Wayne Jr., vagy ahogy a képregényesek ismerhetik, Owlman.

A legizgalmasabb dolog, amit a buszos jelenetnek köszönhetünk, azonban Jerome nevetése volt, vagy legalábbis biztos vagyok benne, hogy az a nevetés Jerome-tól jött. Sokan vártuk, hogy visszatérjen a karaktere a sorozatba, és nagyon úgy néz ki, hogy az imáink meghallgattattak. Reméljük, ez már Joker kezdete lesz, hiszen azt nem sok Gotham néző tagadja, hogy Jerome tökéletes Joker lenne.

gotham222_ (9)

A következő évad ígéretes felvezetése ellenére azonban ez a finálé, ki kell mondanom, rossz volt, 5/10 pontot tudna összeszedni tőlem. A 2. évad ennek ellenére rendkívül jó és szórakoztató volt, így az összkép a fentiek ellenére is 8/10 pontot megérdemel tőlem.

Egy utolsó dolog még: a bomba hatástalanítása egy pohár vízzel majdnem olyan nevetségesen szórakoztató volt, mint a Chuck-ban a pornóvírussal való hatástalanítás. Kár, hogy ezt az évadot sikerült egy ilyen résszel hatástalanítani, ahelyett, hogy hagytak volna, hogy egy kiváló fináléval robbanjon a szezon.

28 hozzászólás Ne habozz!

Silas - 2016. 05. 25. 18:50

jó volt az évad első fele, de a Hugo-féle dolgokkal rendesen elbaszarintották. persze nézős a 3. évad

Batistuta - 2016. 05. 25. 19:19

Remekül összefoglaltad az évadot. A sztoriban tényleg sok a lehetőség és mégis olyan karakterekkel gyengítik, mint Fish…Nem úgy volt, hogy a főszereplő kérte, hogy írják ki a sorozatból?

Mindenesetre a látottak tetszettek, de még bőven van hová fejlődni, amihez olyan karakterek és történetek kellenének, mint például Mr.Freeze.

zzzzzz - 2016. 05. 25. 19:36

Batistuta, Mi volt ez a főszereplő kérte h írják ki a sorozatból? :D

zsedan - 2016. 05. 25. 19:41

Gyenge, erre visszahozzák a legrühelltebb karaktert, kibaszott idióták…

Batistuta - 2016. 05. 25. 19:43

@zzzzzz Úgy rémlik, hogy olvastam valahol, hogy kérte az első évad után.

LaCRossE - 2016. 05. 25. 19:43

Szerintem arra gondolt, hogy Jada Pinkett Smith kérte, hogy írják ki…

De ez nem teljesen így volt. Volt Jadának egy egy éves szerződése, ami lejárt, és ő nem szerette volna meghosszabbítani akkor.

everest456 - 2016. 05. 25. 20:02

Azrael-ig nagyon jó volt a sorozat, utána következő pár rész kissé megakadt, de ez a finálé valami borzalom volt:

Fish Mooney volt a legkevésbé irritáló

Strange,Gordon,Pingvin egyszerre dobja el az agyát/jellemét.
Barbarát sikerült ismét lenullázni (igaz, őt nem a finálében, de vegyük ide)

Remélhetőleg a főszállba beleszövik Talon-t (kb mint egy második Azrael)

Thomas Wayne Jr= OwlMan, csak a multiverse része volt mindig is, a fő univerzumban nem tűnt fel, vagy mégis?

Na mindegy, remélem valami ütős kezdést kapunk a köv évadra és remélhetőleg a Jerome/Joker vonalat min. 1 évig hanyagolni fogják.

Szaby59 - 2016. 05. 25. 20:06

Azért volt pár jó szövege Fishnek nekem az előző évadban nem volt gondom vele, most viszont én is erőltetettnek éreztem.
Legjobb pillanat a részben amúgy amikor Bruce felvilágosítja Alfrédot a titkos tanácsról, de Selina már közben magában mosolyog, hogy nem nagyon nincs még vége :D

LaCRossE - 2016. 05. 25. 20:15

everest456: Owlman az Earth-3-ról származik eredetileg, nem volt része a fő univerzumnak tudomásom szerint.

lzl8 - 2016. 05. 25. 20:21

Egyetértek a kritikával, de még egy “nevetséges” megoldást kiemelnék. Amikor Hugo-t két oldalról lövik tűzzel és jéggel meglepő módon 2 másodperc múlva egy karcolás sem látszik rajta.. Nálam ez volt a pont amikor fogtam a fejemet.

Egyébként Ms. Peabody ellopta a showt :)

LaCRossE - 2016. 05. 25. 20:31

lzl8: igen, valóban, elég hülyén vette ki magát a dolog, na meg, hogy Gordon felpofozza kétszer, és fel is kel, láthatóan semmi fájdalma nincs, miután egyik oldalról megpörkölték, másik oldalról meg fagyasztgatták kicsit.

Batistuta - 2016. 05. 25. 20:44

@LaCRossE Köszi, igen erre gondoltam eredetileg, csak már régen olvastam a hírt és nem emlékeztem pontosan.

Egyébként azt lehet tudni, hogy a készítők milyen szerződés kötöttek a DC-vel? Karakterileg bárkit behozhatnak?

steelwolf - 2016. 05. 25. 20:52

Végre tetszett Ben McKenzie ,gonosz’ szerepben, amúgy Amell szint! JPS minek hozták vissza, irritáló karakter! Stranget megfagy-ég erre két pofon és már fent is van! Bane, Jerome jöhetne! Koldus Brucenak mi a sztorija?

Pibanto - 2016. 05. 25. 20:55

Nem akartam elhinni, hogy tényleg ilyen botrányosan gyenge finálét raktak az évad végére. Jól felépített szezon volt, erre mikor Hugo Strange elkezdett futni Mooney illetve Peabody elől, ott már kínomban a sírás kerülgetett. Katasztrófa volt az egész, egyedül az utolsó 1-2 perc volt, ami értékelhető. Remélem Bane, Joker illetve a többiek tényleg megjelennek a következő évadban.

sunny - 2016. 05. 25. 21:39

Tènyleg egy csalódás volt a finálè, főleg, ha az èvad többi rèszèt is figyelembe vesszük.
Fish visszahozatala felesleges, ugyanazt a kört fogja lefutni, amit ezelőtt csak most mèg inkább előnyben lesz.
Arra gondoltam, hogy Pingvinnek nagyobb szerepe lesz ebben a vègjátèkban. Erre meg szinte semmit nem csinált.
Nygmát is jobban kihasználhatták volna. Èletszerűbb lett volna, ha ő hatástalanítja a bombát.
Strange meg Gordon pedig inkább no comment…

A lejobb jelenete az èvadzárónak az volt mikor a vègèn JEROME-ot mutatták ès közben hallani lehetett a nevetèsèt. :-)

passauf - 2016. 05. 25. 22:35

Amúgy nem úgy volt, hogy Jerome nem egyenlő Jokerrel? Hanem csak az ő örökségéből fog valamikor létrejönni Joker. Volt is egy rész, amiben volt egy női Joker féleség, hogy ne felejtsük el Jerome vak jós apjának a jóslatát.

Persze azt én sem tagadom, hogy a Jerome-ot játszó színész tökéletes Joker lenne, de nem hiszem, hogy bemutatják majd őt a sorozatban. Ellenben én nagyon örülnék neki, sőt, minden álmom egy Joker sorozat vagy film. Csak az a kérdés, hogy működne-e egy Joker önálló film Batman nélkül?

LaCRossE - 2016. 05. 25. 23:05

passauf: egyértelműen nem mondták ki, hogy Jerome nem lehet Joker, ugye a halála miatt feltételezzük sokan, hogy inkább az ő öröksége lesz Joker.

Persze nem lepődnék meg, ha így lenne, de simán kihozhatják még Jokernek Jerome-ot.

CrM - 2016. 05. 26. 10:23

Pingvin ájulása azzal még talán védhető, hogy Fish megérintette, de a többi dologgal messzemenőleg egyetértek. Botrányos epizód volt.

koltony - 2016. 05. 26. 11:59

Az évad maga összességében szerintem nagyon jó volt,kár hogy ilyen furcsán ért véget az évad.

Strange gyakorlatilag az utolsó ep második részében mint valami síró kisgyerek kb úgy viselkedett. Eddig nem félt a teremtményeitől, most meg mégis? WTF?

Fish meg lassacskán olyan lesz mint Ward az Agents of Shield-ben. Már rég békén kellene hagyni azt a karaktert.

Az h nem lőtte le Butch annak szerintem meg van az oka, hisz volt egy pozitív kapcsolatuk a kettőjüknek. Illetve pingvin reakciója is szerintem teljesen normális, a 2. évadban se tudott még az ilyen helyzetekkel mit kezdeni.

Jerome visszatértének én is örülnék és a Court of Owls is jó szálnak tűnik.

Kocsolas - 2016. 05. 26. 12:46

Mooney menjen vissza a Fishekhez.. nem hiányzott.
Riddler kiváló.
Az iker a végén remélem valahogy hush lesz valahogy :)

Kocsolas - 2016. 05. 26. 12:47

Ja, egyébként annyi panaszom lenne az évadra, hogy nem tetszik hogy minden gonosz eredete Hugo kitalált története lett, úgyhogy akármilyen jó is a karakter, kicsit örülök hogy háttérbe szorul.

Luke - 2016. 05. 26. 18:04

Huhh egészen jól összefoglalta az írás azokat a gondolatokat amik bennem kavarogtak a rész láttán. Átment az egész finálé egy burleszkbe, abszolút a hét csalódása (komolyan még a FTWD félévadzárója is jó volt, egy Gothamnél ne legyen már ez a szint :D )
BTW Strange kapcsán gondoltam arra, hogy a látott karakter az valójában nem is Strange volt, hogy valahol a bomba élesítése után történhetett egy swap és valami laborban összegányolt klónnal cserélte ki magát, hogy a robbanáskor az ő hulláját találják a romok között, így senki nem keresné. Szerintem elég sok minden utal erre a részben (hirtelen jellemváltás, hihetetlen ellenállóság és hasonlók), de lehet csak én képzeltem bele túl sokat :D

- 2016. 05. 26. 21:28

A finálé nem is volt finálé szerintem, inkább egy mézesmadzagot akartak gombóc formájában a néző gyomrába erőltetni :( Ennek ellenére az évad első fele rendkívül erősre sikeredett, így az a 8-as simán jó

Calibos - 2016. 05. 28. 10:15

Én a 2-ik évad közepénél abbahagytam. Kritikát elolvasva véglegesen kassza nálam. Pinvint alakító Robin Lord Taylor majdnem hogy zseniális.

Edrick - 2016. 05. 28. 19:27

Luke: ez egy gonosz, baromira gonosz magyarázat lenne, de teljesen logikus, és egy idő után megbocsátanám nekik. Valahol el tudnám fogadni :) De kommented kapcsán felmerült bennem a kérdés, hogy hova a franca tűnt Basil, miután lebukott?

Enzo - 2016. 05. 30. 22:56

Én nem húznám le ennyire az évadzárót, inkább ambivalens érzéseim vannak. Van igazság a fura jellemváltozásokban azért, bár Strange-re jó lenne a fenti Luke-féle magyarázat, Pingvin meg magyarázható az érintéssel.
A bombaleállítás…eh. Egy robbanás is jól nézett volna ki, de úgyis tudtuk, hogy Jimék nem halhatnak meg, a vízkéréssel meg még vicces is lett az egész :D

Barbara pont jókor berángatása elég erőltetett, cserébe tetszett a jelenet iróniája, hogy pont ő buktatja le ál-Jimet, hiszen Jim sose viselkedne ilyen szépen vele. Ez meg, hogy Jim lelép megkeresni Lee-t, hát, szintén egy fura döntés, mintha még mindig kicsit a drog hatása alatt lenne. Jó, nézzük pozitívan, én is szívesen látnám Morena Baccarint újra :P

Amúgy, az egyetlen szereplő akinek a színészi képességeire panaszkodtunk, az Ben McKenzie volt: hát most tessék, remekül hozta a Jimet alakító Basilt. :) Harvey-éknak szerintem azért nem esett le a turpisság, mert eddig ugyan sokmindennel találkoztak már, de ilyen alakváltással nem, ha jól emlékszem.

Nagy pluszpont a Firefly vs Fries csatáért, pont a 2×21-es kommentemben írtam, hogy jó lenne, már kb azóta vártam, hogy Fries megjelent. (BTW velük mi lett amúgy? mert ugye nem a buszon voltak, hanem szabadon levő viszonylag gonoszok)

Fish kicsit OP lett ezzel a képességgel, és túl is volt tolva a szerepe, érdemtelenül epic jeleneteket kapott. Mondjuk azon elmosolyodtam, hogy megint kaptunk egy Fish-Butch-Pingvin hármas jelenetet az évadzáróban, déja vu.

A végére várható alapszituhoz már előre dörzsöltem a tenyerem, remek zárás lett, hogy a szörnybusz tartalma kiszabadul – az utolsó jelenet rendesen ott volt a szeren, hogy egy random csövi nő szabadítja ki a monsztákat (BTW ki ez az Emo Bruce? tuti lesz valami szál ebből). Micsoda alapfelállás a harmadik évadhoz, rengeteg új freak, alig várom!

Egyebek:
-Fish vs Peabody szájkarate tetszett a maga gettó módján :D
-Ötletes volt, hogy ugyanazt az információt szedték ki Jimből és a Bruce-Fox párosból párhuzamosan, de két különböző módszerrel (Strange és Nygma)
-Tabby és Barnes él vagy meghalt? I NEED ANSWERS DAMMIT.

#hétidézetei
Kövezzetek meg, de Fishtől a “You would’ve made a great pimp.” tetszett :D
meg a végén hatalmas volt, amikor szegény Alfred már azt hitte, hogy vége, erre Bruce elkezdi emlegetni a titkos tanácsot, annyira röhögtem :DDD “Oh, bloody hell.” :DD

Rovar - 2016. 05. 31. 23:35

Nekem továbbra is az egyik kedvenc sorozatom.
Valahogy mindig darálás lesz belőle
(ma is 2×18-2×22-ig zsinórba néztem:)))

A második félévadban is voltam nagyon eltalált jelenetek, pl.:
– Pingvin “mostohacsaládja”
– Alfred Vs. Azrael a nappaliban
– Nygma összes
– Falcone cameo

Fish Mooney karakterével nincs különösebb bajom, de ez előre vetíti, hogy Butch újra pitizni fog neki + Pingvin is újra visszamegy csicskába…

Amit erősen hiányoltam az Harvey Dent karaktere, valamint hogy 1-2rész/évad erejéig foglalkoznak csak Poison Ivy-vel.
Barnes pedig leszúrása után egy villanásnyi reflektorfényt se kapott, pedig mekkora badassként mutatták be…

Strange egy idegesítő ripacs volt. Nagyon nagyon ripacs. Már szinte annyira rossz, hogy jó:)

Összegezve voltak gyengeségek is, de a karakterekre, a látványvilágra, hangra, zenére továbbra sem panaszkodhatunk. Így számomra továbbra is benne van a jelenleg futó TOP 3-ba.

sam - 2016. 06. 14. 10:57

Mai hír junkie-ról:
Szereplőcsere lesz a Gotham-ben, mégpedig Ivy Pepper karaktere esetében, ugyanis a 3. évadban Poison Ivy kiemelt szerepet fog kapni – elvileg állandót. Még nem tudni, hogy ki jön Clare Foley helyére, de idősebb lesz (17-19 éves) és ökoterrorista.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz