login |

Grey’s Anatomy: vége a 12. évadnak – írta Deny

2016. 05. 25. 14:50 - Írta: vendegblogger

27 hozzászólás | kategória: 2015/16 finálék, kritika,

Már egy tucatnál járunk. Szép kor. Nekem mint veterán GA-nézőnek egy kicsit félelmetes is belegondolni, hogy az egyik kedvencem már ilyen hosszú ideje a képernyőn van.

Így kezdte Kriszta az évadnyitó kritikáját, és valóban félelmetes belegondolni, hogy már több, mint egy évtizede követjük a seattle-i orvosok életét. Azt viszont álmomban sem gondoltam volna, hogy a 12. évad új életet lehel majd a sorozatba, noha egyáltalán nem szorult “defibrillálásra”. (Vagy ezek szerint mégis?)

Shonda Rhimes-nak és csapatának mindenesetre sikerült teljesen megreformálnia a sorozatot, úgy, hogy közben az teljesen hű maradt önmagához.

Greys-Anatomy-season-12-episode-1-deluca-cadaver

Bár idén is erős volt a drámai vonal, de még így is inkább azt mondanám, hogy kaptunk egy üdítő szezont, amit élvezet volt nézni, főleg az előző, görög tragédiákkal versenyképes, lehangoló évadok  után. Spoileresen folytatom a tovább mögött.

Amikor tavaly megölték Derek Shepherd karakterét, és ezzel lerombolták a széria egy újabb alappillérét, sok rajongóban jogosan merülhetett fel a kérdés: hogyan tovább? De szerencsére Meredith Grey karaktere ragyog férje nélkül is.

KELLY MCCREARY, ELLEN POMPEO, MARTIN HENDERSON, CHANDRA WILSON, CATERINA SCORSONE, KEVIN MCKIDD

Azért drámából most sem volt hiány, hiszen főszereplőnket rögtön helyben hagyta egy beteg, szinte az összes párkapcsolat zátonyra futott ideig-óráig, kaptunk egy egész évadon átívelő veszedelmes viszályt, volt egy visszaeső kábítószerfüggőnk, egy nem tervezett terhességünk, egy csapásunk a múltból, egy vérre menő gyermektartási perünk, stb.

Viszont ezekhez most kaptunk egy nagy adag humort is, méghozzá abból a fajtából, ami miatt annak idején megszerettük a sorozatot, így sokkal könnyebb volt megemészteni a történteket, ráadásul sikerült megidézni a klasszikus első évadok szellemét is. Az egyik újításként bevezetett epizódnyitó telekocsizós jelenetek például zseniális humorforrásnak bizonyultak.

b939212c7a80a9392ecd7dbe4a4b

Idén két új szereplő lépett a képbe: az egyikük Riggs, akiről Rhimes leszögezte, hogy nem Meredith új szerelmének szánja, és bár az elején úgy tűnt, komolyan gondolja, az évad végére sikerült megcáfolnia saját magát, még ha ezzel senkinek sem okozott meglepetést. Riggs és Owen viszálya nagyon izgalmas volt az elején, de sajnos a végére sikerült rétestésztára nyújtani az állandó veszekedést, ami egy idő után nagyon unalmassá vált.

Mindenesetre a konfliktus forrása továbbra is érdekesnek bizonyul, és számítok rá, hogy a következő évadban felbukkan az eltűnt húg. Nagyon meglepődtem, hogy nem dobták be a fináléba cliffhangernek, az lett volna csak az igazi tisztelgés az első évad előtt: Addison-belépő 2.0.

Grey-Anatomy-Amelia-Owen-Wedding-Pictures

A másik újonc pedig Penny volt, aki ugye Derek közvetett gyilkosa. Az ő belépője vezetett az évad és a sorozat egyik legjobb epizódjához, melyben minden oldalról borult a bili. Mintha Penny korábbi “bűne” nem lett volna már önmagában is elég, szerencsétlen lány akaratlanul is egy csomó konfliktus katalizátora lett: összeugrasztotta Mer-t és Ameliát, Callie-t és Mer-t, rezidens társait, és végül Callie-t és Arizonát is.

Minden hibája ellenére viszont korrekt és kedvelhető karakter volt, bár a színésznő teljesítménye sajnos korántsem volt kiemelkedő, így nem fog hiányozni.

greys-anatomy-season-12-episode-5

Idén is kaptunk karakterközpontú részeket: ezúttal Meredith-nek, Japriléknek és Calzonáéknak dukált egy-egy önálló show. Ezek közül Meredith támadása és Callie-ék pereskedős része nagyon ütősre sikeredett, a Jackson & April Flashback Show-ért viszont már nem lelkesedtem annyira.

Emellett volt még egy krimibe illő epizódunk is a 12×18 személyében, amit szintén nagyon jól összeraktak, ráadásul nagyon emlékeztetett a klasszikus 6×06-os whodunnit-részre.

recaps-greys-anatomy

És idén is búcsút vettünk valakitől (bár erre rá nem jönnénk a fináléból): Sara Ramirez (Callie) mindössze három nappal az évadzáró előtt jelentette be, hogy szünetre van szüksége, és kiszáll. Kész szerencse, hogy Callie a történet szerint éppen New Yorkba indult, így meg tudták oldani. Sajnos a kései bejelentés miatt nem kapott rendes búcsút a karaktere, bár azért egy kisebb happy end és lezárás összejött neki.

Callie idén eléggé háttérbe szorult, jobbára ő lett a comic relief, és az évadvégi pereskedésig nem volt jelentős szerepe. Azzal a történetszállal viszont sikerült eléggé ellenszenvessé tenniük, és ez nem tudom, hogy jó húzás volt-e. Mindenesetre arra tökéletes volt, hogy Arizona még nagyobbat nőjön a szememben.

Untitled

A gyakornokokat sajnos nem sikerült jól kihasználniuk, pedig kettőt kapásból ejtettek tavalyról. DeLuca karaktere még csak-csak kapott szerepet, Cross viszont teljesen eltűnt a süllyesztőben. Maggie és DeLuca kapcsolata nagyon aranyos volt, sajnálom, hogy végül nem jött össze nekik, pláne tudván, hogy mit szánnak Maggie-nek a következő évadban.

greys1-1

Végezetül pedig pár szó a fináléról. Rengeteg párhuzamot vonhatunk közte és a 9. évadzáró között: mindkettőben vihar tombolt, mindkettőben volt egy traumás szülés, és egyfajta megcsalás.

Le a kalappal Sarah Drew előtt, aki olyan hitelesen eljátszotta az érzéstelenítés-mentesen “császármetszett” Aprilt, hogy egy pillanatra azt hittem, tényleg felvágták a színésznőt. Örülök, hogy második babája élve jött világra, ennyi járt neki a tavalyi tragédia után, és talán van még remény a Japril-rajongók számára is.

Owen és Amelia esküvője kicsit hirtelennek tűnt, bár ez köszönhető a sorozat időugrásokért való rajongásának is. Mindenesetre szurkolok nekik, mert jók együtt, bár a kémia nem igazán van jelen. Alex és Jo végre kaptak egy izgalmas történetszálat: most nem csak azért izgulhatunk, hogy Alex vajon péppé verte-e DeLucát, de azért is, hogy mi lesz a kapcsolatuk sorsa, most, hogy a lány felfedte sötét titkát.

greys-anatomy-season-12-meredith-attacked

Úgy érzem, hogy egy 8-ast is megérdemel ez az évad, mert tényleg öröm volt nézni – személy szerint én a 8. évad óta nem élveztem ennyire a Grey’s Anatomy-t, és remélem, hogy az írók nem fulladtak ki, és a 13. évad is ilyen jó lesz, mert minden adott hozzá.

Egyetlen kérésem lenne csak: kicsit több különleges orvosi eset kéretik jövőre. A 12×13-beli csodaműtét például nem volt semmi. Én biztosan ott leszek a folytatásnál, hiszen the carousel never stops turning. You can’t get off.

27 hozzászólás Ne habozz!

Eni - 2016. 05. 25. 16:21

“De szerencsére Meredith Grey karaktere ragyog férje nélkül is.”

Érdekes, én pont nem így látom. Szerintem egy megkeseredett banya lett belőle. Csak fintorog mindenre és mindenkire aki boldog.
Számomra rossz volt nézni minden részben a savanyú fejét. Ebben az évadban szerintem ő volt a leggyengébb karakter. Akár azt sem bánnám ha kiírnák…

renka - 2016. 05. 25. 18:08

“megkeseredett banya” lol Azt azért ne várd, h kiírják, mert az ő karakterére épül a sorozat (Grey’s anatomy ez, vagy mi a szösz?!)…

Akkor én is megosztanám évad értékelőmet :D…vigyázat, tutira hosszú lesz!:D
Nálam picit két részre bomlott ez az évad:az első fele kifejezetten tetszett, a második már kevésbé. Örültem, h visszahozták a korábbi évadok laza stílusát, nagyon jók voltak az autós jelenetek, és itt kedveltem meg Maggie karakterét is.
Aztán a hosszú téli szünet, meg az egy szereplőre ill. egy párosra fókuszáló részek megtörték ezt a lendületet. Voltak szálak, amik már kezdtek végtelen hosszúra nyúlni pl. Owen-Amelia,Owen-Riggs, Jackson-April, aztán voltak olyanok is, amik meg kapkodósan félbe maradtak pl.Maggie-DeLuca, Jo-Alex. Az évad utolsó fele mintha már csak arról szólt volna, h mindent jól kavarjunk össze,legyen a csavarban is csavar (szülessen meg gyorsan az a gyerek, hozzunk össze egy esküvőt egyetlen nap alatt stb.), készüljünk a fináléra!

Számomra az egyik legjobb húzásának idén egyértelműen a Maggie-DeLuca páros bizonyult. Váratlan volt (nem Shonda, a Riggs-Meredith hookup nem volt az:D), vicces,szexi, aranyos stb. Arra,h ilyen hirtelen és furcsa vége lett, csak egyetlen magyarázatot találok:nincs még vége.

És akkor el is érkeztünk oda, h mik az elvárásaim a következő évadra…mert persze vannak, aztán lehet, h jó nagy koppanások is lesznek majd ezért :D…
A szerelmi háromszög ebben a korban, pláne két testvér között, nekem elég bizarrnak tűnik.Bízom benne, h hamar kiderül, h Mer és Riggs között történt valami, aztán Maggie inkább azért haragszik meg Meredithre, mert nem mondta el, hagyta, h hülyét csináljon magából…
A másik szál, a Jo-Alex és talán DeLuca sztori számomra sokkal érdekesebbnek tűnik, és jár is már ez nekik nagyon. Abban bízom, h drámaira veszik a figurát. Ha már lúd, hát legyen kövér!:D Ne ugráljunk az időben, tudjuk meg, hogyan ért véget az az éjszaka, lássuk a sérüléseket DeLuca csinos pofiján, legyen következménye ennek az egésznek, aztán jelenjen meg majd a férj, legyen akció stb. Nem lenne ellenemre egy Jo-DeLuca barátság (egy újabb szerelmi háromszöget köszi, de nem kérek)sem,aminek segítségével DeLucat is jobban megismerhetjük (különben mi értelme behozni új szereplőket?!). Kotyogja csak ő is ki szépen a kis titkait. Derüljön ki, h titokban ő Batman, vagy az apja maga Darth Vader, vagy mit tudom én…valami legyen! Kíváncsi vagyok, h mi az oka ennek a zárkózott, magányos akció hős attitűdnek :D…
Owen-Amelia, Ben-Bailey, Jackson-April párosok meg pihenjenek egy picit, elég volt most egy időre belőlük!

Deny - 2016. 05. 25. 18:31

Oké, hogy megkeseredett banya, de továbbra is azt mondom, hogy mit várunk egy olyan embertől, aki konkrétan mindenkit elveszített, és egyik tragédia éri a másik után? :D Nyílván egy idő után be fog csavarodni valamilyen módon. De azért a fináléban történtek is bizonyítják, hogy azért nem savanyodott be legbelül.

A “ragyog” szót egyébként nem feltétlenül kell szó szerint érteni. Úgy értettem, hogy nem vált unalmassá a karakter (legalábbis számomra).

renka - 2016. 05. 25. 18:42

Szerintem lassan letelik a gyász időszak,a 13-évadban a régi Mert látjuk majd.De hát azért ehhez nyilván kellett idő. Egyébként tudom, h sokan szidták, és én sem értettem vele mindig egyet…de azért elég emberi reakciói voltak, még ha nem is mindig helyesek.

Eni - 2016. 05. 25. 20:34

renka: Nyilván nem fogják kiírni, de ezzel csak azt mondom, hogy számomra olyan szinten érdektelen lett a karakter az utóbbi 2-3 évadban, hogy azt se bánnám ha nem lenne benne. Egyszerűen nem hiányozna…

manci - 2016. 05. 25. 22:08

jó kritika, köszönjük :)
nekem is jobban bejött ez az évad, bár voltak gagyi húzások, pl nekem ez a jo-volt férj is erőltetett, vmit ki kellett találni nekik nagyon..plusz ki nem állhatom azt a nyávogós p*csát :D arizona nagy kedvencem lett, hála az égnek, h ő marad és callie megy, nagyon kifulladt a karaktere, nem igazán fog hiányozni. a mer-riggs szál nekem bejön, valamiért szimpi ez a pasas, jó lesz ez mernek, de nagyon remélem a volt feleséget nem húzzák elő, az irtó gáz lenne….(pedig úgyis..) magggie is szimpi nagyon, viszont az owen-amelia száltól égnek áll a hajam már, és egyáltalán nem érdekel, pedig az elején örültem nekik. jó lesz ez, gyerekek! :)

casi - 2016. 05. 26. 06:47

Nekem is az évad első része tetszett igazán, a végén már túl sok volt a drámázás.
Örülök, hogy Penny végre elmegy, nem sikerült megkedvelni és azt se bánom, hogy megy vele Callie is. Annyira furcsán viselkedett mióta ezzel a nővel van, addig volt jó karakter, amíg kereste a szexualitását és amíg Arizonával volt. Azóta kb nem emlékszem semmire, volt vmi vagy csak a pereskedés?
Meredithet mindig is utáltam, nem bánnám, ha kevesebbet lenne a képernyőn. Vannak érdekes szálai, de úgy általánosságban nem érdekel, hogy mit csinál.
Amelia és Owen aranyosak, bár inkább hasonlítanak egy tinipárra, mint két érett felnőttre.
Hozzuk vissza a náci Baileyt, én szerettem azt a karaktert, de most már neki is csak párkapcsolati szála van. Persze, erről szól a sorozat, de ááá….
Jo-Alex: na ez az, amit nem tudok megérteni. Ha együtt vagyok valakivel jó pár éve, akkor miért nem lehet neki elmondani az igazságot? Szakítással fenyeget a másik és még akkor se ugrik ki belőle az igazság, ne már. Alex is… régen úgy szerettem, de most már ő lett a nő a kapcsolatban :D
Ha meghúzzák azt, hogy Maggie azért fog összeveszni Meredithtel, mert ő kapta a pasit, akkor tényleg egy általános iskolás szitut fogunk látni. Volt egyáltalán Riggs-nek és Maggienek közös jelenete?
Nekem még mindig a Jackson-April kapcsolat a legszimpatikusabb, biztos újra összejönnek majd.

Enci - 2016. 05. 26. 07:45

“Nekem még mindig a Jackson-April kapcsolat a legszimpatikusabb, biztos újra összejönnek majd.”

Hát a gyerek megérkezése kapcsán minden bizonnyal lesznek érdekes jeleneteik, főleg, ha a freudi rémálom nagymama is beszáll a képbe. Aztán majd meglátjuk!

Mernek azért jó is jutott a veszteségek mellett, bár párhuzamba állítva… Több jutott, mint ment (kapott: Christina és Alex, Derek, Lexi, Zola, Bailey, Ellis, Amy, Maggie, vesztett: apa, anya, Lexi, Christina, Derek) Szóval persze, megviseli az embert, mikor hullanak körülötte az emberek, de azért szép számmal jutott neki jó is az életében.

Jo és Alex – jajj! Komolyan, már az is megfordult a fejemben, hogy Mer és Alex is jobb páros lennének,, meg összeillőbbek, mint Alex és Jo.

Mer-Riggs-Maggie-DeLuca-Owen girl – íme a 13. évad drámai vonulata :) Ez már halljátok, akár egy brazil szappanoperának is elmehetne.

Amelia és Owen – nekem tetszik ez a páros. Annyi szart kapott már mindkettő párkapcsolati téren, hogy kijárt már ez nekik. Aranyosak! És a küzdelme mindkettőnek, hogy akkor most hogy s mint hozzanak össze, mert fél mindkettő minden irányból… Az is totál érthető. Ami még kijárna nekik, az egy gyerek. Mert gyereket bizony már vesztett bőven mindkettő. Amelia durván, hogy a kisfia anenkefáliás volt, és Owen is, aki akár még az otthonülő apa szerepét is vállalta volna, de Christina másképp döntött.

Jackson és April – én drukkolok nekik. Annyira kijárna már nekik a boldogság, főleg a Samuellel történtek, és annak feldolgozása miatt. Akkor nem jó irányba mentek el a gyászban, talán majd most a kislány segíthet nekik. Csak mint mondottam volt, azért Avery mama (aki nem értem, hogy nem lett Webber, ha már Webberné lett) közbeszólhat.

Callie nekem hiányozni fog, de Arizona karakterének talán jót fog tenni a dolog.
Várom a 13. évadot :)

renka - 2016. 05. 26. 12:37

Alapvetően èn is bìrom Aprilèket,csak nèha kicsit tùl toltàk nàluk a dràmàt.
Egyèbkènt a kis filmek a filmben,a “fòkuszos” epizòdok nagyon bejöttek a kèszìtőknek,fogunk mèg ilyet kapni…gyanìtom,h az egyik Alexèkről szòl majd.

Deny - 2016. 05. 26. 12:55

renka: Szerintem is, főleg, hogy egy-két évada ez már divat lett náluk :) Tavaly is volt pl. Maggie, Calzona, Amelia-epizód :) Én is szeretem ezeket a részeket, csak nem mindegyik karakter elég érdekes ahhoz, hogy elvigyen a hátán egy ilyen epizódot.

renka - 2016. 05. 26. 19:43

Különben érdekes ez,ebben a sorozatban szinte mindenkinek járna már a boldogság, de hát miről szólna a show, ha mindenki megkapná?:D Pláne egyszerre… Mondjuk én azt gondolom, h ennyi év után az a minimum, h végre Alex és Jo is kap már egy normális storyline-t, értékelhető játékidőt, aztán majd meglátjuk… Az utóbbi 2 évben Alexet csak arra használják, h asszisztáljon mások történetéhez, amolyan nagy testvér lett lassan. De igazából, a karakter fejlődést figyelembe véve is, ez az igazi Alex,akit a fináléban láttunk…nem gondolkodik, elborul az agya, és üt.:D Szóval ez az “Alex jobbat érdemelne mint Jo” szöveg, amit fórumokon olvasgatok, elég érthetetlen számomra. Ugyan én is untam már Jot mostanában, de ez nem feltétlen az ő, inkább az írók hibája. Szerintem tökéletesen összeillenek Alexel, csak valamiért minden évadban háttérbe szorították az ő történetüket. A 11.évadban Derek halála miatt nem kaptak figyelmet, idén meg…őszintén szólva nem tudom,h mikor és miért vált az Owen-Amelia páros kapcsolata a sorozat egyik legfontosabb szálává?
Szóval én kíváncsi vagyok, h mi sül ki ebből,várom a 13. évadot.

Enci - 2016. 05. 27. 06:48

Drama. Amelia es Owen ket olyan hanyt-vetett sorsu karakter, amilyet hatan a Fold alig hordott meg. Talan Meredith, de ezt meg mar kiveseztuk. Kellett egy szerelmi szal, valaki olyantol, aki a godor feneken van, igy elokaptak oket. De ezzel az eskuvovel elvileg ok revbe ertek, igy valoszinunek tartom (ha csak egy gyereket nem tesznek mellejuk), jogy a kovi evadban kevesebb “Amwen” jelenet, es tobb “Jolex” jelenet lesz. Ez a verekedes is ezt hozza magaval, szerintem.

infinity - 2016. 06. 07. 15:24

nekem is tetszett az évad, de nekem hiányzik a régi hangulata a sorozatnak. persze ahhoz képest, hogy már a 13. évad következik, tényleg sokszínű egy sorozat, ezért várom a következő évadot! nekem egyedül a poénok hiányoznak, ami miatt megszerettem a sorozatot (persze a dráma mellett).

Kiflina - 2016. 06. 09. 21:51

Köszi a kritikát.
Eléggè belejöttek az időugrásokba. Most akkor Wilson meg Edwards hányadéves rezidensek?

A humor néha tényleg emlékeztetett az első három évad humorára! Azok az évadok voltak igazàn jól megírva! Egy felesleges időhúzós rész sem volt. Jó, a 12. évadnál ezt nem illik felróni.

“Tudva azt, h mit szànnak Maggienek a következő évadban”

Mit? Mit szànnak Maggienek?

Deny - 2016. 06. 09. 23:01

“Mit? Mit szànnak Maggienek?”

Hát ugye belebegtették a Meredith-Riggs-Maggie háromszöget a finálé utolsó jelenetében.

renka - 2016. 06. 10. 16:56

Volt màr olyan èvadnyitò,amikor mindenfèle időugràs nèlkül pontosan ott vettèk fel a szàlat,ahol az előző èvad vègèn elejtettèk? Èn baromira nem emlèkszem ilyen dolgokra…

Deny - 2016. 06. 10. 22:30

renka: A 10. évad ott kezdődött, ahol a 9-es abbamaradt.
A 6. is, de ott rögtön a főcím után ugrottak, asszem.
Nagyon régen a 2. évad is ott vette fel a fonalat, ahol az első letette, és talán a 3. is utána, de ebben már nem vagyok biztos.

renka - 2016. 06. 11. 15:01

Köszi Deny!Kivàncsi vagyok,h a 13.èvad hol fog folytatòdni…

Deny - 2016. 06. 12. 12:03

Szerintem pár hetet tuti ugrunk előre majd.

renka - 2016. 06. 12. 14:26

Az elképzelhető, de ha ezzel a szerelmi háromszöggel el akarnak bohóckodni egy picit (bár ne tennék!), akkor túl sokat nem tudnak ugrani…Így is elég béna ez a dolog, de azért az, h Maggie hetekig nem jönne rá, h miért nem történik semmi közte és Riggs között (ahelyett hogy DeLucat sajnálná inkább :D)…

manci - 2016. 09. 25. 22:54

hahó grey’s rajongók! sehol senki?:)

Andi - 2016. 09. 25. 23:31

Én is keresném a friss kibeszélőt, de nem találom. Lehet, hogy még nincs ?!?!

winnie - 2016. 09. 26. 06:59

még nincs

infinity - 2016. 09. 27. 21:23

de lesz írás az évad kezdéséről?

Deny - 2016. 09. 28. 12:36

Én írhatok, de nem tudom, Kriszta szeretne-e esetleg.

kicsini - 2016. 09. 30. 08:01

Valaki írjon, most már itt az ideje :)

Olcshow - 2017. 04. 22. 19:40

Nekem nagyon fura volt így Derek nélkül.Én miatta és Mark miatt néztem szóval elég lassan haladtam az évaddal de abszolúte elment de azért tényleg szomorú, hogy teljesen kicserélődött a gárda és már nincsenek olyan jó karakterek főleg a férfiaknál. Bér kíváncsi lennék mi volt tényleg a háttérben, hogy Patrick Dempsey miért hagyta ott a sorozatot mert kb 20 különböző okot olvastam , bár úgy hogy elvált simán elképzelem hogy 10 év “ál”szerelem után ráment pompeora :) Azért tényleg kíváncsi lennék hogy mit éltek le fejben hogy van külön családod de 11 éven keresztül akivel szinte minden nap találkozol a szerelmest kell játszani ráadásúl úgy h nagyon működött a kémi az ilyen fotózásos videókon, interjúkon mert ugy nem volt terve a halála. Bár szerintemezt sosem fogjuk megtudni :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz